0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Съвети за отбиване
« -: Ноември 14, 2013, 10:17:36 am »
Вероятно вече е ставало дума за това, но не намирам такава тема в търсачката. Моля споделете опит как да се процедира с отбиването. През февруари или март ми предстои връщане на работа. При Явор имаме 3-4 нощни кърмения, 1 сутрешно, 1-2 следобедни и поне 2 вечерни. Опитах се да намаля кърменията през деня и когато сме навън, няма проблем. Вкъщи, за съжаление той заспива на гърда и си иска гърдата. Другият проблем е, че примерно в момента е малко болен и отказва всякаква храна, освен кърмата. Не ползва и биберон, аз му предлагам навън понякога, но той го ползва за игра, а не по предназначение. Чудя се дали да не пробвам да му дам адаптирано мляко вечер, да почнее да свиква с него, макар че дълбоко се съмнявам, че ще го пие. Та мисля си, че отбиването ще бъде трудно, а заспиването не мога да си го представя как ще се случва. Едни казват, отбий го отраз, други казват постепенно.  Иска ми се да съм подготвена доколкото може и затова го мисля отсега.
<br />[link=http:
*
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #1 -: Ноември 14, 2013, 11:16:29 am »
аз я свърших тази работа постепенно, но беше в 6 месец.
разредих кърменията през едно, после сутрин и вечер, после махнах сутрешното и накрая вечерното.
но той си използваше шишета, и никога не съм позволявала да ме използва за приспиване, може би затова стана много лесно.
 
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #2 -: Ноември 14, 2013, 11:42:55 am »
За мен лично отбиването трябва да стане постепенно, защото, ако е от раз според мен си е една огромна травма за едно бебе. Щом нямате проблем с дневните кърмения, премахни ги изцяло, за мен няма нищо по лесно от това вечер да я приспя с кърмене защото става за пет минути, но, ако искаш изцяло да го отбиеш, първо махаш дневните, след известно време махни сутрешното, вечер остави само едно за приспиване, след което почни да опитваш някой друг да го приспива, не всяка вечер, а когато е спокоен и не го мъчи, ако не е готов, а пробвай, когато остане само едно кърмене вече е по лесно. Ако имаш още въпроси насреща съм.


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #3 -: Ноември 14, 2013, 13:33:57 pm »
Моя съвет е същия - направи отбиването постепенно. Така няма да има нито стрес за детето, нито за теб.
При нас нещата бяха същите - повече от 6-7 кърмения в денонощието и заспиване винаги на гърда. Говоря ти за възрст 10-11м. Бях изпаднала в тиха лудост как ще спра да кърмя. Потърсих консултант по кърмене и тя ми направи схема за отбиване.
Първо спрях сутрешното кърмене - няколко дни без него. След това спрях следващото - пак няколко дни. И така спрях дневните. Преминах към спиране на нощните. Аз ги замених с пиене на водичка. Малката също не пиеше от шише с биберон. Купих със сламка (на авент са хубави защото трябват повече усилия за всукването. Ако е по-лесно може да се задави.) Някой майки не препоръчват да се дава водичка, защото детето щяло да продължи да се буди, за да пие вода. Може и така да е, аз реших да давам вода.
Вечерното кърмене го замених с каша за вечеря и после само малко кърма колкото да заспи.
София никога небеше смукала залъгалка, колко време я бутах в устата ѝ и нищо. Като започнах отбиването рева много преди заспиване и аз бутнах бибата и тя я засука и така заспиваше. Може би и това е грешка, ще кажат някой мами, но неможех да я слушам да се дере. Това за бибата си го реши ти.
В рамките на един месец успях успешно и спокойно да я отбия.  Кърмата ми спря постепенно и нямах проблем с гърдите, нито съм пила лекарства.
Успех ти желая

*
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #4 -: Ноември 14, 2013, 13:41:40 pm »
Аз също мисля, че постепенно е най-добре, моят син се отби сам, на доста по-голяма възраст де :) Само ми е странно, че първо от сутрешното кърмене се започва намалянето, защото при нас то остана последно, но пък може би си е до дете и при всеки е различно.
Като цяло смятам, че си имат нужда от мляко до по-късно и бих настоявала за АМ, това всъщност и при моя син го направих и макар и трудно той го пропи от биберон. Залъгалка съм давала до 2г и ако не я беше изгризал, щях още да я давам, но за 2 дни беше забравил за нея и не мисля, че е драма премахването и`.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #5 -: Ноември 14, 2013, 13:51:17 pm »
Мешко, благодаря за темата! Аз от извесно време ги мисля тез неща и се чудех в месечната ли да питам, нова тема ли.
Ще следя мненията на по-опитните, че и при нас положението е същото - заспиваме на гърда и по изключение, ако сме на разходка, да заспи в количката. Бибероните и шишетата са с трънчета. Не планирам скоро да се отбиваме, освен ако не спре сама кърмата, но ме притеснява - не искам да е от раз и да се стресира детето.
И аз като м-и мисля, че АМ, или поне домашно кисело мляко (след годинката), трябва да си пие детето ежедневно до 2-3 години (ако е отбито).
 


Re: Съвети за отбиване
« Отговор #6 -: Ноември 14, 2013, 14:05:38 pm »
Съгласна съм, че трябва да се дава мляко до по-късна възраст, ама София отказваше всякакво АМ. След годинката започнах да давам кисело мляко с лъжичка и до ден днешен, много рядко минава  ден без кис. мляко или сирене  :lol: 

*
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #7 -: Ноември 14, 2013, 22:43:46 pm »
Съгласна съм, че трябва да се дава мляко до по-късна възраст, ама София отказваше всякакво АМ. След годинката започнах да давам кисело мляко с лъжичка и до ден днешен, много рядко минава  ден без кис. мляко или сирене  :lol:
Ами до дете си е, аз бях супер настоятелна с Ам и то още докато го кърмех, месеци съм изхвърляла, сменях марки, докато един ден просто го пропи. Пък като отказва се намират алтернативи и това е :) аз към момента си мислех, че това ми е единствения вариант, защото понякога ми отказва твърда храна.
*
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #8 -: Ноември 15, 2013, 09:41:45 am »
Мешко, имаш два варианта.
Отбиване
Кърмене само вечерно-нощно. :lol:
Вторият за мен е доста по-приемлив, но това е лично мнение.
Иначе съм твърдо за постепенно отбиване като правиш опити да заменяш вечерното хранене с твърда храна + АМ.
Зимата не е най-подходящия сезон за тази работа, ама ти си знаеш.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #9 -: Ноември 21, 2013, 15:11:11 pm »
а кога е подходящо отбиването.Аз съм чувала от много места,че лятото не се отбива,сега гледам и за зимата пишете.
Никола още го кърмя и скоро не виждам изгледи сам да се отбие.Заспива само на гърда,нощем също цока (на периоди е ).Сутрин към 6-7 цока също.До скоро не пиеше вода,та цокаше и като беше жаден,вече пие ,та малко намалихме кърменето през деня.
Аз още нямам зор за го отбия,но вече искам да се запозная с начините,че то наближава.Ако не се отбива зимата и лятото,то ще трябва да е пролетта,защото септември ако го приемат на ясла ,не искам да се съберат 2 стреса за него.Биби не цока,от шише не пие .
АМ и аз мисля да давам след отбиването -баткото е бил на АМ до 3г.(само вечер преди сън).
Не знам ,как ще намеря най-добрият момент за отбиване.Някак не искам да стигам до момента,в който започне по площадката да ми дърпа блузата и да вика "дай цица " примерно.Не че сега не дърпа и иска,където му падне,ма не може да говори още. :lol:
<br />
*
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #10 -: Ноември 22, 2013, 13:42:16 pm »
Зори, зимата не е подходящо заради вирусите. От кърмата си получава имуностимуланти.  :D
За лятото пък не бях чувала.
Аз отбих каката на 1 г. 11 м., че трябваше да почваме процедура за трето. Нямаше изгледи да се откаже сама. Сучеше денонощно с превес на нощното. :lol: Накрая една позната ми сподели нейния опит.
Една вечер й казах, че ме болят гърдите и съм ходила на лекар, който е казал да не яда повече от там. Сложих си и лепенки на зърната (по препоръка на доктора :wink:) и й ги показах. 2-3 дни идваше да проверява, дали са там. Приспиваше я баща й. После не се е сещала. Започна да спи по цяла нощ още от втория ден.
При баткото заменях дневните кърмения с твърда храна, въвеждах постепенно АМ и нощем само гушках. Отбих го на 1 г. за около седмица.
Малчо ще има привилегията да се откаже сам, ако не реша да имам 4-то. :lol:


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #11 -: Ноември 22, 2013, 15:18:42 pm »
White, изпитвам огромно възхищение и уважение към теб. Когато споделяш, всичко изглежда лесно и просто, и никога не се оплакваш. Винаги се радвам на щастието ти. Бъдете здрави!
*
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #12 -: Ноември 23, 2013, 22:48:35 pm »
Извинявам се за спама.
Цигу, лесното е въпрос на нагласа. Иначе всички си имаме своите слаби моменти. Благодаря за добрите мисли към нас. Споделени са. :bighug:


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #13 -: Ноември 27, 2013, 12:16:58 pm »
aми и лятото по същите причини- вирусите,само дето става дума за ротавируси вероятно.
 Но аз нещо вече не съм съвсем сигурна за този имунитет и кърменето.Жорето е кърмен 3 месеца с голям зор и то по-скоро смесено хранене.Първо разболяване - на 14 месеца и като изключим първите 3 месеца в яслата,е много здраво дете и рядко е болен,даже вече не помня,кога последно е бил пу пу .
 Никола е все още на кърма -вече е на 13м . почти.Ами да ви кажа,той е болен непрекъснато.На 2м. се разболя за първи път и то доста тежко.Лятото пак имаше кофти разболяване,а сега от септември до сега е болен точно през 2 седмици без преувеличение - сополи и кашлица всеки път.Точно 2 седмици е здрав и се започва.
Сега пак е болен -бяхме на бебешки РД и имаше 3-4 сополиви дечица и той на следващият ден цъфна.
<br />
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #14 -: Ноември 27, 2013, 13:38:31 pm »
На нас все още ни предстои окончателно отбиване, но сведох кърменията до сутрин и вечер за приспиване. Понеже кърмата ми намаля, давам й и кисело мляко със сламка.
Смятам да я пусна на ясла на 2г и да я отбия след това, заради стреса и вирусите.
Първо спрях да й давам навън, след това махнах нощното, защото ми идваше много; разредих дневните и остана само  обедно, за приспиване/ слад като го спрях, заспиваше само в количката/.
Сега вече на обяд четем книжка, разказваме история и заспиваме гушнати.
*
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #15 -: Ноември 27, 2013, 18:12:15 pm »
Аз отбих Теди малко грубо, намазах се с Даум екзол. Обясних, че "цицето" вече е гадно и горчиво, тя опита веднъж и приключихме. Не можах по друг начин, вече беше на 2г 3м и нямаше никакво намерение да спре да суче. Първите два-три дни приспиването беше кошмарно, защото беше свикнала да заспива на гърда. Но с отбиването приключихме и с обедния сън  :(
     
*
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #16 -: Ноември 28, 2013, 10:14:03 am »
Зори, Жорето е кърмен 3 м., но пък е първо дете и контактите му с деца в градинска възраст са били рядкост. :wink: Аз го виждам по моите същото.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #17 -: Ноември 28, 2013, 23:29:38 pm »
Но с отбиването приключихме и с обедния сън  :(
Когато спрях кърменето за обедно приспиване, се оказах в подобна ситуация. Пробвах баба й да приспива 2 дни- с 50% успех. Преминахме на обедно спане в количката. След като започнаха дъждовете имаше дни, когато не спеше на обяд, но постепенно създадохме режим за обеден сън. Приспивам я с книжки, плюшена играчка и накрая  разказване на нещо сравнително скучно, което да я унесе.
Не ми се мисли как ще се приспиваме вечер, когато я отбия.
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #18 -: Декември 30, 2013, 08:33:02 am »
Да споделя докъде я докарахме. Успях да премахнаа дневните кърмения. Когато му се доспи следобед и иска на гърдата, му преедлагам адаптирано мляко -ок. 60 мл. Първият път беше голям рев и бутане, но майка ми беше на гости тогава и тя успя да му го даде. След това пробвам да го приспя в количката -някой път заспива, някой път не. Ако не заспи, просто пропуска този сън. За съжаление това е положението. Сега вече по-спокойно пие адаптирано мляко, вчера даже изпи 90 мл.  Останаха вечерното, нощните и сутрешното кърмене. Вечер започнах редовно да давам и супа за вечеря,  за което той също много се съпротивлява. След първоначалния протест обикновено я изяжда и после пак си се кърмим. Не виждам това да оказва ефект на броя кърмения, но продължавам така. Въпросът е кога да се пробвам да премахна и най-ранното сутрешно кърмене? или пък да пробвам на някое от нощните да дам АМ? Как мислите?
<br />[link=http:
*
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #19 -: Декември 30, 2013, 10:04:51 am »
Ще ти опиша набързо как беше при моя син.
Първо замених вечерното кърмене с АМ. Една седмица синът ми се събуждаше по 1 път на нощ и давах АМ, сутрин кърмех. След като мина въпросната седмица, детето ми само отказа нощното АМ и започна да спи по-спокойно. Една седмица по тази схема и махнах и сутрешното кърмене.
20,30ч-21.00ч АМ
03.00ч - АМ ( 1 седмица)
6.30-7.00 ч АМ
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #20 -: Декември 30, 2013, 10:20:14 am »
Имах намерение да я отбия плавно. Започнах от далеко. Като стана на 1.9 разреждах дневните кърмения - бяха безброй, повече от на новородено. В началото беше ад, все ревеше, дълпаше ме, молеше ме. Обяснявах, че циците са горчиви (мажех се с лимон) сега и като станат пак сладки тогава - ГОЛЯМА ГРЕШКА. Научи се, че циците пак ще са си сладки и като ги докопа няма оставяне.

