0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Нужно ми е да споделя тази история, защото ме потресе из основи и защото иначе ще чувствам, че премълчавам нещо изключително важно.
Избрах този форум, защото тук намирам необходимия респект към живота на майките и децата.
Разпространете информацията, за да не се потули тази толкова обезпокоителна история.

Да си готов да жертваш детето си, за да родиш неасистирано у дома

Не искам да измъчвам още повече съсипаната от скръб Ц. Д. Но някои неща трябва да бъдат казани, за да предпазят бъдещите майки от същата нелепа загуба.

Ц.Д. ми направи впечатление с участието си в женското ток-шоу "Жените" на 15 март 2011 г. Темата на предаването беше "Защо някои жени предпочитат да родят бебето си вкъщи и какви опасности крие това?".

Г-жа Ц. Д. сподели тогава, че е ветеринарен лекар, че има едно дете, че скоро очаква второ и че сериозно обмисля неасистирано раждане у дома. За незапознатите това е домашно раждане, на което не присъства лекар или акушерка.

Мина известно време, но аз все още с тревога си спомнях за предаването и го дискутирах с приятели. Една от колежките ми каза, че със същата Ц. Д. пише във форум, наречен "Родилница", който акцентира на неасистираното домашно раждане. Беше много ентусиазирана, че вече двайсетина бебета били родени по този начин в България и нямали никакви проблеми, как във форума се обсъждало да не се спазват препоръките на лекарите, че нямало проблем да се преносва, че женското тяло и бебето сами знаели как да се справят с раждането.

Тогава аз като човек с много тежко раждане попитах колежката си как би се почувствала, ако се случи нещо с бебето или майката и й припомних част от предаването, което обсъждахме. Инструкторката по йога и една от ентусиастките за домашно неасистирано раждане Росица Божкова тогава каза, че при едно неасистирано домашно раждане майката съвсем осъзнато поемала пълната отговорност за изхода на раждането. Акушерката Елена Василева, също гост в "Жените" отговори на това, че когато поемаме отговорност, ние обикновено я поемаме за себе си, но кой би носил отговорността за детето? Допълни, че ако раждайки се в болница, детето е имало шанс да не се случи нещо лошо, тогава как може някой въобще да коментира правото на такъв избор.

На този толкова сериозен довод Ц. Д. отговори от публиката по стандартния начин, че ако нещо се случи на детето в болница, тогава лекарите така или иначе не поемали никаква отговорност.

Още тогава в главата ми се разигра сценарият, в който по време на раждането детето има някакъв проблем, който изисква спешна намеса и болнична реанимация. Ако същото това дете е родено у дома, то родителите просто не биха могли да сторят нищо и детето ще умре или ще остане трайно увредено. Как биха могли родителите да живеят с подобна вина цял живот, знаейки, че в болница тяхното дете би имало шанс да живее?

На това колежката ми отговори, че раждането е естествен процес и че ако има нещо нередно, майката сама щяла да почувства това и щяла своевременно да отиде в болница.

Повече нищо не казах и спряхме да говорим по този въпрос. В началото на май младата колежка ми каза, че Ц. Д. преносвала вече седмица и на препоръките на лекаря, че вече трябва да предприемат нещо, тя отговорила с отказ. Отказът й бил окуражаван от част от участничките във форума Родилница.

Снощи колежката ми се обади по телефона и плачейки ми съобщи, че рано на 6 май г-жа Ц. Д. започнала да ражда у дома. През деня във форума Родилница били информирани как протича раждането, но след известно време новините внезапно спрели. В обедните часове на 7 май станало ясно, че предишната вечер детето наистина се е родило у дома, имало сърдечна дейност, но не успяло да продиша. Родителите отишли в болница, където лекарите констатирали смъртта на момиченцето. Аутопсията ще се извърши утре, 9 май. Вероятно тя ще отговори на въпроса каква е причината за смъртта на момиченцето и дали щеше да бъде живо днес, ако беше родено в болница.

Въпросът ми към жените, които от няколко години в редица форуми популяризират неасистираното домашно раждане, е дали продължават да смятат, че е лесно да се носи отговорността за смъртта на собственото ти дете? Наистина ли жените могат да преценят реалните рискове при едно раждане?

Изпитват ли сега вина тези жени, които описват неасистираното домашно раждане като красива приказка и съветват жените да се противопоставят на препоръките на лекарите си?

Ще има ли досъдебно производство и разследване, за да се установи, дали е извършено престъпление?

Защото рискуването на детски живот по този ужасен начин не бива да остане безнаказано!
« Последна редакция: Май 09, 2011, 17:00:45 pm от Сдружение Зачатие »
*
Тръпки ме побиха от разказаната история, направо съм вцепенена  8O

Хубаво е да не се потулват такива истории, направо е чудовищно случилото се.

В този форум се съмнявам да има жена, на която дори само да й мине през главата мисъл за такъв "експеримент", да не говорим за реализацията му.
Но има нужда да се знае, че за съжаление и такива неща се случват  :(

Господи, обзе ме такъв гняв  :x
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
Хубаво е да се знае.
Аз съм с известни резерви към домашното раждане. Ако имаш бърз достъп до болница и присъстващи лекар иили акушерка, които да преценят дали всичко е наред или трябва да се тръгва към болница може и да се замисля.
Но напоследък се зароди една истерия по естественото раждане (у дома) , без упойка, без лекар, без окситоцин.
Това малко като с ваксините, докато не вземе жертва всички се дуят колко природно било.
Жалко за детенцето, много мъчно ми стана :(
[/url][/url]
 8O 8O 8O втрещена съм, даже незнам дали това е точната дума! как някои хора си играят и със собственият си, но и с живота на децата си!  :( жалко за малката душица...

*
Много трагична история.

Дано не прозвучи злостно, но ниската здравна култура и бързото и лесно зачеване често дотам водят. И до невежите и нехайни приказки за безполезността на фолиевата киселина и БХС, употребата на опасни храни и алкохол по време на бременността... на какво ли не съм попадала във форуми извън Зачатие.

Жените в Зачатие изцяло се уповават на лекарите и медицината, за да забременеят. Малко вероятно ми се струва в края на една успешна, но трудно постигната бременност тези жени да поемат рисковете на неасистираното раждане вкъщи.

Ако нещо сме научили тук, то е, че природата не винаги си знае работата, и в двайсет и първи век има моменти, в които лекарите знаят и могат най-добре.
*
Дано да не е вярно това! :(

Макар че такава случка е само въпрос на време. За мен това е ужасно безотговорно решение - да лишиш себе си детето от медицинска помощ в такъв момент.
Re: Неасистираното домашно раждане в Българ&#
« Отговор #6 -: Май 08, 2011, 22:43:00 pm »
Мили Боже, що за жена може да рискува така живота на детето си  8O 8O 8O :x
Това вече е извън всякакъв човешки разум... Живеем в 21век и определено се нуждаем от лекари  :x

Милата малка невинна душица  :( :( :(

п.п.Гледах предаването по Канала и още тогава се чудех как може да се рискува така  :?

Направо нямам думи, беше въпрос на време това да се случи с цялата тази "кампания" за домашни раждания, която тече напоследък. Аз лично съм гледала няколко предавания за домашното раждане, където се обяснява колко прекрасно изживяване е за майката и бебето и явно все повече жени решават да родят по този начин.
Не мога да си представя, че в 21 век една разумна жена може да рискува така не само собствения си живот, но и живота на едно невинно малко създание.
Дори си спомням, че в едно от предаванията се коментираше точно риска от фатално усложнение за детето и отговорът на подръжничките на домашното раждане бе, че и в болниците има детска смъртност и усложнения при раждане. Да, но поне там правят всичко възможно да се спаси човешкият живот, а в къщи нищо не може да се направи.
Горкото детенце, нека да почива в мир  :( :( :(
Случилото се е отвратително, но е било предвидимо! За мен това е престъпна нехайност!
Не оправдавам решението на една жена да роди в къщи - всякакви приказки от рода "по близо до природата" са ми откровено смешни, когато става въпрос за човешки живот!
Та нали и цървулите ги оставихме в миналия век...
Цитат
На това колежката ми отговори, че раждането е естествен процес и че ако има нещо нередно, майката сама щяла да почувства това и щяла своевременно да отиде в болница.

Хм, е аз защо не почувствах, че едната близначка в мен е мъртва!?!
Глупости са това! Отидох да раждам две бебета, а едното се оказа починало в мен още ден по-рано. А първата близначка имаше сериозни усложнения и престоя месец в кувьоз.
Добре, че не ми е хрумвала налудничавата идея да импровизирам в къщи.

Мир на праха на момиченцето. :(


П.П. В Англия съм чела, че се ражда в къщи, но идва акушерка от най-близката болница.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    saraapl

  • *****
  • 2009
  • Нашата мечта... Обичаме те много
Дано почива в мир малкото ангелче..
Нехайното отношение,често бъркано с някакво налудничаво чувство че живееш според правилата на Майката Природа-ето това е направила тази жена.Защото това МАЙКА не е.Това е свята дума!
Покрусена съм дълбоко!
*
Oхххх аман от тези „естествени” идиотии и шумното им и безотговорно рекламиране под път и над път. :x И както набляга и Цигу – винаги има достатъчно псевдограмотни хора, които да се запалят по нещо подобно, без да са реално в състояние да преценят,  какъв риск поемат и за капак – не го поемат само за себе си. Ей това последното - е най-лошото в случая.

Ако поемаш сам риск и само за себе си – ОК – скочи с парашут, ако не се отвори – знаел си предварително какво правиш и рискуваш, дори на теория си приел избора си да умреш, за да изживееш подобна емоция. Само, че не е разрешено да си сложиш детето в кенгуро и да скочиш с парашут заедно с него. В 99% от случаите – парашутът все пак се отваря.
С неасиситираното домашно раждане е горе-долу същото, само че статистически рискът „парашутът да НЕ се отвори” е по-голям. И е равнозначно на това, да скочиш с парашут с бебе привързано към корема си. Що за аргумент е това: „Ами те и в болницата умират бебета и родилки”?!!! Ами умират – факт, много от тези с проблем обаче – биват спасявани, а в същата ситуация „у дома на спалнята” са си 100% мъртви. Както е видно и в описания по-горе трагичен случай.

Аз лично, тази госпожа и подобни на нея – не съм ги гледала по телевизията, просто не следя подбни предавания където такава тема има място. Бих се радвала обаче, журналистите които предоставят ефирно време на подобни персони и крайните им световъзприятия – да вземат да си дават повечко сметка, какво се говори в предаванията им, до колко недостатъчно грамотни по даден въпрос хора достига то и какво може да последва от този факт.

Искали естествено раждане. Ми ОК бе – кой те спира да раждаш естествено –  без упойка, с мъжа ти до теб...не е забранено все пак в болниците. Точно напротив. Много жени, включително в този форум са раждали съвсем естествено, но с достатъчно здрав разум и отговорност, че да го правят в болница. Правят го в болница, защото „съвършената природа” може да си има „по-висш план” за теб и бебето, който да не включва оцеляването и на двама ви понякога. Природата не се води по човешките разбирания и емоции и от нейна гледна точка – да има вдовци и сирачета, или неоцелели новородени си е повече от естествено /справка – животниския свят, вкл. висши бозайници/. Като се водиш „хомо сапиенс” и имаш претенции за такъв – следва да си наистина „разумен човек”, не да те влече „обратно към клона”, откъдето цялото човечество е слязло с доста усилия все пак.

И да ме извиняват привържениците на точно този начин на раждане, но за мен това избива на фетишизъм вече. Не е първостепенно кое е най-добре за майката и бебето /уж е, ама само уж/, ами е вторачване в самия акт на раждане – все едно той не е път към дадена по-голяма и важна цел, ами е самата цел на всичко.  8O

Докато четох първия пост, се сетих за онези „сладури”, които преди време врътнаха по всички новини с ей такова „домашно раждане”. Тя беше чужденка /май швейцарка/, той българин, тя раждала на пода в жилището им, а той чел из нета как да асистира... Още ми е пред очите картинката, как прясната мама лежи на някакъв матрак на пода, бебето голо, пъпната връв седи и плацентата – също, накисната в някаква тава със сол и едно куче ходи наоколо. Това дни след раждането снимано.  8O  Там за щастие – детето беше живо, ама просто се „отворил парашутът”.

Лека му пръст на детенцето, а тази майка не знам как ще живее съ себе си оттук насетне. Дали ще я утеши, че е „естествено” понякога бебетата да не оцеляват? Не вярвам, мен не би ме утешило, дори да съм направила и невъзможното детето ми да бъде спасено, пък ако не съм...


П.П.  Раждането за което говори Синьо кокиче, е пак асистирано раждане, но в домашни условия, има си строг регламент как се провежда такова, следи се от квалифицирано лице и при съмнение за усложнения – пак се стига до болница. В Австралия е много полулярно през последните години, но няма нищо общо с „художествената самодейност” описана тук. :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Не намирам на друго място информация по случая и затова се надявам това да не е вярно!

В 21 век за съжаление все още има милиони хора, които раждат в сламени колиби, без ток, без течаща вода, без лекар на стотици километри от тях. Те обаче, нямат никакъв друг избор ... Ако оцелеят - ще оцелеят, така е било и преди векове. Само, че без да се извинявам за израза си - в този форум няма кой да ме цензурира точно по този въпрос, в тази тема става дума за "мода" наложена от група "сектантки" или "откачалки", въпрос на избор е как точно ще ги наречете, които преди 5-6 години налазиха едни други форуми, и за съжаление налазиха напоследък и националните медии и събират лековерни последователки и фенове. Който е в течение със темата знае кои имам предвид - те са едни и същи навсякъде. Топката отново попада в медиите, които търсят и надушват пикантното и гледаемото, без да си дават сметка за последствията, които това би могло да има. Това важи в пълна сила за случая с ексцентричната швейцарка дето ражда на пода до кучето и стана обект на десетки репортажи - явно нямат материал журналистите и просто са изчерпани. Да, тук избираме къде да родим най-вече според неонатологичното отделение на болницата и едва ли ще има човек, който да одобри цялото това поведение.
И пак се надявам това да не е вярно, защото ще е много жалко за горкото детенце и за горката майчица, но в никакъв случай не трябва да се потулват такива случаи.
« Последна редакция: Май 09, 2011, 01:45:20 am от cygnus »
*
"Легнахме на леглото и се настанихме удобно. Когато пъпната връв изцяло побеля и вече беше спряла да пулсира се захванахме да я прегорим. Докато държах свещта, имах контракции за раждането на плацентата. Съзнателно обаче не напъвах с тях и мислено ги спирах, за да приключим първо с прегарянето. Веднага след като прекъснахме пъпната връв се надихнах и клекнах над една купа и с един напън плацената се изхлузи от мен. Облекчението беше невероятно! А самата плацента беше доста голяма."

"Започнах да я разглеждам. От едната й страна изглеждаше много добре — точно като по снимките и картинките, които съм виждала. От другата обаче не можах да преценя кое е част от околоплодния мехур и кое е част от нейната ципа. Стори ми се, че ципата на самата плацента е разкъсана и не бях сигурна, че няма останали парчета в мен. Няколко часа по късно от мен излезе парче, което приличаше на плацентата — малко по-голямо от орех."

"Взех арника на гранули веднага след като излезе плацентата, а през цялото раждане отпивах от шише с вода с Rescue remedy. Продължих и след това. След около час изпих една чаша с хлорела и десет капки Shepherd’s Purse. Час по-късно отново взех няколко гранулки арника."


"Два часа след раждането ходих по малка нужда и огледах за разкъсвания. Имах две — около уретрата, но в такава позиция, че седяха добре затворени. Реших, че няма да ходя да ме шият, а ще ги оставя да зарастнат сами, защото седят добре затворени. Дори не проверих колко точно са дълбоки, за да не ги разбутвам."



Пасажи от произволно избран разказ за неасистирано домашно раждане от : http://www.rodilnitza.com/blog/
Коментарите и изводите оставям на вас, защото аз нямам такива, а в този сайт - аз съм от най-лесно забременелите, износили и родили все пак.

cygnus , не знам дали е верен първия пост в тази тема, ама това което цитирам си има и приложени снимки... Нямах идея, че толкова откачен народ рискува живота и здравето на бебетата си, при това с чувството, че извършва подвиг едва ли не.  :(
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Jbrul, много са, за съжаление и са като с бетонови глави, нищо не влиза от това, което им казват. Не ми се чете за тях, знам ги, достатъчно им съм се ядосвала в мамата, но това е положението.
*
cygnus , явно аз трябва да си "сверя часовника". Признавам, че до днес мислех, че подобни кукувици са прецедент...нямах идея, че и на родна почва такива мащаби е придобила тази идиотщина.

Ами явно не ми е останало време, да мисля как да си синхронизирам контракциите с "развихрянето на лятана буря от която раждането ми става супер готино" и да избирам свещи с които да горя пъпна връв...  8O Вероятно, защото се почупих от ходене на УЗ и прегледи докато бях бременна и треперех за това бебе дали ще оцелее изобщо, докато не му видях муцунката и не го чух да реве. Та хич не ми е било на акъла да рискувам живота му по някакъв начин, а моите "патила" пак го казвам, са от най-най леките срещани в този форум. Не мога да си представя как жените минали през няколко процедури и тези, които тепърва минават - четат такива неща, щом аз побеснях.  :?

Само си пожелавам - повече мами да има тук и по-малко "там".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Ех, "чула жабата, че подковават вола, и тя си вдигнала краката!!"
Домашното раждане в чужбина, както е писала и синьо кокиче, се наблюдава от акушерка поне! И то предполагам, след множество разговори и прегледи с лекар, след като се установи, че бебето не е седалищно, няма усложнения ( въпреки, че никога не може да се предвиди със сигурност, че усложнения няма да има!)
Като толкова искат да са близо до природата... защо имат мобилни телефони, карат коли, живеят в апартамент/къща, а не са в гората в колибка??
Това е пълен хазарт, не с какво да е, а с живота на собственото ти дете, че и твоя! Невероятно просто!!!
Само си пожелавам - повече мами да има тук и по-малко "там".
Аз също!! Дано се вразумят и тези "там" - поне малко!!!
« Последна редакция: Май 09, 2011, 04:43:29 am от Гальонди »

*
Може ли да ми каже някой аджеба тия сектанки, защото са такива, защо трябва да раждат в къщи? За чие удобство, удолетворение, сигурност и щастие го правят? Всеки случай не е за бебето! Позволих си да им разгледам писанията в един друг форум и останах меко казано втрещена!
Ще дам и аз един пример - с какво могат толкова да ти промият мозъка при посещенията на йога, че като родиш да не се къпеш 40 дни, за да може да се прочистиш!!! Това като го разбрах, че го е направила жена, която познавам и мислех, че е разумен и интелигентен човек, щях да припадна!


*
:(Просто нямам думи :?Жалко за малката душичка,а такива "майки"наистина се надявам да има по-малко!И аз се чудя каква е тази мода да раждаш у дома,като преди няколко века 8) и да рискуваш живота на детето си :x
Ако сме наистина нормална държава и за този случай се знае майката трябва да носи отговорност според мен,не може така.Това е също като онези "мами",които раждат и хвърлят живородените си бебчета в боклука,тоалетните и т.н

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Всеки луд с номера си, някои с цяла програма...
Когато от това зависи само собствения ти живот, върви си троши главата, но не е нормално с идиотщината си да застрашаваш живота и на други, било и собственото ти неродено бебе...
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0