0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте!
Искрено се надявам четящите и пишешщите в този форум да ми помогнат, като ми разкажат за опита си. Имам нужда от информация, объркана съм и аз и съпругът ми и просто трябва д ачуем всякакви мнения, за да с еориентираме. Ето подробностите.
След две поредни спермограми, съпругът ми получи диагноза Olygoasthenoteratozoospermia (3% клетки на сперматогенезата по Крюгер). Знаем че това е много лош резултат и ни дава основание само и единствено за ICSI процедура за забременяване. ПОсетихме двама гинеколози с тези спермограми, правени в различни центрове за асистирана репродукция и двамата, независимо един от друг заключиха: ICSI.Посетихме и андролог, той обаче каза: "Да, ако искате само дете и не искате да лекувате лошата спрматогенеза и лошата подвижност на съпруга, тогава правете ICSI. Ако искате да се опитате да подобрите спермограмата, половия си живот и да дадете шанс на съпруга, тогава правете хормонална терапия: 3 месеца прегнил и меногон (по една ампула мускулно на седмица) и на всеки 20 дни по една ампула омнидрен (може би с епише омнидерн, не съм сигурна).
Аз консултирах предложението на андролога с единия гинеколог и той беше категоричен: "не вярвайте на андролозите, защото ще загубите и малкото нормални сперматозоиди, които имате сега." Съпругът ми обаче иска да се подложи н атази терапия.
Въпросите ми са:
1. правили ли сте подобна терапия след подобна диагноза и какви бяха резултатите при вас?
2. въпорс към лекарите, четящи форума: наистина ли тази хормонална терапия може да доведе до още по-лоши резултати на спермалния анализ(ако изобщо могат да са по-лоши от сегашните)
едно уточнение - умишлено не споменавам имената н алекарите които посещаваме, за да не сте тенденциозни в отгвоорите си, а и за д ане им правя добра или лоша реклама. надявам се на обективни и реални мнения. Предварително благодаря. наистина сме отчаяни, моля помогнете. до момента не сме имали деца, искаме да имаме
*
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #1 -: Октомври 05, 2011, 18:06:23 pm »
Много хубаво е, че разглеждате възможността за терапия преди инвитро/икси процедура. Но е важно да откриете причините за лошата спермограма - там е ключът.

Моят мъж имаше същата диагноза - тя означава брой, подвижност и правилна морфология на сперматозоидите под нормата, тоест и по трите мерки положението не е розово. Морфологията при нас варираше около 8-12%. По съвет на лекаря ни, репродуктивен ендокринолог, посетихме уролог, който откри варикоцеле и занижено (на долната граница) ниво на тестостерона. Мъжът ми беше опрериран за варикоцелето и в продължение на почти една година пиеше кломифен цитрат (известен още под марката Клостилбегит) по 25 мг дневно. Това успоредно с прием на голям брой витамини и антиоксиданти.

Около 9-10 месеца след операцията и лечението с кломифен и витамини отчетохме повишено ниво на тестостерона и значително подобрение при подвижността и броя. Това подобрение позволи да направим процедура точно една година след операцията със смесено оплождане инвитро и икси (броят яйцеклетки го позволяваше), от която съм бременна в момента. Разказвам историята си като пример за правилно проведени изследвания, навременно поставена диагноза и адекватно и комплексно лечение на конкретните проблеми.

Та на въпроса ти: можете да пристъпите към процедура още сега. Имам приятелка, която забременя от икси около месец след поставяне на същата диагноза, без никакво лечение. Но е възможно и да не успеете, а да спечелите от по-задълбочени изследвания и опит за адекватно лечение според откритите проблеми. Защо искат да правят хормонална терапия? Правени ли са хормонални и микробиологични изследвания? Преглед за варикоцеле? Генетични изследвания?

Задай въпросите си на д-р Мели Даскалова тук:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45609.0
Ще получиш добър съвет.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #2 -: Октомври 05, 2011, 18:25:23 pm »
ако андролога е д-р Кацаров /а той е единствения андролог в България/ бих му се доверила напълно
всъщност ако имаш желание можеш и да напишеш спермограмите, за да видим какви са цифрите
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #3 -: Октомври 05, 2011, 18:50:31 pm »
Благодаря Цигу, както за съвета да пиша на д-р Даскалова, така и споделеният опит и съвети!
Да, пропуснах да кажа, че съпругът ми няма варикоцеле. Правен му е външен мануален преглед, не му е правен ултразвук. Заключението от прегледа: нормално разположение, външен вид и големина на тестисите и пениса.

Правени са хормонални изследвания:
Prolactin - 121.70 mlU/l  M(86.0-324.0)
LH - 3.30 IU/l  M (1.7-8.6)
FSH - 6.28 IU/l M(1.5 - 12.4)
Estradiol - 51.18 pmol/l  M (28-156)
Testosteron - 12.52 nmol/l M(9.9-27.8)
Правена е микробиология при която изолираха голямо количество Escherichia coli lab 244, които лекува с антибиотик Amicacin. Месец след края на антибиотичното лечение направи прпоба, при която с еустонови че бактерията е излекувана и новата микрибиология беше абсолютно нормална.
Правен е тест за инфекциозни болести, изследван е за двата вида хламидия IgM и IgG, тестът е отрицателен т.е. всичко е в норма
правен е тест за кръвосъсирване и коагулация
там се установ, че Fibrinogen не е в норма. Нашият резултат е 5.5g/l, а референтните граници са от 2 до 4
аРТТ (KKB)също е над нормата. Резултатът ни е 39.6 секунди при граници 27.6 до 37.2
Правена е и биохимия, т.е. Глюкоза. Холестерол (общ и Холестерол - HDL) - там всичко е в норма.
Съпругът ми не пуши и никога не е пушил, освен от време н авреме като гимназист, а в момента е на 35 години. Пие концентрат много рядко, може би 2-3 пъти в месеца и не повече от 50-100 гр., през седмицата две три вечери пием по биричка с вечерята или по чаша две вино. Това е в общи линии картинката. Моето притеснение с хормоналното лечение е по две причини: неговите хормони са в граница, наистина резулаттите му се доближават до ниската долна граница, но все пак не са извън нея. при това положение се питам как ще му се отрази лечението с още хормони. Втората причина е свързана с това че хормоналното лечение подтиска сперматогенезата, вярно не за постоянно, а за определен период, но кога е този период - по време на самото лечение или след него. какви са референтните граници, за да се възобнови сперматогенезата след или по време на хормонално лечение. не съм лекар, но съм образован човек и бих искала някой д ами препоръча специализирана литература за чететене на български, английски или френски. зная, че в научната литература резултатите никога не са универсални и че винаги е възможно отклонение от приетото за нормално, а и хората са все пак индивидуални случаи. зная също така че само лекарите знаят колко малко знаят всъщност и може би това е дугата причина д аискам да чета, и да питам, за да имам някакъв макар и минимален  и илюзорен контрол над ситуацията. Още веднъж Благодаря както на Цигу, така и на всички, които ще ми отговорят с някаква идея и споделен опит!
 
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #4 -: Октомври 05, 2011, 19:08:29 pm »
Благодаря за реакцията Мими!
Не бих искала да влизам в обсъждане на лекарите. Вярно, имената им имат значение, но при мъжкия фактор изглежда става дума преди всичко за математика и затова с готовност разказвам за болката си с числата от изследванията, без да намесвам личността на лекарите. Ето и данните от последната спермограма:
обем на еякулата: 2,8 мл.
цвят - нормален
Ph - 7,7
вискозитет - 3
време на втечняване: 30 мин.
концентрация на сперматозоиди: 10 млн/мл.
общ брой на сперматозоидите в еякулата 28 млн.
%обща подвижност 32
% сперматозоиди с нормокинеза 20
% с хипокинеза 12
% с акинеза 68
брой нормокинетични сперматозоиди 2млн.
общ брой нормокинетични - 5 млн и 600 хил.
аглутенация на сперматозоиди - не
агрегация на сперматозоиди - не
левкоцити 1
еритроцити - не
епителни клетки по-малко от 1
желатинови конгломерати - не
незрели клетки на сперматогенезата - не
4% сперматозоиди с нормална морфология
96% сперматозоиди с отклонения в морфологията от тях 30% с главични дефекти, 18% с шийни дефекти, 25% с опашни дефекти, 20% с цитоплазмен остатък и 3 % клетки на сперматогенезата.

