www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Стерилитет при мъжа => Темата е започната от: gubkata11 в Януари 08, 2007, 13:27:52 pm

Титла: въпрос за биопсията на тестисите?
Публикувано от: gubkata11 в Януари 08, 2007, 13:27:52 pm
Тъй като скоро на мъжът ми му предстои биопсия,а в интернет има много малко информация,дали ще може някой който е преминал през тази операция да разкаже колко струва,колко време продължава и дали има някаъв шанс ако проблема е в запушване да се отстрани?
Титла: Re: въпрос за биопсията на тестисите?
Публикувано от: Varvarita в Януари 08, 2007, 16:17:24 pm
Габи, ние правихме ноември месец биопсия и оперативна диагностика на канали. Струваше ни 350 лв. Много е бърза процедурата - около 10-15 минути.  Мъжа ми беше в съзнание, само локално обезболен. Изобщо нищо не е усещал по негови думи.
На нас при консултацията ни казаха, че шансът да има отстранимо запушване на каналчета е около 20-25%.
Още по време на самата процедура, доктора може да каже дали се виждат сперматозоиди. Взема се малко тъкън от тестиса и после ембриолог потвърждава дали има живи сперматозоиди.
Като манипулация не е страшно, нито болезнено чак толкова. Възстановяването е бързо /отне около 2-3 дни/.
Емоционално е много по-тежко обаче. Страха от резултата и последствията. Но така или иначе това е нещо, което трябва да се направи. И би ви помогнало да вървите напред.
Надявам се да сте сред 20-те процента, но и да не е така - това не е края на света!
Титла: Re: въпрос за биопсията на тестисите?
Публикувано от: gubkata11 в Януари 08, 2007, 16:45:00 pm
Благодаря че ми отговори Вера,изпратих отговора ти на мъжа ми ,защото е доста наплашен какво ще му се случи :D.
Ние още април месец си мислехме да правим биопсия, но като отидохме при д-р Стаменов за консултация дали да правим ИКСИ или донорска инсеминация,той каза че биопсията боляла страшно много и едва ли не няма особен смисъл  и то толкова убедително,че мъжът ми повече не поиска да чуе за това.
Титла: Re: въпрос за биопсията на тестисите?
Публикувано от: Varvarita в Януари 09, 2007, 16:43:19 pm
На мъжа ми му правиха едновременно с биопсията и оперативната диагностика и отстраняване на разширена веничка. Боли, не е като да не боли.
Но по време на възстановяването мъжа ми е изпил 3-4 аулина общо. Дигна малко температура единия ден, около 37. Но той беше пред настинка и преди операцията. Ходехме си по разходки. На другия ден той караше навръщане.

