Семейство, дом и свободно време > Дом и хоби

Моята Градинка 3

<< < (117/197) > >>

Osiana:
Калифорнийски мак (ешолция) / Eschscholzia
 
Раздел: Декоративноцъфтящи 

   
Описание: Принадлежи към сем. Papaveraceae. Родината на това многогодишно растение, отглеждано като едногодишно, е Северна Америка.
Цъфти от май до октомври в жълто до оранжево.
Има красиви едри единични цветове с 4 венчелистчета, които са отворени, само при слънчево време.
Стеблата достигат 30 - 40 см.
 
Грижи: Вирее най - добре в добре отцеждаща се, глинеста почва.
Умрелите цветове трябва да се почистват, за да се удължи цъфтежа.
Не изисква наторяване.

Място: Понася добре течения и засушаване.
 
Размножаване: Чрез семена, през пролетта. Сеят се направо в почвата. Семената покълват за 10 - 12 дена.

Съвет на градинаря: Подходящо за балкона. Привлича пчели и други насекоми. Цветовете съдържат алкалоиди и флаваноиди. Тези вещества имат болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

DivaRoza:
Ози, Ози, ти си едно злато! Къде е касичката ти да пускаме по някоя монета за всеки твой съвет?!  :D Аз не бързам и ще ги оставя да си поживеят, докато прецъфтят съвсем. Обаче времето е много лошо и ако се случи това лято като миналата година, то тези жълти листа, за които пишеш, че трябва да се получат, ще се получат май чак през юли, та няма да остане време за другите цветенца. Обаче ще видим как ще се случат нещата и ще се действа според зависи.
А твоите цветя са красота, както всичко, което показваш. Хубави цветя при хубаво момиче!  :D

Osiana:
Рози, ми можеш да ги извадиш и към края на май, зависи от времето, дали вече пожълтяват... Или както казах, между тях сега си посей другите цветенца дето искаш и като му дойде времето изкарай луковиците и готово. :wink:



Кливия / Clivia
Раздел: Декоративноцъфтящи 

      
Описание: Растението е от сем.Amaryllidaceae/Кокичеви. Родината на кливията е Южна Африка.
 
Грижи: По време на вегетационния период подходяща температура е между 15-20 С. А през лятото е добре да се изнася на открито на сянка. От ноември до януари има нужда от почивка, т.е. почти не се полива. През есента и зимата листата се забърсват с влажна кърпа.

Ако оставите корените и почвата на растението да засъхне, ръбовете на листата ще станат кафяви. Трябва да поливате кливията с филтрирана вода, като задължително внимавате водата да не застоява в подложката.

След цъфтеж през две години пресаждайте. Като почвен субстрат е подходяща градинската пръст с примес на глина.
 
Място: Обича да е на светло до полусенчесто място. Подходящо е за отглеждане на източен или западен прозорец. Кливията не обича да бъде премествана и винаги трябва да е обърната към светлината от една и съща страна, защото в противен случай няма да цъфти.

 
Размножаване: За да я размножите, разделете с остър нож добре развитите, достигнали поне 20 см височина странични издънки с по 4-5 листа от майчиното растение. Страничните издънки трябва да имат собствени корени. Най-благоприятният момент е пролетта.
В случай, че не цъфти (ако не е спазен двумесечния покой) го покрийте с полиетилен и поливайте с топла вода.

Съвет на Osiana  :D: Преполиването е пагубно за кливията. Оставяйте я почти напълно суха, веднъж седмично по малко вода е достатъчно, иначе няма да цъфти. Като започва да си пуска цвят също много се внимава с водата, защото цветътът може веднага да се свие и загние само за няколко часа. През зимата почти без вода. Може да вирее и на сенчесто място. Пресаждане на около две години, защото нараства много бързо на корен и саксията става прекалено малка, което е също причина да не цъфти.

Osiana:
Основни грижи за кактусите



Кактусите са най - голямата група сукулентни растения. Най - важното нещо при отглеждането им е да им бъдат осигурени условия на живот, възможно най - близки до тези в естествената им среда.

Кактусът има нужда от много слънчева светлина. Идеалното място за кактуса е южен, източен или югоизточен прозорец.