ЗАключение: Olygoasthenoteratozoospermia

Това е тъжната картинка. С този постинг и с предишния, където цитирам резултатите от хормоналните, микробиологичните и кръвните изследвания на съпруга ми се надявам да открия някой със сходна диагноза с цел той да сподели опита си от някаков лечение, или пък да открия лекар пишещ във форума, който би могъл да коментира назначеното ни хормонално лечение (виж първия ми постинг в тази рубрика)
Благодаря още веднъж!
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #5 -: Октомври 05, 2011, 19:31:33 pm »
не, не е само цифри и математика
не зная как ще ти прозвучи, но аз забременях спонтанно два пъти с подобни резултати на съпруга ми /имаме нормално износени и две живородени деца/- подвижността последно беше 37 процента, а морфото- 2, количеството абсолютно същото
тук вече има значение и как е ситуацията при жената, ако няма нищо притеснително при теб за в момента аз бих опитала с хормоналното лечение
ако обаче има някакъв проблем за преодоляване и при теб- по-добре ИКСи
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #6 -: Октомври 05, 2011, 19:35:05 pm »
За мен от полза бяха избрани документи от този списък:
http://www.asrm.org/Guidelines/

По молба на една съфорумка бях превела прикачените документи със статия за мъжкия
хипогонадизъм от този източник:
http://www.merckmanuals.com/professional/sec17/ch227/ch227b.html
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #7 -: Октомври 05, 2011, 20:06:20 pm »
Цигу, Мини!
Огромни благодарности! Захващам се с документите още сега.
Мини, явно сте истински късметлии! Браво на вас - истинско опровержение на медицинските показатели! Ние обаче явно ще трябва да се боцкаме с хормони, след като от няколко години пробваме и нищо не става. При мен засега нищо не изглежда обезпокоително . Единственото излседване, което не съм правил, и то защото и двамата гинеколози като видяха съпруга ми бяха категорични че няма нужда от него, е контрастна снимка за проходимост на тръбите. Правени са ми изследвания на хормоните (progesterone, AMH, Inhibin B,Estradiol, FSH, LH, Prolactin,TSH, Testosterone, DHEA-S,), оценка на яйчниковия резерв, микробиология, фоликулометрия и изследвания за инфекциозни болести - двете хламидии (IgG i IgM). И двамата гинеколози казват че при мен всичко е ОК, нямам фамилна обремененост - майка ми е родила две здрави нормално заченати деца, сестра ми има две здрави нормално заченати и безпроблемно износени деца, а аз съм на 33 години и имам редовен цикъл. Всичко това накара лекарите да се вторачат в съпруга ми и да ми кажат че към момента няма нужда от изследване за проводимост на тръбите.
затова и в момента нещото което най-много ме тормози е резултатът от хормоналното лечение и опасността то да унищожи и малкото количество нормални сперматозоиди у съпруга ми, които към момента са достатъчни за ICSI. Но дали ще бъдат в началото на февруари 2012, когато ще трябва да даде проба след лечението, един Бог знае. 
Благодаря най-сърдечно за споделеното!
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #8 -: Октомври 06, 2011, 17:25:30 pm »
С безкрайно уважение към дипломата на тези двама лекари, но как така ще заявят, че няма нужда от ХСг- ами ако имаш тубарен фактор, какъв е смисъла твот мъж да се подлага на каквото и да било лечение ...?
прости ми, но това за мен е хипер непрофесионално
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #9 -: Октомври 06, 2011, 17:51:28 pm »
И освен казаното от мини, рисковано е да правиш икси ако не са проверени тръбите за хидросалпингс, който може да ти провали процедурата.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #10 -: Октомври 06, 2011, 18:08:51 pm »
няма вторачване във единия партньор, докато не се изследва всичко, свързано със забременяването не може да се заключи- това е проблема, а проходимостта на тръбите е съществен момент /и хидросалпингса също/
освен всичко друго въпрос на уважение между партньорите е всеки да се подложи на всички възможни изследвания
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #11 -: Октомври 06, 2011, 20:16:59 pm »
Здавейте отново Цгу и Мини! Ценя безкрайно коментарите ви, защото ми позволяват да се ориентирам за правилността на действията ми. Съгласна съм, че е мекоказано  странно че и двамата доктори не са ми назначили изследване за проходимост на тръбите, въпреки моите настоявания (аз се бях информирала какви минимум изследвания ми трябват, за да разбера в какво състояние е репродуктивната ми система), но просто при вида на спермограмите на съпруга ми те учтиво ме иронизираха и ми казаха, че в каквото и състояние да са тръбите ми при тази спермограма те нямат значение, защото единствената възможна процедура е ИКСИ. Сега обаче, когато той ще се подложи на тази хормонална терапия аз ще се подложа и н атова изследване, в случай че се установи някакъв проблем и той е лечим - да се лекувам докатоо и той, защото се губи много време.
