Репродуктивно здраве > Хормонални проблеми при жената. СПКЯ.

ВАЖНО - ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА

<< < (6/24) > >>

*слонче*:
здравейте, имам въпрос ако някой може да помага. изследвала съм тези хормони преди година, когато започнах изследванията си и са в норма . при посечените стойности до 5 моите са 2,52 и има ли смисъл да ги изследвам на ново. всичко друго е ок, стигнах до снимка и от там сега чакам за лапароскопия. благодаря на всички които ми отговорят и весели празници. :D

лили:
мисля че няма смисъл. ако не си правила ехография е добре да я направиШ обаче. така Ще стане оЩе по_ясно има ли смисъл от ново иzследване, т.е. ако има някакви иzменения може все пак да се наложат и нови иzследвания на хормоните и антителата.

slav:
Искам да кажа на всички които са бременни и имат проблеми с щитовидната жлеза , да посещават поне веднъж месечно своя ендокренолог и да следят стойностите на хормона си , защото това е много важно. Аз незнаех , че имам автоимунен теоридид и съответно не съм го лекувала.Но заради него по време на бременността си развих прееклампсия която завърши фатално за детето ми.И всичко това ми се случи заради проблеми на щитовидната жлеза.Така, че правете си редовно изследвания - много е важно!

mutza:
Интересува ме при изследване на ТАТ и МАТ може ли да съм пила кафе и то по някакъв начин влияе ли на това изследване.

kakatiti:
Проблеми с щитовидната жлеза или анемия поради липса на В12?

През 2003 при рутинен преглед ми откриха Хашимото, понижена функция. TSH- малко над 6, повишени антитела. Леко дифузна щитовидна жлеза  на ехографията. Другите хормони бяха в норма. Оплаквах се от лесна умора, раздразнителност, лесно се нервирах, нередовна менструация, случваше се вечер да се изпотя доста обилно. Постоянно бях гладна и подпухнала, бях качила 7-8 килограма за последната 1 година. Кожата ми беше много суха и зачервена.
Предписаха ми л-тироксин половин таблетка и след 1 месец TSH беше в нормата, но антителата само намаляха.
През зимата на 2004, се почувствах зле, не можех да дишам когато времето беше студено. Ставаше ми постоянно лошо. Отидох на лекар TSH беше добре, антитела не ми изследваха, но черния ми дроб нещо не беше както трябва. В крайна сметка нищо не се разбра. През лятото започнах да се чувствам зле при рязка смяна на времето към по-топло. Все повече подпухнала, уморена и изнервена. През зимата на 2005 получих тикове в лявото око, всяка вечер се потях обилно, постоянно висях в тоалетната, не можех да се концентрирам, а трябваше да ходя на училище, при малко по-голямо напрежение ми прилошаваше, стягаше ме в областта на сърцето, нямах никакви сили, високо кръвно и висок пулс, при рязка смяна на температурата от студено на топло ми прилошаваше, нередовна менструация. Направиха ми изследвания и TSH беше малко над 6,1. Холестерол доста над нормата, триглицериди над нормата, черен дроб леко увеличен на ехографията. Предписаха ми Syndroid, аналог на л-тироксин 0,025 мкг. Три месеца по-късно TSH влезе в нормата, кръвното се нормализира, холестерола влезе в нормата, триглициридите намаляха но останах високи. Холтера показа че нямам проблеми със сърцето. Лошото беше че аз все още се чувствах много зле, изпотяване вечер, безсъние, умора, не можех да си помисля да изляза в студено време. Получих кръвоизливи със страхотни съсиреци по време на менструацията и се наложи да пия противозачатъчни за да спира менструацията, така 6-7 месеца. Ехография на яйчниците -  няма никакви проблеми.
Януари 2006 изследване за витамин В12, изключително ниско ниво. Предписаха ми В12 за 3 месеца ударна доза + храни богати на витамина (богати и на холестерол естествено, до сега ги бях ограничила). Противозачатъчните ги спрях остана само минималната доза от Syndroid. Изследвания на 3тия месец – В12 в нормата но под 400 единици. Холестерол и триглицериди много високи, нямам кръвно. Нямам потене и спя добре, не вися в тоалетната, започнах да се движа малко повече. След още 3  месеца – холестерол и триглицериди чувствително намалели, TSH в нормата, антителата не са много високи, ехография на щитовидната жлеза- леко увеличена с 2 много малки възелчета които трябва да се следят но не са за притеснение.
Януари 2007 – чувствам се много добре, имам много сили, спокойна съм и вече не съм подпухнала, не се потя, нямам кръвно, нямам проблеми със студа и резките смени на температурата, благодарение на това че най-после някой се сети да ме изследва за анемия (витамин В12), която явно е започнала още преди 4-5 години.
След много ровене в интернет разбрах че този витамин В12 е всъщност много важен за обмяната на веществата и ако е под 400 единици, въпреки че е в нормата, трябва да се направят и допълнителни изследвания за да се установи дали организма го усвоява добре, последното намалява с възрастта. Сега пия само ниски поддържащи дози на В12 или В комплекс и малката доза синдроид.
 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия