Репродуктивно здраве > Дългоочакваната бременност и раждане след стерилитет

Неасистираното домашно раждане в България даде първата си жертва

<< < (101/110) > >>

tinkito:

--- Цитат на: Bobbie в Май 23, 2011, 18:41:06 pm ---lidia и tinkito,  не разбирате ли, че не спорите с мен, а със статистиката? 

--- Край на цитат ---

Боби,не споря с теб,а казвам че прословутата статистика за която говориш може много успешно да подхлъзне колебаещи се бъдещи мами.За малко да изгубя момченцето си при раждане.Имаше усложнение което никой не очакваше и трябваше да го извадят буквално за минути.Живея в страна в която асистираното домашно раждане е факт.Ако бях избрала да родя вкъщи ,момченцето ми нямаше да го има.Мислиш ли че статистиките щяха да ме утешат???

lady_11:

--- Цитат на: Bobbie в Май 22, 2011, 10:47:33 am ---Не е имало сигнали, къде го чететеш това? Те нали след като на записа се появява брадикардия я пращат на доплер и доплера показва, че всичко е наред. Тя не е толкова луда, че да се прибере в къщи след такова нещо и да не отида да го провери. Обаче като го провярява и показва нормално, така че няма причина да се притеснява. Така беше с мен, когато бебето ми имаше тахикардия - показа пулс 180 и ме пратиха за още проверки, оказа се че явно е било нещо моментно и не обърнаха внимание повече. Пъпната връв около врата наиситна е често срещано - аз също съм се родила така. Да не говорим, че почти никога не я виждат докато не се заражда бебето. 

--- Край на цитат ---
Преди няколко страници те питах дали си наясно какво значи Брадикардия и защо се прави доплер. Схематирано, неща, върху които да помислиш:
* Брадикардия означава, че сърдечния ритъм е забавен, това може да се дълижи на недостиг на кислород
* доплера изследва кръвния поток от и към сърцето, той може да е добър и при състояние на брадикардия
* увита пъпна връв се вижда в напреднала бременост при добър ехограф и лекар-професионалист
* от всичко горно става ясно, че е възможно раждането да не протече нормално.

* незнам какви "проверки" са ти правили за тахекардията на детето ти, но явно не си наясно с въпроса много и  не ти се налага да поставяш всяко мнение под съмнение, особено когато става въпрос за раждането на детето ти и да искаш най- добрия екип за раждането си. Е някои от нас тук весе сме се изучили, а ти си стой в чужбината и от там назидателно ни размахвай пръст.

Jbrul:
За предаването на Марта.

Първо, съветвам Боби да го изгледа, за да види какво аджеба означава „липса на свобода на словото”, по националната телевизия апропо, която е издържана и от...как беше? -  „твърде емоционалната Венцислава.” :lol:

На Марта, очевидно са й „свили перките” предварително със заплахи за съд, ако допусне това и онова да се излъчи. Отделно, че Марта явно е фен на домашните раждания по принцип, което си е нейно право, но като водещ – не е професионално да й личи толкова.

Темата на предаването УЖ беше заради случая на Цвети, в следващия момент се оказа, че предаването е заради случая, да, ама не можело същия да се обсъжда. Адски „логично”, дума да няма. Ми нали всеки трябва да говори каквото иска и да прави каквото иска...пък после, като си „стъпил накриво” ааааа сакън и викаш адвоката, да накара другите да замлъкнат. Що така бе?!

Адвокатът, ако не беше тъжна гледка, можеше и да е смешна. Аз за първи път в живота си виждам адвокат, с такава ниска говорна култура от вида на: ШЕ,МОЕ,МОА... Изключително ми е интересено как са го приели изобщо да учи право и как го е завършил и не на последно място - кой идиот му плаща хонорара?! Трябва да си идиот, за да плащаш на такъв адвокат според мен. 8O Жив клоун /със сини чорапки и кафеви обувчици/, ама да не задълбавам в „стайлинг”, той и Марковски изглежда зле, ама поне е истински юрист, може да убеди и мен, че някой е убил майка ми с право...

Подразни ме предаването, защото имаше какво да се каже и Жаси и момичетата в публиката и акушерката, направиха чудеса от храброст, за да успеят да вземат думата и да говорят ПО СЪЩЕСТВО! Да, ама водещата направи чудеса от храброст, за да ги затрудни на макс. :? То слушахме Роси, слушахме фъфлещия адвокат-клоун, слушахме 100 пъти уточненията на Марта каква била целта на това предаване... Не съм й гледала предаването преди и определено няма да го гледам и занапред.

Още веднъж поздравления за Жаси, за другите майки, за акушерката.../като я гледах тази жена, чак ми се дощя да раждам естествено и да разчитам на нея в родилна зала/, евала на такива професионалисти!

Иначе от „госпожа Роси”, в комбинация с адвоката - видяхме точно това, което си се уговаряха в техния форум да лансират след случката. Да разправят, че целта им е да се узакони АСИСТИРАНОТО домшано раждане и да ЛЪЖАТ какво и защо се било случило с Цвети и бебето. Адвокатът изцепи, че тя искала да ходи в болница, ама ей на така набързо взела да ражда, че не сколасала... Та щяла да съди държавата сега, не само че не й осигурила профи-акушерка за домашно раждане, ами че и не и ГАРАНТИРАЛА?! качествена реанимация в случай на нужда, у тях си... 8O Това вече е фарс, без извинение. И като му викнаха 5 жени на адвоката, че лъже/за намерението на Цвети да ражда в болница все пак/ -  смотльото се заоглежда като подплашена мишка и Марта го спаси с финал на предаването.

Интересно нещо са „правата и свободите на гражданите в България” ейййй.  Имаш право да говориш, пропагандираш и твориш всякакви глупости, за което не носиш никаква отговорност и ако някой посмее да ти възрази – дискриминира те. Минимум. Ако други граждани, желаят просто да коментират сътворените от теб глупости и да подкрепят твърденията си с факти – ааааа те нямат право да го правят това, защото? Защото пак ти нарушават твоите права, някак си. Е как бе джанъм само гражданите вършещи всевъзможни дивотии имат права, пък другите които не ги аплодират за деянията им – нямат правото дори да ги коментират?

Въпросната Цвети, как преди известно време е отишла доброволно, съзнателно, заснета е с нейно разрешение в БНТ, в подкрепа на идеите, които костваха живота на бебето й...и след случката – да не се излъчвало това предаване т.е. откъси от него. Ма не било морално? Брех! Морално е да подведеш незнайно колко зрителки с първото предаване, а след като има мъртво бебе, не е морално да напомниш на същите зрителки „преди” и „след”, че да си опичат акъла тези, на които им предстои... :x

Надявам се, много жени да запомнят примера на акушерката „с двата пръста”. Надявам се, заради доброто на бъдещите майки и техните бебета. Надявам се, защото 0,1% /примерно/ в статистика на 500 000 раждания, изглежда нещо безобидно на монитора ти. Но когато ти и детето ти, сте именно този 0,1% в статистиката...сигурно ти се ще да не си чувал какво е статистика. Сигурно и на Цвети й се ще сега, да не е в тази статистика, точно от тази й страна и да не е вярвала как: „това на мен няма да ми се случи”. Не го казвам с грам злорадство, защото бебето ми спи на 50 см от мен и ако той беше в „онази статистика” и аз имах и нотка подозрение, че имам принос към това да не е оцелял – не знам как бих живяла със себе си занапред. Такава мъка не пожелавам на никого, а това е голяма мъка за една майка.

Правта ни, всичките, за каквото и да се отнасят - са еманация на отговрните избори и решения, когато ги упражмяваме. Това никой, никога и по никакъв повод не бива да забравя, позовавайки се на правото си за каквото и да било. Преследването „до дупка” на дадено право, без оглед на последствията, ако упражниш същото е вредно нещо за теб самия, често и за околните и това е добре да се осъзнава! И не бива да се забравя също така, че да си упражняваш правото на нещо е приемливо дотогава, докогато не нарушаваш нечие друго право.  Като правото на нероденото ти дете на живот и на сигурност за същия, ако и то да е в зависимост от теб към момента. Ако си нормална, отговорна жена, ще претеглиш нещата и правата си, ще отчетеш и тези на бебето, нищо че не са ти нормативно вменени, та тогава ще решаваш кое и как...

И за да няма пак „неясноти” за казаното дотук от мен и как било в чужбина и какви били статистиките при асистираните домашни раждания в страни, където същите са практика не от онзи ден...
В тази ситуация, при този резултат, бих приела избора и риска поет от Цвети да си ражда у тях си АКО: Асистираното домашно раждане в България беше не само законово /на хартия/, но и практически подсигурено със съответните кадри, ако тя беше пристъпила към такова с лекарска "благословия", че е в състояние и абсолютно годна да роди на дивана си, ако здравната ни система беше в състояние да осигури спешна помощ адекватно бързо, при риск и възникнал проблем в хода на раждането... Ако беше така и пак беше същият резултат – да кажа ОК, понякога и да се счупиш от старание и подготовка – нещата се осират /извинете за израза/. В този форум поне, всички знаят че старанията и добрата подготовка - не винаги гарантират успех, но все пак дават доста по-добър шанс за него.

Не съм юрист, нямам сини чорапки и не си помислям да „съдя” тази майка за решението й, защото никой съд не може да я накаже повече, отколкото тя се наказа сама. Но ако нещо ми изпълва със съдържание правния термин „престъпна небрежност” – нейното поведение го покрива отвсякъде, въпреки че като жена и майка й съчувствам за случилото се.

Пожелавам си едно. Това детенце да не си замина от този свят без време, само за да пълни исторята му форумите и жълтата преса. Пожелавам си, тази трагедия да отрезви някои жени, да отрезви и болничните администрации най-после, за да спрат последните да подтикват жените към подобни рискови действия. Друга, отделна тема са БГ болниците и затова не я захващам, но техните практики и липса на отношение към родилките - имат съществен принос,”каузите” на всякакви откачалки да набират главоломна популярност у нас. Защото, ако "естественичките" имат твърдо ядро поддръжнички по други причини, има доста голям процент техни фенки, случайно гравитиращи, които ще рискуват тъпо и излишно, само защото болниците ни не са "както трЕБЕ". Факт. :?

Bobbie:

--- Цитат на: lady_11 в Май 24, 2011, 00:39:52 am ---Преди няколко страници те питах дали си наясно какво значи Брадикардия и защо се прави доплер. Схематирано, неща, върху които да помислиш:
* Брадикардия означава, че сърдечния ритъм е забавен, това може да се дълижи на недостиг на кислород
* доплера изследва кръвния поток от и към сърцето, той може да е добър и при състояние на брадикардия
* увита пъпна връв се вижда в напреднала бременост при добър ехограф и лекар-професионалист
* от всичко горно става ясно, че е възможно раждането да не протече нормално.

* незнам какви "проверки" са ти правили за тахекардията на детето ти, но явно не си наясно с въпроса много и  не ти се налага да поставяш всяко мнение под съмнение, особено когато става въпрос за раждането на детето ти и да искаш най- добрия екип за раждането си. Е някои от нас тук весе сме се изучили, а ти си стой в чужбината и от там назидателно ни размахвай пръст.
--- Край на цитат ---
Абе стига и ти. Нали като отива на доплер са видяли и пулса отново. 
Абсолютно всяко мнение поставям под въпрос и това беше тема на коментарите в една друга тема, когато пък всички бяха възмутени от този факт.
Не четеш - казвам, че бебето имаше тахикардия. Пратиха ме на биофизичен анализ ( или профил се казваше), но докато стигна до там - отсрещната страна на улицата - тахикардия вече нямаше и пулса си беше слезнал на около 140. Стоях за наблюдение няколко часа и ме пуснаха да си ходя по живо по здраво. Мисълта ми беше че пулса се мени и може в един момент да има отклонения, а след това да не се повтори и ако не продължава, не се притесняват. Нядявам се сега съм изяснила какво имам предвид като казвам, че няма индикации.

 Не виждам нужда да си меря знанията или ученето, с който и да е.


Жбрул, дай линк ако го има това на интернета.
И пак повтарям - не съм фен на домашните раждания. Мнението ми против забраната е на съвсем друга основа и съм я разграничила от емоциите, които ме изпълват като се сетя за тъпотията на тези от Родилница. Но... всеки има право да избира, ако този избор е информиран.

tinkito, наистина не знам какъв е точно товят случай. Тя статистикатя вярно няма значение, като ти е на теб на главата, защото за теб си е 100%, така е. Аз предполагам, че тази статистика е такава, не защото няма случаи на проблеми по време на домашно раждане ( през ум не ми е минало да твърдя подобно нещо), а защото сигурно се изравняват със случаите на грешки в болниците и в крайна сметка се получава същата смъртност. И тогава пък има другият парадокс, че сигурно има и някакъв много малък прецент жени, за които пък обратното би бил по-правилният избор. Затова това си е решение, което всеки трябва сам да си взима.   

Боби

mishanta:
Боби


--- Цитат на: cygnus в Май 23, 2011, 13:40:10 pm ---Предаването на Марта на 23 май

http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/14533/jenite_23_maj_2011

--- Край на цитат ---

Много тъга остави у мен това предаване...

"Правото на жената да роди достойно" и от мен "живо и здраво дете",
защото иначе, то няма никакви права бивайки обречено!
Марта ми е анти, но винаги може да се поправи, е и този път не успя,
толкова страхливо примигвайки, че чак се разтреперих!
За съжаление акушерката вече не работи в МД и това е показателно.
Част от кадърните си отиват, защото не издържат на пресата на системата,
а тези които остават, ако от оскотяването на бита оцелеят
остават професионалисти в работата си, и са човечни, мили и отзивчиви!

В случая освен акушерката, адекватни бяха само Вени  :balk_63: и компания,
твърда и подплатена с факти позиция и бога ми никой не е краен,
когато иска една изкривена и побългарена практика да стане законна,
та поне да има статистика, така и Боби ще се успокой!

п.п апропо в студиото не видях адвокат,
а бездарен клоун, (с лек махмурлук от снощи)
забравил да си сложи червения нос и костюма

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия