0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравословни рецепти
« -: Февруари 02, 2013, 23:46:43 pm »
Видях, че нямаме тема за здравословни рецепти.
Вижте тук, рецептурника съставен от нашите приятели от bb-team:
http://www.bb-team.org/recipes
[/url][/url]
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #1 -: Февруари 07, 2013, 14:52:16 pm »
Идеи за използване на киноа

Киноа не се нуждае от много време за приготвяне. Зрънцата се сваряват сравнително бързо (15-20 минути) във вода или зеленчуков бульон, а богатото съдържание на полезни вещества прави киноата полезна и за бебета след 7 месец, затова е подходяща за приготвяне на каши. Сурова е дори още по-полезна, така че е достатъчно да я оставите накисната за няколко часа и можете да я използвате в различни ястия.
Салата с киноа

Необходими продукти: 125 г киноа, 1 морков, 1 чушка, 100 г кълнове от броколи, 100 г кълнове от ряпа. За дресинга: 1 скилидка чесън, сокът на 1/2 лимон, 2 с. л. соев сос

Приготовление: В суха тенджера киноата се запича до получаване на златист цвят, след което се налива вода в съотношение 1:3 и се посолява. Чушката се нарязва на тънки ивици, а морковът се настъргва. В отделна купа се смесват стрит с малко сол чесън лимонов сок и соев сос, добавя се зехтин и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Киноата, заедно с чушките, моркова и кълновете се прехвърлят в отделен съд, като се овкусяват с дресинга.
Екзотична салата с киноа

Необходими продукти: 200 г киноа, 200 г сирене фета, ½ краставица, нарязана на кубчета, 150 г едро нарязан спанак, зехтин, 2 с. л. винен оцет, 1 скилидка чесън, малко кимион, 3-4 стръкчета пресен лук

Приготовление: Киноата се накисва в хладка вода за около 15-20 минути, за да бъде отстранена лесно външната обвивка, която придава леко горчив вкус, изплаква се с вода. След това се сварява, здравословните зрънца се изцеждат и поставят в отделен съд и се овкусяват със зехтина, оцета, чесъна и кимиона. Към вече напълно охладената киноа се прибавят сиренето, краставицата, спанака и лука.

Поради неутралния си вкус киноа е храна, която лесно се възприема и с която бързо се свиква. Богат и добре балансиран източник на хранителни вещества, киноата се превръща в желан гост на всяка трапеза.

Бърза и лесна за приготвяне, без негативен ефект върху храносмилателната система и без съдържание на глутен, киноата лесно се интегрира във всеки диетичен режим, включително и този на малките деца.

Източник: Киноа http://www.bb-team.org/articles/3911_kinoa#ixzz2KDX8kXfj
Follow us: @bbteam on Twitter | bbteam on Facebook
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #2 -: Февруари 07, 2013, 18:15:15 pm »
аз мисля скоро да опитам Табуле с Броколи:
http://bonapeti.bg/collection/?receipt=1757

Необходими продукти:
250-300 г пресни броколи (замразени)
1 ч. ч. булгур
2-3 домата
3-4 стръка зелен лук
1 скилидка чесън
1 връзка магданоз
8 с. л. зехтин
2 с. л. лимонов сок
1/2 ч. л. сол

1. Булгурът се измива, залива се със студена вода (колкото да го покрие) и се оставя да набъбне и омекне за около 40 минути. След това се отцежда и се поставя в купа. Добавят се почистените от семето и нарязани на малки кубчета домати.

2. Броколите се накъсват на розички и се потопяват за 3 минути в кипнала подсолена и подкиселена вода. Изплакват се със студена вода и се отцеждат. Поставят се при булгура.

3. Нарязаният наситно магданоз, счуканата скилидка чесън, зехтинът, лимоновият сок и солта се смесват и се разбиват с тел. Салатата се овкусява с дресинга и се поръсва с нарязан на колелца пресен лук.

Само че ще заместя студената с вряла вода, че иначе не омеква.
[/url][/url]
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #3 -: Февруари 07, 2013, 20:13:17 pm »
 :) да се запиша в тази темичка

здравословна салатка според сезона: морков, ряпа и червено цвекло

и нещо като кьопоолу - пасирани червени чушки, маслини (черни) и варен нахут, може с малко чесън  :)

пробвах и друга интересна комбинация за десерт  :lol: - поизцедено кисело мляко с пасирана варена тиква  :lol: :P на мен ми хареса, а меци се влюби

Re: Здравословни рецепти
« Отговор #4 -: Февруари 07, 2013, 23:05:52 pm »
пробвай да пасираш тиква,с предварително накиснати в малко вода фурми+лъжичка мед.
[/url][/url]
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #5 -: Февруари 26, 2013, 11:22:13 am »
Днес ще Ви дам рецепти с корен на растението Мака

Шейк с мака
Какво е необходимо ?
1 ч.л. мака
200 ядково мляко
1 банан
щипка джинджифил на прах

Разбъркайте добре в блендер и се насладете.

Мака топчета
100 гр сурово кашу
6 с.л. суров тахан
2 с.л. мака
агаве на вкус
конопени семена за украса

Разбийте кашуто в блендер. Добавете към смялното кашу тахана, маката и агавето и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Сложете сместа в хладилника за около 10 мин. и след това оформете топчетата. Оваляйте готовите топчета в конопените семена. От сместа излизат около 20 топчета.

Източник: www.zoya.bg

А, какво е това Мака, можете да видите тук: http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=48599.0
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #6 -: Февруари 26, 2013, 15:23:34 pm »
Сетих се още една рецепта, но този път крем-супа от червена леща

Продукти:

    150 гр. червена леща
    2 глави стар лук
    3 скилидки чесън
    40 гр. сушени домати, не мариновани
    1 голям морков
    1 суп. лъж. настърган пресен джинджифил
    1 ч. лъж. сол
    3 суп. лъж. олио
    400 мл. кокосово мляко
    800 мл. вода

Лукът се нарязва на ситно, а морковите на кръгчета.

В тенджера се нагрява олиото. Изсипва се лукът и се сотира за няколко минути, докато започне да променя цвета си. Добавят се морковите и готвенето продължава още няколко минути.

Слагат се лещата, чесънът, джинджифилът и сушените домати. Разбъркват се за 2-3 минути, като се внимава чесънът и джинджифилът да не загорят. Добавят се водата, кокосовото мляко и сол. Супата се вари около 30 минути, докато лещата и морковите се сварят напълно.

Оставя се да се охлади леко и се пюрира в блендер.
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #7 -: Март 06, 2013, 16:35:58 pm »
Аз мога да предложа един коктейл, който е много лек и полезен за организма. Освен това е много нискокалоричен. Ето рецептата: http://hranene.framar.bg/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B5%D0%B9%D0%BB

*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #8 -: Март 06, 2013, 16:46:50 pm »
Страхотна тема  :P
chattenoire84 ама, маката няма ли и едно друго действие  :lol: преди години съм я пила под формата на хапчета иииии много, много налитах :oops: :D


*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #9 -: Март 07, 2013, 09:46:54 am »
Маката е чудесен афродизиак  :wink: Наричат Мака природната виагра. Тя нормализира стероидните хормони, като тестостерон, прогестерон и естроген, с което се забавя стареенето. Това въздействие на Мака е най-масово проучвано. Тази суперхрана увеличава броя и активността на сперматозоидите,  а при жените-стимулира узряването  на яйчниковите фоликули. Значително се увеличава и обема на семенната течност.   Инките са давали мака на воините преди битка, но са им я забранявали, когато се върнат в селото, защото от нея ставали много плодовити  :lol:
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #10 -: Март 07, 2013, 09:51:54 am »
Виждам, че не сте писали за чиа:
Какво може да се направи с Чиа ?
1. Можете да я изпиете.
Можете да поставите чия семена в чаша вода и да ги изпиете. Поставите чия  в каквато и да е течност – кафе, чай, вода или сок, разбъркайте и ги оставите за минута или две така че да се накиснат добре. Ако пък ги оставите да се накиснат за по-дълго те ще се превърнат в чия гел и можете да ги ядете с лъжица. Гелът ще има вкуса на течноста в която са киснати семената и можете да го поставите в съд и съхраните в хладилник за по-късна консумация.
2. Можете да я поръсите …върху салата, риба, зеленчуци, супи или прибавите в кисело мляко и всичко за което се сетите.
3. Един от най-популярните начини на консумация на чия е чрез накисване. Семената абсорбират голямо количество вода много бързо, обикновено до 10 мин. Можете да направите чия гел чрез добавяне на 1/3 чаша от семената в 2 чаши вода. Разбърквайте добре, така че да не останат бучки и след това поставете в буркан с капачка и яжте когато пожелаете.
Чията определено е добра добавка към безглутенови диети и диети без зърна. С няколко лъжици на ден прибавени към храната ще започнете да забелязвате здравословната помощ на тази супер храна.
Накратко за чия:
1. има 2 пъти повече протеин от другите зърна
2. има 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките
3.има  5 пъти повече калций от млякото
4. има 2 пъти повече калий от бананите
5. има 3 пъти повече желязо от спанака
Чия семената са богати на Омега 3 и Омега мастни киселини и имат  бор, минерал който спомага за придвижването на калция към костите.
Пудинг от чия
В шейкър се смесват: 1 чаша вода, 1/2 чаша бадеми, 1 банан, 3 фурми и по желание: щипка хималайска сол, 1/4 с.л. канела, 1/4 с.л. индийско орехче, 1/4 с.л. ванилия, 1 лъжица какао на прах. Прибавете сместа към купа с 1/4 чиа семена и разбъркайте добре, оставете докато не омекнат семената (10-15 мин). Разбъркайте отново и се насладете!
Мляко от чия

(за 5 чаши)
4 лъжици Чиа семена
2 лъжици сурови орехи
2 лъжици суров сусамов тахан
2 лъжици суров мед
1 лижица екстракт от Ванилия
5 чаши вода
Накиснете за нялколко часа Чиа семената и орехите в стъклен съд в 3 чаши вода. Изсипете в блендер и разбъркайте на средна скорост. Докато миксирате добавете тахан, мед, Ванилия и след това още 1 чаша вода. Съхранявайте в стъклен съд с капак в хладилник. Накисването прави сместа богата на ензими. Антиоксидантите в Чиа-та помагат да запазите сместа около седмица. Използвайте като заместник на другите форми на мляко.
Чия шоколадова напитка
3 с.л. чия семена накиснати в 200 мл вода за 1 час минимум
200 мл вода*
6 пресни фурми ( или накиснати сушени)
3 с.л. лукума на прах*
1 с.л. мескито
1 с.л. рожково брашно*
2 с.л .какао на прах
1/2 с.л. ванилия
намачкани рейши гъби на прах (по желание)
Сложете чията и водата в блендер (шейкър) и миксирайте. Добавете и останалите съставки и миксирайте.
*Рожковото брашно е естествен подсладител подобен на какаото.
*Лукумата е подсладител
*Ако прибавете повече вода към сместта ще се получи по малко гъста шоколадова напитка.
Някои от съставките могат да бъдат заместени.
Съдържание на калций в чия семена -  за 255 гр/179 мг калций
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #11 -: Март 11, 2013, 20:06:38 pm »
Рецепта за палачинки без мляко и без яйца!
2 ч.ч. брашно (аз обаче използвам специално брашно от лимец)
2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио (в случая ползвам олио от гроздови семки)
2 чаени. лъжички захар (да, де но в место това слагам стевия, отговаряща на 2 ч. лъжички захар)
1 кафена лъжичка сол (да, ама розова, хималайска сол)
1 кафена лъжичка сода бикарбонат или бакпулвер.

Разбърква се водата със солта, захарта, брашното, получава се редичка смес (аз си я гледам на око да ми стане както тесто за палачинки) и добавям олиото и бакпулвера, разбърквам още веднъж.

Оставям за 10 минути да втаса, като го покрия с капаче. Загрейте максимално тефлонов или друг тиган със специално незалепващо покритие. Добавете капка олио (който с какъвто тип олио ги обича, може и масло).

Поднасят се с плънка по избор, аз пасирах банан с обезмаслено кисело мляко и си изядох пръстите!

Можете да си ги направите с яйце и прясно мляко (в случая ми бяха свършили, та реших съвсем по-скромният метод да ги забъркам).
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #12 -: Март 12, 2013, 09:24:47 am »
Често правих такива палачинки преди да захраня с яйца. Стават много хубави, ако се добави намачкан банан вътре - вместо подсладител.
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #13 -: Март 12, 2013, 10:40:44 am »
подарявам 1л соево олио, отворено преди седмица, един път ползвано, но нещо не ми понесе  :?

*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #14 -: Март 12, 2013, 15:13:15 pm »
аз да се запиша тук и само да споделя, салата с киноа често правя, сварявам я по инструкцията на кутията и просто нарязвам домат и чесън и каквото друго има в хладилника. леко горчивият й вкус всъщност на мен ми харесва, а и малката я яде с удоволствие.

