0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Sharky43

  • **
  • 71
  • Не се предавам.
Питане относно правилата на форума
« -: Август 20, 2010, 11:49:24 am »
Здравейте, модератори, имам 2 питания, свързано с публикуването на снимки на бременни кореми, за което се развихри много странна дискусия в Раздел "Дългоочаквана бременност и раждане", "Тема на бременните 65".

1. Прочетох няколко пъти Правилата на форума,

9. Забранява се публикуването на текстове, линкове или снимки с порнографско и насилническо съдържание, пропагандирането на всякакви противозаконни цели и идеи. Не се допускат дискриминация и проява на нетърпимост на основата на възраст, пол, раса, етнос, националност, вероизповедание, образователен ценз, социален статус и сексуалност. Забранено е използването на цинизми, заплахи и вулгарни изрази. Приканваме всички участници във форумите да се въздържат от употребата на непристойни изрази и обидни квалификации по адрес на хора или организации. Не се толерират и негативни коментари относно личността на други потребители. Междуличностните отношения е добре да се изясняват чрез лични съобщения, а не публично във форума.

Модераторите на форумa ще изтриват и редактират мнения или теми, съдържащи открити обиди, расистки или подклаждащи към насилие мнения, порнографски материали и жестокости. Теми, които са извън тематиката на форума, както и теми, съдържащи тенденциозна скрита или явна комерсиална реклама, ще бъдат редактирани, премествани или премахвани по преценка на модераторите, както и теми съдържащи опасни за здравето съвети. Въпреки, че модераторите ще се опитат да премахнат или да променят възможно най-бързо всеки материал, носещ вреда, невъзможно е да бъдат прегледани всички съобщения. Затова използвайте линка "Информирай модератор" и модераторите ще реагират на сигнала ви възможно най-бързо. Всички съобщения в тези форуми изразяват личното мнение на съответните им автори, а не на модераторите и следователно последните не носят никаква отговорност.


но не можах да намеря забрана за публикуване на снимки на бременни кореми.  Публикацията на такива не е порнография, нито има растистка насоченост, нито е лична обида, поне по моето, вероятно погрешно тълкуване, но бих искала вие, като модератори, да ми обясните какво аз не съм видяла.

2. В http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=99999999&topic=43321.0;all
    
Re: Тема на бременните №65
« Отговор #10 -: Август 19, 2010, 15:20:52 pm »

От mini
Глобален Модератор
Много активен потребител
*
Публикации: 5816
   
Момичета, осъзнайте се в какъв форум се намирате и къде бяхте до скоро. Маймунке или както се подвизаваш, мислиш ли че е редно да си постнеш снимка на корема тук в този форум. И ние сме били бременни но не сме си развявали коремите във подфоруми за проблемно забременяване. ЗА БОГА ОСЪЗНАЙТЕ СЕ


    
Re: Тема на бременните №65
« Отговор #37 -: Август 19, 2010, 18:09:30 pm »

mini
Глобален Модератор
Много активен потребител
   
в други сайтове за оспорване мнението на модератор банват от форума, това само като информация   Wink
тук ако го правехме нямаше да остане грам потребител, толкова сте зле настроени към модераторите


Вторият ми въпрос, свързан с по-горното,  е за правата на модераторите, тъй като тях ги няма публикувани никъде по сайта (//по неясни причини Правилата на форума се откриват от търсачката в раздел Хранене//). Разбрахме, че в други форуми за оспорване мнението на модератор се банвало. Ама в тези други форуми, когато модераторът прави забележка на някой, той първо му я прави на лични, а не публично, и второ, дава сериозна обосновка на забележката си, при това забележка се прави едва след като забележката е съгласувана и с другите модератори, т.е. не се взима еднолично самосиндикално решение нещо лична обида ли е или не.

Във връзка с горното, не е ли по-редно, при неявно нарушение на Правилата на форума, както е в случая описан в т.1, да се подходи по-демократично и да се пусне анкета, с която да бъдат питани евентуално засегнатите съфорумци.

Освен това, не е ли редно да се експлицират (направят публично достояние) правата на модераторите?  Все пак, аз лично предполагам, че модераторите в един форум се назначават с цел да се грижат за общия интерес/правата  на всички съфорумци, а не със заплахи да налагат личното си мнение. Ако има публикувани подобни правила, ще е ясно, може или не може да се спори с модератор, или форумът е просто място, в което само модераторите могат да изказват мнение, а обикновените регистрирани няма право да излагат мнения или факти, в противоречие с мнението на модератор.


 
Благодаря предварително за отговора.

« Последна редакция: Август 21, 2010, 12:40:06 pm от evro »
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #1 -: Август 20, 2010, 12:32:55 pm »
Прочети това http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=452&Itemid=27 и това http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=663&Itemid=27 и това http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=484&Itemid=27 и после питай защо не е редно точно в този сайт да се показват снимки на бременни кореми, пък било то и в Дългоочакваната.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #2 -: Август 20, 2010, 14:28:24 pm »
Здравейте,

1. Прочетох няколко пъти Правилата на форума,
...но не можах да намеря забрана за публикуване на снимки на бременни кореми.  ... нито е лична обида...
Както беше обяснено от Рали става дума за морална вреда която трудно се вижда на първо четене, а и е трудно да се оцени. Има една поговорка "В къщата на обесения за въже не се говори".

2. ... Вторият ми въпрос, ... е за правата на модераторите, тъй като тях ги няма публикувани никъде по сайта...
Модерирането на сайта става от общност модератори, които обсъждат всеки спорен въпрос преди да вземат някакво становище по него.

... (//по неясни причини Правилата на форума се откриват от търсачката в раздел Хранене//)...
Правилата на форума ги има във всеки подфорум като залепена тема. Ако има пропуск някъде казвайте за да ги прехвърлим и там (възможно е да има пропуски в единични подфоруми и то най-вече в такива които са създадени скоро).

...когато модераторът прави забележка на някой, той първо му я прави на лични, а не публично...
Така правим и тук. Поста на модератора който цитираш не е насочен лично към някой. Насочен е към потребителите като цяло.
Има въпрос към потребилтеля Monkey:), който може би приемаш за публично направена забележка? Тук смятам че определено един знак "?" много щеше да помогне. Но не смятам че е проблем да се разпознае въпросителното изречение дори и без наличието на този знак.

... не е ли по-редно...да се подходи по-демократично и да се пусне анкета, с която да бъдат питани евентуално засегнатите съфорумци. ...
Определено не! Така под всеки пост след време ще има по една анкета. 

Освен това, не е ли редно да се ... направят публично достояние ... правата на модераторите? 
Според мен не. Не виждам реално основание заради което да предприемаме подобна стъпка.

... предполагам, че модераторите ... се назначават
По скоро се избират!
Модерирането на нашия форум не е професия а е нещо което хората вършят за сметка на тяхното свободно време. Това е все едно да си сготвиш и почистиш в къщи. Работа е но не си назначен а сам си решил че ще я свършиш.

... модераторите ... се грижат за общия интерес/правата  на всички съфорумци
Точно това правят и при това много добре.
Разбира се, думите "винаги", "всички", "никога" ... и подобни ... определено са подвеждащи. Няма случай по една тема всички да мислят еднакво, както за всеки проблем да има решение което да удовлетворява всички. Т.е. света през повечето време е сив а не е черно бял.

...модераторите ... със заплахи да налагат личното си мнение...
Това определено е нещо за което следим. Ако имате забележки към работата на някой от модераторите не се притесявайте да пишете на zachatie@gmail.com, където оплакването ви ще бъде разгледано от членовете на УС на Зачатие.

... Благодаря предварително за отговора.
Моля :-)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #3 -: Август 20, 2010, 14:42:12 pm »
Sharky43, благодаря ти, че повдигаш този въпрос в отделна тема и там, където му е мястото.

действително, няма правило, което изрично забранява на потребител във форум за стерилитет и репродуктивни проблеми да сложи в подписа си огромна снимка на бременния си корем или на зародиша си.

ако прочетеш внимателно горното изречение, с всичките му съставни части, и ако помислиш малко от гледна точка на етика, такт и хуманност, ще ти стане ясно защо въпросът се повдига и се окачествява като проблем.

ако имаше такова правило, модераторът нямаше да отправя призив към потребителя и да апелира към неговите емоции, усет за тактичност и възпитание, а просто щеше да изтрие проблемния постинг.

подобни дебати тук не се случват за първи път. всеки път обясняваме какви са съображенията. все по-рядко срещаме разбиране. много ме тревожи това, че вече не ни разбират не случайно попаднали тук новоизлюпени бременни, изгарящи от желание целия свят да разбере за коремчето им, а не ни разбират наши стари потребители, минали през трънливия път на стерилитета. както каза Рали, те се оплакваха до вчера от нетактичните си колежки и приятелки, които говорели пред тях за деца и кореми, а днес се възмущават защо им се прави забележка, че постъпват по същия начин. тъжно е това. сит на гладен не вярва, дори и да е бил също гладен доскоро. явно престава да вярва в момента, щом сам себе си насити...

тези форуми все повече заприличват на лигава говорилня, вместо на място за взаимопомощ и информация. излишно е сигурно да припомням за ен-ти път, че когато забременяха първите регистрирани участнички тук, нямаше "темичка на бременните" и "форум за майчинството". тези жени не смееха изобщо да говорят за своята бременност, за да не засегнат чувствата на онези свои посестрими, които все още чакаха двете чертички. може би това повишено чувство за такт идваше от факта, че се познавахме помежду си всички и е по-лесно да знаеш, че ще засегнеш конкретен познат човек с приказките си. а сега сме много, хиляди, на кой му пука, че някой чете и страда, аз нали си имам коремчееееееееееееее...

направихме и форум за бременните и майките на Зачатие - слава богу, те стават все повече. явно трябва да направим и правила специално за този форум, щом самоконтролът на потребителите не е достатъчен.

на всички, обаче, искам да припомня едно правило, дето го има - "Администрацията на форума си запазва правото на преценка за картинките в аватарите и подписите на потребителите и тяхната редакция при необходимост."


"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #4 -: Август 20, 2010, 17:15:51 pm »
Здравейте.
 Беаст,аз не бях в къщата на обесения ( не мисля че ти е уместна поговорката)!
 Когато аз имах страданията си,неволите и несполуките и т.н ако мислех че ще ми е неприятно да чета на бременните постовете или да им гледам снимките ,ами много просто...аз просто не влизам там!Всеки да прецени сам за себе си.
 На лични ми се казва, че няма проблем да има линкове.....да но явно има проблем.Модератора ли не е наясно или аз пак не съм разбрала.
 Няма да се извинявам милион пъти за това мое несъобразяване че  пуснах снимката не със линк,извиних се многократно и публично и на лични!
 Беаст ти казваш че модераторите се борят за общия интерес..... е къде е нашия интерес тогава в цялата ситуация???
 Много е елементарно да се започват изречения като поговорката за сития и гладния.Не мисля че е така в тази ситуация.
 Когато влезнах в темата вчера и видях че я няма снимката не се ядосах ,а разбрах че не е позволено.Нооооо разбира се последваха два настина груби поста.Ами как да се реагира без нерви,и с нормален тон ???
 След като е било толкова хубаво преди тема на бременните,ми за какво я държите сега,за да хокате бременните че са нетолерантни,че не са съобразителни  и т.н.Махнете я за да има мир ,щото то само тогава май ще има.
 Когато аз се борех ( и все още се боря),ми е ставало мн мъчно когато съм виждала децата на други по аватарите им,никога не съм изпитвала злоба или не съм ги обвинявала в нетактичност.Защо вие като модератори не се замислите че и това нещо също подтиска жените който все още не са успяли???
 Или не смятате че е проблем това?
 И да си призная докато го пишех всичко това,накрая изникна един въпрос...Има ли изобщо смисъл да се разправям ,като един потребител никога няма да излезе прав пред един модератор?
 Дадох си и отговор ... Ми не няма смисъл!!!
Извинявам се публично на всички Дами който не са се преборили още с стерилите та,постъпката ми не е била целенасочена към никой и със на й малко цел да засегна и нараня някоя жена ,а още по малко да се фукаммммммммм.Извинете ме!!!

 Ако и тези ми извинения не са достатъчни ,вече просто не знам ,едва ли ще кажа други!!!
 

 
 
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #5 -: Август 20, 2010, 17:44:13 pm »
Там където няма ясни правила - всичко е въпрос на тълкувания и твърде често на лични разбирания. Явно подфорумът на бременните има нужда от по-специално модериране и друг вид правила - нека модераторите ги създадат и това да е.
Нека не забравяме, че колкото и да са сходни проблемите на една група хора, това все пак са множество различни хора, индивидуалности, всеки от тях възприема едно и също нещо по свой си начин, често абсолютно обратен на начина по който го възприема "другарчето по съдба". Никога не ме е натъжавала гледката на бременна, бебе, малко дете - напротив, създавала ми е позитивно усещане, чувство за надежда че и на мен ще се случи..., но това съм аз. Някоя друга жена има точно обратната реакция - стяга я гърлото, избиват й сълзи, става й ужасно мъчно...много са различни хората. Дори в този сайт нещата са същите - на едни момичета в очакване би им дотежало от коремчеста снимка, други биха се усмихали и ще си кажат "хайде дано и аз скоро така". В крайна сметка обаче, тези които ще се зарадват - могат да се зарадват и без такива фотоси, другите пък могат и да не отварят линковете, бъдещите мами могат да си разменят подобни кадри и на ЛС, но от предположения и гадания - полза няма.
Забранете публикуването на такива снимки, след като е толкова голям проблем, заковете го като точка в правилата на подфорума и толкова по въпроса. Даже и аз, дето съм отскоро тук си спомням, че неведнъж стават разправии за това  :?
Както писах и в темата на бременните обаче, обидата на някои потребителки и острата им реакция към модераторите, не беше заради отправената забележка /като съдържание и смисъл/, а заради тона и изразите, които се употребиха. Не беше редно с такава грубост да се пише, ако беше казано нормално едва ли щяхме да пишем сега тук.
Хубава вечер на всички!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #6 -: Август 20, 2010, 17:46:45 pm »
Виждам доста изчерпателни отговори от страна на модераторите. Съгласна съм и мисля, че правила трябва да има (както и да се спазват разбира се).
Но толерантността и дипломатичността изисват извинение за грубия тон от ваша страна.  Говорите за молба, призив, апел ... Съгласете се, че такова нещо нямаше в поста на MINI, за разлика от Rally_pat. Хора сме и допускаме грешки. Monkey допусна такава и последва извинение от нейна страна. Смятам, че тонът на mini е също такава грешка, която изисква извинение.

След като Управителния съвет на Зачатие, обсъжда подобни ситуации и взема решение, моля поведението на MINI да бъде точка в дневния ви ред и ако сметнете за уместно, това решение да бъде публично обявено.

Тъй като съм съгласна, че поста беше насочен и към потребителите като цяло, заявявам личната си обида от тона на mini, защото никой няма право да ме навиква по този начин.
По темата "за" и "против" коремите, снимките им и т.н. смятам, че всяко публикувано мнение обижда една от двете страни. Затова и ще се въздържа от коментар.

Благодаря ви, че тук имаме възможност да изкажем мнението си без да обременяваме темата на бременните!
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #7 -: Август 20, 2010, 17:51:02 pm »
Очевидно тук всички четат избирателно. Модераторите са на първо място приятели и мислят на първо място за отношенията си с въпросните , а не за форума като цяло.
В един момент се превръща в една селска седянка, в която едни държат пръчки и бият през устата другите. Тоест - отношението е грозно, от позицията на силата...написах го веднъж, но глас в пустиня!
Ето част:

... то е ясно че вече никой никакви снимки няма да качва...
Въпросът беше друг, че тук ставаше въпрос за едно много грубо и обидно поведение, на база точно позицията на силата. Понеже аз съм модератор, с приятелите си се държа добре и ги защитавам, но с останалите - мога да им крещя, да ги обиждам , да им свалям постовете понеже не ми харесват и т.н.
А това с фук-фук още не мога да повярвам че беше казано. Все едно всички момичета, които са си сложили снимки на децата на аватара казват " фук-фук, моето дете расте и хубавее, а вие никога няма да успеете" . Още съм шокирана.

Защо никой не коментира потъмнените чати ?
И ок, за отворени снимки на кореми стана повече от ясно. Но аз пак ще попитам - какъв беше проблема с линкове към снимки на окраси за стая с описание какво съдържа линка ? Защо някой ми изтри поста без да ми каже нищо, след като очевидно не нарушава никакви правила ?

В интерес на истината не ме интересуват нито снимки нито нищо. В случая пак казвам - изобщо не става въпрос за това, а за Отношението ! Че не се мери е един метър...
Че понеже "X" и "Y" са ми приятелки, аз си затварям очите пред действията им.

Каква щеше да е реакцията към мен, ако аз бях написала пост с големи червени букви и същият начин на изразяване към някой от модераторите?
Нещо от рода на :
 "Х" ли си или както се подвизаваш в този форум, смяташ ли за редно да си слагаш снимка на детето в аватара ??? Да го навираш в очите на всички момичета ??? Все едно им казваш Фръц Фръц аз успях! Моето дете си е при мен, а вие никога няма да успеете ! " И аз имам деца, но не си ги развявам във форум за ...и т.н.
ОСЪЗНАЙ СЕ !!!"

Цялото нещо, което написах е много грозно ... и е само пример. Питам аз, каква щеше да е реакцията към мен ? Ако го изтипосам в темата на майките, примерно ?
Аз знам каква щеше да е !

И друго !
Всеки си носи тиква на раменете и си решава сам за себе си. Аз съм от свръх чувствителните и започнах да пиша във форума едва след като забременях. Четях и ползвах календара доста преди това...Но не си позволявах дори да надникна в темата "Дългоочаквана бременност и майчинство" .
Защо да ми става кофти ?
Или да ходя, за да ми става зле, после да се оплаквам на другарчетата и да направя гадно на всички момичета във въпросната тема ? Да им отнемам усмивките?
Та ето го и въпроса ми - защо човек, свръх чувствителен на такива теми влиза в тема на бременните ? Където е ясно, че ще прочете или види все нещо, което ще го натъжи ?
« Последна редакция: Август 20, 2010, 18:01:20 pm от Raissa777 »
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #8 -: Август 20, 2010, 17:56:45 pm »
Раиса - кратко точно и ясно - не Мини, а аз изтрих твоя пост. Първия ти линк беше с "Рошко" - което както се сещаш, на мен ми говори за куче (в чекмедже), а снимката се оказа какво? Корем.

Да, можеше да редактирам поста, но все пак модерирам от работа, нямах възможност да го направя - съжалявам, и ти се извинявам за това.

Но за думите за коремите няма да се извиня. Тове е мое мнение, и то не като модератор, а като човек, който все още се бори със стерилитета и не се знае дали ще го пребори.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #9 -: Август 20, 2010, 17:58:38 pm »
Имаше едно време един такъв девиз: "Не питай какво партията прави за теб, а помисли какво ТИ можеш да направиш за партията."  :wink:
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #10 -: Август 20, 2010, 18:07:35 pm »
Раиса - кратко точно и ясно - не Мини, а аз изтрих твоя пост. Първия ти линк беше с "Рошко" - което както се сещаш, на мен ми говори за куче (в чекмедже), а снимката се оказа какво? Корем.

Да, можеше да редактирам поста, но все пак модерирам от работа, нямах възможност да го направя - съжалявам, и ти се извинявам за това.

Това не е вярно !
В момента в който пуснах поста си видях този на мини и веднага махнах дразнещите снимки ! И написах за това - от рода на "дрън дрън и аз имах снимки но след горният грозен пост ги махнах".
Тоест, в момента, в който си ми изтрила поста тези снимки вече ги е нямало...и ако четеше редовно в темата щеше да знаеш, че съм казала на момичетата, че корема ми доста се е окосмил и така го кръстих.
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #11 -: Август 20, 2010, 18:08:37 pm »
Всичко стана грозно и тъжно. Едно момиче реши да сподели радостта си и беше "попарена". Неискам да съдя никого. Всеки има право на избор. Имам приятелки, които с години се борят и се надяват някой ден да станат майки. Просто смятам, че след като от снимки, лентички, аватари пречат и подтискат тези жени, ами много просто. Измислете начин, ако трябва, да не може всеки да влиза и да чете "темата на бременните". Примерно с въпрос, парола за сигурност или и аз незнам точно. Така всички ще са доволни. Все пак наистина е за бременни, които сега са грешни, че се радват. Ако трябва да бъда честна, неискам да прозвучи грубо, но как така като видят снимка във форума им става болно и т.н., а по улиците, сред приятелите, роднините - не. Или те се дистанцират от всичко и всички бременни или с деца. Извинявам се, ако съм обидила неволно някого.

От сърце пожелавам на всички жени да станат майки и то повече от веднъж, да имат здрави, умни и прекрасни деца.  
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #12 -: Август 20, 2010, 18:30:46 pm »
Абе момичета, май търсим под вола теле вече.
Поста на Мини започва и завършва с думите " За бога, осъзнайте се"
Това е апел и молба - да, написана с големи червени букви, но червените букви според мен са, за да се види от всички и да е ясно за какво става въпрос.
Защото, вие може би сте от скоро - но аз не съм и точно по тази тема се е говорело поне 100 пъти и винаги - каквото и да се напише се стига до сълзи и от двете страни.
Само че, хайде всяка една да си сложи ръка на сърцето и честно да каже - в случая коя ще бъде по-наранената? Тази с лентичката на която мод и е казал - "За бога осъзнай се", ама със снимка или без радостта и щастието никой не може да и го отнеме - или другата, за която това е поредното нараняване?
Щастието за това, че си бременна никой не може да ти го отнеме. По-раними са другите неуспелите моничета и затова модовете пазят тях, все пак този форум е направен за тях, тази пациентска организация е направена за тях...
И те са тези, които нищо няма да кажат, а само ще се разплачат и ще излезнат от темата....
И повече може изобщо да не влезат във форума.
В този форум има много болка, тук има предимно болка, тук се пристъпва тихо, защото за накой е като храм за техните наранени души.
За един храм не е много типична бурната радост и силното биене на камбани.
Когато една жена вече е забренемяла има много форуми, където може да иде, но когато не е - този е единствения и когато някой я наранява и тук - тя просто няма къде да отиде, освен да се затвори в черупката си!
За това и отношението на модовете понякога е доста грубо, трябва да ги разберете!
Това не е персонално отношение към някой, това е принцип тук.
Искрено се надявам да бъда правилно разбрана!
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #13 -: Август 20, 2010, 18:40:23 pm »
По-раними са другите неуспелите моничета и затова модовете пазят тях, все пак този форум е направен за тях, тази пациентска организация е направена за тях...
И те са тези, които нищо няма да кажат, а само ще се разплачат и ще излезнат от темата....
И повече може изобщо да не влезат във форума.
В този форум има много болка, тук има предимно болка, тук се пристъпва тихо, защото за накой е като храм за техните наранени души.
Мислех изобщо да не се намесвам в темата, но не мога да не отбележа колко са верни думите ти, Танита. Тук е истината, момичета.
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #14 -: Август 20, 2010, 18:51:52 pm »
Раиса, моля те прочети си един стар пост и ще си отговориш на въпроса защо модераторите изтриха снимките. И за да не бъда голословна:


Няколко месеца преди да забременея бях стигнала до етап, в който започвах да рева при вида на бременна жена или жена с количка .
За гушкане на бебе изобщо не съм си и помисляла ... избягвала съм това дори в мислите си.

Прави ми впечатление, че 99 % от жените тук са с по-изострена чувствителност .
Което ме кара да се замисля ...все едно нарочно, точно тези, които са по-сетивни трябва да минат през болката .

 
*

    eganeva

  • *****
  • 4584
  • И утре е ден, но друг....
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #15 -: Август 20, 2010, 19:09:27 pm »
Сега прочетох всичко в темата и ме хвана яд...защо чак сега започнах да чета във форума? Има толкова като мен...
Отговорът е, че не можех. Преди просто не можех. Психически толкова се бях сринала, че се страхувах дори от постове на бременни. Гледах си само в календарчето...
Даже и това спрях в тоталния момент на отчаяние.

Някак при мен нещата дойдоха от големите очаквания. Бях чела , че след противозачатъчни много лесно се забременява.

Моя мъж започна да говори за дете още съвсем в началото на връзката ни. Аз първоначално се стреснах, толкова рано...Но после се съгласих, какво по хубаво  :)
Познавахме се от 4 години,преди да се съберем.. толкова го обичах.
Той е с 10 години по-голям от мен, родителите му чакат внуче от много време..въобще тези очаквания ми се стовариха на главата.
Моя мине не мине време ми обясняваше как всичките му приятели имат деца...и т.н.

Е, спрях противозачатъчните. От всичко което бях чула/прочела си мислех, че едва ли не от първата вечер ще забременея.
Е, не стана точно така. Занизаха се месеци... лекари, процедури,изследвания,следене на овулация, хормони, инжекции и т.н.
Месеците минаваха ли минаваха...нищо не ставаше.

Започна да става някак напрегнато вкъщи. Сякаш на подсъзнателно ниво се обвинявахме, аз него, че не може да ми направи дете, че не ми помага по никакъв начин..нито ме подкрепя, едва го накарах след 10 месеца да си пусне спермограма и т.н. , а той мен, че не мога да му родя така.
Не знам, нищо не сме говорили...просто усещането стана такова. Студено едно.
Карахме се често, секс по график...

И в един момент всичко се срина.
Откриха ми хиперфункция на щитовидната жлеза, казаха ми, че 2 години ще се лекувам...и минимум 6 месеца да забравя за дете.

Е...това беше върха.
Не само че не се срещах с бременните/родилите ми приятелки , аз не исках изобщо да виждам бременна жена...малки деца и т.н. По пътя ми от работа към вкъщи всеки ден ревах, защото минавах през една детска градина...
На финала си смених маршрута.

При следващият въпрос, "кога ще ми родиш дете?"
направо ми се зави свят... казах - изобщо няма да е скоро! Близката година забрави!

Божа работа.

2 месеца след тези случки забременях случайно. 10 дни след предполагаемата ми овулация. От левият яйчник...
Като се има предвид, че лекарите ми бяха казали, в месеците с ову от ляво да се пазя...тъй като лявата ми тръба е повече от 2 пъти по-дълга от нормалното и възможността за извънматочна е много голяма.


Раиса, забравила ли си, че си писала и това!?

Разликата е, че някои от нас няма да могат да забременеят случайно.
« Последна редакция: Август 20, 2010, 19:26:25 pm от eganeva »
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #16 -: Август 20, 2010, 19:25:22 pm »
Ееее хайде да се спре с това изопачаване най-после.  :? Каквото и да си говорим и да философстваме - на "бременния" подфорум му личи отвсякъде за какво е. Всеки потребител влиза там с ясното съзнание какви са темите, какво се обсъжда, че там пишат бременни жени и си говорят за "бременните си работи". Никой никого насила не кара да влиза и да чете там, аз съм влизала многократно много преди да забременея и много преди да се регистрирам като потребител в Зачатие всъщност. Понасяло ми е да чета - правила съм го. Ако не ми е понасяло - няма да го правя и толкова. И за разлика от улицата, работата и сблъскването с бременния корем на комшийката в асансьора, които не можем да избегнем и контролираме, изборът коя тема да отворим и четем в даден сайт си е лично наш, не нещо неизбежно. Напоследък върви реклама на фармацефтична компания за разни витамини, на която се показва бременна жена. Изобщо в целия обкръжаващ ни свят е пълно с подобни образи, те не могат да се избегнат, разбирам идеята поне тук това да бъде спестено на момичетата в очакване. ОК. Могат и сами да си го спестят, ако искат, но хайде да е според модераторските виждания - заковете забрана за подобни фотоси в правилата на въпросния подфорум и да няма повече кой не разбрал, кой не преценил, кой се обидил и пр. Може би не е лошо, ако има техническа възможност, изобщо да не излизат постовете от подфорума за бременност при най-актуалните теми долу, за да се избегне и неволното попадане на някое момиче на пост от вида "колко е прекрасно усещането от движението на бебето" примерно, което също може да докара тегаво настроение. Последното го казвам съвсем сериозно и без грам ирония, или заяждане.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #17 -: Август 20, 2010, 19:34:12 pm »
Аз мисля, че не модераторите прекалиха.
Какви извинения търсите от тях, още малко на съд ще ги дадете  :lol:.
Наистина осъзнайте се!

Намирате се в българския портал за проблемно забременяване!

Танита го е написала много хубаво, може и да повторя някоя нейна дума. Тук хората търсят утеха, разбиране. Това е най-личното кътче на много жени, които навън все още не са намерили сили да признаят, че се борят с този проблем. Това е и моето лично кътче. Тук срещнах много приятели. Има и такива, които вече имат дечица. Ами такава показност, честно, никога не е имало!

Някои хора бързо забравят къде са били до вчера! Клише е, но тук си действа с пълна сила! Същите тия хора, като родят и повече не се вясват тук. А въпросните модератори, от които се търсят обяснения, извинения и т.н., отделят от личното си време, доброволно и са тук години наред...

*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #18 -: Август 20, 2010, 19:44:40 pm »
Ееее хайде да се спре с това изопачаване най-после.  :? Каквото и да си говорим и да философстваме - на "бременния" подфорум му личи отвсякъде за какво е. Всеки потребител влиза там с ясното съзнание какви са темите, какво се обсъжда, че там пишат бременни жени и си говорят за "бременните си работи". Никой никого насила не кара да влиза и да чете там, аз съм влизала многократно много преди да забременея и много преди да се регистрирам като потребител в Зачатие всъщност. Понасяло ми е да чета - правила съм го. Ако не ми е понасяло - няма да го правя и толкова.

Нещо ми се струва, че изопачаващ нещата. Проблемът не е за  темите и обсъжданията на бременния подфорум, а за публикуването на снимки. И именно заради жени, в случая цитата на Раиса( хвърли един поглед в Емоционалния подфорум или в Дневниците),които преди да забременеят са се чувствали ужасно от вида на бременна жена, бяха изтрити въпросните снимки.
Аз чета бременната тема, защото ми е приятно и защото с нетърпение очаквах появата на моите приятелки в нея и защото и аз се надявам някой ден да пиша в нея. Аз не изпадам в депресия като видя бременен корен, но това съм си аз, а не всички са като мен. Хубаво е човек да помисли понякога и да помни.

Лошото е, че настъпва един момент на разделение, който е абсолютно безсмислен, неуместен и нежелателен.

Момичета, всички сме имали проблеми, едни са ги решили, други на половина, трети продължават да ги решават. Битката една, желанието е едно, мечтата е една!
« Последна редакция: Август 20, 2010, 19:46:16 pm от Мецани »
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #19 -: Август 20, 2010, 19:59:57 pm »
Ами не, не изопачавам, най-малкото защото нямам интерес да го правя. По същество.
За снимките още вчера, който ги беше качил се извини публично за проявената несъобразителност - можеш да провериш. Дали да се качват изобщо подобни снимки, нито е тема на разговор в момента, нито пък ще вземам отношение по нея. Никой в бременната тема не е реагирал срещу направената забележка по същество, а срещу начинът и използваните думи и тон, с които беше направена. Оттам започна всичко и всъщност днес вече нещата яко се извъртяха, разляха и отидоха много далеч и в страни от това, за което ставаше дума вчера. От същото това недоразумение и лош тон се започна и "хапане" кой си снимал корема, кой си снимал детето, кое какво било и до колко било редно...
Това се опитвам да обясня от обяд на всички, които се "дъвчат" и за да не става повече така, предложих модовете да се съберат и да решат има ли нужда от нови правила в този подфорум и какви. Последвалите лирични отклонения едва ли са от полза на някого, но всеки с разбиранията си.
Късмет на всички и приятна вечер :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #20 -: Август 20, 2010, 20:46:12 pm »
Последвалите лирични отклонения едва ли са от полза на някого, но всеки с разбиранията си.

Не са лирични отклонения, а сериозен спор за какво сме се събрали всички ние тук.

Намирате се в българския портал за проблемно забременяване!

Някои хора бързо забравят къде са били до вчера! Клише е, но тук си действа с пълна сила! Същите тия хора, като родят и повече не се вясват тук. А въпросните модератори, от които се търсят обяснения, извинения и т.н., отделят от личното си време, доброволно и са тук години наред...


 :good_post:

Докато някои си гледат снимките на детските стаи и коремите (дай боже всекиму!), те пишат в по една-две теми и получават лично удовлетворение да се развличат и споделят.

Модераторите, повечето от които вече имат деца, не само трият коментари, ами предимно отговарят в десетки теми ежедневно, както на нови и неопитни, така и на отдавнашни потребители. Отговарят на безумно прости и безумно сложни въпроси защото искат и могат да помогнат на всеки нуждаещ се от помощ.

Помислете, оскърбени или недоволни момичета, на колко потребители с какво помогнахте в трудния път на стерилитета. Тук е редно предимно да си помагаме, а радостта и удоволствието от бременността и майчинството са екстра.

Ако смирено приемем това, няма да са ни нужни нови правила и органичения.
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #21 -: Август 20, 2010, 21:01:15 pm »
Сега прочетох всичко в темата и ме хвана яд...защо чак сега започнах да чета във форума? Има толкова като мен...
Отговорът е, че не можех. Преди просто не можех. Психически толкова се бях сринала, че се страхувах дори от постове на бременни. Гледах си само в календарчето...
 

Раиса, забравила ли си, че си писала и това!?

Разликата е, че някои от нас няма да могат да забременеят случайно.


Ммм доста грозно. И не знам какво общо има с темата...
100 пъти се опитвах да обясня, че проблема идва от тона и начина на изразяване. А всичко това се разтегна до безобразие.

Все пак да отговоря - Да, бях забравила че съм писала това. Разкрила съм част от емоционалният си свят, от болката си... благодаря че я изтипоса в тази враждебна среда.
Всичко написано е истина и аз никога не съм твърдяла друго, така че не разбирам какво значи точно въпросът дали съм забравила...Да не би някъде да съм твърдяла друго ?
Да, убиите ме с камъни, няма да се обяснявам повече.

За второто - пак не ми става ясно...Трябва да се извиня, че съм забременяла случайно ли ? Да, за мен беше много неочаквано понеже беше в пикът на проблемите които ни откриха...И ? Да съжалявам...или какво ?

ПП: горният цитат потвърждава това което казах и преди. Аз съм от много чувствителните, точно затова избягвах всякакви теми свързани с бременни.
Който го е страх от вълци - не ходи в гората.

« Последна редакция: Август 20, 2010, 21:03:47 pm от Raissa777 »
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #22 -: Август 20, 2010, 21:24:40 pm »
Дамм и на мен ми е изтрит пост - явно е бил особено враждебен. :lol: Не е лошо чат пат и модераторите да се самоцензурират. :? На какви ли не заяждания и изрази сме се нагледали.
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #23 -: Август 20, 2010, 21:31:29 pm »
Ох,голям дебат се развихрил тука!
Мили момичета,които в момента споделяте едни от най-щастливите моменти в живота си мисля,че нещо не сте разбрали правилно.Просто бяхте помолени за малко такт и да проявите разбиране и толерантност към останалите момичета.Не знам дали тона и начина е бил подходящ,не искам да го коментирам,но повярвайте много е тежко.В момент,в който преживявам поредния неуспех и сърцето ми кърви от мъка,нямам сили да се изправя и изобщо не знам как да продължа повярвайте ми не е особено приятно.Вие казвате-не влизайте в тази тема.От това пък най-ме заболя-като,че ли сме прокажени и да не ви разваляме щастливата темичка.Добре де,толкова ли е трудно да се съобразите,с това което са ви помолили.
*

    Sharky43

  • **
  • 71
  • Не се предавам.
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #24 -: Август 20, 2010, 21:35:55 pm »
Благодаря за отговорите. Но:

1. Не получих отговор на въпроса - Защо не публикувате Правила на модераторите (така че четящите да знаят на какво имат право и на какво не модераторите. С риск да г приемете като лична обида, каквато не целя, оставам с впечатление, че на този въпрос не ми е отговорено, защото такива правила не съществуват, следователно се разчита на субективната оценка на някой модератор.

2. Дори и да не се предприеме нищо по горната точка, няма ли да е по-лесно за жените, бременни или кандидат-бременни, да им се каже ясно и директно в Правилата на форума публикуването на какво (какви снимки) е допустимо и какво не. Ако аз бях Маймунка, и в Правилата на (под)форума беше изрично написано, че постването на линк или директно снимка на бременен корем е нарушение на Правилата на форума, не бих го направила. Докато няма подобни ясни правила, ще продължава да има хора във форума, които ще публикуват потенциално чувствителни материали, единствено поради невъзможността си на четат мислите на модераторите. Проблемът няма да се реши с две или три дискусии в няколко раздела, той трябва да се реши цялостно, за да не се повтаря.

3. Не можах да намеря линк към теми в които се избират модераторите (понеже   Beast написа, че се избирали, а не назначавали). Ако може да ме насочите къде да потърся?

4. Защо е толкова категорично отхвърлянето на анкетите? Имате в ръцете си страхотна (безплатна) възможност да се допитате до мнението на много от страдащите, а не искате да го правите уж защитавайки техния интерес.  

--------------------
Мразя да парадирам с даренията, които правя, ама тоя път ще карам в прав текст  (почти, защото засега няма да си кавам трите имена тук в прав текст, ама вие можете и сами да проверите коя съм, даренията са лични). За разлика от повечето бременни и още небременни, аз съм вече достатъчно стара за мен да не важи Ф.А.Р. заради възрастовото ограничение. И понеже така и така ФАР не е за мен, целия мерак да родя още веднъж си го плащам преизобилно, къде от невежество, къде от липса на опит. И реших, като на мен държавата няма да ми  покрие мерака за бебе, нека поне аз да помогна на някой друг да има бебе. Това е моят начин да запаля свещ на Богородица (не в църква, а на дело) да ме дари с още едно дете. Дарила съм и на "Зачатие", и на "Искам бебе".  Като дарител смятам, че този форум няма право да е частен, личен и поради това недемократичен. Модератори, за миг погледнете на ситуацията отстрани, не като модератори, и се поставете на мястото  на човек, неволно подразнил ви, защото е направил нещо незабранено от Правилата, което е нямало как да предположи, че ще ви подразни - защото никъде не сте казали изрично че така не трябва да се прави. И си спомнете защо сте модератори.

Аз иначе си направих изводите от цялата тая дискусия (включително и има ли смисъл да продължавам да правя подобни анонимни дарения). Оттук нататък, ако не ме баннете, ще си говоря с мамчетата и кандитат-мамчетата на ЛС. Ако ме баннете - пиша и в "Проблемно забременяване" на бг-мамма, както правят повечето жени тук.  

« Последна редакция: Август 20, 2010, 21:37:39 pm от Sharky43 »
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #25 -: Август 20, 2010, 22:03:50 pm »
Шарки, какво общо имат даренията с целия този спор? Аз не разбрах...

Анкети за модератори е имало. Явно ти не си била още тук... Аз лично съм гласувала. Не мога в момента да изнамеря линк, но и не смятам, че е чак толкова важно.

И още нещо, относно Проблемното в бг мама - светът е голям и спасение дебне отвсякъде... Всеки има правото да пише където си иска, не е нужно да го обявява.
*

    Sharky43

  • **
  • 71
  • Не се предавам.
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #26 -: Август 20, 2010, 22:21:15 pm »
Даренията имат много общо - дарението ми в "Зачатие" е било безсмислено. Аз се надявах в Зачатие да има чуваемост, а с тази дискусия и враждебността към анкетите (т.е. демократичното допитване до обикновените съфорумки) , осъзнавам, че тук си цари типичното българско вътрешно-"партийно" разпределение на ролите и изобщо няма интерес към мнението на обикновения човек.  Не разбрах дали има интерес към парите от дарения, ама то за това има балами като мен да дават и отчет или отговорност да не очакват.

Понеже, Врабчо, казваш, че анкети за избор на модератори е имало (явно вече няма), стигам до извода, че веднъж избран за модератор, си оставаш такъв до края, независимо  дали си се променил, дали изказваното от теб мнение/отношение е правилно/коректно. Веднъж модератор, си назначен за бог и никой простосмъртен няма право да ти оспорва мнението/реакцията, или не дай се, боже, да ти направи забележка, че държиш груб тон.





Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #27 -: Август 20, 2010, 22:36:41 pm »
Шарки, щом смяташ, че дарението ти е било безсмислено, няма кой да те убеди в противното...

И стига с тия модератори. Аз пиша и в един друг форум, много далече от емоционалните страсти на Зачатие. Свързан е с моето хоби. Хората там са най-различни, млади, стари, всякакви. Още като влезеш във форума, с червени букви е написано, че преди да се пускат теми с въпроси, питани по сто пъти, да се прочете информацията във форума. Трябва да ти кажа, че там модераторите никой не галят с перо. Над аватара на всеки потребител стои неговия положителен или отрицателен статус, т.е. другите потребители могат всеки ден да гласуват - дразни ли ги този потребител или не.
И още нещо, там няма анкети за модератори. Няма и анкети след всеки зародил се спор, за каквото ти настояваш.

« Последна редакция: Август 20, 2010, 22:39:33 pm от Врабчо »
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #28 -: Август 20, 2010, 22:51:24 pm »
Явно и тук всичко остава "глас в пустиня" и отговори на въпросите няма .
Оказва се излишно, че се отвори отделна тема по въпроса .
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #29 -: Август 20, 2010, 22:58:56 pm »
Явно и тук всичко остава "глас в пустиня" и отговори на въпросите няма .
Оказва се излишно, че се отвори отделна тема по въпроса .
Раиса, ти какви отговори търсиш, че поне на мен не ми става ясно?
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #30 -: Август 20, 2010, 23:09:13 pm »
Попитах, ако същото беше написано от мен, или някой друг прост потребител на форума, каква щеше да е реакцията към него.

Останаха празни и други въпроси на други потребители.
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #31 -: Август 20, 2010, 23:21:01 pm »
Попитах, ако същото беше написано от мен, или някой друг прост потребител на форума, каква щеше да е реакцията към него.
Ами това е хипотетичен въпрос. Ако...
Шарки поне е задала конкретни въпроси, на които е получила отговори, защото имат някакъв смисъл.
На твоя въпрос не виждам смисъл да се обръща внимание.
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #32 -: Август 20, 2010, 23:49:51 pm »
Sharky43,

Молим да ни дадете повече информация чрез лично съобщение на този акаунт, за да можем да проверим в банковите извлечения размера на дарението, което сте направили на сдружението и съответно да предприемем действия за връщането му.

Нашето сдружение съществува от 6 години, целите и дейността му винаги са била прозрачни. Работили сме усърдно толкова години, така че никой да не се усъмни в нашите действия и съпричастностността ни към проблема на двойките с репродуктивни проблеми.

Даренията, които постъпват в нашата сметка биват разпределяни в помощ на същите тези семейства, на официални събития със свободен достъп, т.е. не е трудно да се проследи къде отиват парите.

На последния Ден на репродуктивното здраве, който се проведе в гр. Пловдив на 12.06.2010 г. (при желание, ще Ви посочим линк към събитието) бяха раздадени под формата на ваучери 15 100 лв. При интерес от Ваша страна, можем да Ви предоставим и повече информация.

Това го видяха стотиците хора, присъствали на събитието. Надарените двойки са потребители на нашия форум. Ако желаете, можете да проверите в темите, оповестяващи тези кампании.

Тъй като в последните си постове в тази тема, които УС на сдружението намира за крайно обидни, Вие изразявате съмнение в нашата прозрачност, ние Ви молим за съдействие относно  връщането на дарената от Вас сума.  



 УС на Сдружение "Зачатие"
« Последна редакция: Август 21, 2010, 00:03:18 am от Сдружение Зачатие »
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #33 -: Август 21, 2010, 02:55:50 am »
Уважаеми модератори и потребители,
включвам се в тази тема, за да изразя възмущението си не от същината на отправената към пишещите в Темата на бременните №65 забележка, а от невероятно грубия й и унизителен тон, подсилен от използваните главни букви в яркочервен цвят.
Мисля, че този начин на поднасяне на мнение/забележка е дълбоко неправилен.
Самата аз не намерих кой знае какво провинение в качването на въпросните снимки, докато не прочетох поста на Jam тук. Начинът, по който в него ясно, точно, логично и без обиди е разяснена нейната позиция имаше огромен ефект върху мен- накара ме сериозно да се замисля. Забележката в червено постигна единствено завихрянето на скандал.
През 2 от годините, в които се борих за детето си, присъствах в сайта и форумите на "Зачатие" именно поради господстващия дух на толерантност, разбиране, съпричастност и липса на махленски скандали. След раждането на сина ми останах тук от чувство за дълг към всички, които все още не са постигнали мечтата си- ако мога да помогна някому с това, което аз зная, така, както на мен ми беше помогнато тук.
Затова и ме боли от все по-често случващите се скандали.
Надявам се с общи усилия да преодолеем тази тенденция и да се върнем към същността на тези форуми- взаимопомощта.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    eganeva

  • *****
  • 4584
  • И утре е ден, но друг....
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #34 -: Август 21, 2010, 09:09:24 am »
Да, бях забравила че съм писала това. Разкрила съм част от емоционалният си свят, от болката си... благодаря че я изтипоса в тази враждебна среда.


Някои хора (визирам себе си)са още с тази болка и може би никога няма да разберат твоя нов емоционален свят .

Много скоро ще имаш други занимания, далеч по-приятни от "враждебната" среда във форума.


*

    Sharky43

  • **
  • 71
  • Не се предавам.
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #35 -: Август 21, 2010, 09:10:15 am »
И след толкова много изписано в тази тема, не са намери един модератор да каже - Ще добавим Правило във форума, което да регламентира какво е разрешено да се поства (съгласно Правило 18, имате право да променяте правилата). (Ако съм нова във форума, и чета само в АРТ, няма как да разбера за дискусията в Тема на бременните 65 и забраната за определени снимки.)

.................
За всичко друго, което съм попитала, и на което сте не дали обоснован отговор разбрах какво искате да кажете - липсата на отговор е също вид отговор.  

................

Що се отнася до направеното дарение - проверих сметките, и се оказа, че съм дарила направо на Ф.А.Р. във връзка с публикуване на ИБАНа на ФАР на първата страница на портала на Зачатие през януари 2010 (поради което аз се подвела, че съм направила дарение на Сдружение Зачатие, а не на фонда), така че предполагам, че не можете да ги вземете, за да бъдат преведени на "Искам бебе". Толкова по сагата с миналите дарения.

 

« Последна редакция: Август 21, 2010, 09:22:33 am от Sharky43 »
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #36 -: Август 21, 2010, 09:31:29 am »
Зачатие e българският портал за профилактика и преодоляване на стерилитета, репродуктивно здраве и семейно планиране, който съдържа много полезни материали и съвети, връзки с ресурси, свързани с лечението на безплодието и новите асистирани репродуктивни методи.

Сдружение Зачатие има за цел да обедини, информира и подпомага над 270 000-и български семейства, които не могат да имат свои деца, докато не им бъдат направени необходимите за целта изследвания и лечение.


Преди 5 години беше точно така, всеки влизаше, търсеше отговор на своите въпроси, помагаше доколкото му стигаха познанията по различни аспекти на стерилитета и засягащите го теми. Имахме си доверие, бяхме малко и щастливи, че сме се открили. Малко по малко стъпвахме уверено и твърдо напред, за да постигаме заедно общата ни мечта. Форума започна да е все по-посещаван, появиха се "ловуващи" и "къпещи се във вируси" момичета, а онези с безбройните процедури спряха да пишат и да дават от своите знания, защото еуфорията и детинското подхождане към акта на зачеване на дете и арт процедурите не подхождаше на тяхната чувствителност и усет за света. Аз не искам тези момичета да си отиват от тук, защото те все още имат нужда от Зачатие.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #37 -: Август 21, 2010, 09:35:55 am »
Sharky43, спри се вече. Дадох, ама после проверих и... Сега пък искам да си взема парите и да ги дам на еди кой си. Ставаш смешна.

Обиждаш хората, които години наред са се борили, за да постигнат това, което е в момента. За много хора ФАР е единствения начин да направят ин витро. Този фонд, от който ти не можеш да се възползваш и да покриеш мерака си за бебе, както грозно си се изразила, помага на много хора. И е извоюван с много усилия. С усилията на част от хората, които ти в момента наистина обиждаш!
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #38 -: Август 21, 2010, 09:48:07 am »
Шарки, нещо не мога да разбера, съдебен процес ли водим? Това е форум, а не съд, в който да изказваме пледоариите си пред уважаемите съдии. Сдружение Зачатие е неправителствена организация на пациентите с репродуктивни пролеми. Подчертаното говори достатъчно.

