0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте момичета,
Пиша по нощите, защото не ме свърта на едно място. Преди 5г. ми махнаха киста на яйчника (10см) с отворена коремна операция.
Миналата година лятото при съвсем рутинен ехографски преглед ми откриха миома на матката - 4см., субсерозна на предна маточна стена. Тогава нямах планове за забременяване, затова гинеколога каза да се следи и да видим ще расте ли.
Към днешна дата, година и половина по-късно, миомата си е все същата- 3,7/4см. Не ми създава проблеми и нямам оплаквания. Разликата е в това, че с приятеля ми вече мислим за дете.
Преди да посетя гинеколог за консултация, реших да отида при мой близък, специалист по образна диагностика. Съветът му е да не пипам миомата и да опитам да забременея. Набюдавал е няколко такива бременности, завършили успешно. Според него втора операция (било то и лапароскопска) при нераждала жена, ще причини допълнителни сраствания, изтъняване на коремна стена и матка + няма гаранция, че докато се възстановявам, правим опити за бебе и след това бременея тази миома няма да рецидивира и пак да сме в изходно положение.
Казах му, че въпреки това, ще потърся консултация и с гинеколог. Отговорът му беше - "Ще искат да те оперират".
Споделям неговите притеснения + една операция би забавила опитите ни поне с половин, че и повече, година. А аз вече съм на 30. Затова се обръщам към вас с молба - Сещате ли се за лекар (Стара Загора, Пловдив, София, Плевен), който би се съгласил да ме наблюдава и консултира без отстраняването на миомата?
Ще се радвам ако някой минал през това, или изкарал бременност с миома сподели?
« Последна редакция: Октомври 27, 2017, 01:59:31 am от Rocket »
Аз бях в почти същото положение.Имам премахнат възел(субсерозен) лапароскопски 4/5,след това конизация,не можех да забременея и се запътих към клиника Надежда,докато си чаках часа за репрудоктивния специалист ми откриха още един възел- интрамурален в последствие стана субмукозен.Дойде време за часа,възела беше малък около 1.8,доктора се съгласи да продължим напред,но след месец и малко той порасна на около 3.Доктора искаше да го махне,аз отказах,обясни ми всички рискове,но въпреки всичко продължихме с ин витро,което се получи.В първите 3 м възела порасна още малко,след което спря да се вижда,предположихме че заради плода.С доктора от ЖК се бяхме разбрали,че ако е достъпен по време на секциото ще бъде премахнат.Дойде и това време,но така и не видя възела,на първия преглед след секциото също не се видя.Има малък процент да е претърпял обратен растеж в следствие на хормоните.
Съветът ми е да се обърнеш към клиниката,не е задължително час при репрудоктивен гинеколог(чака се около 1 г. за час),може и при обикновен гинеколог(има часове от едната седмица за другата).Дали ще се съгласят зависи много.Първо какъв е възела,второ той  може да пречи за самото зачеване,в последствие пак зависи от вида и големината може да предизвика спонтанен аборт.Всичко това трябва да се прецени и в крайна сметка отговорността я носиш ти,съответно и решението.Докторът,който мен ме следи там,не провежда вече ЖК,но пък може да се консултираш с него казва се Христов(в последствие той може да те насочи при кой да се запишеш на ЖК),имам добри впечатления от Ослеков,Димова,Кръстев.
Успех
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Аз мисля, че тревогите ти са неоснователни и едва ли ще има много гинеколози, които ще държат да те оперират, предвид локацията и размера на миомата. Освен това има десетки жени с миоми и бременност, т.е. това не е прецедент и по тази причина едва ли ще е нужно да търсиш лекар, който да има специфичен опит, защото повечето гинеколози имат такъв опит. Както и самият гинеколог, който е открил миомата, те е посъветвал да не се оперираш, а само да следиш дали нараства. Разбира се, специалистът по образна диагностика е виждал в пъти по-малко такива пациенти и може би затова има някакви опасения, които е споделил с тебе.

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Благодаря момичета.
Много съм се наплашила нещо. Искаме вече да работим за бебе, само този проблем ме спира.
Притеснявам се, че повечето лекари, които ми препоръчват като добри, са по-възрастни. Това предполага (поне според мен), че биха препоръчали по-консервативно решение, а в случая операция.
Чак сега видях вида на възела ти.Не мисля,че трябва да те притеснява чак толкова.Макар,че го пиша при вече минало,иначе и аз бях в голяма паника.Д-р Даскалова ти е отговорила много точно.
Действай смело ,както се казва
Бебешок, ще се опитам да се успокоя малко. То до прегледа ми на 31-ви почити не остана време.
Надявам се в крайна сметка с д-р Бузалов да намерим общ език.  :)
Ако държиш това да е твоят доктор остави го да ти обясни всички варианти,плюсове и минуси,помисли си и му заяви решението си.Вярвам,че ще го уважи и ще те подкрепи.Не се настройвай предварително.
Поне при мен така се получи.
*
Аз съм чела, че миомите предимно пречат на забременяването, заради различната си повърхност и рядко на самата бременност.
Успех!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Притеснявам се, че повечето лекари, които ми препоръчват като добри, са по-възрастни. Това предполага (поне според мен), че биха препоръчали по-консервативно решение, а в случая операция.

Ахааааа, ще се обиждаме сега на възраст, а!  :witch: Шегувам се, шегувам се.  :lol:

Като го прочетох, се замислих, че може и да си права в разсъжденията си, че по-възрастният човек като правило е по-консервативен. В тази връзка ще направя едно лирично отклонение, за да цитирам нещо, което много ми хареса.
За да разбереш дали си остарял, трябва да си зададеш въпроса: "Кога за последен път сиправил нещо за първи път?"

Сега сериозно и по темата. Погледни го от другата страна - един по-възрастен лекар има повече опит, чел е повече книги, виждал е повече пациенти и т.н.

А пък ако питаш мене, годините и опитът нямат никакво значение, а само дали лекарят иска да ти предостави добра медицинска грижа. Така че мисля, че си повече уплашена, отколкото да имаш някакъв реален риск. Пожелавам ти да намериш лекар, който да ти вдъхне увереност и да изкараш една спокойна бременност.

Аз съм чела, че миомите предимно пречат на забременяването, заради различната си повърхност и рядко на самата бременност.
Успех!

И това е вярно в общия случай, а особено когато са субсерозни и далече от маточната кухина, респективно от ендометриума, дори и на забременяването не пречат. Евентуален малък риск може да има при плацентацията, както и ако започнат да растат по време на бременността.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Бебешок, ще се опитам да се успокоя малко. То до прегледа ми на 31-ви почити не остана време.
Надявам се в крайна сметка с д-р Бузалов да намерим общ език.  :)
Ха от Стара Загора ли си? И аз :)
Ако приемаш съвет - запиши си час при д-р Даскалов  :wink:
Успех!
Петя, мерси за препоръката. Сега ще видя какво ще ми каже Бузалов и евентуално ще взема и 2ро мнение. Ще се върна тук след прегледа, за да споделя впечатление. :)
*
Лично, не го познавам Бузалов! Чувала съм добри и лоши отзиви за него!
Аз преди години се опарих от СЗ лекари и избягах в Пловдив - и не само аз, де!
Успех ти желая!
Оффф Петя, лошото е, че и аз почвам все по-неприятни неща да чувам за Стз лекарите, когато става дума за репродуктивен казус. Ей сега бях на кафе с моя позната, точно по този въпрос и тя каза, че Бузалов и е решил проблем с наредовен цикъл, но когато са имали проблеми с правенето на бебето накрая са се обърнали към Софийска клиника.
В нашият град има добри лекари, но доколкото разбирам, репродуктивната сфера е по-специфична и не всеки гинеколог я владее добре.
*
.....
В нашият град има добри лекари, но доколкото разбирам, репродуктивната сфера е по-специфична и не всеки гинеколог я владее добре......
Така е Rocket
Аз се връщам, за да се оплача  :(
Бях на преглед при Д-р Бузалов вчера. Според него миомата не е 4см а е 48/52см, тоест 5 см. (интамурална към субсерозна).
Каза, че в моя случай, след като не съм раждала е за препоръчване отворена коремна, а не лапарскопска. Щяло по-добре да се огледа мястото и да се направи по-стабилен шев на матката.
И каза, че задължително е за операция.
На мен това ми крепеше надеждата, че дори да кажат операция, поне ще може да е "безкръвна", защото вече имам една коремна отворена.
Сега още съм леко объркана и притеснена, защото изобщо не знам как и на къде да хващам :(
*
Преди да започнеш да се притесняваш наистина, потърси второ мнение, но не в Ст. З.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Авалон, определено ще се консултирам поне с още 1 лекар.
То е ясно, че ако расте ще се наложи рано или късно да се маха. Просто се надявах да може с минимално инвазивен метод да стане.
Избери си репрудоктивния клиника.Момичетата те посъветваха за д-р Даскалов в Пловдив,ако не в София има много такива.Не бързай,толкова си чакала,ще изчака още малко за да вземеш обективно решение
Бебешок, аз точно към София съм се насочила. Просто чакам тази събота да ми кажат кога ще могат да ме вмъкнат извънредно в графика си. 
Иначе ако се потвърди диагнозата "операция", най-вероятно ще се обърна към МБАЛ "Света Марина" в Плевен. Доколото разбирам, те са добри в хирургията.
Изобщо не бързам чак толкова, само малко ме притеснява да не я изпуснем да стане 10см. и после да слушам как ще трябва цялата матка да се маха.
 :?


Никой няма да ти маха матката.Въобще да не ти минават тези мисли през главата.Съветът ми е да не скачаш от лекар на лекар,ако тези в София преценят ,че си за операция и ти се решиш за такава си остани при тях,не е нужно да скачаш в Плевен,после пак в София.Мисълта ми е че е добре,този който те оперира,после и да те проследи,защото знае къде е пипал, какво е пипал и видял
Бебешок, права си за ходенето по много лекари. В момента хиляда мисли ми хвърчат из главата, явно трябва първо малко да се поуспокоя. Ще споделям в тази тема какво се случва с мен.
Знае ли се, може някой ден моят опит да помогне и на някой друг :)