Репродуктивно здраве > Дългоочакваната бременност и раждане след стерилитет

Неасистираното домашно раждане в България даде първата си жертва

<< < (100/110) > >>

Chandra:

--- Цитат на: jasmin_veni в Май 23, 2011, 19:19:09 pm ---
--- Цитат на: cygnus в Май 23, 2011, 19:15:44 pm ---Гледах предаването. Много адекватно и достойно се държаха и Вени и акушерката от Майчин дом и другите момичета, които бяха в публиката. Водещата не ми хареса - всяка толерантност си има разумни граници.

--- Край на цитат ---

Благодаря, значи не само аз мисля така :) Малко неподготвена беше.
Иначе се чухме с Елена и сега гледаме къде е можело да контрираме Роси здраво, ама нейсе...мина и замина.

--- Край на цитат ---

Всъщност аз харесах Мартина Вачкова... Тя говореше за ПРАВОТО на жените да имат ВЪЗМОЖНОСТ за избор - доколко трябва да бъде дадено такова, да се предостави информация от специалисти за рисковете в отделните случаи, да е осигурен достъп до медицинска помощ в различни ситуации (както това е уредено в много европейски страни, както е според конвенции и прочее)... Като в крайна сметка въпросът беше, какъв е начина, цялата ни СИСТЕМА да заработи по-ефективно... И Мартина, като водеща, се опитваше да завръща темата в тази посока, когато дискусията (според мене) изглеждаше много на личностна основа. Кой бил прав - кой крив, Цвети ли тази ли, онази ли... кой какво казал-написал... Споменаваше се за "безопасно раждане", но вместо аргументи "ЗА" или "ПРОТИВ" асистираното домашно раждане, през повечето време просто се правеше ОЦЕНКА НА ПОВЕДЕНИЕТО на определена група жени... Разбира се, в тази връзка и аз чух мнението на акушерката от Майчин дом "за двата пръста и операционната", но предаването имаше по-голяма продължителност и аз лично бих се зарадвала да чуя и други ОБЕКТИВНИ доводи във връзка с въпросът, трябва ли да се разреши/забрани асистираното домашно раждане... А историята някак се превърна в разискване на един ЧАСТЕН СЛУЧАЙ...

Аз всъщност не разбрах, какви са статистиките за детската смъртност при домашното раждане у нас? А как изглежда подобна статистика при болничните раждания?

П.П. Разбира се, аз също съм на мнение, че ако самозвани акушери асистират при раждане, трябва да им се търси наказателна отговорност (както всъщност би трябвало да се санкционира дейността всички самозвани специалисти - с фалшиви/купени дипломи или без такива... )...

Bobbie:

--- Цитат на: lidia в Май 23, 2011, 20:19:35 pm ---Какво има да им се разрешава. Те и сега си раждат, акушерки удват както разбрахме, не се съобразяват с доводите на лекарите, че преносват. Какво има да и се узакони толкова. Сама каза, че нямат нужда от лекар и линейка. Ако им дотрябва, винаги могат да кажат, че нещата са станали бързо.
--- Край на цитат ---
  Първо говореше за асистирано домашно раждане,за което ти отговарях,а сега говориш за нерасистирано. За да се легализира асиситирано домашно раждане (аз за другото не съм спорила и няма да го коментирам) се правят стандарти, трябва да се допълни програмата за обучение, не е толкова просто и ясно както го описваш. После решението да се осъществи домашно раждане с акушерка се прави като се спазват определени критерии, които са изработени от специалисти по въпроса и при най-малко съмнение роидлката се премества в болница. При наличието на такава система, статистиката казва, че не е по-опасно. Освен това е и по-евтино, така че си е направо инвестиция от страна на държавата.
Всъщност така и не разбирам на теб какво ти пречи, ако е доказано,че няма да има повече смъртни случаи и ако ще е по-евтино за дъжавата? Какъв точно ти е на теб проблема с това? Не вярваш на изследвания ли? Ми те затова се правят, за да разграничат митове от реалност.

Chandra, при нас няма статистика, защото не е узаконено Има разни като тези дето ги коментираме тук, дето им скимнало да си раждат сами у дома. АКо имаше повече съм убедена, че смъртността щеше да е по-голяма - за това мисля, че няма две мнения по въпроса. Това е неасистирано домашно раждане щом не присъства оттрениран специалист. Под оттрениран имам предвид такъв, който е трениран именно в такава обстановка да изражда бебе. А като говорим за асиситирано имаме предвид както е в Холандия, САЩ или Великобритания, където има акушерки, които са тренирани за това и има стандарти кой може и кой не може да си ражда у дома и кога е нужно да се тръгне към болницата. 

