0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Кръгла маса под егидата на Президента
« -: Ноември 08, 2006, 12:30:51 pm »
Вчера ми се обади г-жа Христина Пендичева, Председател на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки”, срещата е насрочена с предварителна дата 22 ноември. Все още няма потвърждение, но ние трябва да започнем да се готвим.

Очакваме вашите идеи за:

1. Кои институции и личности да бъдат поканени

2. Какви конкретни предложения и към кого да направи сдружение Зачатие

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Кръгла маса под егидата на Президента
« Отговор #1 -: Ноември 08, 2006, 12:34:22 pm »
Браво, Мели. Но ми се струва, че темата тук няма да се прочете от достатъчно брой хора. Иначе хубава тема и ето ти повод за РЕПОРТАЖ В НОВИНИТЕ!! Супер!

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #2 -: Ноември 08, 2006, 12:36:43 pm »
Сега ща направя линкчета тук-там. :lol:

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #3 -: Ноември 08, 2006, 12:42:24 pm »
Нещо като програма има ли, или е само като идея още?
« Отговор #4 -: Ноември 08, 2006, 12:42:46 pm »
Поредната прекрасна новина!
За поканените, мисля, че трябва да има представители на всички институции, които имат нещо общо с програмите на касата. Хора от министерство на финансите, на здравеопазването, на социалните грижи, от парламента и от касата. Според мен това е мястото, къде вече може да искаме да се положат основите на прословутата Национална стратегия за борба със стерилитета.
За предложенията:
- Поемане на разноските по цялата процедура ин витро.
- Поемане на поне 3 опита за всяка двойка.
- Програма за мъжки стерилитет.
- Кабинети по стерилитет в по-малките градове, или поне регионалните центрове.
- Предложения по оптимизирането на сега действащата програма. Да искаме отчетност. Нека да контролират отпуснатите медикаменти, за да не виждаме вече обяви от сорта на продавам ...
- Не знам как трябва да се формулира, но голяма част от двойките не стигат до инвитро, но пък дават купища пари за инсета. Нека да поискаме програма и за тях.
- Иска ми се касата да поема и скъпите изследвания: хормони, разширени спермограми... май се размечтах  :lol: :lol: :lol:

lb2f
« Отговор #5 -: Ноември 08, 2006, 12:45:01 pm »
Мисля си че е добре дори към президента или към жена му на президента да се отправи призив, защото той повдигна въпроса с нисата раждаемост и застаряването и изчезването на нацията. Освен това жена му нали все се включва в разни такива благородни каузи, а пък от тази по благородна накъде - държавата ни да не ни обръща гръб, а да ни подкрепи в нашето начинание да имаме деца. Мисля че си струва да потърсиме подкрепа, до колкото си спомням Зорка Първанова помагаше и правеше разни благотворителни инициативи за децата по домовете, а дали не по-добре като продължение на тази идея да съдейства за повече гластност и подкрепа за заплащане на опити за инвитро от държавата, като шанс за много жени и мъже с добър потенциал, но бих казала в неравностойно положение да създадат и отгледат свои деца. Ако наистина мислят за българите нека да ни подкрепят. 2bg

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #6 -: Ноември 08, 2006, 12:45:45 pm »
От предишните разговори идеята беше всяка организация да има презентация по 15 митнути, след което да се проведе дискусия.

Димитър Кудоглу
« Отговор #7 -: Ноември 08, 2006, 12:47:03 pm »
Брей, че хубава новина! Излизам за час и нещо, че съм на среща, но после се връщам и се включвам.

Викам, да поканим Волен Сидеров - хем ще почне да плюе срещу раждаемостта на циганите, хем ще направи шоу

шегичка. я да изляза сега и после ще пиша.
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #8 -: Ноември 08, 2006, 12:51:08 pm »
и аз щях да пиша за инсеминациите
освен това има и доста други скъпоструващи изследвания смързани с бременността - говорихме си онзи ден за тях с д-р даскалов. рубеола, токсоплазмоза, цитомегаловирус, хепатит - всички те за да се пуснат еднократно са към 150-200 лв. а доколкото разбрах от д-р даскалов е добре да им се прави контрола на ок 6 мес. нито едно от тях не се поема от касата
освен това повечето момичета се оплакват че сега няма понятие рискова бременност в аг-тата. не се полага нищо различно (като повече ехографски прегледи или изследвания) за рисковите бременности - получаваш това което и една жена с нормална бременност. ако може и в тая посока нещо да се направи.
друго за сега не се сещам
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #9 -: Ноември 08, 2006, 12:57:23 pm »
Какво ще искаме то е ясно. Тези дни само за това си говорим ;) Трябва някой с дар слово да седне и да обобщи нещицата ;)

Иначе нека исканията ни са на първо място към Министерството на здравеопазването, и второ Президентът (не че е по-незначителен, ами няма толкова права).

Исканата „Национална стартегия за лечение на безплодието при мъжа и жената”, ако се „сътвори” както трябва, ще включи всички наши желания и искания:
-   лечение на мъжки стерилитет;
-   специализирани АГ кабинети (да не казвам отделения, че едва ли ще стане), за репродуктивните проблеми, поне по един в градовете зи които са общински  центрове (пак да не казвам всички, че няма да стане в никакъв случай);
-   програми за лечение на стерилитет, освен тази за ин-витрото.

А сега и предложение към Сдружение Зачатие:
- да направим нещо като „подразделения” (не използвам точната дума, ама ще опитам да обясня ;)) на Сдружението. В смисъл - да имаме в по - големите градове лице за контакти от Сдружение Зачатие, към което да се обръщат хората за съвети относно клиники и изследвания, д-ри и т.н (не за лечение, просто за оказване на помощ и показване на стъпките по които трябва да се върви при решаване на репродуктивните проблеми). Аз например нямам против да бъда такова лице за моя град (не че е много голям ;) ). Сблъсках се с доста момичета, кито не знаят какво да правят и към кого да се обръщат. Една позната лекува стерилитет, без дори да са направили спермограма ..... Незнам дали е осъществимо, но може да се помисли над въпроса.

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*

лили

• 2151
« Отговор #10 -: Ноември 08, 2006, 12:58:08 pm »
а и още нещо. стерилитета да се приеме за хронично заболяване и да се диспансеризира до раждане на здраво дете. абе сигурно не се казва така ама ще се опитам да обясня какво имам предвид.
ако една двойка не може да забременее 6 мес (напр) да й се даде нещо като рецептурна книжка с която да ходи при специалистите за прегледи и лечение. а не за всяка фоликулометрия да се реди по 2 часа пред личния и да й кажат че свършили направленията.
това касае повечето девойки решили да пробвет да се лекуват по касата а не на частен прием. но едно такова признаване на стерилитета като хронична болест и правилното подхождане би имало смисъл според мене.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #11 -: Ноември 08, 2006, 12:59:33 pm »

А сега и предложение към Сдружение Зачатие:
- да направим нещо като „подразделения” (не използвам точната дума, ама ще опитам да обясня ;)) на Сдружението.

Клонове, да, това сме го обсъждали и не е лошо да започнем по-активно да работим в тази насока.

Димитър Кудоглу
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #12 -: Ноември 08, 2006, 13:00:18 pm »
стерилитета да се приеме за хронично заболяване и да се диспансеризира до раждане на здраво дете.

Това всъщност го има, само дето не се спазва.

Димитър Кудоглу
*

лили

• 2151
« Отговор #13 -: Ноември 08, 2006, 13:05:13 pm »
това пък за първи път го чувам. а защо не се спазва.
да ги принуди тогава който може да го спазват.
то ясно че всеки си е избрал лекаря и доста от тях не работят с касата. но поне изследванията да се поемат. те всъщност са остонввния разход докато се търси проблема.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #14 -: Ноември 08, 2006, 13:10:00 pm »
Подкрепям jazzybaby!Както класическото инвитро,трябва да се поема и това на естествен цикъл,също и инсеминацията.Има толкова много изследвания които е необходимо да се направят за изясняване на проблема.Също е трудно да си от малък град-не намираш никаква информация,а да не говорим за лекари(подкрепям Таня за идеята).
« Отговор #15 -: Ноември 08, 2006, 13:10:55 pm »
Страхотна идея - подкрепям дадените мнения - аз лично съм се сблъсквала с момичета, които не зная откъде да започнат и макар да не съм все още много знаеща гледам да помогна...вече са написали преди мен за нещо, за което и аз мислех - създаването на пътека за стерилитет...

Да се обобщят идеите във вид на добра презентация - мога да помогна, защото обичам писането...
В момента се опитвам да се преборя с НРД - и само на мен ли ми се струва или наистина на ЗЗОЛ се вменяват много задължения, а правата - девета глуха...Имаше няколко члена, на които искам да наблегна - да видим какво ще измисля...

« Отговор #16 -: Ноември 08, 2006, 13:21:51 pm »
Смятам за основни следните идеите , за която трябва де се борим и за която трябва подкрепата на държвата в лицето на нейните институции:
-всички изследвания за мъжки и женски стерилитет;
-да се плащат по 3 опита инвитро, включващи всичко;
-инсеминациите също да се покриват от здр.каса;
-изследвания и лечение при проблемми през бременността;
-да се направят центрове за стерилитет не знам дали да са към акушеро-генекологичните държавни клиники, които да помагат и консултирват хората и да ги насочват според проблемите им.
-Отчетност за платените от държавата процедури и лекарства и по някякъв начин и отчитане конкретно на успеваемостта по тези направления.
-Мисля за доста важно да се поиска към тези центрове да има консултации със психотерапевт преди и по време на процедурите. Всички знаем с колко психически и емоционални проблими се налага да се борим.

« Отговор #17 -: Ноември 08, 2006, 13:53:38 pm »
e тук ме изгубихте. просто съм отскоро в проблем и нямам никакви идеи, а всичко, което сте изредили, ми се струва съвършено логично и най-вече, обединено под едно - национална стратегия за борба с репродуктивните проблеми, която да включва както борба с проблемите така и профилактика!

определено сте казали много идеи до момента. аз само ще ви чета сега кротко от ъгъла.
*
« Отговор #18 -: Ноември 08, 2006, 13:54:09 pm »
Каква година!!! :balk_602:

Аз като черна станция да кажа: ПРЕВЕНЦИЯ на инфекции и болести, които могат да доведат до проблеми при репродуктивната система. С децата, с младежите, с учениците трябва да се говори за безопасен секс, за хламидии, за папиломи и други гадости, за гъбички, за хигиена, за аборти, за простудяване, за възпаления, за операции, за здравна култура. На пет деца да спестим разочарованието, което ги чака в бъдеще, пак е нещо!
Alexandra
« Отговор #19 -: Ноември 08, 2006, 14:06:29 pm »
стерилитета да се приеме за хронично заболяване и да се диспансеризира до раждане на здраво дете.

Това всъщност го има, само дето не се спазва.
Не съм наясно с това, но идеята ми е като на Лили.  Майка ми е диспансеризирана с исхемична болест и всеки месец ходи за да й изписват рецепти с лекарства. При нас е по-сложно, защото има разнообразни изследвания, лекарства и прегледи, които се правят, но.. не е ли възможно репро-центровете, в които има Доказани специалисти( със сертификати и стаистика за успеваемост) да могат да работят с такива рецептурни книжки (не и кварталните гинеколози) и да са задължителни определен набор от изследвания, които да се правят при всяка двойка, която заяви, че има такъв проблем за определен срок 6 м/1 г, УЗИ-тата да могат да се правят от местни лекари по тази кл. пътека, защото не е възможно да пътуваш всеки месец по2-3 пъти за фоликуметрия на 200-300 км... ит.н.
Просто идеята ми е да се създаде интерес у лекарите да специализират в тази област, но да не се допуска полу-грамотни в областта  гинеколози да изчерпват парите по подобна пътека. Да се допуска избор на лекар и лекарите с по-голям брой пациенти да се финансират по-добре. Нещо от сорта...
« Отговор #20 -: Ноември 08, 2006, 14:13:56 pm »
...И щях да пропусна-най-важното, според мен, е да се създаде Единна Национална стратегия за брба със стерилитета (като част от демографския срив). А не всички институции да си крият главите в пясъка.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #21 -: Ноември 08, 2006, 14:20:20 pm »

Аз като черна станция да кажа: ПРЕВЕНЦИЯ на инфекции и болести, които могат да доведат до проблеми при репродуктивната система. С децата, с младежите, с учениците трябва да се говори за безопасен секс, за хламидии, за папиломи и други гадости, за гъбички, за хигиена, за аборти, за простудяване, за възпаления, за операции, за здравна култура. На пет деца да спестим разочарованието, което ги чака в бъдеще, пак е нещо!

Затова ще предложим на МОН в Деня на репродуктивното здраве да се проведат уроци в горния курс на училищата на тема репродуктивно здраве. Ние можем да им подготвим материали и да обучим учители и други специалисти.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #22 -: Ноември 08, 2006, 15:05:08 pm »
Да не забравяме и имунологичните и генетични изследвания.
« Отговор #23 -: Ноември 08, 2006, 16:04:04 pm »
Аз съм съгласна с Лили, че освен за стерилитета трябва да се наблегне много и на рисковите бременности, защото в момента нищо не се прави  в тази насока най-вече в малките градове, а има много момичета с такива проблеми. 
« Отговор #24 -: Ноември 08, 2006, 17:13:58 pm »
.. освен за стерилитета трябва да се наблегне много и на рисковите бременности, защото в момента нищо не се прави  в тази насока най-вече в малките градове, а има много момичета с такива проблеми. 
Да, това е много болен момент, но не знам как може да се направи това - в малките градове няма достатъчно подготвени лекари. Каквито и да е лекар, камо ли специалисти по фетална морфология, да речем. :(
« Отговор #25 -: Ноември 08, 2006, 17:22:35 pm »
Аз съм съгласна с Лили, че освен за стерилитета трябва да се наблегне много и на рисковите бременности, защото в момента нищо не се прави  в тази насока най-вече в малките градове, а има много момичета с такива проблеми. 