Благодаря още веднъж!
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #12 -: Октомври 07, 2011, 09:44:25 am »
Да, и все пак, въпреки полезната дискусия до момента, на мен ми се иска да се върна към моя начален проблем и въпорс, а именно хормоналната стимулация едновременно с Прегнил, Меногон и Омнидерн при мъжете. Моля, някой да разкаже била ли му е предписвана такава стимулация? Ако да при какви условия и при какви резултати? До какво е довело лечението?
Благодаря ви!
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #13 -: Октомври 10, 2011, 16:43:50 pm »
Здравей, наистина е много лош този Крюгер. С или без варикоцеле може да бъде лош. При нас е между 3-6%. Варикоцелето не е оперирано именно поради страх да не се влоши проблема. Варикоцелето влияе най-вече на фактора подвижност.Трибестан не помогна, даже влоши някои фактори. Решението е икси. При нас беше неуспешно, дори при мен да не откриха нищо. Някъде четох, че колкото е по-голям % Крюгер, толкова е по-голяма вероятността за успех. При нас беше 3% по време на иксито. В момента пробваме с хомеопатия да се повдигне малко, примерно около 8-9%, защото след 3-4 месеца ще правим второ и последно икси. Знам, че Крюгер почти не се влияе от нищо, но ще видим :)!
Истината е, че не можеш да предвидиш как ще реагира организма на каквато и да е стимулация. Желая ви успех!!
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #14 -: Октомври 10, 2011, 20:06:19 pm »
Здравейте Smilesearching! Благодаря за споделения опит! При нас няма варикоцеле, за добро или лошо. Работната диагниза засега е вторичен хипогонадизъм придобит при лечение с кортикостероиди (безолвон и урбазон). Лечението с безолвон и урбазон е било проведено преди 17-18 години, когато съпругът ми е бил тийнеджър, но според лекар андролог-сексолог в него трябва да се търспи причината за по-ниските (макар и в граници, но долни граници) нива на тестосторона, на LH и на FSH. Андрологът твърди, че има шанс да се подобри значително сперматогенезата (морфология, подвижност и брой), макар и да не стане напълно нормална. Твърди, че това може да се постигне чрез описаното в предишните ми постинги лечение с прегнил, меногон и омнидерн. Двамата гинеколози с които консултирам случаят пък твърдят, че не само няма да има ефект, ами има опасност от загуба и на малкото нормални подвижни сперматозоиди, които сега имаме. Как да излезем от тази главоблъсканица не знам. Ужасна история! А вие не се отчайвайте, искрено ви желая второто икси да е успешно! 
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #15 -: Октомври 10, 2011, 21:55:45 pm »
province, здравей. Ние също сме с мъжки фактор и диагноза астенотератозооспермия. Медикаментите, които описваш за назначени и на половинката ми.Предполагам и кой е лекарят. Неговият хормонален курс приключва на 3 ноември и почти веднага започваме самофинансирано ИКСИ- след около 3 седмици след края на терапията. Подали сме и документи към фонда, но има доста време да се чака. Обсъдихме с лекарката положението и естествено решихме да видим има ли резултат от курса, защото тя обясни , че независимо от това, че ще правим ИКСИ е добре, ако се е повишила подвижността и морфологията. Което надяваме се да се случи от това 3 месечно боцкане 3 пъти в седмицата. Ако с нещо мога да ти бъда полезна не се притеснявай да питаш. :balk_5:
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #16 -: Октомври 11, 2011, 18:27:57 pm »
Carmila,здравей!
твоето писмо по някакъв начин ми вдъхна кураж - тъкмо бях решила че нашата диагноза и лечение са толкова редки, че никой не минал през тях и се появи твоето съобщение. Ще се радвам да поддържаме връзка и да обменяме опит.
Онова, което най-много ме интересува преди началото на терапията с хормони е мнението на вашия гинеколог (или гинеколожка) - беше ли той/тя скептичен към провеждането на тази терапия или по-скоро ви посъветва да я направите. Моя страх към хормоналната терапие дойде в резултат на реакцията на двмата гинеколози, които буквално се измяха и казаха че андролозите и уролозите баламосвали хората и им обърквали живота като им препоръчвали такива терапии с хормонални инжекции за мъже.
И вторият важен въпорс е, при вас установиха ли на какво се дължи астенотератозооспермията.
Позволявам си да задам тези въпроси, защото ти сама ме посъветва да го направя, но ако прецениш че са прекалено лични и не искаш да пишеш по тях ще го приема без резерви. Още веднъж благодаря, че реагира по повод на моите постинги и че споделяш опит, наистина!
Ако желаеш можем да кореспондираме и на личнит емейли, аз отговарям на province@abv.bg
*
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #17 -: Октомври 11, 2011, 18:40:37 pm »
province, прави ми впечатление, че натъртваш колко скептични и негативно настроени са гинеколозите към предложената терапия.

