Съвети при ранна и рискова бременност
Публикувано на: 09.01.2007г.

Първи триместър
Като такава се определя всяка бременност, преди която е имало един или няколко спонтанни аборта, както и бременност настъпила вследствие на дългогодишни опити, лечение на стерилитет и изкуствено оплождане. Държа да кажа, че доста от написаните съвети е почти задължително да се спазват и в дните след овулация за да сме сигурни, че сме направили всичко необходимо за имплантацията на ембриона. Не съм включила приема на лекарства, за което съм сигурна че ще разберете причините.


Ще се постарая да синтезирам информацията, която имам и съм получила от личен опит, интернет, книги, списания, телевизия и консултации с лекари. Написаното по- долу е на база личен опит и информация. Не съм лекарско лице и го пиша с надеждата да съм полезна. Много търсих и не намерих на нито едно място всичката тази информация и съвети. На някои от вас написаното по- долу ще прилича на лудост, но повярвайте времето минава бавно само първите 1- 2 седмици от закъснението и спазването на всички тези съвети става навик. Ще свикнете да спазвате написаното по- долу и няма да се чувствате зле, а напротив- все по- спокойна и уверена.

Първоначално смятах да озаглавя темата “Правила при рискова бременност” или “Закони при рискова бременност”, но първо звучи плашещо, второ- трудно е да се спазват абсолютно всички препоръки без изключение. Затова приемете написаното, като съвети със силата на правила ( нещо, като “задължително доброволно осигуряване”), които трябва да се спазват в ранна бременност. Ще конкретизирам, че става въпрос за първото тримесечие от бременността- задължително поне до края на 12 гестационна седмица. Засега подробно ще опиша това, което знам за този период от рисковата бременност.

Ето ги и съветите, като нарочно не са подредени с номера или по важност:

В дните след настъпилата овулация или предполагаемото зачеване, намалете цигарите. Ако можете да ги откажете е най - добре. За по - нататъшните етапи от бременността е задължително да ги откажете. Ако ви се гади това няма да стане трудно.

Намалете алкохола - само слабо спиртни напитки, по - малко концентрати и без безпаметни напивания

Задължително пийте фолиева киселина. Препоръчителната дневна доза е 400 микрограма.

Хранете се здравословно - по - малко сладкиши, но за сметка на това прекалявайте с плодовете и зеленчуците. Така ще избегнете затлъстяването и ще заредите организма си с витамини. Вашето бебе ще го оцени.

Не преяждайте, а хапвайте често и по малко. Така ще избегнете натоварването на стомаха и евентуалното повръщане. Организмът сам усеща границата.

Направете всичко възможно да избегнете повръщането. Няма да се спирам подробно за методите за това. Важно е сутрин да не ставате веднага и рязко от леглото. Преди да станете хапнете една бисквитка. Винаги, когато ви се гади хапвайте бисквитка или 1 - 2 солетки. Избягвайте миришещите места - кухня, парфюм, магазини, кафенета.

Вземете си болничен. Няма лекар, който ще ви откаже. Ако сам не ви предложи, поемете инициативата и си поискайте. Целта е да избегнете ранното събуждане, стресовото пътуване до работното място, задръстванията, друсането, напрежението в работата, контактите с евентуално заразно болни хора, както и изтощението на организма. През първото тримесечие ще се чувствате достатъчно отпаднали, уморени и сънливи от бременността за да натоварвате и изтощавате организма допълнително.

Не ходете на масови мероприятия - кино, театър, магазини, рождени и именни дни. Задължително не пазарувайте вие от аптеката. Там ходят основно болни хора.

По възможност ходете на преглед при гинеколога в не натоварено време, когато няма много хора.

Ако усетите,че около вас има болен човек, поемете леко въздух и се отдалечете от него.

Избягвайте контакта с малки деца и техните родители. Възможно е родителите да не са изкарали някоя болест, като малки и сега боледуват заедно с децата си.

Пазете се от вирусни инфекции, шарка, грип или стомашно - чревни разстройства. Всичко това може да бъде пагубно за зародиша.

Внимавайте какво ядете. Избягвайте консерванти и развалени храни. Винаги гледайте срока на годност. Не яжте престояла храна.

Мийте ръцете си редовно

Избягвайте прекия контакт с животните. Ако имате такива в къщи, засилете хигиената – вашата и на любимците. Не сменяйте вие котешката тоалетна, мийте си ръцете всеки път, когато сте я пипали и не целувайте котката. Ако имате куче - същите правила, като не му позволявате и да ви ближе. Избягвайте да го разхождате, ако то не ви слуша или е агресивно. Това води до допълнителен стрес. След разходка го къпете - лапите с шампоан, а тялото с вода. Внимавайте домашните любимци да нямат бълхи и запомнете, че те могат да донесат кърлежи в къщата! Винаги след разходка ги изкъпвайте и преглеждайте обстойно.

Избягвайте пътуванията. В автобуса или влака има много хора. Вероятността от блъскане, рязко спиране или заразяване с вирусна инфекция е голяма. Ако шофирате имайте предвид, че е възможно да изпаднете в стресова ситуация. Движението е много натоварено и шофьорите не винаги спазват правилата на движение. Отделно има много дупки по улиците, което допринася за едно качествено и непрекъснато друсане във всички посоки. Не са за пренебрегване и вибрациите от двигателя на колата, които са силни и ние не винаги ги усещаме. Всички тези сътресения могат да доведат до контракции на матката.