Б.

Chandra:

--- Цитат на: Bobbie в Май 23, 2011, 21:27:18 pm ---Chandra, при нас няма статистика, защото не е узаконено Има разни като тези дето ги коментираме тук, дето им скимнало да си раждат сами у дома. АКо имаше повече съм убедена, че смъртността щеше да е по-голяма - за това мисля, че няма две мнения по въпроса. Това е неасистирано домашно раждане щом не присъства оттрениран специалист. Под оттрениран имам предвид такъв, който е трениран именно в такава обстановка да изражда бебе. А като говорим за асиситирано имаме предвид както е в Холандия, САЩ или Великобритания, където има акушерки, които са тренирани за това и има стандарти кой може и кой не може да си ражда у дома и кога е нужно да се тръгне към болницата.
--- Край на цитат ---

Боби, питайки за статистиката всъщност исках да наблегна точно върху "частния случай", който разискваме в момента... Аз съм убедена, че той не е "ПЪРВАТА жертва на неасистираното домашно раждане в България"... Така се случи, че преди време лично аз се запознах с детенце, което е дошло на бял сват у дома, пъпната връв е била отрязана с кухненски нож... и дни след раждането са се получили усложнения в следствие на лоша хигиена... Такива случаи минават покрай нас незабелязани, защото не са плод на философиите на "естественички"... Но те за мене са също толкова обезпокоителни...

П.П. И все пак, подобна статистика (каквато описах в предния пост) би ми била интересна...

lidia:
Проблем са ми точно тези два пръста и починалото дете, което можеше да е живо. Виж ОК легализирайте го, така ще се носи отговорност при немърливост, а аз особено държа на това. Така, ще се отсее и жени, които въпреки показанията и риска държат на своето, ще поемат отговорност за действията си.

И аз не разбирам ти защо толкова държиш да приемем нещо, което ти самата отричаш и не би приложила върху себе си  :) Както и да е. Не ми отговаряй. Всеки приема и чувства нещата различно. При мен страха надделява и ме кара яростно да се съпротивлявам. Гнева за пропиляното също. Извинявам се за което. След време, може и да приема някои неща.  

Jbrul:

--- Цитат на: ollivia в Май 23, 2011, 14:48:40 pm ---Jbrul, не искам да споря, още повече не му е тук мястото на този спор.
Това, което се опитвам да кажа е да не отивате в другата крайност - човека не е само физика и психика. Има още един куп нюанси, които за някои съществуват, а други още не са ги усетили, но това не означава, че ги няма. Все повече научни доказателства има за комплексността на човешкото създание.

--- Край на цитат ---

ollivia, въобще не споря...аз поне. Предполагам все пак, не мислиш че човек е САМО енергия нали? Обсъжданите в тази тема хора, са именно залитащите в някаква крайност. Не веднъж казах - всяко нещо с мярка е ОК и си има мястото и функцията, лошото е като изгубиш мярката. Да разчиташ да развиеш омотаната около врата на бебето пъпна връв с "мисловен напън" и "концентрация на енергията си" само, без да предвиждаш вариант, все пак да не успееш по този начин си е крайно поведение. Иначе - няма нищо лошо да следваш което ти пасва духовно учение, щом същото ти помага да си в хармония със себе си и околните, когато човек е хармоничен - той е физически по-здрав, определено. Само, че тук говорим за сериозно прескачане на "здравословната духовност" и вършене на чиста проба глупости вече...
Козметичката ми, която ме осветляваше вчера по тези въпроси е с алергичен ринит от години. Вчера ми обясни, че с рейки го е излекувала напълно, но беше подпухнала и смъркаше яко. Отбелязах този "незначителен" факт и обяснението беше следното. Заради това, че с години е взимала медикаменти /те били отровни/, когато състоянието й се обостри, с рейки сега по-бавно и трудно било пълното излекуване. Тя била успяла все пак, ама клиентката преди мен имала лоша аура с която й развалила психо-настройките за лечението на ринита, че от това пак се била разсополивила и подула... Неин си проблем, не съм аз с ринит, но мен ми изглежда като залитане в крайности нейното.

Иначе, не знам колко пъти вече се каза, че "естественичките" не искат асистирано домашно раждане, а неасистирано. Версията с асистирането е за "обществен пласмент" просто, както стана видно от техните си разговори, в техния си форум...
Та дали ще се узаконява асистираното домашно раждане в България, или не - има точно никакво отношение към казуса на въпросните.

Пуснах да ми се запише на Марта предаването тази сутрин, като заспи дребното - ще го изгледам спокойно на дивана  :D, да не коментирам преди да съм гледала.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия