Тестостеронов дефицит
Публикувано на: 22.01.2005г.

Производството на тестостерон по естествен път се влошава с течение на възрастта. Недостигът на тестостерон може да е резултат от заболяване или увреждане на хипоталамуса, хипофизната жлеза, или тестиси, които задържат секрецията на хормона и производството на тестостерон, и още е наричан хипогонадизъм.

Обща информация

В зависимост от възрастта, недостатъчното производство на тестостерон може да доведе до отклонения в мускулното развитие и развитието на костната система, недоразвити гениталии и по-слабо изразени мъжки полови белези.

Тестостеронът е хормон от групата на андрогените, който оказва най-голямо влияние върху нормалния растеж и развитие на мъжките полови и репродуктивни органи, включително пенис, тестиси, скротум, простатна жлеза и семенни мехурчета. Той подпомага развитието на вторичните полови характеристики като мускулатура, костна маса, разпределение на мастните тъкани по тялото, разпределението на окосмяването, увеличаването на гръкляна и задебеляването на гласните струни. В допълнение, нормалните нива на тестостерон поддържат тонуса, чувството за жизненост, плодовитостта и сексуалното влечение.

Тестисите произвеждат тестостерон регулирани от комплексна верига от сигнали, която започва от мозъка. Тази верига включва хипоталамус – хипофиза – полови жлези (гонади). Хипоталамусът секретира гонадотропин-рилийзинг хормон (GnRH) към хипофизната жлеза в определени във времето тласъци (пулсови вълни), които предизвикват секрецията на лутеинизиращия хормон (LH) от хипофизата. Лутеинизиращият хормон стимулира клетките на Лайдиг в тестисите да произвеждат тестостерон. Нормално, тестисите произвеждат 4-7 милиграма тестостерон дневно.

Заболеваемост и разпространение

Производството на тестостерон нараства бързо и бурно през пубертета и намалява бързо след 50 годишна възраст (до 20-50% от максималното ниво до 80 годишна възраст). Последните изчисления показват, че приблизително 13 милиона мъже в САЩ се сблъскват с недостиг на тестостерон и по-малко от 10% получават лечение на състоянието.

Изследванията показват, че мъже с наднормено тегло, диабет или високо кръвно налягане са два пъти по-предразположени към ниски нива на тестостерона.

Типове и причини

Тестостероновият недостиг (хипогонадизъм) може да е от раждането на мъжа (вроден, конгенитален) или може да е развит по-късно (придобит). Той може да се класифицира по разположение на причината по протежение на хипоталамо – хипофизно – гонадната ос:

- Първичен, нарушения в тестисите;
- Вторичен, нарушения в хипофизната жлеза;
- Третичен, нарушения в хипоталамуса.

Най-често срещаната вродена причина е синдрома на Клайнфелтър. Това състояние, причинено от допълнителна X хромозома води до стерилитет, намалено окосмяване по брадата и тялото, ненормално увеличение на гърдите (гинекомастия) и малки тестиси.

Вродени хормонални смущения като недостиг на лутеинизращ хормон-рилизинг хормон (LHRH) и недостиг на гонадотропин-рилийзинг хормон (GnRH) (синдром на Калман) също могат да доведат до недостиг на тестостерон.

Други вродени причини включват липса на тестиси (анорхизъм; също може да бъде придобито) и неспуснати тестиси в скротума (крипторхизъм).

Придобити причини за недостиг на тестостерон могат включват следните:

- Химиотерапия;
- Повреди, получени по време на оперативна намеса при хипофизната жлеза, хипоталамуса и тестисите;
- Жлезиста малформация;
- Травма на главата, която засяга хипоталамуса;
- Инфекции (менингити, сифилис, заушка);
- Изолиран дефицит на лутеинизиращ хормон (евнухоиден синдром);
- Радиация;
- Тестикуларна травма (травма на тестисите);
- Тумори на хипофизната жлеза, хипоталамуса или тестисите.

Признаци и симптоми

Признаците зависят от възрастта на патологията и от продължителността на хормоналния недостиг. Конгениталният тестостеронов недостиг основно се характеризира с недоразвити гениталии (тестиси, които не са се спуснали в скротума) и понякога неопределени гениталии (хермафродитизъм). Придобитият тестостеронов недостиг, който се развива около пубертета може да доведе до нарастване на тъканта в областта на гърдите (гинекомастия), разредено или липсващо окосмяване по пубиса и тялото, недоразвит пенис, тестиси и мускулатура. Възрастните мъже могат да се сблъскат с намалено либидо, еректилна дисфункция, слаби мускули, окапване на окосмяването по тялото, депресия и други психични разстройства.

Усложнения

Тестостероновият недостиг се свързва с отслабването на мускулите и остеопорозата (това е прогресиращо заболяване на скелета, което се характеризира с намалена костна плътност, чупливи кости и чести фрактури в oбластта на таза, гръбначния стълб и китката). В едно изследване, слабост на мускулите в различни мускулни групи е наблюдавана при 68% от мъжете с първичен и вторичен хипогонадизъм. Костната плътност може да бъде значително намалена при мъжете с тестостеронов дефицит. 30% от мъжете с остеопороза на гръбначния стълб имат дългогодишен тестостеронов дефицит и една трета от мъжете имат отклонения от нормалната плътност на костите, която поставя пред тях риск от счупвания (фрактури).

Тест за оценка на признаците и симптомите:

1. Имате ли намалено либидо (желание за секс)?
2. Изпитвате ли недостиг на енергия?
3. Имате ли усещане на намалена мощ и/или издържливост?
4. Намалял ли ви е ръста?
5. Забелязвали ли сте загуба на усещането за "радост от живота"?
6. Тъжен, кисел и сърдит ли сте?
7. Намаляла ли е силата на ерекцията ви?
8. Забелязали ли сте скорошни влошавания на способността ви да спортувате?
9. Приспива ли ви се след обедно хранене?
10. Имали ли сте скорошни влошавания на способността ви да работите и изпълнявате задълженията си?


Ако имате повече отговори с Да, вероятно имате понижени нива на тестостерона и е нужно да се обърнете към лекар. Нивата на тестостерона се определят чрез кръвен тест в медико-диагностичните лаборатории.


Превод: Cygnus
Източник: www.urologychannel.com