Семейство, дом и свободно време > На чашка кафе и на халба бира

Важно е да пишем грамотно!!!

<< < (24/66) > >>

blue_sky:
Jbrul, мисля, че подходът с маркера е доста често срещан. И аз съм го прилагала често. Нищо, че специалността ми е била съвсем различна от твоята. Така успявах да се концентрирам в същественото при преговора (ако ми оставаше време за такъв  :oops:).

И малка забележка - въорЪжена.  :wink:

Jbrul:
 :oops: Естествено, че въорЪжена...странна за мен грешка съм допуснала  8O
Най-големи проблеми имах с това, да се отуча да пиша "порасТнали" и "въЗстание" (последното в 4-и клас де) :lol: Още някакви думи грешно заучени от мен имаше и голямо писане му дръпнах, с цел чисто механично да се науча да ги изписвам правилно, ама сега не се сещам. Аааа и имаше доста дълъг период , в който все зациклях относно "в къщи" - дали се пише слято, или отделно, поради което хитрувах и го заменях с "у дома", понякога преработвайки цялото изречение, за да вържа стилистиката.  :wink:
Спомням си и един "бисер" на съученичка в 10-и клас гласящ: "Физическото умиране на Хамлет съсипва Уфелия и..." (запазен е оригиналният правопис) Още по-странно, че на класната работа съдържаща този невероятен текст, девойката имаше оценка 6.00, като за екстра "смъртта", беше изписана с едно Т...другите "екстри" вече не ги помня. Същата девойка, преди около три години ми се похвали на скайп, че имала да черпи, защото точно се дипломирала като инжИнер  :lol: Добре, че не се беше дипломирала като филУлог примерно...
А това, на което през последните години съм се смяла най-много, беше от някакъв изпит за кандидатстване в СУ (май) по история  и се състоеше в: "Ей тука ще бъде България! - казал хан Аспарух и забил меча между краката си..." Горкият той, доста трябва да го е заболяло...мечът си е сериозно оръжие все пак, ама щом е за родината - жертвата си е заслужавала явно ;)
Други от любимите ми, са надписи по магазини за фаянс гласящи, че предлагат "тИрИкот". Също така и табелите "кафе - аперАтив", както и менюта (често и в квлитетни заведения), уведомяващи, че мога да си поръчам кафе "еКспресо".
Оспамих ви темата май.  :oops: Извинявайте, ама ми стана весело.

Miriam:
Като спомена надписите по магазините се сетих за един написан с химикал върху бял лист хартия в магазин за мебели: "Кухнински мебели".
Последната дума за правописа на която се замислих беше - пъстърва. При изговарянето винаги я наричам пастърва и мислех, че така се пише. :D

Jbrul:
Понеже съм се разправяла многократно (вкл. в собствения си чат) по въпроси, като: защо трябва на кирилца, а не на латиница да се пише, защо е важно да се стараем да пишем грамотно, защо не е обидбно, ако някой ти посочи правописна грешка и пр. - ще споделя някои свои наблюдения. (без претенции за представителност естествено :))
Има няколко основни типа грешки при писане (според мен).
Най-разпространените, са при неправилно заучено изписване на дадени думи в ранна възраст. Често се случва, когато пораснем и осъзнаем, че имаме подобни грешки - навикът да ни "прецака". Т.е. не, че не знаем вече как е правилно да се напише, ами автоматично изплува по-старата реакция, понякога от бързане, разсеяност, липса на време да се провери текстът.
Друг момент е клавиатурата. Има някои думи, при които в бързината, закачйки съседен на нужния клавиш - получаваш такъв тип правописна грешка, която изглежда от неграмотност, а не механична. Не са много, но има и такива случаи. С лист и химикал - няма да ги има.
Трети тип са тези, за които ти споменаваш - несъответствие между звучене при изговор и правилно изписване. Към тази графа добавяме и разпространени диалекти, както и чуждици, наложили се в нашия език - пр. плеЪр или плеАр (player)? ;) Тук добавям и специфични термини, чието правилно изписване се усвоява с повечеко време, четене и писане - фОликул, или фУлкул и т.н.т.
Четвърти тип грешки, аз специално наричам "базова неграмотност" и те са най-тъжните за мен. Да пишеш - Утидох, раСбирам, деЦки, оТценки, Учет, гримирВам, разкнспирирВам, разархивирВам (често чувано и по ТВ за съжаление),Оволнение...безброй са примерите :( И някой който ги допуска постоянно, да ти каже, че това не било час по български, а интернет и щял да си пише както си иска и да ходиш да се гръмнеш + епитети... Жалко за такива хора.
Аз лично не се срамувам когато не знам нещо, или сбъркам и ме поправят - напротив. Доволна съм и се стремя да го запомня. Днес например, ми идваше да напиша стерЕлитет, понеже така го произнасям под влияния на регионите в които съм живяла. И ако го бях написала така и ме бяхте поправили - нямаше да беснея, а да си го "отметна в главата" и в бъдеще по-рядко да допускам тази грешка. Просто пример.
За мое огромно съжаление обаче, повечето млади хора имат неописуемо лоши реакции, ако се опиташ съвсем добронамерено да ги поправиш за нещо. Жалко.
Извинявам се предварително за всичките си правописни грешки в този пост, но ще си взема поука от вашите поправки  :lol:

sia:
Ето нещо за разведряване :lol:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия