Въздържайте се от въздържание!
Публикувано на: 09.01.2007г.

Нека да поговорим за това, как действа въздържанието на организма.  Разговор с психотерапевта Сергей Куликов.
Въздържание – това е отсъствие на полов контакт. При мъжете това се изразява в отсъствие на еякулация, я при жените – отсъствие на полова удовлетвореност.
Лекарите класифицират въздържанието по следните начини:


1. При младите хора, които влизат във възрастта на половия живот, интервалът от въздържание може да бъде различен и варира от няколко дни до няколко месеца.
2. Условен физиологичен ритъм. В тази категория влизат партньори младоженци, при които промеждутъка между сексуалните контакти е от едно денонощие до седмица.
3. Когато нямаш партньор. Интервалът на въздържание е от половин до една година.
4. Отсъствието на полов контакт продължава повече от 3 години.

Какви последствия може да има въздържанието?

- Ако промеждутъка на половите контакти не е повече от половин година, то няма да доведе до никакви значими изменения в организма. Единствения проблем , възникващ при мъжа, е преждевременна еякулация при първия /последващ въздържанието/ полов акт.

- Прекъсването на полов живот повече от година, може да доведе до психически и физически изменения. Мъжете зациклят на тема секс. Възниква простатит, нарушение на ерекцията, наблюдават се скъсяване на половия акт, невроза. И не само първия полов акт не протича нормално, но и последващите.

- При жените също има психически отклонения, както и се развива нездраво увлечение по козметика и дрехи, кокетство, лека раздразнителност, плачливост. Физическите изменения са незначителни и преминават по-леко, от колкото при мъжете. Единственото, което се наблюдава, е трудното достигане до оргазъм.

- Отсъствие на полов контакт за повече от 3 години допринася за значими изменения в организма. В следствие на това идват изменения от психически и физически характер. Наблюдава се угасване на половите функции. При жените се наблюдава безразличие към външността им и към мъжете, невроза, мигрена и апатия. Раздразнителността преминава в нетърпимост към хората, възниква злобно-раздразнителна реакция към всички. При жените се образува ерозия, мастопатия, аднексит, което с времето може да доведе до безплодие.

- При мъжете желанието за секс се сменя с безразличие, страх от полов контакт, невротична неуравновесеност, угасване на влечението. Простатитът става хроничен.

Защо понякога и младите хора избягват половия контакт?

- В първия вариант става дума за личностна дисхармония: трудно общуване, проблеми в характера, понижено или завишено самочувствие.
- Също така причини за въздържание може да е принудителна изолацията: казарма, затвор.
- Освен това, този проблем може да възникне в семейство, в което има голяма възрастова разлика между партньорите.

Какво трябва да се направи, ако възникне такъв проблем?

- Ако проблема е в личностната дисхармония, то следва да се обърнете към психолог. Разговорът с него навярно ще помогне.
- Ако се наблюдават невротични изменения, то тогава е необходимо да посетите психотерапевт. Той ще ви предложи курс за лечение.
- Семейни двойки, които съжителстват от дълго време, също могат да се сблъскат с този проблем. Тогава и влечението един към друг не е толкова силно / както в началото /, но нямат други сексуални контакти и живеят като съседи, макар да спят в едно легло. Съветът за тях е - проявете повече фантазия в отношенията си, използвайте сексуални игри, планирайте време за съвместна почивка. И вашият сексуален живот ще се подобри!


Автор:АНДЕЙ МАРТЬIНЮК
Източник: www.ma-ma.ru
Превод от руски: Diana^
Редактор: Мели