Репродуктивно здраве > Хранене и захранване на бебето и детето

Рецепти с елда

(1/2) > >>

Fussii:
Написвам ви моите рецепти тук, имайте предмид, че аз съм си ги измисляла, не съм ги чела никъде, така че помислете преди да ми се доверите  :lol:

1. Задушена елда
Половин чаена чаша елда се сварява с 1 чаена чаша вода. За да е сварена, зрънцата трябва да се разпукат. Аз я обичам неразварена, но ако я оставите малко на котлона и добавяте по мъъъничко вода, ще се развари, на някои хора така им е по-вкусна.
Вадите, изцеждате от водата в гевгир и я измивате със студена вода Ако не я измиете, после  може да нагарча леко. На дъното на съд разтопявате малко масло, може и със зехтин, изсипвате сварената елда, бъркате и оставяте на тих огън да се позадуши с мазнината. Бъркате непрекъснато, щото залепва и загаря.
Ако готвите елдата като гарнитура за възрастни, се добавя пикантина,вегета или зеленчуков бульон на Маги. Отиват си следните подправки - мащерка, майорана, риган. Тия дни мисля да пробвам с чубрица

2. Елда с праз или лук и мащерка
Сварявате си елдата, както е описано по-горе. На дъното на сух, горещ съд изсипвате ситно нарязания лук или праз (аз обичам повечко да има)и бъркате бързо, за да се отдели водата на зеленчука и да не залепне. Като се позадуши в собствения си сок,добавяте малко масло или зехтин и пак бъркате за да се задуши лука в мазнината, понеже има сок не се пържи. Добавяте сварената елда и накрая си слагате мащерката.
Ако готвите елдата като гарнитура за възрастни, се добавя пикантина,вегета или зеленчуков бульон на Маги.

3. Елда със сирене
Към задушена в масло елда се добавя сиренето и се бърка на топло, за да омекне. Ужасно ми е вкусно това на мен.

4. Елда със зеленчуци
Задушавате нарязаните на ситно зеленчуците в зехтин. Те могат да бъдат - моркови, тиквички, броколи, царевица, целина, чушки, праз, лук, или микс от всичко това.
Добавя се сварената в зеленчуков бульон елда

jazzybaby:
 :thankyousign:

nia72:
мерси  :balk_104:

gabi32:
Фуси, отдавна се канех да те питам за тез прослувути рецепти с елда ама ти ме изпревари! Благодаря ти, възнамерявам да пробвам мъжо как ще ги понесе!

Fussii:
Само не му казвай,че е елда!!! Сериозно
Аз на моя му казах, че това, дето го яде е "зърнен кус кус" (каквото и да значи това). Омете го мигновено  :wink:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия