Последни публикации

Страници: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10
21
Опити за забременяване / Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Последна публикация от Слънчицето - Април 24, 2019, 14:27:19 pm »
Много ми е близо,буквално на 7 мин пеша от вкъщи.А ако тръгнем към мястото където щяхме да ходим,то е див балкан,не може намерим болница лесно.
Не знам какво е общото с водата,щом доктора ми е казал да пия ,ще пия.Аптб,а какъв ти е плана сега,спираш с ЧХГ ,после какво следва?
Това ще е първия ми Великден във Варна от 4 години насам.Идват орди румънски туристи,нищо важното е да се нареди всичко.
Тери,ако майка ми беше кръстила Ела,щях да мисля че сигурно ме мрази.😁
22
Опити за забременяване / Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Последна публикация от teri_90 - Април 24, 2019, 14:23:38 pm »
Аз на д-р Мели не знам как да й се отблагодаря. Толкова пъти ми обраща внимание. Хиляди благодарности, че ни дърпате от лутането. Казват, че не невежите са най-опасни, а полуневежите. Тези като нас. Които приемаме нещо прочетено за истина и започваме да го подкрепяме.
Ние с Мишо все си говорим за имена на бебета. Искаме близначки. Готови сме и с имена :D Трябват ни имена с Е и с М за бабите. Един от вариантите ни е да се възползваме от името на д-р Мели, така хем ще е и на нея, защото много ни помага и ни е изкарвала от едни много тъмни душевни състояния. Все още е спор вкъщи между Мели и Мариела :D Затова аз един ден си дойдох с гениалната идея да са: "Мари и Ела", но не се прие. Те за това не искат да се захванат ембрионите, като знаят какви имена им мисля :D
23
Опити за забременяване / Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Последна публикация от Lina88 - Април 24, 2019, 14:18:22 pm »
Слънчицето на коко време път имам предвид? А защо да пием много вода(освен , че си е полезно друга причина има ли? Аз забелязах че като не пия вода не повръщам :/ от водата някак си ми се връща...Относно ЧХГ- Според този на Зачатие се удвоява на 2.4 дни.  като сравня последните два резултата.
Pesheck дано всичко се развие по най-добрия за вас начин.
24
Опити за забременяване / Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Последна публикация от Слънчицето - Април 24, 2019, 14:12:14 pm »
Аптб,и аз спирам с ЧХГ засега,то и лабораториите едва ли ще работят по празника.Ти в ЧХГ калкулатора на Зачатие може да си го изчислиш как се удвоява.Как на колко време ни е доктора,не разбрах нещо.
Пеше,дано се развият нещата добре при вас! :crossfingers:
25
Опити за забременяване / Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Последна публикация от Pesheck - Април 24, 2019, 14:06:21 pm »
Здравейте, момичета и в новата ви (надявам се последна за вас) тема „Правим опити за бебе“.
Тери, чак преди малко направих това, което трябваше, да направя от самото начало - обадих се на Мели. Защото тя не е само медицински консултант, тя е чудесен лекар, но и добър приятел и човек. Та оплаках ѝ се, изпратих ѝ каквото писаха докторите и ще разчитам (за пореден път) тя да каже какво да правя. Не исках да я притеснявам, ама ... тя ми е краен вариант, а и последна инстанция.

На всички вас, желая бързо забременяване!
26
Опити за забременяване / Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Последна публикация от Lina88 - Април 24, 2019, 14:03:02 pm »
Кулапетъл и на мен ми се губи. Дано е добре. Слънцемое,
3 седмици от ПРМ: 5 - 50 mIU/ml
• 4 седмици от ПРМ: 5 - 426 mIU/ml
• 5 седмици от ПРМ: 18 – 7 340 mIU/ml
• 6 седмици от ПРМ: 1 080 – 56 500 mIU/ml
това са рефентните стойности, които видях от ЧХГ калкулатора. Но пише  че са индивидуални. По това,което четох в нета, е индивидуално. А  ме успокоиха от спешния телефон, като казаха да спра с ЧХГ-то. Е аз все пак ще го направя. Слънчицето, на колко време ви е доктора?
27
Опити за забременяване / Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Последна публикация от Слънчицето - Април 24, 2019, 13:57:48 pm »
Дано на д-р Мели й се върне доброто ,което прави.Кой ще ти седне да дава консултации про боно,да ти обяснява и превежда.Адмирации!
Аз пак съм в хоризонтално положение,утрогестан,но шпа и лежане.Доктора каза да пия много вода.Да не се оставям да ожаднея-1.5 ,2 литра.Не разбрах какво общо има с кървенето.На 30ти сме на преглед.Няма да пътуваме,снощи го решихме ,оставаме във Варна.Така ми се искаше,ама...
Аптб,важното е да расте,все пак може да отидеш за коментар до лекаря си.
Мише,дано не се повтаря,че е голям шок като видиш кръв.
28
Опити за забременяване / Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Последна публикация от Слънцемое - Април 24, 2019, 13:07:08 pm »
Маги_ст и аз това бях тръгнала да пиша. Д-р Мели възхищавам ви се и се радвам, че все още има лекари като вас. Мойте адмирации за което!
Слънчице мисля че е добре ЧХГ. Всичко ще е наред този път. :*
Лина малко е като стойност, но според мен е по важно че се покачва. Надявам се всичко да завърши с щастлив финал след 9 месеца 
Мишеее и за теб стискам палци всичко да е наред и да имаш много лека бременност.
Късмет и на всички други.
Кулапетъл къде изчезна... :(  :bighug:
29
Опити за забременяване / Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Последна публикация от magi_st - Април 24, 2019, 13:00:47 pm »
Мели, респект!
30
Опити за забременяване / Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Последна публикация от Мели - Април 24, 2019, 12:33:12 pm »
Тери, по изключение и защото си наша пациентка и си ми симпатична, и много искам да успееш, ще направя кратък коментар по статията, която си пуснала. :) Казвам по изключение, защото това ми отнема много време, а няма да ми стигнат и 100 живота да опровергавам всяко безумие, което се появи в публичното пространство.
Още когато излезе статията, имаше остри реакции на редица учени, които критикуват не по принцип, а по същество тезата, изказана в проучването. Това е теза, а не доказатество, защото в науката трябва да има т.нар. причинно-следствена връзка. Т.е. едно нещо трябва да е води да друго нещо - първото е причината, второто е следствието. В това проучване няма нищо такова. Има само данни за деца, които са развили някакъв вид разствойства от аутестичния спектър и данни за нивата на два витамина при техните майки. Нищо дори не намеква, че високите нива на витамини са причина за аутистичното разстройство. Със същия успех можеха да измерят ръста на майките и да направят корелация. Може да е точно обратното - тези родители да имат генни предразположения, които да водят до висок риск от аутизъм и приемът на пренатални витамини да предпазва децата им от по-сериозните форми на аутизма. Отделно има критика относно много малкия брой на жени с високи нива на витамини, не е ясно кога са били високи тези нива, защото са изследвани само един път при раждане, не е ясно какви предиспозиции имат майките и т.н.

Самите учени в оригиналното си проучване, казват, че това не бива да е основание да се спира приемът на фолиева киселина от когото и да било, нито да се променя здравната политика, а също и че има нужда от следващи проучвания. Също така казват, че е много възможно поради фортификацията на храните повече деца да оцеляват - иначе те биха загинали. Това, естествено, е пропуснато в препечатаните и коментирани фриволно публикации на други места.

Друг важен елемент от аутистичния спектър е следния - проучванията върху ембрионалното развитие на плода показват, че неврогенезата (образуването на неврони) завършва в 20 седмица, а миграцията на неврони - в 16 седмица. Това са двата основни процеса, които се смята, че са засегнати при развитието на аутистичните разстройства. Именно и това е рисковият прозорец по време на вътреутробното развитие - да кажем по-общо първия триместър от бременността. Каква би била връзката между нивата на витамини при раждане и първия триместър на бременността? Често учените, работещи върху разни проблеми, забравят да си четат ембриологията, а аз като ембриолог знам колко е важно да имаш основни познания, а после да градиш хипотези.

И обратно, има много на брой други проучвания, че пренаталният прием на В9 предпазва от развитието на аутизъм - както преди, така и след това проучване. Вкл. и при майки с мутация в MTHFR гена и по-трудно усвояване на фолиевата киселина, вкл. и с дозозависим протективен ефект - т.е. по-високата доза пренатален витамин предпазва в по-висок процент. Хващам напосоки някои такива проучвания:
- Schmidt RJ, Hansen RL, Hartiala J, Allayee H, Schmidt LC, Tancredi DJ, Tassone F, Hertz-Picciotto I Prenatal vitamins, one-carbon metabolism gene variants, and risk for autism.
- Suren P, Roth C, Bresnahan M, et al. Association between maternal use of folic acid supplements and risk of autism spectrum disorders in children.
- Julvez J, Fortuny J, Mendez M, Torrent M, Ribas-Fito N, Sunyer J. Maternal use of folic acid supplements during pregnancy and four-year-old neurodevelopment in a population-based birth cohort.
- Roza SJ, van Batenburg-Eddes T, Steegers EA, et al. Maternal folic acid supplement use in early pregnancy and child behavioural problems: The Generation R Study.
- Roth C, Magnus P, Schjolberg S, et al. Folic acid supplements in pregnancy and severe language delay in children.
- Schmidt RJ, Tancredi DJ, Ozonoff S, et al. Maternal periconceptional folic acid intake and risk of autism spectrum disorders and developmental delay in the CHARGE (CHildhood Autism Risks from Genetics and Environment) case-control study.
- Steffenburg S, Gillberg C, Hellgren L, et al. A twin study of autism in Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden.
- Larsson HJ, Eaton WW, Madsen KM, et al. Risk factors for autism: perinatal factors, parental psychiatric history, and socioeconomic status.
- Schanen NC Epigenetics of autism spectrum disorders.
- James SJ, Melnyk S, Jernigan S, Pavliv O, Trusty T, Lehman S, Seidel L, Gaylor DW, Cleves MA A functional polymorphism in the reduced folate carrier gene and DNA hypomethylation in mothers of children with autism.

Аз съм качила превод на едно скорошно проучване, в което се проследяват братята и сестрите на вече родени деца с аутизъм. Пренаталната употреба на фолиева киселина намалява риска от разстройство от аутистичния спектър. Такова проучване се прави за първи път, то е проспективно и е много стойностно като наука. 

Последно, христоматийния пример е началото на антиваксърското движение. Един шарлатанин - не го наричам учен, защото умишлено е подправил данните и ги е предложил за публикация, та този Уейкфийлд публикува в престижното медицинско списание "The Lancet" своята теза. И после знаете какво става ... казвам това заради отговорността, която носим като лекари и заради безотговорното изричане на лъжи, които могат да имат драматични последици върху пациентите.

Проблемът, всъщност, е по-глобален. Съвременният човек първо решава да повярва в нещо - теза, кауза, идея, и после избирателно намира подкрепа за това, като игнорира обратното. Ако човек реши да търси разни неща из мрежата, ще намери всякаква подкрепа за всяка теза. Има такъв израз - за всеки проблем може да се намери много логично и напълно погрешно решение. Особено ако е в област, от която не разбира. А ние не можем да разбираме от всичко, нали.

P.S. Пиша това и като родител на дете с аутистично разстройство, като съм била бременна в години без никаква информация, витамини и други глезотии. Пазете се от псевдонаучни тези/публикации/лекари и т.н. Тръгнете ли по тази линия, няма измъкване.
Страници: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10