Да така е с бременностите-напоследък все повече проблеми сякаш има при износването и малко  повечко информация на всеки ще му е ат полза, за да могат жените да износят и раждат здрави деца, пък и да не застрашават своето здраве, от друга страна и хората който са около тях също да полагат грижи за това.   :hug2:

« Отговор #26 -: Ноември 08, 2006, 17:31:30 pm »

Трябва да знаят да се пазят не само от болести предавани по полов път, а също и за всякакви други, дори и настинки и простудявания, стрес, лош начин на живот, възрастовите промени и въобще всички, които могат да доведат до стерилитет. Много е малко информацията и не стига въобще до тези, които трябва. Мисля че това трябва да се прави в още училищата.
Дори като си помисля как мои приятелки все отлагат правенето на деца за по-нататък и изобщо не подозират , че могат с напредване на възрастта си да попаднат в нашата група търсейки изход от това положение. Аз им обяснавам да побързат, но има голяма заблуда сред хората, а още повече и сред някои мъже, които както се изказа веднъж еедин мой приятел и то даста интелигентно момче, че жените можели да раждат чак до 50 години ако искали 8O - дай боже всекиму -казвам аз - ама са рядкост такива случеи. Той продължи да ме убеждава, че е прав. Така че доста сме неинформирани кото общество по тези въпроси, а касае повечето ...

« Отговор #27 -: Ноември 08, 2006, 19:12:47 pm »
Jazzy, при такива разговори трябва да се иска много, за да се полу4и поне минимална 4аст от исканията.
 Още пове4е, 4е за да се изравни българската система с европейските в това отношение, наистина се иска много.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #28 -: Ноември 08, 2006, 19:19:29 pm »
Предложенията ще са краткосрочни и дългосрочни. Разбира се, не е реално да мислим, че всички предложения ще се осъществят на мига.

Димитър Кудоглу
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #29 -: Ноември 08, 2006, 21:22:08 pm »
Ама Вярвам е права! Дайте ние да поискаме 1000 пък дано се спазарим за 10. И именно тук имаме нужда от хора които стегнато и ясно да преставят всичките ни искания. Мисля, че тук има доста и с дар слово и с достатъчно юридически и медицински познания да го направят( поне аз съм с такова впечатление).
И дано това да бъде малка крачка за нас, и голяма за тези които идват след нас(дай боже да стават все по-малко)
« Отговор #30 -: Ноември 08, 2006, 22:18:58 pm »
Да се обърне внимание на имунологията и рисковите бременности,свързани с антифосфолипиден синдром и други имунологични фактори.Би могло касата да поема и лечението на проблемна бременност.Сега сметнах ,че хепарина ми излиза 2000лв,което си е колкото инвитро/без лекарствата/ :?
Сега някои може да ме разпънат на кръст,но прекалено много се набляга на инвитрото,а то е последната стъпка в лечението,има генетични и имунологични изследвания,които са доста скъпи и тн.
Нека помислим какво може да се направи ,за да се предпази жената от извънматочна бременност,възпаления ,които водят до запушване на тръбите и тн.Да се вземат мерки за всички заболявания,които водят до стерилитет,а не само да мислим за последната стъпка в лечението.
« Отговор #31 -: Ноември 08, 2006, 23:20:15 pm »
Jazzy, при такива разговори трябва да се иска много, за да се полу4и поне минимална 4аст от исканията.
Аз само написах това, за което се сетих на момента, не съм казала да искаме само това  :lol: Пак мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече".