Ако наистина са само гинеколози, нямате работа при тях за проблема на мъжа ти.
Гинекологът лекува жени, андрологът лекува мъже. Верният специалист по вашия въпрос категорично е андролог.

Виж ако не става дума за гинеколози, а репродуктивни ендокринолози в клиника по стерилитет, и то изтъкнати лекари, които подхождат комплексно към проблемите на двойката, бих се изненадала да са толкова реакционно настроени към подхода на андролога. Добрата практика предполага съвместна работа. В Щатите например всяка голяма клиника има не само ембриолози, ами и собствен андролог.
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #18 -: Октомври 11, 2011, 21:50:47 pm »
Ами андрологът,който назначи тази терапия е на мнение, че ще има повлияване в резултата на спермограмата. В момента нямам пред мен стойностите ,който не са в норма, но едното със сигурност беше тестостерон.Също така мога да отбележа ,че половинката ми има дете, което се родило преди около 5 години и тогава доста бързо се е получило забременяването. Тоест ,ако съдим по това, че е имало бременност от него ,то проблема най-вероятно се дължи на стрес, защото той не пуши/никога не е пушил/, понякога пие по 1-2 бири и това е, до скоро спортуваше доста активно.Ние от доста време не се пазим, аз дори все си мисля, че и при мен има някакъв проблем,но за сега не се открива нищо. А ми се иска да се провери максимално какво е положението ми. Аз също имам раждане преди доста години и след това един спонтанен аборт, който се случи поради силно притеснение. Тогава дори не предполагах, че съм бременна...Разбрах едва когато отидах да ме кюретират...Но това е друга тема.
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #19 -: Октомври 24, 2011, 16:09:06 pm »
Province, желая ти успех, каквото и да решите. Принципно не е зле да си запазите час за някоя клиника, понеже ги дават за след няколко месеца или повече от година - нека си стои записан за всеки случай, пък дано не стигнете до него!! :)
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #20 -: Ноември 10, 2011, 21:04:20 pm »
Здравей province,
От около година чета форума и едва сега попадам на двойка, която има проблем, сходен с нашия. Лечението, което е изписано на съпруга ти е сходно на това, което провежда и моят партньор в момента. При нас също става дума за олигоастенотератозооспермия, както и хиповолимия - диагнозите са поставени преди 6 месеца - в момента нямам пред себе си изследванията, но процента с нормална морфология по Крюгер е 4%, тестостерона е на долната граница. Оттогава лечение с трибестан, един двумесечен курс прегнил веднъж седмично - за съжаление без подобрение. Последва нов тримесечен курс прегнил по два пъти седмично. Лечението бе предписано от специалист уролог, който лекува партньора ми от множество проблеми през последните три години. Другите две лекарства, които ти цитираш не сме прилагали. За съжаление при моя партньор се наблюдава и варикоцеле, което обмисляме да се оперира.
Решили сме да се обърнем към специализирана клиника след като приключим лечението с прегнил. Виждам, че вие сте направили и доста изследвания, посетили сте и различни специалисти; аз все още проучвам и събирам информация - ще се радвам да споделяме опит и впечатления по сходни проблеми. Постовете в този форум са ми от голяма помощ, надявам се и на теб. Ние също обмисляхме да правим директно икси, но преценихме, че е по-важно да се проведе хормоналнта терапия, да търсим причините и да опитваме да лекуваме мъжа - както съветват и други в темата. Решението е ваше - пожелавам успех.
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #21 -: Ноември 11, 2011, 11:37:07 am »
Здравей, Дани а, подобрение при операция на варикоцеле има при около 60% от хората. Дори да има късмет да се повдигне морфологията, за да влезе в граници трябва да стане 14% поне. Ако някой се похвали с такъв успех, Крюгер да се вдигне с 10%, ще пратя и моя приятел да се оперира.....виж, за подвижност и други показатели е нормално да има подобрение. С Крюгер под 14% - АРТ. Първата контролна спермограма след операция е след 6 м. Ако не ви притиска времето или нещо друго, може и да опитате!
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #22 -: Ноември 12, 2011, 18:07:12 pm »
Smilesearching , благодаря за отговора. Засега съвета на уролога е да не оперираме варикоцелето /малко ме учудва това - бяхме убедени от нуждата от операция/, но мнението на специалиста е, че причините за лошата СГ са прекаран паротит в детството и непроведено лечение след това в пубертета, операция от киста в единия тестис отпреди 9г., хроничен простатит за последните три години,..... От това заключил уролога, че е по-добре да действаме с хормоните, да отложим операцията засега и да се насочим клиника, специализирана в АРТ.
Та, така и решихме - в началото на февруари ще сме приключили с прегнила и ще правим нова спермограма и оттам веднага при специалиста за първа консултация. Аз вече се изтормозих да чакам и решихме да действаме.
Виждам тук във форума много позитивно настроение и борбеност у всички с репродуктивен проблем... открадвам си малко надежда от вас. Благодаря ви и ще пиша, когато имаме развитие.
Province, пожелавам ви подобрение! Ние имаме малък проблем по снабдяването с прегнил 5000, имаш ли инфо от къде мога да набавя? Моето момче обикалял всичките аптеки и накрая намерил в Щерев, но нямали колкото ни трябват - та засега сме закрепили положението за следващите две седмици. :)
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #23 -: Ноември 14, 2011, 10:24:38 am »
Дани, точно това имах в предвид - толкова лоша спермограма не се получава от варикоцеле. Аз мисля, че добре сте обмислили нещата! Ако пуши момчето, нека спре. При нас това вдигна крюгера двойно! Не че от 3 на 6% е кой знае какво, ама все пак... :):):) Успех!
*
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #24 -: Ноември 15, 2011, 13:26:08 pm »
dani a, скоро купих Прегнил (за инвитро процедура, само две по 5000) от аптеката в клиниката на Владимиров. Може там да проверите как са с наличностите... Успех



