www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Стерилитет при мъжа => Темата е започната от: новалекса в Април 29, 2005, 11:08:23 am

Титла: Статия за стерилитета при мъжа
Публикувано от: новалекса в Април 29, 2005, 11:08:23 am
Все още за безплодието в семейството по традиция се обвинява жената, но специалистите отдавна знаят, че причината може да бъде колкото в нея, толкова и в мъжа. И може би защото за мъжкия стерилитет се говори по-рядко, силният пол продължава да живее с мисълта, че ако вината е у него, спасение няма.
Съвременната медицина, обаче доказва, че в повечето случаи мъжкият стерилитет е лечим.
Причини за стерилитета
Единствено в случаите, когато няма първични клетки, от които се създават сперматозоиди чрез делене, лекарите са безсилни. Заболяването е вродено и се нарича "първичен хипогонадизъм". При останалите заболявания и аномалии може да се помогне чрез медикаментозно или хирургично лечение, или чрез микрохирургична интервенция. При нея се взимат сперматозоиди директно от придатъците на тестисите и се осъществява оплождане ин витро. Най-честата причина за стерилитет е намалението на подвижността и броя на сперматозоидите вследствие на: злоупотреба с алкохол и тютюнопушене, химични вредности, радиация, възпалителни заболявания - венерически и невенерически, на каквито са подложени повечета мъже.
До безплодие могат да доведат и разширените вени на тестисите. Заболяването е вродена аномалия, която обикновено се развива вляво (в 80 на сто от случаите), в 10% от случаите се развива вдясно и в 10% - двустранно. Тази аномалия се обяснява с анатомията на венозната система. Разширените вени на тестиса могат да бъдат причина за намаляване на броя, подвижността и за появата на патологични сперматозоиди. Тези дефекти не могат да доведат до нормално оплождане. Лечението е с микрохирургична интервенция, която се състои в прерязване на засегнатите вени, семинологичните показатели се нормализират в над 70% от пациентите в рамките на три месеца (периодът на зреене на сперматозоидите).
Изключително рядка, вродена аномалия е липса на семепроводи. В такъв случай чрез микрохирургична интервенция се взимат сперматозоиди направо от придатъка на тестиса за изкуствено оплождане.
Отсъствието на семенни мехурчета е още една вродена причина за стерилитет. Те произвеждат фруктозата, която е генераторът на енергия за сперматозоидите. Тогава също се взима директно материал от придатъка на тестиса за ин витро оплождане. Аномалии може да има също в областта на придатъка на тестиса. Той представлява каналчеста система, в която зреят сперматозоидите. При възпалителни процеси, в резултат на бактериални инфекции и венерологични заболявания, се получават изменения в каналчетата, които могат да доведат до пълна липса на сперматозоиди в семенната течност. Не винаги след излекуване на възпалението тези каналчета възстановяват своята проходимост. В тези случаи се налага намеса - микрохирургично се изграждат заобиколни връзки, свързващи семепровода с придатъка на тестиса. Това се прави, когато чрез биопсично изследване е доказано наличие на нормална сперматогенеза. Това изследване, както и микрохирургичната операция се извършват само в специализирани центрове.
Д-р Анастас Желязков, ръководител на клиника "Д-р Желязков"
От Софийски вестник, бр. 8, 27.04.2005 г.
[/b]
Титла: Статия за стерилитета при мъжа
Публикувано от: Ledena_luna в Април 29, 2005, 13:03:58 pm
:lol:  Е тва много ми прилича на думите на Мели от 10.03. и някои неща казани от д-р Кацаров
Титла: Статия за стерилитета при мъжа
Публикувано от: новалекса в Април 29, 2005, 14:16:05 pm
Нищо чудно! :lol:
Титла: Статия за стерилитета при мъжа
Публикувано от: FreshBreeze в Май 03, 2005, 10:33:47 am
А кой е този д-р Желязков от клиника Желязков?
Нещо не съм я чувала тая клиника...
Титла: Статия за стерилитета при мъжа
Публикувано от: новалекса в Май 03, 2005, 11:06:37 am
Води здравната рубрика в този вестник. Не знам дали е специалист по стерилитет.
Титла: Статия за стерилитета при мъжа
Публикувано от: flyboy в Юни 08, 2005, 16:46:25 pm
Нищо обаче не се споменава за делеция на У-хромозомата, изобщо инфото за лечението на тази болест е много оскъдно... :cry:
Титла: Статия за стерилитета при мъжа
Публикувано от: FreshBreeze в Юни 09, 2005, 10:31:39 am
Flyboy,

Как сте вие? Взехте ли решение към какво да се насочите?

Поздрави :)
Титла: Статия за стерилитета при мъжа
Публикувано от: Мели в Юни 09, 2005, 14:42:47 pm
Хубаво е да се пише по темата. Но колегата е хирург, толкова знае, това пише. А за микроделециите - просто няма лечение, има АРТ.