Как да изберем специалист по проблемите на стерилитета?
Публикувано на: 09.01.2007г.

Как да изберем специалист по проблемите на стерилитета?
Диагностиката и лечението на стерилитета е комплексен и емоционален процес. Множество фактори, като медицинска история и поведение, средата на живот, могат да играят важна роля при репродуктивното здраве на жените и мъжете. Затова е важно хора, които имат проблеми със зачеването, да търсят помощ от лекари, които са правилно обучени и имат практика в тази област, а и необходимата комуникативност, която да ви кара да се чувствате комфортно.

Какво е стерилитет? Има ли риск при мен?
Първият въпрос, който хората си задават е "Как да разбера, че имам проблеми със стерилитета?". Стерилитетът се дефинира като невъзможност за зачеване след една година секс без предпазни средства, или при жени над 35 след 6 месеца. Такива двойки е добре да потърсят медицинска помощ. Жени, които са преживели два или повече спонтанни аборта, също трябва да потърсят помощ от специалист.

Има различни причини за стерилитета. При около 40% от случаите става въпрос за проблем при жената, 30% се дължат на проблеми при мъжете, 20% са причинени от проблеми и при двамата партньори, а 10% са т. нар. неизяснен стерилитет. Важно е да се знае, че и при неизяснен стерилитет може да се намери правилното лечение.

Има няколко рискови фактора за стерилитет. За жените това са три или повече аборта, нередовна или липсваща менструация, ниско телесно тегло, ендометриоза или проблеми с тръбите, както и някои хронични заболявания. Мъжете трябва да внимават с излагането на тестисите на висока температура, задържани тестиси, история на генитални заболявания, операция от херния, прекарана заушка след пубертета

Кого трябва да посетя?
Когато избирате специалист е важно да разберете различните роли, които имат акушер-гинеколога и репродуктивния ендокринолог. Акушер- гинеколозите са обучени да диагностицират и лекуват общи проблеми на женската репродуктивна система и да се грижат за жената по време на бременността, раждането и възстановяването след това. Някои от тях могат да се грижат за ограничено лечение на стерилитета, но те не са подготвени да се справят с по-сложните репродуктивни технологии.

Репродуктивните ендокринология е подспециалност на акушерството и гинекологията, която е отдадена специално на лечението на стерилитет а може да лекува и мъже и жени. Репродуктивните ендокринолози са високо образовани медицински специалисти, завършили 2-3 годишен курс на обучение за лечение на стерилитет, последвани от 2 годишен клиничен опит. (В България няма обособена специалност репродуктивен ендокринолог – бел. прев.)

Да интервюираме специалиста
Пациентите може да са имали консултация с повече от един специалист преди да изберат точния лекар за тях. Препоръките са само първата крачка. Мислете за специалист като партньор към вашата цел и изберете този, с когото се чувствате комфортно да говорите, споделяте, разпитвате. Националната асоциация по стерилитет (www.resolve.org) публикува списък с полезни съвети как да изберем специалист по стерилитет. Ето някои от въпросите:
- Къде сте завършили медицинското си образование и кога?
- От колко време лекувате пациенти със стерилитет?
- От колко човека се състои екипът Ви?
- Мога ли да разчитам, че мога да Ви се обаждам след приключване на работното време?
- Имате ли връзка/договор с някоя болница?
- Предлагате ли някакъв вариант на разсрочено плащане на разходите?
- Колко струват прегледите, лабораторните изследвания, процедурите и лекарствата?
- Можете ли да извършвате асистирани репродуктивни технологии?
- Работите ли с донорска сперма или донорски яйцеклетки?

Да си осигурим успех
При първоначалната визита трябва да присъстват и двамата партньори. Добре е ако можете да занесете изследванията си до момента, както и да запознаете лекаря със заболяванията, от които сте се лекували, като това трябва да е и за мъжа и жената.

Когато се диагностицира проблемът, пречещ на забременяването и започне лечение, има две много важни неща, по които пациентите могат да разберат, че техния опит ще е успешен:
1. Разговаряйте често с партньора си, дали и двамата се чувствате добре с процеса на лечението, дали чувствате, че лекарят ви и неговия екип отговарят на вашите нужди и дали получавате необходимата информация за вашето лечение. Ако не сте доволни от процеса на лечение и наблюдение, оценете ситуацията и, което е по-важно, дискутирайте чувствата си с вашия специалист. Ако и това не помогне, може би е време за смяна.
2. Търсете подкрепа и информация. Лечението на стерилитета е много емоционален процес. Добре е да контактувате с хора в такова положение, посетете сайта на www.zachatie.org където можете да намерете подкрепа и помощ в разбирането на проблема.

Избиране на център за ин-витро
Повечето от пациентите забременяват чрез ниско технологични процедури или лечение с медикаменти. Малка част от лекуващите се обаче трябва да потърсят лечение с помощта на асистираните репродуктивни технологии като ин-витро процедури.

Пациените трябва да търсят ин-витро клиника, която се намира близо до тях, до техния град, с квалифициран, добре обучен и подкрепящ ги персонал с опит.

Фактори, които да се обсъдят при избор на клиника
- Успеваемостта на клиниката при извършване на ин-витро
- Цената

Как да разбираме успеваемостта
Важно е да се разбере, че има много фактори, които влияят на процента успеваемост, обявен от съответната клиника. Например някои клиники лекуват пациентки в по-висока възрастова група и с по-тежки проблеми, като техния процент успеваемост ще бъде по-нисък от този на клиника, която лекува по-млади жени с по-леки проблеми. Всички клиники имат обявен процент успеваемост, но все пак се пазете от такива клиники, в които не искат да обсъжда успехите и неуспехите си.

Ето няколко въпроса за успеваемостта, публикувани на адрес www.asrm.org, които можете да задавате в клиниката, която проучвате:
- Колко бебета са родени от програмата ин-витро на клиниката?
- Колко бебета са родни от жени на възраст 40+? А 30-39 години?
- Колко цикъла ин-витро са започнали по програмата на клиниката през последните 2 години?
- Колко цикъла през последните 2 години са завършили с бременност?
- Колко от жените, забременели в клиниката, са родили близнаци?

Обобщение на фактите
Други проучвания, когато избирате клиника за ин-витро, са свързани с цената, удобствата и услугите. Следващите въпроси могат да бъдат използвани в процеса на разговора и проучването:
- Какви процедури се извършват в клиниката?
- Има ли лаборатория към клиниката?
- Клиниката предлага ли консултации?
- Клиниката има ли връзка с някоя болница?
- Има ли дежурни лекари през уикенда? А след края на работното време?
- Дали има програма за донорска сперма?
- Дали клиниката изготвя план на всеки един пациент?
- Има ли някаква програма за обучение на пациентите?

Обсъдете всички възможности
Преди да започнете лечение е добре да се информирате за това лечение и въздействието му върху начина ви на живот. Някои семейства избират живот без деца, други осиновяват. Какъвто и да е вашият избор, съберете и обсъдете фактите, изберете си квалифициран лекар с опит, създайте връзки с приятели и семейството, които да подкрепят вашето решение.

Превод: wa_wa

източник: http://www.drdonnica.com/guests/00000872.htm
доктор David Adamson

Още по темата:
Как да изберем клиника за лечение на стерилитет?