Семейство, дом и свободно време > Дом и хоби

Съдомиялна машина ?

<< < (28/36) > >>

mgstra:
Тъй като сте подхванали темата за миялните машини, а аз съм на вълна купуване, имам няколко въпроса:
1. Към каква марка да се ориентирам?
2. Какви екстри е добре да има?

Моите уреди са на АЕG и LECTROLUX и съм доволна от тях, но не знам дали и за миялните се отнася. Насочила съм се към енергиен клас А+ или А++, но чета още доста неща, които не са ми ясни и не знам какво е важно - брой програми, отложен старт, някакви индикатори, филтри и т.н. За консумацията на електроенергия и вода е ясно.

Ще се радвам, ако ме насочите какво да избирам, на база опита, който имате при ползването на миялни машини  :)

Jbrul:
И аз като теб ползвах твърдо уреди на AEG, вкл. тостера ми беше техен. Проблем никога с нищо. НО! При предпоследното ми обзавеждане на жилище (2006-а), все още се внасяха уреди на въпросната марка произведени в Германия, много съществен момент. Бяха с по-ръбат дизайн от същия модел произведен "нейде из ЕС" и мааалко по-скъпи. Иначе - едно и също уж. ;) Тези в предишното ми жилище и досега работят безотказно.
Съдомиялни конкретно - таман две (за по 6 комплекта) имаме на AEG (призведени в Германия) и двете са пушка, едната купувана 2004-а, другата 2006-а. Когато тръгнах да си купувам за тук обаче, такава за 6 комплекта имаше само "Електролукс", всичко друго беше огромно (като пералня) и не ми вършеше работа. Беше ми спешно и затова купих въпросния "Електролукс", който разбира се не е правен в Швеция, ами...чума ли го знае, някъде из ЕС. На външен вид е същата като предишните две (те нали се обединиха двете компании). Обърнахме страната да намерим такава машина като предишните две - просто да е правена в Германия - нямаше. За щастие поне готварска печка AEG една имаше изостанала на склад тогава.

Горчиво съжалявам за покупката на тази съдомиялна!!! Нямаше и 5 месеца и - хоп проблемче и то каквоооо. Както вкараш съдовете - така ги изкарваш. Гаранционна нали, всичко 6, отива в сервиза и оттам ми казват, че я тествали - миела си. Брех! Носят ми я обратно, монтираме - наистина мие  8O Ама ми една седмица и после пак същото. Второ носене в сервиза и престой 3 седмици. Звънят ми да ходя да си я взема, отивам , питам какъв е бил проблема. Отговаря ми се, че проблем няма, не е ремонтирано нищо, тя просто си миела перфектно - вече издивях! Отказах да я взема и да подпиша, ходих до нас и си занесох МОИ мръсни съдове и поисках пред мен да се тества, да видя аз как мие точно.... Пуснахме я, отваряме - светят съдовете. Вече се чувствах като тотална идиотка, взимам си я пак, пускам я в нас - пак мие. Близо месец ми и после пак не мие.. Все пак ми е трета такава - мога да я разглобя и почистя със затворени очи, да й дозирам препарати, всичко...не е механичен проблем, или нещо от некадърна експлоатация. Убеждават ме накрая, че мръсната вода не ми се отичала добре, нещо изводите явно не ми били ОК. Вадя маркуча и оставям да се изтече в леген водата, отварям - същата история. Взимам от познат истинска миялна "Електролукс" (правена в Швеция) и с копчета със зъбчатки (поне 25 годишна), слагам я на мястото на моята, вързвам водите - мие, таааа пушек се вдига  :wink: Демек - моята си е дефектна. Трети път сервиз - трети път същото. Как я подкарват там да мие - не знам, но там мие, после у нас мие седмица и аре пак отначало. Има много електроника в нея, за мен това е дефект в платката. Платката струва колкото половината машина. Още 6 месеца гаранция има и не "няма да открият" реалния дефект, докато е в гаранция, а едва след като изтече същата.  :x  И, ако искам поправка - моля, ама да си платя аз новата платка тогава. Сега просто - някак я подкарват, за да ме принудят да си я взема без да има за какво да възразя и толкова. И КЗП не могат да ми помогнат - смятай.
Давам си сметка, че просто съм случила на калпав уред, не че марката му не е ОК. Но факт е, че НИТО ЕДИН от уредите (мои и на фамилията), които са немско производство - не е дефектирал никога. Вкл една пералня AEG, на 30 години, чиято пластмаса от времето е станала чисто жълта - пере, та пере ти казвам.

Разказвам ти подробно, за да ти обясня защо моят съвет е да купиш уред правен в някоя "бяла държава" (Германия. Швеция), но не и същата марка, ама правено нейде по комшиите. Ако ще втора ръка да е - пак по-малък шанс за дефекти имаш. Иначе си в моето положение - ново, "магазинско", в гаранция - да не ти дава Господ да опреш до ползването й обаче  :( Що съдове измих на ръка, чакайки да я оправят и сега - пак се е скапала.

Моята голяма слабост за този вид техника е Miele.  Taкава ми е сушилнята. Исках и съдомиялна такава, но имаха само от големите модели и нямаше как да взема. Значително по-скъпи са, но е по-вероятно да се спомина доста преди нещо от тези да спре да работи. Гаранцията им включва (поне когато сушилнята купувах) , при проблем - да дойдат да ти вземат уреда от вас и да ти донесат оборотен за временно ползване. Много важен момент за мен. Сушилнята ми я донесоха от София две момчета, инсталираха я и ми обясниха как се поддържа и експлоатира - всичко по книжка както е и ми го показаха. На "Московска" им беше офиса, по веригите ги нямаше преди.

Та от сърце те съветвам, ако имаш място и пари за Miele - взимай такава. Ако нямаш - търси нещо произведено където трябва, ако искаш си я поръчай от някой чужбински сайт. Разхода по транспорта си струва, предвид какво следва, ако се озовеш в моята ситуация. Лично аз сега - оглеждам немските сайтове, за да си избера нова съдомиялна, както и вноса на "втори употреби", ама истински. За тая кочина дето ми потроши нервите сега - една стотинка няма да дам отгоре. Като си взема нова машина, мисля тази да я метна в контейнерите от снимките на Зайко и да метна едно паве по нея  :lol:

П.П. Шишетата на Дани също ги миех в машината (че ползвах 20-ина едновременно), има специален бебешки препарат за съдомиялни на NUK. Огромно удобство ми беше.

mgstra:
Jbrul, благодаря ти за съвета. Аз също гледам къде са произведени уредите.
В сайтовете гледах съдомиялни на Bosch, произведени в Германия.
За съжаление мястото ми е за машина, широка 45 см и избора не е голям.
А нещо за техническите показания да ме посъветваш?

П.П. Сега ще попрочета в темата назад и със сигурност ще намеря полезни съвети.

Mousyt:
Да се включа и аз по темата, че и без това скучая. У нас всичко е АЕГ и Електролукс. Буквално. Купувано е предимно последните 3-5г, т.е. от новото производсто, за което говори Жбрул. От пералнята, фурната, плота, тостера съм адски доволна във всеки аспект. Миялната е добре, дефекти няма 4години вече....но не бих казала, че мие добре. Това ми е на мен недоволството. Моята е чисто АЕГ по надписи, 60см за 12 комлекта, от най-скъпите модели. Еми не мие добре, особенно метални неща или позасъхнали. Правя аналог с малката електролукс на майка ми, в която при 6комплекта капацитет слагахме 10 плюс две тави отгоре и всичко излизаше като изварено. Сестра ми в чужбина си купи същата като моята и също не е довоална - преди това имаше 45см на аристон за половината пари и също беле много по-доволна от измиването. Та това е....В допълнение имам и прахосмукачка на електролукс и чисти добре, но се задръства на половината апартамент и издъхва...

Jbrul:
Може разбира се просто калпав модел да се случи Mousyt. Но в моя конкретен случай - реално и трите са еднакъв модел, просто последните две са "фейслифт" на първата. Но само непроизведената в Германия не мие добре.
Сега ми напомняш, че като взех тази сегашната (гръм да я удари дано!  :lol:), още докато уж работеше - ми се виждаше, че не мие баш идеално. По стъкларията - петънца, нещо замазанко, по тавите остатък някой от храна... Първа мисъл ми беше: "Тия са развалили Калгонит-а, взела съм някое менте".  :lol:  Смених препаратите - тцъ, пак не беше идеално. Започнах да сменям настройките за гланца, да добавям соли - все същото. По чашите за безалкохолно личеше особено. Реших, че щото чашите ми са смотани (купих набързо като се местих) - смених си И чашите, да са от "каквото трябва" стъкло, изрично да пише, че са подходящи за съдомиялна. Промяна - йок. И докато се панкавех с тези неща - тя па тотално спря да мие хахахаха. Не ми беше до петна, или липса на блясък, само да изкара нещо що годе чисто....

И за да те развеселя тотално, да ти кажа как мия сега. Слагам ръкавиците, сапунисвам всички съдове, нареждам ги в машината и пускам една кратка програма без препарат, барем да си спестя плакнененто на ръка. И като труд и като разход на вода. Циииирк.  :D Ако ми се скапят климатиците - може и да не забележа скоро, но съдомиялната ми да не бачка ми е мор. Само чистенето май мразя повече от миенето на съдове. Гладенето не го броя щото аз не гладя и даже не знам къде ми е ютията (сигурна съм, че имам обаче).  :lol:

mgstra, както става ясно - то е повече въпрос на късмет, дали ще случиш на читав уред май. Но за параметри - избирай която хаби най-малко ток и вода на цикъл. Като програми - ще имаш поне 5 бр., от които ще ползваш само две ;) Някоя от кратките (50 градуса) за не много изцапани съдове и друга (65-70 градуса) за по-замърсени. "Отложен старт" не ползвам за никой от уредите си, защото за съдомиялната особено - нямам грам склонност мръсни съдове да седят там и да "втасват" часове наред, че да се мият на малко по-евтин ток, дотам не сме опрели за щастие. Като се съберат за едно зареждане - мятам вътре и пускам. Отделно, че когато е топло, да свърши цикъла, въпреки, че има сушене - в машината е влажно. Да държиш затворени влажни съдове, а особено бебешки шишета - значи да отвориш развъдника за микроорганизми. Машина с две програмки само ти върши работа, като тия дето са на по 20 години, ами те просто харчат повече вода и ток. Други разлики - няма реално. Освен сегашните да ти дефектират по-често, заради многото електроники.

Машина от "куча марка" може да ти мие и по-добре от "маркова". На съседите кошника за 300 кинта с двоен обем - ги вади такива съдовете, че да ги гледаш със слънчеви очила. При това мият с някакъв още "по-кучи" препарат, който не съм чувала и купуват от някакво гаражно магазинче. Но те имат чисти съдове, а аз сега - каквото нагоре разправях, при по-солена цена и то доста.  :lol: Обаче по книжка дори - тяхната харчи 5 пъти повече ток и вода от моята. При марките плащаш доста, именно заради иновациите, "зелената политика" и пр. Не, че в самото миене на съдове някаква вари каква си иновация са измислили ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия