0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Честита Баба Марта на малки и големи! Да сте румени, засмени!

Започваме новия месец, продължаваме старите дискусии.

Децата (и възрастните) са много, много различни. Не можем да правим изводи и обобщения само на база на личния си опит. Тук има много родители, които се справят отлично с мисията на родителството да образоват, възпитават и подготвят децата си за живота. Такъв ни е форумът, събрали сме си се все отговорни, мислещи хора, които ценят изключително много детството на децата си.
Но това не значи, че около нас по света няма и много примери за родителски неудачи и провали. Факт е, неоспорим факт, посочен и изследван от специалисти по психология, поведенчески науки, педагогика, лекари, е, че съвременните технологии и устройства имат едни особености, които често дават негативно отражения върху децата (и възрастните). Не можем да си затваряме очите за това. Върху начина на общуване, върху начина на мислене, върху начина на работа и времепрекарване.

Някои хора успяват да се дистанцират добре от тия негативни последици, но много други не успяват - както възрастни, така и деца. Затова всеки решава сам за себе си какви точно мерки да вземе и как да противодейства на тенденцията.

(п.п. така или иначе, след 15 години макс. ще ни имплантират чиповете на всичките, тия таблети и смартфони няма да стоят вече на дневен ред. да се радваме на живота дотогава....  :wink:)
« Последна редакция: Май 02, 2016, 22:13:30 pm от blue_sky »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #1 -: Март 01, 2016, 11:04:57 am »
Мими, аз поне не твърдя, че таблетите и пр. са необходимост едва ли не ;) Но моето поне, въпреки игрите си с такива джаджи - не е зомби, дето друго да не знае, точно защото както нагоре писах подробно - като има мярка в заниманията му с каквото и да било - не следва проблем. Не маже по таблета в интерес на истината, срам не срам - аз го питам за това и онова как става с тия тъч устройства, щото хич ме няма по тях. Аз на неговите устройства редя пъзели, които апропо той си изрови някак и си ги разцъква доста усърдно. Майнкрафт и аз не знам какво е...явно съм задръстена доста.  :lol:

Настолни игри, които да са ми интересни и на мен - са твърде сложни за него за момента - Скрабъл, Риск, Монополи и пр. Еми двете са реално стратегии, а за Скрабъл - ясно защо още няма как да го играе. Сигурно има и детски настолни игри, но аз определено съм от майките, които имат проблем да се занимават с неща в пъти под интелекта и интересите им и да - не го правя особено често. Помагам за пъзели, конструктори, чета книжки и дотам. Часове да изкарам в бебешорска за мен игра - ми не мога, сори. За някои занимания родителите на две  (или повече) деца на еднаква, или близка възраст - не отчитат затрудненията, които имам аз в това да му намеря друго дете за компания и съвместни занимания. Ти вадиш една настолна игра и сядат двамата да играят, ОК. Ама аз, или трябва да седна с него, или да намеря друго дете за партньор, което обичайно хич не е лесно, или да мисля забавления за него, в които може сам да прави нещо. Ми добре, хайде - така правя, че "да не ме занимава". Ами не считам, че нормалното положение на нещата е детето ми да ме занимава със себе си през цялото време, в което е будно все пак. Трябва да може и сам да се занимава с нещо, когато аз не съм на разположение, или няма други деца наоколо. И аз съм едно дете - никога не ми е било проблем с часове да се занимавам с някакви неща сама, без да лазя нашите, хем баба имах в къщи все пак. Дани се занимава със същите неща, с които и аз навремето, но сега има още опции просто, да си разнообразява. За мен беше детското по единствената тогава телевизия (когато го има), за него има повече опции просто и това е.

То четенето са го запогребвали още откакто се е появило киното, ако не знаете  :lol: Редовно му правят "опело" с появата на всяка нова технология, но ей на - все още четем. Даже някои хора се върнаха към четенето откакто има електронни книги. Пък и да ви кажа честно, който е тъп - си е тъп. И по мое време беше така и сега е така. Познавам тъпи родители, които си имат тъпи деца. Та те са си такива просто - не им е от таблета и телевизора. От "оня горе" е. Сори за прямотата, ама...

jam, предполагам всички участници в разговора изказват мнения, осъзнавайки че децата не са просто "мини-възрастни". Или поне аз го осъзнавам ясно. Така, че "давайки достъп" до нещо - не го правя без да упражня съответния контрол/надзор и да сложа спирачка при нужда разбира се. То това ми е работата като майка все пак, другото е - да оставя детето на самотек. Но просто моята лична философия е, че трябва  да дам възможност да се опита всичко (в рамките на разумното). И не твърдя, че съм права. Споделяме си просто. Разбира се, аз няма как да избягам от модела по който мен са ме отглеждали и възпитавали, а той е бил такъв. Доколко е станало човек от мен - трудно сама да дам оценка, ама поне считам, че не съм тотален провал.  :lol:  Надявам се и Дани да не е.Пък, че ще допусна куп грешки като родител - не се съмнявам, дано не са драматично сериозни само.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #2 -: Март 01, 2016, 11:14:33 am »
Моите деца са гледани по абсолютно различен начин, защото са много различни. На Мия й четях много от най-ранна бебешка възраст, но тя си лежеше спокойно и слушаше. С Явор четенето въобще не се получава -той е толкова активен от самото си начало, че на втората дума вече ми е издърпал книгата да разглежда сам, да я къса като беше по-малък и т.н. Не може просто да седи и да слуша, той иска да види, да пипне, да опита сам. Пробвах да му пускам приказки на лаптопа, ами същата работа, искаше да види за какво става дума, а не просто да слуша. Той си заспива, гледайки си филмчета на телефона, това е то. Аз седнах на компютър сигурно на 15 години, той на 1 вече си боравеше и с компютър и с телефон без особени затруднения. Мия до много късна възраст въобще не беше сядала на компютър, не само, че не й беше интересно, но и заради проблемите с фината моторика, беше безсмислено да я затрудняваме и с компютър. Той си се справя сам, интуитивно. Трябва да се следват интересите на децата. Да, иска ми се Явор да се заинтригува повече от книгите и сигурно ще го направи на по-късен етап, имаме огромна библиотека вкъщи. Засега обаче предпочита визуалните изкуства,  ами жив и здрав да е. Аз самата много обичам и книгите, и киното. Никога не сме ги лишавали от телевизия, онова, на което истински държим е вкъщи да се слуша хубава музика. Моята грешка във възпитанието е, че много често давам възможност да избират повече, отколкото е необходимо. Обяснявам всичко от първия им ден, но осъзнавам, че има моменти, в които е по-добре да не им се дава голяама възможност да избират. А що се касае до откриването на света, вярвам, че всеки има свой собствен уникален начин да го прави и за мен лично технологиите не изключват истинския свят, а го допълват -Явор го доказва всеки миг. Той адски много обича да играе навън и да ходи на всевъзможни нови места, сестра му в другата крайност, при все, че не се интересува особено от компютри, телефони и прочие, не обича да ходи навън, не харесва врявата и шума и т.н. Абсолютно различни деца -единият откривател и новатор с приключенски дух, другият традиционалист.
Честита Баба Марта на всички. Да сме живи и здрави.
<br />[link=http:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #3 -: Март 01, 2016, 12:35:48 pm »



Всяко дете е вселена.Важното е    заедно с  него да намерим правилната му  орбита 


meshko106 , много хубаво и спокойно си описала   как две деца  в едно семейство  могат да бъдат  толкова различни
.
Имам приятелка с  две момичета близначки - толкова различни характери , че нищо общо нямат .А са расли в една семейна  и  обкръжаваща ги среда  от приятели и   учители . Дори до вкусови възприятия -едната  набляга на месо само , другата не иска и да чуе за  месо  ;  едната иска само рокли , другата  рокля не иска  и да облече   и т.н.

По повод  , че технологиите се развиват , света се променя  и ние вече като нашите баби казваме : "Едно време  , беше еди как си ..."   ,  аз осъзнавам , че дори приказките  , който ние сме чели като деца , сега вече не звучат актуално .
Сещам се например като бяхме на куклен театър  - "Малкия Мук " -ами някак си сюжета   хич не беше близък до децата  , после на мюзикъл "Патиланци "  -  адаптацията    и актуализацията за мен     хич не го правеха смилаем и  възприемащ се от децата . Добре , че имаше малко танци - рок-  та да  ги  въодушеви .  За сметка на това ред други постановки , с по-нови  сюжети     и начин на поднасяне , предизвикваха  много възторг у децата . 

А за  деца на възрастта на моето , мисля , че няма такова , което да  не обича игрите навън - да тича , лудува, бяга   и лесно може да бъде откъснато  от екрана  на телевизора и компютъра .
Виж за по-големите  , не знам .
 Калоян понякога като с е е заиграл с някакви конструктори ,  легота , замъци  и тем подобни   казва -не  , не искам да изляза , искам да си играя  тук с играчките . Но щом излезем , не иска да се прибира  .
И пак личния пример е много важен  -баща му го взема с него на фитнес понякога , ходил и сме и тримата  - голяма радост му е   , че тренирал . Вдига малки гирички , кляка  , бута се    , но е  много ентусиазиран .



И да ви върна малко пак към темата за детските градини - майките с по -големи деца , който имат  вече стаж
- в детската градина имахте ли тържества за  8 -ми март или   пропускаха  да отбележат празника ? 
« Последна редакция: Март 01, 2016, 13:07:22 pm от nimika »


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #4 -: Март 01, 2016, 13:39:22 pm »
Като стана въпрос 3а настолни игри, можете ли да ми препоръчате нещо като 3а 3г. На мен ми е кеф да си играя с младежа, ама моите любими игри още не са му в категорията :)
При нас ТВ и таблет се дават, когато и ние с баща му имаме нужда от малко почивка и тишина, или като се 3анимавам нещо със сетра му и не мога да му отделям внимание. Интересното е обаче, че като не сме му давали и3вестно време таблета и сякаш го 3абравя - не го търси и3общо ;) И в пъти предпочита да е навън - копае на двора, събира ра3ни клечки 3а камината, плеви, милва червеи (бррр), въобще голямо селянче го направихме. Ама е толкова щастлив като има някаква 3адача 3а въ3растен да прави. Само че всичко това иска да си край него - малък е още, а не винаги имаме та3и въ3можност.


Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #5 -: Март 01, 2016, 14:41:46 pm »
Като ви чета...а бе всичките ни деца тук са прекрасни :). С таблети, без таблети, с повече или по-малко телевизия или без...Без майтап, важното е, че децата ни чувстват нашата загриженост, че намираме времето и търпението да им обясняваме, кое защо, както Коко винаги претендира :)А не е и само той така. Че ги учим и им даваме пример как да се държат, с какво да се занимават, за да се развиват и да са добре приети от връстниците си и от възрастните около тях. Другото са подробности, имам в предвид - кой от нас, как точно го постига.
Аз и друг пък съм писала-интересно ми е как се създават теми за все по-големи деца и си представям как ще споделяме тук за кандидатстване в гимназии, а после- в университети, на днешните първокласници и второкласници. И ще ми бъде много интересно всеки от тях накъде ще поеме и какво ще постигне. И знам, че ще е вълнуващо да си го споделяме.
Малко отвлечено ще ви се стори сигурно моето писание, ама такива мисли провокираха у мен споделянията на опит в горните постове. :)
И да ви е честита Баба Марта, да сме здрави и ние и дечицата и да се радваме едни на други!
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #6 -: Март 01, 2016, 14:47:25 pm »
bebe, не се сърди човече, домино, има детски с картинки, моите имаха и различни с мемори карти картинки, една с която правеха двустранни пътеки чрез които се свързват различни герои, черен петър играехме и разни други, които не помня, че съм раздала  :lol:
разходи се из хиполенд или някой друг детски магазин и ще харесаш нещо  :)
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #7 -: Март 01, 2016, 14:54:53 pm »
Бебе, ние много харесваме Не се сърди човече. Митака започна да го играе някъде към средата на третата година. Сега е по-добър от нас. В комплекта, който закупих има още 3-4 игри с пионки и зарче на подобен принцип - играем и тях. Някъде към края на третата година научи и картите за игра: играем на Война и Салам. :) Така научи и числата от 1 до 10 как изглеждат визуално. :) Правихме опити и за шах, но там разчитам дядото да се изяви. Мисля да го науча и на табла да играе, да ми прави компания.  :lol: Сещам се още и за мемори карти.

Днес тръгнах да купувам една от книжките от поредицата за Петсън и Финдъс (препоръчвам ги), която пък я нямаше в книжарницата и за сметка на това забърсах игра-пъзел: държавите са направени на отделни парченца с различен цвят и със съответната форма и се реди като пъзел. Изглежда ми интересно, надявам се да се хареса.
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #8 -: Март 01, 2016, 16:09:34 pm »
Днес тръгнах да купувам една от книжките от поредицата за Петсън и Финдъс (препоръчвам ги), която пък я нямаше в книжарницата и за сметка на това забърсах игра-пъзел: държавите са направени на отделни парченца с различен цвят и със съответната форма и се реди като пъзел. Изглежда ми интересно, надявам се да се хареса.

Я дай линкче, ако намериш. Аз обичам да си играя с такива неща.  :D  Може и на детето да дам де, ако слуша  :lol:

Нимика, в градината на Дани са решили да се празнува първа пролет (тогава има тържество), а не 8-и март. Доколкото знам, заради няколко майки преди 3-4 години, които направили панаир, че това било комунистически празник и не искали децата им да участват в него и такива тъпотии (за мен поне). Лично аз бих се радвала на тържество за 8-и март, картичка направена от него (поне по мое време така беше), ама... няма да ме огрее, поне преди да стане тийн и сам да се сеща, че мама има празник.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #9 -: Март 01, 2016, 16:32:59 pm »
Jbrul, ето това е, но с имена на държавите на български:

http://www.geotoystore.com/store/p9/GEO_Puzzle_World.html

Имаше и само с карта на Европа.
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #10 -: Март 01, 2016, 17:19:37 pm »
За малки деца препоръчвам тази настолна игра: карти с по няколко картинки или цифри, като между всеки две карти има един общ елемент. Играта може да се игра по различни начини, но идеята е играчът пръв да разпознае общия елемент (животно, цифра, буква), за да спечели точка.

Това дори не е нужно да се купи. С 1-2 комплекта стикери и малко плътна хартия такава игра може да се направи от детето с малко родителска помощ.

http://www.amazon.com/Asmodee-414-Spot-Junior-Animals/dp/B0075XNGGK/ref=sr_1_2?s=toys-and-games&ie=UTF8&qid=1455117277&sr=1-2&keywords=spot+it

http://www.amazon.com/Spot-It-Numbers-and-Shapes/dp/B008K9JDR4/ref=pd_sim_21_2?ie=UTF8&dpID=51O%2BMo9k31L&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR160%2C160_&refRID=1FS56J7K3QHQRXHGHZZN
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #11 -: Март 01, 2016, 17:25:54 pm »
Честита Баба Марта,много здраве за вас и дечицата!

  Вчера сортирах мартеници - за госпожите в училище,в градината,за колегите.За учителките и шефката ми взех едни много хубави кошнички с цветя и на тях вързана мартеничка,а за едната учителка на Георги и една от колежките ми - кошничка с щъркелче .Той ме попита ,защото са различни и аз му казах,че колежката ми ще се жени и искат бебе и това е като символ за семейното гнездо и бебето.Госпожата му  е женена от 6 г.,но няма дете и за нея също така си "нареках " мартеницата,да и е за късмет,но на него нищо не казах за това (само за колежката).Обаче днес ,подарявайки я на госпожата,казал че сме я купили ,защото нямала деца и се надяваме да си има(или нещо от сорта и той не помнел уж  точните си думи). :oops: Ей лошо ми стана направо.Сега се чудя,трябва ли да и се извиня на жената,какво да и кажа изобщо.

  За технологиите - Георги няма телефон и не мисля скоро да има,ако вземем - ще е обикновен (не смартфон).Таблет му подариха на РД преди 2 г. - рядко се занимава с него и знае,че вземе ли го  може само 30 мин. да го ползва.Но положението е наистина трагично.От класа му ,само 3-4 деца са без телефони,а някои носят и таблети и играят в междучасието.Понякога няма с кого да си играе в междучасието,защото децата са се струпали да гледат в таблета на някое дете.
  На 25.02  имаше рожден ден - подариха му 4 книги и вече 2 от тях е прочел,сега е подхванал 3-тата(даже в момента чете и си облича бански за плуването едновременно,била много интересна и не можел да спре  :lol:).Подариха му и скейтборд,въдица ,3 настолни игри (скрабъл,околосветско пътешествие 2 и европолия) и няколко комплекта Лего.Беше адски доволен.
 
<br />
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #12 -: Март 01, 2016, 17:34:48 pm »
Понякога няма с кого да си играе в междучасието,защото децата са се струпали да гледат в таблета на някое дете.

това е положението и при нас, още от първи клас. сигурна съм, че е така навсякъде. айде кажете ми пак, че това е хубаво нещо!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #13 -: Март 01, 2016, 18:39:54 pm »
ееее как таблети в училище. При нас са забранени такива устройства, говоря за 3-ти клас, за първи дори телефоните са забранени. Не че няма и първолаци с телефони, но госпожата не им дава да ги вадят изобщо в училище.
И никой не е казал, че е хубаво това, няколко пъти написах, че всяка крайност е недобре, а това си е точно крайност, всичко го знаем!
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #14 -: Март 01, 2016, 19:27:42 pm »
Jbrul, ето това е, но с имена на държавите на български:

http://www.geotoystore.com/store/p9/GEO_Puzzle_World.html

Имаше и само с карта на Европа.

Мерси, супер изглежда :) Ще го потърся утре по книжарниците и само Европа не е зле да взема.

Понякога няма с кого да си играе в междучасието,защото децата са се струпали да гледат в таблета на някое дете.

това е положението и при нас, още от първи клас. сигурна съм, че е така навсякъде. айде кажете ми пак, че това е хубаво нещо!

Естествено, че не е хубаво, но а) родителите дават такива телефони (смарт), че и таблети да се носят на училище, така че вината е тяхна в голяма степен. Аз не виждам защо му е на лапето смарт, само за да мога да му звънна да го чуя? Ми един тъп телефон с копченца, няма нет, няма ала-бала и няма заплесване. б) Учебните заведения - също трябва да въведат строги правила по въпроса. Таблети за целите на обучението ( в горните класове) - следва да има служебни и толкова. Ако някое дете ( в горните класове вече) има смарт телефон и цъка на него в час - отнема се до края на часовете, а родителите в началото на годината - биват уведомени за тази процедура и, че училището не носи материална отговорност при повреда на джаджата и толкова. Ако щЪт.
Вече за ученици в горните класове - да им съдим дали ще цъкат във ФБ в междучасието, или ще играят на гоненица...доста е нелепо. То, ако това правят, вместо да дръпнат по един джойнт, малка водка и да правят бърз секс - направо си е за радост вече.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #15 -: Март 01, 2016, 21:04:01 pm »
Зори, единият вариант е нищо да не казваш на учителката! Мисля, че ще се ориентира сама, че детето нещо не е разбрало. Или ако говориш с нея, й обясни, че е ставало въпрос за твоя приятелка и детето се е объркало, казвайки го на нея.

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #16 -: Март 01, 2016, 21:12:13 pm »
:)
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #17 -: Март 01, 2016, 23:56:29 pm »
Jbrul, ето това е, но с имена на държавите на български:

http://www.geotoystore.com/store/p9/GEO_Puzzle_World.html

Имаше и само с карта на Европа.

Допълвам вече преки впечатления. :) Само някои държави са в самостоятелни пъзелчета, съобразени със съответната форма, други са групирани по 2-3 или повече, ако са по-млаки. От възрастен се реди за 5 мин. (68 парчета, някои от тях доста големи). Занимателно е и мисля, че ще е дори по-интересно за деца, които могат да четат, за да се ориентират за местоположението.
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #18 -: Март 02, 2016, 02:59:04 am »
Да си измрънкам и тук. Може да влеза в клуб лоша майка за 2016 :(

Миналата седмица ни подкара гастровирус с повръщане. Мина за 2 дни, дълги дни. Веднага след като спря Катето да повръща, започна да кашля. Това в сряда. Давам сиропче, кашля рядко. Започвам да чувам хрип. Същия ден Ники се оплаква от главоболие и Т - 38,5. На следващата сутрин няма нищо. Само две пъпки от вечерта. Това вчера де. До тук 5 дни. В тези 5 дни, ние правим гастро+главоболие. От вчера пъпки много, но малки, колкото леща. Викнаха ме да го взема от училище. Температурата се повлия добре от Ибопрофен, но пъпките се засилиха. От 811 - телефонът за здравни въпроси-ми казват, че Ибопруфенът при евентуална варицела усложнява състоянието. Днес заведохме двете деца на лекар, сигурни, че на Катерина й отминава всичко, а Ники е с варицела, което тук значи да го пратя и на училище (няма карантини, да изкарват лапетата пъпките и да минава). И така, лекарят вижда и отсича - усложнения след ентеровирус, за Ники. Аз зяпвам безмълвно. Болестта се нарича ръка-крак-уста и Ибопруфенът е усложнил историята. Протича подобно на варицелата, причинява се от ентеровирус и минава за една дълга седмица мазане с хидрокортизонов крем и мъчителни сърбежи при децата. До тук айде, бива, няма как да съм знаела. Идва ред на Катето. Инфекция в дробчетата+отит. Същата причина, усложнения от ентеровирус и не се знае дали и при нея ще има пъпки. То имаше едни малки, но ги мазах с Еуцерин. Що не намазах Ники? И така, можеше да бъде избегнато кожното усложнение, ако бях дала Тиленол, не Адвил. А при Катето, уж навреме реагирах, но...не е било навреме.
И така, другарки, вирусите мутират, цял Монтреал е пламнал, вчера не успях да взема час да видят децата. Усложнения от ентеровирус, нетипичен за зимата, мутирал заради топлото време.

Дано ви подмине, но ако имате повръщане+боли в главата, може и две седмици да се влачите/или децата преди да започнат пак болки в главата. Ако стане по тази схема, не давайте Нурофен, очевидно усложнява :(
[/url][/url]
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #19 -: Март 02, 2016, 09:14:27 am »
Цитат на: Jbrul link=topic=51503.msg1126337#msg1126337 date=1456841374

[b
Нимика[/b], в градината на Дани са решили да се празнува първа пролет (тогава има тържество), а не 8-и март. Доколкото знам, заради няколко майки преди 3-4 години, които направили панаир, че това било комунистически празник и не искали децата им да участват в него и такива тъпотии (за мен поне). Лично аз бих се радвала на тържество за 8-и март, картичка направена от него (поне по мое време така беше), ама... няма да ме огрее, поне преди да стане тийн и сам да се сеща, че мама има празник.  :D

И при нас тази година  за 8ми март май няма да има  празник ,а   голямо представление за първа пролет .
За това и попитах - защото лично за мен ,а  и за останалите майки ,   е  разочароващо  - искаше ни се дори символично да  го отбележим  в  градината.
Можеха по една рисувана картичка    да направят -да очертаят ръчичката си  и я оцветят и да се съберем   да ни ги подарят и изпеят една песен  .
Емоцията от малки слънца , събрани накуп с грейнали очички , е  страхотна и ни се искаше да я изживеем    за празника , но здраве да  е .
Аз още пазя изключително приятни спомени  и   наслада от  предишните   години  за 8 март  от Видин -  винаги имаше  празник в детската градина /яслата  .




z22
,  неприятно   наистина -   според мен  по -добре не    влизай в  подробности и не  обяснявай  нищо на госпожа  - така само ще влезеш в  полемика   и  потвърждение на това, че нещо сте обсъждали  . Казало детето  , казало .

jasmin_veni, дано се оправят и двамата леко и  бързо . Много   неприятно наистина.


Ох , мен от снощи  ме човърка една случка и не ми два мира :
Калоян   е  срамежлив ,    някак си няма самочувствие, в допълнение  , понеже да го уча , че трябва да отстъпва    , ето   случка от снощи -
тръгваме от детската и  има едно приятелче ,с което умират един за друг да  играят.
Другото дете   , според мен , винаги се налага и някак си манипулира Калоян , с доста самочувствие и увереност е .
Искаха да ги взема двамата  ,  звъннах на  майката и тръгваме  към парка . 
Срещаме  я пред един магазин с  трета  майка , която предложи да купи по една мартеничка на двамата .
Приятеля на Калоян  държеше  в ръка една мартечника  и пожела да му купят същата  от сергията .
Съответно и Калоян пожела същата  , но  беше последната .
И аз казвам на Калоян- добре - избери си  ти друга  някоя    .
Стигна се  до рев , увещания  ...  и в един момент аз си казвам на ум: -" добре , защо Калоян трябва да  отстъпи в случая ?" Другото дете има същата мартеница вече   , може да си избере  друга , а не да има две еднакви . Майка му  не се намеси .
Отстрани погледнато  -Калоян реве  и изглежда , че той  се сърди за няма нищо .  Реших , че е по-добре да се приберем .
Пред алтернативата  да няма с кого да играе , приятелчето  му даде   старата си мартеница  , Калоян отказа  използваната  , накрая получи новата  и така вече  имаха и двамата  по  две еднакви    .
Казах  , че мисля , че така беше редно  и правилно   , след  като вече  е  имал същата мартеница .Майката нищо  не  каза  .
След  50метра на  друга сергия имаше същия модел мартеница -  тя спря , купи още една нова и я даде на детето . За мен  го почуствах като демонстрация  - каквото и да става  , той ще има две  , пак повече  повече  от Калоян  , и  ще получи каквото е искал   - може пък действието й да има друг подтекст , но аз не  го виждам ?   Детето  дори не я погледна , сложи я в торбата и  изтичаха да играят .

Аз си направих за мен изводите  . Много съжалявам , че  и на  глас  не казах   всичко  , което  чувствах  , но   нрава ми е  такъв очевидно .
Бих ограничила контакта с въпросното дете- и  според  мъжа ми  това е правилно  , но  те умират един за друг   и всички знаят , че в  градината са неразделни . Играейки навън , виждам , че приятеля винаги се налага    и определя игрите   и Калоян отстъпва .
Страничен наблюдател  какво би    казал ?
« Последна редакция: Март 02, 2016, 09:22:05 am от nimika »


*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #20 -: Март 02, 2016, 09:20:05 am »
Понякога няма с кого да си играе в междучасието,защото децата са се струпали да гледат в таблета на някое дете.

това е положението и при нас, още от първи клас. сигурна съм, че е така навсякъде. айде кажете ми пак, че това е хубаво нещо!

При нас в училище не съм чувала да се скупчват така, но в Британика в междучасието редовно. Александра даже се сдоби с разбит нос заради тоя майнкрафт. Тя има телефон, но на него няма игри. Искала да гледа как играе едно момче от групата, а някакъв друг кибик и казал да се маха. Тя казала, че не иска и той два пъти я ударил. На втория и тя отвърнала и вече с третия удар младежът я нацелил в носа. Учителката не била в стаята. Добре че бях там - слезе ревейки, събирайки си кръвта в шепата. Водих сериозни разговори с мениджмънта и учителката й. Взеха мерки веднага. Викнаха родителите. Детето се оказа беладжия. А пък едно такова русичко, хубаво, кат ангелче.
Сега е с нова учителка, която май владее ситуацията и има дисциплина.
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #21 -: Март 02, 2016, 09:54:33 am »
Нимика отстрани погледнато си права..не знам колко си близка с въпросната майка,но тепърва ще се сблъскваш и ще се нагледаш на такива майки :lol: ако детето ти не се чувства добре с въпросното дете ограничи контактите...моята хубостница е такава и и говоря непрекъснато,че въпросната и приятелка,не и никаква приятелка все има ситуации които и посочвам,че така не постъпва приятел и скарат се и след ден два пак са заедно,еми нищо не мога да направя,на 12г.е достатъчно голяма сама да преценява аз няма как да и забраня да се виждат само и показвам въпросните ситуации :lol: и се ядосвам на глупостта на моята :lol:
Относно таблетите в училище в малките класове за мен е безумие...а,да не ви обяснявам как е при моята нон стоп в час е в чата ФБ,вайбър и т.н. спрях и интернета на телефона тя смс-и взе да пише :lol: няма оправия...радвам се и аз като Jbrul както е писала,че още не пуши не пие и не прави секс в тоалетните примерно...
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #22 -: Март 02, 2016, 11:44:17 am »
jasmin_veni, малкият кара същия вирус на Нова година. Големите са го карали по-рано и имат изграден имунитет (като при шарките е). Подготви се, че може да започнат да падат ноктите и да се белят ръчичките и крачетата около 15-30 дни след края на боледуването. Малчо още не е сменил всички нокти.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #23 -: Март 02, 2016, 11:51:59 am »
И моят големият го изкара това нещо в яслата. 5 дена беше само на мляко. Имаше пъпки навсякъде, вкл. в устата, по лицето, на пръста. Изписаха му Зовиракс на сироп. И се оправи сравнително бързо човекът.

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #24 -: Март 02, 2016, 12:31:24 pm »
Нимика, за конкретната ситуация с мартениците - мисля, че си права. Ако аз бях на мястото на другата майка, бих обяснила на своето дете, че то вече има такава мартеница и е редно сега да я отстъпи на приятелчето си, което няма такава. Хеле като се е стигнало до драма, сълзи и пр. по темата. Но понеже аз не съм толкова мека, бяла и добра като теб, ако не се постигне бързо споразумение и двете деца се инатят и си държат на своето - просто ще ги отрежа с "Тогава никой няма да получи мартеница".  :lol: И няма да ми мигне окото другите две майки на какво мнение са и как им изглеждало и пр. Или, ако искам да съм по-софт - щях да предложа да идем до друга сергия където да си изберат мартеници от които има две бройки, за да имат еднакви и никой да не се чувства ощетен. (както се е оказало на сергия по-нататък е имало от тези мартеници). Начини да се отреагира на такава ситуация има много, но си зависи от конкретния човек все пак. Аз не съм склонна да чакам някой друг да се сети да се държи адекватно, особено когато виждам, че нито го прави, нито има подобно намерение (майката на това приятелче на детето ти). Когато си имаш работа с такива хора, които "не се сещат" - бива да бъдат "подсещани" по някакъв начин.

От друга страна пък, Калоян явно се чувства щастлив и доволен в компанията на това дете и си играят добре заедно, което е важното в случая. Ние като възрастни и отстрани - виждаме неща, които на малките и през ум не им минават и страдаме, ама те не страдат, защото не ги възприемат по същия начин. Подобна е ситуацията със съседското момиченце, когато сме си на селската къща. По-големичко с две години, тотално разлигавено, егоистче и манипулаторче. Все на нейната да е, все на каквото на нея й се играе трябва иначе му се троска с : "Аз тогава си тръгвам" (щото не е на нейната нали). И моята будала се вързва и се съгласява обикновено. Или поне така беше допреди година някъде, когато след 55-а сръдня, рев, тряскане на врати и сдобряване между тях за деня - на мен просто ми писна да ги търпя тези панаири. Ей така, щото ми се разваля спокойствието и ми вдигат нервите. И аз съм егоист.  :lol: И точно са се сдобрили и нещо обсъждат да играят и я чувам тази малката пак с изнудванките: "Ти, ако не искаш да играем на еди какво си, аз си тръгвам". И я хванах за ръчичката и й я поведох към тях, като мило я уведомих, че нито сега, нито когато и да било ще играят с Данаил повече, след като явно не се разбират, тя все е сърдита и все се кани да си ходи, та като ще си ходи - моля и да не се хаби да идва повече. И за да не иде да изтропа на майка си нещата не както са били (щото хубаво лъже и си фантазира) - казах и на майката в прав текст какъв ми е проблема. Уведомих и Данаил, че повече няма да играе с нея, защото се карат, реват, пищят и аз това не мога да го търпя и точка. Естествено съседите не бяха очаровани, че им критикувам "принцесата", но бяха принудени най-после да си поговорят с нея и да й обяснят как следва да се държи, ако иска да играе с Данаил и да идва у нас. Та след "ден за размисъл" и преглъщане на смокинката от съседското фемили - майката доведе момиченцето, което се извини и обеща, че повече няма да има такива изпълнения. Разбира се - то навикът си е навик и първите дни малката пак тръгваше по старому в спорни ситуации, ама като вдигна вежди с: "Деси, ти нали нещо обеща, или да те водя у вас?" и бързичко сменяше подхода. Изобщо не вярвам, че като цяло е осъзнала какво е нередното в това й поведение, или че то се е променило при контакта й с други деца да ти кажа. Главно, защото нейното семейство не вижда нищо нередно, че да се заеме сериозно да го коригира. Но проблемът си е техен. Важното е, че с моето дете поне - тези неща спряха. Спряха, защото просто дадох ясно да се разбере, че аз няма да ги търпя, хеле с аргумента: "ми те са деца, ами те искат, ами какво да направим..."
Откакто се е родил Дани - на пръстите на едната ми ръка се броят случаи, в които по какъвто и да било начин съм се намесвала в отношенията му с околните, особено с деца. Оставям го сам да си намери подхода и начините да си комуникира с тях и той се справя чудесно. Но все пак - давам си сметка, че е още малък, има ситуации в които по-голямо дете буквално злоупотребява с това, че е сговорчив, че обожава жива компания, игри на открито и с други деца и съответно, за да си осигури това - прави всякакви компромиси, понякога прекалени. И в подобна ситуация - нямам колебания да се намеся де. Както писах и напред по друг въпрос - всичко с мярка ми е ОК.  :lol: Прекалявания от всякакъв вид, дори идващи от деца - хич нямам склонност да ги търпя.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #25 -: Март 02, 2016, 14:39:52 pm »
,на 12г.е достатъчно голяма сама да преценява
Алекс ,   твоята мома вече е за женене дет се вика  :lol: ,   би трябвало  сама   да преценя   , но с малките  все още  са меко тесто и сега му е  времето  , ако може  да повлияем -не че ми се получава.


Jbrul, обичам те жена   -питка ще ти замеся или    нещо сладичко -с   кремче  или шоколадче  искаш ?
Момичета , когато споделя нещо  тук и намеря подкрепа , нямате представа колко си ми олеква  .
Та Балзак ме успокои много .

Конкретно описаната вчера случка   с мартеницата  е просто пример , който споделих , може би понеже съм  в ПМС  и сетивата ми са по -чувствителни и нервите  опънати  , ама с кутия Черноморец сега компенсирам .
От друга страна пък, Калоян явно се чувства щастлив и доволен в компанията на това дете и си играят добре заедно, което е важното в случая. Ние като възрастни и отстрани - виждаме неща, които на малките и през ум не им минават и страдаме, ама те не страдат, защото не ги възприемат по същия начин. ... егоистче и манипулаторче.
Калоян се чувства  добре  играейки с него , но  не осъзнава , че непрекъснато е  манипулиран  и  приема това поведение за нормално . И започва да се подценява и възприема себе си като по неспособен  и  не умеещ   разни неща,  и счита   , че другото дете  е    по-умно , по- сръчно , по-по ... .

( Мамо , той каза , че може да чете  , но наум , а аз не мога !   
 Мамо , той каза , че може да  кара ски  (реално стъпил  на ски )       -  а аз пък не мога   .
Мамо , той каза , че може да   преплува морето , а аз мога само в басейна  . Макар  Калоян  на последната почивка да плуваше сам с шнорхел и маска без надуваеми помощни средства , той се подценява .  )
Повтарям му : -  ти умееш много неща -   пръв започна да караш колело  без помощни колела  ,  плуваш сам в басейна без пояс   ...  , но някак си не умее да се  оцени  или изтъкне .
Аз не искам  да се изтъква   или да е самохвалко  , но  когато някой  му се хвали , да умее да отвърне  подобаващо .
« Последна редакция: Март 02, 2016, 14:53:32 pm от nimika »


*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #26 -: Март 02, 2016, 17:12:09 pm »
Нимика, и аз мисля, че е нормално това за тази възраст, сега се опитват да намерят мястото си в заобикалящата ги среда и едни деца са по-нахални, други като Калоянчо и моята Деси са по свитички. Ти му говори, обяснявай му при всеки такъв случай, правете разбор на ситуацията и ще видиш, че ще има резултат :)
На мен ми отне таман 5-6 г. да обясня на Деси, че е адски способно и умно дете и не е необходимо да го повтаря или да се изтъква, както правят другите, за да е истина. Защото тя е добра, отстъпчива, не е нахална, не се хвали и т.н. Да ти кажа, има резултат вече, но е на 9+, така че много обяснения ще излееш още :lol:
Обаче забелязвам как момиченцето ми вече успява да отсее важните неща, тези за които си струва да се бориш и дреболиите за които можеш да отстъпиш, и най-важното е че не й се отразява на самочувствието вече, не страда, абе пораства. :)
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #27 -: Март 02, 2016, 20:45:38 pm »
Нимика, радвам се че си по-спокойна поне. Сладко не ям, защото не обичам, ама една бира няма да ти откажа като се видим  :lol: Преди да родя - считах (дълбоко убедено), че ПМС е мит от женските списания  (дето ги четат кифлите). Не съвсем, че няма такова нещо, ама чаааак пък толкова. Е, всичко се връща! Сега 3-4 дни преди цикъл съм... и "добър ден" да ми кажеш ми е обидно, при това до сълзи и нямам никаква идея защо, но знам че ти си виновна и със сигурност ме мразиш. Поне!  :lol:

За децата... Моето не е мерило - има добра самооценка, за щастие реална. Не казва, че може неща, които реално не може. Гордее се с тези, които наистина може. Ако нещо не може - не страда и не го комплексира това, заявява уверено, че ще се научи и "не може всичко наведнъж". Ще ми се да ти кажа, че е моя заслуга това, но и да имам участие - то е малко. Просто характер предполагам. Ако има наследственост за тези неща - то това ще му е от мен де  :lol:

По-общо погледнато по тези въпроси... Има на този свят всякакви хора. Някои просто са лидери, те се раждат такива и се развиват с времето. Има и "просто изпълнители". Има и онези (най-ценните за мен хора), които са много талантливи, задълбочени, нежелаещи "да веят байряка" и да са "начело на околните", но именно те движат цялото човечество напред. С научни постижения, изобретения, хуманитарни мисии, социални политики и каквото още се сетите. За да може техните талант и усилия да се реализират - им трябва "ракета носител" обаче, която са хората от първия вид и як съпорт в пряката дейност, който идва от всички онези намиращи се между тези два вида. Тези черти на характера и поведението си личат още в детството и то ранното детство, но родителите - не могат да ги наблюдават обективно и да не изпадат в емоции и огорчение по съвсем обясними причини.

Често едно дете "лидерски тип" бива определяно като "нахално и невъзпитано". Също толкова често едно по-интровертно и талантливо дете - бива определяно като "свито", "непробивно", "самоподценяващо се" и то от собствените си родители. Но и двете не са верни за мен в общия случай. Ние като родители пък - щем не щем сме си наследили от соц-а някакви сбъркани понятия за "уравниловка" на децата и като някое не се вписва - това ни притеснява. А не бива. :) В този ред на мисли - радвай се, че синът ти не е от хората "на гол гъз....", а ясно осъзнава, че ако не може нещо - не следва да лъже, че го може, да се фука и фръцка с някакви измислици буквално. Такъв живот живеем, че подсъзнателно ни се ще децата ни да бъдат амен-амен нагли, че "да се оправят в този живот". Разбираемо, но също неправилно според мен. Децата са си ОК и се развиват ОК, а това че живеят в ненормална среда и на мама и тати "им се ще...", че да се оправело детето - не маркира някаква грешка при детето. Грешката е в обществото и неговите изкривени по принуда понятия.

Щом Калоян обича да играе с това дете - нека си играе. Няма да му направиш услуга, ако насилствено редуцираш контактите. Когато другото се фука с нещо - казваш на твоето какво то пък може и, че еди кое си ще го научи в бъдеще, че няма никакъв проблем за тези неща и човек се учи цял живот на разни неща (което не е лъжа). И...те растат, бързо ;) И мнооого бързо почват да се усещат и за тези неща и започва техният личен процес на "изчистване на средата". Всичко с времето си. Разбира се, при крайна ситуация - намесваш се, както прецениш за добре. Мярка, бе мярка муЙ майката.  :lol: :lol: :lol:

П.П. В крайна ситуация - съм взимала и крайни мерки. Непедагогически. И пак бих при нужда ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #28 -: Март 05, 2016, 08:56:28 am »
Нинка, права е Жбрул - различни модели са децата и не бива да ги сравняваме. Макар, че и Ники е по-скоро от модела на Калата. Но е по-голяма и полека-лека взе да се усеща. Например имат в групата една девойка, много буйна, щура и със самочувствие на всичко знаеща. Знаеш ли колко време слушах пълни измишльотини на които моята вярваше, защото „тя Дана каза ....“. Обяснявах и опровергавах, и пак и пак ...Но отскоро чувам „тя Дана само си измисля“. Едва ли от моите приказки е стигнала до този извод, може би просто въпросната е прекалила с фантазиите и моята я е усетила, та сама е стигнала до моето мнение. Но онова дете си е баш тип „лидер“, повежда поне половината група и момичета и момчета - лошо няма и такива хора са нужни. Моята пък е изпълнител - ми ок.
Напоследък пък само се налага да „напомпвам“ самочувствието ѝ - тя дори не усеща. Учат сега стихчета за тържество някакво - ми да ви кажа аз мога и да не ходя на него - изрецитирани са ми почти всички. А иначе нейното го учихме в къщи. Обаче „.... това е на Калата, то е най-трудно, защото той е най-умния  в групата“ 8O :lol: Та обяснявах до засиняване, че щом тя само от слушане е научила стихчето на най-умния, значи и тя е умна. Не беше много убедена в началото де, сега не знам колко ми вярва. Не е кой знае какво постижение да помни разни неща наизуст, но това наистина го умее. Трябва ли да казвам от кого го е наследила  :lol:

п.п. Аз за друго влязох, па се отнесох - вчера сутринта се събуди с Т. Не кашля, гърлото е спокойно, сополи даже няма. Само Т малко над 38 и оплакване от главоболие. Ентеровируса го изкарахме лятото, пък и тя нито друска, нито повръща.
« Последна редакция: Март 05, 2016, 09:01:52 am от Pesheck »
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #29 -: Март 10, 2016, 06:56:26 am »
Здравейте, днес е тържеството на Марти за 8 март и нещо аз пак съм възмутена от нашите госпожи. Струва ми се че не само ми подценяват детето, а целенасочено го избутват от изявите в градината. Имат си едн групичка деца които се толерират и другите са просто свитата им. На тържеството за християнското семейство Марти имаше точно едно стихче от 4 реда. За коледното тържество пък нямаше нищо, защото уж щяха цялятя група само една песен да пеят, оказа се, че е имало деца със ъамостоятелни изяви. На 1 март отново богоизбраните ходили да подравяват с песни в близка до градината частна болница. Говорих с едната госпожа и за днешното тържество Марти има две стихчета и роля в сценка. Това се знае от началото на февруари, на 8 в 17ч.ми казват, че  нямат костюм за куче и аз да го облека някак да прилича на куче... Е чесно ви казвам чеполудях. Вчера прозвъних три детски градини и взех страхотен кучешки костюм, но нали разбирате, че важните деца от важната група с важните майки са уведомени доста по рано и децата им са скипрени най прекрасно. И за всяка майка е важно гарджето да е най, та най и полага грижо в ъази посока. Довечера ще видя тържеството какъв парад наизкуствата ще е.
Напоследък голямо оплакване од дисциплината, цялата група били ужасни, не можело да се работи, нищо не чували, по книжките си правели волни съчинения, защото никаква инструкция не чували. Ужасни деца! Родителска среща за дисциплината ще има. Изобщо госпожите се държат като университетски преподаватели. При тази топла зима децата са излизали навън не повече от пет пъти. Защото учат. И имат да наваксват материал, защото блеят, говорят, не слушат, не работят. Това че се толерират децата по очеваден начин вече не е тайна за никого. Непрекъснато се дава за пример едно момиче, което на 6 вече чете. Но в сущото време плюе и си изтрива сопола в блузите на други деца, които според нея са лошо облечени. Едно от момчетата е господина на групата. Той държи дистанционното и определя коя песен или кое филмче ще гледа групата. Още сто простотии мога да изпиша!
Моля кажете ми за ли се филмирам... Излишни ли са тези нерви? Аз ли съм по чувствителна по отношение на моето дете? Да се хвърлям ли в люти битки? Или не си заслужава! В интерес на истината Марти е спокоен в градината, има си приятели, забавлява се, не се чувства подценен и сякаш това е само в моята глава, но не е. И други майки са ми казвали, че се чувстват като мен по отношение на тяхните деца.
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #30 -: Март 10, 2016, 08:37:24 am »
Кафенце, вероятно сме по-чувствителни и затова "виждаме" много от нещата, на които другите не отдават особено внимание. В групата на Теодора също има една госпожица, която е едва ли не помощник-възпитател. Тя прави всички игри, дава хартия за бърсане на ръце, казва кой къде да седне, води при мед.сестрата и дори им се кара. Тази госпожица има две приятелки - придворни дами и за всяко тържество или каквото и да е събитие са все те трите. Скоро питах госпожите Мелани /така се казва госпожицата/ на трудов договор ли е назначена  :lol:. На моето дете му правят впечатление тези неща и говорим доста. Аз битки съм се отказала да водя, но никога не пропускам да кажа на госпожите какво мисля за работата и отношението към децата. И все съм недоволната майка де.
На 8-ми март, следобед, получихме картички, но не направени от децата. Питах Теди кога са работили тези картички, тя каза, че не са ги правили те, от госпожите са. И от тогава се чудя и мая защо ми е картичка от госпожите. Все пак децата са ПГ5, изрязват и лепят, можеха да им помогнат всяко да направи колкото може, но не. Другата група ПГ5 са изрязвали цветя, които са закрепвали на сламки, направили са букетче. И личи, и децата казват, че са го правили те. Нашите госпожи ни направили картички, да кажем "ах" сигурно. Но това прави впечатление на мен и още две-три майки само. Останалите "ах"-кат.
     
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #31 -: Март 10, 2016, 09:18:23 am »
Предполагам са съобщавали  по новините , ама аз като не слушам , сега прочетох , може да е интересно за някого:

Проект за нов  държавен стандарт за предучилищно образование-самостоятелна и почасова форма в детските градини

"Експертите не успяха да обяснят каква е ползата от самостоятелна форма на обучение от 3- до 5-годишна възраст, предвид че до тогава предучилищната подготовка не е задължителна и детето може да остане вкъщи и без родителите му да плащат такса на детската градина. Уточниха само, че опцията е предвидена по закон и стандартът е съобразен с това. Същинската новост обаче е, че и в задължителната възраст от 5 до 7 години самостоятелната форма вече е възможна."

http://purvite7.bg/samostoyatelna-i-pochasova-forma-v-detskite-gradini/



*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #32 -: Март 10, 2016, 09:57:24 am »
Кафенце, при нас има почти същия проблем със стихчетата. Писах ви, как Ники знае всички стихчета на всяко дете. И това е от първа група. Но нейните винаги са възможно най-кратки. Започнах и аз да се чудя дали се вторачвам прекалено. Но се сетих да я питам, притеснява ли се да казва стихчета пред другите майки. И се оказа, че „да, не ги познавам добре, не сте приятелки и не си говорите“. Няма такава майка с която не си говора (баш аз налЕ :lol:), просто някои майки не дремят след градината на Областната, да си доиграват децата. Та явно моята девойка се смущава от публични изяви. Сега защо и учителките не работят в насока преодоляване на този проблем, а го решават по най-лесния за тях начин, аз си имам обяснение - мързи ги, ама яко ги мързи. А колкото и да говоря аз вкъщи, ако и там където прекарва по-голямата част от деня, не се говори същото - ефекта ще е нулев. Но както имат по максимум 2, повтарям 2 повода да рецитират нещо, разбираемо е защо не искат да рискуват с притеснително дете, което може да издъни рецитацията.
И, Кафе, аз предпочитам да не ги извеждат защото наваксват с материала, отколкото просто защото на едната госпожа все ѝ е студено и не ѝ се „мръзне“ на двора. Другата поне не е толкова зиморничева, но пък с нея доста рязко говорих за кърпите, които трябва да нося, за да ѝ слагали на гръбчето, като се изпоти. При първото казване да занеса такива явно не разбра отговора ми. Та когато за втори път ми обясни за кърпите и как трябвали, щото като тича се изпотявала, се троснах, че щом се поти, значи ѝ е топло и да си сваля якето, което като спре да тича да облича пак. Това упражнение тя го знае и прави, когато сме двете навън. Беше леко стресната госпожата, как да сваля якето, то било студено. Казах ѝ „студено ни е на нас с теб, щом се поти не ѝ е студено и да сваля якето, аз няма да кажа разболяхте ми детето, като го оставихте да тича без яке на студа, не вярвам в болестта настинка“ . Надявам се този път да ме разбра, макар че другата госпожа от първа група се опитва да я облича с всичко налично и все подмята, че много леко облечена я водя. Е говорих, говорих .... тъ-цъ, мине се не мине „ама леко е облечена“. Ми тя е голяма, когато ѝ е студено си казва и ходи да се облича, ама ходи го обяснямай...
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #33 -: Март 10, 2016, 12:46:19 pm »
Продължението от тази сутрин. Нося костюма, но госпожата е някъде и го предавам на лелята. На излизане от групата срещам госпожата и казвам, че колежката й ми е поръчала "Облечи детето да прилича на куче" и съм донесла костюм, отговора беше "Аз съм подготвила облекло за всички деца от групата. Добре си донесла костюм, но АЗ ще преценя с кой костюм ще го облечем". Тона не търпеше по-нататъшен разговор и сега се чудя: наистина ли нямат костюм? Ако имат защо ме карат да правя това безумно упражнение вчера? И довечера кой ли костюм ще облекат?
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #34 -: Март 11, 2016, 12:55:18 pm »
Кафенце  ,   какъв е развоя  на събитията , как протече тържеството ?


Калоян  също е  срамежлив , това вече стана ясно .
Надявам се на подготвяния  и предстоящ     театър да си каже стихчетата ,без срам .
Вече   изредиха да му дават  3 роли  и сменят  репликите   съответно .  Аз в първия момент се издразних , че госпожата само му сменя  стихчетата  , без да знам защо  , но после тя обясни , че понеже  той си запомнил още в градината първото   ,  нека  да има резервно ,ако отсъства някое дете  . А и баща му   каза -няма лошо - нека си тренира мозъчето и  е  прав.


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #35 -: Март 14, 2016, 13:08:50 pm »
Кафенце, как мина тържеството?
И а3 много ги и3живявам неща покрай Божидар, най вече как се справя с контактите с децата, дали е спокоен и щастлив, или се чувства по някакъв начин 3астрашене, пренебрегнат.  На тържеството 3а 8ми март, понеже по принцип е мноу оправен, прика3лив и учи бър3о, му дали в една от всичките сценки "главна" роля (да не си помислите, че е кой 3нае какво - държи една играчка и има 10 повтарящи се реплики :) ). Обаче той стресна ли се, досрамя ли го от голямата публика - седна на столчето си и ни стихчето 3а мама ка3а, ни в танците се включи, пък 3а сценката госпожата го гушна и ка3ваше вместо него репликите. Все едно не беше той. Нямаше търпение да дойде и да се гушне. А като му дадох бонбони да почерпи, 3абрави 3а срама и хукна да ра3дава "Мерси" на всички. Не 3нам на следващото тържество дали няма да го "отрежат", а и той дали ще стане по-смел в публичните и3яви.


Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #36 -: Март 14, 2016, 13:21:40 pm »
Здравейте момичета, аз по тържества, рождени дни се разпилях тези дни, та не ви държа в течение на моята драма голяма!
Тържеството мина този път добре. Имаха драматизация "Мързеливата Богданка" и бяха включени всички деца от групата. Повечето като гости на сватбата, но все пак - костюми, танц - децата се радваха. Мойто чаве - куче  - с реплика даже - "Хлябът ми бързо пусни иначе ще видиш ти!" Не е главна роля, но все пак - има участие, за мен това е важното. Костюма, който аз занесох бяха облекли, даже едната леля го гримирала! Нямам снимка на компютъра, та ви пращам една от фейсбук, по-обща.
Бебе не се притеснявай, ще се отпусне детенце. Нашето тържество в първа група учителката каза половината стихчета за мама и само повтаряше - майка ти мен ще гушка сега, че аз й казвам стихчето ;)
« Последна редакция: Март 14, 2016, 13:24:30 pm от cofee lungo »
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #37 -: Март 14, 2016, 16:32:58 pm »
Ех, че хубави и натъкмени дечица! Живи и 3драви да са :) Радвам се, че е минало хубаво тържеството и че детето е щастливо, а покрай него и мама.


*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #38 -: Март 15, 2016, 08:25:48 am »
cofee lungo,  сладури прекрасни !!!
бебе , споко - нормално е  да се притесняват пред публика, а и  мъжете са малко по-срамежливи .

Калоян  и сега отивайки при непознати или пък и познати , който не е виждал отдавна , се хваща за полата ми и така   поне 5-10 минути . До миналата година отивайки на детски рожден ден  , ако има повече непознати  хора или много  родители , първоначално се  гушка в  мен .


Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #39 -: Март 15, 2016, 10:58:27 am »
Нашето тържество за мама се отложи заради карантина. И нямам още впечатления.

Имате ли мнение за гелчето Вирасут за сърбежа при варицела?
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #40 -: Март 15, 2016, 11:00:59 am »
Нашето тържество за мама се отложи заради карантина. И нямам още впечатления.

Имате ли мнение за гелчето Вирасут за сърбежа при варицела?
Адерма миещ гел с овес и Джинджира с цинк ползвах при Варицела, не съм усетила изобщо сърбеж. Пиех и противоалергично.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #41 -: Март 15, 2016, 11:11:32 am »
ние ползвахме това Вирасут, помагаше.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #42 -: Март 15, 2016, 12:49:30 pm »
Ние ползвахме Осмофорс гел.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #43 -: Март 15, 2016, 13:15:04 pm »
Мажех с Арника, нищо специално не съм правила.

Тържеството ни за мама се очертава да е в четвъртък. Ей, ама много ме дразнят тия госпожи. Уж щеше да е на 10.03., но го отложиха. Официалната версия, която ми представиха при запитване, беше „много болни и отсъстващи деца има“. Да ама малката после каза, че на едната госпожа близък трябвало да влиза в болница и тя трябвало да се грижи за него. Чула ги да си говорят, когато трябвало да спи, ама тя само мижала  :lol:. Та вчера се качих да питам скоро ли ще е или да свикваме РС и едната ми казва „ооо в четвъртък“ Питам що няма изнесено инфо на вратата долу, ми щели да сложат днес. Е да де, ама вчера като си взимахме децата я нямаше тая информация. Ей за такива дребни неща ни лъжат, убавиците убави. И не е чудно защо повечето родители не искат да им купуват подарък за завършването.
Нимика, ти я видя моята госпожица - и тя се срамува. Та не са само момчетата така.
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #44 -: Март 17, 2016, 11:50:11 am »
А къпането при варицела?
Лекарката забрани и срещам противоречиви мнения...
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #45 -: Март 17, 2016, 12:02:47 pm »
Аля, аз къпех всеки ден. Е, не точно къпане, защото не съм я търкала, но я потупвах с пяна и поливах след това. Накрая обливах с отвара от тетра, разредена с вода. Детето се чувстваше много добре.
     
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #46 -: Март 17, 2016, 13:00:38 pm »
Уж се разнасял обривът. Но не виждам как...
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #47 -: Март 17, 2016, 13:57:05 pm »
alia_alia, според нашата педиатърка, това е супер остаряло схващане.
Къпех си детето всеки ден, не ползвах препарати, само с вода.
Смятам, че това дори облекчава.



Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #48 -: Март 17, 2016, 15:07:36 pm »
И аз така мисля, но исках да чуя някой с опит.
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #49 -: Март 17, 2016, 15:29:12 pm »
и аз ги къпех всеки ден, само с вода.
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #50 -: Март 17, 2016, 16:22:55 pm »
Аз не помня как беше при Вера може и да не съм я къпала,но ясно си спомням как две седмици след нея баща ѝ се върна от работа и ми каза не ми е добре,а аз иди си измий лицето нещо ти е мръсно и като се изми го видях,че е обринат :lol: та и той изкара варицелата тогава.. помня,че я мажех с ментолов спирт да и успокоявам сърбежа..
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #51 -: Март 17, 2016, 19:04:04 pm »
И Ники и Катерина ги къпя всеки ден, това беше основното което ми казаха от Инфо санте - има телефонз а здравни въпроси. С Клоран или Дав бейби. И сменям чаршафите и пижамите в периода на якото пукане на пъпки. Като си представя какъв е сърбеж, да не го изкъпеш сигурно му е двойно по-гадно на детето. Да не говорим, че като се спукат, тая течност оставя лепкаво и гадно.


Получих писмо от здравните власти, че Ники има само една апликация на ваксина против рубеола. Проверих в календара - една е, да. Тук правят три. Да не съм изпуснала аз нещо, по ваши спомени как е?
[/url][/url]
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #52 -: Март 17, 2016, 23:29:36 pm »
Вени, спаред имуницазионният календар са 2, като втората е на 12г, освен аз да съм пропуснала нещо или може би трета се прави в по-късна възраст.
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #53 -: Март 18, 2016, 11:10:04 am »
Вени, нашият календар в БГ наистина казва една МПР имунизация на 13 месеца и ре-ваксинация на 12г. Ползват Priorix тук - http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #54 -: Март 19, 2016, 02:18:20 am »
тук са три до 6-тата. Включват и две ваксини срещу варицела от тази година.
[/url][/url]
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #55 -: Март 25, 2016, 12:48:45 pm »
Някой , ако знае тези конструктори Sluban -   дали са съвместими с  лего  и ban-bao :
http://www.emag.bg/search/sluban/p3


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #56 -: Март 25, 2016, 14:23:32 pm »
nimika, не знам нищо за този конструктор, но според мъжа ми, Лего и Банбао не са реално съвместими и вторите са пълен боклук. ние изхвърлихме всички частици от подарени конструктори Банбао, защото се огъват, чупят, веднъж сглобени не могат да се разделят и т.н.

това явно е поредната китайска имитация на Лего.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #57 -: Март 25, 2016, 14:27:01 pm »
Имаме един самолет и пожарна с марка коби, съвместимо е с легото, не знам дали се чупят, една идея по-трудво се сглобява, но почти няма разлика дори цветово.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #58 -: Март 25, 2016, 16:28:29 pm »
jam , всеки с мнението си  , а вие сте доста по -големи  и строите и комбинирате предполагам доста  по -сложни  форми  .
За бан -бао: да- китайски , да -  имитация са   .
Да са  чак пълен боклук -не съм съгласна -спрямо цената  им   , качеството е съответстващо . Не коментирам вечността и устойчивостта на Лего  , но не всеки родител може да си позволява    непрекъснато  цените на Лего  . Понякога  се  налага да се купува и нещо по -евтино .
Като я занесе в градината и загуби няколко части     и комплекта вече не е пълен , поне  после няма  да  съжалявам за загубеното .


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #59 -: Април 03, 2016, 23:58:24 pm »
тъй като темата върви по-бавно, идва и ваканция, реших да слеем мартенската и априлската тема в една.

nimika, относно цените на Легото, някои от нашите майки тук ме светнаха, че купуват от Ибей Лего втора употреба от Германия на много ниски цени и с много добре запазено качество. То на Легото няма какво да му се развали или изхаби, де... аз още не съм пробвала, но определено се замислям.

а в градината никога не съм давала да носи играчки от дома, освен такива, за които няма да ни е жал да изчезнат на първия ден.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #60 -: Април 04, 2016, 00:34:29 am »
При нас в градината има Лего и Дупло. Не знам на колко години е, но е факт, че няма какво да му се повреди и че дори и след 20-30 г. си става за игра.
А Лего втора употреба си е направо идея. Особено ако пазят и книжките с инструкциите.

*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #61 -: Април 04, 2016, 00:44:34 am »
Ако пазят кутиите и видиш номера, може за си изтеглиш инструкция.  Моят син беше потурчел една книжка и като ревна за колите така ги правих.
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #62 -: Април 04, 2016, 00:54:12 am »
Благодаря за идеята, м-и! При нас се пазят в един класьор.

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #63 -: Април 04, 2016, 09:09:25 am »
При нас в ДГ също е „ваканция“. От дестина дни ги обработват децата с „къде ще ходиш през ваканцията? при баба и дядо ли отиваш сега за ваканцията? нали знаеш, че ще сте в сборни групи през ваканцията?“ Това ваканцията се набива нон стоп, та дано повече деца се откажат да ходят. Но в петък се оказа, че само децата от нашата група ще бъдат разхвърляни по другите. Значи пак нашите двечките госпожи се подготвят да почиват, еееей ама яко ги мързи тия двете. Моето дете обаче беше 10 дни в болнични и не се е преуморила кой знае колко. А и страшно мразя да ме  работят така чрез детето, пък и тя проблеми със сборните групи няма. И ЩЕ ходи на градина, три дни само, но ще. Не спряха да дуднат и да се опитват да ни лъжат (нагло и безцеремонно) за ваканции и за приключването на учебната година. И като ги засечеш, на момента обръщат почата. И така до следващия път, когато пак тръгват с „Завършват (какво точно, детска градина!?) на 31.05. и после трябва да си ги гледате вие“. Аз имам тази възможност, ама ....
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #64 -: Април 04, 2016, 13:18:02 pm »
Гадно е да се опитват да те работят чрез детето. Не е честно.  :x

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #65 -: Април 04, 2016, 14:13:43 pm »
.. И така до следващия път, когато пак тръгват с „Завършват (какво точно, детска градина!?) на 31.05. и ...
Пеше , въоръжи се от сега с  много търпение или бойната артилерия ,ако искаш  , но след 31.05  очаквай  да са още по- настъпателни .

Аз разказах преди време как на моя  приятелка  , децата останаха   и  бяха "обработвани " - че те вече не са от тази градина , че са на гости там , че нямат право да играят еди къде си  и да  не пипат  нещата .... Не са били техните госпожи  , а други , но няма значение все  пак . В  крайна сметка   майката      при този  тормоз   в един момент се отказа да води децата , не знам ако  нямаше кой да ги гледа , как щяха да издържат . Самите деца се чувстваха нежелани и  гонени .

Не мога да проумея подобно отношение  към децата .
Както и  ,  когато    персонала се държи все едно че родителите с нещо сме задължени , сякаш ни правят услуга .

Не е честно.  :x
Не е    професионално ,  не  е  и морално  дори .
« Последна редакция: Април 04, 2016, 14:16:20 pm от nimika »


*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #66 -: Април 04, 2016, 14:25:36 pm »
Пеше, коя е тази градина. Може и на ЛС да ми я кажеш. Събирам мнения вече и едно такова място никак не ми е по вкуса. Да те манипулират чрез психиката на детето е отвратително. И преди беше писала ако не се лъжа (за лятната ваканцияя).
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #67 -: Април 04, 2016, 15:10:31 pm »
А, нека им се носи „славата“ - ЦДГ „Искра“.
Аз съм де въоръжила с търпение, и подковавам детето тънко и отдалече. Хубавото при нея е, че се оказа изненадващо перде по въпроса. Поне за сега.
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #68 -: Април 04, 2016, 15:51:47 pm »
Багодаря.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #69 -: Април 04, 2016, 18:13:03 pm »
А всъщност ДГ имат ли регламентирана ваканция?! че те на родителите отпуските няма да им стигнат за ваканции ако ще и двамата да се редуват и само за това да ги ползват...
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #70 -: Април 04, 2016, 21:27:58 pm »
М-и, мисля не. И не е редно. Това не са училища все пак. Освен това ако  имат ваканция яслите ще върнат ли майчинството за периода на т. нар. ваканция .... щото нали тя Държавата във ваканцията не се грижи за детето  :wink: Сещам се за това в момента.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #71 -: Април 04, 2016, 21:54:18 pm »
Вaкaнциятa в детскaтa грaдинa ознaчaвa, че ПГ 5годошни и ПГ 6г. Нямaт учебен процес. т.е. госпожите не прaвят методическо рaзпределение зa периодa нa вaкaнциятa, a не че децaтa не посещaвaт. Точно днес еднaтa ни госпожa рaзкaзвaше, че кaто зaпочвaлa кaриерaтa си някъде през 80те години имaло възможност в съботa и в делниците вечер дежурнa групa дa гледa децaтa до 20ч.aко родителите искaли дa ходят нa кино или ресторaнт. Товa го кaзa във връзкa с приетоя нов зaкон според който имa "почaсово посещение нa ДГ". Рaзбирa се сегa е дригa рaботa.
Пеше по нaредбaтa нa детските грaдини зa нaшия грaд децaтa зaвършили ПГ и предстоящ 1кл.имaт прaво дa посещaвaт ДГ до 1 септември. Доколкото знaя сaмо еднa грaдинa в грaдa ни предлaгa реaлно тaзи услугa. Тa aко ти. Се зaнимaвс виж при вaс кaк стоят нещaтa.

Aз пък днес се изненaдaх неприятно, че Мaрти беше остaнaл последен в 17:20. Aбе къде и кaкво рaботяттези хорa бре, нaли уж беше див кaпитaлизъм??? Aз дет съм уж нa държaвнa рaботa и детето си последно взимaм!?
« Последна редакция: Април 04, 2016, 21:59:50 pm от cofee lungo »
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #72 -: Април 04, 2016, 22:08:52 pm »
Пеше, миналата година на 14 септември в двора на нашата детска градина видях 2 момиченца,
които на другия ден бяха в 1ви клас...
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #73 -: Април 05, 2016, 00:49:42 am »
Ама аз съм питала където трябва, момичета. Писах мейл първо на общината отдел„Образование, култура ...“ Хората казаха до 14.09. После писах и до т.нар Инспекторат - те пък са ми отговорили на хартия, с мокър печат и подпис, че и изходящ номер има отговорът им. После са го сканирали и ми го пратиха с прикачен файл. Че и честит първи март ми писали хората - бе любезна раута в нашия град, ко знайте вий :lol:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #74 -: Април 05, 2016, 13:41:29 pm »
... Точно днес еднaтa ни госпожa рaзкaзвaше, че кaто зaпочвaлa кaриерaтa си някъде през 80те години имaло възможност в съботa и в делниците вечер дежурнa групa дa гледa децaтa до 20ч.aко родителите искaли дa ходят нa кино или ресторaнт. Товa го кaзa във връзкa с приетоя нов зaкон според който имa "почaсово посещение нa ДГ". ..
Как искам  и сега   да има  такава опция ,   платена  да е   услугата , ама да е поне до 20.30  :)  -  и  то точно поради  причините по-горе  - да може с баща му спокойно на един театър да отидем .
Детските кътове работят все до 20 ч .  А постановките все   към 20.30 свършват .  .
Вярно  , че   това са деца и  по това време  е редно да са си у дома  , ама   в инцидентни  случаи       , добре ще ни е  :)


Пеше , то правото   си го имаш  -подкована  и с документ , ама  дай боже отношението им да  е  такова, че да не   обиди  детето .


*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #75 -: Април 05, 2016, 13:57:16 pm »
Както казах, за сега детето го раздава непукист. Но все пак е във ваканция от днес. Изкара 1 седмица на градина, след 10 дни в къщи заради вируса с кашлицата. И вчера вечерта рев и малко Т - напънаха я пак кътниците. На единия му е трети опит да пробие. И в 3 посред нощ пак и ... утече градината.
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #76 -: Април 25, 2016, 09:05:56 am »
еее бива ли така, 20 дни никой да не се е отчел тук :lol:
При нас нищо интересно, обичайните задачки - децата ходят на училище, на извънкласни занимания и т.н. Усещам обче че се поизмориха децата с това ставане рано, все по трудно започвам да ги вдигам сутрин, а лягат рано, до 9-9:30 са заспали, но цяла година гърч им се натрупа вече.
Та така, чакаме да мине и май месец и здравей ваканция :lol:
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #77 -: Април 25, 2016, 09:18:01 am »
И Алекс е от рано лягащите, но напоследък сутрин не й се става. Подлъгвам я с любими закуски засега. Пролетната умора и тях не ги подминава. Отделно, че са толкова ангажирани, че им идва повече. Доволна съм, че се справя в училище добре и не я тормозя събота и неделя да учи. Само за Британика си пише домашното събота сутрин и след това е свободна цели два дни.

Дайте идеи за детски книги. Изчела е Лили Чудото, половината на Роалд Дал, последно чете Малкият принц. Купих й да чете и Ян Бибиян, обаче стилът на писане не я грабна и така си стои.

*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #78 -: Април 25, 2016, 09:52:52 am »
Сия, нещо за Дръндьото имаше, Рик Риардън също пише доста увлекателно, но не съм сигурна от каква възраст е интереса към него. Една мама беше споделила, че чете на 8годишният си син и му е интересно,  сега що тя му чете не знам :)
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #79 -: Април 25, 2016, 10:15:05 am »
Сия, Деси също харесва Дръндьото, харесва и на Ерих Кеснер детските романи, чела е - Летящата класна стая (макар за мен тази книга да не е за тяхната възраст, но тя я хареса), Двойната Лотхен, Това се случи на 35 май, Антон и Точица и т.н.
За РД и този на сестра й й подариха доста интересни книжки, които е започнала, ще видя довечера заглавия и ще ти пиша.
Не знам как са вашите деца, но тя чете по 3 книги наведнъж и не мога да я отуча от този навик. Пробвах с обяснения, пробвах със заплаха, че докато не си прочете започнатата книга, няма да й купя нова, ами не, не става :lol:
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #80 -: Април 25, 2016, 10:29:58 am »
Остъй детето, ма! Уууу не стига че чете, ами и условия. Може пък да обработва едновременно информацията от три книги. Аз не мога така, ама те новото поколение са подобрени версии, може и да могат. :lol:
Иначе и моята си ляга по същото време - 9,15 - 9,30 а сутрин трудно я будя. Хем не е ученичка още. Но сега се задават 10 дни ваканция, ще се свести някак.
Имам поръчка да купя рокля за „бала“, че наличните ги били виждали децата osi_13 Кокона бе.  :lol:
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #81 -: Април 25, 2016, 10:38:07 am »
Хм, Рик Риърдън май е по-скоро за тинейджъри. А и май преди това трябва да са наясно с древногръцките митове и легенди.

А Дръндьото на момчетата само се харесва май. На Панаира на книгата ми казаха, че за момчета все ги взимат. А и гледахме някакъв филм по книгата, ама Алекс нещо не я грабна историята и сменихме канала на десетата минута.

Не се бях сетила за Кестнер. Мерси за подсещането. Още днес ще и взема. Двойната Лотхен май ще е за начало.

Ох, май трябва да я запиша на библиотека, че вече няма място за книги. Днес дори ми поръча да продам книгите, които е прочела, че да има място и пари за новите  :lol:
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #82 -: Април 25, 2016, 11:32:05 am »
Ох, нашият не ще да чете, освен от "списъка" за лятната ваканция, но вече взе да проявява любопитство към заглавия, да ги наречем "модерни" сред децата. Поисках от колежка "Сподели" на Емил Конрад, че ми наду главата да му я купя, но не го впечатли, тя си е и за по-големи. Сега иска да му купя "Дръндьото". Така че, споделяйте отзиви, моля.
А Кестнер е прекрасен за тази възраст. Как съм пропуснала пък докато беше по-малък аз да му ги чета. Ще трябва му я предложа да започне сам.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #83 -: Април 25, 2016, 18:44:18 pm »
Много, много любима за мен беше и „Тайната градива“. Тя малко момичешка, ама ....
„Страната на хилядите желания“ (май) за лападунди и тънкофили.
“Приключенията на Саламури“
За нас още е рано, но за по-големките биват.
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #84 -: Април 25, 2016, 20:14:37 pm »
Оооооо помня я. И аз я имах и ми беше любима. Ще питам майка ми дали я пази. Помня как изглеждаше обложката дори.

Вече подарих двойната Лотхен на Алекс. Дано да й хареса.
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #85 -: Април 25, 2016, 21:17:33 pm »
Вие сте си добре до месец май, а моят е до 20 юли на училище. Поне не им дават толкова зор там!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #86 -: Април 26, 2016, 15:10:44 pm »
blue_sky ,  в Германия  всички ли са с такава система до 20 юли  или само определени класове, училища?

Всъщност няма лошо , стига програмата да им не по-лека  , забавна и не натоварваща  .

Ние утре трябва да имаме спортна забава в детската градина   с участие на родителите ,  но да видим колко мокро и  влажно ще бъде  и ще може ли да бягаме или само ще отчетем присъствие и направим дарения , което е целта на мероприятието .

По повод книжките   - всички стари приказки от едно време - от  типа на "Неродена мома ", "Тримата братя и златната ябълка  "  ... и тем подобни  -  ами да ви кажа - и на мен сега , но и  на детето  му се струват супер  нелогични ,  безсмислени и неинтересни . Той задава куп въпроси  и няма никаква логика в това , което се случва  и  разказва .
А има и много лоши  адаптации и  варианти  -например"Андерсенови приказки" ми попаднаха в много несполучлива версия ,ама то сега издателства и   вариации безкрайно много и всеки си  редактира и издава  както му хрумне .
Баба му на  Калоян купуваше някакви  детски книжки (с  някакъв  вестник бонус )  -цяла поредица събра жената да имало -   - ами те сюжета и начин на  разказване  ,  все едно  петокласник ги е  писал ...
Но Калоян все пак е  по-малък и неговия интерес е  по-детски  с предпочитания към опростени и  изчистени сюжети .


*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #87 -: Април 26, 2016, 21:23:20 pm »
Нимика, тук ваканцията е по различно време за всяка провинция, но като продължителност е еднаква. Лятната е 6 седмици. Започва всяка година на различна дата (понякога в средата на юни и в началото на август са вече на училище, не мога да свикна с тази мисъл). И е абсолютно еднаква за всички деца без значение в кой клас са.
През годината имат повече ваканции отколкото в България, затова лятната е доста по-къса. Иначе нямам наблюдения за другите години, но в първи клас определено не им дават зор. Лека-полека, всяко дете със собствено темпо, колкото и както може. Като гледам безумните диктовки на първокласниците в Бг, както и задачите с думи, направо ми настръхва косата. Тези тук почват една година по-рано, на 6 или дори на 5, ако до края на годината ще станат на 6, но и във втори клас няма да има такива идиотщини. Не е нужно. Изобщо не е. И понеже половината клас учи по френската система, мога да направя сравнение. Определено на тези с първи език френски им се налага да учат повече, упражнения всеки ден  (поне нашият клас е така, един познат с дете в съседния каза, че при тях не е, а и неговото е "французойче"), стихчета наизуст, учат се да пишат ръкописно и да четат. Четенето на френски и английски е доста по-трудно отколкото на немски и на български. По немската система първо се учат децата да пишат печатно и чак в края на първата година започват с ръкописните букви. Като цяло смятам, че в България излишно юркат толкова много децата. Не знам кога са го измислили това нещо. По мое време го нямаше. А в никакъв случай не мисля, че моето поколение е по-малко грамотно от това, което е с десет години по-младо. Дори напротив.

*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #88 -: Април 26, 2016, 22:52:26 pm »
Дес, напълно си права, образователната ни система е безумна, спор няма. Много е юркането, което зависи и от преподавателя де, но въпреки всичко разликата не е голяма, в рамките на 10-20% е, просто системата ни е такава.
При Деси госпожата от първи клас е на програма максимум, по 3 помагала, 3 работни работни тетрадки по предмет и т.н., е не е по напреднала от сестра си. Просто на мен ми се беше изправила косата да учим в първи клас. Да, детето има много богата обща култура, но това далече не се дължи на училището, а на баща им, който има основния принос за това, благодарение на безкрайното си търпение да им обяснява и разбира се собствените си неограничени познания по всичко. Госпожата на Елена е доста по-умерена, разбира се може и до детето да е, но при нея нещата са в пъти по-спокойни, ето почти завършва първи клас, аз съм й отворили тетрадките 3-4 пъти и от от чисто любопитство, ами справя се повече от добре. Нито можеше да чете, нито да пише като тръгна септември на училище. Но е факт, че госпожата им е съвсем различна като темперамент и обучение, а системата е една.
Истината при нас, в Бг е че обучителния процес е тристранен - учител, дете и родител, ако един от веригата не си изпълнява както трябва задълженията всичко се проваля с гръм и трясък, това е за съжаление голата истина. А не бива да е така, на времето както казваш, ние не бяхме по тъпи или необразовани, напротив, а родителите ми дори не знаеха в кой клас съм, не се шегувам.
Аз лично не мисля, че трябва да е така, не искам децата ми да са зависими, напротив, всячески се стремя да възпитам самостоятелни и уверени хора, но в същото време си давам сметка, че изпусна ли ги от контрол ще прецакаме нещата, абсолютен порочен кръг :lol:
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #89 -: Април 27, 2016, 00:17:05 am »
Не мога да преценя колко точно ги юркат. Говоря за 1-ви клас, нагоре не знам.
По математика смятат до 20. Гледам и задачите по мат. състезания. В "европейско кенгуру" напр., което се провежда и в други страни, задачите хич не са лесни...
Разглеждах си читанката от моето време - ами текстовете хич не са по-кратки.
Блу, все пак нашите първокласници до края на годината ще станат на 8 ;)
Коко домашни през седмицата няма. За събота и неделя им дават по нещо малко, колкото да имат някакъв ангажимент.
На този етап хич не ми изглежда затормозен от училище... И аз не го насилвам вкъщи да работи допълнително, както казва госпожата им "да не ги отвратим"  :lol:
Важното е, че ходи с желание.
« Последна редакция: Април 27, 2016, 00:19:27 am от Nedda »



*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #90 -: Април 27, 2016, 00:48:24 am »
Неда, как ти се вижда това? Не знам от кой учебник е. Една позната я качи във ФБ. Пишеше "задача за първи клас от математическо състезание".
Мила си купила линия, тетрадка и химикал за 10 лв. Линията и химикалът струват 5 лв., а линията и тетрадката - 6 лв. Колко повече ще плати, ако купи две тетрадки и три линии?
а) 3   б) 2   в) 1   г) 4

Тук също смятат до 20, но само събиране и изваждане. Никакви задачи с думи.

*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #91 -: Април 27, 2016, 08:46:49 am »
ааа тук със задачите с думи се започва още преди да са се научили да четат  :lol:
предполагам госпожата им ги чете, развиват слухова памет :lol: :lol:
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #92 -: Април 27, 2016, 08:59:51 am »
Алекс пък не дочиташе условието до края. Вижда някакви числя, смята квот смята и получава резултат. Ама как да е верен като не си е дочела условието до края.  :wink:
Тя така и приказките четеше - само пряката реч, щото другото скучно, та скучно. :lol:
Беше много забавно като ми разказваше за Неволята. Според нея приказката завършваше като братята завикали неволята. И викали, викали, докато се стъмнило. Край. :lol: :lol: :lol:

*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #93 -: Април 27, 2016, 10:20:57 am »
Точно това казвам. Че децата на тази възраст не могат и не трябва да решават задачи с думи.

Сия, аз съм голям човек, но ако видя в книга голямо описание и прескачам и отивам направо на диалозите.  :D

*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #94 -: Април 27, 2016, 10:56:59 am »
Моите наблюдения са, че децата на тази възраст решават с много по-голяма лекота от нас задачи с текст, за които аз понякога отделям 10-тина минути. Само да не ги караш да ти ги обяснят. :wink:
Кенгуруто не е за всеки първокласник. Ама сега има някаква мода да записваме детето да учи математика на всяка цена. 8O


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #95 -: Април 27, 2016, 11:17:09 am »
о да, това с математиката вярно е мода, без оглед на това дали на детето изобщо му се отдава и има ли желание. Ходят още от 1 клас на курсове, които се организират от математическата гимназия и е голяма работа на всяка цена да влязат след 4 клас там.
Аз лично не я разбирам тази мода, ерго че харесвам математиката и на мен самата това ми беше любим предмет. Но при условия, че детето ми иска да учи испански, аз да го пращам на курсове по математика, някак не ми се връзва. Пък и като завърши математическата какво, след като иска да става втеринарен лекар, примерно. Биологията и химията ще са й повече от полза, си мисля. :lol:
Много е лошо, когато родителите се самозабравим в собствнеите си амбиции спрямо децата и пропускаме да ги разберем и да се вслушаме в техните желания и възможности. Колкото и да са малки, и да си мислим, че не разбират и не са ориентирани, смело мога да твърдя, че не е така, напротив, всяко е със своята индивидуалност и заложби пък макар и не ясно и изначално изразени.
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #96 -: Април 27, 2016, 12:56:09 pm »
Неда, как ти се вижда това? Не знам от кой учебник е. Една позната я качи във ФБ. Пишеше "задача за първи клас от математическо състезание".
Мила си купила линия, тетрадка и химикал за 10 лв. Линията и химикалът струват 5 лв., а линията и тетрадката - 6 лв. Колко повече ще плати, ако купи две тетрадки и три линии?
а) 3   б) 2   в) 1   г) 4

Блу, не е от учебник. От математическо състезание е ;)
Няма как да искаме там да няма по-засукани задачи, нали?
И по наше време задачите по олимпиадите не бяха "за всеки" :)
« Последна редакция: Април 27, 2016, 12:58:22 pm от Nedda »



Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #97 -: Април 27, 2016, 16:27:51 pm »
Това "Европейско кенгуру" в нашето училище до сега /ІІ-ри клас/ хич не го популяризират. Ходят децата само на състезанията на Съюза на българските начални учители, които състезания...ни щъ да коментирам изобщо. А детето ми има интерес към математика и се справя добре. Догодина в трети клас ще се поинтересувам как и кога да го запиша за участие в "Кенгуруто", ако иска, разбира се. Скоро му разказвах, че на моя колежка детето от друго училище в нашия град в трети клас се класирал на първите места в националния кръг на "Математическото кенгуро", а в ІV-ти - заедно с момиченце от София /поне така ми каза майката/ спечелили първо място на състезанието по английски. Казах му го не за друго, а защото мисля, че такива положителни примери би трябвало да стимулират децата, а той ме погледна по оня начин: "какво искаш да кажеш, че той е много умен, пък аз не съм". И каза нещо от сорта, но не помня точно какво. Та много деликатна работата на мене ми се струва - да ги стимулираме на учат и да участват в подобни състезания, но някак да не ги товарим с големи очаквания за успехи на всяка цена. Не знам как е при вашите деца, но нашият второкласник е малко - ден да мине, друг да дойде. Гледа бързо да отметне домашните и хайде - на игра или пред телевизора и таблета. :)Сигурно е нормално за момче на неговата възраст, де, аз пък какво искам, да остава над книги с часове - това като студент, може би, я се случи, я не :)Иначе е отговорен, изпълнителен. Но не винаги е старателен, ако бърза за нещо негово си или не е искал точно в този момент в почивния ден на пише домашна - леле какви "гарги" подрежда на белия лист. А онзи ден думите "съобщително" и "съобщавам", при отговор на упражнения за съобщително изречение бяха написани по поне 6 невъобразими начина. Съжалявам, че не мога да ги повторя, та да се посмеете. Вярно, трудни думи са, ама при положение, че на листа с въпросите от упражненията ги има изписани сума ти пъти, как не ги погледна, та ги препише. Разбеснях се, накарах го да ги напише няколко пъти, белким ги запомни и така. Той се нацупи, ама изпълнява. Миналата година в къщи пишехме кратки диктовки и решавахме по малко задачи за упражнение в къщи.Тази  решавахме последно есента, когато вземаха събиране и изваждане с двуцифрени числа
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #98 -: Април 27, 2016, 16:36:49 pm »
Извинете, но нещо ми се накъса поста, затова на две части.
После почнаха таблицата за умножение и деление и тя като че ли се оказа по-лесна и математика аз не съм поглеждала от месеци. Та така с нашия ученик. Книги не ще да чете, както вече няколко пъти пиша тук,ама гледа образователни /научно-популярни/ филми разни , та има някаква обща култура / и от разговорите с нас научава/, както пише и Стефи.
Вчера например няколко пъти гони малките нашественици от стаята си, защото вдигали шум и му пречели да гледа филм за Чернобил. Скоро беше разбрал, че има годишнина от аварията там, питаше ни какво знаем ние, а снощи току-идваше да докладва какви мутации имали птиците в района на Чернобил и разни други факти, които са го впечатлили.
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #99 -: Април 27, 2016, 16:58:19 pm »
Неда, как ти се вижда това? Не знам от кой учебник е. Една позната я качи във ФБ. Пишеше "задача за първи клас от математическо състезание".
Мила си купила линия, тетрадка и химикал за 10 лв. Линията и химикалът струват 5 лв., а линията и тетрадката - 6 лв. Колко повече ще плати, ако купи две тетрадки и три линии?
а) 3   б) 2   в) 1   г) 4

Тук също смятат до 20, но само събиране и изваждане. Никакви задачи с думи.

тази същата задача,Георги я решава миналата седмица в Петък и нямаше проблем - беше му вярва и изобщо не ме е питал кое как.
 Георги ходи по всякакви състезания - идеята е да не се притеснява и да свиква.Никой обаче не го кара насила.Ако той няма желание,не бих го карала.Аз съм много притеснителна ,а той доста прилича на мен.Преди всеки изпит не знаех къде се намирам,такива нерви ме тресяха - не искам и той да е така.
 На математиката ходи с желание.Единствено се беше малко запънал за състезанието "Аз и буквите"  и то защото му казвам все,че пише грозно и като разбра ,че съм го записала и каза " оооо не,няма да ходя,не искам да се излагам пред министерството " :lol:(не знам как  реши,че те ги проверяват).Обаче му казах,че там не ги вълнува ,колко добре пише,а дали е правилно и в крайна сметка отиде и имаше 50т. от 50 възможни.
 На предпослентото състезание по математика,на което се яви ,отиде само по негова инициатива.След като на СМТ ,не му достигнаха 2т. за награда ,а на кенгуруто госпожата му казала ,че няма медали(понеже имаше най-добър резултат от училището и решил,че ще има медал,а те не дават нищо на това състезание) и се прибра в нас и ме пита ,кога било следващото състезание.Проверих аз и видях,че има още на следващия ден и е в Детската академия на научите,за която не знаех изобщо.И той реши,че отива -искал бил медал.Аз му обяснявам,че те медалите не ги раздават ей така.Та човека си отиде на въпросното състезание (Математика без граници) и на всичкото отгоре след празниците ще ходим да го награждават,защото спечели сребърен медал. :D
 Та така при нас -желание си има човека,но не ходи на курсове,нямаме и сборници и т.н.,само пререшава падалите се преди задачи и това е.
 Той все много бърза и ми прави впечатление,че с трудните текстови задачи няма проблем и рядко се запъва,а греши супер елементари(явно хвърля по някой бърз поглед,а за другото се иска писане).Нато ва състезание с медала ,има 18 от 20 възможни точки ,като задачите са разделени на 10 с отворен оговор(по-трудни) и 10 с избираем отговор и той беше сбъркал от лесните с ограждане на отговора.

  При нас в училище не ги товарят хич,поне така ми се струва.Той няма домашни никога-то има всеки ден де,но ги пишат в занималнята и в нас просто си играе или чете книги(и той обожава Дръндьото,а за мен е такава глупост).
 Преди месец получих следното съобщение от учителката му :
 "Здравейте, искам да похваля Гого! Вчера пуснах една по-дълга диктовка, написана е  без грешка. Математическият тест, който направихме освен, че е без грешка е написан различно от тези на другите! Това означава много за първокласник. Той се замисля върху условието на задачата, не я решава машинално! Изключително съм впечатлена!Има дарба за математика, мисли логически, а това е изключителна рядкост в първи клас!Също така при диктовки запомня цялото изречение и успява да го запише вярно без да се налага да му диктувам дума по дума!"
Ами готино ми стана ,макар и да не е чак толкова добър ,колкото го изкарва :oops:
« Последна редакция: Април 27, 2016, 17:05:54 pm от z22 »
<br />
*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #100 -: Април 27, 2016, 23:25:35 pm »
Блу, а как ти се виждат тези задачи? ;)
На мен лично от 11-та нагоре не са ми от най-лесните...



*
Re: Нашите пораснали деца през март и април 2016
« Отговор #101 -: Април 28, 2016, 01:01:00 am »
Именно, Неда. Според мен това не са задачи за първи клас. Моят смята само числа, няма задачи с думи. Най-много нещо за оцветяване да има, където примерно "оцвети в синьо, ако получиш 15, в зелено, ако получиш 13 и пр.".

*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #102 -: Май 15, 2016, 14:15:44 pm »
Е браво, срамота, замряла ни е темата.
Ще я раздвижа като се пофукам малко :lol:
Елена е абсолютен финалист на някакво състезание, което е по всички предмети и в няколко кръга, на СБНУ.
А Деси е с 6-ци на изходните нива по всички предмети за 3-ти клас.
ай, изфуках се хахах, вие сте. :lol:
« Последна редакция: Май 15, 2016, 16:48:22 pm от StefiZ »
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #103 -: Май 15, 2016, 15:43:12 pm »
Брaво! Умници!
Кaто нямa зa кaкво дa се оплaквaме дaно имa с кaкво дa се похвaлим.
Гледaм, добaвили сме мaй към темaтa. Дa вземем дa я кръстим 2016 годинa тa дa е ясно  :P
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #104 -: Май 15, 2016, 17:25:07 pm »
Стеф, браво на девойките.
Аз пък проучвам училища, учители,макар да мисля да я пусна с набора й. И вече се плаша...
По какви критерии се избира?  Най-близкото у-ще няма добър рейтинг, но пък учат на една смяна...Всички, с които говоря са по някакъв начин субективни..
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #105 -: Май 15, 2016, 21:25:55 pm »
Здрасти :)

Стефи, браво на твоите момичета!:)
Наистина, няма да е лошо да разучим вече как се кандидатства в училище. Има ли някъде единен сайт, в който може да се чете по въпроса, или се ходи на място в училищата?

Лека вечер!
Р.



*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #106 -: Май 15, 2016, 21:59:02 pm »
Подкрепям идеята!
мене също ме тревожи намирането на училище за първи клас. Най-близкото не ми е никаква опция защото му се носи лоша слава, а от друга страна и момъка не е от най-послушните, та съм в огромна чуденка и ще се радвам да прочета различни мнения за какво да гледам.
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #107 -: Май 15, 2016, 23:35:28 pm »
За избора на училище - наистина критериите са доста субективни.
Според мен за началния курс е най-важен учителят, ако успее да "влезе под кожата" на детето и да се заобичат взаимно, няма никакво значение какъв е рейтинга на самото училище.
При нас, обаче, нямаш възможност да си избираш учител, а дори и да имаше, аз лично няма откъде да взема достатъчно обективни мнения. В един по-малък град, мисля, че по-лесно се ориентираш и събереш мнения.
Аз лично поразгледах няколко училища в квартала и избрах най-близкото. Разчитах изцяло на късмета. Видях г-жата на първата родителска среща, няколко дни преди началото на учебната година.
На този етап изобщо не съжалявам.
Ще видим и занапред.




*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #108 -: Май 16, 2016, 08:36:08 am »
Стефи, браво на девойките!

Изборът на училище и на мен ми беше проблемен и направо плашещ. И труден. Голяма част от групата ѝ се записаха в 1 у-ще, но то ни идва далече. Близо са ни други 2. Едното е бившето на Кръстю, но е до 12 клас и отзивите за него никак не са добри. Избрах другото и сега чакам 01.06. да видим ще я приемат ли.

Нашия бал мина и замина - свърши се зора и си отдъхнах. Говорих и с директорката и тя за никакво „изписване“ на края на май не каза нищо. Ще се опитват да ме работят мен тия двете пенсии мързеливи - аааа-ма ха. Написах заявление кои летни месеци ще ходи и днес ще го занеса. Ми реве за градината (ти да видиш и това доживях  :lol:)

Днес тук в мола ще има „България среща вкусовете на света“ или нещо подобно, та ще я взема на обяд да идем да позяпаме.
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #109 -: Май 16, 2016, 08:59:44 am »
За избора на училище изцяло подкрепям мнението на Неда, че не толкова училището, колкото учителя до 4-ти клас е важен. И аз не избрах най-близкото квартално, избрах друго, което също ми е близо и освен това ни е по път за работа, а и отзивите за него бяха по-добри от нашето квартално. За сега не съжалявам. Деси случи на учителка, не съм я избирала, нямах никаква информация за госпожите, а и нямаше кой да питам. Ели по подразбиране я записахме в училището при сестра й, имах информация за госпожите, и истината е че на тази при която се падна най й се носеше славата, че е строга, лоша дори, но пък с най-добри резултати. Имах възможност да я преместя като излезе класирането, но реших, че това й е бил късмета и я оставих. Сработиха се, харесаха се и съм доволна от постигнатото за първи клас.
Та, искам да кажа че е голяма доза късмет, но разбира се не бива пък да ги записвате и в училище за което наистина отзивите не са добри, но пък ви е пред блока.
Аз като развален грамофон все повтарям, но пак да си кажа, че сега образованието няма нищо общо с това което ние помним и времето през което сме завършили. Сега процеса е абсолютно тристранен - учител-дете-родител и ако само един от тези три елемента не е на 100% отдаден и включен, нещата се прецакват, за съжаление :?
Лично аз доста се притеснявах Деси като тръгваше на училище, защото е много чувствителна, много податлива на влияние, разсеяна, с две думи имах основание за притеснение, а и нали слушаме от всички страни - ще видиш като тръгнат на училище. Сега след 3г. опит вече, не че е много, но честно ви казвам, няма за какво толкова да се притеснявате. Да, има си и проблеми, то няма как, но когато има желание за справяне с тях, не е трудно. Но пък и всичко си е до дете. Така че не го мислете от сега, ще се справяте в движение :)
« Последна редакция: Май 16, 2016, 09:02:11 am от StefiZ »
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #110 -: Май 16, 2016, 09:36:36 am »
Знам, че е така, но ме тресе страха от неизвестното. Дано случим на госпожа, с която ще се харесат и ще се сработят защото моя син,  ако не му е интересно започва да прави глупости и честно казано от това ме е най-много страх. Освен това е доста буен.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #111 -: Май 16, 2016, 09:41:46 am »
Наистина си е до дете, а аз нямам идея какво да очаквам от моето. От една страна си е абсолютна драма куин - реве със сълзи до гушата чак за всякакви глупости. От друга обаче се оказва голям непукист - много от децата в групата не просто реват и направо истерясват, че трябва да отидат на градина. И това четвъртата година, първите 3 нямаха такива проблеми. Всичко се дължи на новата госпожа, ама както и да е. Моята Николетка обаче реве, че иска на градина  :lol:. Иначе и тя не харесва госпожата „направо я мрази“, но не страда и не прави проблем. Та се чудя какви реакции да очаквам септември. То няма дълго време да се чудя де :lol:
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #112 -: Май 16, 2016, 10:38:21 am »
ай, изфуках се хахах, вие сте. :lol:

Константин, изходни нива за първи клас -
Роден край - 28 от 28 точки
Математика - 46 от 46
Български език (както каза г-жата  :wink:) - 36 от 35

 :lol: :lol: :lol:



*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #113 -: Май 16, 2016, 10:38:34 am »
Аз пък проучвам училища, учители,макар да мисля да я пусна с набора й. И вече се плаша...
По какви критерии се избира?  Най-близкото у-ще няма добър рейтинг, но пък учат на една смяна...Всички, с които говоря са по някакъв начин субективни..

не проучвай рейтинг, а учители - ако има как.
лошото е, че и рейтинги, и мнения за учители, всичко е толкова недостоверно и субективно, че просто плуваш в мъгла и е въпрос на късмет.

абсолютно добро правило е да избереш за начално училище такова, което е най-близо до дома ти, в което се учи на една смяна, ако нямаш кой да прибира и гледа детето следобед - в което има осигурена занималня и обяд. разпитвай за добри начални учители.

ние като сме в силно рейтингово училище и при най-рейтинговата учителка - питай ме дали съм щастлива и доволна.... :(
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #114 -: Май 16, 2016, 10:47:05 am »
А как се подават документи? Няма ли някаква система?


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #115 -: Май 16, 2016, 10:51:22 am »
А как се подават документи? Няма ли някаква система?

за училищата в София няма единна система, както за ДГ. всяко училище си обявява правила, критерии, дати и прочие. за някои училища приемът тече още от януари.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #116 -: Май 16, 2016, 10:56:45 am »
Джам, абсолютно права си за критериите, които си дала. Нашето най-близко училище е с лоша слава като цяло, на една смяна, с подсигурена занималня за всички деца, и незнаен обяд /който ще преглътнем, де/, учителките, които предстоят по-догодина да завършват 4 клас са средна работа.

За сега мисля, че ще търся по-далечно училище, но имам още една година да мисля или две даже...
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #117 -: Май 16, 2016, 11:28:09 am »
Стеф, по наше време родителят не е участвал изобщо или почти никак, затова може би ми е трудно да си представя, че сега трябва да се седне и учи всеки ден.
В моя случай засега не е така, де, но тук системата е друга. Някои родители ми казаха, че в 3-4 клас щели да ги юркат повече. Ще видим.

шаноар
, за да му е интересно, трябва и учителят да се постарае. Ако детето знае всичко, ще трябва да му се измислят допълнителни задачи. Дано да намерите учител, който да се ангажира. В крайна сметка, не е толкова трудно да се намери нещо по-трудно и да се разпечата. Така и спокойствието в часа е подсигурено.

кафенце, кога порасна толкова Марти?!

*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #118 -: Май 16, 2016, 12:03:01 pm »
Мерси, Джам.:)

Почвам да разпитвам други родители за инфо и от есента ше проверявам училищата. Щом в някои е от януари да съберем нужното инфо. Можем една тема само на тази тематика да направим, ако има интерес.

Имам добри отзиви за едно училище в центъра. Учителите са чудесни и обяд и занималня има. Но нито е близко до нас, нито до баба и дядо, за да взимат Никол. Има добро училище, с чудесен директор, близо до нас. Обаче е точно на един скоростен булевард, и като се сетя що вредни емисии ще издишат децата, някак се отказвам.  :)


*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #119 -: Май 16, 2016, 13:07:01 pm »
Стеф, по наше време родителят не е участвал изобщо или почти никак, затова може би ми е трудно да си представя, че сега трябва да се седне и учи всеки ден.
В моя случай засега не е така, де, но тук системата е друга. Някои родители ми казаха, че в 3-4 клас щели да ги юркат повече. Ще видим.


Дес, точно затова казах, че всичко е мноого различно откакто ние бяхме ученици. Баща ми не ме знаеше в кой клас съм, това сериозно :lol: А мама 2-3 пъти ме попита дали съм си написала домашната и след това горчиво съжаляваше (вдигнах й скандал, че ми няма доверие) и не повтори :lol:
Но, пак с уговорката, че си е до дете. С Деси завторих първи клас, с Елена не разбрах кога мина. Точно 5 пъти съм й отворила тетрадките от чисто любопитство, за да видя как пише, че към 15 септември познаваше само 5 букви  :lol: По една система, в едно училище... какво да ти кажа, няма универсално правило, и добре че няма де :)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #121 -: Май 16, 2016, 14:36:21 pm »
Едно време моята майка  минаваше на половин работен ден, когато бяхме в първи клас и работеше с нас следобед по домашни и т.н. сега с Мия работехме по същия начин, с тази разлика, че го правим вечер след работа. И материалът е излишно усложнен. От първи до 4 клас наистина супер важна е учителката, но да случиш на свястна си е чиста доза късмет. То като цяло свестните учители са супер малко. Нашата е гола вода, липса на късмет. Избрахме училището основно по съвет на логопедката ни, която имаше поглед и от двете училища в квартала ни и абсолютно категорично ни посъветва да изберем това и на приятели с преки впечатления. Другото, което реално ни е по-близко, се оказа, че не сме му в района, освен че щеше да е супер натоварващо с претенциите си. Луда работа. Така, че първо проверете за кои училища влиза района ви -това обикновено е критерий, даващ предимство. освен това те гледат и от коя детска градина идва детето. Аз ходих и на предварителна среща с директорката и част от специалистите. Сега 3 години по-късно мога да кажа, че училището не е точно това, на което се надявах. Да, базата е добра, учат само първа смяна и то все още от 8:20 сутрин, което си е супер за нас, имат занималня и т.н. но вида и интелекта на родителите на децата от класа на Мия е показателен за нивото. вероятно като цяло вече нивото е супер ниско в София, но родителските срещи винаги ми действат подтискащо. Сестра ми избра училище, в което се наложи да използва и връзки, за да вкара детето, прекосява половин София сутрин и вечер, но за нея това не е проблем. За мен би било непреодолима пречка. Преценявайте според възможностите си.
<br />[link=http:
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #122 -: Май 16, 2016, 22:06:24 pm »
Аз пък проучвам училища, учители,макар да мисля да я пусна с набора й. И вече се плаша...
По какви критерии се избира?  Най-близкото у-ще няма добър рейтинг, но пък учат на една смяна...Всички, с които говоря са по някакъв начин субективни..

не проучвай рейтинг, а учители - ако има как.
лошото е, че и рейтинги, и мнения за учители, всичко е толкова недостоверно и субективно, че просто плуваш в мъгла и е въпрос на късмет.

абсолютно добро правило е да избереш за начално училище такова, което е най-близо до дома ти, в което се учи на една смяна, ако нямаш кой да прибира и гледа детето следобед - в което има осигурена занималня и обяд. разпитвай за добри начални учители.

ние като сме в силно рейтингово училище и при най-рейтинговата учителка - питай ме дали съм щастлива и доволна.... :(

Не си доволна от системата или от учителя? Или от училището като цяло?

Ако сега би трябвало да гледаш, ако ти предстои първи оглед на училището, кое би гледала? Мисля, че така би било полезно инфо за младите майки на първолаци,
« Последна редакция: Май 16, 2016, 22:12:21 pm от jasmin_veni »
[/url][/url]
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #123 -: Май 16, 2016, 22:47:29 pm »
Мерси, Джам. Полезен линк! :)


*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #124 -: Май 18, 2016, 00:55:53 am »
В първи клас не бяха много по четенето,но имаха задължителни книги които им даваха да прочетат за седмицата и да ги върнат като родителя се е подписал,че са ги чели,сега втори клас завършват вече освен че им дават книги от училището и ги четат ги записахме в местната библиотека ,взимат всеки по около 10 книги и ги четат или за седмица или за малко повече,невероятно е ама факт.
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #125 -: Май 18, 2016, 16:47:33 pm »
Браво на децата ,Стефи! И Георги донесе грамота за победител в същото състезание.
 А за системата учител-дете-родител : при нас за сега почти няма участие родител.Вечер просто му преглеждам тетрадките ,той си пише всичко в занималнята.Събота понякога му правя диктовка или го карам да преписва текст ,защото не пише много красиво и ако има правописна грешка го карам да препише думата 3 реда и гледам да включа сгрешените думи във вседваща диктовка,за да видя дали са запомнени.Ако реши да ходи на състезание по нещо,принтирам му падалите се до сега задачи и той си ги решава,ако има нужда разяснявам и после давам измислени от мен задачи ,сходни на сгрешените,за да видя дали ги е разбрал.

  Аз миналата година се бях хвърлила да проучвам училища и бях решила да са макс до Плиска (ние сме в Дружба).Гледах основно в Младост и мислех да не учи в квартала,защото след 4-ти клас няма много добри отзиви за учителите.Но в крайна сметка учи в квартала ,поради следните причини :
-мога да си избирам учител(похвалиха ми конкретна госпожа от 4 различни места)
-имат занималня  и тя не обединява няколко класа (защото и такива училища има ,дето в занималнята са по 30 и нагоре деца)
- до 4-ти клас са само първа смяна
- училището е до 8-ми клас и не е такава лудница.
- има Аво Бел и може да ходи на английски ,без да се налага някой да го води.

 След 4-ти клас ще го местя ,но тепърва ще го мисля къде .Той сам ще си покаже типа училище ,който е подходящ за него(понеже сега се интересува от доста неща -математика,изобразително изкуство,спорт ,но да видим кое ще  излезе на преден план и ще му върви най-много).
<br />
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #126 -: Май 18, 2016, 17:19:56 pm »
Браво на децата ,Стефи! И Георги донесе грамота за победител в същото състезание.
 А за системата учител-дете-родител : при нас за сега почти няма участие родител.Вечер просто му преглеждам тетрадките ,той си пише всичко в занималнята.Събота понякога му правя диктовка или го карам да преписва текст ,защото не пише много красиво и ако има правописна грешка го карам да препише думата 3 реда и гледам да включа сгрешените думи във вседваща диктовка,за да видя дали са запомнени.Ако реши да ходи на състезание по нещо,принтирам му падалите се до сега задачи и той си ги решава,ако има нужда разяснявам и после давам измислени от мен задачи ,сходни на сгрешените,за да видя дали ги е разбрал.


Ами, Зори, това което правиш хич не е малко, да ти кажа. :lol: В нашия клас имаше дете ходи през целия първи срок без домашни, ерго че ходи и на занималня. И на РС за втория срок майка му каза - ама как така, аз го питам и той казва, че е написал всички домашни :lol: Е смятай за какво говорим, той й казал и тя дори не отворила тетрадката да провери, това 3-4 м., не 1-2 седмици, примерно :lol:
Аз затова дадох сравнението с нас, преди 20-30 г., за да онагледя участието на родителя. Разбира се има и по-активно участващи, както аз с Деси примерно и не толкова, колкото е твоя случай и моя с Ели, защото просто детето няма нужда. :)
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #127 -: Май 19, 2016, 09:54:31 am »
До дете си е според мен. Ще дам за пример 3 момичета на една и съща възраст от един и същ клас, върху които имам наблюдения.

Алекс втора година не я знам какво учи. Домашните ги прави в занималнята. Много рядко е взимала да си донаправи вкъщи нещо, и то защото я взимам по-рано от другите заради английския и плуването.
Само веднъж или два пъти и давах задачи вкъщи да решава, защото на един тест изкара 5 на релси, което си беше чиста 4ка според мен. И повече не се повтори.
По английски в Британика съзнателно не помагам, защото е много различна системата и не искам да я объркам. Тя си пише домашните и от време на време отваря линка, който съм и дала, за да чуе и прочете още веднъж урока. Винаги проектите й там са над 90%, така че не виждам причина да правя нещо допълнително.

Дъщерята на братовчедка ми е в същия клас, и заедно с Алекс ходи на плуване и на английски. Тоест ангажиментите им извън училище са еднакви. И всеки уикенд се занимават с нея я баба, я татко, я мама, защото има нужда от помощ. На теста, на който Алекс имаше 5 на релси, тя имаше 3 на релси. Втория срок я викаха няколко пъти допълнително в Британика, защото изоставеше от другите.

Баба на момиче пак от нашия клас се похвали, че идвала учителка да й помага по математика 4-5 пъти и изкарало 5. Детето не ходи на извънкласни занимания.

За мен най-важното за добрия правопис е детето да чете. Четящото дете вижда ежедневно много думи и ги запомня как изглеждат и как се пишат. Затова поощрявам Алекс да чете много. Когато книга не я увлича, не я карам да я дочита, а предлагам друга. Засега тази формула работи :)

*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #128 -: Май 25, 2016, 10:20:09 am »
Абсолютно съм съгласна със Сия за правописа. Книги трябва да се четат и аз много държа на това. Оставям ги да си избират, важното е да са им интересни.
Деси така се е запалила по тоя дръндьо сега, че чете една книга за две вечери, а те са такава глупост, ама щом й харесва, купувам, к'во да правя :lol:
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #129 -: Май 25, 2016, 10:54:53 am »
Ще взема и аз да го купя тоя Дръндьо. Имат ли някаква последователност или която хвана?
В събота, преди годишния концерт на Британика в НДК, ще обиколим пролетния панаир на книгата и ще се възползвам от намаленията.
Между другото, Никола Райков, авторът на Таласъмчетата и Дребосъците, ще е там в събота и неделя, та ще минем и него да видим. Алекс много се вълнува от срещите си с него. Последният път даже си поръча какво да има в третата книга за таласъмите и получи като подарък първата глава.
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #130 -: Май 25, 2016, 10:55:41 am »
Като заговорихте за книги, да споделя, че авторът на Таласъмчо е написал и издал нова приказка-игра. Заглавието е "Добросъците" и в нея се разказва за едни малки, странни същества  :lol:. Ние се сдобихме с книгата в събота, когато беше премиерата като част от Европейската нощ на музеите.

Писали сме заедно със Сия  :D
« Последна редакция: Май 25, 2016, 11:00:56 am от dani_ j »
     
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #131 -: Май 25, 2016, 11:26:21 am »
Сия, имат последователност. Купи й първата, мисля че са 7 общо. Ако пък решиш да не се набутваш за тази "класика" мога да ти ги дам аз, така и така съм закупила 5 вече. :lol:
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #132 -: Май 25, 2016, 12:55:46 pm »
И на мен ми даде една от книгите за Дръндьото колежка. И от чудо - Георги прочете на един дъх 30 страници, докато му приготвях, т. е. сервирах обяда. Пак е нещо
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #133 -: Май 26, 2016, 10:05:52 am »
Сия, ето и тази поредица Деси харесва, една съученичка й ги дава :)
https://www.book.store.bg/c/p-pc/id-11654/knigi-ot-poredicata-dnevnicite-na-kotaraka-myrmoran-.html

все "класика"  :lol:
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #134 -: Май 26, 2016, 13:15:38 pm »
Хаха, ще хвърля око и на тази "класика". :lol:

Абе да четат, пък надявам се, по някое време ще почнат да отсяват плявата.
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #135 -: Май 26, 2016, 13:38:58 pm »
о да, и аз на това разчитам. сега е важно да добият навика да четат :)
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #136 -: Май 26, 2016, 15:48:46 pm »
Момичета, приемам съвети за отказване на нощен памперс. Мъжът ми се е запънал като магаре на мост. Била голяма. Друг въпрос е, че нямаше да напира толкова, ако мадмоазел не си вършеше голямата работа само вечер, когато сложим нощния памперс. От събота спи без, няма суха нощ. Казах му, че ако за една седмица няма поне една нощ ненапикана, значи още е рано. На мен пък ми писна всеки ден да пера цялото легло.  :x Другото, което е, тя знае кога й се ходи до тоалетна, но напоследък от мързел си се напикава дори през деня. В началото, когато започна да ходи без памперс, не беше така. Сега просто си играе и ми обяснява, че няма нищо лошо. Обяснявам без да й се карам. Но после ме питат защо пера непрекъснато. Защо ли?! И аз се чудя.
Синът ми беше на 4 г. И при него всяка сутрин памперсът си беше пълен. Но тогава баща му му каза, че е голям и го махнахме от раз. Е, чат-пат се е случвало пропуск. Дори и сега се случва. Но не е било всяка нощ напикаване.

*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #137 -: Май 26, 2016, 16:23:15 pm »
Блу, аз бих и изтеглила ушите като ми каже пак че няма нищо лошо :) но може и да не е готова да махате нощният и аз бих предпочела да не пера леглото или да ставам да водя в тоалетната. Идея за суха нощ мога да дам с намаляне на течностите 2часа преди лягане, дори ако може без.
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #138 -: Май 26, 2016, 18:28:54 pm »
Блу, и аз съм за ограничаване на течностите вечер...еми тя пък наистина е голяма прав е таткото щом се и усеща аз не бих била толкова спокойна като теб бих и се карала,а не да ми обяснява,че няма нищо лошо..обясни и,че само бебетата са с памперс, че вече е голяма и би трябвало да се срамува,че се напикава и т.н. подобни приказки...с Вера ми бе леснообщо взето първо дневния до месец махнах и нощния при това на 2 г.и 2 месеца...сега ще видя с тоя хубостник как ще е,решила съм до есента да махна и неговия ама да видим :lol: все пак е момче,но пък си го слагам редовно на гърне и е рядко да не се изпикае в него...
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #139 -: Май 26, 2016, 20:23:12 pm »
Ами не е точно така, и моето дете махна и дневния и нощния на 2.2 г., но на 4 си го върнахме нощния, та до сега - 3 клас. Аз не бих махала. Порбвахме с изпишкване 2 часа след като е заспала, да, действа но е адски изморително, а и детето стана голямо и тежко, беше трудно да го гушнем от леглото и да го занесем до тоалетната. Спи с памперс гащи, добре, че е кльощава та й стават 6-ти номер на либеро. Пробвахме и с ограничаване на течностите, да действа, но не винаги. Купихме и пейджър, ами спи си детето и туй то. Няма проблем с отделителната система, има проблем с много дълбок сън.
Така че Блу, аз не бих махала, повярвай ми нощното напишкване не е нарочно!
И това, че знае, че не е направила нищо лошо е много по-добре от това да се натъжава от факта, и не не й дърпай ушите, а се радвай, че знае, че не е нищо лошо.
Защото моята принцеса знае, че това е проблем, който ще израстне, не се срамува, не се натъжава, носи си памперсите и на зелено училище като ходи, няма и грам комплекс или притеснение от това. За което лично аз съм изключително доволна.
Брат ми се напикаваше до 4-ти клас, чичо й до 5-ти, дядо и до 7-ми, така че явно е наследствено.
За мен, важи същото правило като и при дневния памперс, не насилваме нещата, не стресираме децата, защото не знаем на какво се дължи.
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #140 -: Май 26, 2016, 21:10:14 pm »
За напикаването не й се карам, защото не искам да я стресирам.
Предполагам, че в градината са й казали, че няма нищо лошо и тя ми го повтаря. За там си има резервни дрехи. Като излязат в градината, така се заиграва, че или забравя, или просто от мързел си пикае в гащите.
За нощния според мен е рано. Мъжът ми каза да продължаваме всеки ден, докато спре да се напикава. Вижда ми се прекалено да пера всеки ден като ненормална. Излишно е. Казах му, че ще опитаме след 2 месеца пак. Явно, че не е готова.
Вдигала съм я и през нощта. Не помага. Най-много да се разсъни и после да не иска да спи, а на сутринта пак си е мокра. А и аз няма цял живот да я вдигам. Трябва сама да се усеща и сама да става.
Ограничаването на течностите е сложно, защото на вечеря винаги пият нещо. Ние вечеряме между 18 и 18,30 ч., а най-късно в осем са в леглото. Но ще се опитам поне да ги намали.

*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #141 -: Май 27, 2016, 09:09:56 am »
Аз за малката направих точно това - оставих я без памперс нощно време и всеки ден перях. Доста дълго продължи, но накрая просто спря, повече не се е напикавала. Не съм й се карала /и тя беше голяма/, обвихме матрака с един найлон, отгоре протектор, чаршаф и т.н. , резервни до леглото за бърза смяна нощем и така. Горе долу два месеца продължи, гледах да е лятото, за да съхнат дрехите бързо.
Ако се окаже, че детето по наследствени или някакви други причини продължава да се напишква, също бих сложила памперс докато го израсте.
Аз самата съм се напикавала до късно, чудех се дали и при дъщеря ми не е така и колко време да продължа историята с прането.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #142 -: Май 27, 2016, 09:38:28 am »
Първо да си похваля геройчето - направихме най-после ваксината за 6 години. То голяма история с тая ваксина. Когато ги навърши нямаше, после беше студено и не ми се ходеше с нея пеша. След това пък боледува, пък кътници „никнаха“ (4 пъти). Кътник още няма, ама кашляше, а аз исках да изкара поне седмица без кашлица.Та закрепи се и като отидохме вчера не гъкна, ама грам. Но от известно време (1 - 2 пъти) се буди, че ѝ се пишка, а я боли крачето и не може да стане и да отиде сама. Не го разбирам това нещо, нито от къде идва, нито защо ... Снощи пък докато я чуя, че ме вика, бая поплакала. И от надуване и рев пукнала капилярче в носа, та текна и кръв от носа и омазахме пижами, чаршафи, калъфки.... Сега ми куца тука из къщи - раздвижва се. :lol: Винаги като ѝ се пишка нощем се случва така. А тя по принцип не става до тоалетна през нощта. Та не ми е ясно като я заболи крак ли ѝ се припишква или усеща, че я боли, когато ѝ се припишка. Но тъй или иначе следва як рев и драма. Май ще отидем и днес до лекарката, че вчера съвсем бях забравила за тоя проблем. То от надуване, че не плака детето ...
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #143 -: Май 27, 2016, 10:59:11 am »
blue_sky,  аз  преди време  питах тук  за същото за сина ми   .

И  съм забелязала , че щом   попитам ТУК   за някакъв проблем с него ,  съвсем скоро след това проблема от само себе си се разрешава . Намерих си даже  питането :
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=51414.msg1121773#msg1121773

Малко след това категорично заяви , че вече е  голям и не иска  памперс  ,  сам  интуитивно  си намали водата  и почти  нямаме проблеми  . Случва се да се напикае , но  много рядко . Няколко вечери подред  яде диня  , малко преди да легне - няма проблем .
Но подчертавам , че  бяхме без дневен памперс от  две годишен  , без никакви проблеми през деня , просто сигурно  спеше доста дълбоко . А и му беше като ритуал преди да легне  да каже  -жаден съм и да изпие  половин шише вода .
Сега почти не иска вода преди да легне . Той заспива рано и понякога  преди ние да си легнем  , го  изпишквам  , но напоследък забелязвам , че почти нищо не  пуска като количество  :lol: , докато преди беше  доста повече   .
Аз никога не съм го ограничавала - щом е жаден да пие , защото аз знам какво е  да съм жадна  и да легна  - не мога да заспя така. Даже ,ако му кажех да  не пие вода  , че ще се напишка -той като че ли нарочно много ожадняваше  :)
За мен  , ако се напикава детето е безсмислено всяка вечер да се сменят чаршафи   и да е  мокро  -  очевидно не се усеща  и се изпуска.
Пробвай седмица  без памперс - ако  все е мокра,    слагай пак  памперса   и опитай  отново след време  .

В едно категорично съм се убедила- когато децата са готови всичко се получава много лесно  , без излишни напъни и драми  , независимо как  и кога бихме искали   ние .


Калоян   пък от известно  време    недолюбва месото  .
Освен кюфтета с бял сос ,   супа топчета   или  фрикасе каша   , хич не иска месо .
 Но яде риба  , сирена  и кашаквал   и  целия арсенал от продукция  на плод -зеленчука   , така че мисля  да  не се притеснявам .



« Последна редакция: Май 27, 2016, 12:35:53 pm от nimika »


*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #144 -: Май 27, 2016, 11:36:41 am »
Недолюбва щот не му се дъвче :lol:
Яде кюфтета иначе :wink:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #145 -: Май 27, 2016, 12:35:02 pm »

Яде  ги , защото са с любимия сос  , иначе такива ми ти  на скара , печени   -не   иска . 

Стеф , толкоз ли да го мързи :) - едва ли , защото  все пак дъвче разни други неща  като ядки  и хляб. 


*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #146 -: Май 27, 2016, 13:21:56 pm »
Много деца, да не казвам и възрастни дори, не обичат да дъвчат месо, не смляно. Имам няколко такива познати, затова ти го каах като вариант. Не че го мързи, а особеност на модела, както се казва. :)
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #147 -: Май 27, 2016, 13:44:23 pm »
Здравейте!
Моля да бъда извинена , ако въпроса ми не е за тук , но доста се порових и не открих подобна тема .
Та много ми се иска , някоя от вас , празнувала рожден ден на детето си на открито или посетила такъв, да ми даде идеи. Обмислям къде да празнуваме рождения ден на Ния и съм се спряла на Витоша , на един парк, но ще се радвам ако някой сподели друга идея , стига да е близо до София и да не е в детски клуб.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #148 -: Май 27, 2016, 13:46:38 pm »
Права си .
Наследил го е от баба си .
Майка ми цял живот  пържоли или   бяло  месо не яде  , да не кажа ,че почти никакво месо  -задъвквало й се  и не можела  да го преглътне . По-мазно  ,ако е - може .
Калоян преди си  ядеше месо  , в последствие  модела се е модифицирал , както се казва :)


*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #149 -: Май 27, 2016, 14:41:50 pm »
Моят син месо сготвено не яде повече от година освен ако не съм го сварила до размазване дет се вика. Мляно яде във всякакъв вид, кюфтета пържени, на скара, със сос, мусака, таралежи... понякога яде и пържола. Та явно си го мързи според мен. И коричките на хляба не иска.
За пишкане в гащите са големи на 3-4г.хем аз не съм от лудите, които изпишкват от бебета или насилват за гърне, моят син на 2г. му слагах памперс на обяд за всеки случай, че спеше на спалнята, а така и не съм купила протектор. Нощния малко по-късно, но пак не след 3г. Аз питиета на масата не слагам. У нас се пие само вода.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #150 -: Май 27, 2016, 15:59:44 pm »
 м-и  , аз не те разбрах -  смяташ , че  на 3-4 г. са големи  и   че ,ако се напикават вечер, докато спят е  някакъв  голям проблем ли ?
За мене не    е  -поне до такава степен , че  като се изключи физиологичен  проблем   , не бива да се вкарваме във филма  "Бабите казват -ама , той е голям , защо се напикава ..."  Ами напикава се ,  какво да направим -чакаме   и така  , но прекаленото вторачване и натякване  само ще тормози и  родители  , и дете .

Аз питиета на масата не слагам. У нас се пие само вода.
У  нас пък вино и  бира слагам :)
Шегувам се    , но   по време на хранене  не е препоръчителен приема на вода, както и веднага  след хранене   , защото се разрежда стомашния сок и по-трудно  се "смила "  и преработва  храната  .


Дидомира , дано се включат момичета от София  .
Моя  приятелка  от София  празнува така на сина си рожден ден в близкия парк  - там нямаше  заведение  или нещо такова  . Нае   клоун за забавление на децата    , соленки ,  хапки, напитки и  други вкусотии за всички - май имаше беседка  и импровизирани масички  бяха направили . Музикално оформление  и  украса с надпис и балони и готово .

Тук има   една детска площадка   , до която има открито заведение  и  често празнуват  там рождени дни  , но да си ви  кажа  при по-малки деца   , на мен подобен вариант ми е изморителен за родителите  -  всеки трябва да обикаля  и   търчи подир детето си. Те се пръскат -всеки на някаква катерушка  или люлка , нямат  общи забавления и игри -   не  е по-различно от играта в парка  , освен тортата .
Преди време jam  беше  писала  , че оптималния брой деца за рожден ден  , трябвало  да съответства на годините на детето - на мен ми се струва много малко  , знам ли .
Някой може да ме опонира  ,  че какво по-хубаво от това децата да са на открито и да  играят  .
Но рождения ден   за дете , което вече разбира  за какво иде реч , трябва да е по-различен и специален   от обикновена игра . Мен ме учудват  родители  на 5-6 г. деца като кажат  , че ще празнуват с роднините и баби , дядовци    . Не е до пари , защото за една семейна трапеза ще похарчат колкото за детски купон , но на децата им е  далеч по-приятно да щуреят в своята си среда . 
Дидомира ,   в никакъв случай не са насочени към теб размислите ми  , ти си знаеш   компанията и интересите . Аз донякъде визирах едни частни случа , на които съм свидетел .
« Последна редакция: Май 27, 2016, 16:21:31 pm от nimika »


*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #151 -: Май 27, 2016, 16:11:54 pm »
м-и, така е, за пишкане в гащите през деня са големи, факт. И аз не съм от лудите дето са салагали на гърне, даже такъв уред в къщи не е влизал. За нощното, както казах, ако детето няма проблем, какъвто има моето например, точно тази е възрастта за махане на нощния памперс, към 3-4-та г.

И да ви кажа, при нас дисконфорта от това да се събути в мокри чаршафи посред нощ беше по-голям от мокрия на сутринта памперс. Но всеки си преценя. Перете щом ви се пере, но може пък след 2м. да не се налага нито едното :wink:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #152 -: Май 27, 2016, 16:18:33 pm »
Недолюбва щот не му се дъвче :lol:
Яде кюфтета иначе :wink:

точно... моят така не ядеше месо на парчета до съвсем скоро. 
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #154 -: Май 27, 2016, 19:39:44 pm »
Аз по "пишкащата тема" - нямам особен опит разбира се, все пак само едно дете. Но моята логика беше, че ако не може да стиска, или да казва, или просто НЕ ИСКА да казва (което беше над година) и съм го чувала в прав текст, неведнъж във вида: "Няма пък да кажааааааааа, в памперса искам!"  :lol: - оставих памперса. До три години и половина си беше нон стоп с него. Чинно уведомяваше кога е за смяна, или че е акал, но не щя да чуе да върши тези неща другаде. Нямах опасения, че при него е неможене да се усети, заплес, или физиологичен проблем някакъв. Чисто инатче си беше. Махнахме памперса от раз и за ден, очаквах нощем да се изпуска, в началото поне, но го оставих и нощем без памперс. Няколко напишквания е имало, но не бяха в първите дни, по-скоро докато добие навика да се буди, защото му се пишка имаше няколко изпускания, може би в рамките на 3-4 месеца и дотам.
Не мисля, че трябва да бъдат натискани по темата, а ако все пак има физиологичен проблем - считам, че нощният памперс може да се остави и до доста над 4-5 годишна възраст и в никакъв случай не бива на детето да се създават мисли в посока, че "това не е ок". Не съм съвсем наясно, но предполагам, че в будно състояние - все пак може и да има контрол на съзнателно ниво, но когато човек спи, а в добавка и има проблем с този вид контрол - няма нужда да се събужда опикан и всеки ден да се перат чаршафи и пр. Неприятно е и за двете страни участващи в това, а файда - няма.
Митичният уред "гърне" и у нас не влезе в употреба.  :lol: Предвид възрастта, на която каза "чао" на "Пуфис" - нормалната тоалетна му беше вече по мярка и без приставки.

Дидомира, добре си го замислила според мен, аз с това февруарско бебе - освен заведения с детски кът - особен избор нямам. Ходила съм на такова парти в парк, готино е много, беше през юни и времето за щастие беше сухо и топло. Имай предвид с такива планове, че ако се случи някой циклон като последните няколко - ще трябва да имаш "вариант Б" и то възможен за осъществяване в рамките на часове. Малко е хамалогия за родителите, когато правят такъв купон - все пак се мъкнат походни масички, храна и пр., но нищо чаааак толкова сложно. Ако кажеш на родителите да си носят одеала за пикник - няма да е зле. Непременно провери на избраното място дали е пръскано за кърлежи обаче!!! Можеш да попиташ в съответната община. Че на пъпа на София на моичкия брат му го полази кърлеж, преди няма и месец, къде се беше забил да не казвам, но - обзаведе се с лаймска болест.  :? Та това непременно го провери, а и намажи със съответен репелент за всеки случай.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #155 -: Май 27, 2016, 23:34:13 pm »
Благодаря ви за всички мнения, момичета! Полезни са ми, карат ме да се замисля.
Определено нямам намерение месеци наред да пера всичко.  :x Не е там истината за мен.
« Последна редакция: Май 28, 2016, 19:01:56 pm от blue_sky »

*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #156 -: Май 28, 2016, 00:16:56 am »
За нощният проблемът вероятно са течностите плюс умора ако не се буди детето като се напишка. Според мен има вариант и сутрин да я върши тази работа :) Есин познат разкадваше как сутринта е бил при племенницата си и понеже нямало кой да и донесе гърне (те чечовците такива неща не вършат :D ) та му казала, че ще си пишка в памперса. Та стиска цяла нощ, но сутринта го пълни ;)
Нинка, големи са и за нощен памперс ама ако не могат да се събудят си им е нужен. Чак пък драма и да кажа "Ааа не край на памперсите" не ми е де. На Блу мъжа и явно има свободно време или търси на нея работа :D аз на моя бих му позволила намеса ако той ще се разправя. Случвало се е един или два пъти да сменям чаршафи ро нощите и да мия дете,  доста след като спря да ползва памперси, мерси съм. А за дневния просто ми е смешно, че разбира и си се успокоява, че не е лошо :)
*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #157 -: Май 31, 2016, 22:14:21 pm »
blue_sky, нашата педиатърка ни каза че до 5 г. възраст е нормално ако детето все още е с пампер през ноща. Марти откаща дневните памперси на около 2,6г., но се напишкваше през ноща до 4г. възраст. Отказа си се от самосебе си, не съм будила или оставала да спи мокър. Понякога не пожелаваше да сложим памперса и се е напишквал, през ноща се промъкваше да спи при нас на сухичко  :lol:


*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #158 -: Май 31, 2016, 22:26:11 pm »
Моите изпиват страшни количества течности на вечеря. Но брат й е вече по-голям. Много рядко се случва да се напикае, например ако е ял диня на вечеря.  :lol:

Рачко, не ми пречи толкова нощният памперс, колкото че не спира да си върши голямата работа в него. Не е малко дете да не разбира. В градината веднъж и до тоалетна беше отишла. Но просто тук си се инати.

*
Re: Нашите пораснали деца през март, април и май 2016
« Отговор #159 -: Май 31, 2016, 23:14:12 pm »
Това пък съвсем не бива да те притеснява. Има деца, които са свалили памперса отдавна, но специално искат да сложат такъв по голяма нужда. Израства се и не е причина за притеснение. Доста близки деца бяха така, но след около 4 години и това отмина.
*