0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

АРТ и малформации
« -: Юни 07, 2010, 22:13:52 pm »
Здравейте, прочетих листовката на Прегнил, приложена тук и направо изпаднах в ужас

http://www.medicine.bg/public/listovka/27139s.pdf

някъде в началото пише, че жени подложени не АРТ имат повишен риск от раждане на деца с малформации, какт и повишен риск от спонтанен аборт...

това никой не ми го обясни преди да почна да правя Ин-витро, може би и затова първото ми ин-витро приключи в 3-ти месец неуспешно със спонтанен аборт...мъжът ми има проблеми и лоша спермограма, сега съм 8-ми ден след втора процедура и се чуда какво ли ще стане, и ако стане дали ще е наред...защо не обясняват лекарите че такива проблемни случаи водят до малформации, вероятно не всички, но щом риска е по-голям то заслужава ли си да се правят тези деца? надявам се това да се установява в по-ранен етап на бременността. Ще се радвам да чуя вашите мнения по въпроса.
« Последна редакция: Юли 30, 2010, 12:32:48 pm от Елфи »
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: АРТ и малфорамции
« Отговор #1 -: Юни 07, 2010, 22:56:03 pm »
Аз чета, чета и такова нещо не виждам. Пише, че при многоплодна бременност има тези рискове.

Всяко лекарство, което се взима от здрав човек, който не се нуждае от него, има рискове. Ти си го взимала по лекарско предписание и целта не е било да ти навреди, а да помогне. Много от родилите във форума са го взимали. Не съм забелязала да има има по-голям процент деца с увреждания.
Ако по време на бременността са ти изписвали прегнил или дуфастон, утрогестан... то е било, за да задържиш бременността, а не за да предизвикат аборт.

Аз и двата пъти забременявах с кломифен цитрат, прегнил и дуфастон. Много пъти съм питалал лекарите дали има подобни рискове за плода. При втората бременност имах възможност да обсъдя това с професор Надка Бояджиева. Работи в Медицинска академия и се занимава точно с това - как влияят лекарствата на деца, по време на бременност, рискове... Попитай Google за подробности. Та тя ми каза че в момента приключва такова изследване и беше абсолютно категорична, че ако детето е момче нито едно от тези лекарства не му влияе. За момичетата изчаквали последни наблюдения за кломифен цитрата. Но по всичко личало, че и върху тях не влияе. За прегнила и дуфастона беше категорична. Не само за малформации. И за хормонален дисбаланс и за всичко - нямат отражение.
Според мен само си се ошашкала в неподходящ момент.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #2 -: Юни 08, 2010, 12:01:12 pm »
 Имам предвид това:

Освен това, многоплодните бременности и характеристиките на пациентите, подложени на лечение за безплодие например възраст на жената, характеристики на спермата, могат да бъдат свързани с повишен риск от вродени аномалии.

Ние сме точно този случай, мъжът ми е с лоша спермограма, тогава какво дете да очаквам след икси процедурата?
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #3 -: Юни 08, 2010, 12:05:00 pm »
на този въпрос никой не може да ти отговори - какво дете да очакваш след процедурата.

по принцип, ИКСИ се счита засега, че дава по-висок % малформации в сравнение с нормалното зачеване. но става дума за 5-6% от родените само.

и изобщо, най-добре е тези въпроси да дискутираш с лекуващия те репродуктивен специалист, който ще прави процедурата.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #4 -: Юни 09, 2010, 13:42:29 pm »
въпроса беше че никой не ме предупреди преди да правя двете процедури, докторът даже и не спомена за такъв повишен риск...вероятно и първият аборт ми е поради тази причина, но въреки това, ме посъветваха да направя втора процедура при съществуващите видими проблеми на мъжа ми
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #5 -: Юни 09, 2010, 14:01:38 pm »
santini, ако това е начина да имаш дете - избора е твой. Или продължаваш или не! За много неща не ни предупреждават именно защото е нищожна вероятността да се случат статистически. А какъв е бил аборта ти и защо се е случило, може да каже лекаря който го е водил и резултатите от хистологията, също така и направените изследвания след това.
Така че наистина имаш избор!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #6 -: Юни 09, 2010, 14:05:24 pm »
вероятно и първият аборт ми е поради тази причина

о, не! това са пълни спекулации...

когато се говори за повишен риск от малформации при ИКСИ, обикновено става дума за неща, които не са несъвместими с живота.

на всяка жена се случва спонтанен аборт. някои дори не разбират за това.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #7 -: Юни 10, 2010, 10:42:49 am »
не знам за какви спекулации ковориш, но е факт, че 6 ембриона първия път спряха да се развиват след опложаднето, включително 2-та в мен в 3 месец, при втория опит 4 ембриона спряха да се развиват още на 5 ден...мисля, че това е достатъчно показателно, че с проблемни спермограми инкси процедурите са ниска успеваемост, не мисля, че това са спекулации, а факти от моята действителност
« Отговор #8 -: Юни 10, 2010, 11:41:18 am »
И с нормални спермограми могат да се получат нежизнеспособни ембриони.
*
« Отговор #9 -: Юни 10, 2010, 11:47:35 am »
И с проблемни спермограми се раждат деца след ИКСИ.

[/url]
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #10 -: Юни 10, 2010, 13:39:31 pm »
не знам за какви спекулации ковориш, но е факт, че 6 ембриона първия път спряха да се развиват след опложаднето, включително 2-та в мен в 3 месец, при втория опит 4 ембриона спряха да се развиват още на 5 ден...мисля, че това е достатъчно показателно, че с проблемни спермограми инкси процедурите са ниска успеваемост, не мисля, че това са спекулации, а факти от моята действителност

това е съвсем различно нещо от първоначалния ти въпрос. ти питаше за малформации при родени деца след зачеване инвитро. а сега говориш за неспособни на развитие ембриони.

под малформация в първия случай се имат предвид някои отклонения от нормата в развитието или функционирането на оранизма - но неща, които са съвместими с живота и не пречат на раждането на жизнеспособно дете. плоскостъпието е една от цитираните малформации с по-голям процент след икси.

а във втория случай става дума за ембриони, които изобщо не могат да се развият до плод и да бъдат износени и родени. и то масово. причината тогава не е в метода ИКСИ, а в характеристиките на самите сперматозоиди и яйцеклетки, образували ембрионите.

схващаш ли разликата?

*
« Отговор #11 -: Юни 10, 2010, 15:26:11 pm »
Точно поради тези факти се прибягва до ИКСИ процедура, за да се вдигне успеваемността. Друг вариант все още не е измислен. След като и с ИКСИ не става - представящ ли си как ще стане без ИКСИ - шанса клони към нула.
А колкото до малформациите след ИКСИ, което е нещо съвсем различно от спиране на развитието на ембрионите, както вече са ти обяснили тук - шанса е съизмерим или съвсем малко по-висок.
В този форум една голяма част от родените дечица са главно след ИКСИ и ако разгледаш галерията им, ще видиш, че са прекрасни здрави и нормални деца. ИКСИ се прилага главно при мъжки фактор - обикновенно тежък.
Но разбира се, както ти каза и evro - избора е твой!
« Отговор #12 -: Юни 10, 2010, 15:47:44 pm »
съгласна съм че това е единствения начин ако спермограмата е лоша, но ако той води до дете с малформации (с повишен %), не е ли по-доре да се избере донор? Малформациите са именно недразвиване на някоя жизнена функция, а спирането на развитието на ембриона е недоразвитие на някоя много съществена жизнена функция, така че нещата са много близки, ти схващаш ли приликата jam?
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #13 -: Юни 10, 2010, 16:14:42 pm »
съгласна съм че това е единствения начин ако спермограмата е лоша, но ако той води до дете с малформации (с повишен %), не е ли по-доре да се избере донор? Малформациите са именно недразвиване на някоя жизнена функция, а спирането на развитието на ембриона е недоразвитие на някоя много съществена жизнена функция, така че нещата са много близки, ти схващаш ли приликата jam?

не я схващам, защото няма такава.

пак казвам - в световен мащаб няма много и достатъчно продължителни статистически медицински изследвания върху децата, родени след ИКСИ (защото методът е твърде нов). засега, някои автори отбелязват 5-6% малформации (най-често леки) при родени деца след ИКСИ, което е повече от нормално срещания процент малформации при естествено заченати деца (2-3%).

това е статистическа величина - натрупана от множество наблюдения.

а в конкретния случай става дума за ембриони, които не могат да се развият - не поради малформации (терминът друго значи), а поради други фактори, които са конкретни и специфични за конкретната двойка.

анализът за вашия конкретен случай следва да се прави от лекуващия те лекар и екипа ембриолози и генетици на база твоите данни, а не световната статистика.

*
« Отговор #14 -: Юни 10, 2010, 18:11:09 pm »
Джам, не се хаби. Никой не кара никого на сила да прави ИКСИ. Не съм си и помисляла преди моето ИКСИ за такива неща. Знаех само, че започвам нещо, което ще ми помогне да сбъдна мечтата ни да си имаме дете.

[/url]
*

Crystal

« Отговор #15 -: Юни 11, 2010, 09:42:36 am »
Правила съм 4 ИКСИ процедури, и при 4-те имаше бременности (при едното бременността беше след трансфер на замразени ембриони, за съжаление биохимична, но все пак имах положителен тест).Всичките тези бременности завършиха със спонтанни аборти в 10-та, 14-та, 8-ма г.седмици съответно. На първия цикъл след последното абразио забременях спонтанно, тази бременност приключи с раждане на здраво бебе, за което благодаря на Господ! Та от личния си опит мисля, че яйцеклетките образувани след хормонална стимулация са по-крехки и некачествени.А природата си знае и върши работата по-добре от човека, колкото и напреднала да е медицината. Нашата спермограма беше зле-4 процента нормална морфология по Крюгер. Но това не попречи да забременея нормално. След първият спонтанен аборт, който беше констатиран от д-р Виолета Димитрова, тя ми каза, че след инвитро това се случва често. Това не ме спря да продължа с борбата-така че ти си прецени колко силно е твоето желание да имаш дете и готова ли си да поемеш риска. Повечето малформации се установяват при феталните морфологии и ако е необходимо, ще бъдат взети мерки. Но аз ти желая здраво бебе и по-малко такива терзания!
« Отговор #16 -: Юни 11, 2010, 09:57:22 am »
благодаря Crystal ти единствено разбра какво имах предвид...надявам се и аз да имам нормално бебе, и последната процедура да е успешна,  понеже при нас няма шанс за спонтанно забременяване
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #17 -: Юни 11, 2010, 10:27:43 am »
Та от личния си опит мисля, че яйцеклетките образувани след хормонална стимулация са по-крехки и некачествени.А природата си знае и върши работата по-добре от човека, колкото и напреднала да е медицината.

това твърдение е невярно. напротив, често се прилагат силни стимулации при жени в напреднала възраст и с намален яйчников резерв, именно за да се изкарат по-качествени яйцеклетки.
личният ти опит и липсата на специализирани познания са те подвели към неверни заключения.

по-скоро ключът от бараката може да е другаде - при ИКСИ, ембриологът избира кой точно сперматозоид да оплоди яйцето, а не природата. ембриологът не е господ и колкото и да гледа с око, не може да види всички онези характеристики на сперматозоида, които допринасят за качественото оплождане. оглежда го само на външен вид. а при огромен процент некачествени сперматозоиди, какъвто е бил вашият случай, вероятността ембриологът да е подбрал на вид добър, но генетично некачествен сперматозоид е голяма.

santini, всички те разбраха какво имаш предвид, но уви - ти не съумяваш да разбереш ние какво ти казваме. затова пак съветвам - по тези важни за теб въпроси коментирай с лекаря си.

« Отговор #18 -: Юни 11, 2010, 11:02:37 am »
ти вероятно не си толкова ограничена за да мислиш, че не съм се консултирала с всички възможни лекари и ембриолози по нашия въпрос, който не се отличава много от останалите двойки с икси процедури, както виждаш във форумите. Всички казват, ами да при такава спермограма вероятно причините са в сперматозоидите, това са отговорите на всички и ми казват пак опитвай, но те сперматозоидите няма да станат по-добри, това е положението...
*

Dolphin

• 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
« Отговор #19 -: Юни 11, 2010, 13:31:26 pm »
ти вероятно не си толкова ограничена за да мислиш, че не съм се консултирала с всички възможни лекари и ембриолози по нашия въпрос, който не се отличава много от останалите двойки с икси процедури, както виждаш във форумите. Всички казват, ами да при такава спермограма вероятно причините са в сперматозоидите, това са отговорите на всички и ми казват пак опитвай, но те сперматозоидите няма да станат по-добри, това е положението...
Има си начини за стимулиране на сперматогенезата, подобряване на морфология с витамини, антиоксиданти, хормонални препарати, и какво ли още не. Допускам ,че сте работили по въпроса, но е добре при всяка процедура да се предприема подготовка преди да се извлече материал за оплождане, около 4 месеца преди това да се провежда курс на лечение. Предприемайки максимално ефективни мерки за подобряване качеството на сперматозоидите намалваш шансовете до минимум за това, което ти наричаш малформации, а аз по-скоро бих определила като не достатъчни качествени ембриони. В крайна сметка независимо, че говорим за ИКСИ оплождане, ролята на природата при задържането и развитието на плода е определяща. Не знам каква точно е вашата диагноза, но ако това е единственият начин да имате дете, просто насочете вниманието си изцяло върху подобряване качеството на сперматозоидите.
Дано тази процедура е успешна за вас и родиш здраво дете/ деца! Успех и късмет!
« Последна редакция: Юни 11, 2010, 13:34:02 pm от Dolphin »
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
*

Crystal

« Отговор #20 -: Юни 11, 2010, 15:39:23 pm »

Хайде да не се обиждаме така напосоки! Jam, за последните 5 години съм изчела доста по въпроса, така че не бих казала че ми липсват познания. Последното ми икси беше с лека стимулация и тогава специално се рових и четох за качеството на яйцеклетките след силна стимулация и след стимулация с двойно по-малко лекарства-даже бях попаднала на такова изследване-резултатът бил, че в крайна сметка броят на "читавите" ембриони след двете стимулации  е бил един и същ. При мен това се потвърди при последното икси-същият краен брой ембриони с двойно по-малко лекарства. А и напоследък все повече се практикува инвитро на естествен цикъл с минимална или без никаква стимулация.Много неща не са ясни на медицината и на науката, да не говорим, че ти не си с медицинско образование нито си ембриолог. В момента нямам време да изровя въпросните статии, все пак съм с бебе. Не мога да твърдя че сто процента съм права, но и ти не можеш да си така категорична!
« Отговор #21 -: Юни 11, 2010, 17:02:11 pm »
здравей, предполагам че си чувала, че тези методи за подобряване са с никакви резултати или толкава минимални, че едва ли може да се очаква нещо съществено като промяна...мъжът ми пие фертилайд и клостилблгит вече 6 месеца и резултатите са почти никакви, други хора споделят същия опит, просто тази болест с ниската подвижност и малкия брой на сперматозоидите на се лекува, иначе нямаше да има Икси процедури а всеки щеше да пие хапчета и да забременява спонтанно.
*
« Отговор #22 -: Юни 11, 2010, 17:25:45 pm »
здравей, предполагам че си чувала, че тези методи за подобряване са с никакви резултати или толкава минимални, че едва ли може да се очаква нещо съществено като промяна...мъжът ми пие фертилайд и клостилблгит вече 6 месеца и резултатите са почти никакви, други хора споделят същия опит, просто тази болест с ниската подвижност и малкия брой на сперматозоидите на се лекува, иначе нямаше да има Икси процедури а всеки щеше да пие хапчета и да забременява спонтанно.

Тези твърдения са неверни и необосновани. Ако четейки няколкото теми за мъжки стерилитет си останала с такива впечатления, значи помниш избирателно само това, което вече си повярвала.

Няма такова нещо като "тази болест с ниската подвижност и малкия брой на сперматозоидите", има само такава диагноза. Има ред различни причини, водещи до тази диагноза, но според причината, и лечението.

Съжалявам, че вашият опит е бил липса на подобрение в спермограмата, но освен да вдигнеш ръце и да обявиш, че няма разрешение на проблема, можеш да проучиш по-задълбочено, да опитате при друг лекар с нови изследвания, диагноза и лечение.
*

Dolphin

• 294
« Отговор #23 -: Юни 11, 2010, 17:31:42 pm »
Тази болест? Каква е тази болест, има си различни диагнози и има андролози, които да преценят, кое е най-подходящото лечение спрямо случая и състоянието и въз основа на още маса други изследва и въпреки, че има ИКСИ, то не е лечение а метод. Има много мъже, които подобряват и морфология и бройка и днк, следствие на подобни терапии, някоя се повлияват добре от въпросните препарати, други напротив. След като това не е помогнало, значи не е адекватното лечение. А плюс това именно за това е методът ИКСИ, за да се подберат сперматозоидите с най-добра морфология, при вас вероятно трябва да се работи с проблема с ДНК фрагментацията, за целта е нужно по-адекватно лечение. И никой не ти казва, че ще се излекува мъжа ти, просто е възможно да се постигне известно подобрение.
Стискам палци да не ви се налага и това да е вашият опит!
*
« Отговор #24 -: Юли 29, 2010, 00:41:20 am »
здравейте,

макар, че изглежда разговорът е позамрял ми се иска и аз да се включа, тъй като въпросите, които вие обсъждате са ми много наболели. аз също ще мина икси (ако всичко е наред) сега през август, но освен повишеният риск от свързани със хормоните заболявания (при мен специално рак на гърдата) много ме занимава въпросът за малформации на плода. мисля си, че когато полагаме толкова усилия да създадем дете имаме и отговорност, не само към собствените си тела, но и към бебето. ако се окаже, че плода е с проблеми, какво правим след всички тези усилия и терзания. когато повдигна тези въпроси "дежурният" отговор изглежда е, че аз имам съмнения дали да се въвличам в това въобще и изборът си е изцяло мой и тн. аз обаче си мисля, че човек може да пита и търси информация без това да означава, че го е хванало шубето, не иска дете достатъчно или просто е глупав/неинформиран. ще се радвам да прочета какво мислите и, разбира се, всяка информация, която имате на разположение.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #25 -: Юли 29, 2010, 09:16:30 am »
мога да дам малко повече информация по този въпрос.
като представител на Зачатие, присъствах на тазгодишната конференция на Европейската пациентска организация Fertility Europe в Рим. тя се провежда в рамките на годишната конференция на европейската асоциация на специалистите по репродуктивна медицина - ESHRE. на пациентската конференция беше поканена да изнесе лекция председателката на ESHRE - д-р Ана Вейга, която е ембриолог. лекцията беше за новостите в лабораторните техники за инвитро и ИКСИ.

в рамките на дискусията, аз зададох на д-р Вейга въпрос дали вследствие на ИКСИ се наблюдава повишен процент на малформации на плода. тя отговори следното:

в следствие на самата техника ИКСИ, няма повишаване на риска от малформации. има леко завишаване на процента на малформации, които се дължат на генетични фактори у родителите - именно тези фактори, които са наложили необходимостта от прилагане на ИКСИ процедура (тежки нарушения в оплодителните способности на мъжа и др.). д-р Вейга изрично подчерта, че ИКСИ сама по себе си като техника не води до повишаване на риска от малформации.

надявам се това да е от полза за дискусията.

« Отговор #26 -: Юли 29, 2010, 09:26:06 am »
Елена, предполагам, че всяка от нас си е задавала тези въпроси, просто защото мислим повече по темата за забременяването от момичетата, които нямат проблеми с това. Все пак едно е да опитваш да заченеш 3-4 до 6 месеца, друго е да правиш изследвания, манипулации и процедури между 1-2 и 10 и повече години.

Според мен е ясно, че човекът не може да е толкова съвършен в избора на правилните сперматозоид и яйцеклетка, колкото природата. При всички положения обаче рискът е достатъчно малък за мен и съм преценила, че ще го поема. Освен това не мисля, че лошата спермограма задължително увеличава риска от малформация - може проблемите с развитието на ембрионите да идват от проблем с качеството на яйцеклетките при жената, независимо от това, че на пръв поглед проблеми при нея липсват. Просто качеството на яйцеклетките е много по-трудно доказуемо. Също така е трудно да се каже каква е причината за ранните аборти - както може да е качеството на ембриона, така може да е неспособност на майката да износи напълно здрав плод поради някаква причина.

Но всеки трябва да прецени за себе си и да реши дали иска да поеме този риск. Какво ти гарантира, че едно спонтанно забременяване ще доведе до раждането на дете без малформации? И, ако толкова те е страх, не е ли по-добре да помислиш за алтернативно решение, вместо да инвестираш време и средства в ин витро или икси процедури?
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
« Отговор #27 -: Юли 29, 2010, 18:13:04 pm »
здравейте,

благодаря ти за информацията Jam, достъпът до източници, на които можем да се доверим не е толкова безпроблемен в нета, така че, подобен тип инфо, от първа ръка, мисля е много ценна. моите притеснения са свързани с качеството на генетичния материал, но е добре да имаме доверие в процедурата.

cambozzola, напълно съм съгласна с теб по повод на различните причини за проблеми при бременността, развитието на плода и на детето, питам се обаче, защо е толкова невъзможно да се изрази каквото и да е притеснение или съмнение, в това, което правим, защо то изглежда толкова често се посреща с "не е ли по-добре да помислиш за алтернативно решение?", ако ние помежду си не можем да изразим съмненията и страховете си, не остава много пространство за тях. това, че имам въпроси и притеснения, според мен, е по-скоро доказателство, че приемам нещата сериозно, отколкото знак, че не съм достатъчно мотивирана. може би съм сбъркала форума и тук не е мястото за подобен тип постове, които дават глас на съмненията и страховете ни, не само на добрите пожелания и силната вяра в успеха. ако е така, моля за извинение.
« Отговор #28 -: Юли 29, 2010, 18:56:05 pm »
Елена, извинявам се, ако съм прозвучала грубо - не това беше целта ми, напротив, искаше ми се да те успокоя. Ще се опитам да обясня по-подробно.

Мисълта ми е, че е добре всяка от нас наистина да се обърне към себе си и да си зададе тези въпроси преди процедурата - може страхът да е твърде голям и наистина да избере едно по-сигурно, алтернативно решение. Разбира се, че тук е мястото да говориш по темата! Точно тук някои от момичетата ще те разберат най-добре, но, за съжаление, точно тук някои от тях ще те разберат най-зле... бъди готова и за това. Никой не може да ти каже кое ще е правилното решение за теб при едно неблагоприятно стечение на обстоятелствата (да не дава Господ!). Мога само да споделя, че лично аз не бих поела риска да родя дете с малформации, ако съм наясно със ситуацията, и независимо от многото вложени усилия, пари и време, бих прекъснала такава бременност. Друг е въпросът какво ще правя, ако разбера за подобен проблем след раждането - на този етап мога само да се моля всичко да е наред! Трета страна на проблема е, че например, по ред причини, лично за мен въпросът за осиновяване никога не е стоял, така че неуспех в областта на ин витро / ИКСИ би означавал алтернативата "живот без деца". И, честно казано, бях започнала да мисля по този въпрос - така че, не приемай като агресия предложението ми да обмислиш алтернативи. Понякога действа освобождаващо да приемеш, че пред теб има различни пътища, независимо от това какво решение взимаш днес.

Със сигурност, когато съм правила опитите си, съм била наясно, че има едно незначително (за мен) повишение на риска и съм преценила, че го поемам. Поне такава беше информацията, с която разполагах тогава. Това, което споделя jam, е обнадеждаващо и звучи далеч по-добре...

Поздрави и успех!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

« Отговор #29 -: Юли 29, 2010, 19:34:30 pm »
Освен това не мисля, че лошата спермограма задължително увеличава риска от малформация - може проблемите с развитието на ембрионите да идват от проблем с качеството на яйцеклетките при жената, независимо от това, че на пръв поглед проблеми при нея липсват. Просто качеството на яйцеклетките е много по-трудно доказуемо.  

в подкрепа на горното искам само да споделя, че правих генетични изследвания миналият месец и в разговора изрично ми бе казано, че хромозомните грешки са в 90% от случаите, резултат от лошо качество на ЯК. Въпросните хромозомни аномалии са  всъщност са най-честата причина за спиране на развитието на ембриона, на ранните спонтанни аборти, както и в последствие появата на малформации, в случай, че аномалията е съвместима с живота.

също така генетиците добавиха, че в момента медицината е наясно с само около 20-30 % от процеса на оплождането и развитието на ембрионите. така че на въпроса ЗАЩО се случват тези аномалии и респективно малформации не може да се отговори еднозначно.
« Последна редакция: Юли 29, 2010, 20:19:02 pm от gallardo »
*
« Отговор #30 -: Юли 29, 2010, 19:36:46 pm »
благодаря ти за бързия отговор. Наистина е важно за мен да мога да говоря за това, защото се оказва по-трудно околкото очаквах да говоря с партньорът си, мисля, че е защото спермограмата му е лоша. Съгласна съм, че е добре да помним, че имаме и алтернативи, защото от един момент нататък изглежда сякаш целият ни живот е подчинен на "процедури" - досега четях какво трябва или не трябва да ядем  :). сигурна съм, че и вие сте на същия хал. при мен изборът би означавал да се разделя с партньора си и животът, който сме градили последните 5 години. засега не изглежда привлекателна перспектива.

радвам се да се запознаем  :hello:
*
« Отговор #31 -: Юли 29, 2010, 19:41:14 pm »
Наистина е важно за мен да мога да говоря за това, защото се оказва по-трудно околкото очаквах да говоря с партньорът си, мисля, че е защото спермограмата му е лоша.

... при мен изборът би означавал да се разделя с партньора си и животът, който сме градили последните 5 години. засега не изглежда привлекателна перспектива.

Ама защо това да е перспективата? Заради лошата му спермограма ли?

Встрани от темата, но заключението ти ме смайва.
*
« Отговор #32 -: Юли 30, 2010, 11:01:52 am »
Наистина е важно за мен да мога да говоря за това, защото се оказва по-трудно околкото очаквах да говоря с партньорът си, мисля, че е защото спермограмата му е лоша.

... при мен изборът би означавал да се разделя с партньора си и животът, който сме градили последните 5 години. засега не изглежда привлекателна перспектива.

Ама защо това да е перспективата? Заради лошата му спермограма ли?

Встрани от темата, но заключението ти ме смайва.

не съм много сигурна кое точно те смайва, че обсъждайки възможностите пред мен, казвам, че алтернативита на ИКСИ е да се разделим с партньорът ми, а това за мен в момента не е "добра" алтернатива. защото смятам, че както хората не бива да се свързват просто защото са направили дете, не бива и заради "лоша спермограма" да се разделят. споменах, спермограмата му, защото според мен това прави обсъждането на всякакви притеснения и тревоги трудно за него, ето защо казвах, че мисля, че е важно да можем да говорим свободно във форума помежду си.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #33 -: Юли 30, 2010, 11:49:36 am »
обсъждайки възможностите пред мен, казвам, че алтернативита на ИКСИ е да се разделим с партньорът ми

има и други опции, ако живот без дете не е вариант. да осиновите, например.

« Отговор #34 -: Юли 30, 2010, 11:54:18 am »
сантини, ти правила ли си генетични изследвания за арт? някои лекари го спестяват /уж да не направиш много излишни разходи/ ня пациентките си. в моите резултати пише - повишен риск от сърдечни заболявания, повишен риск от спонтанен аборт и тромбофилия. хубаво е тези изследвания да се направят, докторите след това ще вземат мерки доколкото зависи от тях.

*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: АРТ и малформации
« Отговор #35 -: Август 02, 2010, 11:29:25 am »
За жалост никой не може да даде гаранция на никой родител, независимо по какъв метод е заченато ( икси, ин витро, инсеминация, естествено забременяване ), че детето им ще е здраво...

Възможно е да се стигне до проблем с плода и при напълно здрави родители, имам предвид генетично изследвани, без мъжки фактор така наречена... " мутация де ново ".

Както и при семейство, което вече има здраво родено дете...

Важното е ти да прецениш дали си готова да поемеш рикса, който съществува по принцип, защото това е част от живота...

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #36 -: Август 02, 2010, 11:35:05 am »
ядем  :).  при мен изборът би означавал да се разделя с партньора си и животът, който сме градили последните 5 години. засега не изглежда привлекателна перспектива.

А за донорска инсеминация или ин витро не сте ли помислили. Ето още още една алтернатива, освен осиновяването. Винаги има начин, просто понякога трудно стигаме до него.
Успех!
*
« Отговор #37 -: Август 02, 2010, 21:27:09 pm »
Pesheck,

доколкото знам препоръчват ИКСИ защото това увеличава вероятността за забраменяване в сравнение само с ин витрото. за донорска инсеминация, мисля ни е рано да мислим още преди първото ИКСИ, но ще ви държа в течение. благодаря ти за отговора, много е хубаво когато можеш да споделиш мислите и тревогите си с други хора.
« Отговор #38 -: Август 03, 2010, 08:44:25 am »
Няма такова нещо, че ИКСИ увеличава вероятността за забременяване в сравнение с ин витрото. Простичко казано при ин витрото сперматозоидите се "пускат" при яйцеклетките и почват борбата един с друг кой да ги оплоди. При ИКСИ 1 сперматозоид се инжектира директно в яйцеклетката - обикновено се прави при проблеми със сперматозоидите, за да не се разчита на техните собствени сили. От там насетне нещата се развиват по същия начин - ембрионите се развиват и екипът преценява кога да ги върне (на 2ри, 3ти или 5ти ден). Но не съм попадала на изследвания, които да показват увеличена успеваемост при ИКСИ сравнено с ин витро - може и да съм пропуснала, разбира се.

Разбира се, донорска инсеминация преди ИКСИ няма нужда да се прави, но предполагам, Пешек ти дава тази алтернатива, защото всъщност теб те притеснява ИКСИ и свързания с този метод по-висок риск от малформации (който би бил сведен до нормалните стойности при донорска инсеминация).

Поздрави!

*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #39 -: Август 03, 2010, 09:20:40 am »
Да, но по-точно предложих инсеминация заедно с донорсото ИКСИ, защото момичето казва, че иначе "трябва" (не случайно е в кавички) да се раздели с партньора си.
*
« Отговор #40 -: Август 04, 2010, 18:10:00 pm »
Две неща, едното е статия, представяща изследване по повод ICSI/In vitro и малформации, дано да ви е полезна.

а по повод "трябва", Pesheck не съм сигурна, че съм казала, че трябва, мисля, че казах, че за мен това не е алтернатива. не зная как по-ясно да го напиша.

IVF and ICSI increases risk of malformations
Largest study of its kind finds a major congenital malformation in 4.24% of the children conceived through IVF and ICSI assisted reproductive technology (ART)
By Nicky Broyd
WebMD Health News
Reviewed by Dr Rob Hicks
14th June 2010 - The largest study of its kind has concluded children born after IVF and ICSI assisted reproduction are at greater risk of congenital malformations. The findings will be announced today at the annual conference of the European Society of Human Genetics. The doctors behind the French study say couples considering undergoing assisted reproductive technology (ART) treatment should be informed about the increased risk of congenital malformation.

The Human Fertilisation & Embryology Authority (HFEA) estimates that around one in six UK couples, approximately 3.5 million people, experience some form of fertility problems at some point in their lives.

The French study
Dr. Géraldine Viot, a clinical geneticist at the Maternité Port Royal hospital, Paris and colleagues, conducted a survey in 33 French centres registered for ART, around one third of the total number in France.  The study looked at children born after in vitro fertilization (IVF) or intracytoplasmic sperm injection (ICSI) from these clinics from 2003 to 2007: 15 162 children in total.

Viot said: "We found a major congenital malformation in 4.24% of the children compared with the 2-3% that we had expected from previous published studies.

“This higher rate” she said, “was due in part to an excess of heart diseases and malformations of the uro-genital system. This was much more common in boys. Among the minor malformations, we found a five times higher rate of angioma, benign tumours made up of small blood vessels on or near the surface of the skin. These occurred more than twice as frequently in girls than boys."

However, the scientists say, their results are a long way from the 11% of major malformations that have been reported by some studies. "Given that our study is the largest to date, we think that our data are more likely to be statistically representative of the true picture", says Viot.

Possible causes
Voit believes the origins of the malformations are probably multiple: "We need more research in order to understand the relationship between embryo culture media, timing of embryo transfer, the effects of ovarian stimulation, the use of ICSI, where sperm is injected directly into the egg, freezing of gametes and embryos and these disorders.

The researchers were surprised that the average age of the parents of children born with malformations was not statistically different from other parents in the study.

"We estimate that in France some 200,000 children have been born after ART” says Voit “and therefore a malformation rate of this magnitude is a public health issue. It is important that all doctors and also politicians are informed about this. We also need to follow up all children born after ART and to put much more effort into trying to understand which of the procedures involved is
implicated in this problem."

The latest UK figures available for patients undergoing ART are for 2007 when the HFEA says 36,861 patients had assistance with reproduction.

The scientists are now trying to find out the origin of parental infertility for each child born after IVF and ICSI who has been affected by major malformation or epigenetic disorders. "With this knowledge, we can better establish the origin of the malformation and whether it is more likely to be related to parental infertility or the ART procedure itself", said Viot.

