Аменорея
Публикувано на: 07.09.2003г.

Аменореята е състояние на липса на менструация. Тя може да бъде физиологична и патологична. Физиологичната аменорея обхваща периода от раждането до първата менструация и периода след климакрериума. Лмпсата на менструация по време на бременността и на кърменето също е физиологична.

Аменореята бива първична и вторична.
Първична е аменореята, когато след пубертета не се появява менструация. За условна възрастова граница е приета 15-тата година.
Вторична е аменореята, когато жената е имала поне една менструация, а впоследствие менструацията липсва повече от три месеца.

П ъ р в и ч н а т а а м е н о р е я може да се дължи на различни деструктивни процеси в хипоталамуса и хипофизата. Такива са тумори, травми, възпаления. Те възпрепятстват отделянето на хормони от увредените структури. Яйчниците могат да се засегнат от тумори и възпалителни про цеси, които да наложат тяхното отстраняване и да предизвикат аменорея. Тежките гнойни възпалителни процеси в матката водят до образуване на масивни сраствания, възпрепятстващи менструацията.
Редки причини за първичната аменорея са липсата или недоразвитието на половите органи - матка и влагалище. В редица райони в света почвите и водите са с бедно съдържание на йод, който е необходим за продукцията на хормоните на щитовидна та жлеза. Създадената йодна и хормонална недоимъчност е причина за настъпване на първична аменорея. Повишената продукция на андрогени /мъжки хормони/ от надбъбречните жлези също може да е причина за липса на менструация. В такива случаи се наблюдава обилно окосмяване, хетеросексуално полово поведение и други съпътстващи аменореята промени.

В т о р и ч н а т а а м е н о р е я може да бъде причинена от всички посочени по-горе фактори. Различни производствени и битови вредности могат да разтроят функцията на хипоталамуса, хипофизата и яйчниците и също да причинят аменорея. Подобен ефект имат и тежките изтощителни заболявания.
Вторичната липса на менструация може да се дължи на тежка психическа травма, психически заболявания и ненормални условия на живот. Пример в това отношение е високата честота на вторична аменорея по време на блокадата на Ленинград /Петербург/ през втората световна война. Увеличеното ниво на пролактина /хормон, произвеждан от хипофизата/ също може да доведе до вторична аменорея.Менструалните нарушения в такива случаи се съпътстват с изтичане на млекоподобна течност от гръдните зърна. Причината за увеличаване на пролактина е появата на доброкачествен жлезен тумор, произ веждащ пролактин в големи количества или нарушения в хормоналния контрол - намаляване на количеството на подтискащия хормон, отделян от хипофизата.
Намалената функция на щитовидната жлеза, както и тежките форми на хиперфункция на жлезата, също са причина за поява на вторична аменорея. Подобно въздействие има и хипер- или хипо-функцията на надбъбречната жлеза.

Лечението на аменореята е насочена към основното заболяване. При тумор се пристъпва към неговото отстраняване, а при тежки възпалителни заболявания /туберкулоза, сифилис и други/ се прилага етиологично лечение. Съвременните лабораторни методи на изследване определят кои точно хормони са в намалено или увеличено количество в женския организъм. Това позволява въвеждането на заместително или корекционно лечение с хормонал ни средства.