0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Рецепти с елда
« -: Август 07, 2007, 12:51:21 pm »
Написвам ви моите рецепти тук, имайте предмид, че аз съм си ги измисляла, не съм ги чела никъде, така че помислете преди да ми се доверите  :lol:

1. Задушена елда
Половин чаена чаша елда се сварява с 1 чаена чаша вода. За да е сварена, зрънцата трябва да се разпукат. Аз я обичам неразварена, но ако я оставите малко на котлона и добавяте по мъъъничко вода, ще се развари, на някои хора така им е по-вкусна.
Вадите, изцеждате от водата в гевгир и я измивате със студена вода Ако не я измиете, после  може да нагарча леко. На дъното на съд разтопявате малко масло, може и със зехтин, изсипвате сварената елда, бъркате и оставяте на тих огън да се позадуши с мазнината. Бъркате непрекъснато, щото залепва и загаря.
Ако готвите елдата като гарнитура за възрастни, се добавя пикантина,вегета или зеленчуков бульон на Маги. Отиват си следните подправки - мащерка, майорана, риган. Тия дни мисля да пробвам с чубрица

2. Елда с праз или лук и мащерка
Сварявате си елдата, както е описано по-горе. На дъното на сух, горещ съд изсипвате ситно нарязания лук или праз (аз обичам повечко да има)и бъркате бързо, за да се отдели водата на зеленчука и да не залепне. Като се позадуши в собствения си сок,добавяте малко масло или зехтин и пак бъркате за да се задуши лука в мазнината, понеже има сок не се пържи. Добавяте сварената елда и накрая си слагате мащерката.
Ако готвите елдата като гарнитура за възрастни, се добавя пикантина,вегета или зеленчуков бульон на Маги.

3. Елда със сирене
Към задушена в масло елда се добавя сиренето и се бърка на топло, за да омекне. Ужасно ми е вкусно това на мен.

4. Елда със зеленчуци
Задушавате нарязаните на ситно зеленчуците в зехтин. Те могат да бъдат - моркови, тиквички, броколи, царевица, целина, чушки, праз, лук, или микс от всичко това.
Добавя се сварената в зеленчуков бульон елда
« Последна редакция: Август 07, 2007, 12:53:43 pm от Fussii »
В очакване ....
Re: Рецепти с елда
« Отговор #1 -: Август 07, 2007, 13:11:28 pm »
 :thankyousign:

lb2f
*
Re: Рецепти с елда
« Отговор #2 -: Август 08, 2007, 12:38:40 pm »
мерси  :balk_104:
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Re: Рецепти с елда
« Отговор #3 -: Август 10, 2007, 13:46:54 pm »
Фуси, отдавна се канех да те питам за тез прослувути рецепти с елда ама ти ме изпревари! Благодаря ти, възнамерявам да пробвам мъжо как ще ги понесе!


*
Re: Рецепти с елда
« Отговор #4 -: Август 10, 2007, 13:48:51 pm »
Само не му казвай,че е елда!!! Сериозно
Аз на моя му казах, че това, дето го яде е "зърнен кус кус" (каквото и да значи това). Омете го мигновено  :wink:
В очакване ....
*
Re: Рецепти с елда
« Отговор #5 -: Август 13, 2007, 14:19:16 pm »
Моят Стефко ядеше и яде основно домашни каши. Приготвям ги по начина, който е описан в една тема от кърмаческия форум на бг-мамма - цитирам:
"Домашна каша се приготвя, след като решите как искате да я направите - изцяло сами, или с полуготови продукти. Ако искате да я приготвите съвсем сами, купете избраният продукт - ориз или елда на зърна. Измийте и изсушете за около час на слаба фурна (около 80*С), като разбърквате от време на време. Така опечените и изсушени зърна се смилат на фино брашно с мелачка, кухненски робот или блендър. Текстурата зависи от възрастта на детето, т.е. колкото по-голямо става, толкова по-едри частици може да приема, като към 10-12 месеца може да яде цели оризови и елдени зрънца.
Кашата от домашно приготвено брашно
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици с връх от брашното се накисват от предната вечер в 150-160 мл вода, за да се усвоят максимално полезните вещества. На следващия ден се разбърква, слага се на котлона и с бъркане се сварява до получаване на нужната гъстота, обикновено до полутечно състояние, което бебето харесва), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Може да се смеси със суров настърган на ситно или пасиран плод, или с готово плодово пюре.Може да му се добави обезсолено сирене, ако детето е на подходяща възраст (обикновено над 8-9 месеца). Не се препоръчва подправянето със захар, тъй като употребата й в детската кухня, както и на сол, се избягва до 1 година и умерено се употребява до 3 годишна възраст. Кашата може да се приготви и без предварително накисване."
Темата е тази - http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=7750.0.

Аз правех брашно при захранването, като постепенно увеличавах размера на частиците при меленето. Докато накрая само варях (и до днес е така) зърната без да пасирам.

Давала съм също и макарони с елда (има ги в диетичните магазини), но малко по-късно, когато вече бях въвела маслото и сиренето.

В постинга ми с рецепти в темата за храненето на алергично дете има няколко рецепти с елда. Ще ги копирам и тук.
КАША ОТ ЕЛДА НА ЗЪРНА (ЗА 200 Г)
Две равни супени лъжици зърна от елда се изчистват и се промиват, както се чисти и се промива ориз. Слага се в студена вода. Когато кипне, отпенва се, както се отпенва месо. Вари се около 30 минути, докато елдата омекне. Водата, в която е вряла, се изхвърля, прибавят се 50 г предварително приготвено бебешко мляко и според вкусовите предпочитания на детето 1 чаена лъжичка плодово пюре (може и без него) и 1 чаена лъжичка захар или друг подсладител или щипка сол и 1 чаена лъжичка предварително приготвено зеленчуково пюре – от сварени морков, чушка и/или домат, ако детето ги понася добре. (Добавката от зеленчуково пюре също не е задължителна.) Ако детето няма алергия към млечния белтък, в кашата може да се сложи и бучка сирене, колкото средно голям орех, и парченце прясно краве масло, колкото грахово зърно. Всичко се пасира с миксер. Така приготвената каша е готова за консумация.

ПАСТЕТ ОТ ПРОСО ИЛИ ЕЛДА
Една кафена чаша елда или просо се сварява добре, изсипва се в купа, удобна за бъркане, и се смесва с 2 супени лъжици прясно краве, сусамово, фъстъчено или друг вид масло според поносимостта и ситно нарязани 1 малка глава лук, див чесън, копър и соли и се пасира с миксер до получаване на гладка маса. По желание и според поносимостта може да се добавят 1-2 варени яйца и 1 чаена лъжичка горчица.

СУПА ОТ ЕЛДА
Една кафена чаша елда сесварява в около ½ л посолена вода заедно с 1 глава лук, 2 моркова, малко целина, 3-4 пресни гъби печурки и 2-3 скилидки чесън. Зеленчуците могат да се варят нарязани на ситно или след сваряване да се пасират с миксер. Когато всичко омекне, супата се подправя със ситно нарязан магданоз, джинджифил, босилек, майорана и/или други подправки на вкус.

ПЪЛНЕНИ ПОСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
Приготвят се, както пълнените зеленчуци с месо, като лукът се увеличава на 4-5 глави, а каймата се замества с 1 чаена чаша ориз, предварително сварени по описания по-горе начин соеви зърна или елда, или същото количество надробено тофу. Кориандър не се слага. По желание вместо магданоза, черния и червения пипер може да се добави 1 кафена чаша стафиди (не се слагат в тиквичките, гулиите или при тофу) или 1 чаена чаша нарязани на ситно и задушени заедно с лука пресни гъби.
Постните пълнени зеленчуци не се потапят в брашно, но по желние и според поносимостта към съответните продукти се застройват, както пълнените пиперки.

СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕ
Около ½ кг свинско месо (може и с кокал), но не мазно, и една неголяма зелка, нарязана на ситно, се сварязат за около 40 минути в автоклавна тенджера, след което се изсипват в тава. Отгоре се подреждат 2-3 домата, нарязани на ситно или на кръгчета (може да се разбъркат нарязани със зелето), и се запича за около 30 минути в силна фурна.
За по-малките алергични деца ястието се сервира, смесено със сварени отделно елда или ориз, за да се поеме мазнината и да се намали рискът от неприятни реакции към зелето.

МАКАРОНИ, ОРИЗ, ЕЛДА И/ИЛИ ПРОСО НА ФУРНА
Сваряват се 250 г оризови макарони, оризово фиде или оризово-царевична юфка. Изсипват се в намазнена тава и върху тях се настъргва 200-250 г тофу. Пече се около 10 минути.
Междувременно се разбиват 1 чаена чаша соево мляко, 2 яйца, ½ чаша захар, 1 ванилия и щипка сол. Получената смес се изсипва върху запечените макарони и се допича още 10 минути. При сервирането по желание и според поносимостта може да се гарнира с плодов сироп или нарязани на кубчета пресни плодове.
По същия начин се приготвят сварен ориз, сварена елда, сварено просо или смес от тях.
*
Re: Рецепти с елда
« Отговор #6 -: Август 13, 2007, 14:20:37 pm »
Малко постинги, копирани от бг-мамма.

„На 4 л. от ад. мляко (идеална мерна еденица са тез лъжички) ги измивам и слагам да се варят с вода, която след кипването изхвърлям – ето така се "убива" специфичната миризма и слагам нова – 120 мл. отговарят точно на тези 4 лъжички. Варя не повече от 10 минути, то си личи кога е готова, но бъркам чат-пат. Не пасирам изобщо, ама ние сме големи. За по-малки бебоци ще е добре да се пасира, защото има люспи!!!! Подправям с масло и сирене или банан, в началото слагах 1 л. ад. мляко. Варианти всякакви.....
За захранването използвах готова каша от елда на Беби. Предпочетох така, защото зърнените култури в кашите са специално разградени, за да могат да се усвояват по-добре от бебчетата...”