Модераторите(като цяло), които толкова нападате дават много от себе си за подържането и популяризирането на този сайт, а и една малка част от тях са и негови създатели. Те са хората, които ежедневно и безвъзмездно се грижат за форума, те са хората, които винаги са готови да помогнат с каквото могат. Тези хора, заедно с част от потребителите и членовете на Зачатие допринесоха за създаването на Фонда за асистирана репродукция; тези хора продължават да се борят за падането на възрастовото ограничение, което е заложено във ФАР; тези хора набират дарения и организират събития за подпомагането на двойки с ИЯР; част от тези хора, разкриваха душите си пред камера, за да докажат на обществото, че думата ин витро не е равнозначна на проказа; част от тези хора, правейки поредната процедура не спираха да пишат и следят форума, част от тези хора имат деца, които понякога загърбват, за да изпълнят задълженията си като модератори и членове на Зачатие. Но тези неща не се виждат и оценяват. Те модераторите винаги са лоши. Лесно е да се посочи с пръст и да се назидава. Засрамете се!

Шарки, бих желала в качеството си на потребител на форума да ти отговоря по точките, които си поставила:
1. В повечето форуми се разчита на субективната оценка на модераторите.
2. Не допускаш ли, че е възможно някой(някои) потребител(и) да са натиснали бутончето "Информирай модератор" с молба снимките да бъдат махнати?
Защо е нужно задължително да има упоменато правило, човек би трябвало да има и морална етика. Правилата на форума не се четат от повечето потребители, четат се предимно в случай на проблем.
3. Последният избран модератор беше в Щъркеловата тема и той се избра от нейните потребители. Тук потвърждение на думите ми може да даде и Мънкича.
В повечето форуми модераторите се назначават от УС, ако има такъв и от администраторите - така е в Бг-мама. В никой от форумите няма мандат на модератор и гласуване за избор на модератор, все пак това не са парламентарни избори за народни представители.
4.Според мен анкетите ще доведат до създаването на още анкети, повечето от които биха били безмислени и създавани за щяло и нещяло, и биха изместили обсъждането и писането по важните за форума теми.

Форумът не е частен, личен и недемократичен, защото ако беше в действително такъв  тази тема нямаше да съществува и ти щеше да получиш бан. Както виждаш, се дава пълна гласност на възникналия проблем, така че тези ти обвинения са напълно безпочвени.

Дарението се прави без користна цел, именно за това е дарение.Преосмислянето му от твоя страна е твое право, но ми звучи несериозно заради възникналият спор да спреш помощта си към жени, които не участват в него и биха били благодарни за всяка една помощ и съпричастност.

Не мислиш ли, че вече поизчерпахме темата? Няма смисал да продължаваме със словоизлиянията си, казани къде на място, къде злостни. Така ще нараним и засегнем чувствата на много потребители, а те вече достатъчно са поели от емоционалния товар на тази тема.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #39 -: Август 21, 2010, 10:11:18 am »
Мнението ми като потребител - толерантността, добронамереността и единомислието са добродетели които трябва да тържествуват тук, но уви за съжаление не винаги е така (аз самата понякога също "криввам от правия път" за което се извинявам).

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #40 -: Август 21, 2010, 10:20:09 am »
Предварително се извинявам за публикуването на два последователни поста, но мисля, че така е по-добре.Бих желала чистосърдечно да отправя един съвет и две молби.

Раиса, емоционална беше преди да забременееш, емоционална си и сега като бременна. Не допускаш ли, че всяка една от нас може да носи същия емоционален заряд като теб. Не допускаш ли, че както ти си се чувствала зле от вида на бременна жена преди твоето забременяване, така може да се почувстват зле и потребителки от форума при вида на снимките. Знам, че си отделила много време и желание да направиш тези снимки, но всяко едно неуспяло момиче би желало и то да е направило такива снимки. Пешека се опита с най-дипломатичен тон да внесе предложение, но беше нападната. Защо?
Знаеш ли, когато аз се регистрирах във форума и аз имах сблъсък с модераторите. Казвах си, " Те ще ми кажат на мен"  :lol:  После размислих и видях, че не съм права. За съжаление почти винаги думите на модераторите се приемат на нож.
Раиса, успокой се и се наслаждавай на бременността си, защото това е един от най-хубавите периоди на жената, а останалото е "бошлаф работа" както се казва.
Успех!

Сиксче, аз не съм доволна, че си махна лентичката. Нали не мислиш и не вярваш, че някоя от нас е искала да те нарани и обиди. Всички толкова много се радваха, когато съобщи прекрасната новина, за това те моля, сложи си лентичката, тя е толкова красива.

Мънки, същото ще помоля и теб, върни си лентичката. Не е нужно да си създаваме допълнителни негативни емоции, не е нуждо да се надвиваме една друга. Нали си спомняш колко хора бяха съпричастни с теб и пишеха в дневника ти - споделяха и мъките и болките ти и се радваха заедно с теб на хубавите новини. Тези хора са същите и са тук в този форум.

Момичета, болно ми е от негативното развитие на нещата. Моля ви, нека спрем за малко, да поемем глътка въздух и да продължим да бъдем заедно, защото ние сме заедно в този форум именно с една цел - борбата със стерилитета и мечтата за дете.

Благодаря, че ме изчетохте.
Поздрави!

Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #41 -: Август 21, 2010, 10:31:39 am »
 :good_post:
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #42 -: Август 21, 2010, 11:12:53 am »
Мецани, аз няколко пъти казах, съгласна съм като цяло с всичко, което беше казано .
Да, емоционална съм много и не ми стана приятно, че някой идва, навиква сумати народ, за нещо което те няма как да знаят и после се изнизва.
Относно Пешек, нейният пост беше единствения, който ми прозвуча добронамерено, спокойно, дипломатично с добър тон и т.н. Ако от мен е дошло въпросното нападение - много се извинявам, не съм искала да прозвучи така.
Благодаря !

Много неща се изприказваха...мисля че всички момичета, които се включиха искаха просто малко уважение. Нищо повече .

Прощавайте!
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Птане относно правилата на форума
« Отговор #43 -: Август 21, 2010, 11:30:21 am »
Досега се въздържах от коментар. Снощи след поста за въпросното "дарение" пак реших да не пиша...да се събудя сутринта и да я няма горчилката пък да преценя и претегля нещата наново. Слава Богу, че не е направен на Зачатие този превод.

И сега ще се въздържа от излишни коментари но ще направя един като ПРОСТ потребител.
На който не му харесват правилата на форума, на модераторите, на който му тежи и се натоварва да пише тук ако иска да си ходи.
Пътища много.

Бъдете здрави

*
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #44 -: Август 21, 2010, 12:00:06 pm »
Пиша този пост в качеството си на потребител на сайта, не „давам акъл” на никого, а изразявам лична позиция по темата и конкретния повод, поради който се появи тази тема.
И като небременна и като бременна, единствените снимки, които съм качвала в този сайта са на хляб в темата за хлебопекарни и на булченската си рокля в тема за сватби. Уточнявам тези неща, за да не се измести пак въпроса персонално към  това, дали някой разбира достатъчно добре основните цели на организацията, форума и нуждата да бъдем тактични и съобразителни тук. Да, разбирам ги и то добре.
Поводът да се заформи тази дискусия тук, беше постването на снимка с бременен корем на потребителка на сайта, последвалото й изтриване от модератор, придружено от пост с груб и доста обиден тон. За не знам кой път пиша и наблягам на това, че не забележката за снимката, а начинът по който тя беше направена предизвика нервна и заядлива реакция от страна на потребители към модератори. Всеки може да изпусне нерви и да сгреши, всички сме хора да му се невиди! Потребителката не помислила добре и постнала снимката, модераторката се ядосала и не премерила тона и айде сега драма и трагедия. Едно извинение да си бяха разменили и двете страни в спора и всичко щеше да е наред. Вместо това обаче, се започна „носене на вода от 9 кладенеца”, за да се докаже кой е „по-сгрешил от сгрешилите”, кой е по-безчувствен и нетактичен, та се стигна до космоса едва ли не. Не е ли и по-лесно и по-разумно възникналия проблем да се обсъди по същество, със спокоен и разумен тон, без изливане на нерви , цупене и постоянно заявяване кой от какво е обиден и в случай, че компетентните за това хора в организацията преценят – някои правила да бъдат променени, или да бъдат въведени нови такива, за да се предотврати възникването на подобни ситуации занапред? Пак казвам, че не ви давам акъл, просто задавам въпрос и ви призовавам всички към спокоен и разумен диалог, в който да сведем емоциите до възможния минимум.
Отново в качеството си на потребител и незамесена лично в сегашната ситуация, ще споделя следното мнение.
Зачатие e българският портал за профилактика и преодоляване на стерилитета, репродуктивно здраве и семейно планиране, който съдържа много полезни материали и съвети, връзки с ресурси, свързани с лечението на безплодието и новите асистирани репродуктивни методи. Така.  Крайната цел на преодоляването на стерилитета не е просто постигането на бременност мисля, а раждането на живо и здраво дете/деца.  Бременността сама по себе си не е „край на пътя”, а етап от него. Важен етап, но все пак само етап. За съжаление, много момичета тук имат по една, две, пет бременности завършили без мечтания от всички ни финал. Как мислите вие? Дали тези жени са наранени и страдащи от това, което преживяват /често не само веднъж/, не по-малко от другите момичета, които още се борят да видят двете чертички? Аз мисля, че да - страдат не по-малко от другите.
В този форум има специален раздел за снимки на родените деца на потребителките /да са живи и здрави и много щастливи!/. Има тема за честитки за новородените бебета на потребителките, самите честитки често съдържат  очарователни фотоси на малки бебета във възможно най-сладурските пози. В тази тема съм попадала и на снимки от изписването на бебе – с цялото щастливо семейство, майката и новороденото. Има си теми за съвети за отглеждане на деца и педиатрични консултации, разделени според възрастта на децата /много полезни според мен между другото, макар, че съм още мноого далеч от подобна развръзка/. Във всяка една от тези теми съм влизала с удоволствие и продължавам да влизам с удоволствие, независимо бременна, или небременна. Не мисля, че те засягат чувствата на все още небременните момичета и на тези, които са били бременни , но не са достигнали мечтания финал все пак. Считам, че ако все пак някоя жена е твърде чувствителна към въпросните теми и раздели, просто има избора да ги избягва, а не да се самонаранява допълнително влизайки там. Има много болка и сълзи в този форум, има и много щастие обаче и това щастие не трябва да бъде третирано като нещо срамно, лошо, фукня и бъркане с пръст в раната на другите, а като стимул за успех и вдъхване на надежда. И да разбира се, всяко споделяне на радостни моменти трябва да се прави с нужната чувствителност и такт – няма две мнения по въпроса. Но „аршинът” на щастливото споделяне не трябва да е двоен все пак. Защото в конкретния случай така се получи – снимката на бременен корем разстройва неуспелите да забременеят, че и снимката на детска стая ги разстройва и това е нетактично, грубо и възмутително. Тези бременни били забравили къде са били довчера и как са плакали от същите тези гледки...не мисля, че това някой може да го забрави някога, освен ако не го тряснат с тухла по главата, че да получи амнезия. А бременните недочакали раждане и погребали дори дечица, не ги разстройват снимките на пълзящи бебета, или омазани с пюре? Щастливите усмивки на децата ви по аватарите? Те не мислят как за малко и на тях да им се случи същото, ама не би? Не им се пълнят очите със сълзи, че са пак  в изходна позиция и никой не може да им гарантира, че някога  ще забременят отново, или ако се случи все пак..., че няма да стане като предишния път и да си останат с празно бебешко легло в къщи и да ронят сълзи над някоя миниатюрна дрешка, докато ви четат. Тях модераторите не хукват да ги „защитават” обаче и да трият снимки и да назидават. И не трябва наистина, поне според моето скромно мнение. Човек има силен, вроден инстинкт за самосъхранение и ако не е с психични отклонения - няма склонност да се самонаранява било физически, или психически.  Ако има такава – никой не може да го опази и „защити” от него самия колкото и да опитва. Момичетата „в очакване”, които посещават и бременната тема, и другите които споменах /според мен/ се радват за щастието на приятелките си, или на непознати дори жени и едва ли се чувстват обидени от качените там снимки и обсъждани въпроси. Тези, които са супер чувствителни към подобни кадри и разговори – вероятно прескачат подобни раздели и това е напълно разбираемо. Ако има трета категория момичета, които все пак влизат и ги стяга гърлото от видяното/прочетеното и после „информират модератор” за това, че са се разстроили и засегнали в такава тема...като човек, жена и небезчувствена някакви и тях разбирам. Но подобно поведение е все пак изпадане в крайност и не съвсем оправдано, независимо, че тук е Зачатие, а не БГ-мама с лиготийките на бременните 20 годишни, чиято „драма” е как не станало от първия месец опити. Трябва все пак да има толерантност и от двете страни, въпреки че бременните и родилите – съгласна с това – трябва да се съобразяват много повече от другите момичета.
Казвам всичко това, за да се види отстрани колко глупаво и излишно е вторачването и в щастието и в нещастието, за мен е важно да се взирам в надеждата и хубавите емоции и така по-лесно минавам през проблемите в живота си.  Давам горния пример, с цел да напомня, че отсъждането за редно и нередно, правилно и неправилно на базата на философски категории, като етика и морал е доста хлъзгаво и рисковано нещо, понеже както сочиш някого с пръст, може пръстът неочаквано да се обърне към теб самия. Юристите тук добре знаят, защо съдът не въздава справедливост, а правосъдие и защо решенията му се базират на обективни критерии, а не на емоционални такива и на личните разбирания за едно, или друго на съдебния състав. Тук обаче не е съд, а форум за взаимопомщ все пак, нека не го превръщаме в място за сипане на обвинения и раздаване на присъди.
Щом е възникнал проблем за каквото и да било, нека помислим всички какви са причините за него и да се опитаме да ги отстраним, като всеки положи усилие за това момичета. Конфронтацията и разделението са толкова глупави и тъжни!
Не заемам страна, моля да бъда правилно разбрана. Призовавам ви само към обективен и спокоен разговор занапред и малко да се позаровят емоциите, нека се говори по същество. Никога чуждото щастие не ме е натъжавало, никакви щастливи кадри тук не ми пречат и не са ми пречили да се надявам, че най-хубавото ще се случи и на мен. Не съм спряла да се надявам и за всички момичета чакащи своя положителен тест, не съм спряла да чета темите им, но просто съм от тези, които за съжаление няма с какво да бъдат полезни като информация. За това правя единственото, което мога – да подкрепя, да изслушам, да утеша – това е моят макар и дребен принос, но такива са обстоятелствата просто.
Моля за извинение, ако с този си пост съм засегнала по някакъв начин, която и да било от вас. Ако се е случило – отдавам го на невъзможността си да се изразя добре и разбираемо – нямам и не съм имала подобна цел.
Успешен, усмихнат и спокоен ден на всички!

П.С. Моля някой модератор да добави пропуснатата буква в заглавието на темата, нека форумът не изглежда "неграмотно"  :D
« Последна редакция: Август 23, 2010, 11:59:45 am от beast »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #45 -: Август 21, 2010, 13:02:54 pm »
Много е грозно това с - ПРОСТИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ!!!
Понеже и аз съм такъв - да кажа, че спрях да бъда активен потребител защото наистина тук стана като кучкарник. Постоянно някой търси карез на друг.  
Снимките - за мен е все едно дали ще е снимка на корем или снимка на бебе, дете.... Боли еднакво - поне мен.
Личната ми позиция е, че можеше да се направи забележка на ЛС и да се приключи всичко, а колкото до това кой кой път да хване, смятам, че сме достатъчно големи и разумни (повечето) за да сме наясно с този факт!
Успех на всички!
*
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #46 -: Август 21, 2010, 13:20:04 pm »
Мисля, че всички прекалиха и е време темата да се остави на мира.
Аз не съм от постоянно пишещите потребители, аз съм от четящите, търсещи конкретно мнение и помощ.Благодарна съм на всяко едно момиче което помага, което ти казва при кой за какво да отидеш, на всяко мнение дадено и на всяка подкрепа.Отскоро започнах да влизам и в подфорума за бременни заради мои познати който вече пишат там и за който се радвам.И се радвам на всички момичета, чела съм дневниците на повечето и да знам, че вече са бременни е страхотно, но все пак ние сме в Зачатие не сме в Бг-мама.Мисля, че всяка една от вас трябва това да го осъзнае.Аз вече не се впечатлявам от кореми, но знаете ли преди половин година колко сълзи изревах, заради една бременна позната.Аз знам!Психиката ни е лабилна, за съжаление, поне моята, днес се усмихвам, утре съм на дъното, и тук където получавам подкрепа, някак си не е редно да се чиствам зле.
За модераторите, мога да кажа, че всеки има мнение, хора сме, субективизма е нормално нещо.Да си модератор не е престижно това е мръсната работа и човека от който всички винаги са недоволни.Защо едно от момичетата толкова искащи някой да им каже "Извинявай" не стане за седмица Мод.Вместо да си чеше езиците в общите теми да започне да следи, да трие, да праща ЛС и да гледа всичко да е ОК в съответната тема.Отделяш лично време, вкарваш някакви емоции, питаш се дали си прави, консултираш се с другите това правят Модовете, а особенно в такъв емоционален форум е много трудно и вечно има сърдити.
Колкото до дарението за което се пишеше по-рано, аз мога да кажа само едно:Грозна картинка.Аз бях на ДРЗ, отидох търсеща помощ и намерих много неща.Да си кажа тръгнах си по-впечатлена от момичетата, от безкористноста им, от желанието да помагат, от всичко.Видях лица пълни с надежда, хора дошли от цяла България търсещи отговор на много въпроси, а момичетата и момчетата участващи в ДРЗ не са много и видях как с желание може да се постигне много.

И последно никога, нито един от пишещите в който и да е подфорум тук не трябва да забравя, че когато влиза във форума най-отгоре пише ЗАЧАТИЕ.

*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #47 -: Август 21, 2010, 15:17:55 pm »
Силно е слънцето все още.
Но пък нека пече, нека да е лято:)))))
*
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #48 -: Август 21, 2010, 16:01:06 pm »
Тази тема е вечна. Мине се не мине някоя година и има дебат по нея. И така вече 8 години. Няма как да има правило, което да регламентира вътрешен усет на толерантност и способност да се поставиш на мястото на всеки потенциален посетител, който чете мнението ти. Вероятно потребителите са сравнително по-нови и не са присъствали досега на подобна гореща дискусия и не са запознати с този аспект в горещите му моменти. В същото за време за мен доброто модериране е невидимото модериране и то със високо зачитане на чувства и достойнство на всяка страна по даден казус - дори и на този, който не е прав в даден случай. Аз също се извинявам ако като мод неволно съм засегнала някого. Но - хора сме - случило се е, това не е масово явление.

Шарки, по-голямата част от хората тук правят дарения по два и повече пъти годишно и е въпрос на дарителска култура дали да го заяви или не и още повече пък да си иска паричките обратно при вече дарени средства за процедури на двойки с репродуктивни проблеми, а черешката на сладоледа е, че не помниш на кого си ги дарила и се оказва, че си ги искаш не от когото трябва. Щеше да си прецедент в историята на Зачатие, добре, че не си дарила на Сдружението :) Дарителството е зрял и осъзнат акт, а поведението ти по отношение на това сочи противното. Никой не може да помогне на човек като реши сам да се злепоставя. Но и не пречиш :)
« Последна редакция: Август 21, 2010, 16:20:16 pm от cygnus »
*
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #49 -: Август 21, 2010, 17:25:06 pm »
Тази тема е вечна. Мине се не мине някоя година и има дебат по нея. И така вече 8 години. Няма как да има правило, което да регламентира вътрешен усет на толерантност и способност да се поставиш на мястото на всеки потенциален посетител, който чете мнението ти. Вероятно потребителите са сравнително по-нови и не са присъствали досега на подобна гореща дискусия и не са запознати с този аспект в горещите му моменти. В същото за време за мен доброто модериране е невидимото модериране и то със високо зачитане на чувства и достойнство на всяка страна по даден казус - дори и на този, който не е прав в даден случай. Аз също се извинявам ако като мод неволно съм засегнала някого. Но - хора сме - случило се е, това не е масово явление.
:good_post:
*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #50 -: Август 21, 2010, 21:19:45 pm »
 
Личната ми позиция е, че можеше да се направи забележка на ЛС и да се приключи всичко, а колкото до това кой кой път да хване, смятам, че сме достатъчно големи и разумни (повечето) за да сме наясно с този факт!
Успех на всички!
:good_post:
Редактирах се и по- скоро цитата!
Не ми се е получило  нещо първия път!
« Последна редакция: Август 21, 2010, 22:54:34 pm от Vali :) »


Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #51 -: Август 21, 2010, 21:26:03 pm »
Е, прекалявате вече!
Каквото и да е ставало тук, кучкарник никога не е било.
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #52 -: Август 21, 2010, 21:58:24 pm »
Прост потребител = простО потребител, различен от модератор.

 :jump12:
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #53 -: Август 21, 2010, 23:27:19 pm »
Рядко се разписвам, но тъй като чета и ползвам 'Зачатие' от самото му създаване ще си позволя да взема отношение по въпроса..
Че темата се изцеди е ясно, но от спретни и глупави спорове няма полза...
'Зачатие' съществува най-вече за да помага на тези, които НЕ са бременни, тези които са в деликатно състояние, раними и чувствителни.. ВЕЧЕ забременелите нека бъдат щастливи, да родят живи и здрави бебетата си, но да не забравят и не подценяват болката на останалите.. Няма нужда да се обяснаваме кой как реагира при вида на бременна жена, коремче, количка, бебе и т.н.. има достатъчно места за споделяне и обсъждане на покупки, приготовления и други радости, свързани с бременността. ТУК основната цел е да се помага на хората, копнеещи за успеха.

.. и да, споделям написаното от Сигнус:
Тази тема е вечна. Мине се не мине някоя година и има дебат по нея. И така вече 8 години. Няма как да има правило, което да регламентира вътрешен усет на толерантност и способност да се поставиш на мястото на всеки потенциален посетител, който чете мнението ти. Вероятно потребителите са сравнително по-нови и не са присъствали досега на подобна гореща дискусия и не са запознати с този аспект в горещите му моменти. В същото за време за мен доброто модериране е невидимото модериране и то със високо зачитане на чувства и достойнство на всяка страна по даден казус - дори и на този, който не е прав в даден случай. Аз също се извинявам ако като мод неволно съм засегнала някого. Но - хора сме - случило се е, това не е масово явление.

Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #54 -: Август 22, 2010, 08:44:28 am »
Тази тема е вечна. Мине се не мине някоя година и има дебат по нея. И така вече 8 години. Няма как да има правило, което да регламентира вътрешен усет на толерантност и способност да се поставиш на мястото на всеки потенциален посетител, който чете мнението ти. Вероятно потребителите са сравнително по-нови и не са присъствали досега на подобна гореща дискусия и не са запознати с този аспект в горещите му моменти. В същото за време за мен доброто модериране е невидимото модериране и то със високо зачитане на чувства и достойнство на всяка страна по даден казус - дори и на този, който не е прав в даден случай. Аз също се извинявам ако като мод неволно съм засегнала някого. Но - хора сме - случило се е, това не е масово явление.
:good_post:
На сто процента споделям мнението на cygnus
*

    Sharky43

  • **
  • 71
  • Не се предавам.
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #55 -: Август 22, 2010, 09:00:21 am »
Смятам да изтрия темата (след 3 часа от сега, който иска да пише в нея, да пише; видях, че като създател на темата имам право да я изтрия) тъй като тя не доведе до никакъв резултат - а именно добавяне на един ред в Правилата, за да се избегнат повторения на проблема.

За всички тези модератори, които дори тази тема не прочетоха внимателно ще кажа - дарението поискахте да го върнете вие, а не обратното. Аз единствено казах, че го считам за безсмислено.

*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #56 -: Август 22, 2010, 09:06:09 am »
'Зачатие' съществува най-вече за да помага на тези, които НЕ са бременни, тези които са в деликатно състояние, раними и чувствителни.. ВЕЧЕ забременелите нека бъдат щастливи, да родят живи и здрави бебетата си, но да не забравят и не подценяват болката на останалите.. Няма нужда да се обяснаваме кой как реагира при вида на бременна жена, коремче, количка, бебе и т.н.. има достатъчно места за споделяне и обсъждане на покупки, приготовления и други радости, свързани с бременността. ТУК основната цел е да се помага на хората, копнеещи за успеха.

  Приемете ,че това все едно аз съм го казала ,като споделям на 100% мнението на Dindin.

  Sharky43  ,не мисля че си права с последния си пост и ако изтриеш темата,това ще го докаже напълно.Нищо лично.
*
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #57 -: Август 22, 2010, 09:15:32 am »
Шарки, както се разбра вече, дарение на Зачатие НЕ си правила.
Твърдиш, че си видяла IBAN на ЦФАР на първа и си го направила там. IBAN на първа на ЦФАР не си спомням да е имало в нашия сайт ( a google намира само това) та вече само ти знаеш дали, от къде и на кого си правила дарение. Оплете се така, че на твое място всеки би се скрил да се срамува тайно, не си причинявай това!

На всички въпроси ти бе отговорено по няколко пъти вече.

Ако не можеш да изтриеш темата бихме ти помогнали, но ако искаш ти предлагам да пуснем анкета дали да се изтрие или не - като най-демократично  :D
« Последна редакция: Август 22, 2010, 10:20:55 am от cygnus »
*

    Sharky43

  • **
  • 71
  • Не се предавам.
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #58 -: Август 22, 2010, 13:44:28 pm »
 :D, за разлика от липсващото Правило да не се постват снимки на бременни кореми, бутонът "Изтрий темата" е достъпен за всички, създали тема, поне към 22.08.2010.- което, естествено не ви пречи да го махнете.

*
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #59 -: Август 23, 2010, 12:15:31 pm »
Изкарвам темата от коша, поради две причини:

1. За да не останат с погрешно впечатление потребителите, че темата е изтрита от модераторите.
2. Всеки спор (макар и малко груб в случая) е полезен.

Пускайки тема по горещ проблем, всеки потребител трябва да си дава сметка, че ще има и противоположни на неговото мнения. Не одобрявам триенето на теми, само защото развоят на дискусията не е удобен на автора на темата.
« Последна редакция: Август 23, 2010, 12:17:53 pm от Елфи »
*

    Sharky43

  • **
  • 71
  • Не се предавам.
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #60 -: Август 23, 2010, 12:23:01 pm »
Чудесно, аз тъкмо се чудих къде да добавя следното полезно четиво:

Оригиналът се намира тук: http://www.novotialo.net/forum/viewtopic.php?f=35&t=324
 
Пействам го дословно:



Какво е спор, как се води спор между хората, умението да водим спор и изкуство ли е това умение?
Ето нещо от Уикипедията:

Цитат:
Спорът е разговор, в който се сблъскват различни гледни точки на разговарящите. По време на спор се изясняват разногласията между двама или повече спорещи.
Когато участниците в един спор продължат да настояват на гледните си точки и никоя страна не желае да направи отстъпки, възможно е да се получи ожесточен спор. Ожесточаването на спора води до възникване на конфликти.
За да бъде решен даден спор е нужно да има отстъпки от едната или другата страна, желание за изслушване на събеседниците, толерантност, взаимно уважение. Отстъпката, правена по време на спор, се нарича още компромис.
Когато обсъждате даден проблем, запазете самообладание и не използвайте никакви лични нападки. Погледнете въпроса от гледната точка на другия и се опитайте да постигнете компромис. Приемете, че другият действа с добра воля, освен ако нямате безспорни доказателства за обратното.


И десет полезни правила при водене на спор:

Цитат:
1. Уважавай опонента си, изслушвай го и не го обиждай. Така не ставаш по-убедителен, а напротив - то е признак, че си изчерпал аргументите си в своя защита.

2. Добре обмисли темата, подготви се за нея, като прочетеш допълнителна литература и когато коментираш, се стреми да не се отклоняваш от поставения въпрос.

3. Разсъждавай логично и се старай да илюстрираш с примери тезата си, там където това е възможно, за да може доводите ти да бъдат убедителни.

4. Старай се да формулираш точни и ясни изречения с правилен словоред, които да изразяват завършена мисъл, за да бъдеш разбран правилно от останалите участници.

5. Особено важно е умението да се различава аргумент от факт, който нищо не доказва, за да не се изпада в празнодумстване.

6. Внимателно прецени дали си достатъчно компетентен по дискутирания въпрос и ако имаш известни съмнения, по-добре е да се въздържаш от коментари.

7. Задължително спазвай благоприличие и цензура при избора на изразните си средства.

8. Помни, че не е достатъчно само да изразиш несъгласие или съгласие с дадената теза, а и да обясниш причините, заради които заемаш тази позиция.

9. Избягвай да правиш категорични изявления от рода „това е така" или „това не е така", без да се обосновеш по някакъв начин.

10. През цялото време, докато тече дискусията, спазвай задължително добрия тон и помни, че както и да завърши тя, финалът й в никакъв случай не бива да бъде основание за бъдещи конфликти в междуличностен план.


Което ни довежда до извода:

Дали всеки от нас умее да спазва тези правила?
Какво правим, за да допринесем нещо полужително във възникналата дискусия?
С какви доводи разполагаме, за да контрираме противника и дали това са факти или наши разсъждения?
Трябва ли спорейки да забравим, че форумът е обществено място, което налага държане като на обществено място.

Ще се радвам ако има и други, които да се включат в допълнение на темата.
И дано преди да започнем спор с някой съформник погледнем тези правила и обективно решим дали готовият ни за публикуване пост отговаря на тях.

............
Спорът може да помогне да се анализира даден проблем, да се види от различни гледни точки и да изкристализира собственото виждане.

Позицията в един спор може да се аргументира с логически доказателства или емпирично (т.е. чрез опит, сетивно познание). Затова, строго погледнато, може да се спори единствено за неща, които могат да бъдат доказани логически или емпирично, тъй като само в този случаи истината е еднозначна. Когато говорим за философия обаче, там истината може да бъде диалектична (да включва своята противоположност), или пък, в полето на психологията - субективна. В такива случаи място има по-скоро дискусията, отколкото спора - обсъждането, споделянето и изясняването на гледните точки, без директното им противопоставяне. Целта на една дискусия не е толкова да определи кой е прав, а да се избистрят колективните изводи за проблема, да се разшири виждането му, да подсети за причините, следствията, въпросите, които поражда. Но независимо дали става дума за истински спор или за дискусия, стремежът неизменно следва да бъде да се установи истината, а не непременно да се покаже правилността на собствената позиция с всички средства.

Похватите в спора могат да бъдат коректни или некоректни. Коректните похвати са логическите доказателства, привеждането на значими факти и техните правилни следствия.

Некоректните похвати могат да се прилагат съзнателно, с цел да се манипулира спора, но такива може също да се случи да се използват и по незнание или несъзнателно, от увлечение в горещината на спора. Каквато и да е причината, използването на некоректни похвати по принцип се смята за свидетелство за слаба позиция.

Една част от некоректните похвати е свързана с нарушаване на правилата на доказване. Възможностите за такива грешки са много. Една известна в логиката грешка е например Подмяната на Тезата - вместо да се дакаже/отхвърли едно положение, се доказва/отхвърля друго, което е привидно сходно с първото. Или пък тезата на противника се формулира възможно най-общо, като така тя става по-трудна за доказване, а собствената теза се формулира в максимално тесни граници.

Друга част от некоректните похвати е свързана с използване на недопустими аргументи. Такива са аргументите, които се отнасят до човека (т.нар. аргументи ад хоминем). Те могат да касаят личността на опонента, неговите убеждения, особености, вкусове, външност и т.н., които обикновено са представени негативно. Същите обаче могат да бъдат представени и подчертано положително, с цел да се спечели събеседника. Други недопустими похвати са събуждането на съчувствие, заплахата, призоваването към аудиторията, позоваването на авторитет или на масовото мнение. Без значение дали са истинни или лъжовни, всички тези аргументи се смятат за логически и етически некоректни, тъй като те не водят до установяване на истината, а целят да отклонят линията на дискусията и да дадат психологическо предимство. Те са също и класически манипулативни похвати.

С правилата за водене на спор се занимава науката логика. Един хубав, последователен и чист логически спор може би не се среща особено често, но въпреки това е полезно да се имат предвид тези неща, тъй като елементи на логическия спор могат да се намерят в различни моменти на общуването.

Всъщност ето тук са представени част от логически недопустимите похвати в спора.
http://www.argumenti.org/stories.php?story=0701270367877

Логически грешки
Автор: Maggie Escalas, Julie Feia, and Carrie Jean Schroeder, St. Cloud State University, St. Cloud, (27.01.2007 г.) 1139 прочитания


Когате прилагате логиката, за да докажете определено твърдение, възможно е да допуснете грешки при представянето на аргументите, което естествено ще отслаби аргументацията ви. Затова е важно да знаете как да идентифицирате и отстранявате грешките в текстовете си.

Целта на тази статия е да обясни и даде примери за типичните грешки при писането, разделени на пет главни кагеории:


- чувства

- отклонение от аргумента

- неверна информация

- обобщаване

- несъответстващи връзки

Методът на аргументиране, включващ тези 5 подхода, може да се използва и като реторична техника, но в същото време не трябва да се бърка с логическото мислене. Преподавателите трябва да помогнат на учениците си да направят тази разлика.

ЧУВСТВА
Авторите доста често се обръщат към чувствата на публиката, за да привлекат вниманието й, както и да получат нейното съгласие с идеите, които представят. Въпреки че този подход може и да е ефективен, да манипулираш чувствата на аудиторията не е равнозначно на прилагането на средствата на логиката и не прави аргументите по-силни. Логическото мислене не включва чувствата.

АПЕЛИРАНЕ КЪМ СИЛАТА: Авторът плаши аудиторията – явно или скрито, с отрицателните последствия в случай, че защитаваната от него теза се отхвърли като невярна.
Пример: Ако не вярвате в Бога, ще отидете в ада.


АПЕЛИРАНЕ КЪМ СЪЖАЛЕНИЕТО: Авторът умолява слушателите или читателите да повярват на твърдението. Аудиторията може да се съгласи, тъй като изпитва жалост към оратора.
Пример: Не мога да си намеря работа, тъй като системата на общественото образование ме провали. Трябва да крада, за да оцелея. Грешката е на обществото, не е моя.
Вж. също АПЕЛ ЗА СЪЧУВСТВИЕ

АПЕЛИРАНЕ КЪМ МАСАТА: Авторът използва емоционален език, който ще произведе желания ефект у групата или масата от читатели. Чрез обръщане към страховете или интересите на аудиторията, авторът се надява да получи одобрение.
Пример: Бракът между представители на един и същи пол трябва да бъдат забранени, тъй като в противен случай семейството, такова, каквото го познаваме, ще се разпадне.


АПЕЛИРАНЕ КЪМ АВТОРИТЕТ: Авторът цитира авторитети, за да демонстрира верността на твърдението си, но най-често цитираният авторитет или не е експерт в тази област, или възгледите му са цитирани извън контекста, или пък друг експерт от същата сфера възразява на меннието на цитирания авторитет.
Пример: Мисля, че не е необходимо да се налагат ограничения на бизнеса относно количеството вредни вещества, които изхвърля в атмосферата, тъй като Джон Смит твърди, че няма реални доказателства, че глобалното затопляне се дължи на индустрията.


СТАРОТО Е ПО-ДОБРО: Авторът разчита на традиционната мъдрост, за да подкрепи доводите си. Това е логическа грешка, тъй като не се отчита фактът, че се появяват нови идеи, които може да са по-приложими към разглеждания случай.
Пример: Хората вярват, че рибата „е храна за мозъка” и поради това не мога да се доверя на лекарската асоциация, която твърди, че яденето на риба не увеличава интелекта.


НОВОТО Е ПО-ДОБРО: Авторът твърди, че новото откритие дава по-добри резултати и е по-подходящо за дадената ситуация, просто защото е ново. Но само фактът, че нещо е ново, не го прави по-добро.


ОТКЛОНЕНИЕ ОТ ТЕЗАТА: Този тип логическа грешка се случва често когато авторите нямат силни доводи в подкрепа на тезата си. Някои преднамерено използват този похват когато доказателството на противната страна е силно и логично. Този тип грешка е налице и в случаите, когато се атакува контекста, вместо самото доказателство.



АТАКА СРЕЩУ ЛИЧНОСТТА: Дискредитиране на опонента, като се атакуват неговите лични характеристики – критиката е не към това, което той казва, а към това, което представлява като личност. Но трябва да знаем, че валидността на логическото разсъждение не зависи от морала на говорещия.
Прмер: Съветите на Опра Уинфри за диетата са безполезни. Тя има проблеми с теглото цял живот, като ту отслабва, ту напълнява.
Вж. също ARGUMENTUM AD HOMINEM (АРГУМЕНТ СРЕЩУ ЛИЧНОСТТА)

НЕПОДХОДЯЩИ ДОВОДИ: Авторът въвежда нямащи връзка с тезата доводи, за да отклони аудиторията от обсъждания предмет. След това извежда заключението като се позовава на тези, нямащи отношение към тезата доводи.
Пример: Образованието е важно за бъдещето на американския народ и на нашата страна. И така, вие трябва да изберете да учите при нас – общинския университет Свети Стефан.



ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ТЕЖЕСТТА ПО ДОКАЗАТЕЛСТВОТО: Авторът предизвиква противниците си, да докажат тяхната теза. Това го поставя в удобната позиция да може да отрича техните твърдения.
Пример: Авторът пише, че животните не трябва да се убиват защото може да ги боли, но не доказва, че те могат да чувстват болка. За да ме убеди, той трябва да представи надеждни емпирически доказателства за способността на животните да изпитват болка.



СЛАМЕНО ЧУЧЕЛО: Авторът не дискутира представеното от опонента доказателство. Вместо това атакува само един от приведените доводи, като пренебрегва останалите. Тук се включват и случаите на изопачаване на казаното от противника или силно преувеличаване на думите му, което позволява в последствие да бъдат подложени на осмиване.
Пример: Поддръжката, която Ал Гор дава на дискутирането на проблемите, свързани със сексуалната ориентация, е опасно. Той допуска децата да гледат и чуват подобни дискусии, посветени на секса, което е недопустимо.



ДЕЗИНФОРМАЦИЯ
Понякога авторите представят съмнителни или неясни причини, за да ни убедят, че има защо да защитават определена идея. Но логиката изисква доказателството да е ясно и убедително, за да е ефективно. При това всяка съмнителна предпоставка подтиква аудиторията да се съмнява в правомерността на заключението.


ГРЕШКА ПОРАДИ НЕВЕЖЕСТВО: Доводите на автора са, че противоположната теза още не е доказана. Но фактът, че обратната на защитаваната от автора теза не е доказана, не прави по никакъв начин неговото твърдение вярно.
Пример: Вярвам в съществуването на Бог, тъй като никой не може да докаже, че Бог не съществува.



НЕВЕРНА ПРИЧИНА: Авторът посочва като причина за дадено събитие нещо, което не е действителната причина. Друг е случаят, когато авторът не разполага с достатъчно доказателства, за да обоснове причинна връзка. Ако споменатата причина не е истинската, нищо не може да докаже, че дискутираната теза е вярна.
Пример: Буш беше „решен да свали Садам Хюсеин” заради възможността да направи атомна бомба.
Забележка: Хюсеин нямаше никакви атомни оръжия.



СЪМНИТЕЛНИ ПРЕДПОСТАВКИ: За автора причините да се придържа към определено мнение са очевидни, но за аудиторията – не. Грешката е, че авторът не подкрепя твърдението си с достатъчно доводи. Подобна грешка допуска оратор, който въвежда неподкрепено с нищо ценностно съждение.
Пример: Всички съдии са честни. Следователно съдия Джон също е честен в решенията си.



НЕЯСНИ ТЕРМИНИ//ДВУСМИСЛИЕ: В доказателството говорещият използва две различни значения на една и съща дума, и тази двусмислица му позволява да направи погрешно умозаключение.
Пример: Не е морално да се убива невинно човешко същество. Ембрионите са невинни човешки същества. Следователно, не е морално да се убиват ембриони.

Бележка: В първото изречение лекторът използва термина „човешко същество” в смисъла на имащо отношение към морала същество. Във второто изречение лекторът би могъл да използва термина „човешко същество”, за да формулира по-малко противоречивото твърдение, че ембрионът генетически е човешко същество.



ОПРОСТЯВАНЕ: Налице е в случаите когато едната от страните преформулира твърдението на другата, като игнорира информация, имаща отношение към заключението, до което тя е достигнала.
Пример: Фройд доказва, че жените ревнуват, че нямат пенис, тъй като искат да бъдат мъже.



ПРЕЗУМПЦИЯ: Изказващият се има предвид специфична информация, която поддържа тезата му, но не я споменава.
Пример: Всички студенти, които учат тук , искат да имат повече компютри на разположение, поради което таксите за ползване на компютър трябва да се увеличат с 50%, за да се покрият разходите по оборудването.



УКРИВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ/ПОЛУИСТИНИ: Авторът съзнателно или несъзнателно формулира заключение без да посочва всички факти, имащи отношение към ситуацията.
Пример: Форд мини е превъзходна кола тъй като харчи един галон на 43 мили.

Бележка:
Авторът не споменава, че тези резултати са постигнати в тестове, при които колата е карана с 30 мили в час при попътен вятър.


ОБОБЩЕНИЯ

Някои оратори стереотипизират и обобщват идеите си, за да направят внушително изказване. Но за да се построи стройно логическо доказателство, обобщенията трябва да се избягват. Достатъчно е вашият опонент да открие едно единствено изключение от формулираното от вас обобщение, доводът, който подкрепяте чрез това обобщение е дискредитиран.


ПОПУЛЯРНОСТ: Подкрепата за даден аргумент се основава на убеждението, че щом дадена идея се приема от много хора, значи тя е вярна. Милиони хора са марксисти, следователно марксистката икономическа и политическа теория са верни.

ИЗКЛЮЧЕНИЕ: Тази грешка е налице когато ораторът прилага общо правило към ситуация или явление, спрямо които това правило е неприложимо.
Пример: Една година има 365 дни, следователно аз празнувам моя рожден ден на всеки 365 дни.

СПЕЦИФИЧЕН ОПИТ: Авторът прави обобщение от един единствен случай като формулира правило. Задачата на опонента в такъв случай не е трудна – достатъчно е да открие едно изключение от това правило и то рухва. Ще е нужен друг довод, за да се подкрепи тезата.

Пример: Всички гръцки храни причиняват болести. Като бях в Гърция, получих хранително отравяне.

ЦЯЛОТО Е РАЗЛИЧНО ОТ ЧАСТИТЕ: Когато някой твърди нещо, като се опира на представата, че цялото винаги притежава характеристиките на частите, от които е съставено, той може и да греши. В някои случаи е така, но това не е универсално правило и трябва да го прилагаме след внимателен анализ на конкретната ситуация.

Пример: Тъй като повечето от студентите в колежа Св. Патрик имат отлични оценки, това трябва да е един много добър колеж.

СВОЙСТВАТА НА ЧАСТИТЕ: Обикновено този, който допуска горната грешка, допуска и тази. Тя се състои в допускането, че свойствата, присъщи на цялото са присъщи и на отделните му части.

Пример: IBM е достойна за уважение организация, следователно всички нейни служители също са достойни за уважение.

ГРЕШНА АЛТЕРНАТИВА: При този тип грешка, докладчикът ни представя само няколко от атернативните пътища за решаване на проблема, независимо че съществуват и други възможности. Най-често авторът смята, че списъкът, който е съставил, е изчерпателен.

Пример: В САЩ избирателят може да гласува или за демократите или за републиканците.

НЕВЕРНИ ВРЪЗКИ

Понякога не успяваме да докажем това, което искаме, не поради неверна информация, а поради типа отношения, които изграждаме, между отделните части на доказателството. Ако логическата структура на е валидна, доказателството ще се разпадне, дори и всички предпоставки да са верни и коректни.

ГРЕШКА НА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА: Грешка, изразваща се в заблудата, че ако две явления са последователни, връзката между тях е причинна – едното е причина на дръгото.
Например: Аз вярвам в свръхестественото, тъй като всеки път когато карам край гробището, където е погребана баба ми, се появява светлина на бронята на колата. Сигурен съм, че нейният дух прави това, тъй като този ефект се появява само тогава.

НАКЛОНЕНА ПЛОСКОСТ: Авторът твърди нещо като предпоставя, че щом определено събитие се случило, то и други нежелани събития ще се появят. Но в действителност не са налице никакви основания да се предполага, че ще се появят последващи подобни събития. Тази грешка обикновено се прави от страх.

Пример: Ако поставим ограничения върху правото да се носи оръжие, не след дълго ще изгубим всичките си права, гарантирани от Конституцията.

ОПРАВДАНИЕ ЧРЕЗ ДРУГИЯ: Авторът защитава постъпката си на основание, че и друг е постъпил по същия начин.

Пример: Жителите на този квартал не трябва да събират разделно боклуците си, както това не се изисква от жителите на съседния квартал.

ГРЕШНА АНАЛОГИЯ: Авторът разсъждава по аналогия като използва подобна позната ситуация като основание за довода. Но при отдалечените аналогии често пряката връзка с темата на обсъждането се изгубва, което води до погрешни заключения.

Пример: Поставянето на рейтингов апарат за отчитане на телевизионните канали и предавания, които човек гледа е като да бъдеш в затвора. И двете са нарушение на правата на човека.

КРЪГОВО РАЗСЪЖДЕНИЕ: Авторът доказва твърдението, като използва заключението, произтичащо от него като свидетелство за истинността на самото твърдение.

Бог съществува тъй като в Библията пише така. Библията е надежден източник, тъй като тя е словото Божие.

ПОТВЪРЖДАВАНЕ НА ИЗВОДА: Спорещият използва в разсъждението си конструкцията „ако ... то ...”. По-нататък потвърждава наличието на частта „то...” и от нея извежда частта „ако...” при което допуска сериозна логическа грешка.

Пример: Ако човек е на 16 години и повече, то той има право да кара кола в този щат. Видях Соня да кара кола вчера, следователно тя е най-малко на 16 години.

ОТРИЦАНИЕ НА ПРЕДПОСТАВКАТА: Отново авторът използва конструкцията „ако ... то”, но в този случай отрича наличието на частта „ако...”, за да може да отрече налчичието на частта „то”. Но само защото частта „ако” не се е случила, не означава, че не може да се случи частта „то” – тя може да е налице поради други причини.

Пример:
Ако озоновият слой е разрушен, много хора ще заболеят от рак на кожата или от други болести. Но озоновия слой е под защита. Следователно, много хора ще си спестят заболявания като рак и други болести.

Източник: © 1998 The Write Place
This page was created by Maggie Escalas, Julie Feia, and Carrie Jean Schroeder, St. Cloud State University, St. Cloud,
/leo.stcloudstate.edu

ПРЕВОД: Марта Попова
« Последна редакция: Август 23, 2010, 12:27:58 pm от Sharky43 »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #61 -: Август 23, 2010, 12:28:28 pm »
Sharky43,

добре е, освен да пейстнете горния цитат, и да го прочетете.
във вашите действия по темата могат да се открият много от манипулативните прийоми и дефекти на дебатирането, които са посочени в статията.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Sharky43

  • **
  • 71
  • Не се предавам.
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #62 -: Август 23, 2010, 12:30:23 pm »
Цитатите по-горе са ми в синьо, тък като не намирам бутон, който да отделя цитат, а само бутон за цитат към нечий пост само в настоящата тема.
*

    Sharky43

  • **
  • 71
  • Не се предавам.
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #63 -: Август 23, 2010, 12:36:57 pm »
Sharky43,

добре е, освен да пейстнете горния цитат, и да го прочетете.
във вашите действия по темата могат да се открият много от манипулативните прийоми и дефекти на дебатирането, които са посочени в статията.

От моя страна аз виждам 1 - намесването на дарителството (по начина, по който вашата организация реагира, аз си направих извода, че оттук нататък дарителството трябва да  бъде само директно, на жена или двойка, които имат нужда, и плащането да е директно на клиниката, а не опосредствано... следователно, дори и от този дебат е имало полза, както за мен, така и за другите, потенциални, дарители).

А понеже говорите в множествено число, очаквам изброени останалите - нали ще си говорим с факти, а не с обобщаване  :).

Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #64 -: Август 23, 2010, 12:49:39 pm »
Цитатите по-горе са ми в синьо, тък като не намирам бутон, който да отделя цитат, а само бутон за цитат към нечий пост само в настоящата тема.

Бутона е на реда над емотинките, предпоследното бутонче - като се посочи с мишката излиза "Вмъкни цитат".
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

    Sharky43

  • **
  • 71
  • Не се предавам.
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #65 -: Август 23, 2010, 12:55:04 pm »
Благодаря, веднага ще пробвам.

Цитат
аха, сработи

На мен този бутон ми приличаше на bubble-че.
*
Re: Питане относно правилата на форума
« Отговор #66 -: Август 23, 2010, 13:28:51 pm »
Здравейте,
по темата беше писано повече от достатъчно.
Заключвам я.

Потребителя "Sharky43" получава постоянен бан за обида към сдружението.

Поздрави