Репродуктивно здраве > Хранене и захранване на бебето и детето
Рецепти за бебета и малки деца
gabi32:
Пускам тази тема, защото мисля, че има нужда от подходящи рецепти за тези, които имат желание да приготвят храната за бебетата в къщи. На много места има рецепти в нета, но на мен лично ми омръзна да попадам на рецепти с грах за 5ия месец или с домат за 6-ия, да не говорим пък за рецептите с прясно мляко. И досега сме пускали рецепти в темата за захранването, но тя вече стана много дълга. В отделна тема ще е по-прегледно по мое мнение.
Ето и днешните рецепти от Бон Апети:
Плодово-зеленчукова каша с овесени ядки
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/3/2007
Списък на необходимите продукти:
30 мл адаптирано мляко
20 г овесени ядки
1 морков
1 ябълка
Начин на приготвяне:
1. Морковът се почиства, нарязва се на парчета и се сварява на пара.
2. Овесените ядки се сипват в тенджера, добавят се парчетата морков и се сваряват заедно.
3. Ябълката се обелва и се настъргва.
4. Настърганата ябълка се добавя към ядките и моркова и всичко се намачква добре.
5. Накрая се налива адаптираното мляко.
6. Кашата се разбърква и е готова за консумация.
Закуска с елда и сирене
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/3/2007
Списък на необходимите продукти:
50 г обезсолено сирене
1/2 к. ч. елда
1/2 ч. л. краве масло
Начин на приготвяне:
1. Елдата се сипва в тенджера и се залива с две части вода (1 к. ч.). Вари се около 10-15 минути.
2. При варенето елдата набъбва, като поема цялата течност. Когато е готова, се оставя да се задуши под капак около 10 минути.
3. Към сварената елда се добавят сиренето и маслото и всичко се намачка добре.
4. Любопитно: Елдата съдържа голямо количество фолиева киселина, желязо, белтъци и аминокиселини и е добър заместител на месото.
Пиле с череши
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
6/6/2007
Списък на необходимите продукти:
70 г пилешки гърди
1 морков
10-12 череши
10 мл краве масло
1 ч. л. царевично (пшеничено) натурално нишесте
Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на малки кубчета.
2. Морковът се почиства и се настъргва на едро ренде.
3. Маслото се разтопява в тенджера, сипват се кубчетата месо и настърганият морков, добавя се малко топла вода и продуктите се задушават около 15 минути.
4. След това се прибавят почистените от костилките череши и се вари още 10 минути.
5. Нишестето се разтваря в 2 с. л. студена вода и се сипва накрая, за да се сгъсти ястието.
Пюре с чушка и извара
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
6/6/2007
Списък на необходимите продукти:
1 зелена чушка
1 тиквичка
2 пресни картофа
1 морков
2-3 стръка магданоз
10 г краве масло
2 с. л. извара
Начин на приготвяне:
1. Морковът се остъргва и се нарязва на кубчета.
2. Тиквичката и картофите се обелват и също се нарязват на малки кубчета.
3. Маслото се загрява в тенджера и зеленчуците се задушават, като се налива и малко вода.
4. Чушката се изпича на грил тиган, след което се обелва и се нарязва. Поставя се в каната на пасатор.
5. Добавят се сварените зеленчуци и изварата.
6. Продуктите се пасират и пюрето е готово за консумация.
7. Съвет: При захранване е най-подходящо на детето да се предложи първо зелена чушка, а по-късно - червена. Червената чушка може да доведе до алергия, затова реакциите при детето трябва да се следят внимателно.
Verdi:
Габи, дали да не копнем тук и другите бебешки рецепти от предаванията на Иван Звездев?
nia72:
Може ако има и детски за по големи бебета :lol:
gabi32:
Пюре от тиква и картоф
Д-р Антоанета Антонова приготвя пюре, подходящо за шестмесечни бебета
излъчено на 23/11/2006 в Бон Апети
Списък на необходимите продукти:
1 картоф
50-60 г тиква
30 мл адаптирано мляко (кърма)
1 ч. л. захар (аз лично никога не слагам захар)
Начин на приготвяне:
1. Тиквата се нарязва на малки парчета и се сварява на водна баня. Поръсва се със захарта.
2. Картофът се обелва, нарязва се на парчета и също се сварява на пара.
3. Разтвореното адаптирано мляко се прибавя се към сварените картофи и тиква и всичко се пасира.
4. Съвет: За да не стане пюрето много гъсто, може да се добави и малко от водата, в която са се варили картофите.
gabi32:
Следобедно плодово пюре с извара
Д-р Антоанета Антонова приготвя рецепта, подходяща за деца на възраст над 8 месеца
23/11/2006
Списък на необходимите продукти:
100 г тиква
1 ябълка
1/2 банан
1 с. л. обезсолена извара
1 1/2 ч. л. захар
Начин на приготвяне:
1. Ябълката се обелва, нарязва се на парчета и се сварява на пара, като се поръсва с 1/2 ч. л. от захарта.
2. Тиквата се нарязва на малки парчета, също се сварява на водна баня и се поръсва с 1 ч. л. захар.
3. Ябълката и тиквата се пюрират с помощта на преса. Прибавят се изварата и бананът и отново се намачква добре.
Каша с овесени ядки
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/2/2007
Списък на необходимите продукти:
(за 1 порция)
1 банан
1/2 ябълка
90 мл адаптирано мляко
20 г овесени ядки
Начин на приготвяне:
1. Овесените ядки се смилат фино.
2. След това се сипват в тенджера, заливат се с вряла вода в съотношение 1:1 1/2 и се сваряват.
3. В купичка се сипват 3 равни лъжици адаптирано мляко и се разтварят в 90 мл преварена вода.
4. Сварените овесени ядки се оставят да се охладят, след което се заливат с адаптираното мляко.
5. Ябълката се обелва и се настъргва. Бананът се пасира в блендер.
6. Плодовете се прибавят към ядките, кашата се разбърква и е готова за консумация.
Пюре с пуешко месо и картофи
Рецептата е подходяща за над 8-месечни бебета
14/12/2006
Списък на необходимите продукти:
(за 1 порция)
40 г пуешки гърди
1 картоф (60 г)
60-70 мл пуешки бульон
30 мл адаптирано мляко
1 с. л. готова оризова каша
Начин на приготвяне:
1. Месото се слага в тенджера с кипяща вода и се вари до кулинарна готовност (около 20 минути).
2. Свареното месо се слага в кухненски робот, залива се с бульона и се смилат заедно.
3. Картофът се обелва и се сварява на пара. След това се пасира.
4. В купата при пасирания картоф се сипва смляното с бульона месо и се разбърква.
5. Добавя се оризовата каша и се налива адаптираното мляко.
6. Пюрето се пасира отново и е готово за консумация.
Телешко с грах
Рецепта за деца над 8-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
25/4/2007
Списък на необходимите продукти:
50 г телешки шол
50 г замразен или пресен грах
1 картоф
1 морков
20 г кускус
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо се сварява за 30 минути в тенджера под налягане.
2. Картофът се обелва и се нарязва на кубчета.
3. Към свареното месо се прибавят грахът, нарязаният на парчета морков и кубетата картоф. Вари се до кулинарна готовност.
4. Накрая сварените продукти се пасират заедно с част от бульона.
5. Кускусът се сипва в тенджера с кипнала вода и се сварява.
6. Готовото пюре се сипва в купичка.
7. Кускусът се отцежда от водата и се добавя към пюрето.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия