0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Кулинария в извънредно положение 😷
« -: Април 13, 2020, 14:40:23 pm »
Привет на всички Кулинари на Зачатие 🍽️
 
Вече месец сме в извънредно положение, в къщи сме и разбираемо хапваме и готвим повече. Аз самата се изумявам колко изобретателност и находчивост може да се придобие в една такава обстановка за да успяваме да се храним здравословно, а и икономично!
Нека в тази тема споделяме идеи, за да се справим с тази не лека изолация по-лесно 😊

Ето моето предложение, нямам снимки, но обещавам при следващото готвене и да 📷
 
*Сварявате си една тенджера картофи и имате за три манджи....
1. Заготовка за Гювечета.
2. Огретен с картофи на тиган. Загрявам масло с олио в тиган и пускам картофите нарязани + зелена чушка на шайби, нстрошавам сирене и 2-3 кубчета кашкавал, следват 2-3 яйца! Всичко затопляте в тигана и това е, може и
да го изпечете в тава, ако имате време!
3. Огретен с броколи и картофи
Плик замразени броколи, 5 6 картофа от сварени те рендосани, натрошено сирене, подправка зеленчукова, всичко се омесва и се слага в намазнена тава.
Залива се със залива от 2/3 кофичка кисело мляко, три яйца, лъжичка брашно и щипка сода, отгоре върху залив ката настъргвате кашкавал и се запича във фурната!
Да Ви е сладко  :eat:

Сега е ваш ред 🍭🍭🍭
« Последна редакция: Април 13, 2020, 16:46:39 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #1 -: Април 13, 2020, 17:26:37 pm »
Аз толкова баници, тутманици и т.н. закуски не бях правила до сега.  :lol: Пишете да черпя идеи, че в къщи са едни претенции...

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #2 -: Април 13, 2020, 17:59:07 pm »
Ето и моето предложение за днес:
- пастет от риба тон за закуска;
- зелен боб чорба;
- свинско с печурки, кладница, моркови и лук, бавно печено в гювеч.

Рецептата за чорбата, аз я наричам "чорбата на баба", защото знам рецептата от нея - много е вкусна и студена, зелен боб, морков, лук и по желание картофче на ситно нарязано, едно доматче също наразяно на ситно. Вари се, като е готова супата в бурканче разбъркваш оцет, чесън на ситно нарязан, малко брашно и вода и изсипваш в супичката.
Да ви е сладко!  :D

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #3 -: Април 13, 2020, 18:23:43 pm »
Днес ще ядем патладжани с доматен сос и пармезен, мега салата- зелени треви, лук, краставица, може малко домат, една пита камамбер на фурна и още топло в салатата, купчета шунка и сушени боровинки.
За детето- филе от мерлуза на фурна и мачкани картофи със зелен боб на тиган с масло.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #4 -: Април 13, 2020, 18:28:44 pm »
Аз ще продължа с варените картофи на Мишето. Нарязвате на кубчета и слагате в тавичка. В тиган запържвате малко бекон или шунка, пушено месо. Заливате с една опаковка сметана, сипвате малко водичка и като заври - 2-3 триъгълничета топено сирене. Заливате картофите, поръсвате с кашкавал и запичате до златисто. Може да добавите гъби или други зеленчуци, но моите хора не ги тачат.
     
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #5 -: Април 13, 2020, 18:41:53 pm »
Аз нямам много идеи, но пък ми трябват такива. При нас се излиза на пазар само един път в седмицата и ми е ужасно трудно да правя списъка и да планирам. А колко ми липсват и ресторантите... ние много ходехме преди ИП.

Понеже не понасям да готвя всеки ден, днес направих една тенджера спагети и една сос. Соса уж е болонезе, ама си измислих малко. Сложих кайма, доматено пюре, моркови и подправки. И задължително с пармезан отгоре.
А така да ми се яде салата...

26.09.2019
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #6 -: Април 13, 2020, 19:34:09 pm »
Днес

Закуска: 1. Пълнозърнести палачинки с мед и тахан;
2. Кисвло мляко с овесени ядки, мед, пчелен прашец, сушени плодове, бадеми, конопено семе и чиа


Обяд: 1. Задушени зеленчуци с киноа и сметана + бъркани яйца с масло и сирене;
2. Салата краставици и домати



Вечеря: Фосили с доматен сос (с червена чушка) и пармезан

За десерт и междинна за детето: Плодове


« Последна редакция: Април 13, 2020, 19:52:22 pm от Zlateto ♡ »
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12153
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #7 -: Април 13, 2020, 21:21:18 pm »
Пилешки дробчета.
Половин килограм дробчета.
Половин литър прясно мляко.
Подправка и зехтин.
Задушавам дробчетата в малко зехтин, после доливам млякото и подправям. Изварявам докато остане на мазнина.
Върви с ресвератрол в чаша. :)

Солен кейк.
3 яйца L размер
1 бакпулвер
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша брашно - бяло, пълнозърнесто, типово или смес
1 чаена чаша мазнина - краве масло, кокосово масло, олио
1 чаена чаша сирене на кубчета - става и с кашкавал на кубчета или смес сирене и кашкавал, но тогава мазнината трябва да се намали
1 връзка магданоз, нарязана

Смесвам, слагам във форма и пека на 180 градуса за половин час.
Яде се охладен. :)

Това е когато имам време, иначе салата до припадък всякакъв вид.

« Последна редакция: Април 13, 2020, 21:44:11 pm от Мели »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #8 -: Април 13, 2020, 22:08:04 pm »
Здравейте и от мен :)

Да споделя рецептата за любима наша супа: магданозена

1 връзка пресен магданоз
1 лъжица брашно
Сол, подправки на вкус
1/2 глава лук
1 л. вода
4 лъжици фиде
1 яйце
2 лъжици кисело мляко

Лукът се задушава с мазнина, добавя се брашното и подправките.
Магданозът се нарязва на едро (само листенцата, без стъблата) и се добавя към лука с малко вода. Оставя се да омекне за минута-две. Добавя се останалата вода и ври 10ина минути. Слага се фидето. След готовност на фидето се добавя застройка от млякото и яйцето.



   La vita è bella
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #9 -: Април 13, 2020, 22:12:12 pm »
Здравейте!
Прекрасна идея за обменяне на рецепти.

Една мързелива пица от мен, която правих за първи път, но много се хареса от всички.
А на мен най-много ми хареса, защото я направих за 20 мин.

 1/2 пакетче суха мая се обърква с 2 чаени лъжички захар. Слага се и малко брашно от общото количество,  което е 200 гр. и се добавя хладка вода, за да се разбие всичко. Добавя се 1 яйце, оставено на стайна температура. После се добавя останалото брашно и малко сол. Добавя се още хладка вода, докато стане много меко тесто. Малко по-гъсто, отколкото за палачинки.
Слага се на тава 30 см хартия, отгоре олио и се затопля в загрята фурна на 200° за около 5-7 мин.
Изважда се тавата, разстила се тестото, отгоре доматено пюре, овкусено по желание (с чесън, подправки) и каквото искате за плънка. Отгоре кашкавал или сирене или моцарела.
Пече се в гореща фурна на 200-250° за около 15 мин.


*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #10 -: Април 14, 2020, 09:09:19 am »
Стеф, как правите пастета от риба тон?

При нас най-проблемна е закуската.Детето е на градина и там закусва, а ние с Мерал не закусваме, та до сега само събота и неделя правехме нещо.Но сега... всеки ден.Гледам да правя тутманици, баници, мекици и подобни неща, че да може Мерал да си взима за работа.

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #11 -: Април 14, 2020, 09:39:00 am »
Маги, ще пусна една рецепта за катми, подходящи за закуска и не само  :wink:
Скоро се включих в една група "Турски вкусотии" и едва се сдържам да не опитам да направя всичко, що видя там. А рецептата за катми пак е на турски готвач, чиято страница следвам.


Катми 😊krep "katmi"

Необходими продукти:

3бр яйца
400гр кисело мляко
1в.ч. вода
1ч.л. сол
1пак. бакпулвер
Брашно (добавя се до получаване на смес за палачинки/катми)

Масло (за намазване на тигана)

Начин на приготвяне:

Всички продукти без брашното се изсипват в купа и се разбиват. След това към тях постепенно се добавя брашно до получаване на смес за палачинки.
Тиганът се намазва с малко масло и след това в него се изсипва един черпак от сместа. Пече се от едната страна и след това се обръща и се пече от другата.

Аз намалих солта на 1/2.

     
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #12 -: Април 14, 2020, 12:15:45 pm »
Маги, аз го правя с две консерви риба тон, 2-3 лъжици майонеза, сока от един лимон, малко сол и бъркаш.
Слагала съм и кисела краставичка, каперси, става страхотна плънка за тортила или арабски хляб, завиваш и нарязваш на кръгчета :)
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #13 -: Април 14, 2020, 13:48:16 pm »
Катмите ще ги пробвам.

За днес ще е мега салатата, че снощи не остана ред. Но ще е с кубчета, а не купчето, че телефонът искаше да има купчина.  :oops: :D
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #14 -: Април 15, 2020, 11:33:57 am »
Менюто за ден-два 😄
- салата печени чушки, нахут, кисели краставички, лук и разбира се доволно количество чесън;
- искендер кебап с телешко по рецепта от нета;
- паниран зелен боб - боба се бланшира, не трябва да е много сварен, за да не се разпадне при панирането. В купа се разбърква галета, брашно, каквото имате, яйце и бира малко слагам аз, разбърквам боба в купата с панировката и след това в тефлонов тиган с мазнина редя бобчетата едно до друго, обръщам и готово.

Пресни салати правим почти за всяко ядене - маруля, айсберг, репички, авокадо, моркови, домати, краставици, всичко каквото има налично  :lol:
А сега в ИП всеки ден към 11 часа правя плодова салата на всеки в купичка :D
« Последна редакция: Април 15, 2020, 12:09:39 pm от StefiZ »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14917
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #15 -: Април 15, 2020, 12:09:19 pm »
да споделя една наша любима идея за десерт, че в ИП десерти се търсят и тачат, а трябва да са нискокалорични - ЖЕЛЕТО!

знам, че не всички харесват желе и желирани неща, но за който харесва, спирка няма.
хващате един компот и пакетче желатин - и хоп, нискокалоричният десерт е готов! най-подходящи са желетата с компот от вишни, ягоди, праскови. вчера правих с компот от манго от консерва.

ако нямате компоти - желе с кисело или прясно мляко. може да се добави какао, да се направи двуцветно.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #16 -: Април 16, 2020, 15:19:21 pm »
ние днес сме на картофи  :lol:
- варени картофи запечени с броколи, сирена и сметана;
- салата с варени картофи, кисели краставички, варени яйца, лук и маринована херинга;
- крем супа карфиол и печени чушки, гарнирана със сирене и пресен лук. Рецептата преди време я видях в някое от кулинарните предавания, доста е сполучлива
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #17 -: Април 16, 2020, 18:28:19 pm »
:eat: днес

* Супа " Кофта " арабска рецепта, много любима, има я в Рецептурника, готвя я много често. РЕЦЕПТАТА ТУК

* ЛАЗАНЯТА на Джейми Оливър, значи така да го харесвам
и той да ми измисли рецепта без Бешамел, безценно 🍜 РЕЦЕПТАТА ТУК
* Шоколадов кекс с шоколад - от скоро го правя чуден е 🥧
РЕЦЕПТАТА ТУК

* Салати и плодове, каквито има в момента и традиционното вечер, кисело мляко с мед за едното дете 😍 и кисело мляко със сладко от малини за другото 😍
« Последна редакция: Април 24, 2020, 07:13:06 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #18 -: Април 16, 2020, 21:16:51 pm »
Ах каква добра идея: вечер кисело мляко с плодове :) Правехме така, когато Теди беше бебе и пиеше мляко вечер. За да не ревнува баткото, за него правехме кисело мляко с плодове. Толкова мили спомени:)



   La vita è bella
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14917
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #19 -: Април 22, 2020, 17:29:16 pm »
снощи се чудех с какво да оползотворя няколко зрели плода авокадо. нямах зелена салата, нито домати, така че обичайните приложения отпадаха.
потърсих и намерих една рецепта, която не звучеше лошо. адаптирах я според продуктите и се получи

Паста с пуешко филе и авокадо

Имах на разположение лингуини, но талятелите са още по-удачни.
Пуешкото (или пилешко) се нарязва на малки късчета. Запържва се със ситно нарязан лук и малко чесън. Подправки по желание, аз сложих малко соев сос. Отделно авокадото се нарязва на парченца. В чинията се слага пастата, отгоре пуешкото с малкото останал сос, накрая авокадото и за разкош може да се настърже малко квото имате - кашкавал, пармезан или нищо. :)


"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #20 -: Април 22, 2020, 18:41:01 pm »
Аз не обичам месо и се виждам в чудо какво да готвя вече.
Вчера хладилникът беше напълно празен: 2 яйца и един кашкавал. Нищо друго. Направих кашкавал на фурна. Добре се получи. Другата опция беше да го панирам.

Тези дни правих картофени гнезда с плънка яйца.

Сега готвя крем супа от червено цвекло. Ще се изяде за две хранения. После пак ще се чудя.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14917
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #21 -: Април 23, 2020, 00:30:42 am »
teri_90, предлагам ти днешната ни вечеря - карфиол огретен с кашкавал.
Рецептата е на Иван Звездев, много е сполучлива.
https://zvezdev.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%84%D0%B8%D0%BE%D0%BB-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #22 -: Април 23, 2020, 00:45:43 am »
Тери, аз правя и тиквата крем супа на Симеон, че той пък е месар и да хапне нещо без месо. Слагам тиква, праз и марко картоф. Черен пипер, сол и мащерка. Готвя с масло и после слагам и сметана.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #23 -: Април 23, 2020, 14:31:03 pm »
  :eat: седмица назад и днес

* Пилешка супа
* Боб чорба
* Таратор
* Салата от марула със всякакви добавки
*Печено агнешко с картофено пюре
* Сандвичи топли с шунка кашкавал и студени
с варено яйце, да оползотворим великденските, сирене, Колбас и свежи зекенчуци
* Панитани кашкавали хапки със сусам
* Френска селска торта с бисквити ЗАКУСКА РЕЦЕПТАТА ТУК
* Козунак
 
Заповядайте рецептата за

Панирани кашкавалени хапки със сусам!

Необходими продукти :

* кашкавал, добре узрял и по възможност един час преди панирането да се сложи във фризера!
- за панировката
* студена вода
* яйца
* галета
* сусам

Начин на приготвяне:

*Кашкавала се нарязва на квадратчета около 4 на 4 см. Последователността на панировката е следната -
*вода
*брашно
*яйце
*галета + сусам
Овалвам всички квадратчета и след това
ги пържа до загар с малко мазнина в тиган с незалепващо покритие!
Да Ви е сладко 🍽️
« Последна редакция: Април 23, 2020, 14:33:14 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #24 -: Април 23, 2020, 14:45:33 pm »
Тери, ориза със спанак, сметана, кашкавал и яйце, който споделих във фейса е много сполучлив и като направиш една тавичка поне за 2 яденета ще имате :)
Пробвай и крем супата с карфиол и печени чушки.
Картофи със сирена броколи.
Патладжаните със сирене и доматен сос, по-нагоре съм писала за тях.

Иначе днес менюто е пиле в сладкокисел сос и рибена чорба.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #25 -: Април 23, 2020, 19:27:25 pm »
Минах двете страници и огладнях  :lol: Пак.
Записах си идеи. Едвам удържам килограмите в тази изолация.

Аз напоследък готвя с ютюб. Със Звездев най-вече, голяма ми е душичка. Днес правих неговите кюфтета по чирпански и станаха убийствени.

Иначе за закуско-обяд имахме палачинки, но ги готви половинът. Аз бях на онлайн обучение и скатах едно готвене.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #26 -: Април 23, 2020, 20:10:57 pm »
Аз предлагам моите броколи.2 пакета замръзени броколи(като им изври водата намаляват обема си доста) се слагат във фурната с 4-5 нарязани скилидки чесън.Като са полуготови слагам 2 пакетчета топено сирене,след десетина минути вадя,намазвам хубаво със сиренето понеже е размекнато вече,слагам настърган кашкавал да се запече и воала.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #27 -: Април 23, 2020, 21:25:18 pm »
Чудесни идеи с броколи и карфиол, ще се пробват задължително. Малкото ни момченце много ги харесва. Аз правя задушени зеленчуци: картофи, моркови, броколи и карфиол и той си пробира само броколи и карфиол :)



   La vita è bella
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #28 -: Април 24, 2020, 00:46:09 am »
Вчера телешко на скара и картофи. От останалото телешко ще направя искендер кебапа на Стефи.
Днес домашна пица за обедозакуска, брънч, така наречения.
За вечеря грах с картофи.


Слънце, с пресни е по-вкусно. Аз правя нещо подобно. Бланширам броколите. Правя един сос от сирена. Слагам синьо, разни други, каквито имам и сметана. Нареждам броколите в тава, заливам със соса и слагам мялко кашкавал и пармезан и във фурната. Като хванат коричка ги вадя.
« Последна редакция: Април 24, 2020, 00:49:59 am от Pav-la »
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #29 -: Април 24, 2020, 10:19:09 am »
Да, и аз използвам пресни броколи. На Бг пазара ги има целогодишно.
Крем супа от броколи също много уважават моите момичета.

Днес ще готвя канелони болонезе и един ориз със зеленчуци, че да има и за утре на обяд храна  :lol:
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #30 -: Април 24, 2020, 11:57:43 am »
Направо ви завиждам, моето дете яде 5 манджи и друго не иска и да опита.Голяма мъка, викане, каране е дори да си вкара нещо различно в устата.

Ние сме на кюфтета с бял сос и крем карамел с козунак.Направих и една яйчена салата с останалите яйца.
Закуските са:
-баница с одрински кори
-п0алачинки
- макарони
- мекици
-солени гофрети по рецепта на Марси
« Последна редакция: Април 24, 2020, 11:59:49 am от magi_st »

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #31 -: Април 24, 2020, 12:31:58 pm »
Маги, кажи моля те за крем карамела с козунак, че и аз имам малко останал. :)
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #32 -: Април 24, 2020, 15:29:05 pm »
Нищо особенно не е, за мен си е чист хлебен пудинг това :)  Ей това направих аз, като го сложих в тавичка за манджа не за кекс.
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/446/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%83%D1%85-%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BA

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #33 -: Април 24, 2020, 15:41:43 pm »
Аз го правя по същата рецепта,изобщо от Супичка съм правила много рецепти.Само слагам по-малко козунак ,за да е по-сочно.
И с кроасани става хубаво.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #34 -: Април 24, 2020, 16:41:30 pm »
благодаря, ще го пробвам :)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14917
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #35 -: Април 29, 2020, 00:31:16 am »
още една рецепта, подходяща за всички любители на безсмесните ястия и чесъна :)

„Шкембе чорба“ с гъби кладница

Мирише като шкембе, ама по-хубаво, има вкус на шкембе, ама е по-вкусно -
това със сигурност е нашата любима „Шкембе чорба“ с гъби кладница

Необходими съставки
•   гъби кладница - 600 г
•   зеленчуков бульон – 1 кубче „Маги“ + 800 мл вода
•   масло - 80 г
•   прясно мляко - 400 мл
•   брашно - 2 с.л.
•   червен пипер - 1 ч.л.
•   чесън - 3-4 скилидки
•   ябълков оцет - 2-3 с.л.
•   сол

Начин на приготвяне
Измийте и нарежете на парченца гъбите. Загрейте маслото в дълбока тенджера на котлона. Задушете гъбите и подправете със сол (и черен пипер по желание). Сипете брашното и разбъркайте добре. Добавете зеленчуковия бульон.
Оставете да къкри на умерен огън, докато гъбите уврят напълно - около 20-тина минути.
Накълцайте скилидките чесън на ситно или ги пресовайте. Поставете чесъна в купичка и добавете оцета. Разбъркайте и оставете сместа настрана.
Когато гъбите се сготвят напълно, налейте прясното мляко и усилете котлона.
Оставете супата да заври повторно и добавете червения пипер.
Гответе „шкембето“ с гъби кладница още минута и свалете супата от котлона.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #36 -: Април 29, 2020, 09:13:06 am »
Аз преоткрих бебешките десерти тези дни :)
- грис с мляко
- грис халва
- бисквитена торта
- мляко с ориз
Направих някаква измислена салата с майонеза, месото от две сварени пилешки бутчета, един ситно нарязан лук, царевица и варени картофи.Общо взето събрах каквото имам в хладилника.

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #37 -: Април 29, 2020, 10:42:29 am »
На мен ми писна да готвя и ям филии с масло. Мишо си прави омлети, ще закудкудяка скоро. До петък няма да стъпя в кухнята освен за отваряне на хладилника за масло.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #38 -: Април 29, 2020, 14:20:38 pm »
ооо фалшивата шкембе чорба е мнооого добра. в къщи класическа не обичаме, но тази е на почит :)
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #39 -: Април 29, 2020, 15:00:28 pm »
На мен отдавна ми е писнало да готвя. Искам на ресторант!
Заради детето готвя, няма как.

Направих кебапа и стана чудесен.

Днес ще ядем свинско филе миньон на медальони с гъби на фурна. Имам малко картофена салата от вчера останала.

Трябва да измисля какво да готвя за поне 3 дена, че откачам. Мъжът ми се връща на работа от 11ти и за него за обяд трябва да мисля, за детето, а аз ще минавам на режим, че съм 5+ от началото на карантината. Още и от раждането имам. Въобще...
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #40 -: Април 29, 2020, 16:27:56 pm »
абе аз обичам да готвя, ама вече ми се изчерпи фантазията и не мога да измислям.
Купих пилешки бутчета вчера, та ще им ги изпека с някаква марината, тиквички също купих, мисля руло да направя и съм до там.
това ще ни стигне точно за 3 яденета, което е ден и половина и пак ще съм в изходна позиция  :lol:
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #41 -: Април 29, 2020, 16:35:30 pm »
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/512/%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D1%81-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8
Ето една идея пак за тиквички,страшно вкусни са,аз правя по различна плънка от описаната.
И мен ме мързи да готвя,а и съм все изморена.Снощи табуле ,аз само това ядох а мъжа ми и чипс за вечеря.Днес зелена салата с домати и мннооого лимон,толкоз.Който иска още нещо да се спасява.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #42 -: Април 29, 2020, 16:44:52 pm »
И ние на пил. бутчета бяхме :)
За днес едно свинско по китайски с левурда :)

http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpabet_list=%D0%A1&id=2251&name=Svinsko-po-kitayski-s-levurda-
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #43 -: Април 30, 2020, 00:01:30 am »
Айде и аз да се отчета :)
Миди с ориз, ама пресни с черупките.
Пъстърва на фурната
Салата краставици
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #44 -: Април 30, 2020, 09:03:00 am »
Ма много завиждам за мидите  :oops:

Аз трябва да измисля меню за РД на Мерал, хем да е лесно, хем да е вкусно, хем да е нещо класическо защото човека е господин каприз от към ядене и не обича експерименти.Поне тортата е ясна коя ще е.

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #45 -: Април 30, 2020, 09:04:41 am »
Маги, направи шницели по виенски, лесни са, а пък са ефектни сервирани с масло и резен лимон.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #46 -: Април 30, 2020, 09:09:15 am »
Много добра идея даваш.Класическите с телешко месо ли правите вие?

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #47 -: Април 30, 2020, 09:31:28 am »
не, със свинско ги правя, че готвенето на телешкото не ми се отдава много  :lol:
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #48 -: Април 30, 2020, 12:40:50 pm »
Щото и аз съм така с телешкото, все на подметка го докарвам  :oops:

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #49 -: Април 30, 2020, 15:05:11 pm »
Аз тук се научих да правя телешко. Честно, в България много трудно се намира хубаво телешко месо, което да не трябва да бъде готвено 3ч. Породите крави са ни такива просто.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #50 -: Април 30, 2020, 16:03:24 pm »
Стеф, може ли рецепта за шницелите?
Днес ще сме на спаначена супа със застройка :)
Салата домати и краставици и ако успея една сметанова торта с пандишпанови изрезки ще направя :)Ако ли не - утре!
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #51 -: Април 30, 2020, 17:34:00 pm »
Пете, по-скоро ще видим снимка как Стаси прави тортата, а вие си похапвате след това на маса
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #52 -: Май 03, 2020, 10:14:27 am »
Пете, за шницелите купувам свинско филе, т.е. по-сухичко месо, не от бут или врат. Нарязваш на тънко и начухваш яко, това му е тънкостта на шницела, да е начукано хубаво месото. След това овалваш в галета, в яйце, пак в галета и пържиш в сгорещено олио по 1-2 минутки от страна.

Иначе за телешкото и аз мисля като Павла, че е от породата на кравите у нас, защото като ги гледам по кулинарните канали как за минутки го приготвят при мен няма как да се получи. Та телешкото в гювеча или на телешко варено, така мога  :lol:
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #53 -: Май 03, 2020, 10:22:03 am »
Значи не съм само аз зле с телешкото :)

 В края на краищата менюто беше съвсем различно, но благодаря за идеята за шницелите, ще я ползвам.
Купихме си пиле на грил, пържихме картофи, направихме и кърначета на скарата.Само аз направих една шоколадова торта по рецепта на Мишето, но направихме блатовете мнооого шарени по идея на Моника.

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #54 -: Май 03, 2020, 10:49:52 am »
Буквално за минути става месото. По 1-2мин на страна и после да почине 5мин и е супер крехко. От породите е просто. Ние нямаме традициите за ядене на телешко. Виж нашето свинско е в пъти по-вкусно. Причините са разбираеми. :wink:

Направих рулото с тиквички. Мъжът ми много го хареса.

Редовно правя за обяд италиански/арабски или гръцки пити. Слагам салами и кашкавали. Имам и домашно халуми.

Каня се да направя дюнери вкъщи. Някой да е правил да каже пиниз?

Вчера направих боб и днес ще го ядем. За детето риба с ориз и зелен боб.
Днес пак трябва да му мисля какво да яде, че не обича боб.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #55 -: Май 03, 2020, 11:18:23 am »
Хахаха, Тери, този път не позна :) Снимка има, но само на тортата :) Беше изненада за Стаси - не разбра изобщо кога я забърках :)
Благодаря Стефи, ще се пробвам евентуално за моят РД :)
По въпроса за телешкото, да вярно е - породите за месо у нас са много малко! Повечето са за мляко и затова не става така крехко.
Аз вчера за пръв път се пробвах лазаня да правя, но нещо корите ми останаха сухи отстрани и хрупаха! :( Дали се обработват предварително.....
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #56 -: Май 03, 2020, 11:36:57 am »
Минават се през вряла вода за няколко минутки преди да се нареди лазанята.Аз имам и машнка за лкори за лазаня и спагети, стават страхотни но сега нямам време.

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #57 -: Май 03, 2020, 12:45:20 pm »
Знаех си, че нещо съм пропуснала :) Здраве да е - следващият път :)
Благодаря Маги!
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #58 -: Май 03, 2020, 14:59:01 pm »
Пете, аз не ги бланширам корито, просто слагам повече сос, за да има достатъчно и корите да поемат.

Павла, правила съм дюнери с пилешко и свинско, не знам дали има тънкост, но изпечи си месото както ти е удобно, след това хо нарязваш на тънички парчета, картофките аз ги пека, сос правя кисело мляко с чесън, домат слагам и всичко което харесвате можеш да сложиш - кисели краставички, пресни и т.н.

Днес успях да направя тиквички по гръцки аз, много съм доволна, станаха като истински  :lol:

За довечера пилешко роле, имрпровизация де, имах 6 парчета месо от бутче, увих ги около един морков с лук и чесън вътре, увих във фолио и го изпеках, ще му направя сос от сирена и сметана.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #59 -: Май 03, 2020, 15:15:15 pm »
Стефи, как ти станаха хрупкави? Аз все не ги докарвам като истински.

Също мисля да сложа картофите във фурната.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #60 -: Май 03, 2020, 15:43:37 pm »
Павла, голямо четене на рецепти падна  :lol:
Нарязах ги с белачката за картофи, хватката е да са мн тънки, след това ги посолих и в гевгир ги оставих около 2 часа да се оцедят. В чиния смесих 2/3 царевично брашно и 1/3 обикновено, овалват се и в тигана с повечко олио, сгорещено, се пържат. Много бързо стават. Вадиш върху домакинска хартия малко да дръпне олито, след това прехвърляш.
Важното било брашното да е царевично, не ставало с обикновено бяло само  :)
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #61 -: Май 03, 2020, 16:14:46 pm »
Аз съм питала  в Гърция де, когото хвана. Това с царевично брашно ми го казаха и със солта, но аз си ги режа дебело. Ще пробвам с ренде. А как стават хрупкави в Гърция и дебели? Мръсниците крият нещо...
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #62 -: Май 03, 2020, 17:37:20 pm »
Мисля ,че тайната беше ей това-слагат се тиквичките в тенджера с вода и лед и после се слагат в брашно,сол и т.н.Така поне ги прави приятелка и винаги са хрупкави,точно по гръцки.Не съм пробвала щото пък аз ги правя в тава ,или на грил тиган
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #63 -: Май 03, 2020, 18:42:45 pm »
Аз се изненадвам на изобретателността си. Всячески се опитвам да не ходя до магазина и измислям някакви неща да готвя от каквото има в хладилника.
Вчера например ориз с домати, това от 10 години не съм го яла.
Днес леща смес червена и обикновена, че и от двете имах по много малко.
Тръгнах да правя кокосови палачинки за трети път и за трети път не ми се получиха. Имам 3 пакета кокосово брашно и не мога да го изразходя, защото просто не ми се получава. Накрая реших да ползвам сместа за торта сбирщайн. Направих мокър блат от сместа за палачинки и отгоре залях с кисело мляко, разбито с мед и желатин. Киви се нарежда отгоре и млякото стяга за един час.
Това се води домашна торта парфе без захар (може и със захар, прави се с какъвто и да е блат). Много върви с киви наредено отгоре. Силно препоръчвам да се пробва в голямата жега. Много освежава и е лека.
Иначе гърците май по принцип си панират с царевично брашно. Скоро четох спор за рецепта за камари по гръцки и се правило с царевична панировка
« Последна редакция: Май 03, 2020, 18:54:12 pm от teri_90 »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #64 -: Май 03, 2020, 21:32:43 pm »
А работих в ресторант в Кипър всяка ваканция от университета, ходила съм и в Гърция. Не панират в царевично брашно. В Кипър просто нямат традицията с тиквички, че да видя как се прави. Мисля, че сол, изцеждане, марко царевично брашно и бързо пържене са основните моменти.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #65 -: Май 04, 2020, 09:53:37 am »
Да, бързо пържене, това е и според мен, предполагам и на по-дебело нарязани пак ще стане.
Четаох и за купата с лед, но и без нея си станаха :)
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #66 -: Май 04, 2020, 12:50:17 pm »
Най омразно ми е да пържа тиквички 😀 Иначе за яденето им съм първа. Ние вчера бяхме на каквото има в хладилника и хоп в гювечетата. За днес все още нищо не съм измислила 😁
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #67 -: Май 07, 2020, 13:29:52 pm »
Обещах на Маги да напиша рецептата за кюфтета от леща и забравих :lol:
кюфтета от леща:
сварена леща около 3 чаши, аз я варя с морков, чушка, чесън и малко червен пипер, след което трябва много хубаво да се оцеди. Оцедената леща се разбърква с нарязан пресен лук, пресен чесън, магданоз, 2 яйца за това количество и 2 с.л. царевично брашно. Хубаво се разбърква, най-добре с ръка като се намачква добре. Не се пасира!
След това в загрято олио се пържат. Аз лично ги оформям с две лъжичи, защото с ръце като нормалните кюфтета не ми се получава  :D
Сервират се с млечно-чеснов сос :)
« Последна редакция: Май 07, 2020, 13:32:08 pm от StefiZ »
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #68 -: Май 08, 2020, 09:23:30 am »
Благодаря Стеф, ще ги пробвам, дано ги харесат в къщи.

Ние сме на манджи основно, но това ядат моите хора.
- Гювеч
- фалшиво шкембе с кладница
- Пълнени чушки с кайма
- зеленчукова супа
Мисля днес да си направя мляко с грис, а събота и неделя да направя един тутманик с кашкавал и сирене.

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #69 -: Май 08, 2020, 09:41:38 am »
На 6ти агне с праз. Аз правя плешка. В последно време го готвя в плик, че не ми се чисти фурната.
За десерт направих шоколадов тарт без печене с ягоди. Рецептата е от интернет от преди много тодине, но си я харесвам.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #70 -: Май 08, 2020, 10:37:20 am »
Да ви кажа днес много ми е лесно менюто :lol:
Две тарелки месо за готвене-гулаш от лидл сипах в гювеча, една тарелка гъби, измити и нарязани на 4, настъргах една опаковка сирене бри, сложих чубрица, дафинов лист, черен пипер, малко водичка и във фурната. Точно 10 мин. ми отне  :D
И миш маш ще забъркам след малко и съм готова за днес, надявам се и утре за обяд да остане, след това пак ще го мисля  :lol:
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12153
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #71 -: Май 08, 2020, 15:41:08 pm »
Аз днес ще правя млечно пиле "Мариела" - т.е. пиле с кисело мляко. :)
И супа от коприва. После ще пиша лекция за списание 36.6.
За почивните дни се чудя какво - зависи от това колко съм депресирана, ама като гледам каква е хавата, ще се депресирам яко и ще наготвя за една рота. И ще направя превод на един материал за пациенти от ISUOG.
И след това една бисквитена торта може би...


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #72 -: Май 08, 2020, 15:43:10 pm »
Мели, аз мисля утре за лучена супичка и киш лорен, ще си мислим, че сме във Франция  :lol: :lol:
ама и аз като зависи в какво настроение ще съм  :D
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12153
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #73 -: Май 08, 2020, 15:59:10 pm »
О, аз правя невероятна френска лучена супа!
Ма не`ам нерви днес за нея.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #74 -: Май 08, 2020, 17:23:05 pm »
Мен продължава да ме мързи да готвя: макарони от елда с тиквички и моркови в доматен сос.
Ех каква лучена супа съм яла в Румъния и в Белгия. В България ресторантите с френско меню досега са ми поднасяли само чорба от кромид. Много разочароващо.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #75 -: Май 08, 2020, 17:26:32 pm »
Пък ние ще ядем вурстове с картофи, зелена салата и бобена салата. Ние за немско  си мислим.
Утре ще вържа тиквички и от неделя започва великото готвене, че мъжът ми тръгва на работа и ще трябва да си взима на обяд.
Мечтая си и си спомням с носталгия миналото лято в България. За 4 седмици 3 пъти салата направих и 5 пъти сготви за детето. Да живеят ресторантите и детската кухня.
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #76 -: Май 08, 2020, 18:01:12 pm »
За утре "Заек със заквасена сметана и гъби"
Порциите заешко се  посоляват и поръсват с млян черен пипер, сол овалвам в брашно. Запичам/запечатвам в тигана с масло.
Нареждам в глинен гювеч или йенско ( целта е да са покрият със соса в тава е по-трудно)
В същото масло запържвам гъбите и около 3 скилидки чесън да си смени вкуса
По оригинална рецепта е  1  глава счукан чесън и 3 средни глави ситно нарязан лук , но на мен ми се вижда много чесана, а не ям готвен лук и го сменям с гъби :-).
Щом стане златиста запръжката добавям сок от лимон около 250 мл. гореща вода, една малка кофичка заквасена сметана.
Заливам парчетата месо, похлупвам и пека на 180 градуса около 2 часа.
Месото става много крехко.

Салатата най-вероятно ще е зелена с домат, краставица и репички

Подобна рецепта правя и със свинско сухо месо и с пилешки гърди
Направих днес "Сочна бисквитена торта" ще се яде утре :-) https://www.zajenata.bg/%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D1%80%D0%BE%D0%BC-recepta984.html ( правя половин доза за двама)
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #77 -: Май 08, 2020, 18:23:10 pm »
Мели, кажи тайната на твоята лучена супа. Преди тероризма и пандемията бях на коледен базар в Париж и там, на една барака, ядох най-вкусната лучена супа в стиропорена купичка. Тя супата е само в Ил дьо Франс и Лоар истински популярна. Тук съм питала, но се обиждат. Тук специалитетите им са козе сирене и едно пате от едно животно като воден плъх.
Аз сама си правя бульона. Варя кокали, месо, треви и някои морков около 3-4ч. Ама пак не става така вкусна.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #78 -: Май 10, 2020, 11:23:33 am »
Мелице, и моята се получава, правила съм 3-4 пъти, като се опитвам да е по рецепта, че иначе другите неща ги готвя все на око  :lol:
Снощи дори получих признание от децата, че почти се доближавала до тази която ядахме в Париж :lol:
Слагам и бульон, винаги имам замразен във фризера, вино, карамелизирам... абе както си му е реда, да малко е връткаво ама кефа е голям сетне  :lol:
Днес сме на супа топчета и пълнени чушки. Довечера може и едни крилца препечени на фурна да направя.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #79 -: Май 10, 2020, 11:48:46 am »
Лучена супа правих веднъж,не беше най-сполучливото нещо.Не знам къде сбърках,чакам и аз за тайната.
Днес яйца бенедикт за обед,а за вечеря огромосалата със зелена,домат,риба тон,царевица  и лимон.За мъжа плюс наденици.
Крилца правих скоро оваляни в подправки и галета,отгоре с кашкавал настърган.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #80 -: Май 10, 2020, 18:58:09 pm »
Пилешка супа и боб сготвихме днес.Ще имаме храна за няколко дни, надявам се!Сега само закуските остава да измислим.

Хубаво казахте крилца, отдавна не съм правила!

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #81 -: Май 11, 2020, 18:43:55 pm »
Слънце, не знам тайната каква е ама аз чета от нета рецептата и стриктно спазвам съставките, не ми е лесно, защото все на око готвя  :lol:

крилцата останаха за днес, точно така ги направих, оваляни в подправки и царевично брашно, че нямах галета и печени на вентилатор, за гарнитура салата и печени картофки.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #82 -: Май 11, 2020, 20:33:37 pm »
Вчера пиле с ориз и салата.
Днес свинско с гъби и картофи, а салатата е ясна.

Знам, ме в Лоар използват и шалот, но с пилешки, а не телешки бульон. Друг пиниз не знам. Трябва да се пробвам скоро. Може да съм вдигнала ниво в кулинарията.
Тя супата е много лесна и затова не се получава, защото всеки търси спомен от преди.
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #83 -: Юли 13, 2020, 20:24:31 pm »
 За нас положението си е още извънредно затова да ви питам. Дами, да имате изпробвана рецепта за домашен сладолед( да не е за машина за сладолед) :-)?
« Последна редакция: Юли 13, 2020, 20:48:08 pm от Hris_80 »
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #84 -: Юли 13, 2020, 21:39:26 pm »
Бях срещала една ама не помня точно-сметана заквасена,плодове-банани и малини .И дотам помня,без захар,без нищо.Ма от там насетне как беше...Пасираше ли се,бъркаше ли се.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #85 -: Юли 14, 2020, 01:14:44 am »
Пред, имам чудесно рецепта. Като се приберем вкъщи ще ти я напиша.
Много те мисля!
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #86 -: Юли 14, 2020, 15:35:15 pm »
Благодаря, вие да не сте на почивка :-)?
Видях във фейса, че днес е националният празник на Франция   :balk_179:  :eat: :drunk:  да ударите едно хубаво червено винце днес   :pipy_longstocking:
P.S що в тая тема ми излиза все "Следната грешка се появи при опит за публикуване:
Не си написал заглавие."

*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #87 -: Юли 14, 2020, 15:42:21 pm »
Да, на почивка сме, Хрис. 
Червено вино в тази жега няма да е, но си пием роди и бяло от обяд. (На обяд и вечеря де, не по цял ден).

От телефона дава грешки понякога.
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #88 -: Юли 14, 2020, 16:16:47 pm »
По инерция го написах  :lol: , че аз целогодишно си пия червено  :oops:
За грешките на телефона не ми говори  :lol: в такива сконфузни ситуации ме е поставял  :oops:
Приятна почивка!
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #89 -: Юли 14, 2020, 17:22:01 pm »
Хрис, скоро моя позната ми пусна рецепта за сладолед, който тя прави. За ванилов - 400мл животинска сметана, неподсладена се разбива. Прибавя се една кутийка кондензирано мляко и ванилия. Един ден във фризера и готово. А за плодов - нарязваш на парченца банан, манго или някакви други плодове и ги замразяваш. След това ги минаваш през блендера, добавяш разбита сметана и отново във фризера. Не съм правила нито един от предложените, но позната ми твърди, че става много вкусно.
     
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #90 -: Юли 15, 2020, 19:30:01 pm »
Много добре звучат ще се правят утре :-) благодаря!
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #91 -: Юли 15, 2020, 20:52:10 pm »
А за диетичен "заместител":
1бр авокадо
1 банан
Ванилия
100мл мляко/кокосово мляко
Доста какао
1 лъжица мед, ако искаш още сладост
Пасира се и се замразява.

У нас сме на диета без млечни и захар и така се разхлаждаме
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #92 -: Юли 15, 2020, 21:14:33 pm »
 С почти същите продукти си правя течен шоколад, но не се бях сещала да го замразя  :D, супер идея Тери.
*
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #93 -: Юли 15, 2020, 22:16:09 pm »
500г сметана на прах
2х 400г кондензирани млека
4 яйца
200г шоколад
Всичко се разбива за 10 мин много добре), после се стърже шоколада и пак се разбива за малко и се замръзява
Re: Кулинария в извънредно положение 😷
« Отговор #94 -: Юли 27, 2020, 14:59:18 pm »
 Благодаря ви за рецептите  :-)
Споделям в крайна сметка как го направих сладоледа само с две съставки.

продукти:
400 мл      животинска сметана 30%
397 грама кондензирано подсладено мляко

 Добре охладени сметаната и кондензираното мляко се разбиват с миксер до сгъстяване (около 5 минути). От там нататък каквото добавите определя вкусът.
Аз разделих в две купички сместа  и в двете сложих ванилия, едно пакетче за цялата смес, а в  едната добавих какао на цвят  :D. Може да се сложат и плодове ( не съм пробвала още).
 4-ри пъти сместа се разбърква през 30 мин по рецепта ( явно нашата камера е по-слаба  и се наложи да разбърквам през час  три пъти) и след това се оставя да стегне окончателно.
dani_ j, права е позната ти :-) . Стана мазничък, гладък и вкусен. Пак ще се прави.