"At a time when infertility is increasing and more and more couples need to use ART to conceive, it is vitally important that we find out as much as we can about what is causing malformations in these children, not only so that we can try to counteract the problem but also in order for health services to be able to plan for their future needs."
« Отговор #41 -: Август 04, 2010, 23:10:53 pm »
много полезна и актуална информация - благодаря ти, Елена, за доставката :wink:

всъщност  изследването потвърждава това, което вече знаем -  рискът от увреждания на плода е с около 1,5 %-2% по-висок, отколкото при спонтанно зачеване. сравнете "нормалните" 1 - 2 % с тези 4,24 % споменати в изследването. новото е маааалко по-високият риск.

и отново се казва, че не е ясно къде точно е причината - методът инвитро/икси или стерилитетът на родителите сам по себе си.

*

Dolphin

• 294
« Отговор #42 -: Август 04, 2010, 23:34:57 pm »
"The scientists are now trying to find out the origin of parental infertility for each child born after IVF and ICSI who has been affected by major malformation or epigenetic disorders. "With this knowledge, we can better establish the origin of the malformation and whether it is more likely to be related to parental infertility or the ART procedure itself", said Viot."
Ами ше се сетят. Иначе дай ей така да правим статистика. Ма статистика не се прави така, трябва да се взимат възможно най-много фактори в предвид, за да е чисто. Съгласна съм, че няма как да се контролира изцяло подобно изследване. Но определено е редно поне да включат заболяванията при родителите и да ги отнесат към заболяванията при децата и след това да говорим за проценти, а не да обобщават просто ей така. Това изследване не ми дава никаква информация, на която да мога да се доверя.
« Отговор #43 -: Август 05, 2010, 12:32:44 pm »

в следствие на самата техника ИКСИ, няма повишаване на риска от малформации. има леко завишаване на процента на малформации, които се дължат на генетични фактори у родителите - именно тези фактори, които са наложили необходимостта от прилагане на ИКСИ процедура (тежки нарушения в оплодителните способности на мъжа и др.). д-р Вейга изрично подчерта, че ИКСИ сама по себе си като техника не води до повишаване на риска от малформации.

До тук това е най-правдоподобното обяснение на т.нар. "завишен риск" от малформации при ИКСИ.

При първия ни опит АРТ извадиха 7 яйцеклетки, от които оплодиха 6 бр с ИКСИ и 1 оставиха на ин витро. На следващия ден ембриолозите ми съобщиха, че са се оплодили само 4 яйцеклетки от ИКСИ. На 4 ден имахме един ембрион с 10 деления, един с 8 и два с по 5. Този, който беше с 10 деления имаше леки фрагмантации. Аз настоях да ми върнат 3 броя, естествено, най-надежните. Четвъртият ембрион, който остана спря да се развива. После док ми каза, че само един от трите, които са ми върнали е бил наистина в норма. Тестът ми е отрицателен.

Сега за  мен седи въпросът (който ще мога да обсъдя с екипа чак септември) защо се получи така. Ние до сега сме с неизяснен фактор. Имаме 3 спермограми, които са отлични. Но пък нямаме разширена спермограма. Не можах да разбера, защо са решили да оплождат 90% от извадените яйцеклетки с ИКСИ.... за мен това се прави при видим мъжки проблем. В същото време ембриолозите ми казаха, че яйцеклетките ми "изглеждали" добре. Не разбирам, но се надявам да ми бъде обяснено - дали този нищожен резултат - само един качествен ембрион - се дължи на лоши яйцеклетки или на лоши сперамтозоиди, или и на двете заедно.

Със сигурност ще направим генетични изследвания, ще настоявам и да направят тест на мъжа ми с чужда яйцеклетка... Най-странното ми е, че и в родата на мъжа ми и в моята няма никакви индикации за генетични проблеми, свързани с редпродукцията
*
« Отговор #44 -: Август 05, 2010, 13:52:40 pm »
silviti, освен всичко останало, официалното мнение е, че 30% от стерилитета се дължи на жената, 30% на мъжа и 30 са неизяснени. а, ходи и се друсай с хормони и се лутай между надеждата и отчаянието. от друга страна, има връзка между успеваемостта и това как е минал трансфера, но това е друга тема. стриктно погледнато, проблемът е в техниката, тъй като ако е оставено "на естествения подбор" на най-добрата яйцеклетка и най-добрия сперматозоид няма да се случи бременност. като че въпросът пред мен в момента е какво може да се направи, така че да се осигури възможно най-малка вероятност за малформации и/или трансфериране на не-жизнеспособни ембриони. знам, че те ембриолозите за това са учили, но като чета във форума, рядко се пускат генетични изследвания, трябва да настояваме за тях и тн. Ако някой има инфо за това какви изследвания и къде се правят, ще бъда благодарна да сподели.

иначе пожелавам на всички да сме в онези 93% дето много бързо ще забравят за тази тема и то по възможност скоро