някой да е готвил с millet, не зная как се превежда на български, съжалявам. чела съм, че е по-хранителен от ориза, но не съм опитвала досега.
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #15 -: Март 12, 2013, 16:57:07 pm »
Да питам и тук за киноа, ме тъкмо е ставало дума: от къде аджеба невежа като мен може да си я закупи, че да я пробва. Нали правилно съм разбрала, че може да замени или да се свеси с ориза в някои ястия /супи, ризото и пр./ Аз като виден "оризар" - много обичам всичко с ориз, сигурно ще я харесам, пък щом е и толкоз полезна?
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #16 -: Март 12, 2013, 20:02:30 pm »
Киноа може да купиш от Био магазин, има и в ДМ.
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #17 -: Март 12, 2013, 21:21:00 pm »
подарявам 1л соево олио, отворено преди седмица, един път ползвано, но нещо не ми понесе  :?

 :D обещано

*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #18 -: Март 13, 2013, 08:50:17 am »
някой да е готвил с millet, не зная как се превежда на български, съжалявам. чела съм, че е по-хранителен от ориза, но не съм опитвала досега.
Просо?
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #19 -: Март 13, 2013, 15:03:27 pm »
номине, мерси? някой да е готвил с просо? :)
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #20 -: Март 13, 2013, 15:24:46 pm »
Използвам брашно от просо, защото сме на безглутенова в момента. Като зърно не съм го ползвала, но предполагам, че ще става в манджи вместо ориз, булгур, елда...
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #21 -: Март 13, 2013, 15:30:50 pm »
ще пробвам и ще докладвам  :), ама да видим кога
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #22 -: Март 13, 2013, 17:53:35 pm »
Аз съм варила просо за гарнитура. Моя мъж не е фен на нетрадиционни храни  :D но не беше зле. Гледах някъде и десерт с просо, но още не съм правила.
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #23 -: Март 14, 2013, 12:42:25 pm »
Аз си правя закуска с просо. Сварявам го в прясно мляко докато се сгъсти и подслаждам с мед, става много вкусно.Ще ми е интересно и някоя друга рецепта с просо.
Още една закуска: Сварявам гречка(елда), след това, масло сирене и мед.
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #24 -: Март 14, 2013, 13:06:46 pm »
радост, в какво съотношение просо-мляко и колко време горе-долу го вариш?
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #25 -: Март 14, 2013, 14:22:41 pm »
Елдата я варя с кус-кус :)
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #26 -: Март 15, 2013, 11:46:06 am »
радост, в какво съотношение просо-мляко и колко време горе-долу го вариш?
За една порция:5 супени лъжици просо и 1 чаена чаша мляко,(толкова ми стига на мен)след като заври намалям котлона и след десетина минути е готово,просото набъбва и става гъстичко.Разбърквам за да не залепне в началото.Ако искаш да е по-редичко долей още мляко, всичко е на вкус.След това малко мед :D
Правя го понякога и като крем: Същите пропорций само ,че просото го смилам в кафемелачка и го сварявам ,но при непрекъснато бъркане с тел и отново мед след това.
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #27 -: Март 15, 2013, 13:23:13 pm »
радост, мерси много, ще пробвам и ще пиша :)
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #28 -: Март 24, 2013, 02:19:07 am »
в една друга тема, ми казаха, че тази рецепта им харесва и да я постна в рецептурника, тя е вдъхновена от печените зеленчуци, които сервират в слънчева Италия, та ето я

Салата от печени зеленчуци  с кус кус
много е лесна, всички я ядем - тиквички и патладжан, нарязани по дължина на гриления тиган. после ги нарязваш на дребничко, аз винаги слагам домати (сурови, но ако ти се занимава можеш и тях да опечеш), чесън (в къщи е на почин) и магданоз, зехтин и оцет или лимон (носи много на лимон). (аз ползвам един много дребен кус-кус, с големината на булгур) същата салата можеш да си направиш с киноа, елда, или булгур. дано ви хареса
« Последна редакция: Март 24, 2013, 09:48:57 am от StefiZ »
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #29 -: Март 25, 2013, 10:31:00 am »
Предполагам ,че ползваш арабския кус-кус,който се накисва (вез варене)
Аз правя подобна салата с риба тон,настърган морков,краставица и и домат на дребно,зехтин, лимон. :D
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #30 -: Март 25, 2013, 13:04:08 pm »
радост, не зная дали му казват арабски кус-кус, просто е много дребен, вари се пет минути и после се оставя да си поеме водата. мисля, съотношението е 1:2 кус-кус - вода.
сега се сетих ако не ви се занимава да печете зеленчуци - наскоро пробвах и много ми хареса настъргана на ренде сурова тиквичка, изненадващо вкусно и свежо е. аз обикновено ползвам тиквички с тъмна кора (не зная как се казва сорта), но мисля, че те са по-малко водни.