Необходима ви е повече почивка. Сутрин се излежавайте и закусвайте по възможност в леглото. Това помага и срещу гаденето. Преди обяд отново починете 1-2часа. След обяд задължителна почивка от 2 часа.

Не вдигайте тежко. Няма да конкретизирам килограми, защото всеки има различен критерии за “тежко”, но например при мен са не повече от 5кг. Оттам нагоре усещам, че нося. Вдигането на тежки неща и носенето им си е опасно натоварване.

Не вдишвайте химически препарати. Миризмата на коресилин, ацетон, лепило, боя, лак и др. е токсична.

Избягвайте да чистите къщата с препарати, съдържащи хлор и амоняк. Особено комбинацията им е много вредна при вдишване. Друг плюс е, че така ще избегнете и неприятното гадене от острата им миризма. Много удобни са предлаганите кърпи от микрофибър, които наистина почистват без препарат.

Почистването и простирането трябва да бъде на почивки. В момента, в който усетите, че се задъхвате спрете и поседнете. Не лягайте, ако смятате веднага да продължите с домакинстването, защото ще ви стане лошо от рязката смяна на положението на тялото. Тъй като аз не усещам кога съм се уморила, си навивам телефона да звъни през 10 мин. за почивка.

Първото тримесечие не е подходящо за пренасяне или ремонт на жилището. Причините са много - физическо натоварване, емоции и ремонтни работи.

Не се обездвижвайте и правете разходки. Ходенето от 30 мин. няколко пъти дневно е полезно (освен, ако нямате болки или кървене), особено, ако не е с бърз ход.

Не се заседявайте дълго. Седенето продължително време на едно място пречи на доброто кръвообращение. Ставайте често и се раздвижвайте.

Избягвайте горещите душове и претоплянето. Това води до контракции на матката.

Много е важно бельото ви да бъде от естествена материя. По възможност да бъде с цвят, позволяващ да следите течението от влагалището ви. При промяна на цвета веднага се обърнете към специалист. Казват, че прашките били по- нехигиенични, но всичко е въпрос на навик. Ако можете да изтърпите малко да поносите класическия модел, ще е добре (поне първото тримесечие)

Задължително взимайте ежедневен душ, а през лятото и по- често. Избягвайте агресивните сапуни.

Необходимо е да пиете спазмолитик (простете, ако бъркам името) и препарат компенсиращ прогестероновия дефицит. Рядко не ги изписват при рискова бременност. В повечето случаи се изписват профилактично, без изследвания на хормоналните нива.

Ходете на преглед всяка седмица. Така ще може да контролират бременността ви и при евентуален проблем да се реагира навреме. Ехографът не може да навреди нито на вас, нито на плода.

Не се притеснявайте, ако ви кажат, че плода изостава в развитието си 1-2 седмици. Нормално е да се получат такива разлики и няма нищо фатално.

По- добре е да отложите посещението при зъболекаря. Направете го 4 или 8 месец от бременността, освен ако нямате спешен случай.

Решете бързо проблема със запека. Няма универсална формула за това, но не трябва да ходите до тоалетна по - рядко от веднъж на два дена. Необходимо е ежедневното посещение на тоалетната. Дебелото черво се намира до матката, започва да я притиска и напъните могат да причинят контракции.

При поява на силни болки в корема може да изпиете 2 таблетки нош-па и веднага потърсете специалист. Легнете, почивайте, не се къпете с гореща вода, не се претопляйте. Движете се само ако е наложително.

Не носете тесни дрехи, особено такива, които ви притискат корема.

Не се притеснявайте от леки, тъпи болки в корема. Тяхната поява от време на време е нормална. Не приличат на силни менструални болки и се дължат на уголемяването на матката и нейното “размърдване”.

Наблюдавайте гърдите си. В момента, в който не ги усещате болезнени и напрегнати, уведомете лекаря си. Това е един от първите симптоми за нещо нередно.

Правенето на секс не е препоръчително, но не е забранено и всичко си зависи от вас. Щом се чувствате добре и имате желание, няма причина да се спирате. Само трябва да знаете, че след оргазъм матката получава контракции. Имайте го в предвид.

Спете винаги, когато ви се спи и имате възможност за това. Не се притеснявайте, че може да си нарушите ритъма на денонощието.

Избягвайте галенето на корема. Ако се мажете с крем - много внимателно, защото може да се предизвикат контракции.

Говорете на мъничето, като си държите ръката на корема. Със сигурност то ще усети вашата любов - дали ще чуе нежните думи или ще усети емоцията ви, то ще се почувства желано и обичано.

След всичко написано с леко иронично звучене може би, като заключение ще кажа най - важният съвет “МИСЛЕТЕ ПОЗИТИВНО”. Това е съветът, който дават всички познати и лекари. Много е трудно, но се постарайте.
Целувам ви и ви желая всичкото щастие на света!
От сърце.

Автор: Dafna