При цитомегаловируса старите IgG антитела не са проблем. Това е имунитет. Така са ми отговорили трима имунолози и двама вирусолози.
При стари IgG антитела може да се търси проблем само, ако числото им е много високо и при следващо изследване се установи промяна в стойността, но това е рядък случай.
Проблем са новите IgM антитела. Това говори за прясно изкарана инфекция.
Какво би могла да направиш, Leila - първо обсъди това с лекуващия си акушер-гинеколог. Направи консултация с вирусолог и имунолог. Положението с вирусолозите е проблем. Бих могла да ти дам телефони за връзка с проф. Дундаров, за да се консултираш с него дали може да ти помогне. Можеш да отидеш и в отдел Вирусология към Националния център за заразни и паразитни болести (отделът се намира на бул. Ген. Столетов 44 А). Аз там контактувах с д-р Божанова. За съжаление, тя в момента е в чужбина, но предполагам, че има лекар, който да консултира пациенти по тези проблеми (цитомегаловирусът е от групата на херпесните вируси). Ще ти дам телефона на централата там, може да попиташ (тел. 931 07 13).
Би трябвало и имунолозите да се справят с този проблем, но не съм съвсем сигурна. Ако контактуваш с имунолог, попитай го.
По принцип най-добрият вариант е да обсъдиш това с акушер-гинеколога си и той да те насочи директно към специалист на когото има доверие. В никакъв случай не оставяй положението така, а потърси лекарска помощ!