www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Хормонални проблеми при жената. СПКЯ. => Темата е започната от: Ники в Октомври 10, 2006, 23:47:58 pm

Титла: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Октомври 10, 2006, 23:47:58 pm
Здравейте момичета! Ще се опитам накратко да ви разкажа патилата си. Знам, че темата с Пролактина е обсъждана много. След година и половина неуспешно бебеправене отидох на лекар. Изследване на хормони. Всички в граници, но Пролактин два пъти по-висок от максимума. Изписаха ми Бромокриптин. След лечението контролен Пролактин, още по-високи нива. Последва ЯМР, откриха ми микроаденом на хипофизата. Направиха ми операция и го отстраниха през носа. След това пак Бромокриптин и Пролактин в норма. И оттук започва кофти ситуацията. Ендокриноложката не ми каза да пия лекарства и аз се оставих на течението. Да ама не, тъй като ми предстои втора лапароскопия реших да видя какво става с Пролактина и познайте? Резултат 833 mlU/l(реф граници 90-523), реших че има грешка и на другия ден пак пуснах изследване и резултата е 819,87mlU/l(реф 90-523):((((( За пореден път в живата си през последните две години изпадам в шок. Ама аз съм си виновна, май много се доверих на тази докторка. В момента живея във Варна, може ли да ми препоръчате добър ендокринолог?
Предварително ви благодаря:)
Пожелавам успех на всички и повече тестове с ДВЕ чертички:)
Благодаря, че ме изчетохте
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 11, 2006, 14:40:04 pm
Здрасти, muci! Аз също имам микроаденом на хипофизата,откриха ми го преди 2 год. Тогава още ми казаха, че не е нужно да се оперира защото при такива образования не е изключен рецидив. Оперират се само макроаденоми който са големи над 1см. и пречат(обикновено на зрението),но щом при теб лекарите така са решили значи е имало защо. Не се шашкай, всичко ще се оправи ще видиш! За съжаление аз не съм от Варна и немога да ти препоръчам ендокринолог , но опрделено трябва да потърсиш и второ мнение. И гледаи да не се впрягаш толкова все пак пролактина е хормона на стреса, така, че може и от това да го вдигаш! На мен ми казаха, че лекарствата се пият цъл живот, но нали знаеш колкото лекари толкова и мнения! Пожелавам ти успех и вярвай, че и ние някой ден ще гушнем наще бебчета :bighug:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Октомври 11, 2006, 17:45:04 pm
Здравей Faith, благодаря за вярата която ми вдъхваш:) Задължително ще потърся и второ мнение. А от прочетеното във форума ми стана ясно, че лекарствата май са за цял живот. Просто предишната ми ендокриноложка не ме предупреди за ново покачване на стойностите, и ми дойде повече.Стреса на всички май ни е в повече, но какво да се прави в такъв свят живеем.
Успех и на теб и дано скоро има положителни резултати при всички момичета:)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: rogi в Октомври 13, 2006, 13:04:42 pm
Здрасти!
Ще ти разкажа накратко какво се случи с мен и за завършек ще ти дам координати на една доцентка в София която има специалност ПРОЛАКТИНОМИ и на моята ендокриноложка във Варна.На мен ми поставиха диагнозата преди година и половина.На ЯМР УСТАНОВИХА АДЕНОМ С ГОЛЕМИНА 4ММ.От тогава 6 месеца пих БРОМОКРИПТИН,сега съм на ДОСТИНЕКС.По време на терапията с Бромокриптин забременях но направих спонтанен аборт,защото спрях хап4етата.От тогава до сега пролактина е нисък но бебе няма.
Тепърва ми предстои графия на тръбите и т.н.НО ОПЕРАЦИЯТА не за предпочитане.Наистина си се предоверила струва ми се.Обади се в София на доцент Андреева тел029442365 или на 0899761190.Там ти трябва час предварително запазен поне две седмици предварително.На ендокриноложката ми във Варна координатите са  052 555529 др Деведжиева.Много е готина,повярвай ми.Желая ти успех и не се предоверяваи.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Октомври 13, 2006, 23:09:15 pm
Здравей, благодаря ти за написаното. Ще се обадя на лекарката във Варна, защото на този етап не мога да пътувам во София. А за предоверяването си права, но човек като се опари се учи. Когато ми откриха аденома, дори не са ми предлагали друг вариант освен операция. Тогава още не бях открила този форум и повярвах на лекарите. Все пак ме оперира ПРОФЕСОР. Така че продължавам твърдо напред:)
Пожелавам ти успех дано скоро се похвалиш с хубави новини:)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: sonnenschein в Октомври 14, 2006, 09:50:47 am
 Здравейте, момичета. Аз също съм с аденом на хипофизата- 6мм. На мен също ми казаха, че към операция се минава при размери на аденома над 10 мм. В началото пиех една година Достинекс. Един ендокринолог ми каза да мина на Бромокриптин, ако искам да правим бебе. Само след месец пролактинът ми скочи двойно. Сега пак съм на Достинекс. Май ще трябва години наред да си го пием. Във Варна ходих при д-р Сарджева, но аз лично не ти я препоръчавам.
 Muci, много съжалявам, че е трябвало да изтърпиш операцията и после пак да имаш същия проблем.
 Мисля, че  сме открили  една много, много полезна терапия- "ЗАЧАТИЕ". Подкрепям всички вас и ви желая успех!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Октомври 14, 2006, 10:56:00 am
Добре че ви има момичета, преди да открия форума само аз си знам как съм приела шоковите новини. Сега знам, че ще седна пред компютъра и ще има кой да ми помогне. Имам невероятни приятели, близки и СЪПРУГ, те ме подкрепят. Но по-безценен помощник от форума няма. Не си го давам за нищо на света:)
Благодаря на всички за помоща и ви желая от все сърце много скоро да гушкате бебета:)На всички до една без изключение!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 16, 2006, 12:46:39 pm
 Момичета кажете как се борите  със килограмите натрупани благодарение на пролактинома? След като ми откриха микроаденома и почнах да пия парлодел, а след това и достинекс качих 20 кг. кажете така ли е и при вас? Знам, че и затлъстяването влияе на фертилитета затова ви питам?  :ask:








Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Октомври 16, 2006, 18:39:08 pm
Здравей Faith, аз качих 10кг. преди да разбера, че имам аденом. След приема на Бромокриптин не съм качвала още. След операцията свалих всичките 10кг и си подържам старите килограми. Но от една година не съм пила никакви лекарства. Това е от мен:)
Успех на всички:)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 16, 2006, 19:20:51 pm
muci, това е чудесно значи няма и следа от аденома :balk_46: как ти е на теб прогестерона след операцията? Разбрах, че имало зависимост м/у пролактина и прогестерона, което е логично де...
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Октомври 16, 2006, 21:35:34 pm
Дано да няма и следа от аденома. Не съм правила изследване на прогестерона много отдавна. Аз до миналата седмица си мислех, че всичко с Пролактина ми е наред, ама не е. Но когато Пролактина беше два пъти по-висок от максимума, Прогестерона ми е бил 16,58(реф 1,7-27). Тази седмица ще си запиша час за ендокринолог и после ще кажа, какво става с хормоните ми.
Стискам палци на всички:)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: aivy в Октомври 17, 2006, 09:38:52 am
Муки, не разбрах от Варна ли си?Защото, ако живееш или имаш възможност да идваш до Варна бих ти препоръчала д-р Кавърджикова. Преглежда във Вега - малко е дръпната, но е добър специалист (ендокринолог - гинеколог).Успех.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Октомври 17, 2006, 22:14:13 pm
Първо пожелавам ти лека бременност Aivyу:) Да във Варна живея, записала съм си час при една ендокриноложка в Медицински център Младост. След срещата с нея ще знам дали ще имам нужда от друга. Благодаря ти за подкрепата:)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Октомври 18, 2006, 21:43:01 pm
Здравейте момичета, днес ходих на ендокринолог във връзка с високия ми Пролактин. Прати ме в Здравната каса да кандидатствам по прогарама за лечение с Достинекс. До колкото разбрах от док, а и от написаното тук това е доста добро лекарство. Та въпроса ми е към момичетата получили достинекса от касата. След колко време ти отговарят на молбата дали си одобрен? А има ли отказани по тази програма? Стискайте палци да ми го отпуснат. А в последно време след излизане от лекарски кабинет съм в шок. Не мога да се побера в кожата си от яд, как съм се оставила някои"лекари" да ме правят на глупачка. И днес не е изключение. Като ми преглеждаше изследванията док се учуди защо не съм пила досега никакви лекарства. На контролния ЯМР след операцията е написано, че има ОСТАТЪЧНА ТЪКАН(разбира се на език който разбира само лекар) най-вероятно си имам ОТНОВО аденом, но никой не е сметнал за нужно да ме уведоми. Казаха ми само"Операцията е успешна и всичко е ок". Чувствам се МНОГО ПРЕЦАКАНА:(
И така продължавам напред в голямата битка. Благодаря ви, че изчетохте за пореден път обърканите ми мисли. Ама тотално съм объркана и се моля този път да съм попаднала на лекари и да съм на прав път.
Успех на всички и внимавайте много при избора на лекар:)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 18, 2006, 22:29:10 pm
Здравей muci, в днешно време всеки се е напатил от безотговорни доктори, сигурна съм, че всеки може да разкаже по някоя случка. Дано този път да си попаднала на професионалисти,но аз поне винаги съм си нащрег. Относно достинекса, ако можеш да ти го отпуснат от здравната каса ще е добре защото това си е скъпо лекарство (15 лв. таблетката). Аз също разбрах, че може да се отпусне от касата, но трябвало първо да вляза в болница....и след това евентоално...не се знае...абе нещо ме забаламоса , а аз нямах времето и нервите да се занимавам имах нужда от това лекарство защото от парлодела ми ставаше много зле. Но сега съм му намерила цаката, пия си го вечер, лягам и заспивам. Пожелавам ти скоро да сбъднеш  свойта мечта! :bighug:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 19, 2006, 09:54:36 am
По време на терапията с Бромокриптин забременях но направих спонтанен аборт,защото спрях хап4етата.
rogi, защо смяташ,че причината за аборта е ,че си спряла хапчетата? Така ли ти казаха докторите? :balk_160:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: aivy в Октомври 19, 2006, 09:57:22 am
аборта не може да е от спиране на бромокриптина. Изрично е написано при установяване на бременност, веднага да се спре приема на лекарството, освен при необходимост определена от лекаря. Бромокриптина може да увреди ембриона, затова се спира.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: rogi в Октомври 19, 2006, 17:40:02 pm
Здравел Faith!

Виждам че след теб Aivy  е писала че не заради Бромокриптина е спонтанния аборт..Сега ще ти разкажа историята по надълго,а ти ще решиш дали да ми вярваш.На Бромокириптин бях 6 месеца преди да разбера че съм бременна.И аз като всяка майка мислеща за детето си на момента спрях да пия каквито и да било лекарства.Отидох на ендокринолог във Варна(досега ме беше гледала само една доцентка в София)и тя ми каза "Мисля че ще направите аборт с това внезапно спиране на Бромокриптина".Това беше 3 дена след като го спрях.Веднага се обадих в София да питам за какво става въпрос и от там ми казаха същото.Въпосния ден пак започнах да взимам Бромокриптин,но беше късно.Някокло часа след това дойде кървенето,сутринта изхвърлих плода в тоалетната :(   Сега може би някой ще каже че съм започнала с хапчетата и затова е аборта.
Момичета,вявайте много боли да загубиш бебето си защото си прочела че на листовката пише:да се спре при бременност.Аз и досега не си простих.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: aivy в Октомври 19, 2006, 17:49:35 pm
Мила, не се самообвинявай! Аз също пиех Бромокриптин когато забременях. Не казвам, че не си права. В твоя случай може и да е било така. Къде във Варна ходи между другото?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 19, 2006, 22:19:18 pm
rogi, миличка съжалявам, че повдигнах тази така болна за теб тема...ти не си виновна, всяка бъдеща майка би направила същото ако прочете в листовката, че трябва да ги спре при бременност! :(  Исках да се изясни в крайна сметка пиеме ли хапчета когато забременеем, дай боже, или ги спираме? Защото явно лекарите на всеки казват различно въпреки еднаквата ни диагноза!!! Когато ходих последно на ендокринолог, тогава ги бях спряла за малко хапчетата с идеята, че щом правя икси има вероятност да забраменея от тази гледна точка, но тя ми каза, че ако забременея веднага да почвам да пия Бромокриптин. Къде е истината...? при наща диагноза "аденом на хипофизата" пиеме ли хапчета или не???  :ask:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: rogi в Октомври 23, 2006, 10:42:22 am
Много бих искала да отговоря на вас и на себе си на тези въпроси.Моята ендокриноложка др Деведжиева в поликлиника Младост изришно ми каза да пия Достинекс-а до 3-4 ти месец от забременяването(когато стане).В американски изследвания е станало ясно че майки приемащи Достинекс по време на бременноста раждат здрави деца и с то с МНОГО ВИСОК КОЕФИЦИЕНТ на интелигентност.Доказали са че има връзка между коефициента и хапчетата.Опасно е при прием на каквито и да било лекарства продължително време,рязко да се спрат.Според моя личен опит,а и докторите коите ме лекуват трябва да си пием хапчетата и да се надяваме.Давам ви телефона на доцент Андреева.Тя се занимава САМО И ЕДИНСТВЕНО с аденоми на хипофизата.тел в София 02 944 23 65 или 0899761790.Доказано добър професионалист.А ендокриноложката ми във Варна е доста печена и готова да помогне.Ако се интересувате,питайте веднага ще ви дам координати.До скоро момичета.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: vaia-vaio в Октомври 24, 2006, 09:33:33 am
Здравейте, от скоро влизам в този сайт и моля да ме извините, ако питам за неща които вече сте обсъждали!
Предстои ми ИКСИ, при първоначалните изследвания моя пролактин е 623 при (реф. ст. 619). Тогава ми препоръчаха консултация с ендкринолог. На тази консултация ми казаха че няма предпоставка да се правят допълнителни изследвания, да пия Бромокрептин по 1/4 на 8 ч. 1 м.Въпроса ми е контролните изслед. които ще направя по време на приема на бромок. няма ли да бъдат повлияни от него. И дори да е в границите , няма ли вероятност да се повиши по време на стимулацията (по време на стимол. не можело да се приема бромок.) Ако знаете нещо по въпросите ми моля коментирайте. А аз ще звъна и на док.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 24, 2006, 18:43:01 pm
.В американски изследвания е станало ясно че майки приемащи Достинекс по време на бременноста раждат здрави деца и с то с МНОГО ВИСОК КОЕФИЦИЕНТ на интелигентност.Доказали са че има връзка между коефициента и хапчетата.
Лелееее rogi ми те наште деца вундеркини ще станат, от толкова хапчета :balk_600: А тази докторка дето казваш Андреева в ендокринологията в София ли е?                                                                                                                  vaia-vaio Изследванията който ще направиш, ще бъдат повлияни от бромокриптина и то за добро не се притеснявай! Стимулацията не води до повишение на пролактина, а бременността, но това е напълно нормално и естествено. А бромокриптина може да се пие през цялата бременност ако се налага. По време на първото ми икси пролактина ми беше колкото твоя горе доло, но лекаря тогава прецени, че няма да ми дава бромокриптин(а аз съм и с микроаденом отгоре на това) и въпреки всичките 25 яйцеклетки пак имах нисък прогестерон (високия пролактин води до нисък прогестерон май така се оказа) и не се получи естествено :( тази зима ще пробвам за 3-ти път и силно се надявам вече господ да ме е заобичал!!! Момичета мили нека всички ние скоро гушнем наште слънчица! :bighug:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: rogi в Октомври 26, 2006, 12:20:07 pm
Здравейте момичета!
Първо искам да отговоря на въпроса на Faith за това къде се намира доц Андреева.Тя работи в частна клиника в София и приема два пъти седмично.За да се отиде при нея трябва да се запази час поне две седмици по рано.Тя е изпитано средство за борба с пролактиномите :D.Успех на всички и до скоро.
Титла: Re: Отново висок Пролактин
Публикувано от: karelia в Октомври 26, 2006, 13:23:32 pm
Здравейте момичета!
с интерес изчетох всичко,което сте коментирали до момента.Преди две години,когато при мен установиха причината за липса на овулация се рових и тук по тази тема ,но нищо конкретно не можах да открия.Явно сега нещата стоят по друг начин :)Аз имам микроаденом на хипофизата от 6 мм. и ходя на ЯМР веднъж годишно.За сега не расте, което ме обнадеждава.Ходила съм при Брусарски в Александровска болница и там,както и в Стара Загора откъдето съм, категорично дадоха мнение,че не съм за операция и нещата при интервенция може да се усложнят.Гинеколожката ми в Ст.Загора ми изписа парлодел и ме изпрати в нас да си го пия 3 месеца.Още на първия се почувствах зле.Повръщане,световъртеж,главоболие.На края на втория месец не издържах и смених лекарката с гинеколог от София.Искам да ви кажа,че той ми изписа най-обикновени противозачатъчни Диане-35.Пих ги четири месеца редовно и ги спрях.Изчакахме да мине един месец и отидох да изследвам пролактина.Беше в рамките на нормалното.За пръв път от 5 години насам.На следващия месец пак го изследвах - пак в нормални граници.Казвам го не защото има вероятност да забременея дори при нормален пролактин,а защото мисля да правя ин-витро и пролактина задължително трябва да е овладян.Или поне така ми каза док.Всъщност ви разказвам всичко това, защото се оказва,че не съм единичен случай.Надявам се някоя от вас с подобен проблем,която има бебче,което не е инвитро да сподели своя опит или да ни насочи към подходящ гинеколог за да имаме повод да празнуваме и ние.
Пожелавам си успех за всички нас  :P
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 26, 2006, 20:06:43 pm
Карелиа, специалиста който ти трябва е ендокринолог, а не гинеколог. Не казвам, че гинеколозите не са на ясно с нашия проблем, но все пак ендокринолозите са тези който се занимават с жлезите с вътрешна секреция! Защо не пробваш тази Андреева дето rogi я предлага...и после кажи какви са ти впечатленията. Аз също мисля да и се обаждам, защото скоро ми предстои икси и искам да знам какво точно да пия или да не пия! При приема на бромокриптин, парлодел или достинекс забраменяването е напълно възможно защото те възстановяват овулацията, така, че жени с пролактиноми могат да си забраменяват по нормалния път. Ти може да си я възтановила при условие, че пролактина ти е в норама, ако само това е проблема за незабраменяването ти невиждам защо ти предлагат инвитро :dontknow:  А относно противозачатачните не мисля,че те са причината за пролактина да ти е в норма, аз също съм го задържала в граници без да пия нищо близо 1 година, но не зная дали съм имала овулация през това време понеже ние сме и с много малко сперматозоиди така, че си действаме направо за икси. Нека ако някой знае нещо по въпроса да каже и той. Разбрах, че хората с пролактиноми в България били около 1000 така, че ако има още настоящи или бъдещи мами с този проблем нека се включат и предадът свойте съвети и опит към нас за да си помогнем заедно и усъществим нашата тъй жадувана и чакана мечта!!! :goodluck:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Октомври 26, 2006, 21:07:40 pm
Muci, po4ti sedmica sled tvoeto pitane 6te se opitam da ti pomogna, makar da predpolagam 4e ve4e i sama si se sblaskala s biurokraciata v NZOK, na men mi triabvaha 2 sedmici podgotovka i mi otpusnaha bezplaten Dostinex, no s protokol za 4 mes, a ne za 6 kakto be6e napisan ot endokrinologa mi. V Plovdiv pone zavisi ot tova koga se sabira komisiata (vseki vtornik, i ako si zanesal komplekta v sriada..) i 2 dni sled tova si vzima6 zaverenia protokol i ti4a6 pri lekaria da ti dade receptata, posle namira6 apteka, koiato da ti nameri lekarstvoto prez kasata i sled okolo sedmica zakasnenie pie6 porednoto hap4e:) moje bi ako si predvaritelno podgotvena kakvo se iska ot teb, 6te stane mn po-lesno i barzo, no az razbrah 4e ima promeni edva kato otidoh v kasata da si zaveriavam porednia protokol bez da nosia ni6to dr osven zdr. knijka kakto be6e predi.
i ne e zadaljitelno da si lejala v bolnica, az sa6to ne sam, prosto triabva da vzeme6 etapna epikriza ot VMI, a za tam triabva da si podgotvi6 komplekt s cialata istoria na zaboliavaneto i zadaljitelno perimetri4no izsledvane ot o4en lekar(koeto ne se pla6ta ot kasata).
nadiavam se da sam bila polezna
uspeh!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Октомври 26, 2006, 21:22:08 pm
a na Faith i Karelia iskam da kaja, 4e vinagi ima 6ans za normalno zabremeniavane pri mikroprolaktinom! o6te ne smeia da se radvam, no testa predi 3 dni be6e polojitelen! Momi4eta stiskaite palci vsi4ko da e ok!
Jelia i na vsi4ki vas skoro sa6tata radost!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 26, 2006, 22:11:30 pm
maia_st, толкова се радвам за теб, това е най-прекрасната новина!!!  :balk_46: Миличка пожелавам ти лака и безпроблемна бременност и най-прекрасното бебче след 9 месеца!!! Всичко ще бъде наред ще видиш, вярваи в това! Ти продължаваш ли с достинекса да те питам аз понеже тука умувахме дали се пият хапчета като правиме бебе или трябва да ги спрем? :ask:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Октомври 26, 2006, 22:20:19 pm
Ами трябваше утре да пия хапчето за тази седмица и допреди час мислех да го спирам. Сега и аз незная..мисля утре да се обадя на ендокринолога ми и вечерта щте споделя с Вас резултата. Но помня, че още в началото док ми каза че щте се наложи да  пия лекарството цял живот с изключение когато забременея и докато кърмя.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Октомври 26, 2006, 22:24:11 pm
Забравих да благодаря за пожеланията - да се връща и на вас!
и се извинявам за грешките с правописа, ама тая кирилица ме подлудява, но преди малко прочетох правилата на форума и сега се измъчвам с опити да ги спазвам!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Октомври 27, 2006, 10:01:25 am
maia_st благодаря ти за изчерпателния отговор. Аз отидох в Здравната каса и една отегчена жена ми взе документите. Каза, че ако се разглеждат от местна комисия(във Варна) ще имам отговор до две седмици. Ако ходят до София след месец. Каза, че ще се обадят по телефона. Сега ми остава да чакам с надеждата, че ще ме одобрят. Направих изследването на очите и ми беше доста смешно докато следя зелените точки:)
Честито и ти желая успешни бременеене:)
Надявам се да има повече момичета забременели по естествен път. Но аз май няма да съм от тях, имам и ендометриоза:( Така, че след като вкараме Пролактина в норма, следва лапаро и след това ин-витро. Но когато имаш план за действие е някак по-лесно. Че това лутане направо ме умори.
Поздрави на всички и успех:)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Октомври 27, 2006, 11:02:25 am
Здравейте на всички, и моите проблеми са сходни и много бих искала да има с кого да говоря за тях. Чета в писмата ви за лекарски грешки и аз съм една от тях. Още преди 3 години откриха че пролактина ми е повишен, но лекарката при която ходех не ми е изписала нужното лечение и две години си пиех дуфастон и чаках бебе. Преди година отидох при друг лекар и той вече ми предписа бромокриптин. След два месеца чудото стана. Не мога да опиша колко бяхме щастливи. Откриха бремеността в шестата седмица/началото на януари/. До тогава си пиех бромокриптина, вземах го до края на януари и ми казаха, че вече не е проблем и мога да го спра. Така и направих и след няколко дни получих кървене, изгубих бебето. От тогава до сега все опитваме , но нищо. 
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: karelia в Октомври 27, 2006, 13:21:14 pm
Момичета,
чета какво пишете във форума и не мога да разбера защо на мен никой не ми е предписвал този бромокриптин.Нито ендокринолог, нито гинеколог, при положение,че вече шеста година се опитвам да забременея.Правих си лапаро - абсолютно нищо ми няма.При партньора нещата са много добре.Единствения ми проблем е,че не образувам фоликули при тези нива на пролактин.Както споменах преди, имам три месеца овладяни нива,но овулация няма.Сега се чувствам съвсем объркана и се подготвям за инвитро напролет.За това моля да споделите за да знам дали наистина не ми трябва гинеколог,а свестен ендокринолог.Все пак не мога да си позволя да пътувам често до София.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Октомври 27, 2006, 14:14:08 pm
При висок пролактин не може да узрее яйцеклетката и да се получи овулация. Дори и да успее да стане овулация , пролактина задържа по-ниски нивата на още два хормона - LH  и FSH, които в момента на овулация се качват и трябва след нея да направят пик и после да спаднат , което способства увеличаването на ендометриума-дебелината на лигавицата, където би трабвало да се инплантира ембриона и ако не може и ги няма налични тези условия той загива. И по този начин високия пролактин пречи не само на овулацията, а и на по-нататъшното развитие на ембриона, ако все пак някак е станало оплождане на яйцеклетката. Това го знам от докторите при които съм ходила заради високия ми пролактин. Парлодела се разрешава да се пие дори и по време на бременност, защото не преминава в плацентата, докато достинекса, който е по-изчистен и няма неприятни странични ефекти, още не е ясно дали не преминава. Това е от мен , каквото знам. 8)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 27, 2006, 14:18:52 pm
шеди, ЧЕТА ПИСМОТО ТИ НАПРАВО НЕ МОГА ДА СЕ ПОБЕРА ВЕЧЕ В КОЖАТА СИ ОТ ЯРОСТ!!! :balk_153: А ВЕЧЕ КАТО ПРОЧЕТАХ И ПИСМОТО НА КАРЕЛИЯ ВЕЧЕ ПОЧНАХ ДА ПОДСКАЧАМ НА СТОЛА ОТ БЯС!!! ДОКОГА ЩЕ НИ ПРАВЯТ НА ИДИОТИ И ЩЕ СЕ ПОДИГРАВАТ С НАШТА МЪКА!!!! КАТО НЕМОЖЕШ ДА ПОМОГНЕШ ПОНЕ НЕ ВРЕДИ, ИЗПРАТИ ЧОВЕКА НА СПЕЦИАЛИСТ КОЙТО ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ, А НЕ ДА СЕ ПРОБВА ВСЕКИ ВЪРХУ НАС КАТО ОПИТНИ ЗАЙЧЕТА! ВСЕКИ КОЙТО Е ЛАИК В СОБСТВЕНАТА СИ СПЕЦИАЛНОСТ Е ОПАСЕН ЗА ХОРАТА, ЗАЩОТО НИЕ ИМ СЕ ДОВЕРЯВАМЕ БЕЗРЕЗЕРВНО И ВЯРВАМЕ, ЧЕ ТЕ ЩЕ ПОМОГНАТ НА НАС БОЛНИТЕ, БОЛНИТЕ ОТ МЪКА ЗА НАЙ-СВЯТОТО НЕЩО НА ТОЗИ СВЯТ...ДА ИМАШ РОЖБА!!!! КАЗВАМ БОЛНИ ЗАЩОТО Е ДОКАЗАНО, ЧЕ НАШИЯТ СТРЕС И БОЛКА Е ГОЛЯМ КОЛКОТО НА БОЛНИ ОТ РАК ИЛИ СПИН!!! ПИША И СЪЛЗИТЕ МИ КАПАТ НА КЛАВИАТУРАТА.....ЗАТОВА МОМИЧЕТА ЗА БОГА ПРЕДИ ДА НАПРАВИТЕ НЕЩО ТОЛКОВА ВАЖНО ВИНАГИ ТЪРСЕТЕ И ВТОРО МНЕНИЕ ТА ДОРИ И ТРЕТО!!! САМО ТОЗИ КОЙТО Е МИНАЛ ПО НАШИЯТ ПЪТ ЗНАЕ КАКВО Е ДА НЕ МОЖЕШ ДА ДАДЕШ ЖИВОТ!!!КОЛКО БОЛИ И КАК СЕ ХВАЩАШ ЗА ВСЯКА СЛАМКА КОЯТО ТИ ПОДАТЪТ САМО И САМО ДА ГУШНЕШ НАКРАЯ СВОЕТО БЕБЧЕ!!! :balk_145: ОБИЧАМ ВИ И ВИ ПРЕГРЪЩАМ ВСИЧКИ!!! :bighug:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Октомври 27, 2006, 18:04:28 pm
Здравейте момичета!
Днес се чух с моя ендокринолог и според него рязкото спиране на бромокриптина по време на бременност е опасно, но т.като аз съм на достинекс няма проблем така че няма да намалям постепенно дозата докато го спра. Но днес взех последното хапче, защото не беше сигурен дали не е прекалено рано за спирането му..надявам се всичко да е OK.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 27, 2006, 20:09:38 pm
Здравейте момичета! Сега вече малко по-спокойна да си кажа приказката. Карелиа изписали са ти верното лекарство -парлодел (това е чуждия вариант на бромокриптина) зная, че е доста гадно лекарство, но аз си го пия вечер преди да легна и не чувствам неприятните му реакции който чувствах като го пиех през деня. Може да пробваш с бромокриптин или достинекс, нонепременно трябва да говориш с ендокринолог. Достинекса е доста добър няма странични действия и има депо ефект затова се пие по половин или 1 таблетка на едмица, но е доста скъпичък. Има клинична патека можеш да пробваш с него...момичетата са писали по горе за това. Щом мажа ти няма проблем, а при теб е само това, че нямаш овулация не виждам защо те карат да правиш инвитро. Тези лекарства за който писах връщат овулацията!!! Така, помисли си добре миличка преди да се довериш на някой! М/у другото мъжа ти в клиника по стерилитет ли прави спермограмата?     
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 27, 2006, 20:17:04 pm
Здравейте на всички, и моите проблеми са сходни и много бих искала да има с кого да говоря за тях. Чета в писмата ви за лекарски грешки и аз съм една от тях. Още преди 3 години откриха че пролактина ми е повишен, но лекарката при която ходех не ми е изписала нужното лечение и две години си пиех дуфастон и чаках бебе. Преди година отидох при друг лекар и той вече ми предписа бромокриптин. След два месеца чудото стана. Не мога да опиша колко бяхме щастливи. Откриха бремеността в шестата седмица/началото на януари/. До тогава си пиех бромокриптина, вземах го до края на януари и ми казаха, че вече не е проблем и мога да го спра. Така и направих и след няколко дни получих кървене, изгубих бебето. От тогава до сега все опитваме , но нищо. 
Ще стане миличка, ще стане, не се предавай! Нашите бебчета са там някъде и ни чакат да ги вземем само малко търпение трябва. Нека това ни бъде за урок и да внимаваме на кого се доверяваме!!! Бъди силна, бори се и чудото ще стане! :goodluck:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kotana в Октомври 29, 2006, 14:51:31 pm
Преди година отидох при друг лекар и той вече ми предписа бромокриптин. След два месеца чудото стана. Не мога да опиша колко бяхме щастливи. Откриха бремеността в шестата седмица/началото на януари/. До тогава си пиех бромокриптина, вземах го до края на януари и ми казаха, че вече не е проблем и мога да го спра. Така и направих и след няколко дни получих кървене, изгубих бебето. От тогава до сега все опитваме , но нищо. 

А от прочетеното във форума ми стана ясно, че лекарствата май са за цял живот.

Здравейте и от мен,

Наистина проблема с Пролактина е май често срещан. И аз започнах с изследванията след като 1,5 години чакахме чудото да стане. УВИ - висок пролактин и никакъв шанс ако не го свалим. Изписахам и бромокриптин по 1 табл. и селд 2-3 месеца направих контролен преглед - всичко беше в граици. Тогава ендокриноложката ми каза,ч е ще трябва да го пия
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kotana в Октомври 29, 2006, 14:59:09 pm
Преди година отидох при друг лекар и той вече ми предписа бромокриптин. След два месеца чудото стана. Не мога да опиша колко бяхме щастливи. Откриха бремеността в шестата седмица/началото на януари/. До тогава си пиех бромокриптина, вземах го до края на януари и ми казаха, че вече не е проблем и мога да го спра. Така и направих и след няколко дни получих кървене, изгубих бебето. От тогава до сега все опитваме , но нищо. 

А от прочетеното във форума ми стана ясно, че лекарствата май са за цял живот.

Здравейте и от мен,

Наистина проблема с Пролактина е май често срещан. И аз започнах с изследванията след като 1,5 години чакахме чудото  :babyflips: да стане. УВИ - висок пролактин и никакъв шанс ако не го свалим. Изписахам и бромокриптин по 1 табл. и селд 2-3 месеца направих контролен преглед - всичко беше в граници. Тогава ендокриноложката ми каза,че ще трябва да го пия до 7 месец от евентуална бременност. И аз си го пия - само че ми намали дозата на 1/2 табл. Имам здравна книжка за хронично болен /личната ми направи такава/ и го ползвам безплатно това лекарство като всеки месец ходя да ми го изписват /доплащам мисля 9 стотинки  :lol:/. Така, че Шеди много съжалявам за теб мила, но е трябвало да ги пиеш още - другият път - пожелавам да е скоро  :goodluck: -да знаеш.
На всички пожелавам скоро  така чаканите  :bfp:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Октомври 30, 2006, 11:23:17 am
Благодаря на всички, които ми писахте. Голяма утеха е. При мен пролактина е малко над горната граница и като вземем бромокриптин или парлодел влиза в норма. Притесняваме това, че никой не ми препоръчва скенер или ЯМР и причината още е неизвестна. С една ендокриноложка правих изследвания на щитовидната жлеза защото при тиреоидит на хашимото също може да се покачи пролактина - там за радост всичко е в норма. Чудя се и защо никой не ми е предлагал да ме регистрира - аз лекарствата си ги купувам лично, никой не ми е предлагал и този Достинекс/дано да не греша името/.
Два месеца след аборта ми откриха фоликулярна киста на десен яйчник. Направих си лапароскопска операция - махнаха кистата, открили са и запушена дясна тръба - отстранено е срастването.Спряха ми бромокриптина, защото бях в норма. След това цикъла ми стана нередовен - два месеца нищо и си започнах отново бромокриптина. Отивам на лекар - няма бременост, но и няма причина да не ми дойде. Дойде ми наистина след 10 дни, но пък продължи месец и половина. Отивам пак на лекар Пролактина ми беше в норма. Изписа ми Диане за да регулира хормоните и като ги свърших, че като ми дойде невиждана работа - кръвоизлив, болки, ужас.И парадокса - овулация точно в този момент/разбрах, защото си меря температурата - един ден -37, три дена над 37/. Та сега съм по-объркана от всякога......
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Октомври 30, 2006, 14:36:59 pm
Шеди, от поста ти оставам с впечатлението че си ходила на преглед само при гинеколог, ако това е така моя съвет е да идеш на специалист ендокринолог. Мен именно той ме прати на ЯМР и след това ми изписа Достинекс-а  и съответно ми обясни процедурата за ползването на отстъпката от НЗОК /беше 8 лв до миналия месец/, а вече е напълно безплатен.
А за предполагаемата овулация на база температура, аз лично не вярвам, защото преди доста време също мерех, но се оказа че дори когато е над 37 пак нямам ову в следствие на високия пролактин.
стискам палци всичко да е ок и скоро ylinfant !
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Октомври 30, 2006, 16:13:48 pm
шеди, ако наистина не си ходила на ендокринолог непременно отиди!!! А относно базалната температура при нас с високия пролактин  не е показател както ти е казала maia_sт. Като си пиеш редовно бромокриптина или там каквото ти изпишат за високия пролактин бебето ще дойде :) Защо не отидеш на една фоликулометрия? Така хем ще разбереш дали има овулация, хем кога е най-добре да действате с половинката!!! :goodluck:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Октомври 31, 2006, 15:03:15 pm
Благодаря!!! При ендокринолог съм ходила преди месец и половина за да ми направи изследване на щитовидната жлеза за тиреоидит на хашимото/защото при него имало такова леко повишение на стойностите на пролактина/. За утре имам друг час при ендокринолог. Ще видим каво ще стане. За фоликулометрията - не зная къде да отида. Аз съм от малък град и в околността не правят такива изследвания. Не съм проучила още въпроса достатъчно добре. Сега първо искам да разбера на какво се дължи покачването на пролактина.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Октомври 31, 2006, 16:39:59 pm
Шеди надявам се, че ще се окаже в резултат на стрес или нещо такова, но дори да се установи аденом не е толкова страшно - просто си пиеш хапчето и всичко е ок. Така че не се притеснявай, стискам палци скоро да се установи причината, да вземеш мерки и до коледа  :bfp: !
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Ноември 02, 2006, 08:48:30 am
И аз така се надявам. Желая същото на всички като нас. Сега организирам ЯМР. Големи разправии са със здравната каса, но не е невъзможно.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Marie в Ноември 02, 2006, 11:04:38 am
Момичета,
искам само да ви кажа да потърсете и второ мнение. Ако трябва до София отидете, там има специализирана болница. Надявам се да се овладее всичко, да го поставите под контрол това положение и да си работите спокойно за бебе!
Искам да ви помоля да подкрепите протеста на 5.11.2006 срещу Здравната каса. Инфо и организационни детайли ще намерите във всяка тема "Акция Буркан" в който и да е форум. Много е важно да покажем, че ВСИЧКИ искаме сериозно отношение на държавата към репродуктивното здраве!
Стискам палци да се разкарват тези пролактинови проблеми бързо от вас!
Поздрави,
Мари
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 02, 2006, 16:26:40 pm
Момичета, напълно ви подкрепям в акцията, но за съжаление няма да успея да дойда в неделя.  :( Непременно ще изпратя картичка и дано най-сетне се сетят за нас!!!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Ноември 07, 2006, 15:46:03 pm
Здравейте на всички. Няколко дена се изгубих, но сега се завръщам с добри новини. Ходих на ЯМР. НЯМАМ пролактином. Остава обаче въпросът защо се повишава пролактина. Сега ще искам да се срещна с Доц. Д-р Куманов от София-ендокринолог във Специализирана клиника по ендокринология. Някой ходил ли е при него. До сега чувам само добри отзиви. Къде мога да направя фоликулометрия? Плаща ли я здравната каса? Благодаря!!!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kotana в Ноември 07, 2006, 21:07:01 pm
Здравейте на всички. Няколко дена се изгубих, но сега се завръщам с добри новини. Ходих на ЯМР. НЯМАМ пролактином. Остава обаче въпросът защо се повишава пролактина. Сега ще искам да се срещна с Доц. Д-р Куманов от София-ендокринолог във Специализирана клиника по ендокринология. Някой ходил ли е при него. До сега чувам само добри отзиви. Къде мога да направя фоликулометрия? Плаща ли я здравната каса? Благодаря!!!

Радвам се, че всичко е наред. Пиши като отидеп при док какво ти е казал - каква може да е причината. и аз съм така - нямам пролактином, но ако не пия хапчета се повишава;-)))
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Ноември 08, 2006, 07:39:43 am
Здравейте момичета:) Нямаше ме известно време във форума:( Виждам, че докато ме е нямало темата за гадния Пролактин доста се е развивала. Сега за мен, чаках си отговор аз от Здравната каса за Достинекса. Изпратиха ми писмо, че ми липсва един докумет. И той е: Становище от Клиниката по Ендокринология, защо се нуждая от лечение с достинекс. Многото изследвания на Пролактина, епикризата от операцията за остраняване на аденома, и дори контролния ЯМР след операцията при който са видели остатъчна тъкан не помогнаха пред касата. За да получа това становище трябва да влеза за три дни в Ендокринологията за още изследвания. На 13.11 влизам в болница:( Въпреки, че леко съм претръпнала от болниците се притеснявам. Стискайте палци всичко да мине добре.
Обичам ви всички и ви стискам палци много скоро да гушнете сладките си  ylinfant
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 08, 2006, 12:19:39 pm
Еййййй какви са начи ...добре остатъчната тъкан дето се е видяла на ЯМР не е ли достатачна егати...чудно защо се нуждаеш от лечение с достинекс :bonk:...цялата работа е да е възможно най-сложно, че а дано се откажеш...от правата си, но муци ти се бори докрай не се отказвай...3 дни в болницата ще ги издържиш няма страшно!!! Ти цяла операция си изтърпяла , че някакви си 3 дни ще те уплашат!!! :) Успех миличка и пиши после какво е станало!!! :balk_21:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 08, 2006, 12:30:27 pm
Здравейте на всички. Няколко дена се изгубих, но сега се завръщам с добри новини. Ходих на ЯМР. НЯМАМ пролактином. Остава обаче въпросът защо се повишава пролактина. Сега ще искам да се срещна с Доц. Д-р Куманов от София-ендокринолог във Специализирана клиника по ендокринология. Някой ходил ли е при него. До сега чувам само добри отзиви. Къде мога да направя фоликулометрия? Плаща ли я здравната каса? Благодаря!!!
Браво шеди!!! Радвам се затеб!!! Пролактина може и от стрес да си го вдигнала...този напрегнат живот...а и покрай опитите за бебчо много нерви...Куманов е един от най-добрите ендокринолози ако е същия за който си мисля. Той е също и андролог мъжа ми ходи при него и сме доволни!!! Потърси инфо в нета със сигурност има! А за фоликометрията може да ти я направи всеки гинеколог с вагинален ултразвук (просто ще ти следи фоликула кога ще се спука ако имаш ову)мисля, че не се поема от касата! Успех! :goodluck:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Ноември 08, 2006, 15:41:17 pm
Мерси за подкрепата Faith :balk_21:
А тези от Здравната каса май не им е ясно, че ние от толкова ходене по мъките не се отказваме лесно. След като съм здравноосигурена ще си търся правата докрай. Ясно е, че го правят трудно за да се откажем. Ама не са познали. Ще се заредя с приятно четиво и три дне ще отлетят бързо:) Ако пък намеря някой интернет клуб до болницата ще си лафя с вас:) Пожелавам на всички успех, и дано скоро преборим Пролактина, че мен и ендометриоза за борене ме чака.
:bighug: ви всички
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kotana в Ноември 08, 2006, 19:39:21 pm
Мерси за подкрепата Faith :balk_21:
А тези от Здравната каса май не им е ясно, че ние от толкова ходене по мъките не се отказваме лесно. След като съм здравноосигурена ще си търся правата докрай. Ясно е, че го правят трудно за да се откажем. Ама не са познали. Ще се заредя с приятно четиво и три дне ще отлетят бързо:) Ако пък намеря някой интернет клуб до болницата ще си лафя с вас:) Пожелавам на всички успех, и дано скоро преборим Пролактина, че мен и ендометриоза за борене ме чака.
:bighug: ви всички