През лятото можете да изнесете саксиите с кактуси навън. В периода на сън (ноември - март) е най - добре да се поставят в хладно и сухо помещение (например мазе). Оптималната температура за тях тогава е 5 - 10 градуса. Повечето видове не издържат на резки застудявания.

Кактусите обикновено цъфват през пролетта. Едва тогава, възобновете поливането.

Най - добрата пръст за кактуса е смес от пясък, мъх и перлит. Тази комбинация позволява добро отцеждане на излишната вода при поливане и добра циркулация на въздуха.

Пресаждането и местенето на кактуса може да причини неговото загниване.

Почиствайте кактуса редовно от наранени или загнили части, за да запазите останалата част.

Поливането на кактусите е трябва да бъде много прецизно. Някои видове се поливат едва три пъти в годината, други - по - често. По правило кактусите не се поливат в периода на латентно състояние, обикновено зимните месеци. В периода на активен растеж (лятото) поливайте, само когато сте се уверили, че най - горният слой (3 - 4 см.) на почвата е изсъхнал.

Лятото е добър момент за наторяването на растенията. Най - подходящите торове са разтворимите във вода и с ниско съдържание на азот.

Когато пресаждате кактусите, използвайте равни части пясък и градинска глинеста почва. Повечето видове, които растат по - бързо, се нуждаят от пресаждане пре 2 - 4 години. Винаги използвайте саксия с дупки за отцеждане на излишната вода.

Кактусите рядко биват нападани от вредители. Ако все пак откриете по вашите растения насекоми, трябва да търсите причината за това другаде. Кактусите отслабват и стават податливи най - често в резултат на промяна на условията, в които се отглеждат.

Кактусите са пустинни растения. Ето защо в обичайните домашни условия  (недостатъчно светлина, висока температура, влага) те трудно биха цъфнали. За да накарате вашите кактуси да цъфнат, трябва да им осигурите много светлина, хладно помещение и малко или почти никаква вода.

Семействата кактуси, които най - често цъфтят в домашни условия са: Mamillaria, Gymnocalycium, Parodia и Notocactus.

Osiana:
Проблеми при стайните растения


Отглеждането на растения у дома или в градината неизбежно е свързано и с някои проблеми. Решаването им изисква много внимание и старание.

Симптом: Пожълтели листа.
Възможна причина: Често срещан проблем. За съжаление може да се дължи на много причини - недостатъчно светлина, недостатъчно хранителни вещества, прекалено поливане.
Какво да направим: Като имате предвид горното, осигурете повече светлина за растението, намалете поливането, или добавете подходящ тор. Наблюдавайте, как ще реагира растението.

Симптом: Връхчетата на листата покафеняват.
Възможна причина: Възможни причини са прекалено много или твърде малко вода, както и преторяване.
Какво да направим: Бъдете внимателни, когато поливате растенията. Спрете наторяването за известно време (3 - 4 седмици) или пресадете растението в нова почва.

Симптом: Основата на стеблото е меко и кашаво.
Възможна причина: Често срещана последица от прекомерно поливане.
Какво да направим: Оставяйте повърхността на почвата да изсъхне между отделните поливания. Ако саксията на растението няма дупки за отцеждане, задължително го пресадете в такава с отвори. Добавете малко едър пясък, за дренаж.

Симптом: Листата капят.
Възможна причина: Може да е от прекалено силно слънце, което огрява растението или от прекалено наторяване. Растението може да е на студено или на течение. Преполиване или недостатъчно вода.
Какво да направим: Не подхранвайте растението поне месец. Поливайте умерено. Преместете саксията на място, което не е толкова слънчево.  Периодично проверявайте температурата в помещението.

Симптом: Сухи и крехки листа.
Възможна причина: Растението не получава достатъчно вода или въздухът в помещението е сух.
Какво да направим: Пръскайте листата редовно. Поливайте умерено.

Симптом: Жълти или кафяви петна по листата.
Възможна причина: Преполиване или прекалено много слънце грее растението.
Какво да направим: Преместете саксията на място с по - малко светлина, уверете се, почвата не е подгизнала.

Симптом: Забавен растеж.
Възможна причина: Растението не получава нужното количество слънце, вода и подхранване.
Какво да направим: Преместете саксията на прозорец с повече слънце. Не допускайте пресушаване на почвата. Добавяйте течен тор през 2 - 3 седмици.

Успех!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия