0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Anonymous

Колко живеят сперматозоидите
« -: Ноември 20, 2005, 22:27:01 pm »
Моля ви разтълкувайте ми този абзац от статията "най-често задаваните въпроси за инсе" : Обработените сперматозоиди живеят само 6-12 часа, понякога и до 24, което е доста по-кратко, отколкото във фертилна цервикална слуз (максимум до 5 дни, най – често между 2 и 3 дни). Ето защо правилното таймиране на инсеминацията е много важно.
Не означава ли това твърдение отричане на процедурата инсе при неспукан фоликул. Тъй като в центровете не се работи през нощта, не ми е ясно въобще как може се таймира инсето??
Re: Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #1 -: Ноември 20, 2005, 22:48:29 pm »
Цитат на: Anonymous
Не означава ли това твърдение отричане на процедурата инсе при неспукан фоликул. Тъй като в центровете не се работи през нощта, не ми е ясно въобще как може се таймира инсето??

Госте, овулацията се таймира с инжекция с Прегнил. Освен това повечето клиники практикуват повторение на инсеминацията на следващия ден, когато фоликулът вече се е спукал.
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #2 -: Ноември 21, 2005, 11:56:12 am »
Я, много странно!
При мен нещата протекоха така-в четвъртък вечерта-19 ч. ми сложиха Прегнил. В петък направихме инсето-дадохме материала към 12.30 на обяд, а самото инсе беше към 15.30. Фоликулите ми още не се бяха спукали. На другия ден-събота-ходих на преглед някъде към 13 ч и единият фоликул все още си стоеше, а другият се беше спукал. Но лекарят каза, че няма нужда от повторно инсе /а имахме уговорка, ако фоликулите не са се спукали да го повторим/. Ако животът на сперматозоидите е толкова кратък-тогава защо не повторихме? Не се знае кога точно се е спукал единият ми фоликул-според мен в събота сутринта е било. Което пак прави повече от 12 часа от самото инсе.
*
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #3 -: Ноември 21, 2005, 12:16:38 pm »
От три инсета само веднъж имаше повторение, другите пъти не - нямало смисъл.
И аз се замислям по въпроса за таймирането.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #4 -: Ноември 21, 2005, 12:22:10 pm »
Цитат на: Momiche
 лекарят каза, че няма нужда от повторно инсе


Така е преценил лекарят - значи така е било най-добре за теб.

Виж, Момиче, едно от най-важните неща в лечението е доверието в лекаря. То е равно на спечелване на половината от битката с проблемното забременяване. Знам какво ти е, защото и аз в началото бях точно като теб. Успокой си душата и не мисли за това. И то ще стане. Искрено ти го желая!
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #5 -: Ноември 21, 2005, 12:23:52 pm »
Цитат на: Grace
Аз съм правила три инсета, всичките на неспукани фоликули. Само веднъж имаше повторение, другите пъти не - нямало смисъл.
И аз се замислям по въпроса за таймирането.


Грейси, при моите 4 инсета на двете последни повторихме на следващия ден. Но това нищо не значи. Даже на последното повторение единият фоликул се беше спукал, а другият се спука вечерта. Но явно е имало друга причина да не стане (мъжки фактор, който тогава беше в процес на изясняване).

Лекарите знаят какво правят.
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #6 -: Ноември 21, 2005, 12:30:05 pm »
Колкото и странно да звучи-на душата ми е абсолютно спокойно. Казвам си, че няма какво да го мисля, защото вече е станало и нищо не мога да променя. Щом така каза лекаря-така ще бъде. :). В интерес на истината докторът понякога се съгласява с мен, щото, ако не друго, то поне съм сигурна, че познавам тялото си. :). Та, ако не стане сега-другият месец пак.
Аз стигнах до дъното някъде август месец-то тогава не бяха мисли, не бяха притеснения. Щях да откача, карах се с милият, изобщо беше ад. По това време се и блъснах с колата. После спрях да се тревожа и си казвам: "Каквото-такова, важното е да не спирам да се боря. Пък то все ще стане някога." Сега имаме план /с доктора/ и го следваме стъпка по стъпка.
*

    Anonymous

Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #7 -: Ноември 21, 2005, 12:38:58 pm »
Въобще не виждам логика да се приеме толкова кратък живот на сперматозоидите след обработка. Това твърдение ми се струва чиста проба оригиналничене, авторът на статията не съм го чувала, а Световната организация по АРТ още от време оно е приела правила за инем-ии, според които се повтаря инсето, ако са минали 24 часа от първото инсеминиране. Нещо повече, яйцеклетката със сигурност /при преобладаващия брой жени/ не е годна за оплождане след 8-я час от изхвърлянето й в тръбата. Кел файда да се повтори инсето, ако не се знае кога се е пукнал фоликулът. Обикновено инсето се прави през ДЕНЯ, а през нощта докторът спи, така че установяването дали се е пукнал, се прави на следващия ДЕН. Тогава обаче ще са минали мин.12 часа от първоначалния преглед. Например инсе в 17.00 часа. Преглед в 8.00 часа на следващата сутрин. На сперматозоидите им трябват поне 2 часа да се придвижат от матката в тръбата. Значи Ако те се придвижат в 10.00 часа, а яйцеклетката се е освободила в 04.00 часа през нощта, нещата са изначално обречени, така ли ?!
От друга страна нали при правене на спермограми, един от факторите, който се отчита, е преживяемост. Как въобще при някои мъже се установява преживяемост 48 часа, ако се следва тази логика - значи, ако смермата се държи в епруветка в натурално състояние живее, а ако се обогати и се отстранят мъртвите клетки и т.н. - не живее : де, Киро на кирия?? Въобще так хранителната среда оказва вредно влияние върху живота на мъжките клетки, пък не влияе на яйцеклетката /при ин витро култивиране/, респ. върху ембриона /при ин витро култивиране/.
И от трета страна, това мистериозно твърдение противоречи на световната статистика. Нека да отворим на който и да е сайт на ин витро клиника с публикувани резултати...ще открием гору долу следното : най-висок процент успеваемост се отчита при инсеминиране на неспукан фоликул и последващото му спукване в рамките на следващото ДЕНОНОЩИЕ /24 часа/, на следващо място - при инсеминиране 36-48 часа преди спукването на фол, най-нисък- при инсеминиране 72 часа ПРЕДИ спукването и при инсеминиране  12 часа СЛЕД спукването.
Момичета, включете се, дайте да покоментираме, защото нещо съвсем се побърках.
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #8 -: Ноември 21, 2005, 12:47:55 pm »
Цитат на: Anonymous
На сперматозоидите им трябват поне 2 часа да се придвижат от матката в тръбата.

На 5-тата минута са в тръбите.
Иначе съм съгласна - не би трябвало обработката да им съкращава живота на опашатите.
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #9 -: Ноември 21, 2005, 12:51:03 pm »
Аз не съм чела статистики и нямам голям опит в инсе-тата. На мен ми беше първо. Но от всичко, което съм чела по форумите на повечето момичета им ги правят на неспукан фоликул и евентуално повтарят на другия ден. Та най-вероятно има значение. Въпросите, които повдигаш ми се струват твърде логични и е възможно да има грешка в статията, но не съм специалист и не зная. Все пак при спермограмите се изследва преживяемост 24 часа, мисля след обработка /щото иначе за какво да ми казват "вие сте за инсе"/, така че 6-12 часа наистина е малко. Тогава всички манипулации трябваше да се правят рано сутрин, за да може да се наблюдават. Довечера ще питам доктора, ако е там.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #10 -: Ноември 21, 2005, 12:52:11 pm »
Госте, от прекалено много сметки файда няма никаква... мисля, че задълбаваш прекомерно. и аз съм ги правила тия сметки, с точност до половин час и съм се побърквала, че сме изтървали момента, но истината е, че забременях 2 пъти при инсеминация на спукани фоликули.

по темата...
- да, пише, че обработените сперматозоиди живеят много по-кратко, но за всеки индивид преживяемостта е различна, така че просто не бива да се прилагат механично статистическите данни върху конкретния случай.
- да, лекарят спи през нощта (а добре е това да прави и пациента, вместо да си дебне фоликула дали се е спукал!), но затова пък той си е свършил работата през деня и така е насрочил инжекцията с Прегнил, че да таймира най-добре момента на инсеминацията.
- при мъжки фактор, даже се препоръчва инсеминация на спукани фоликули.
- не съм прочела някъде категорично да се твърди, че "със сигурност" яйцеклетката не е годна за оплождане след 8-мия час. напротив, навсякъде пишат, че е годна минимум 6 часа, средно 12 часа, в някои случаи и до 20-24 часа.

всичко споменато по-горе, плюс доста други допълнителни фактори като проследяване на растежа на фоликулите и лигавицата с УЗ, следене на нивата на хормоните в кръвта, опита на лекаря - водят до там, че реално в практиката нещата общо-взето се таймират добре, ако специалистът е добър, и има достатъчен времеви толеранс за извършване на оплождането - като вероятността за добро напасване е много по-висока от тази при естествения процес... :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #11 -: Ноември 21, 2005, 14:46:21 pm »
аз направо се чудя как жените забременяват :balk_160:  :balk_161:
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #12 -: Ноември 21, 2005, 17:02:12 pm »
Госте, ще те помоля да си измислиш някакв ник, да те наричаме някак си.
Аз преди време правих посткоитален тест и всички спермазотоиди бяха умрели на петия час в навечерието на овулацията.
Ако приемем, че средата не им е допаднала, твърдението, че те живеят след обработката около 5 часа ми се вижда реално.
Разбира се, не споря, не съм сигурна.
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #13 -: Ноември 21, 2005, 17:08:25 pm »
По време на една от инсеминациите ми, направихме тест за преживяемост. Част от сперматозоидите, които останаха след обработката бяха оставени в инкубатор, който имитира утроба и температурата му е 37 градуса. След 24 часа, 90% от тях бяха живи.


Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #14 -: Ноември 21, 2005, 17:14:13 pm »
Моля, припомнете ми колко живеят сперматозоидите по принцип-ако си правим секс по естествения начин и не ги подлагаме на обработки и тем подобни и предполагаме, че всичко в нас им харесва?
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #15 -: Ноември 21, 2005, 17:15:51 pm »
По дебелите книги до 5 дни, ама Мели разправя, че те не четат дебели книги. :twisted:
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #16 -: Ноември 21, 2005, 17:50:44 pm »
Егати и обработката, която им скъсява живота до 5 часа  :twisted:
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #17 -: Ноември 21, 2005, 17:55:37 pm »
Няма нищо по-добро от естественото, но за съжаление не става :evil:
*

    Anonymous

Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #18 -: Ноември 21, 2005, 20:34:05 pm »
Лали, аз говоря за случаи като на Даниела. И нашия ембриолог е установил живот на сперматозоидите след 24-ия час, дори до 48-ия при отглеждане на малка част от обработения материал в инкубатор. При твоя случай не се ли касае за "мъжки фактор".
И каква беше изненадата ми, пък и ужасът ми, когато пред погледа ми попадна тази статия...защото в нея нещата се обобщават...все едно това е някакъв постулат за правилно провеждане на инсе. И не само не се излагат аргументи и не се предлага дори елементарно обяснение, но и не се сочи направеният "извод" статистическа данна ли е или пък е сюрреалистично заключение на автора.
Джам, яйцеклетката може би живее 12 часа, дори и за 48 часа може да е витална, но не е ли редно да се изясни какво се има предвид под "живее". Тя може да не е умряла, но просто да вегетира, това не е ли пак живот. Според повечето статистики /не книги, не статии, не научнопопулярни четива, не версии на луди учени/ женската клетка запазва ВЪЗМОЖНОСТТА си да бъде УСПЕШНО оплодена за не повече от осем-девет часа.  
И още нещо; ако "12 часа" се взема за период на абсолютна виталност, защо в клиниките ин витро се иксира на втория-третия час, защо се бърза толкова, ами емриологът не си свърши някаква друга работа, пък да се върне след 10 часа и тогава да се заеме с яйцеклетката?!!  
И още нещо : в един руски сайт за един московски ин витро цинтър четох, че са направили следната статистика : в немалка част случаи ранният аборт се отчита при оплождане на ЯВНО "стара" яйцеклетка. Тогава тя пак ще се оплоди, но ембрионът дали ще е валиден.
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #19 -: Ноември 22, 2005, 12:04:07 pm »
Госте,обясни какво значи стара яйцеклетка,щото аз нещо не вдявам,нали като е годна за оплождане,значи си ОК ,как така е стара?Значи няма да се оплоди в такъв случай 8O
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #20 -: Ноември 22, 2005, 12:22:29 pm »
Госте, аз честно казано, не можах да разбера в крайна сметка коя ти е точно болката...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Anonymous

Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #21 -: Ноември 22, 2005, 20:09:30 pm »
Джам, трябва ли да имам "болка", за да потърся мнението на уважаваните от мен посетители в този форум ? Що се отнася до интереса ми към темата, очевидно е, че е провокиран от минали, настоящи и предстоящи инсеменации. От друга страна, ако ми кажеш, че коментираното твърдение от статията, която ти самата си превела, не те е озадачило поне малко, няма да ти повярвам.

Морковче, не мога да разтълкувам термина "стара" яйцеклетка. Цитирам директно записано в прочетен от мен руски сайт изречение, което считам, че се отнася към дискутираната тема. Мога само да предполагам какво е имал предвид авторът; а именно "стара" е яйцеклетката, която се опложда в края на своя "живот", когато вече е загубила оплодителната си способност, но за зъл късмет се превръща някак си в зигота; обаче бъдещата й имплантация се явява "дефектна", тоест е обречена; ако пък не бъде абортирана, дава живот на невалиден ембрион, който пак се абортира, но в по- късна г.с.  Ако имам време ще ровна из интернет и ще ти кажа точно коя е статията.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #22 -: Ноември 22, 2005, 21:52:48 pm »
Госте, под "болка" имах предвид, че не успях да определя за себе си какъв е точно твоя въпрос по темата... ти скачаш хаотично от въпрос на въпрос, от един елемент на оплождането към друг, започнахме с живота на оплодения сперматозоид, преминахме през таймирането и стигнахме до жизнеността на яйцеклетката и накрая направихме заключението за безнадеждността на инсеминациите като такива ;)
и извинявай, но през цялото време държиш един такъв леко особен тон, като че ли някой за нещо ти е крив - науката, статиите, може би и аз (понеже съм превела някаква статия преди сто години, пък тя не ме държи будна по нощите от притеснение....)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Anonymous

Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #23 -: Ноември 23, 2005, 00:11:29 am »
Джам, чета те и се питам, действително ли дори помежду си загубихме възможностите за нормален човешки контакт, след като аз се проявявам като хаотична особнячка, а себе си окачествяваш като "нападната", и то в контекста на покровителствено звучащи изказвания ??!!
Всъщност винаги съм се възхищавала на хората, които владеят толкова добре чужди езици, че да превеждат; ценя много и труда ти, в частност по превода на статията, която много ми се искаше да стане предмет на по-широка дискусия. Напомних ти, че ти си преводачът, единствено с цел да конкретизирам статията /ако някому не е станало ясно коя е/. Честно да ти кажа се шашнах, че възприемаш това указание като "кривина" и нещо друго ... стана ми тъжно ... че не можем да се разбираме при все общата ни злочестина.
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #24 -: Ноември 23, 2005, 09:11:41 am »
Госте, моля те, измисли си име, за да те наричаме някак си.
Честно казано и аз не разбрах какво точно искаш на питаш.
Задай си въпросите по-конкретно.
Колко живеят сперматозоидите
« Отговор #25 -: Ноември 23, 2005, 09:47:17 am »
Госта си има име ;)