Вторична аменорея
Публикувано на: 19.11.2003г.

"Вторичната аменорея означава липса на менструация при жени, които са имали менструални периоди. Първична аменорея е когато жената никога не е имала менструални периоди. За вторична аменорея се говори, когато липсва менструация в продължение на 6 месеца при жени, които преди са имали редовен мензис, или 12 месеца при жени които са имали нередовни периоди.

Този проблем се среща при около 1% от жените в репродуктивна възраст. Най-честата причина за вторична аменорея в репродуктивната възраст на жената е бременността. Много е важно да се снеме точната анамнеза, което е в голяма полза при 85% от случаите. Трябва да се снеме и точната менструална история на жената.

Всеки случаи на галакторея (изтичане на мляко от гърдите) е важен и означава, че нивото на пролактин е високо и трябва да се определи нивото на пролактин, за да се изключи хиперпролактинемия.
При жени, които имат топли вълни, намаляване на бюста, намалено либидо (полово влечение) се говори за яйчникова недостатъчност.

Някои медикаменти, като фенотиазини (при психиатрични заболявания) и някои наркотици, могат да причинят аменорея, чрез покачване нивото на пролактин и галакторея.
При голяма загуба на телесно тегло или рязко затлъстяване, при стрес и тежко физическо натоварване - също може да се получи липса на овулация и аменорея.

Анорексия нервоза също е свързана с вторична аменорея.

Аменорея има и при болестта на Къшинг (свръхактивност на адреналните жлези) и при хипотироидизъм (потисната функция на щитовидната жлеза).
След спиране на орални контрацептиви някои жени нямат цикъл в продължение на месеци. Около 0.8% от жените спиращи контрацептиви нямат цикъл в продължение на 6 месеца. Ако аменореята продължава повече от 6 месеца, това вече не е свързано с противозачатъчните.

Какви изследвания трябва да се направят?

Трябва да се прегледа жената за хирзутизъм (повишено окосмяване по тялото, ръцете, краката и лицето) и клиторомегалия (уголемяване на клитора).
Трябва да се види дали има галакторея (изтичане на мляко от гърдите).
За естрогенен дефицит може да се мисли при изгладена вагина (липса на нормалните гънки) и при сух ендоцервикс.

Следните изследвания трябва да се направят на всяка жена:

1) Тест за бременност
2) Прогестеронов тест
3) Изследване нивото на TSH (тироид стимулиращ хормон)
4) Изследване нивото на пролактин

При някои пациенти няма никакви причини за липсата на менструация. При тях трябва да се работи стъпка по стъпка и да се изключват една след друга възможните причини...... "


Пълният текст на статията прочетете тук ! ! !източник: dr-mirage.gvrn.net