„Ето някои предишни мои мнения от други теми как аз процедирам с елдата и просото:
Елдата и просото не ги кисна предварително. Заливам 2 с.л. с 150 гр гореща вода и ги варя за 10мин в МВ, след това ги покривам да се задушат / елдата за около половин 4ас, просото по-малко/.
Елдата варя, задушавам, пасирам. Варя я в гореща вода за около 10мин на МВ, после покривам да се задуши и пасирам. Просото от скоро го давам, но не го пасирам, само го варя. Към него прибавям плодово пюре. Замислила съм да го дам скоро и със сиренце като за начало в сутришната ни закуска.
Елдата може да се комбинира и със зелен4уци. Аз съм я давала и на обед като зелен4уково пюре. Елда+броколи+карфиол+брюкселско зеле+малко лук и зехтин.
Ина4е за мен са предостатъ4ни тези 10-12мин варене на МВ, а ядки от елда не се намират във Варна.”


„Ето какво намерих, не само за бебета:
Кюфтенца от елда
1/2 кг елда, 1-2 яйца, 1 глава лук /може и зелен/, сол, червен, черен пипер, чубрица, копър, мащерка.
Елдата се сварява с малко сол. Ако има вода, се отцежда. Добавят се яйцата, нарязаният ситно лук, подправките. Правят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат или пекат.

Салата от елда.
Само  се накисва за няколко часа и като се прибавят лук, магданоз, сол и кисело мляко. Много подходящо е за гости.

_________________
За тези, които не знаят, гречката (елда) е зърнен продукт, изключително полезен при редица заболявания, включително глутенова непоносимост, анемия, забавен растеж и др. Освен че е полезна, ако се приготви правилно, тя е и много вкусна. С така приготвената плънка правя плънка за пирог, може да се пълнят и чушки, и сармички, или да се яде просто така. Стига агитации, ето я и самата рецепта:
1 ч.ч. гречка, 300-400 г пилешки дробчета, 200 г кромид лук, 50 г масло.
Гречката се почиства и се измива добре. Запича се на сухо в тенджерата, в която ще се вари и като се зачерви, се добавя маслото. Пържи се още малко, след което се залива с 2 части гореща вода, посолява се на вкус и се вари захлупена и на слаб огън, докато поеме водата (капаците ми са стъклени и мога да шпионирам през тях, ако вашите са плътни, поглеждайте от време на време, за да не загори). След като се свари, гречката се оттегля от огъня и се оставя плътно захлупена поне за още 20 мин. През това време се запържват лука, нарязан на колелца и дробчетата. Подправят се с черен пипер, на мен ми харесват и с малко лют червен. След като всичките тези неща са готови, се смесват и се разбъркват добре. Това е!
_________________
 това е диета:
Вечер 1 ч.ч. (250 мл) гречка (елда) се залива с 3 ч.ч. вряща вода. Съдът се захлупва. На сутринта излишната вода се излива. Гречката се разделя на 3-4 части. Яде се по 1 част на закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря, заедно с кефир 1.5% масленост. Кефирът трябва да е 1 л за целия ден. Може да се пие отделно от гречката.
_________________
В Русия ядат гречката така, както се приготвя сутляж/мляко с ориз/ – сварена не много гъсто, с прясно мляко, захар, масълце, а ароматът е страхотен. На голяма почит е като храна за прохождащи и въобще – деца.
_________________
фарфале с елда
Продукти (за 2 порции):
1 1/2 ч. ч. сварени макарони (Farfalle), 3/4 ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон, 1/4 ч. ч. печени семена от елда, 10 стръка млади аспержи (бланширани), 1/4 ч. ч. настъргано сирене (Parmesan), 3 с. л. печени орехи, 3 с. л. подсладено масло, 2 с. л. нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне:
1) Сложете макароните и бульона да заврат на умерена температура. След като заврат прибавете останалите продукти и ги варете 2-3 мин.
2) Извадете аспержите от сместа и ги подредете в кръг в чиниите (по 5 за всяка чиния). Сложете макаронената смес в центъра на всяка чиния. Можете да сервирате с допълнително количество сирене Parmesan.
*
Re: Рецепти с елда
« Отговор #7 -: Август 14, 2007, 11:40:25 am »
Вердиииииииииииииииииииии  :youwoman:
В очакване ....
*
Re: Рецепти с елда
« Отговор #8 -: Август 14, 2007, 11:46:05 am »
Вердиии, Вердиии появявай се по често.Всяко инфо от теб е от ценно по ценно. :bighug:
17.01.2005                                                                              21.11.2013