0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Поликистоза и овулация
« -: Април 14, 2006, 17:11:19 pm »
Здравейте момичета,
имам Поликистозни яйчници и тепърва започвам борба за забременяване. Искам да ви попитам с кой метод в домашни условия мога да следя имам ли овулация. Да уточня че цикъла ми е много нередовен и според лекарят ми нямам овулация въобще, а и че в момента съм на Диане35 - влияе ли то на резултатите от тестов за овулация или мерене на базална температура? И как по точно действат противозачатъчните - възпрепятстват овулацията ли?
*
Поликистоза и овулация
« Отговор #1 -: Април 14, 2006, 17:14:57 pm »
При прием на противозачатъчни НЯМА овулация, иначе как ще спреш възможността да забременееш!?
Като ги спреш започни да мериш температура,прави тестове за овулация или отиди на фоликулометрия най-добре.
Късметл


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Поликистоза и овулация
« Отговор #2 -: Април 14, 2006, 17:22:34 pm »
Wite ти е  отговорила - първо спри Диането, а после си купи тестове за овулация. Лошото е, че са скъпички и по-добре търси Клиър Ову, з-то са комплект от 5 теста за ову и 1 за бременност. Те са най-изгодни и струват около 8.50 лв.
*

    Starlet

  • *****
  • 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Поликистоза и овулация
« Отговор #3 -: Април 14, 2006, 19:07:22 pm »
Моето мнение щом имаш поставена диагноза СПЯ да отидеш направо на фоликулометрия. При мен последният случай беше положителни тестове за овулаця, а всъщност нямах такава за това пък имах задържан фоликул. Успех!!!
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #4 -: Октомври 25, 2010, 10:51:57 am »
Момичета,здравейте!Виждам,че темата за ПКЯ е доста стара,но ще съм благодарна,ако някой ми отговори на въпроса-дали има възможност да имам ПКЯ при редовна менструация?Имам завишен тостестерон и така нареченото окосмяване,но за сега менсруацията си ми е наред.
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #5 -: Декември 07, 2010, 17:03:15 pm »
marsi_pz  Здравей. Май стари теми тук няма...винаги има някой с подобни болежки.
Аз също съм с ПКЯ и сега съм се заела с четене, тестване и хапчета.
Това което съм прочела до сега : ПКЯ не се проявява във всичките си симптоми- т.е. може да имаш цикъл, тестостерона може да е в норма, демек Всичко да е ОК и пак да имаш ПКЯ.
 Аз съм с ПКЯ и хормоните са ми в норма (не знам за съотношението но май там е проблема). Овулация нямам и цикъл също.
При теб в какво се изразяват "болежките"?
"Истински приятел е не онзи, който е до теб, когато си на дъното, а онзи, който е до теб, когато се мъчиш да изплуваш."

[
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #6 -: Декември 07, 2010, 21:46:47 pm »
Напълно възможно е да имате почти редовен цикъл, но късна или липсваща овулация в следствие нва ПКЯ. Може дори и при изследването на хормоните всичко да изглежда наред и пак да няма овулация- то всъщност кистите са белег точно за това- зреещ фоликул, който обаче не се пуква, а остава по яйчника като кистичка. Най-сигурният метод е фоликулометрията- поне при мен тестовете трудно действаха- понякога съм имала положителни в продължение на 5-6 дена, а понякога са ми трябвали по 4 кутии докато засека нещо.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #7 -: Декември 18, 2010, 23:07:46 pm »
Здравейте,момичета.Благодаря ви за отговорите  :kiss: Котаранка както писах имам си редовна менср.,но имам завишен тостестерон(който сама реших да изследвам),но при фоликулометрия се оказа,че не пукам фоликул.Просто че чудя защо лекуващият ми лекар,не предположи че може наистина да имам ПКЯ и защо не ми назначи още изследвания.След като по направенихте изследванията ми беше уж всичко наред,от къде идва това че да не мога да го пукам този фоликул.
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #8 -: Януари 07, 2011, 18:44:12 pm »
Здравейте момичета. Ендокриноложката ми е категорична, че имам поликистоза, а гинеколожката ми не е сигурна, защото нямам много от симптомите. При последните изследвания  съотношението между ЛХ- ФСХ е1,2 , а при последните две фоликулометрии се оказа, че в десния яйчник имам около 7 фоликула, иначе нямам кисти, тестостерона не ми е завишен, нямам повече окосмяване, нямам акне, цикъла ми е редовен и не съм с наднормено тегло, яйчниците са с нормални размери, иначе си имам овулация, но бебето не става. Иначе при последните изследвания се установи, че ИРИ ми е малко завишено 29 и пия метфогамма. Вече не знам на кого да имам доверие дали наистина имам поликистоза, или не .Ако имате мнения моля пишете, че вече не знам какво да правя.
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #9 -: Януари 08, 2011, 10:45:47 am »
daisy86, пиликистозата е синдром, за да се говори, че има такава трябва да са налични поне няколко от симптомите:

*Нередовен или липсващ цикъл;
*Липса на овулация;
*Хормонални смущения - високо ЛХ, висок тестостерон, повишени андрогени;
*Натрупване на тегло (особено около кръста);
*Повишено окосмяване;
*Резистенция на инсулин;
*Акне;
*Множествени кистички по яйчниците;

Само на база мнението на ендокриноложката, не може да се твърди със сигурност, че имаш ПКЯ.
Най-често "диагнозата" се поставя след наблюдение на яйчниците.

Основния проблем, който произтича СПКЯ е липсата на овулация и от там проблема със забременяването.
Казваш че сте правили фоликуметрии и че имаш доказана овулация, а правихте ли спермограма и снимка за проходимост на тръбите?

Ако сте правили опити за бебе повече от година и след като имаш няколко фоликуметрии, или си давате още малко време или може да говориш с лекаря си да направите няколко инсеминации (ако сте правили спермограма и цветна снимка разбира се).

А за поликистозата, според мен тя е проблем само ако няма овулация или ако се образуват кисти, ти си изследвала всичко свързано с нея, имаш овулация, не споменаваш за кисти, мисля си, че няма смисъл да зацикляш повече върху това.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #10 -: Януари 08, 2011, 17:09:56 pm »
Здравейте и аз съм с поликистоза.Правим опити вече почти 4 години.Съвсем скоро се разбра обаче, че съм с такъв проблем.Два месеца имах задържан фоликул и последните месеци цикъла ми варира 33,35,38 дни.Имам прекомерно окосмяване,пролактина ми беше висок и за него пих Достинекс 3 месеца.От миналият месец съм на Метфогамма 850 в началото пиех 2*1 ,но се чувствах много зле и гинеколожката ми каза да пия по 1.Надявам се този медикамент да е решението на нашия проблем.
Не се отказвай,докато има още какво да дадеш.Нищо не е наистина свършило,до момента, в който спреш да се опитваш.
Животът не е състезание,а пътуване,на което трябва да се наслаждаваш всеки миг!



<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lbdf.lilypie.com/74Dvp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Pregnancy tickers" /></a>
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #11 -: Януари 08, 2011, 20:06:53 pm »
Radosttinka, много ти благодаря за отговора. Наистина опитваме повече от година, но не сме правили снимка на тръбите. Спермограма сме правили, и дори мъжа ми е опериран от варикоцеле, но изчакваме 6м.след операцията, така каза Кацаров, а след това какво следва не знам, може би инсеминации. Иначе за поликистозата имам овулация,  и нямам кисти, но пия метфогаммата за качество на яйцеклетката. И така всички доктори ни казват да изчакаме, но до кога не знам. А само в клиниките по стерилитет ли се прави такава снимка на тръбите, защото сме от провинцията, болезнена ли е  иколко струва, имаш ли представа.
*
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #12 -: Януари 08, 2011, 21:11:20 pm »
дейзи, пусни търсачката и ще намериш много инфо за цветната снимка. Но според мен вече е време да се насочите към клиника по стерилитет. Не губете време и пари при случайни доктори! Още повече, че мъжът ти е с установен проблем.
Кажи от кой град си, за да те насочат момичетата за снимката!

Успех!

Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #13 -: Януари 09, 2011, 16:24:07 pm »
Много благодаря за отговора. И аз мисля, че вече е време да се насочим към специализирана клиника. Иначе съм от Благоевград. Не знам дали тук се прави такава снимка, или трябва в София?
*
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #14 -: Януари 09, 2011, 20:18:42 pm »
daisy86, щом изберете специализирана клиника, първите изследвания, които ще ви бъдат назначени ще са цветна снимка и спермограма.
Ето списък на клиники и специалисти в България:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=167&Itemid=52
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #15 -: Февруари 19, 2011, 23:51:15 pm »
Лелееее как са ми губили времето тези лекари.....
То това ПКЯ си било голям проблем, а при всички лекари които съм била са ми казвали "ами десния яйчник ти е малко уголемен, но няма проблеми" или "имаш малко кистички, но не е проблем. една бременност би била благоприятна за кистичките".
И сега когато прочетох тук във форума за какво става въпрос.........
много се ядосах.  :x И сега какво вместо да бях излекувана досега и сега да имим бебе аз тепърва ще ходя по болници- ужас. А съм вече на 30г.
То пък и да не знае човек при кого да отиде- те всички са търговци а не лекари. Трябва да имаш познати, връзки да хващаш и така ....... иначе внимание не ти обръщат. А и отделно и джоба трябва да ти е пълен. Ужас - тая държава няма да се оправи никога.  :x
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #16 -: Февруари 19, 2011, 23:56:06 pm »
Момичета има ли някои от вас забременяли с такъв проблем -ПКЯ? И колко време ви е отнело лечението и след колко време сте забременяли? Ама има значение и годините.
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #17 -: Февруари 20, 2011, 00:06:04 am »
purple, от ПКЯ до ПКЯ има разлика, при някои жени лечението и резултата стават бързо, при други отнема време.

Но поликистозата не е за подценяване, и това че не е проблем и една бременност ще и подейства благоприятно е  :)

Намери си лекар специалист по стерилитет ако искаш да се справиш бързо с проблема. А в клиниките по стерилитет, връзки не ти трябват, а търпение докато успеш да запазиш час, че в някои е супер натоварено. Виж при традиционните АГ е друго :wink:, ама и работа е много вероятно да не ти свършат, а най-много да те поумотат още някоя година.
Финансовите средства са отделно, лечението на стерилитета за жалост няма клинична пътека, а и добрите специалисти са на частна практика.

Аз съм с ПКЯ, една година след като ми поставиха и тази диагноза, успях да забременя, за жалост не стигнах до успешен финал, а след това и положенето с кистите стана по-зле... та всичко си е до организъм и до лекар.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #18 -: Февруари 24, 2011, 22:31:45 pm »
radosttinka съчувствам ти за проблема.

а аз още разучавам клиниките и докторите. не съм решила къде да отида. но живи и здрави ще вземем някакво решение. тези дни бях малко в болница със световъртеж и гадене. казаха че вестибуларния апарат малко ми бил повреден. но сега съм по - добре.
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #19 -: Март 15, 2011, 12:55:18 pm »
Здравейте..Незнам дали е подходящото място на моя проблем тук,но сега се върнах от поредния преглед и съм много отчаяна  :balk_146:
Бях писала преди време за моя проблем,но днес проблема ми се оказа по голям и незнам дали да отида при друг лекар на преглед или да послушам моята гинеколожка...
Първоначалния ми проблем беше ПКЯ и ми изписаха Дуфастон за 6м,поради тази причина нямах овулация и неможех да забременя...Поради това,че бях в чужбина,чак сега успях да отида на поредния преглед...Установи се,че имам ДВУРОГА МАТКА(но гинеколожката,забравила да ми каже предния път) и поликистозите от единия яйчник,са преминали на двата,освен това имам и уголемяване на единия яйчник...
Честно казано,толкова проблеми наведнъж,не съм очаквала да чуя...Както винаги ми изписа хормони,без да ми изследва мойте,предписа ми противозачатъчните Хлое,на който само като им чета характеристиките ме плашат...Каза,да ги пия 3м и ако не се изчистят кистите,ще се прави "стимулиране" под лекарски контрол...
Може ли някой да ми сподели малко повече за двурогата матка,може ли и двата ми поликистозни яйчника да се изчистят от противозачатъчните?
Имам чувство,че моята двурога матка в комбинация с ПКЯ,ще доведат до липсата на едно детнце още много време-а толкова много искам вече :balk_144:
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #20 -: Март 15, 2011, 13:06:09 pm »
Славена, не се отчайвай!

Често поликистозата тръгва от единия яйчник, и впоследствие поликистозни стават и двата.
Уголемени са, защото имат много кисти по тях.
За момента противозачатъчните са единственото решение.
Те ще подтиснат твоите хормони и кистите ще започнат да изчезват, а от там и яйчниците ще се върнат към нормалния си размер.

Двурогата матка, мисля че не е проблем.
Ето малко теми по въпроса.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=12177.msg221235#msg221235
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=4335.msg83898#msg83898

Настоявай пред лекаря си за уточняващи изледвания.
Преди да пристъпите към стимулация има какво да се провери.

