Защо закъснява менструацията, когато няма бременност?
Публикувано на: 05.10.2003г.

Всяко закъснение на менструацията може да означава начало на бременност (дори, когато жената предполага, че това е невъзможно - приемала е надеждни контрацептиви).

В някои случаи закъснението на менструацията може да бъде провокирано от други фактори. Менструалният цикъл може да се удължи поради овулаторни аномалии. Причина за това могат да бъдат:

- остро възпаление,

- силен емоционален шок,

- отсъствие на овулация в този цикъл,

- късна овулация - последното, по правило, се получава в следствие на хормонална терапия (прием на естрогени в предовулаторния период: овулацията може да се отмести 10-15 дни!), приемането на контрацептиви таблетки "на следващия ден" или внезапно прекратяване приема на противозачатъчни средства в течение на цикъла.

- функционална киста на яйчника - нарушение на цикъла може да бъде предизвикано от функционална киста на яйчника - фоликулярна киста, на неовулиралия фоликул (синдром LUF) или киста на жълтото тяло (което понякога може да "живее" повече от обикновено, задържащо по този начин настъпването на менструацията).


Синдром LUF - характеризира се с нормално съзряване на доминантния фоликул в продължение на целия цикъл, но без неговото пукане. Това се случва в 5-10% от нормалните цикли. Но когато този синдром се повтаря често, това по правило води до невъзможност за забременяване. Диагностиката се базира на данни от хормоналните анализи и ултразвуковия мониторинг: фоликулът не изчезва, а бързо увеличава размерите си. Може да достигне 4-5 см. в диаметър.


Какво да направим в такъв случай?

Достатъчен е простият график на базалната температура, за да се определи нарушение на цикъла. Ако жената не се прегледа при лекар, то много рядко може да получи данните на температурата в нужния период на цикъла. Затова първата крачка е да се изследва наличието в кръвта на хормона, който може да свидетелства за началото на бременност.