0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравословно хранене и глезотийки
« -: Септември 24, 2012, 14:42:53 pm »
И така след като Черна Писанка, е пухкавичка, има си и проблемечта със разни хормонки на щитовидната жлеза, и след като нейният възлюбен Котарак пък се оказа, че има шум в дясната половина на сърцето, на медицински език - десен блок на сърцето.
Решихме за променим до колкото  е възможно храненето и режимът, за да сме здравички.
Като първа стъпка лично аз започнах разни диети с разни илачи, които преди ми помагаха да отслабвам, а сега не. Реших да си започна програмата за отслабване на Хербалайф, има си цяла тема във форума относно Хербалайф. При мен има страхотен резултат в отслабването за 11 дена съм смъкнала точно 2 килограма, намалила съм и обемите на тялото, като спазвам стриктно яденето и имам поне 2 часа разходки навън. Но тук няма да говоря за Хербалайф. Тук ще бъде мястото на здравословните т.нар. супер храни полезни за тялото.
На Котарак му препоръчаха също много упражнения и да хапва повече. Тъй като бяхме изплашени много тези дни, покрай неволите на Котарак и неговото сърце си купихме една книга на Рийдърс Дайджест "30 минути на ден за здраво сърце", там има много неща, лесни и полезни съвети за сърцето и двигателната активност, така и за хранителният режим.
Надявам се в новата темичка да си споделяме рецепти свързани със здравословното хранене, за ефикасни и не чак толкова известни храни, подпомагащи целият организъм и надявам се да се включат и диетолози, професионалисти, за да дават ценни насоки и съвети за по-нататъчното усъвършенстване в храненето и здравословният начин на живот.
И така в следващите постове ще разказвам по-подробно как решихме да се храним и да си помогнем на организмите, какво похапваме и как си го приготвяме. И рецепти, разбира се!!! :)
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #1 -: Септември 24, 2012, 14:57:23 pm »
И така ето как ми щукна да се замисля за биохраните и този тип ядене като цяло. Отивах да ми вземат кръв, за да си видя как съм с хормоните, които се оказаха леко завишени, но всичко е поправимо, и се натъкнах на един биомагазин, който отскоро е отворил и е съвсем близо до нас.
Влязох вътре да си купя вода и кафе, след като ме бяха източили хубавичко в манипулационната.
И казах на жената да ми даде едно енергийно блокче, то си беше и сладичко, споделих й че тези храни са скъпи. Тя ми каза, че е така, но пък за сметка на това са здравословни и човек като консумира от тях не се чувства гладен дълго време. И от тях не е задължително да се консумират по много и в големи порции, както е при стандартното конвенционално хранене.
Тя ми каза, че взимала семена от чиа и сушени плодове годжи, слагала и овесени ядки в кисело мляко изчаквала половин час и след това си хапвал, държало й сито и сечувствала активна. попитах я за дозировката: 2 супени лъжици чиа, 2 супени лъжици от годжи, две с.л. овесени ядки, или овесени трици в кофичка кисело мляко, който може да си го кваси вкъщи е най-добре и това нещо като се хапне на закуска, може да те държи сит, бодър, в добра кондиция чак до ранните часове на следобеда. всичко важи и до организъм все пак. Препоръча ми да дъвча сурови несмлени семена от какао, едно, че помагат и нормализират кръвното, друго, че помагат да се свалят излишни килограми, и трето помагат на устната хигиена. От тях трябва да се хрупат по 20 семенца на ден.
А пък за сърдечната диета на Котарак се препоръчва олио от рапица, и фъстъчено масло. Много и най-разнообразни плодове и зеленчуци, пасирани и приготвени на пара.
За това ще пиша в следващите постове, за да не стават прекалено дълги и натоварващи.  :D
Ще Ви разкажа какво е чиа и годжи, че те наистина са сравнително нови и непознати храни, срещат се в биомагазините или по биощандовете.
*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #2 -: Септември 24, 2012, 20:35:58 pm »
Сhattenoire84, честита ти нова темичка! Благодаря ти, че я отвори. Ще я преглеждам честичко, защото имам нужда да науча нещо ново за тези биохрани, а така също и да ги консумирам. Влизала съм в такъв магазин веднъж-дваж, но и на мен ми се сториха високи цените!  :( Килограми и аз имам да свалям, но и ми се иска да се храня здравословно. Овесени ядки или трици в кисело мляко си правя винаги, когато имам възможност. Ще ми бъде интересно да споделяш за новите храни, за храненето с тях, за диетичните им качества. Дано темата е интересна и за другите момичета!

Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #3 -: Септември 26, 2012, 20:29:13 pm »
"Насипни Семена от чиа – древната храна на бъдещето - 32.95 лв/ 1кг, 62.85 лв/ 2кг

Представяме ви една суперхрана, за чийто качества всички са единодушни. Тя е общоизвестна като чиа. В древността е била толкова ценена, че е използвана като разменна монета. Тези уникални мънички семенца имат изключителни хранителни и структурни предимства.

Векове наред чиа семената са били използвани като основна храна от индианците, обитаващи югозапада и Мексико. Известна като „храната за бягане”, масова е употребата й като високо енергийна храна, даваща издръжливост още от времето на древните ацтеки. Обществено достояние е фактът, че войните на ацтеките са преживявали с запаси от чиа по време на завоевателните походи. Индианците от югозапада изяждали не повече от една чаена лъжица, когато били подложени на 24-часови преходи. Други индиански племена, които тичали от река Колорадо до Калифорнийския бряг, за да разменят тюркоази за раковини, са  носели единствено семена от чиа "за из път".

Друго уникално качество на чиа семената е голямото съдържание на мазнини – тя е най-богатият растителен източник на мастни киселини омега-3.Във всяка чия се съдържа  приблизително 3 до 10 пъти концентрацията на мазнини, типична за повечето зърнени и 1,5 до 2 пъти концентрацията на протеини. Ненаситените мастни киселини са есенциални (незаменими) мазнини, които са нужни на вашето тяло да разтваря и усвоява мастно-разтворимите витамини A, D, E и K. Чиа семената са богати на ненаситена мастна киселина - линолеиновата, която тялото не може да синтезира самò.
Накратко за чиа:
- има 5 пъти повече калций от млякото
- има 3 пъти повече желязо от спанака
- има 2 пъти повече калий от бананите
- има 2 пъти повече протеин от другите зърна
- има 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките

• Чиа семената съдържат повече Омега-3 от всеки друг природен източник; те са пълни с  калций, протеини, фибри и др.
• Чиа енергизира и дава повече сила. Намалява апетита!
• Прибавянето само на 2 с.л. чиа семена на ден в храната, дава приблизително: 7 гр. фибри, 4 грама протеин, 205 милиграма калций и 5 гр Омега-3!
• Чиа семената съдържат бор – минерал, който спомага за придвижването на калция към костите.
• Можете да похапвате семената директно от пликчето, както да я смесвате с любимо питие - безалкохолно :-). Да я добавяте към сутрешното мюсли или овесени ядки, салати или друг тип храна по ваш избор.
• Лесно смилаеми са. За разлика от лененото семе, чиа семената не трябва да се смилат преди ядене. Човешкото тяло може лесно да ги храносмила. Гелообразуващите свойства на чиа спомагат за лесното абсорбиране от организма и поддържа баланса на кръвната захар.
Дневен прием на Чиа:
1 чаена лъжица на ден"

цитат от: http://www.zoya.bg/%D0%A7%D0%B8%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%BD%D0%B8-34-15-%D0%BB%D0%B2-%D0%BA%D0%B3.1673?gclid=CI2CjKvi07ICFQ_MtAodUkUA4A
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #4 -: Септември 26, 2012, 20:34:46 pm »
3 ч.ч. боровинки (и замразени ще свършат чудесна работа)
От ½ до ¾ ч.ч. мед или агаве (подслаждайте на вкус)
Мъничко вода... около ½ ч.ч.
2 с.л. лимонов сок
3 с.л. семена чиа

 Смесете в съд боровинките, подсладителя (мед или агаве) и водата и ги варете на среден огън не повече от 15 минути.

Разбърквайте сместа често и се уверете, че не загаря (това се случва, когато течността се е изпарила). Добавете мъничко вода, ако преди да са изтегли минутите сместа започне да загаря и лепне по дъното на съда.

Ще разберете, че сладкото е готово, когато боровинките са разпаднат, освободили са се от течността си и сместа е станала лепкава.

Отстранете от огъня и добавете лимоновия сок и семената чиа. Разбъркайте добре.

Оставете сладкото да изстине мъничко, прехвърлете го в малки бурканчета (или в един по-голям) и ги оставете на хладно, докато изстинат съвсем.

След това ги сложете в хладилника и ги съхранявайте там, ако оцелеят дълго, разбира се.
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #5 -: Септември 29, 2012, 14:30:37 pm »
Тази рецепта ми хареса - ще я пробвам

 osi_9

За Каковите зърна - и аз много ги обичам - и сурови и печени.
В нас се ползват много счуканите в комбинация с пресни, сушени плодове и ядки.
Освен на Агаве и Кленов сироп, голям фен съм и на Сиропа от Якон.
А за някои сладкиши, марината за меса - ползвам Меласа /течна/
 
« Последна редакция: Септември 29, 2012, 14:41:31 pm от denis »

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #6 -: Септември 29, 2012, 15:05:07 pm »
chattenoire84страхотна тема! Записвам се и аз, да я следя  :D


Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #7 -: Септември 29, 2012, 16:28:28 pm »
Здравейте на всички от мен! Радвам се, че Ви харесва темичката! Ще публикувам честичко разни нещица относно тези интересни храни и това алтернативно хранене като цяло.  :)
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #8 -: Септември 29, 2012, 23:40:50 pm »
Кълнове всякакви са много полезни. Аз си имам специален уред /не е кой знае какво изобретение, но е удобно/ и стават за една, две или три нощи /зависи от вида на семената/. След това ги добавям в салатата. Това ме подсети, че напоследък съм позабравила тази традиция у дома, а ще е хубаво ако обогатя и на малкия храната..
Ето малко повече инфо за кълновете:
http://dieti.rozali.com/hranene/p9062.html

.....
 Смесете в съд боровинките, подсладителя (мед или агаве) и водата и ги варете на среден огън не повече от 15 минути.....

Това не ми се струва добра идея. От години знам, че над определена температура /ако не се лъжа 40 градуса по Целзий/ медът губи своите ензими. Дори в горещ чай избягвам да го слагам.
Иначе задължително трябва да присъства в темата обаче ;)


*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #9 -: Октомври 02, 2012, 21:36:36 pm »
Аз не мога да се начудя как ядете кълнове. Има ли някой, които са по-вкусни? Майка ми едно време си правеше ми отврат!
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #10 -: Октомври 02, 2012, 23:13:14 pm »
М-и в салатата не се усещат. Не знам майка ти как ги е яла, но ако е яла само кълнове е ясно защо са ти се сторили отврат :) На мен най-много ми допадат пшеничните...


Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #11 -: Октомври 02, 2012, 23:20:14 pm »
А откъде може да се купят семена от чиа?По интернет има ли доставка?
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #12 -: Октомври 03, 2012, 10:11:48 am »
А откъде може да се купят семена от чиа?По интернет има ли доставка?
Като първо в търсене ми излиза Зоя.бг, но вероятно ги има и в други електронни магазини.

Джиджи ами май ги ядеше с мед и кисело мляко, не помня вече то беше преди повече от 10г.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #13 -: Октомври 08, 2012, 13:45:10 pm »
 :eat: доста ме вълнуват въпросите за здравословното хранене  :lol:
от повече от година имаме уред за готвене на пара, много полезно нещо  :lol: не се въртя само около печката да бъркам, да не изкипи и други подобни
тиква на пара с мед полята и наръсвам шам-фъстък
ориз и зеленчуци
пилешкото ставало гумено  :lol: (думи на мечока), аз страшно го харесвам така
въобще много неща  :lol:, само риба още не съм пробвала на пара, задушавам я обвита във фолио на фурна
от няколко години ползваме само олио от гроздови семена, и за готвене, и за салати
гледам пържено да не ям, е лятото с някой миш-маш нарушихме режима  :oops:, ако не е на пара го варя, или в йенско стъкло готвя
последното здравословно, което измислих (обичам да импровизирам):
пасирано всичко - печена червена чушка, черни маслини и варен нахут (от консерва)

*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #14 -: Октомври 08, 2012, 15:24:27 pm »
Аз обожавам кълнове и много ги консумирах преди да забременея. Сега не ги ям, защото не се препоръчват по време на бременност. Наричат ги "жива храна", защото са в процес на развитие и съдържат потенциала да създадат цяло растение. Кълнове стават от всякакви зърна като моите най-любими са люцерновите :lol: звучи като храна за добитък, но са много крехки и вкусни.
Една любима салата:
3-4 настъргани моркова
2-3 домата на кубчета или както ги предпочитате нарязани, но на по-дребно
шепа измити кълнове от люцерна
шепа измити кълнове от слънчоглед
сока на 1 лимон
сол на вкус




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #15 -: Октомври 08, 2012, 15:27:44 pm »
Olivia, заинтригува ме с това, че на бременните не се препоръчва да консумират кълнове... Би ли споделила защо? Не съм си представяла, че може да вредят на някого. Докато бях бременна си ги похапвах спокойно. Дано не са навредили на маймунека, ама като го гледам така не изглежда да му има нещо ;)

И още нещо- аз доколкото съм запозната, не от всяко дърво става свирка :) Та и с кълновете май така. За това в диетичните магазини продават специално семена за покълване. Поне така съм чела де, не съм пробвала да видя какво ще се случи ако сложа "да се мътят" друг модел :)
« Последна редакция: Октомври 08, 2012, 15:31:05 pm от джиджи »


*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #16 -: Октомври 08, 2012, 15:42:59 pm »
джиджи, не се препоръчват сурови кълнове, заради опасността да носят някоя бактерия с тях, а готвени си губят ефекта. И аз от време на време си хапвам, но съм ги лимитирала до 1-2 месечно с любимия ми сандвич :lol:
Под всякакви зърна имах предвид - разнообразни култури от грах и леща например до познатите ни от соя, а не всякакви семена, които ви се намират в шкафа :wink: Купувам си семената от специализиран магазин и си имам "кълначка" вкъщи, купувана още от БГ, като от време на време я стерилизирам точно поради възможността да се развъди някоя бактерийка.




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #17 -: Октомври 08, 2012, 16:47:12 pm »
Изобщо не се бях замисляла за вероятността да се развъдят бактерии... Благодаря за пояснението!


*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #18 -: Октомври 08, 2012, 17:27:20 pm »
И аз се пробвах да добия кълнове от семена, но мухлясаха и съответно за ядене неставаха 8O :? Какви са тези "кълначки" сега, има ли ги някъде? Как изглеждат ако ги няма, да си ги изобретим  :lol:


*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #19 -: Октомври 08, 2012, 17:45:22 pm »
dess, моята съм я купувала от магазин, в който продават немски стоки, за съжаление не помня името :oops:
Номера с покълването е се обливат семената често, но да не се задържа вода в съда т.е. трябва да се отича някъде и да остава само леко влажно. "Събудят" ли се малко ги изплаквам през гивгир и прибирам в хладилника. Консумирам за 2-3 дни, а през това време си зареждам наново съда. Той представлява 4-ри етажна пластмасова кутия - най-долу е съда за отичане на водата, следват 3 реда с малки дупчици за отцеждане, върху които да поставяш семената и капак. Поливам само най-горния ред и водата чрез дупчиците се разлива и по следващите надолу, като излишъка се събира в най-долния съд. Предполагам с обикновени пластмасови кутии, които могат да стоят една в/у друга ще става същата работа.
Незнам дали обясних правилно, но мога да я снимам довечера :wink:




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #20 -: Октомври 08, 2012, 17:55:03 pm »
Оливче :bighug: ако не е проблем да я снимаш, май ще си изобретим  :P Сега разбирам и къде ми е грешката :oops: Ми аз, ги засаждах и чаках реколта :P


Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #21 -: Октомври 08, 2012, 19:04:49 pm »
Ето такъв е моят

Поръчах си я от диетичния магазин в нашия град. Скъпичка ми се стори, мисля около 30 лв беше, но наистина е по-лесно с нея.
Важно е да се измиват кълновете, а не само да се долива вода, точно за да не мухлясват.

Продават се и в нета такива. Казват се "Уред за покълване на семена"


*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #22 -: Октомври 08, 2012, 20:39:43 pm »
Джиджи много благодаря :bighug: Ще се разтърся из нета :D


*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #23 -: Октомври 08, 2012, 21:16:32 pm »
Моята е на същия принцип, но доста по-архивна, защото я имам повече от 10г.




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #24 -: Октомври 13, 2012, 19:22:19 pm »
И на този сайт http://zelenbio.com, може да купите онлайн био храни, така ми попадна търсенето в гугъл. Обаче, не знам дали знаете, но ако страдате от зъбобол - трябва да дъвчете сурови какови зърна, така ще Ви се облекчи болката, и зъбите ще станат и по-белички.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #25 -: Октомври 18, 2012, 18:07:28 pm »
Тази вечер, някоя от Вас мацки, ще сготви ли здравословен тип вечеря? Аз съм на кисело мляко с Годжи и Чиа  :D
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #26 -: Октомври 18, 2012, 21:49:49 pm »
Смятам да си поръчам чиа,как по точно се яде?
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #27 -: Октомври 18, 2012, 22:15:03 pm »
Чиа, най-добре пасва в киселото мляко. Слагаш в кисело мляко една-две чаени лъжички с връх и овесени ядки, или овесени трици и на сутринта, или вечерта зависи кога ги сложиш, за да омекнат и папкаш  :)
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #28 -: Октомври 18, 2012, 22:52:22 pm »
Една позната каза,че правила дресинг за салата от чиа.Ще поровя в нета може да има интересни рецепти.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #29 -: Ноември 01, 2012, 11:29:56 am »
 :( мецинка е на принудителна диета до 15.11. момичета моля за съвети за захранване

Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #30 -: Ноември 01, 2012, 11:41:11 am »
Точно това е най-сложното от една диета - захранването! Увеличи дневният порцион с по една лъжичка-две. И все още се старай да избягваш забранените храни. Или ако не издържаш се старай да не комбинираш много храните. Хапвай само ябълки за деня, или само банани..., но не и киви и портокали.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #31 -: Ноември 01, 2012, 13:12:01 pm »
Мецинка, зависи каква ти е диетата....


Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #32 -: Ноември 01, 2012, 14:00:01 pm »
 :( строга...  :lol:
сега сериозно, поради проявени алергии ми е забранено
всичко животинско
всякакви ядки
мед
шоколад
цитруси, плодове с мъх (праскови) и такива със семки (грозде, ягоди, нар, малини)
 :?

не ям много картофи, предимно ориз, моркови, печени чушки, краставици, домати, зелени кисели ябълки, маслини, обикновени бисквити и солети са разрешени, оризон, малко хляб

черно котенце то не е проблема в количеството. въпросът е с какво да започна (примерно мляко или сирене), след колко дена да въведа друга храна (яйца, месо) и т.н.  :? а си имам гастрит, та трябва да се подходи лекичко  :lol:

*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #33 -: Ноември 01, 2012, 14:21:35 pm »
Меци, от това, което си изброила, че ядеш, стават страхотни вегетариански ризота и пайели :P аз много обичам ориз и си правя редовно такива вкусотии, а и ориза ми действаше много добре на коремчето при бременните неразположения.
Метода на правене на ястията е много лесен и остава само да си подбереш зеленчуците, които да добавиш.
Пиши ми, ако искаш да дам указания :wink:




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #34 -: Ноември 01, 2012, 14:41:10 pm »
:( строга...  :lol:
сега сериозно, поради проявени алергии ми е забранено
всичко животинско
всякакви ядки
мед
шоколад
цитруси, плодове с мъх (праскови) и такива със семки (грозде, ягоди, нар, малини)
 :?

не ям много картофи, предимно ориз, моркови, печени чушки, краставици, домати, зелени кисели ябълки, маслини, обикновени бисквити и солети са разрешени, оризон, малко хляб

черно котенце то не е проблема в количеството. въпросът е с какво да започна (примерно мляко или сирене), след колко дена да въведа друга храна (яйца, месо) и т.н.  :? а си имам гастрит, та трябва да се подходи лекичко  :lol:

Ееее, ами че ти си станала почти като вегетарианците:) Няма страшно :)
Не мисля, че ще имаш кой знае какъв проблем със захранването тогава... Аз мислех, че си едва ли не на глад :)


Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #35 -: Ноември 01, 2012, 15:42:35 pm »
 :lol: да, сега съм заек, не мечка хаха. не гладувам, но асортимента ми е силно ограничен, тези дни нямах много време да си готвя  :?, карам на коктейлни хапки  :lol: (така се смее моят мецан) от обикновени бисквити с маслина и краставица  :lol:
 :wink: иначе и аз открих нови рецепти, и експериментирам, готвя си оризче с разни неща, но въпросът е за после  :? след отказ от някои храни с какво се почва с мляко или със сирене? май трябва като бебе да се захранвам  :lol:
 :D  :eat: ммм ризото ммм, олив дай рецептички, явно в събота ще падне готвене

Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #36 -: Ноември 01, 2012, 15:57:39 pm »
Мляко, ама кисело да е :) Така захранват и след коремни операции ;)


Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #37 -: Ноември 01, 2012, 22:59:39 pm »
Да кисело мляко, освен, ако изрично не е упоменато, че е забранено. Все пак белтъци... :oops:
*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #38 -: Ноември 05, 2012, 22:17:09 pm »
Меци, малко късно за събота, но ей къде е следващата :wink:
Ризото - задушаваш зеленчуците(гъбки, чушки, моркови, целина и т.н), които си решила с малко олио или зехтин и ги дърпаш от огъня. В съд с незалепващо покритие, дали тефлон или керамика няма значение, слагаш малко мазнина отново и задушаваш ситно нарязана глава лук, добавяш ориза, объркваш добре за 1 мин и започваш да добавяш бульон или вода, ако нямаш наличен. Съотношението е 1:3 дори малко повече в полза на водата, но слагаш по малко и бъркаш, като сместа я поеме, слагаш още малко и така до изчерпване на водата. Кoнсистенцията на сместа трябва да ти е рядка, нещо като на мляко с ориз. Дърпаш от огъня, слагаш бучка масло (докато си на диетата лъжица зехтин) и по желание настърган пармезан, добавяш предварително подготвените зеленчуци, объркваш добре и оставяш да отдъхне 5-10 мин преди да поднесеш. Метода на приготвяне е един, а вариациите на продуктите, които добавяш - по личен избор :P
Паеята е още по лесна и не е необходимо да и "баеш" :lol:
В съд с незалепващо покритие слагаш мазнина и слагаш ситно нарязана глава лук, добавяш зеленчуци по избор и задушаваш. Прибавяш ориза, объркваш добре за 1 мин и добавяш вода в съотношението 1:2,5, слагаш цялото количество и оставяш да заври. Намаляш котлона на много малко, например аз съм на 6-степенни котлони и слагам на 2, и си пускаш филмче. След около час - час и половина си готова, като през това време НЕ бъркаш сместа. Получава се много приятна хрупкава коричка на дъното. Подправките са по избор.




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #39 -: Януари 28, 2013, 22:56:36 pm »
Да изтупам темата си от прахта. Не е писано тук отдавна, за съжаление колкото и да не ми се ще трябва коренно да променя хранителните си навици.
Поради строгата диета, наложена от доктори ендокринолози ми се забраняват абсолютно следните храни: Всякакъв вид мазнина: олио, зехтин, маргарин. Всички видове млечни продукти, освен извара и обезмаслено прясно и кисело мляко. Най-лошото от всичко - сладкото, на мен ми пада от време на време кръвната захар... ужас!  :balk_145:
Единственото което мога да ям е варено, печено, задушено, на пара, пържолите трябвада са на скара и да пада мазнината от тях. Всъщност с моят пухкав вид - може би имам вид на човек, който едва ли не се тъпче с някакви гадни неща, обаче не е така...
Та ще трябва изцяло да премина на био-хранене, колкото е възможно разбира се. Няма друга алтернатива.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #40 -: Януари 29, 2013, 14:49:48 pm »
Днес на закуска ядох био овесени ядки със забранената кафява захар 1  чаена лъжичка и вода, разбъркани в 250 мл. чаша за чай. Сложих разни остатъци от чиа и се нахраних, кафето също го пих със кафява захар, но само една лъжичка и без сметанки и глезотийки.
За обяд сме на по-конвенционални варени крехки свински хапки със зеленце.
За био сладки неща, вече трябвада се търчи до био магазина, ще се купува и извара, няма начин това е за сега.
По-късно ще пиша какво смятам да правя за довечера и утре. На базата на писанията ще си направя и хранителният дневник по-добър за разбиране от мен самата :) Ето и как започнах да си водя дневника на хранителният и двигателният ми режим: http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=49145.0
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #41 -: Януари 30, 2013, 11:39:59 am »
За закуска чай и кафе, подсладени със стевия, овесени ядки с чиа, за обяд и вечеря  ще бъде маслини, извара  със спанак и киноа. След ядене по 5 зърна сурово какао за сдъвкване.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #42 -: Януари 30, 2013, 20:54:47 pm »
За вечеря киноа със спанак и извара, банан и авокадо (пасирани), утре смятам да направя киноа с френски микс (картофи, моркови, грах и царевица), подправки - червен пипер, риган, чубрица, розова сол. Ще направя и авокадо със сол (розова), върху черен пълнозърнест хляб за закуска :D
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #43 -: Януари 31, 2013, 15:10:04 pm »
Днес съм на френски микс (картофи, моркови, грах и царевица) с киноа, това е варено под формата на гъста супа. Десерт какаови сурови зърна. Авокадо и банан.
Ако съм нещо гладна между храненията - овесени ядки с чиа.
Да Ви кажа за киноата, това е нещо толкова вкусно, тя на практика е няма вкус, но овкусява съседните зеленчуци и манджичките с нея стават просто върха.  :lol:
Да, това хранене излиза в пъти по-скъпо, но така зверски нахранва, че не мисля за нищо друго. А, да забравих за портокалите. Днес ще хапна един-два.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #44 -: Февруари 03, 2013, 20:41:42 pm »
Днес съм на домат без нищо, нещо като предобедно хапване, за обяд беше доматена супа с лук и киноа, за следобедно две парченца свинско филе, увити в зелеви листа (подобие на сърми), а за вечеря зелева яхния с домати, лук и кафяв ориз. Изяла съм за деня само една тънка филийка препечен пълнозърнест хляб.
Сладичкото беше кафе и чай подсладени със стевия, една много красива, сочно, но изобщо не беше сладка - круша.
Порцийките са ми мънички, колкото шепа и половина, но за сметка на това много вкусни и питателни, усещам, че бъкам цялата от енергия. :D
Да Ви споделя една тайна, една съфорумка ми даде тайна рецепта на здравословен течен шоколад, взимате 2 бр. авокадо, пасирате ги, добавяте им 2-3 супени лъжички горчиво какао (без захар), в блендер разтрошавате сурови лешници, или бадеми. Ако не Ви се стори сладко, добавяте стевия на вкус и воала!!! Хайде, споко! Ще бъде много, много вкусно. В крайна сметка, психологическата бариера от към забранените храни ми отвори друга врата - към изцяло нов вид хранене, което е супер!!! Нищо не ми липсва, а съм доста по-щастлива. Странно, явно и тази храна също е свързана с ендорфините  :lol: А,  ме кара да се чувствам и по-лекичка, ей така от нищо самочувствието ми се подобри! :D
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #45 -: Февруари 03, 2013, 23:36:21 pm »
Моля те, споделяй рецептите си в темата за Здравословни рецепти. Може да бъдат
полезни на други момичета.
[/url][/url]
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #46 -: Февруари 04, 2013, 13:53:06 pm »
Добре :)
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #47 -: Февруари 07, 2013, 14:50:50 pm »
Днес е темата за киноата:

Киноа (Chenopodum quinoa) представлява едногодишно растение с широки листа, за родина на което се приема Южна Америка. Въпреки че определят киноа като зърнена култура, тя е близък родственик на спанака, цвеклото и лободата, а благодарение на превъзходните си хранителни качества, придобива все по-голяма популярност. Киноата е истински дар от природата, тъй като позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата.

КиноаНеслучайно наричат киноа "царицата на зърнените култури". С богат хранителен състав и лек орехов привкус, малките зрънца са предпочитана храна от вегани, вегетарианци и суровоядци.

Нейното консумиране определено е добра предпоставка за здравословно и балансирано хранене, а липсата на глутен пък позволява зърнената култура да бъде включена в менюто на подрастващите. Най-големите производители на киноа в световен мащаб са Перу, Боливия и Еквадор.

Историята разказва, че киноа е подарък от инките, заедно с картофите и царевицата, които неслучайно я приемали не само за свещена храна и лекарство, но и за слабоалкохолна релаксираща напитка.

Наричали я "дребен ориз" и се занимавали с нейното отглеждане още преди повече от 5 000 години, а засаждането й започвало с хвърлянето на семена от вожда на племето.
Видове киноа

    Обикновена киноа - с дребни светлобежови или бели семена, която се реща най-често в Перу.
    Кралска киноа - с едри, червеникави семена и сравнително специфичен вкус, кралската киноа се отглежда в Боливия при определени климатични условия.

Начини за консумация на киноа

Киноа е подходяща за сервиране под формата на гарнитура към различни основни ястия:

    сварена и гарнирана с обезмаслено сирене;
    успешно може да замести ориза във всяка гозба;
    с киноа лесно може да бъде приготвен хляб и хлебни изделия, различни салати, десерти и дори супи;
    от киноа може да бъде приготвена слабоалкохолна напитка с вкус, силно напомнящ този на бирата.

    Изключително богата на протеини зърнена култура - 14-20% (за сравнение - в ориза съдържанието на протеини е приблизително 7.5%, в просото 9.5%, а в пшеницата 14%).
    Киноата е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини.
    Добър източник на витамини от групата В и Е.
    Съдържа цинк, желязо, магнезий, манган, фосфор.
    В киноата има умерено висока порция фибри.
    Не съдържа глутен и има сравнително нисък гликемичен индекс.
    В състава й се открива многообразие от полезни за организма вещества, което я превръща в подходяща храна за бременни и малки деца.
    Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа благоприятно върху процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Високото съдържание на протеини превръща киноа в задължителна част от менюто на всички активно спортуващи.
    Смята се, че спомага за сравнително бързото редуциране на дегенеративните промени на кожата.

Здравословни ползи

Консумирането на киноа е добра превантивна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система.
Как да съхраним киноа?

Семената от киноа се съхраняват в хладилник или фризер, като е препоръчително преди употреба да се измият добре под течаща вода, за да се отмият сапонините, които съдържат. Условията на варене са идентични с тези на ориза, като киноа увеличава обема си до четири пъти.

Киноа може да се консумира и под формата на кълнове, като за целта е необходимо да бъде накисната във вода приблизително 12 часа, след което семената се прехвърлят върху стерилна марля. Така те се превъщат в превъзходна добавка към различни салати, или могат да се консумират просто поръсени с балсамов оцет и чесън.

Източник: Киноа http://www.bb-team.org/articles/3911_kinoa#ixzz2KDWNagd6
Follow us: @bbteam on Twitter | bbteam on Facebook
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #48 -: Февруари 25, 2013, 20:43:57 pm »
Днес пък ще говоря за солта  :D
Да, да, да, точно така за солта! Има една приказка, че солта е най-скъпото, не случайно, по количеството сол се е определяло и част от богатството на царете.
Обаче да се върнем в наши дни. Добре известната бяла сол, си е вредна, както и да я погледнем, от една страна заради замърсяването на съвременните морета и океани, от друга страна начинът й на преработка. Да не говорим, че повишава кръвното, не е полезна за диабетици и хора като мен с огромни диоптри.
Да, но откакто съм на една специфична диета, на мен много ми се дояжда сол, солено, не усещам как в един момент си изпускам солницата, при положение, че преди това ядях почти безсолно.
Както реших да заместя бялата и кафява захар със стевия, така реших да заместя и бялата сол с розова.
Има най-различни цветове сол: розова (хималайска),синя (персийска), сива (бретанска, келтска), кафява, червена (хавайска) черна (кипърска) и бяла (обикновена), ако някой се сети за друг вид сол може да допълни списъка и да разкаже повече.
Та сега ще наблегна върху Розовата хималайска сол. Какво за нея - това е най-висококачествената естествена сол в света. Образувала се е от праисторическо пресъхнало море в района на днешните Хималаи преди повече от 500 милиона години!
Тя е 100% натурална, добивът й се прави на ръка от солни мини, селектира се ръчно, единственият процес, на който се подлага е измиване с чиста вода и изсушаване на слънце. Не се преработва.
Над 97% чист натриев хлорид и естествено съдържащи се в солта минерали като калций, калий, желязо, магнезий и др., полезна е за метаболизма, полезна е за диабетици, хипертоници, за хора с наднормено тегло, за хора с увредено зрение и не съдържа изкуствени добавки.


« Последна редакция: Февруари 25, 2013, 20:50:08 pm от chattenoire84 »
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #49 -: Февруари 26, 2013, 11:18:03 am »
И така днес ще говорим за изсушен и смлян корен от растението Мака :D

И не случайно я споменавам, защото идва сезонът за детоксикация (пречистване) на организма.

Маката (Lepidium meyenii) расте в Боливия и Перу. Известна е също като перуанска мака. Расте по високите планини и само при студени условия, в по-бедна почва. Hypocotyls (хипокотили) са едни от основните съставки на естествено израсналия и органичен корен в планинските области. Съдържанието им е значително по-ниско в растенията, отглеждани в парници или топли места. Има значителна разлика в съдържанието на съставката, както и на други вещества при Мака, отглеждана в други области на Андите и в диворастящата, органична мака. Хората я ценят заради корена, който може да бъде използван като хранително или билково растение.

Мака коренът е богат на въглехидрати и протеин - съдържа 60% въглехидрати, 10% протеин, 8.5% хранителни фибри и 2.2% мазнини. Съдържа също уридин, яблъчна киселина, бензоил дериват, glucosinolates (гликосинолати, които предпазват от ракови заболявания, особено на млечните жлези) и др. Изсушеният мака корен е богат на алкалоиди и есенциални минерали (селен, калций, магнезий, желязо), мастни киселини, включително линолеинови, палмитинови, олеинови киселини и 19 аминокиселини, полизахариди и др.

Мака се отлглежда и консумира от южноамериканците от хиляди години. Подобрява имнунната система, мозъчната функция и клетъчното дишане. Тя има възстановяващ ефект при мъже и жени на средна и напреднала възраст. Южноамериканците използват корена за увеличаване на енергията, за облекчаване на физическата и психическата умора, за обогатяване на храната. Мака може да помогне при проблеми свързани със застаряването, остеопороза или анемия. Регулира и хормоналните нарушения при жените: нормализира менструацията, облекчава болките преди цикъл, както и симптомите на менопаузата. Мака е добре известна и като "билковата виагра", защото увеличава плодовитостта и либидото. Изследвания показват, че при мъже екстрактът от мака или мака на прах могат да повишат и да подобрят качеството на спермата. Това се дължи на високата концетрация на протеини и други жизненоважни хранителни вещества. Поради това, в района на Андите на мака се гледа като на магичен "символ на младостта".
Как може да се приема мака.

В Перу се приготвя и консумира по няколко начина. Част от растението се пече в дупка, наречена matia (матия). От мака се прoизвежда слаба бира, наречена chicha de maca. Листата могат да се приготвят сурови на салата или да се сготвят.

Има няколко начина на приемане. Най-популярният е като мака коренът се намачкава и вари за да се получи сладка течност, която се смесва с мляко с овесени ядки или с други зърна и зеленчуци за печене.
Естествено, перуанците пекат или сушат корена и след това го смилат на прах. Нашата мака е сушена и на прах. За тялото е по-лесно да усвои прах от мака, отколкото ако се яде самият корен. Може да се добавя към сокове, мюслита, кисело мляко, плодови салати. Някои производители добавят мака в шоколади, кексове, супи и др. Прием за първи път на Мака на прах: добре е да започнете с половин чаена лъжичка на ден, което не е много и може би няма да усетите ефект или обратното - ако ви се услади и харесвате ароматa й, можете да увеличите до 1 чаена лъжичка. Запазете приема от 1/2 чаена лъжичка, докато не достигнете своя праг. Под това се разбира, че ще има увеличен прилив на енергия и може да се появат симптоми на детоксикация. Ако имате симптоми да детоксикация, е добре да се намали дозата отново. Веднъж щом отминат симптомите, можете да приемате повече мака. Редовно приемане на мака: при редовна консумация се препоръчва едноседмична почивка всеки месец! Почивката от взимането на супер храни понякога може да увеличи тяхното въздействие.
Източник: www.zoya.bg
*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #50 -: Февруари 26, 2013, 12:29:04 pm »
Стана ми интересно за хималайската сол и се поразрових вчера.
 
Оказа се, че това е търговското име на халит, каменна сол, добивана в солни мини в Пакистан.
Някак не мога да повярвам, че се добива на ръка, при положение, че само една от мините е дълга 40 км, а добивът от нея е над 400 000 тона на година.
Също така, има изследване на Баварска агенция за защита напотребителите, че тази сол може да предизвика високо кръвно налягане, колкото и всяка друга сол.
Справка http://en.wikipedia.org/wiki/Himalayan_salt

Май качествата й ще се окажат прехвалени, с цел по-висока продажба.





Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #51 -: Февруари 26, 2013, 15:13:33 pm »
Да, това е вид каменна сол, не съдържа йод. Естествено, че съдържа натриев хлорид, който може да вдигне кръвното, всяка сол може да го направи  :wink:, но все пак говорим за нормална употреба, не за предозиране, защото с всяко нещо като се прекалява, знаеш какво става. :wink:

Забравих да спомена, че има 2 солни мини в Пакистан от едната мина, вероятно за която ти говориш може да се добива с машини, но другата мина се контролира от немци, значи склонна съм да се доверя на тяхната преценка за качеството на солта, която се предлага на пазара.

*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #52 -: Февруари 26, 2013, 15:32:22 pm »
Да, това е вид каменна сол, не съдържа йод. Естествено, че съдържа натриев хлорид, който може да вдигне кръвното, всяка сол може да го направи  :wink:, но все пак говорим за нормална употреба, не за предозиране, защото с всяко нещо като се прекалява, знаеш какво става. :wink:

Понеже си писала, че е подходяща за хипертоници. :wink: Затова написах за изследването.

А и аз не казвам, че е лоша солта, но са силно преувеличени преимуществата й с цел по-голяма печалба.

Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #53 -: Февруари 26, 2013, 15:51:40 pm »
Е, аз затова после коригирах, че ако се прекали с нея пак може да вдигне кръвното. Ако например в диетата на определен човек изрично е упоменато, че солта му е забранена във всякакви цветове и форми, то тогава е ясно, че ще бъде ограничена изцяло, но от диетичният магазин, от където я купих една жена, която страда от високо кръвно (клиент сиреч) ми се похвали, че няма проблеми откакто я взима. Може при различните хора да действа различно. Аз пък съм с много ниско кръвно, но за да не си увреждам допълнително зрението си реших да подменя бялата сол с розова  :wink:
Знаеш, че и с билките е така, ако се прекали с дадена билка, то тя може да стане отрова :)

С една дума по-малкото зло :)
« Последна редакция: Февруари 26, 2013, 15:57:04 pm от chattenoire84 »
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #54 -: Март 11, 2013, 20:09:56 pm »
Така, днес ще говорим за брашното от ЛИМЕЦ:D

В днешния модерен свят свикнахме да получаваме всичко бързо, лесно, удобно и на ниска цена. Намерихме заместители на скъпи и бавни за обработване суровини, открихме технологии за производство на трайни и евтини материали и вещи, развихме химията и биологията до степен, която ни позволява да произвеждаме много храна за кратко време и за наистина малко пари. В един момент от миналото изглеждаше сякаш вече нямаше да има нито глад, нито болести и сякаш нищо не можеше да спре хората да бъдат най-сетне щастливи и удовлетворени от живота. Всъщност стана точно обратното. Днес все повече от нас не са нито здрави, нито доволни от живота, който имат. Храната е сравнително евтина и в изобилие, но все по-малко засища сетивата ни и все по - дълъг става списъкът с химични вещества на етикетите дори на уж прости неща като хляба. В стремежа да улесним себе си и децата си, създадохме един свят от заместители, където мебелите, дрехите, храната, се оказаха сурогат - имитации на това, от което се нуждаем, за да живеем нормално; и този изкуствен свят сега бавно ни убива. Дали ще се оставим да загинем, задушени в него - зависи от нас.

Въпросът доколко е "истинска" храната, която консумираме всеки ден и с която храним децата си, вече не е толкова нов. Всъщност не е далечно минало времето, когато се гледаше като на сектанти и маргинали на малкото хора, осмелили се да говорят на висок глас за вредите, които нанасят на човека и природата новите технологии в селското стопанство и хранителната индустрия - прекомерната употреба на пестициди, създаване то на сортове, твърде различаващи се по качества от изходните видове, използването на генномодифицирани организми за получаване на по - високи добиви и други. Сега вече този тип хора не са толкова малко и техният глас се чува. По убеждения и начин на живот ние сме част от тях.

Търсейки как да живеем и да се храним природосъобразна, ние научихме за лимеца. Сведенията ни бяха оскъдни, но ни заинтригува идеята да се върнем към храната на нашите прадеди от далечни епохи. Нещо повече - бихме искали да я отглеждаме по простите и чисти методи от старите времена, наричани днес с модерното име "био земеделие". А най - голямото ни желание е да споделим това малко чудо с всички вас, за които "природа" и "здраве " не са празни думи.

Доскоро това растение представляваше интерес предимно за археолозите. Лимец (Einkorn wheat, Однозернянка) е една от най - старите храни на човечеството. Той е житно растение от сем. Poaceae род Triticum, с видово име Triticum monococcum според биноминалната класификация  на К. Линей. В последно време, ведно с желанието на хората да се хранят правилно и да живеят здравословно, интересът към лимеца се възражда, за да заеме той отново изгубеното си място на трапезата ни, което му се полага по право.

Пшеницата лимец (на немски Einkorn, на руски однозернянка; в превод и двете думи означават "еднозърнеста") може да бъде отнесена както към дивите видове пшеница - Triticum boeoticum (или baeoticum), така и към домашните форма - Triticum monococcum. Дивите и култивираните форми на растението се разглеждат като отделни видове или като подвидове на T. monococcum. Лимецът е диплоиден вид на олющената пшеница, с твърда покривна люспа ("husk") и плътно положени зърна. Култивираната форма се различава от дивата по това, че , семената са по-големи и класовете остават цели при съзряването.
Лимецът е една от най-рано култивираните форми пшеница. Зърна див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в регион на  Близкия изток, известен като Плодородния полумесец. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. в периода на т. нар. Догрънчарски неолит. Изследваните ДНК - отпечатъци водят към предположението, че лимецът първоначално е култивиран близо до Карадаг - област в югоизточна Турция, ъдето са намерени голям брой земеделски поселища от споменатата епоха. В по - късни времена - през Бронзовата епоха, отглеждането му постепенно е намаляло за сметка на други култури, за да сведе до днешното му състояние на реликт - полузабравено растение, почти без стопанско значение, отглеждано като регионален вид в Мароко, Турция, страните от бивша Югославия и някои планински райони на Франция. Доскоро по тези места той се е използвал производство на булгур и като фураж за селскостопанските животни.

Лимецът е издържливо растение. Той е почти див вид, който може да оцелява и да се развива дори върху много бедни почви, където отглеждането на съвременна пшеница е немислимо. Геномът му (тоест вида и подредбата на гените в клетките му) е останал непроменен за векове. Известно е, че съвременните пшеници се отглеждат лесно и дават големи добиви в резултат на провеждана с години селекция на сортовете. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен - хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове! Освен за заместител на модерните пшеници във всекидневното хранене, лимецът е незаменим за хората, болни от целиакия. Целиакията е състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, последният се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на лимеца - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора. На тях лимецът дава надежда за вкусна храна и нормален, здравословен живот.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #55 -: Март 12, 2013, 16:54:01 pm »
Простете невежеството ми, но от къде може да се купи киноа - имам предвид дали се намира само в специализирани магазини или я /го/ има и в супермаркетите?
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #56 -: Март 14, 2013, 23:24:34 pm »
Хоуп,аз си купих от обикновен магазин,само че има щанд със здравословни храни,вече няколко дни закусвам кисело мляко с лъжичка киноа и чия много ми харесва и ме държи сита поне 4-5 часа:)Екстра ми е за диетата,дето уж пазя:)
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #57 -: Март 15, 2013, 14:04:04 pm »
Във всеки БИО магазин я има, както и повечето храни, които описвам могат да се намерят в подобен вид магазини.  :wink:
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #58 -: Март 21, 2013, 15:15:54 pm »
Аз продължавам с въпросите си към по сведущите:
Днес си купих пастет от гъби шийтаке и прочетох за техните изключително полезни съставки. Та се чудя от къде човек може да си купи сушени или пък пресни /четох, че са откривани ферми за отглеждане на такива гъби из България, ама дали са просъществували/.Консумирали ли сте таквиз гъби и от къде ги вземате?
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #59 -: Март 22, 2013, 04:01:07 am »
hope-love -това са гъби, които китайците мноого ги уважават. Предполагам ще има сушени в китайски магазини, където продават храна. Гъбите имат много силен аромат и са тежки за храна и реално слагам около 2-3 гъби за 2л супа примерно.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #60 -: Март 22, 2013, 11:52:18 am »
Благодаря за отговора за гъбите. Снощи хапнахме от пастета от шийтаке, който купих от ДМ. И той малко тежичък идва - трябва в съвсем малко количество. Но ми хареса.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #61 -: Март 22, 2013, 12:34:10 pm »
hope-love, дано да намеря и аз да купя такъв пастет. Ще ми е много любопитно да опитам вкуса.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #62 -: Март 22, 2013, 15:01:29 pm »
Съвсем случайно открих пастета на шанда за храни в магазин от веригата DM. Взех го да си разнообразя менюто, че постя и чак после прочетох за гъбити и полезните им свойства.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #63 -: Март 23, 2013, 06:51:45 am »
Благодаря ти за отговора.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #64 -: Април 08, 2013, 19:51:30 pm »
Искам да попитам и тук чиа и булгур как ги приготвяте изобщо как се консумират? И елдата, кой вид беше за предпочитане, че има на пазара и бланширана, а аз, не мога да се сетя :oops: от коя си взимах :oops: :lol:


Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #65 -: Април 09, 2013, 23:37:35 pm »
Дес,булгура го правя на салата Табули,сварявам го в подсолена вода .докато омекне,добавям ситно накълцан магданоз(3-4 връзки) домат на кубчета,без демките(аз го беля) зехтин и личонов сок,става чудно и ми е доастатъчно за вечеря.А чията я ям с кисело мляко,от вечерта си забърквам супена лъжица овесени трици,чаена лъжичка чия и  годжи бери на око в кофичка мляко,до сутринта поемат и става вкусна закуска.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #66 -: Април 10, 2013, 12:02:54 pm »
Дес,булгура го правя на салата Табули,сварявам го в подсолена вода .докато омекне,добавям ситно накълцан магданоз(3-4 връзки) домат на кубчета,без демките(аз го беля) зехтин и личонов сок,става чудно и ми е доастатъчно за вечеря.А чията я ям с кисело мляко,от вечерта си забърквам супена лъжица овесени трици,чаена лъжичка чия и  годжи бери на око в кофичка мляко,до сутринта поемат и става вкусна закуска.
ООо много благодаря Теди81  :bighug: само да попитам, това салата Табули, какво е :oops:


Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #67 -: Април 10, 2013, 17:19:31 pm »
Здравословното хранене и глезотийките плюс водната аеробика ми помогнаха много, за да забременея и успях!!!
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #68 -: Април 10, 2013, 18:07:45 pm »
Здравословното хранене и глезотийките плюс водната аеробика ми помогнаха много, за да забременея и успях!!!
Честито!!!Лека и безпроблемна бременност до термин!!!
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #69 -: Април 10, 2013, 19:07:44 pm »
Здравословното хранене и глезотийките плюс водната аеробика ми помогнаха много, за да забременея и успях!!!
Честито и тук  :bighug:Но на мен, ми трябва малко и помощ от приятел  :jump12:


*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #70 -: Април 10, 2013, 23:31:58 pm »
Честито!
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #71 -: Април 10, 2013, 23:37:21 pm »
Някой може ли да ми предложи как да приготвям киноа за детето? Нещо подходящо като за него.

*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #72 -: Април 10, 2013, 23:41:37 pm »
Мишле наканила съм се да я варя и да експериментирам с масло, зеленчуци, сирене или да сложа във фурната със зеленчуци и кашкавал.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #73 -: Април 11, 2013, 00:04:54 am »
Да... а дали й се изхвърля вода, нещо особено при варенето?
Взех една елда и не ми хареса. Може нещо да не я приготвям както трябва. Горчи ми и един тежък вкус има. Био елда, зеленикава. Обикновената кафявата с по-приятен вкус ли е? Някъде четох, че трябвало да й се изхвърля на елдата първата вода като на боба, другате пишеше, че се накисвала предварително преди варене заради горчилката.  Някой знае ли как е правилно да я приготвя?

Не ям такива щуротии и не съм наясно, но на Дани искам да предложа, а се оказва, че не знам как се приготвят  :oops:

*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #74 -: Април 11, 2013, 00:08:53 am »
На мен ми горчи кафявата елда, но моят мъж я предпочита. Не сменям вода. Варя една чаша с 3 вода около 15 мин. (общо взето докато се разпука) и оставям в тенджерата за малко. Тя водата се поема, слагам масло и сирене и готова закуска  :D
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #75 -: Април 11, 2013, 19:39:40 pm »
Мишле,аз редовно давам на Жаки,варя около 15 минутки в повечко вода,трябва да стане перлен цвета на зрънцата.Добавям го към зеленчуково пюре и пасирам ,става много вкусно днес си хапна с спанак и заешко,много и се услади:)А чиа и слагам по половин лъжичка чаена в плодово пюре,закисвам го от сутринта и до следобяд е готово.Днес купих амарант и просо .ще ги редувам с киноата,ако те интересува ще ти пиша дали са и харесали.Също така смятам да купя брашно от лимец и пълнозърнест ориз и да и опека бисквитка,вместо тези на плазмон да си гризка по едничка,захар няма да слагам и ще стане като сухарче по скоро.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #76 -: Април 11, 2013, 21:18:10 pm »
Тук не съм виждала амарант да продават, нито брашното от лимец.
Но сподели рецептата за бисквитките, аз ще потърся, може и аз да правя на Дани.
Киноа ще купя и ще пробвам, благодаря ти :)

*
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #77 -: Април 12, 2013, 00:26:59 am »
Аз много харесвам киноа - варя 5 мин, дърпам от котлона и похлупвам, докато поеме остатъка от водата. Ако след около 15мин все още има вода - изцеждам. Върви със сладко и със солено.
Амаранта не го харесах - имаше вкус на туткал или поне така си представям вкуса на туткала :lol:




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #78 -: Април 12, 2013, 01:02:29 am »
киноа можеш да слагаш в супа - вместо ориз/фиде/картоф -  или смесена със зеленчуци, риба, месо...

какви ли не бъркочи правех, като беше малък синът ми - сега е по-трудно :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #79 -: Април 12, 2013, 11:58:13 am »
Ами киноата, въсщност няма вкус, но доувкосява самото ястие при термична обработка, това нещо е адски добро!!!  :D Яжте киноа колкото може повече :)
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #80 -: Април 12, 2013, 12:07:50 pm »
Тази киноа, която спрягате, за какво е полезна :lol:? Тя е нещо различно от чия-та нали, ама така се обърках :lol:


Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #81 -: Април 12, 2013, 12:14:33 pm »
Няма нищо общо с ЧИАта :) Киноата е зърнена култура подобна на ориза, а чиа-та е като зрънце, което като се разтвори във водичка и се желира.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #82 -: Април 12, 2013, 14:38:34 pm »
Няма нищо общо с ЧИАта :) Киноата е зърнена култура подобна на ориза, а чиа-та е като зрънце, което като се разтвори във водичка и се желира.
Благодаря :bighug:!
Залавям се да чета и да ги опознавам  :lol: Иначе, чиата си я добавям към кисело мляко, но не забелязах да се е желирала пък :P


Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #83 -: Април 12, 2013, 15:25:41 pm »
Изчакай я малко повече от 15 минути (ако е във вода) и ще се убедиш сама ;)
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #84 -: Април 12, 2013, 23:41:15 pm »
Здравословното хранене и глезотийките плюс водната аеробика ми помогнаха много, за да забременея и успях!!!

Честито котаранке! Пожелавам ти лека бременност, внимавай ОЩЕ повече с храната, от изключителна за теб и бебето важност е да консумираш само чиста и прясна храна. Избягвай салати по заведения ако излизате.
Навлизаш в период от живота си, в който храненето е от изключителна важност. Виж за водната аеробика те съветвам да преустановиш заради хигиената в басейните. може да замениш с велоаргометър  след 3 месец.
[/url][/url]
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #85 -: Април 12, 2013, 23:47:25 pm »
Киноата всъщност е от рода на спанака,въпреки че изглежда като ориз:)
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #86 -: Април 14, 2013, 12:01:39 pm »
Ето тук има доста рецепти с киноа, но за съжаление са на английски:
http://www.thegardengrazer.com/2013/01/crazy-for-quinoa.html

А пък аз да се похваля с един десерт, който взех от нета и се получи страхотно, въпреки, че го поизмених :) В момента у дома постим, за това и десерта е постен :)
http://recepti.gotvach.bg/r-4039-%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88

Аз го направих с брашно тип 500 и кафява вместо бяла захар, както и зехтин вместо олио :) Не го сиропирах както са препоръчали в сайта, а тъй като на вкус много ми заприлича на едно "Негърче" дето много обичаме с мъжа ми, му направих заливка подобна на "негърската" само, че замених маслото със зехтин.
Заливката е следната /аз я правих на око/:
-зехтин
-захар
-какао
-съвсем малко бяло вино за аромат :)

Аз го изпекох в машината за хляб, че в момента фурната ми е повредена и се налага да импровизирам. Наложи се обаче да пусна програмата за печене втори път, че нещо не се беше допекло :) Съжалявам, че не се сетих да го снимам навреме....много бързо изчезна :)


*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #87 -: Април 14, 2013, 16:54:20 pm »
Изчакай я малко повече от 15 минути (ако е във вода) и ще се убедиш сама ;)

Да бе верно, снощи си накиснах във вода и се беше получило желето :lol: Джиджи :bighug: много интересни рецепти, а ако знаете и само как ги превежда Гугъл преводача  :lol:


*

    tilieva

  • *
  • 34
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #88 -: Април 14, 2013, 16:58:13 pm »
Тази киноа, която спрягате, за какво е полезна :lol:? Тя е нещо различно от чия-та нали, ама така се обърках :lol:
И аз вече много се обърках с тия модерни храни....  :oops:
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #89 -: Април 14, 2013, 18:02:30 pm »
Много интересни рецепти, Джиджи!

Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #90 -: Април 14, 2013, 18:22:49 pm »
И на мен здравословните храни в началото ми бяха доста мътни, но много четох и ходех по биомагазините и разпитвах продавачките, така да се каже понаучих това-онова.
Сега ми стана смешно, че киноата е от рода на спанака, а аз я готвя със спанак!!!  :lol: :lol: :lol:
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #91 -: Април 14, 2013, 18:34:21 pm »
Ами ето:)


Киноа (Chenopodium quinoa) e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя е псевдо-житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Щирови (Amaranthaceae) (към което принадлежат също спанакът и цвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с висока хранителна стойност.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #92 -: Октомври 30, 2013, 15:13:13 pm »
Да ви питам замествате ли слънгогледовото олио с други растителни мазнини? Кои се препоръчват като по-полезни /или по-безвредни/. Бях се насочила към олио от рапица, ама прочетох противоречиви мнения за него. Радко ядем пържени харани, ама от картофки от време на време не можем да се лишим - с какво олио е добре се пържи, знам, че зависи от температурата, при която прегаря и пр., ама нямам време да търся и чета, така че моля за съвети "на готово" от по-сведующите.
Re: Здравословно хранене и глезотийки
« Отговор #93 -: Октомври 15, 2014, 12:40:05 pm »
Една позната каза,че правила дресинг за салата от чиа.Ще поровя в нета може да има интересни рецепти.