Не разбрах ти сега в БГ ли си или не?
« Последна редакция: Март 15, 2011, 13:14:13 pm от radosttinka »
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #21 -: Март 15, 2011, 13:17:52 pm »
Благодаря ти radosttinka за отговора...
В България съм сега и се чудя честно казано дали да заминавам или да остана и да се излекувам...
Замислям се евентуално за преглед при друг специалист и тогава да започна някакво лечение.Според теб необходимо ли е да си изследвам нивото на хормоните преди да започна да се лекувам?
Имаш ли някакви впечетления от противозачатъчните Хлое?
Благодаря предварително
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #22 -: Март 15, 2011, 13:23:55 pm »
Аз лично Хлое не съм пила, до сега го карам само на Диане.
Трябва да се направят хормонални изследвания - и то не малко, полови хормони, хормони на щитовидната щлеза, при ПКЯ е хубаво да се направи тест за инсулинова резистнетност.

Преди да се стигне до стимулация има и други неща, които трябва да се направят.

Славена ти при специалист по стерилитет ли ходиш?
Това е от голямо значение.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #23 -: Март 15, 2011, 13:29:52 pm »
Прегледите ми са при гинеколожка...само веднъж си позволих да отида при лекар по стерлититет,който като ме прегледа ми откри овулация и каза,че не е нужно да прибягвам още до по-сериозни изследвания,защото трябва да си изследвам хормоните...Така и не ги изследвах,което си е моя голяма грешка...
Днес поредния ми преглед беше при моята гинеколожка и сега се замислих,евентуално да отида при друг гинеколог,преди да започна да пия Хлое...
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #24 -: Март 15, 2011, 13:35:00 pm »
Моя съвет е да отидеш не просто при друг лекар, а при специалист по стерилитет.
Той ще те насочи точно кои хормони да изследваш и кое е най-правилното лечение в твоя случай.

Не прави стимулации на сляпо, без да са ти направени всички уточняващи твоето състояние изследвания (както и спермограма :wink:).

ПКЯ е преодолимо състояние, просто трябва търпение и ДОБЪР лекар :)

Да се допълня - за противозачатъчните, ако имаш възможност да посетиш специалист в най-скоро време отложи приема им, докато си направиш първите хормонални изследвания.
Но ако ти отнеме време да си запазиш час, а и часа е след няколко месеца, може би е по-добре да послушаш към момента твоята АГ и да ги започнеш.
« Последна редакция: Март 15, 2011, 13:52:13 pm от radosttinka »
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

    nJlaMuto

  • *
  • 10
  • Имаме си една малка буболечка!
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #25 -: Февруари 01, 2014, 13:37:15 pm »
Здравейте,момичета с ПКЯ.Темата е доста позабравена,но срещнах въпрос "Дали и кога има забременели момичета с този проблем и какво е било лечението".Аз от няколко години съм с установена ПК на двата яйчника ,имам много кисти и по двата яйчника,но само една,която трябва да се следи,че е по-голяма.Цикълът ми е абсолюто нередовен,почти нямам овулация,пих противозачатъчни "Хлое" 1г и половина,пила съм дуфастон,оргаметрил.Не съм пускала кой знае какви изследвания,с мъжа ми не се пазехме около 2 години,но не се вглъбяхме по проблема ми,та забременях след 2 години опити.Без медикаменти.Без да се реши проблема.Някак си стана.Последните месеци в опити нищо не съм взимала,нито съм ходила по доктори.Износих си бебчето,нямаше проблеми,родих си нормално,всичко беше наред.1 година след раждането отидох на преглед и се оказа,че бременността по никакъв начин не е помогнала на проблема ми.Абсолютно същата картинка и същата тази киста,с по-големите размери,която не е мръднала от години.Сега правим опити за 2ро бебче,та ще видим,но вероятно този път няма да оставя всичко на случайността.Пожелавам ви успех и искам да знаете,че дори и да казват "Почти невъзможно" винаги има шанс!
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #26 -: Февруари 20, 2016, 17:58:30 pm »
Здравейте момичета,
Аз съм на 18 години и аз имам поликистоза,от близо 3 години и не знам как да я лекувам.
Смисъл ходила съм на лекар и то доста пъти.Преди два месеца отидох отново и моята лекарка ми изписа едни хормони Ясмин,които се пият 21 дни и 7 се почива в продължение на 6 месеца.Но преди седмица имах друг проблем и се наложи да вляза в болница и там се запознах случайно с една акушерка и тя ми каза да ги спра,защото мога след това мога да не забременея поради причината че  съм още малка.И сега не знам ако отида отново при моята лекарка тя ще каже да ги продължа,но аз не съм сигурна дали трябва....но също така забелязвам че и овулацията ми намалява със всеки месец и става все по малко и ми се образува бяло течение.
Разбрах че това е доста сериозно нещо и че не трябва да се отминава с лека ръка.
Моля ви за съвет,какво да направя и как да постъпя!!! :( :( :( :( :(
*
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #27 -: Февруари 20, 2016, 18:54:17 pm »
Поликистозата не се лекува, живееш така цял живот, целта е да можеш да забременееш успешно и родиш. Ясмин не са хормони а противозачатъчни, най често изписваното средство при поликистоза, средство за предпазване от забременяване - при прием на противозачатъчни няма овулация. Как така ти намалява овулацията  8O
Не се лекува момиче, потърси кадърен лекар, незнам защо се стресираш и ревеш толкова, и другото което е, повечето лекари стресират момичето с такива диагнози, само като погледнат че по яйчниците на девойка като види на ехограф, няколко по малки обикновено до 5 мм фоликула.  Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ)  представлява хормонално разстройство, което се установява при 5-10% от жените в репродуктивна възраст и е една от причините за безплодие и стерилитет. Характерно за него е наличието на много малки кисти, разположени по повърхността на яйчниците.Характерно за този синдром е промяната в съотношението LH/FSH (повече от 2:1) между 3ти-7ми ден на цикъла. Повечето лекари изписват контрацептиви тоест противозачатъчни защото така яйчниците изглеждат като изчистени заради ниското съдържание на естроген и прогестерон. Задължително смени лекаря, и не се стресирай излишно,  прегледай си при добър АГ с добра техника, на 3 ден от МЦ направи и хормоните ФСХ, ЛХ, Естрадиол и Пролактин.
*
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #28 -: Февруари 20, 2016, 20:08:13 pm »
Ясмин не са хормони а противозачатъчни...

Противозачатъчни, ама все пак са си хормони :lol:

Mecheto97, не се притеснявай излишно. Първо, само с УЗИ ли ти установиха СПКЯ? Както f_31 е писала, трябва да се пусне изследване на основните хормони (Е2, ЛХ, ФСХ, евентуално Прогестерон и Пролактин) между 3 и 5 ден на МЦ, след което да се разчетат техните стойности от лекуващия ти лекар. Евентуално е добре да се направи и УЗ проследяване в поне 2 цикъла, за да се установи дали има Овулация. Сама по себе си овулацията няма как да намалява - или я има, или я няма, т.е. или образуваш доминантен фоликул, който отделя яйцеклетка или не. Именно за това е УЗ проследяване, което да установи наличието или отсъствието на такава.
Пишеш, че си на 18 години. Оставам с впечатлението, че в момента не плануваш бременност, а притесненията ти са относно бъдещи опити. За мен 15 години е прекалено ранна възраст за поставяне на окончателни диагнози, засягащи половите ти и репродуктивни функции. Но дори и да се установи наличие на СПКЯ, то не приемай тази диагноза като присъда. Не малко момичета и жени в репродуктивна възраст имат такива отклонения и все пак успяват да забременеят, износят и родят живи и здрави дечица. Какъв да бъде подходът е твоя случай, ще реши лекуващият ти лекар на база изследвания и проследявания. Ако имаш някакви съмнения, потърси второ компетентно лекарско мнение.
Успех и не си създавай излишни тревоги, преди да се установи какво точно е състоянието ти.
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
Re: Поликистоза и овулация
« Отговор #29 -: Февруари 20, 2016, 20:51:15 pm »
Zlateto ♡,благодаря ти много.И да това е така все още не планираме нищо с моят приятел.На мен ми бяха правили тези изследвания и не бяха много добри и за щитовидната жлеза,при нея нямаше проблеми.След това не ми казаха да ги направя отново,само където ми изписаха лекарства и нищо повече.Никой не ми беше споменал че трябва да ги правя пак.Мисля да си  сменя лекаря с някой но не знам точно къде да отида чудя се между Пазаджик,Пловдив или София.Миналата година в началото от януари до април изобщо не ми идваше,а понякога закъснява с 2 седмици.Бях ходила на няколко лекари в София,но никой нищо не ми казва сега ходя при една в Костенец и наистина не е много добра.Когато бях ходила в София преди година,при един той беше ми правил микробиологично изследване и ми каза че имам нарушение на стената на матката от което тази защита я нямам.И лекарят се учуди и ме погледна и ми каза че това се образува по често при жени който са раждали и вече са на възраст.