Операция от варикоцеле
Публикувано на: 01.12.2003г.

Опасна ли е операцията от варикоцеле? Колко струва? Как се отразява на мъжката оплодителна способност?
Варикоцелето представлява разширение на сперматичната вена (както разширените вени на крайниците) и останалите вени на плексус паминиформис. Разширените вени могат да се опипат в съответната офоталиа половина. Трябва да се прави разлика между идиопатичното и симтоматичното варикоцеле.

Симптоматичното варикоцеле се среща от двете страни, предимно вдясно. Дължи се на притискане на венозните съдове отвън от тумори на бъбреците или уретерите, както и от други ретроперитнеални тумори. Клинично се проявява с бърз растеж.

Идиопатичното варикоцеле обикновено е характерно за юношеската възраст. Появява се вляво и се дължи на нарушаване на венозния отток от скротума. Спермалната вена вдясно се влива в долната празна вена под остър ъгъл и затова няма смущения във венозния отток. А лявата е по-дълга, с по-малък калибър и се влива под прав ъгъл. Затова хидростатичното налягане е по-голямо. Ако има и повишено налягане в бъбречната вена, в резултат на вродени стеснения, анатомични особености или други патологични процеси, се стига да повишаване на налягането в сперматичните съдове, недостатъчност на клапния апарат, обратен ток и венозен застой. Трябва да се имат предвид и някои вродени състояния - недостатъчност на ингвиналния канал и атрофия на кремастерния мускул.

Голям процент от болните от варикоцеле са астеничен тип (едновременно страдат от хемороиди, хернии, разширени вени на крайниците и плоско стъпало). Венозният застой води до намален приток на кислород до тъканите и се повишава температурата в скроталната торбичка, а при обратния венозен ток се натрупват продукти от надбъбреците и се стига до нарастване на катехоламините в тестиса, което увеличава спазъма на съдовете.

Всичко това нарушава сперматогенезата, като се спира узряването на сперматозоидите и се нарушава подвижността им. По този начин оплодителната способност е нарушена в значителна степен. Затова се налага бърза корекция на това състояние. Лечението може да бъде оперативно. Най-често се прилага супраингвиналната лигатура на спермалната вена по Иванисевич. Прекратява се обратния ток от бъбречната вена и варикоцелето изчезва. Операцията е много лека, извършва се под местна или обща анестезия (по желание). Оперативният достъп в ингвиналния канал е около 5-6 см., но той позволява добър достъп и лигиране на вената.