Репродуктивно здраве > Стерилитет при мъжа

Спермограма – проблеми и решения

<< < (194/197) > >>

merita:
от клиника за репродуктивно здраве Даскалов ни изпратиха в Каспела при Спас Джоглов

vesitu___87:
здравейте,
 искъм нещо да ви попитъм - съпругът ми направи спермограма в клиниката в Тутракан при др. Б. Бойчев
и той ни каза че само морфологическо има леко увреждане и ни написа - antioxidant strong
1 таблетка на ден   / да го пие когато аз съм в овулация /
ще ви напиша резултата от спермограмата и моля за съвет
въздържание 5 дни
цвят N
вискозитет N
pH 8.0
концентр. на сперма 66,15 млн/мл.
общ брой 211,6 млн.
клетки 0.2    млн/мл.
Leuko -   млн./мл.
активно подвижни    а 42 %
подвижни                   b 25 %
бавно подвижни         c 9 %
неподвижни                d 24 %
използван обем еякулат :
конц.след обработка  млн./мл
обем мл.
бр. подвижни сперматозоиди  млн.
преживяемост след 24 ч.
благодаря предварително за отговорите ви

цигу:
vesitu___87, резултатите, които сте получили, не показват морфологията да е анализирана.
За да потвърдите евентуален проблем с морфологията на сперматозоидите (=брой правилни форми, без дефекти), е нужно да направите разширена спермограма.

Освен това, антиоксидантите надали ще имат някакъв ефект, ако мъжът ти гие пие спорадично. Сперматогенезата отнема 70 дни. За да има полза от тях, трябва да се приемат всеки ден поне 2-3 месеца. После нова спермограма и сравнявате резултатите.

vesitu___87:
благодаря за отговора ви
искъм само да добавя че, като заключение пише

морфология : WHO /N>14%/        10 %
заключение -  нормален брой и подвижност; teratozoospermia;

от по горе написаните ми данни - спермотозоидити 24 часа ли живеят само или аз грешно го разбрах

saber_rider:
Привет на всички!

Не съм писал отдавна, но то и нещата с бебоците не се случват от днес за утре.

Тук може да видите малко предистория за борбата ми свързана с астенозооспермията -> http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45609.msg986592#msg986592

Пиша този пост поради две основни причини.

Първо - искам да вдъхна малко кураж на двойките с мъжки фактор (и по-специфично с астеното), лекува се, резултата тука спи зад мен в момента :)

Второ - Искам да дам малко информация как успях да се преборя и да стигнем до естествено забременяване, раждане и прочие. Ще бъда кратък, защото приемането на различни добавки е описано вече в предния пост (първият линк). Когато погледна 2 години назад виждам следното:
- Високо кръвно налягане
- 25 килограма отгоре
- Системна злоупотреба с алкохол

Успях да регулирам килата, оттам кръвното, спрях тотално алкохола. Не съм консумирал алкохол с месеци. Само вода, чай и кафе.

Наскоро реших да си направя контролна спермограма, това са резултатите:


Това ми е хормоналното изследване (тестостерон):


Преди 2 години стартирах с нива на тестостерон около 6.5, т.е. доста под нормата. Предписаха ми омнадрен, но аз реших да не се боцкам с химия, свалих 25 кила, започнах да спортувам и ето, че има ефект, сега пак ми е нисък, но поне е в референтните граници.

За съжаление спермограмата пак показва астенозооспермия, аз бях убеден, че ще докарам нормоспермията, но не би. Даже по-лошо, от 43% (лека астенозооспермия) съм паднал на 31.4%. Разбира се, стартирайки със 17% нормокинетични и без никакво лечение вече резултатът е по-скоро приемлив.

Разочарован ли съм? Да! Отказах се от алкохола, спазвам доста стриктен хранителен режим, свалих 25 килограма за година и 3 месеца, спрях лекарствата за кръвно. Очаквах този път да мина "заветните" 50%. Предполагам, че просто трябва време. Излизат ми и бактерии = ДА, което не мога да разшифровам, мисля да си пусна стерилна урина + микробиология от еякулат и да се видя с андролога.

Изследвал съм се за трихомони, хламидия, HIV и прочие и не е това. Може да е някоя гадна ешерихия коли. Може би и на бактериите се държи редуцирането на нормокинетичните сперматозоиди.

В предишните спермограми (всички правени в Щерев) излизаха кръгли клети 3-5, но беше в нормата.

Колко ли ще трябва да чакам, за покрия критериите на СЗО за спермограма? Никой не знае... Притеснява ме факта, че скоро ще искам да образувам братче/сестриче и се надявам да не чакам пак. Дотогава мисля да не пия, свикнах вече... Може би факта, че 8 години бях с наднормено тегло, пиейки, пушейки и преяждайки, това е намалило крайно нивото на тестостерон, оттам спермогенезата е повлияна много зле откъм подвижност и така... това може би няма да се "оправи" с 1-2 години режим. Сигурно ще трябва повече.

Все тая. За всички двойки с проблеми - повечето са решими. Първата ми публикация в този форум е на Август 03, 2012. Взех се в ръце, промених начина си на живота и сега трябва да ставам, че да сменя памперса на малкия човек зад мен.

Разочарован съм, защото астенозооспермията още ме преследва, но ще направя всичко по силите ми за да го превъзмогна. Не съм пил от 5 месеца, ако трябва ще изкарам и 5 години. Свиква се. Става ми като фикс идея да изкарам спермограма=нормоспермия.

Ако някой има същия проблем, кураж, воля, постоянство, добър андролог (в моя случай Бъчваров) и резултатите ще дойдат. Търпение.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия