Развитие на плода по седмици - от сп. МАМА
Публикувано на: 09.01.2007г.

Интересна статия за развитието на бременността по седмици в списание "МАМА"
Първа седмица
Заченат е нов живот. Яйцеклетката се е срещнала със сперматозоида в маточната тръба. Сляли са се и са образували една обща клетка - зигота. Тя от своя страна е започнала усилено да се дели (от една клетка са се образували две, от 2 - 4, от 4 - 8 и т. н. ). Образувало се е яйце (плодно яйце).


Първа седмица

"
Яйцето се спуска надолу по маточната тръба във вътрешността на матката, за да си избире място, където да се прикрепи.

Може би сте се подготвили за това толкова важно събитие в живота си от по-рано - приемате комбинирани витамини, храните се здравословно. В идеалния случай сте направили с партньора си и някои изследвания.

Възможно е вашето бебе да ви е изненадало... - но за това вие ще научите малко по-късно.
А през това време клетките вътре във вас се делят и размножават, придвижвайки се към матката. Там те ще се прикрепят и ще растат в продължение на следващите 40 седмици."


Втора седмица

"Зачатието е вече минало. Новосъздаденият човек започва своя път. В следващите 40 седмици той ще се превърне от микроскопично създание в бебе с тегло от около три килограма и ръст от половин метър.
Оплодената клетка се дели и докато се спуска в матката. Тя вече се състои от около трийсетина клетки.
Отсега тялото ви знае дали ще имате момче или момиче. Съединявайки се, женската и мъжката яйцеклетка образуват неповторима комбинация от хромозоми. Една двойка от нея отговаря за пола на детето. Ако се е получил чифт XX, то вие ще имате момиче, ако той е XY - момче.
В този период вие още не можете да разберете какъв е полът на бебето. Най-рано това може да стане след 6 седмици, когато е възможно да се проведе специално изследване. Чрез ултразвуково изследване полът се установява едва след двадесетата седмица на бремеността.

Ако бременността ви е планирана, то вие вече сте нащрек.
А ако тази промяна в живота ви не е влизала в плановете ви, в подсъзнанието ви изплува мисъл: Какво да правя, ако...? Претегляте всички за и против. Мислите как ще реагират партньорът и близките ви.
В случай че вече имате дете и още повече, ако то е съвсем малко, през главата ви минават какви ли не мисли. Да бъдеш майка на две малки деца никак не е лесно.
Независимо от вашите мисли вътре във вас протичат изумителни промени. Някои бъдещи майки вече ги усещат. Може би гърдите ви са станали по-чувствителни или постоянно ви се спи, вие ви се свят, посред нощ ви се пие сок и то точно от портокали, а любимите ви парфюми са ви станали противни.
"

Трета седмица

"Вече няма съмнение в истинността на тестовете.
Иначе вие си живеете обичайния си живот, работите, забавлявате се, почивате си, правите секс, празнувате... Но организмът ви може би ви загатва за промените, произтичащи вътре в него - лека болка в гърдите, непоносимост към любими лакомства.

Само за 7 дни една яйцеклетка се превръща в кълбо от стотици клетки! Но даже под микроскоп е трудно да се разбере по какви закони се ръководи това тайнство в организма на майката; кои клетки се превращат в „матрица“ на ембриона и кои са „назначени“ да отговарят за функционирането му.

Образува се „бластоцистата“ - пълен с течност зародишен мехур от клетки. Повърхността му е покрита с власинки, а сърцевината с клетките на ембриона.
Той се прикрепя към вътрешната страна на матката с помощта на власинките и започва да черпи хранителни вещества от майчиния организъм. До този момент е ползвал собствените си ресурси.
Лигавицата на матката нараства и го покрива изцяло: образува се плацентата - орган, който ще храни и защитава детето през цялата бременност.
Бебето в момента е по-малко от половин милиметър в диаметър, но вече има дихателни кухини; тръбичка, която по-късно ще се превърне в сърце и специални клетки - основа на нервната система.
"

Четвърта седмица

"От този момент нататък във вас живее не просто „яйце“, а ембрион. От образувалите се три зародишни пласта, започват да се формират определени органи и системи.
От вътрешния пласт (ендодерма) се оформят белите дробове, черният дроб, храносмилателната система, задстомашните жлези.

От средния (мезодерма) - се развива опорнодвигателната система: скелетът и мускулите, както и бъбреците, кръвоносните съдове и сърцето.
От външния пласт (ектодерма) се образуват кожата, косата, очите, зъбите, нервната система. По-късно клетките на всеки пласт „отиват по местата си“. Образува се главата на ембриона.
Интересното е, че точно в този момент от развитието си ембрионите на всички бозайници си приличат - те представляват миниатюрна дъгичка с капковидна глава и опашка.

На този етап зародишът е потънал напълно в лигавицата на матката. Той е минал първия критичен период на имплантацията: сега не само носите зародиш, вие вече сте свързани с него.
За четирите седмици ембрионът е увеличил размера си приблизително 10 000 пъти от момента на оплождането.
Вече започват да се оформят лицето, очните ябълки, очертава се долната челюст и шията на бебето. Появява се кръвообращение.
"

Пета седмица

"Много жени все още не знаят със сигурност, че са бременни и само липсата на менструация е причина да си мислят, че това може би е така.
Петата седмица е най-активният период на правене на тестове. Възможно е вашето състояние вече да ви подсказва, че сте бременна.
Може би сте раздразнителна, спи ви се повече от обичайното. Усещате гърдите си наедрели. Периодично ви боли главата, проявявате нетипична непоносимост към определени миризми (парфюми, цигарен дим, автомобилни газове), както и неочаквани вкусови предпочитания.
Тези оплаквания са напълно естествени за втория месец на бременността и се срещат при почти всички жени. От тях може да страдате постоянно или само от време на време.

Истински късмет е въобще да не усетите подобни негативни състояния през цялата бременност. А иначе, добрата новина е, че тези оплаквания отшумяват след дванайстата седмица.
След петата седмица зачестяват нощните посещения в тоалетната. Причината не е цистит, а хормоналните промени, произтичащи в тялото ви.
През петата седмица от бременността се формира основата на сърцето на плода. Също така започва „кръвообразуването“ в първичните кръвоносни съдове - образуват се стволовите клетки, от които по-късно ще се развият всички кръвни клетки. Поставя се началото на половите жлези, щитовидната жлеза и черния дроб.
"


От 18-ия до 60-ия ден след зачеването бебето е най-чувствително към въздействието на вредните фактори. Пазете се!


Шеста седмица >>>

Седма седмица >>>

Осма седмица >>>

....


Вътреутробното развитие през всички останали седмици можете да видите в списание

СПИСАНИЕ МАМА