Има смисъл естествено - ако имате живи сперматозоиди ще го усетиш! И мъжа ти няма от какво да се бои!
Новината, че имаме живи е най-хубавото нещо, което чух в живота си. Това означава, че ще имате шанс за ваше дете!
Виж имаше теми за азооспермия и варикоцеле, как протичат операциите и ще се окуражите.Успех ви пожелавам!
Титла: Re: въпрос за биопсията на тестисите?
Публикувано от: cygnus в Януари 13, 2007, 21:54:13 pm
Габи, и ние правихме оперативна диагностика. Не знам дали има разлика с биопсията, доколкото знам има 2 вида процедури, по-лека и по-сложна, зависи какво ще прави хирургът. При нас се състоя - отваряне на тестиса за да разгледа анатомически състоянието , каналите, тестисите и да се даде тестикуларна тъкан за хистология. Резултатът беше, че има тъкан  която може да произвежда сперматозоиди, но не го прави, според докторът има някакъв арест, но не знае на какво се дължи и пробва с медикаментозно лечение (хормонално), което не даде особен резултат, поне не и веднага... При нас беше азооспермия също. Впоследствие в резултат на няколко вида лечение хормонално, билки, антиоксиданти, витамин и промяна в хранителните навици и други вредни навици - цигари, алкохол, имаше известно подобрение - от 1 до 4 млн. на милилитър - вече достатъчни за асистирана репродукция.
Възстановяването след оперативната диагностика беше около 2 седмици, не мога да си спомня колко точно, беше преди повече от 4 години.
Титла: Re: въпрос за биопсията на тестисите?
Публикувано от: marbi в Януари 19, 2007, 14:25:17 pm
Здравей ,през декември моят мъж си прави биопсия при д-рЛозаров от 20поликлиника и ни сруваше 550лева. Почти е бил в съзнание не е много болезнено най-мното до седмица и раната беше заздравяла и конците паднаха сами. Проблема е да не се пада духом и да вярваш ,че всичко ще е наред.
Титла: Re: въпрос за биопсията на тестисите?
Публикувано от: maxel в Юни 18, 2011, 23:30:14 pm
Понеже гледам темата е доста стара и незнам ... можеби всички, които сте писали тука вече сте си решили проблемите отдавна :) но мен понеже ми е прясно от тази сутрин, и затова реших да ви дам дето се вика инфо от извора по въпроса за биопсията на тестисите. От Варна съм. Правиха ми я в клиника ТЕМЕЛКОВ .. процедурата извърши Д-р Абушев ... според мен най-добрия :) излезе ми 4,80 лв с направление от личния лекар. Останах една вечер само  в болнична стая под наблюдение ... и след упойката не ме е боляло нито за секунда. Сложиха ми спинална анестезия .. бодат между 3 и 4 прешлен на гръбнака с една игла и те парализирват за 3 часа от кръста надолу ... през цялото време бях в съзнание и нищичко не усещах ... :) Анестезиолога, на който ме е яд че не научих името само ме разсмиваше и се хилехме ... и така не усетих кога минаха 30 минути процедура. Пиша това за всички съпрузи на жените, които щъкат из този сайт :) да ги успокоите, че няма нищо страшно в биопсията на тестисите. Мен лично единствената болка ми беше тази от поставянето на абокеата във вената за вливане на физиологичен серум :) понеже имам по-дебела кожа. Иначе не вярвайте на инсинуациите на разни неграмотни и некадърни псевдо-лекари, които ви увещават че могат да извършат процедурата едва ли не веднага с местна упойка. Ако става въпрос за Варна ... Д-р Абушев е човека ;) да е жив и здрав. Както и вие ;)
Титла: Re: въпрос за биопсията на тестисите?
Публикувано от: Varvarita в Юни 19, 2011, 20:25:19 pm
Е, нашата беше с местна упойка.
Титла: Re: въпрос за биопсията на тестисите?
Публикувано от: esit в Август 16, 2011, 23:02:38 pm
Здравейте момичета и момчета,

моля ви за мнение... Съпруга ми мина втора биопсия (TESE) - първата беше диагностична (Дек 2010), втората за ИКСИ миналия месец. За съжаление неуспешно..., но докато четох след това попаднах на статия за техниките и рисковете при TESE (http://www.cornellurology.com/infertility/srt/azoospermia.shtml). В нея пише, че има риск от прекъсване кръвоснабдяването на тестисите и дълготрайни последици (смаляване, намляване на тестостерона и т.н)
Сега чакаме одобрение и от фонда около Нова година.
Много съм притеснена за този риск и дали изобщо съпругът ми да се подлага на трета биопсия.
Според уролозите,които го оперираха, няма проблем, според ембриоложката рискът е по-голям от шанса за зачеване (той е с Високо ФСХ и имаше само единични спрематозоиди в тъканта след голямо търсене). Иначе той и двата пъти си се възстановява много добре и нямаше никакви усложнения.
Не зная дали не преувеличавам в притесненията, какво са ви казвали на вас като рискове при биопсията?
Титла: Re: въпрос за биопсията на тестисите?
Публикувано от: Varvarita в Август 17, 2011, 17:31:37 pm
За рискове честно казано не помня някой да ни е разяснявал. Единствено като говорихме с д-р Кацаров, той каза че не предпочита ТЕСЕ /пунктиране с игла/, защото според него имало повишен риск от инфекция. Нищо повече не е говорено, а и да си призная не съм търсила информация.
Титла: Re: въпрос за биопсията на тестисите?
Публикувано от: Diksy7777 в Юни 03, 2017, 22:59:34 pm
Здравейте,а някой правил ли е Tefna?Как протича и цена?