Някак си свикна, че ще суче 4-5 пъти на ден.

Като направи 2 започна баща и да я приспива нощем. Имаше рев в началото, но за 1 седмица свикна. После аз я приспивах като само гушкаше циците и ги опитваше дали са горчиви. През деня и давах 1-2 пъти да суче. После баща ми се разболя и я оставих за 5 дни на баща и и така приключихме с кърменето.

Re: Съвети за отбиване
« Отговор #21 -: Януари 29, 2014, 17:04:18 pm »
Помисли за отбиване ми минаваха още към 6-тия месец, когато имахме 2 долни зъба, после поникнаха и 4 горни и това кърмене се превърна в истинско неудоволствие и за мен и за малкия. Наред със зъбите, и кърмата ми значително намаля, което благоприятстваше безброй среднощни будения и кърмения. И така реших( към 9тия месец) да кърмя само сутрин, а вечер  АМ поне да знам ,че като се събуди не е от глад. Моето дете също отказваше биберони и шишета, ама като му огладня дупето много бързо се адаптира към ситуацията. Да вметна само ,че през деня си яде твърда храна... и така на 9 месеца и малко, около Ивановден реших да пия едно мартини вечерта- той пък си проспа сутрешното кърмене и на следващата вечер дадох пак АМ и така реших ,че спирам. Нито беше събота, нито беше пролет и да ви кажа даже гърдите ми не напрегнаха, което ме наведе на мисълта, че явно отдавна не съм имала мляко в тях. Сега ,3 седмици по-късно, гърдите ми даже не будят интерес у него, най много да посегне да ме ощипе, но не и да ме захапе.  Също да кажа,че когато спрях да кърмя абсолютно винаги съм била облечена, с покрити гърди , изобщо не му се показвах,за да не поиска да суче и да не започне да плаче. Проблеми не сме имали никакви, но все пак и Коки не е толкова голям, че да придава инати
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #22 -: Април 22, 2014, 16:57:39 pm »
Привет. Да споделя краят на историята, както се казва. Нашето кърмене приключи успешно, без драми, напълно спокойно и за бебето и за мен. Както вече писах, започнах постепенно да го отбивам, когато беше на 10 месеца, защото ми предстоеше връщане на работа. Първо премахнах дневните кърмения, като преди следобедното приспиване предлагах ок. 60-90 мл. АМ. Сутрешното приспиване ставаше навън без каквито и да е проблеми. започнах да приспивам и вкъщи в количката и така постепенно свикна. даже спря да пие и тези 60 мл. АМ. Така, когато се върнах на работа бяха останали кърменията вечер и нощем. Постепенно заместих нощните кърмения с АМ. Ако се събуди след 12-1 вечерта вече давах АМ. в инцидентни случаи слагах на гърда, когато беше супер неспокоен. От месец насам имахме само вечерно кърмене преди лягане. Забелязах обаче, че вече не заспива на гърдата, а и вечеряше доста добре, т.е. не сучеше от глад, ами просто по навик, бих казала. После пак приспивах в количката. Така преди Великден реших, че вече е дошъл моментът да приключваме и спрях да му предлагам преди лягане. Детето го прие съвсем спокойно, не е плакал, не е показал, че страда по някакъв начин. Само когато го гушкам преди лягане, протяга ръка да усети гърдите ми. Много съм щастлива, че нещата се развиха така добре. Имах огромно желание да кърмя и го направих, мисля съвсем успешно 1 година и 2 месеца. Имах притеснения как ще се отбиваме, тъй като сучеше по 7-8 пъти преди да започнем отбиването, но всичко стана плавно и безболезнено, от което съм изключително доволна.  Гордея се с малкото ми момченце, което премина успешно този момент.
<br />[link=http:
*
Re: Съвети за отбиване
« Отговор #23 -: Април 22, 2014, 21:29:13 pm »
Браво, meshko106 :) Страхотни сте и двамата :)



   La vita è bella