   La vita è bella
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #25 -: Ноември 15, 2011, 21:18:06 pm »
Благодаря, rumyanau! Ще проверя непременно там. Province, как са при вас нещата - има ли значително подобрение след терапията?.. :balk_133:
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #26 -: Ноември 27, 2011, 15:25:44 pm »
Здрасти, Дани! Съжалявам че едва сега отговарям, но последния месец бях потънала в работа до степен че реших, че това е може би възможност "забравяйки" малко за репродуктивните проблеми да почина от тях, като се натоваря с работа. Та първо на лесно решимия въпорс - за Прегнил 5000 няма нужда да ходиш до клиниките на Щерев, Владимиров или който и да било. Ние го купуваме от аптеките Санита или от Ремедиум, както дойде по-лесно. Първият път дори го купих от квартална аптека в Гео Милев, Ясен мисля се казва аптеката. Имаше известен проблем с Меногона, бяха спрели да го внасят за известно времев началото на ноември, а и в БГ не се внася по 150, а само по 75, но поръчахме в Санита и след няколко дни ни го доставиха без проблем. Аптеки санита има на Попа (до сградата на Булгартабак), на раковска и графа, на Плиска (на ъгъла на самия хотел) и сигурно на още други места в София, виж в Нета-а.
вторият въпорс - резултатите от терапията. ЗА тях ще мога да докладвам едва в края на януари. Лечението ни приключва на 10-ти януари, след това чакаме 3 седмици, за да направим проба.
Към момента, това което се случва е повишено сексуално желание у мъжа ми, повишен тонус. Леко се промени мириса на потта му. Сега си давам сметка, че ако малко спряхме д амислим за бебета и репродуктивни проблеми то това се дължи и на по-четстия секс, в резултат на неговата теарпия, която май му е изтрила "рационалното от мозъка". Силно се надявам в края на януари това да не с еокаже единствения ефект от терапията. Ще пиша на всяка цена с резултатите. успех и на вас! 
Re: Хормонална стимулация при мъжки стерилитет
« Отговор #27 -: Ноември 28, 2011, 22:21:17 pm »
Ооо, да  :balk_62: това с повишеното желание за секс е заради повишаването на нивото на тестостерона. На моя приятел между двата курса Прегнил му беше предписал неговия уролог почти месец да пие Трибестан - още по-изразен ефект имаше, но то беше по време на отпуски, морета, планини и все забавни неща...
Успех! И доскоро!