радост, да възможните комбинации са по типа "каквото има в момента в хладилника", ей такива "рецепти" най-обичам, че никак не мога да пазарувам и готвя по списък :)
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #31 -: Април 08, 2013, 19:49:55 pm »
А булгура и тази чиа, как ги приготвяте? И за елдата искам да попитам :lol: има такава, която е бланширана, тя ли беше за предпочитане?


*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #32 -: Април 08, 2013, 20:18:30 pm »
Чувала съм, че тъмната елда е печена. Коя е по-полезна не знам, но на мен светлата ми е по-вкусна. Тъмната ми горчи.
Булгур готвя с пиле или домати, както готвя ориз.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #33 -: Април 08, 2013, 20:52:17 pm »
Чувала съм, че тъмната елда е печена. Коя е по-полезна не знам, но на мен светлата ми е по-вкусна. Тъмната ми горчи.
Булгур готвя с пиле или домати, както готвя ориз.
Благодаря м-и  :bighug: явно елдата не е от бланшираните защото по-тъмната е от тях  :lol:


*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #34 -: Април 09, 2013, 09:01:09 am »
dess_dess, за чиа съм писала на първата страница :)
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #35 -: Април 09, 2013, 19:23:11 pm »
dess_dess, за чиа съм писала на първата страница :)

Ооо да, сега видях :bighug: Благодаря за споделеното  :lol:


*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #36 -: Август 24, 2013, 13:47:08 pm »
Ето и от мен една здравословна рецепта за кремче :)

1 авокадо
1 с.л какао
2 с.л кленов сироп

Безмлечен, без глутен, без захар.


*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #37 -: Август 24, 2013, 21:33:07 pm »
Ей с тоя шоколад се отслабва явно  :lol: Криси как е на вкус?

пп. Не се сдържах, извинявайте!
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #38 -: Август 24, 2013, 21:48:07 pm »
ЗАмени какаото с роькови и ще стане още по-здравословно :)
[/url][/url]
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #39 -: Август 25, 2013, 14:26:37 pm »
м-и Учудващо е много вкусно! Самото авокадо нали има такъв особен млечен вкус, мазно е и наистина се получава хубаво. Не е е като истински шоколадов мус, ама мисля че е много добра алтернатива!

jasmin_veni дори незнам това какво е... 8O Сега ще погледна в Гугъл..:)

Още една рецепта за кекс, без брашно, без глутен, без мляко.

 Продукти:
- 1 голям лимон не третиран
- 150 гр захар
- 170 гр смляни бадеми
- 6 яйца
- 1 малка лъжичка коняк или ром
 За сервиране: горски плодове


сварява се лимона 2 часа  после се кисне една нощ в студена вода

смила се в блендер с кората но се махат семките предварително

смесва се със захарта  после с със смлените бадеми , 6 те жълтъка  и лъжичката ром

белтъците се разбиват с миксер и се добавят на три пъти като се смесва леко с дървена лъжица

сместа се сипва във формичка тапицирана с хартия за печене
слага се в затоплена фурна на 110 градуса 40 -50 мин

Подреждат се пресни горски плодове отгоре за окраса (малини, къпини, касис, ягоди)

За сервиране: 300гр горски плодове се варят с вода 10-15 мин и с 30гр. захар. Всеки индивидуално си залива порцията със соса.

Bon Apetit!
« Последна редакция: Август 25, 2013, 14:40:16 pm от Krisi08 »


*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #40 -: Август 25, 2013, 17:16:43 pm »
Предполагам е имала предвид рожкови тук е смян иначе в шушулка расте.
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #41 -: Август 15, 2016, 23:08:50 pm »
Аз много държа на здравословното хранене. В моето меню включвам много плодове и зеленчуци, както и различни видове семена.