lb2f
« Отговор #32 -: Ноември 09, 2006, 10:30:21 am »
Моите идеи в не съвсем окончателен вариант са следните : / може да има малко неточности, но ще ги отстраня / :
1/ Съгласно Чл. 1. (1) Предмет на Националния рамков договор (НРД) са правата и задълженията по оказването на медицинска и стоматологична помощ в рамките на чл. 55 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) на:
1. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК);
2. Българския лекарски съюз (БЛС) и Съюза на стоматолозите в България (ССБ);
3. изпълнителите на медицинска помощ (ИМП);
4. изпълнителите на стоматологична помощ (ИСП);
5. задължително здравноосигурените лица (ЗЗОЛ).
А съгласно : чл.10(3) Представители на НЗОК, БЛС и ССБ извършват наблюдение и анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК за 2006 г. за здравноосигурителни плащания на тримесечен период.
Мисълта ми е, че след като правата и задълженията на ЗЗОЛ са предмет на НРД, то би следвало да има и техен представител отнсоно извършване на наблюдение и анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК за съответната год. за здравноосигурителни плащания на тримесечен период. Точно тук би могъл да се вмести в нишата представител на Сдружение “Зачатие”, тъй като в управителния съвет има лица с медицинско образование...Какво би помогнало това ??? – Ами няма да има плоски оправдания като недостиг на бюджетни средства като причина за спиране финансиране на програми в областта на стерилитета / поне според мен /..
Съгласно чл. 29 от НРД : Здравната документация по НРД включва:
По т.3. регистри по приложение № 6 “Дейности на ОПЛ по програми “Детско здравеопзаване”, “Майчино здравеопазване”, имунопрофилактика и профилактични прегледи на ЗЗОЛ над 18 години”; приложение № 7 “Дейности на лекарите-специалисти по “Детски-болести” по програма “Детско здравеопазване”, на лекар-специалист по “Акушерство и гинекология и репродуктивна медицина” по програма “Майчино здравеопазване” и на лекари-специалисти по профилактика на ЗЗОЛ от рискови групи”; приложение № 8 “Пакет дейности и изследвания на ЗЗОЛ, диспансеризирани от ОПЛ” и приложение № 9 “Пакет дейности и изследвания, диспансеризирани от лекар-специалист”—за изпълнители на извънболнична медицинска помощ.
Според мен трябва да настояваме да се включи и регистър “Стерилитет и рискова бременност”, който да се състой от няколко части : женски фактор, водещ до стерилитет; Мъжки фактор, водещ до стерилитет; Имунологичнии генетични фактори, водещи до стерилитет; Рискова бременност; Фетална морфология!
Съгласно Чл. 32. (1) За хроничните заболявания по наредбата по чл. 45, ал. 3 ЗЗО и посочени в приложение № 10 “Списък на заболяванията, за които се издава “Рецептурна книжка на хронично болния”, се издава “Рецептурна книжка на хронично болния”.
Според мен трябва да настояваме да се включи стерилитета в приложение № 10, което е “Списък на заболяванията, за които се издава “Рецептурна книжка на хронично болния”
Трябва да се регламентира на национално равнище и статута на Специализираните центрове за репродуктивна медицина, начина на тяхното  действие и взаимодействието им с ОПЛ относно регистър “Стерилитет и рискова бременност”. На всеки ОПЛ да се дава списък на тези центрове, за да може да насочва пациентите към тях и след надлежни изследвания в някой тях, лицата да се диспансеризират в областта на стерилитета...Така, след като клиничните пътеки, свързани със стерилитета, се изпълняват от специализирани центрове, би следвало да се избегне разхищаване на средства от квартални гинеколози и псевдо клиники..
В Приложение № 6 пише : С оглед профилактиката на социалнозначими и приоритетни за страната заболявания ОПЛ формира следните рискови групи:
В тези рискови групи стерилитета го няма като рискова група???Значи ли това,че той не е социално значимо и приоритетно заболяване??Нма проблемите на над 270 000 двойки не са социално значими???

Относно чл.56 : Чл. 56. (1) Комисията в ЦУ на НЗОК своевременно уведомява РЗОК за достигане размера на финансовата обезпеченост за лекарства от група IА.
(2) В случаите по ал. 1 постъпилите документи по чл. 55, ал. 1 се връщат на ЗЗОЛ чрез РЗОК, където са подадени.
Остват неясни и непрозрачни за мониторинг механизмите, които установят достигането на тази финансова обезпеченост...И защо е необходимо да се организира протест, за да се задейства механизма по /2/??

Все още не съм изчела ЗЗО, така че като мина през него ще допълвам ....Освен това тук нахвърляните идеи са само в суров вид- имат неточности и трбва да помисля...
Мели, можеш ли да ми помогнеш като лекар какво и как пропускам???
« Последна редакция: Ноември 09, 2006, 13:00:55 pm от samorasliche »

« Отговор #33 -: Ноември 09, 2006, 11:50:35 am »
Да се обърне внимание на имунологията и рисковите бременности,свързани с антифосфолипиден синдром и други имунологични фактори.Би могло касата да поема и лечението на проблемна бременност.Сега сметнах ,че хепарина ми излиза 2000лв,което си е колкото инвитро/без лекарствата/ :?
Сега някои може да ме разпънат на кръст,но прекалено много се набляга на инвитрото,а то е последната стъпка в лечението,има генетични и имунологични изследвания,които са доста скъпи и тн.
Нека помислим какво може да се направи ,за да се предпази жената от извънматочна бременност,възпаления ,които водят до запушване на тръбите и тн.Да се вземат мерки за всички заболявания,които водят до стерилитет,а не само да мислим за последната стъпка в лечението.

Напълно съм съгласна с Морковче  :)

« Отговор #34 -: Ноември 09, 2006, 12:22:22 pm »
Според мен трябва да настояваме да се включи и регистър “Стерилитет и рискова бременност”, който да се състой от няколко части : женски фактор, водещ до стерилитет; Мъжки фактор, водещ до стерилитет; Имунологичнии генетични фактори, водещи до стерилитет.

Навсякъде говорите само за стерилитет и изследванията свързани с инвитрото и само споменавате рисковите бременности. Обърнете повече внимание и на тях, касата да поеме повече изследвания и прегледи при една проблемна бременност. Да не говорим че при повечето резус отрицателни майки не се следат редовно антителата, те си купуват ваксината която се полага по здравната каса, за почесто следене на бременноста на видеозон си плащаш и т.н. За повечето лекари 2 спонтанни аборта не са причина за тревога и трябва да се продължи с опитите.
« Отговор #35 -: Ноември 09, 2006, 12:59:44 pm »
Според мен трябва да настояваме да се включи и регистър “Стерилитет и рискова бременност”, който да се състой от няколко части : женски фактор, водещ до стерилитет; Мъжки фактор, водещ до стерилитет; Имунологичнии генетични фактори, водещи до стерилитет.

Навсякъде говорите само за стерилитет и изследванията свързани с инвитрото и само споменавате рисковите бременности. Обърнете повече внимание и на тях, касата да поеме повече изследвания и прегледи при една проблемна бременност. Да не говорим че при повечето резус отрицателни майки не се следат редовно антителата, те си купуват ваксината която се полага по здравната каса, за почесто следене на бременноста на видеозон си плащаш и т.н. За повечето лекари 2 спонтанни аборта не са причина за тревога и трябва да се продължи с опитите.
Danila, както казах идеите ми са в суров вид- а това за рисковата бременност и просто механичен пропуск - все още пиша цялото си мнение..Но за да не става объркване ще го включа от сега...

*
« Отговор #36 -: Ноември 09, 2006, 17:36:38 pm »
Моите предложения са:
1. Както за жените е задължително 2 пъти годишно да се прави цитонамазка за превенция на рака на маточната шийка, по същия начин да се включи и контролна спермограма на 6 месеца.
С разликата, че цитонамазката е задължителна НАД определена възраст, а спермограмата да е задължителна ДО определена възраст.
2. Профилактиката на простата също е нещо, което не съм чувала да е практика. А от простата идват част от причините за стерилитет.

Далеч съм от мисълта, че всички тези контроли ще се поемат от касата, но е КРАЙНО НАЛЕЖАЩО да бъдат включени в Стратегията за борба със стерилитета.

За една успешна Стратегия е нужно (според мен) да се въведат часове в последния клас в училище, но да не са просто 2-3 часа, а дисциплина за 1 срок например. Подкрепям Marie за идеята й
Цитат
С децата, с младежите, с учениците трябва да се говори за безопасен секс, за хламидии, за папиломи и други гадости, за гъбички, за хигиена, за аборти, за простудяване, за възпаления, за операции, за здравна култура.
Тези знания са задължителни за всеки млад човек, на който тепърва  предстои да създава живот.
Още по-смело бих предложила: в част от часовете, за които пиша, задължително да се изисква присъствие на родителите. Защото човек, на когото му предстои да става родител, трябва да носи отговорност за образоване на детето в семейната среда. Съвместни часове на ученици и родители биха допринесли до изграждане на навици и пример на поведение у децата относно техните бъдещи деца.
« Отговор #37 -: Ноември 09, 2006, 18:06:55 pm »
Само като констатация -  това за часовете в училище е много хубаво, но не виждам как ще се получи.
А и повечето от идеите, включително и моите са доста трудни за реализация, като се има предвид подготвеността на лекарите, учителите и изобщо всички "замесени" в една бъдеща стратегия.
Малко се чете в тази държава...
 :(
« Отговор #38 -: Ноември 09, 2006, 18:11:37 pm »
Не само че се чете малко, ами и пише малко, което вече е проблем. Мисълта ми е за повече и по-достопна информация по тези въпроси, която да достига до главите на младите хора независимо били те стругари, градинари  или инженери. Да не говорим че трябва да се започне много по-рано  - още в училище.

« Отговор #39 -: Ноември 09, 2006, 20:23:22 pm »
Милички... какви мечтателки сте... Визирам темата за обучение на teenagers за всички рискове от половия живот, пък даже и за студентите... Те няма да се вслушат в това, което им се говори в тези часове - повярвайте ми, знам за какво говоря... Тяхната идея е ... маалко нецензурно ще прозвучи, ама... " Да е***а"! Съжалявам, но е точно така... дори и да се въведе час за полово обучение в училище, ще седят, ще гледат с безразличие, и коментарите ще бъдат от сорта на "тая пък на ква се праи"... ако изобщо благоволят да стъпят в час... Да, знам, че е много важно, но... имайки предвид състоянието в момента в средното образование, доста се съмнявам, че може да се постигне нещо....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #40 -: Ноември 09, 2006, 22:15:41 pm »
Рали, не съм много съгласна с тебе. Аз съм провеждала такива уроци - с ученици от горния курс, с войници и с роми, жени и мъже. Повярвай ми, слушаха ме изключително внимателно. Вярно, от време на време се чува по някоя псувня, някой ударен от хормона войник се опитва да се изрепчи, някой ученик се мъчи да се направи на интересен пред съученичките ... е, не казвам че е лесно, но като се овладее аудиторията, след това винаги сме просрочвали времето, определено за занятието и винаги са ставали много интересни дискусии.

Димитър Кудоглу
« Отговор #41 -: Ноември 10, 2006, 08:25:52 am »
Мели, явно си зависи и от човека, който изнася уроците, както и от училището, в което се провеждат... Всичко е много относително  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #42 -: Ноември 10, 2006, 09:20:37 am »
Като чета какво пишем тук, си представям един от безбройните американски филми, в които се започва с побоища по коридорите на училищата, с хаос в учебните часове, с пострадали ученици и учители (нещо, на което ставаме свидетели в последно време у нас). След това се появява една мъъъничка, крехка учителка, която има амбицията, желанието и постоянството да "спаси" децата от самите тях. И накрая добре познатия ни хепи-енд - всички се обичат, най-големите врагове са първи приятели...

Да, прави сте да кажете "много филми гледаш", но човешкото въображение не може да надскочи прекалено много битието на самия себе си. Всяка разказана история е провокирана от 2 неща: 1. някоя истинска случка, която дава тема на историята и 2. стремежа на човека да направи околния свят по-добро място за живеене за себе си и особено за децата си.

Вярно е, че тийнейджърите днес нямат нито страх, нито уважение към учители, че даже и към родители. Но все пак на нас ни предстои да станем родители някой ден. Не мога да допусна, че някоя от нас си представя възпитанието на дете така: да си кюта тихичко и да стиска палци нейното дете да не попадне в лоша среда, да не му мине някоя "гениална идейка" през главата, да не се сети, че може да използва псувни в речника си, да замери учителя си с презрял домат в час...

Нали ние ще сме възпитателите? Не зависи ли от нас поне малко какъв човек ще стане детето ни? Е, значи въпреки песимизма си сме длъжни да правим каквото трябва.

Тук усещам, че отклоних доста темата на Стратегията за борба със стерилитета. Но като се замисля, възпитателната роля на училищата хич я няма. Той стерилитета е само капка в морето на всичко, на което трябва да бъдат учени децата.

Извинете за излиянията!
« Отговор #43 -: Ноември 11, 2006, 13:58:21 pm »
Мели, д-р Стаменов изяви желание да дойде на кръглата маса, ако може да помогне с нещо. Той ми спомена днес за някаква пресконференция, организирал някаква безплатна зала на БТА за тази цел.. Ама ми беше неудобно да го разпитвам още и да си предлагам услугите...
« Отговор #44 -: Ноември 12, 2006, 09:27:25 am »
Рали, не съм много съгласна с тебе. Аз съм провеждала такива уроци - с ученици от горния курс, с войници и с роми, жени и мъже. Повярвай ми, слушаха ме изключително внимателно. Вярно, от време на време се чува по някоя псувня, някой ударен от хормона войник се опитва да се изрепчи, някой ученик се мъчи да се направи на интересен пред съученичките ... е, не казвам че е лесно, но като се овладее аудиторията, след това винаги сме просрочвали времето, определено за занятието и винаги са ставали много интересни дискусии.
Предполагам, че това е важно-не техният учител по биология да им проведе часа, а да влезе външен лектор-специалист в областта, за да предизвика интереса им. Но лошото е, че добрите специалисти сда малко в БГ и немогат да се клонират. :wink:
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #45 -: Ноември 13, 2006, 12:15:06 pm »
Той ми спомена днес за някаква пресконференция, организирал някаква безплатна зала на БТА за тази цел.. Ама ми беше неудобно да го разпитвам още и да си предлагам услугите...
Проучих за какво става въпрос, благодаря, че спомена :D
След срещата с президента може да направим една пресконференция там. Тъкмо ще направим равносметка на годината.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
« Отговор #46 -: Ноември 13, 2006, 12:50:57 pm »
Ултра, да предам ли нещо на Стаменов? Ще го виждам честичко тия дни, че пункция наближава...   :lovedock:
*

