0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Задържан фоликул
« -: Март 10, 2013, 09:22:21 am »
Здравейте, момичета!
Най- накрая решихме да правим инсеминации с доктора ми, но за съжаления втори месец имам задържан фоликул, първият месец пих противозачатъчни, но те даже малко увеличиха фоликула. Лекарят сподели, че ако три месеца нямаме резултат от противозачатъчните, може да преминем към оперативни действия. Накратко да споделя: Преди година ми правиха лапароскопия и ми откриха ендометриоза 1 степен, половин година след това правих ЯМР, поради висок пролактин, откриха ми микроаденом, пия бромокриптин по 1/2 вечер и пролактина ми е в норма от два месеца, преди две години ми откриха поликостозни яйчници, които кисти "спуках " с метфогама. Останалите хормонални, генетични и имунологични изследвания са наред. Момичета искам да ви попитам за съвет, мога ли да се притеснявам за този задържан фоликул и той до какво може да доведе, мисля да посетя ендокринолог, може да имам проблем с някой хормон, вие какво бихте ме посъветвали?
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Задържан фоликул
« Отговор #1 -: Март 17, 2013, 14:42:02 pm »
Направи всички необходими изследвания и посети Ендокринолог.
ЛХ, ФСХ и Е2 на 3 ден от МЦ
Пролактин
Тестостерон, Андростендион
ДХЕА и 17ОН Прогестерон на 3 ден от МЦ

ТСХ и Т4
ТАТ и МАТ


ПП. Задържаният фоликул е причина за хормоналния дисбаланс и липсата на О.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Re: Задържан фоликул
« Отговор #2 -: Март 17, 2013, 17:47:59 pm »
Благодаря, Denis за съвета!
Сега втори месец пия противозачатъчни и ако отново имам задържан фоликул, мисля да отида на ендокринолог, да си изследвам хормоните - отново.
Re: Задържан фоликул
« Отговор #3 -: Март 17, 2013, 22:00:00 pm »
Имам един въпрос.В Петък след преглед (на 18-ти ден) ми установиха задържан фоликул.Доктора каза на сестрата да ми бие инжекция Прегнил 5000.Според вас каква е вероятността да се спука и ако се случи чудо и да се оплоди.
 

*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Задържан фоликул
« Отговор #4 -: Март 20, 2013, 14:02:20 pm »
Имам един въпрос.В Петък след преглед (на 18-ти ден) ми установиха задържан фоликул.Доктора каза на сестрата да ми бие инжекция Прегнил 5000.Според вас каква е вероятността да се спука и ако се случи чудо и да се оплоди.

Ако е задържан фоликул - почти никаква.
Във фоликулът настъпват структурни промени - започва да се преобразува, вкл. и яйцеклетката, която вече не е годна за оплождане и т.н. - това си е най-общо киста.

Може да не си разбрала правилно - напр. лекаря да се е опасявал, че фоликула може да спре да се развива и за да изпревари този процес - ти поставя Прегнил / който подпомага О./

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Re: Задържан фоликул
« Отговор #5 -: Март 20, 2013, 20:58:22 pm »
Той ме пита на какъв интервал ми е цикъла, който принципно е 32-34 дни и овулация на 16-18 ден по мой изчисления.Фоликула беше 23 мм.Ще видим какво ще е положението и до 10-тина дни трябва да ми дойде и да почваме вече.
 

*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Задържан фоликул
« Отговор #6 -: Март 21, 2013, 21:23:49 pm »
23 мм е идеален фоликул за О. :)

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Re: Задържан фоликул
« Отговор #7 -: Юни 21, 2013, 10:53:11 am »
И аз ще се включа в темичката....
При вчерашната ми фоликулометрия ,доктора каза,че размера на фоликула (22 мм )вече е голям и има вероятност да се превърне в киста.Но въпреки това каза да правим опити за бебе следващите дни и в понеделник да отида отново на преглед,за да разберем дали се е спукал или не.
Сега прочитам,че 23 мм е нормален размер ... Освен измерването на фоликула има ли друг начин да се разбере дали е киста?
Ох,много се обърках вече.... :oops:

Re: Задържан фоликул
« Отговор #8 -: Юни 21, 2013, 14:04:38 pm »
здравеите и аз вече 2ри месец имам задаржан фуликул 23мм правя опити за инвитро в клиника наоежда сам при др.персенска та  тя ми каза че с такива размери е задаржан.отложихме за другия месец.в момента пия инофолик естрадиола на 3ти ден ми беше 308 моля пишете ако сте имали такьв проблеп.
« Последна редакция: Юни 21, 2013, 14:07:06 pm от biserka lazarova »
Re: Задържан фоликул
« Отговор #9 -: Юни 28, 2013, 11:32:16 am »
Здравейте и аз съм в процес на инвитро процедура или по-точно трябваше да бъда,но поради задържан фоликул нещата се отлагат.Аз съм със СПКЯ и размерът на фоликола е по-малък (15 мм.) но можеби това е нормално при моя проблем
*

    naskomimi

  • ****
  • 1024
  • "Това, което Бог е събрал, човек да не раздели!"
Re: Задържан фоликул
« Отговор #10 -: Юли 30, 2013, 20:50:22 pm »
Здравейте!
Не отварям нова тема...дано авторката не ми се обиди, но се надявам нейният проблем вече да е решен.
Имам някои въпроси относно задържания фоликул...

Планирахме инсеминация с д-р Даскалов и от три дни само ми зацапва, а никога не ми се е случвало. Зацапва един ден и на другия вече си имам нормален цикъл. Ето защо това ме притесни. Отидох на преглед и се оказа задържан фоликул и то не един, а два. Единият е 2.5 см, а другият 1.5 см. Доста големи ми се виждат и страшно много се притесних и не можах да си задам въпросите на д-ра от притеснение. Смятам, че може би са глупави и елементарни въпросите ми, но се надявам да ми отговорите.

От 5 години правим опити за забременяване и през това време няколко гинеколога са ми правили фоликуметрия. Въпреки, че цикълът ми не е по учебник и имам ВНХ, никога не са ми откривали поликистоза, камо ли задържан фоликул. Винаги са ми се пукали спонтанно фоликулите.
Не мога да си обясня на какво се дължи образуването им. Да не би на това, че пия неофолик мета по три хапчета на ден? Трябваше да правя изследване  - някакъв кариотип, който беше доста скъп и затова д-ра реши да сметнем, че имам генетичен проблем с обмяната на фолиева киселина и затова ми го изписа, без да сме сигурни дали имам наистина проблем. Каза, че няма да ми навреди по-високата доза. Дали има някаква връзка с образуването на задържаните фоликули?
Докторът ми изписа логест по 2 хапчета за 21 дни и каза, че от противозачатъчното те ще изчезнат. Но как? Ще се пукнат, ще ми дойде цикъла и ще ги изхвърля с него ли? А ако не стане? Как ще бъда сигурна, че са се махнали...не трябва ли да ида пак след цикъла, за да види дали са се махнали? Защото той не ме вика повече, а направо като дойде следващия цикъл да започнем фоликуметрия за инсеминацията.....

Осъзнавам, че звуча много глупаво, но съм абсолютно невежа в областта на задържаните фоликули, размера им ме стряска и също така неизвестността какво да очаквам....
Много ми е притеснено и се надявам все пак да сте разбрали нещо от поста ми и да отговорите на питанията ми.
Благодаря предварително за отговорите!


"Най-мощната сила на света - вярата" Майка Тереза
Re: Задържан фоликул
« Отговор #11 -: Юли 30, 2013, 22:21:49 pm »
naskomimi, здравей :)

Според мен приема на Неофилик няма как да повлияе на фоликулите, първо защото не е хормонален препарат, а витамин.
Размера на задържаните фоликули е "нормален". Един фоликул се пука/овулира около 20мм (2 см).
На какво се дължи образуването им е трудно да се каже в конкретния случай, а и това е в компетенцията на лекаря.
С приема на противозачатъчни ще изчезнат, поне в голям процент от случаите това е резултата. Точно как действат противозачатъчните на задържаните фоликули не мога да кажа, но в повечето случаи се изчистват със следващата менструация.
А като започнете фоликулометрията за инсето, лекаря така или иначе ще те прегледа, нали по същество фоликулометрията е преглед с ултразвук, ако все още са там ще прецени какво да прави.

Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

    naskomimi

  • ****
  • 1024
  • "Това, което Бог е събрал, човек да не раздели!"
Re: Задържан фоликул
« Отговор #12 -: Юли 31, 2013, 07:12:58 am »
Здравей, Радосттинка!
Изключително ти благодаря за отговора :youwoman:....имах нужда от доза успокоение, защото макар да съм на линия в борбата със стерилитета от 5-6 години,  :( като не съм се сблъсквала с нещо, съм си останала боса на тази тема...

Каквато съм с противозачатъчните и задържаните фоликули....Да не говорим снощи от шашкане как се притесних и направо обърках всякакви мерки и теглилки  :oops: Внуших си, че 2.5 см  е нещо огромно, на фона на 20 мм  :oops: Ужас....от притеснение човек загубва и ума, и дума...направо ме е срам, но пък от друга страна се радвам, че ме успокои и ми вдъхна малко разум...
Само дето така и не разбрах какво ще стане сега с цикъла ми...Всмисъл...аз си имам кървене от 4 дни, но то е много слабо, всеки път по малко на т.хартия...Д-ра ми обясни, че по време на логест-а ще ми дойде цикъла, но това сега не ми е цикъл, така ли? Всмисъл....ще кървя така леко и като стане нормално и обилно тогава ли да смятам първи ден?
И на опаковката на противозачатъчното пише, че се пият 21 дни, после се почива 7 дни, през което време идва цикъла. Това какво значи - че сега по някое време от прием ще ми дойде сегашния цикъл и после другия ще е по-скоро ли - веднага след спирането на противозачатъчното?
И дали да продължавам да меря температурата? Дали ще ми покаже дали има някакво развитие със задържаните фоликули? Защото съм чела, че при задържан фоликул температурата е висока. Това какво значи - че като ми падне температурата и получа по-силно кървене, че може да се надявам да са се пукнали и от тогава да си броя първи ден ли?

Ох, ох....изнвинявам се, че ти напълних главата с бръщолевения, но просто ми дойде като гръм от ясно небе и много се ядосах на съдбата...Никога не съм правила задържан фоликул, а трябваше да стане сега преди първото ми инсе ли?  :x Преди това 4 месеца се отлагаше цветната снимка заради зависещи или независещи от мен причини и просто вече нямам търпение...

Още веднъж се извинявам за дългия и объркан пост. :oops:
Ще чакам с нетърпение отговор!
Благодаря предварително и желая много слънчев и положителен ден! :balk_21:


"Най-мощната сила на света - вярата" Майка Тереза
Re: Задържан фоликул
« Отговор #13 -: Юли 31, 2013, 10:39:17 am »
naskomimi, трудно ми е да предположа какво ще се случи с цикъла ти сега.

Мога да споделя какво е било при мен - при липсващ цикъл и наличие на подобно извънменструално кървене/зацапване отидох на преглед, имах множество малки фоликули/кисти. Лекаря ми предписа Диане (също противозачатъчни). Започнах приема им, кървенето спря, след като спрях противозачатъчните ми дойде менструацията. Излезе един адски дълъг цикъл, защото един вид едната менструация я прескочих, така да го кажа. На следващия преглед, в началото на новия цикъл, всичко беше "що годе нормално", но аз съм с поликистоза, та няма как да е идеално.
Възможно е при теб да се случи същия сценарий с цикъла, но може и както предполагаш ти.
Относно меренето на БТ според мен е излишно, когато има задържани фоликули това изкривява информацията от графиката, като добавиш и противозачатъчните съвсем няма да е реална.
Всичко ще се нареди, просто понякога има неочаквани спънки ;)
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

    naskomimi

  • ****
  • 1024
  • "Това, което Бог е събрал, човек да не раздели!"
Re: Задържан фоликул
« Отговор #14 -: Юли 31, 2013, 10:51:10 am »
Благодаря отново за отговора!
Малко се обърках обаче...д-р Даскалов ми каза, че по време на приема на противозачатъчното все пак ще ми дойде цикъла....ти казваш, че ти е спряло зацапването и ти е дошло чак като го спреш...
Не знам....днес мисля дори, че вече мога да го сметна за нормално кървене като за първи ден....Дори и преди да изпия хапчето вече имах кървене, но тъй като потретвам или попетвам  :oops:, не съм се сблъсквала с противозачатъчни и такъв проблем досега не го отбелязах в графиката като първи ден...
Дори се зачудих дали не избързах с прегледа и дали като ми дойде вече днес няма да си минат сами с цикъла, но нищо....ще ги пия, пък ще се надявам да не ми объркат следващия цикъл за инсето...
Всмисъл....много се надявах инсето да не стимулирано, но предполагам, че сега приема на противозачатъчни ще наложи стимуланти другия месец....
Още веднъж ти благодаря за отзивчивостта!
Знам, че четенето в нета, може да ме побърка, но също така знам, че е друго усещането, когато срещнеш подкрепа и разбиране.  :hug2:
Много, много хубав предиобед и стискай палци все пак да си имам цикъл и да ги изхвърля гадините с него.
:x


"Най-мощната сила на света - вярата" Майка Тереза
*
Re: Задържан фоликул
« Отговор #15 -: Юли 31, 2013, 11:04:24 am »
naskomimi, като за начало най-добре ще е да се успокоиш. Задържания фоликул често търпи обратно развитие, т.е. не очаквай да се пука и да си "мине с цикъла".
Приема на противозачатъци не обуславя и не значи стимулирано инсе в следващия месец.
Успокой се , довери се на лекаря си , д-р Даскалов е добър избор ...  в същност е най-добре до следващия си цикъл да си пиеш хапчетата и колкото по-малко мислиш - толкова по-добре.  Задържан фуликул се среща често.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    naskomimi

  • ****
  • 1024
  • "Това, което Бог е събрал, човек да не раздели!"
Re: Задържан фоликул
« Отговор #16 -: Юли 31, 2013, 18:13:27 pm »
Здравейте, отново!
Благодаря и на двете от сърце! :bighug: :balk_5: :balk_5:
Явно наистина така ще стане....няма да се пукнат, ами ще се моля да намалят и изчезнат...
Защото мислех, че днес ще ми дойде вече и както четох, ще е силен цикъл и така ще разбера, че ги изхвърлям, но не...
Пак имам по-силно от предните дни кървене, но пак е нищо като за цикъл и само до обяд...
в същност е най-добре до следващия си цикъл да си пиеш хапчетата и колкото по-малко мислиш - толкова по-добре. 
Смятам наистина така да направя - благодаря ти. Само дето той ми каза, че ще си ми дойде сегашния цикъл и на следващия да ида за инсето...ами ако този месец не ми дойде, както ми каза Радосттинка, а направо дойде след хапчетата? Предполагам тогава да си го мисля за цикъла за инсе? Все пак ще са свършили хапчетата и ще може да се направи, нали?
 Още веднъж благодаря и на двете и ви желая хубав и усмихнат слънчев ден!
Още веднъж поздрави и целувки от мен! :balk_21:


"Най-мощната сила на света - вярата" Майка Тереза
Re: Задържан фоликул
« Отговор #17 -: Юли 31, 2013, 21:26:01 pm »
Изчакай първо да видиш какво ще се случи.
При мен така се стекоха нещата, но при теб може да не се получи така. Може слабото кървене да премине в цикъл. Каквото и да стане преди да преминете към инсето, ще споделиш с д-ра и той ще реши. Сега не го мисли, както ти е казала Авалон, просто си пий хапчетата :)

Ако толкова те притеснява факта, че кървенето не преминава в цикъл, ако трябва изчакай още някой друг ден и се обади на лекаря да му кажеш какво се случва, той ще ти отговори най-правилно.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

    naskomimi

  • ****
  • 1024
  • "Това, което Бог е събрал, човек да не раздели!"
Re: Задържан фоликул
« Отговор #18 -: Август 01, 2013, 07:54:09 am »

Ако толкова те притеснява факта, че кървенето не преминава в цикъл, ако трябва изчакай още някой друг ден и се обади на лекаря да му кажеш какво се случва, той ще ти отговори най-правилно.

Не знам дали ме притеснява....След като казваш, че при теб е станало така - спряло ти е зацапването и ти е дошъл цикъла чак след като си спряла противозачатъчните....Има логика да стане точно така...Защото аз все пак имах кървене 4 дни, но беше слабо и повечето до обяд....Единственото, което ме притеснява, че той ми каза, че по време на приема все пак ще си имам цикъл и после на следващия след като ги спра да ида за фоликуметрия и евентуално инсе. А то наистина ми спря като на теб...Може път аз нещо да не съм разбрала....Защото ако наистина те не се пукнат, а претърпят обратно развитие, няма логика да ми дойде цикъла....знам ли и аз...Другото, което е...може би трябва да си смятам тези 4 дни като цикъл, макар и не така обилен и нормален, какъвто си ми е.....

Не бих се притеснявала и бих си пила нормално хапчетата и като ги свърша и ми дойде истинския цикъл, тогава да си ина на ФМ и инсе...Нали ще си ми е нормален  цикъла след хапчетата и ще мога да направя инсе на него?


"Най-мощната сила на света - вярата" Майка Тереза
Re: Задържан фоликул
« Отговор #19 -: Декември 21, 2013, 13:48:26 pm »
Здравейте,
Ако може някой и на мен да ми каже!Последния цикъл ми беше на 14.10 , към днешна дата 21.12 още не ми е дошъл цикъл .Правих тест ( с надежда за +) но уви излезе - и реших да изчакам.На 20.12 ходих на гинеколог и ми каза че имам задържан фоликул който е с размери 16 мм. Изписа ми дуфастон но се чудя дали да го почвам или да чакам.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Задържан фоликул
« Отговор #20 -: Декември 21, 2013, 14:33:32 pm »
Започвай го, няма какво да чакаш, два месеца са това. Щом лекарят ти е казал, значи е преценил, че трябва да го пиеш в случая.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!