Ин Витро (IVF): ембрио трансфер
Публикувано на: 09.01.2007г.

Ин витро процедурата: Преместване на ембрионите (ембрио трансфер)
Процедурата на преместването на ембрионите (ембрио трансфер) е проста и обикновено безболезнена. Може да причини минимален дискомфорт и не се използва упойка, въпреки че някои жени имат нужда от седативно средство или в някои случаи пълна упойка. Мъжът често е канен да присъства на процедурата. Двойката може също така да види ембрионите на монитора преди да бъдат трансферирани.
Някои двойки са обезпокоени, че техните яйцелетки, семенна течност или ембриони могат да се объркат с тези на други двойки. Вероятността това да се случи в реномиран ин витро център е минимална.
Пациентката лежи на маса или легло, обикновено с крака на стремето (както при обикновен гинекологичен преглед). Използвайки вагинален спекулум докторът разтваря цервикса. Цервикса предварително се почиства.

Ин витро (IVF) процедурата



Ембриологът поставя ембрионите (един или повече) в тънък пластмасов катетър – “ембрио трансфер катетър” с шприц в края, заедно с малък обем от средата за развитие, а лекарят пренася ембрионите през маточната шийка в маточната кухина. След като ембрионите бъдат прехвърлени, биологьт проверява катетъра под микроскоп за евентуално останали в отвора или прилепнали по стените му ембриони.” az-jenata.com

Ембрионът се поставя в много тънка тръбичка под микроскопски контрол. Жената е в положение като за обикновен гинекологичен преглед. С помощта на спекулум лекарят достига до маточната шийка и внимателно въвежда тръбичката с ембриона в матката. Той оставя там ембриона и изважда тръбичката. Отпускането на пациентката в този момент е много важно, за да се улесни преминаването на тръбичката през шийката на матката и за да се избегне появата на маточни контракции, които биха могли да изместят току-що поставения ембрион на неподходящо място в матката. След трансфера пациентката трябва да почива около 30 минути и едва тогава може да напусне клиниката.” basrh.org

Процедурата се извършва под ултразвуков контрол за да се наблюдава позицията на катетъра. Използването на ултразвуков контрол по време на ембриотрансфера увеличава шансовете за успех на цикъла. След изваждането на катетъра, ембриологът го проверява за останали ембриони. Всички ембриони се трансферират в един и същ момент.
Имплантацията започва от 3 до 4 дни по-късно.

В някои случаи положението на матката може да направи трансфера труден, но има начини това да бъде преодоляно.

Когато ембриона е преместен, е нужна малка почивка и можете да си ходите в къщи.


Колко ембриона се трансферират?

Шансът за успех е по-голям ако се трансферират повече от един ембрион. Броят на трансферираните ембриони е решаващ за риска от многоплодна бременност.

Във Великобритания, максимумът на ембриони, които се трансферират на цикъл е три. В някои скандинавски страни броя на ембрионите, които е позволено да се трансферират е две. В някои страни няма ограничения или регулации за броя на трансферираните ембриони. Съществува тенденция за трансфер само на два ембриона, особено при по-млади жени.


Съвети след ембрио трансфер:

* Бъдете спокойни няколко дни, избягвайте тежките физически упражнения като аеробика, бягане, скачане и езда.
* Избягвайте душовете, тампоните и плуването за да се избегне замърсяване на вагината.
* Избягвайте ненужното излагане на химични съединения и бои съдържащи олово.
* Избягвайте носенете и вдигането на тежки предмети.
* Трябва да се храните разумно и здравословно, избягвайте консумацията на алкохол, избягвайте непастьоризираното мляко и меките сирена, както и синьото сирене заради риска от инфекция.
* Спрете цигарите.
* Продължавайте да пиете фолиева киселина.
* Въздържайте се да взимате лекарства, които не са нужни, или само след консултация с доктора.
* Избягвайте контакта с болни.
* Избягвайте половите сношения за две седмици.
* Не спирайте поддръжката на лутеалната фаза докато нямате два отрицателни теста за бременност.


Замразяване на свободните ембриони (криопрезервация)

Сперматозоидите могат да бъдат замразени и успешно съхранени за много години. Но яйцеклетките представляват проблем за криопрезервация - засега е много трудно и неефективно оплождането на замразени и впоследствие размразени яйцеклетки на бозайник. Като следващ най-добър подход се използва замразяването на ембриони. То е с дълга история във ветеринарната медицина и опитът при хора показва, че децата, заченати по този начин, са толкова здрави, колкото и другите. Значението на криопрезервацията при IVF е голямо. Първото и най-важно нещо е, че тя води до намаляване на броя на ембрионите, които се връщат в матката при един IVF - ET. Останалите налични ембриони се замразяват за следващите цикли. От една страна, двойката получава максимален шанс за успех при един лечебен цикъл, тъй като получените ембриони се връщат нееднократно, а на няколко пъти. От друга страна, се намалява честотата на многоплодните бременности, тъй като обикновено се връщат 1-2 ембриона, а не 3-4. Една четворна бременност е с малък шанс за износване до края, крие значителни рискове за майката и не може да се нарече лечебен успех - по-скоро е "грешка на изкуството". Много програми връщат максимум два ембриона при пациенти под 35 години по време на първия етап на лечение и най-много три ембриона при пациенти на възраст между 35 и 40 години. Така се увеличава шансът за успех при минимален процент многоплодна бременност. Криопрезервацията е главна сила в тази насока. Допълнителните ембриони могат да бъдат съхранени за употреба при следващ цикъл или, ако е необходимо, за друго дете. Ако вътрешната повърхност на матката (ендометриума) не е подходяща за имплантация в един стимулационен цикъл, криопрезервацията позволява да се избере подходящ цикъл, при който матката е добре подготвена да приеме ембриона.
Недостатък на метода е, че част от замразените ембриони не преживяват процедурата.”
az-jenata.com

Около 30% от замразените ембриони оцеляват след процеса на размразяване.





източник: www.ivf-infertility.com
следва .......