лили

• 2151
« Отговор #47 -: Ноември 13, 2006, 16:24:03 pm »
сетих се още нещо. лекарства които вече се отпускат от касата да се отпускат и за бременност или забременяване ако имат отношение към тях. т.е. клексана напр. се отпуска от касата но за след инфаркт, инсулт и др. идеята ми е проблеми с износването за които се изписва клексан също да бъдат добавени (напр. антифосфолипиден синдром)
абе така го обясних че сама не се разбирам ама ако друг ме разбере браво на него...
като казвам аз че имам проблеми с изразяването друг път да ми вярвате :?...
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #48 -: Ноември 14, 2006, 12:05:29 pm »
Ултра, да предам ли нещо на Стаменов? Ще го виждам честичко тия дни, че пункция наближава...   :lovedock:
Успех на пункцията :goodluck:
Сега си мисли за яйцеклетките, а с доктора ще се чуем тия дни :D

*
« Отговор #49 -: Ноември 14, 2006, 18:00:55 pm »
Аз съм провеждала такива уроци - с ученици от горния курс, с войници и с роми, жени и мъже. Повярвай ми, слушаха ме изключително внимателно.

Да покрепя Мели. Няма логика да не им е интересно и да не слушат, след като ще се говори за неща, които ги няма написани в учебниците, но в същото време -неща, за които те така или иначе си говорят, но помежду си, тайно и къде разбрали, къде неразбрали. Щом са въпроси, които ги е срам да зададат на родителите си, ослушват се като гърмяни зайци. Имам малък опит с деца от дом, предимно ромчета. Макар че трябваше по друго да работим, те не спираха да ме провокират и да искат да чуят още и още хем за моралната, хем за биологична страна на нещата. Може да ви се стори лудост, но интересният урок е този, в който децата участват. Аз, ако бях на 13-14, и ни бяха събрали само момичетата, да ни поговорят за овулацията, да ни обяснят, покажат, пък накрая да ни раздадат по един тест и да ни пратят в тоалетните да ги направим, щях да го помня това нещо цял живот, а не на 27 да се чудя какво е това белтъкоподобно, дето излиза от мен и да си мисля, че е гъбички.

Извинявайте за отклонението. Исках само да подкрепя Мели.
Alexandra
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #50 -: Ноември 19, 2006, 01:36:53 am »
Кръглата маса се отлага за декември поради заетостта на президента.

Димитър Кудоглу
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #51 -: Ноември 19, 2006, 17:46:46 pm »
Тъкмо ще има време да се синтезират предложенията и да се селектират по теми.
« Отговор #52 -: Ноември 20, 2006, 11:25:04 am »
Да ще има време за по-стабилна подготовка.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #53 -: Ноември 20, 2006, 11:57:01 am »
Той ако продължава да е толкова зает, няма да му остане електорат при тази демографска криза. Обидно е - втори път да се отлага...

« Отговор #54 -: Ноември 20, 2006, 16:57:59 pm »
То може да излезе, че се опитват да бягят от проблема, но не трабва да отстъпваме-голям зор беше да го преизберат пък сега не го интересуват нашите проблеми.

*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #55 -: Ноември 21, 2006, 00:11:06 am »
Не знаех,че за втори път се отлага масата,то ако беше друга маса едва ли... :lol:Намирисва на замазване на положението... :?
« Отговор #56 -: Ноември 21, 2006, 17:22:55 pm »
Нали той беше дето преди известно време повдигна темата за демогравската криза в България?! Пък сега отбой или много приказки и прах в очите на хората. Не е честно!!! :balk_77:

*
« Отговор #57 -: Ноември 22, 2006, 13:50:06 pm »
 Щом има едно, две ще има и три. Явно искат да избягат от проблема. Декември ще е месец, в който всичко се върти около приемането ни в ЕС.  Ще я отложат още веднъж, ше видите, декември е само две седмици, останалото са празници и т.н
« Отговор #58 -: Ноември 23, 2006, 16:01:55 pm »
Освен да направим нова акция "Буркан" но този път пред президентството или нещо друго за пред медиите 2bg

« Отговор #59 -: Ноември 24, 2006, 07:53:31 am »
Тази кръгла маса се организира от сдружение "Настоящи и бъдещи майки". Може би трябва ние да организираме една кръгла маса, защото голяма чат от исканията на СНБМ са изпълнени и може това да е причина за забавяне на нещата.