Що е това цитонамазка?
Публикувано на: 25.01.2004г.

Благодарение на това изследване, въведено за първи път от Papanicolau, драстично се намали заболеваемостта от рака на маточната шийка. Цитонамазката позовлява да се улови заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение води до 100% излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката.

Изследването не е болезнено!


Каква е техниката на изследването?

Лягате върху гинекологичния стол, както за обикновен преглед. Лекарят поставя във влагалището спекулум /така се нарича инструментът позволяващ оглед на влагалището и маточната шийка /.
С малка четчица се взима материал от каналът на маточната шийка.
Така взетите клетки се "натриват" върху предметно стъкло и след подходяща обработка патологоанатомът дава своето заключение. Това може да отнеме няколко дни.


Какви са възможните резултати?

РАР I - нормални клетки. Не е необходимо никакво лечение, освен ако Вашият гинеколог Ви е казал че имате "раничка" която трябва да бъде обгорена. Това се налага за да се прекъсне веригата на канцерогенезата;
РАР II - клетки показващи най-често възпалително заболяване. Тук често се налага противовъзпалително лечение. Ако имате "раничка" тя трябва да бъде обгорена;
РАР III - Съмнителен резултат. Обикновенно се налага да се проведе съответно лечение, контролна цитонамазка след него и обгаряне. Понякога се налага и да се направи биопсия /също неболезнено изследване, което цели вземането на малко парченце тъкан от маточната шийка за доуточняване на диагнозата/;
РАР IV - наличие на единични ракови клетки;
РАР V - наличие на множество ракови клетки.


Колко често трябва да се прави това изследване?

Обикновенно веднъж годишно. По преценка на Вашия гинеколог и по-често.





Съветите на на д-р Трифонов:

1. Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да Ви коства живота!

2. Изисквайте цитонамазката да се прави с четка /вижте я предварително/ ! Това Ви гарантира по-точни резултати.

3. Искайте от Вашият гинеколог да Ви даде стъклото с готовата цитонамазка! Това ще позволи на лекарят-патологоанатом да направи сравнение при следващата цитонамазка. Ако резултатът е РАР IV или РАР V ще можете да поискате второ мнение при друг патоанатом.

4. Ако Вашият лекар Ви предложи операция - не се паникьосвайте! Задължително потърсете мнението и на втори патоанатом /стават и грешки!/ и ако то се покрива с първото - не се колебайте! Уловен в начален стадий ракът на маточната шийка е лечим 100%!



автор: д-р Иван Трифонов
личен сайт