Здравй Муци,

Какви са тия сложнотии????  :dontknow:

Не мога да разбера защо те тормозят толкова? Аз например отидох при ендокринолог, той ми назначи 2 пролактиа / 2 дни по ред/. резултатите показваха завишение над нормата. И ми писа диагноза Хиперфункция на хипофизата- код по здр.каса - Е22.8/всичко това го чета в момента от рецептурната книжка/. След това ми каза да си купя рецептурна книжка на хронично болния от аптеката /там ги завеждат в регистър/ и ме прати при ОЛП. Тя ми завери книжката /върнах и един лист от ендокриноложката от онези, които описват какво са ти правили/. и ме прати в Здравната каса, където също завериха книжката с печат. След това се върнах при ОЛП-то и тя ми пусна първата безплатна рецепта /доплащам 8 ст. от ок.8 лв. :lol:/ и от тогава насам всеки месец ходя да си вземам такава безплатна рецепта- много е важно да следиш месеците и да не пропускаш.
Не че беше лесно да се сдобия с книжката - пообиколих града :lol: - но пък чак да лежиш в болница и т.н.  :ask:звучи странно.

В последствие ми правиха ЯМР /без наличие на аденом/. Правиха ми изследване на периферията /очно изследване/ - също добро. Но не са ми спряли лекарствата, защото тя ми обяни, че тези хапчета ми поддържат хормона в нормални граници и едва ли не са доживотно /до 7 месец от забременяването - след консултация пак с нея - после ще видим/.

Това е от мен - надявам се да съм била полезна.
 :balk_64:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: danilabg в Ноември 08, 2006, 19:43:51 pm
Момичета искам да ви попитам качихте ли много килограми от високия пролактин и какво правите за да ги свалите. Доколкото знам не е хубаво да си с наднормено тегло при опити за забременяване.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 08, 2006, 20:57:15 pm
Момичета искам да ви попитам качихте ли много килограми от високия пролактин и какво правите за да ги свалите. Доколкото знам не е хубаво да си с наднормено тегло при опити за забременяване.
Аз лично качих 20кг. за 6 месеца :( и после още 9 от двете стимулаций. :scale: Цяло лято тичам в парка,  :cross: правя упражнения   :aerobik: :balk_185:и какви ли не диети ...но много трудно се свалят при нашата диагноза! Почнах да пия и зелен чай...засега с много много усилия успях да сваля 8кг.Ако знаеш къде е разковничето ...сподели? :balk_113:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: nadejdi4ka в Ноември 08, 2006, 21:19:19 pm
Аз не съм качила нито грам. От 1 година пия бромокриптин .
На мен биха ми се отразили добре 3-4 килца отгоре, понеже съм слабичка. Не мисля , че при висок пролактин се напълнява, но всеки организъм е различен. За мен казват, че " хабя храната "  :eating: :hungry:, хапвам си добре, но не качвам, а имам приятелка , която гладува, а не сваля  :ask: :dontknow: :eat: :trash:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kotana в Ноември 08, 2006, 21:34:17 pm
Аз не съм качила нито грам. От 1 година пия бромокриптин .
На мен биха ми се отразили добре 3-4 килца отгоре, понеже съм слабичка. Не мисля , че при висок пролактин се напълнява, но всеки организъм е различен. За мен казват, че " хабя храната "  :eating: :hungry:, хапвам си добре, но не качвам, а имам приятелка , която гладува, а не сваля  :ask: :dontknow: :eat: :trash:

 А аз си мислех че само аз дебелея  :lol: - 3 кг - за 3 месеца и то без да има причини  :( - само от Пролактина ??? Надявам се тенденцията да не е същата с тази диагноза а да е съшата с друга 9 месечна  :lol:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 08, 2006, 21:42:00 pm
nadejdi4ka, и аз преди като теб бях слабичка, но след като ми откриха висок пролактин и микроаденом на хипофизата почнах да дебелея ...може да си права, че при всеки е различно...и аз съм чувала че повечето жени с пролактиноми са по-закръгленки? Но може и да не е така! :balk_56:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: nadejdi4ka в Ноември 08, 2006, 22:02:05 pm
При мен след ЯМР не откриха аденом на хипофизата, но пролактина беше доста над горната граница. Аз имах секрет от гърдите 2-3 години преди да разбера , че това е един от признаците на висок пролактин. Явно съм била от доста години с висок пролактин, а не ми се е отразило  на килограмите. Не знам как стои въпроса, ако евентуално имаш аденом?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Ноември 08, 2006, 23:22:57 pm
Kotana и аз си мислех, че ще мина само с посещение при ендокринолог, но точно тя ме прати по препоръка на здравнта каса в Клиника по ендокринология. Не знам защо го правят сложно, но аз няма да се откажа. И благодарение на вас приемам нещата някак си по-лесно :balk_21:

При мен след ЯМР не откриха аденом на хипофизата, но пролактина беше доста над горната граница. Аз имах секрет от гърдите 2-3 години преди да разбера , че това е един от признаците на висок пролактин. Явно съм била от доста години с висок пролактин, а не ми се е отразило на килограмите. Не знам как стои въпроса, ако евентуално имаш аденом?
Аз не знам колко време съм си имала аденома преди да разбера за него. Качих 10 кг. и много се чудех как е станало, защото съм слабичка по принцип. Реших, че от заседнал начин на живот(по това време не работех). След като ми махнаха аденома за няколко месеца си върнах старите килограми без никакви усилия. Сега пак съм с много висок пролактин, но килограми не качвам. Като качих килограмите реших да мина на диета. След 10 дневно гладуване не свалих дори грам. Това ме шокира и се отказах от диетите. То си е имало причина да кача, ама аз от къде да знам :dontknow:
 :bighug:


 
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Ноември 10, 2006, 16:57:15 pm
при мен аденома се откри преди 8 мес., но не съм качила килограми от тогава. Само като отказах цигарите миналия месец, а после и за кратко бях бременна качих около 2 кг, но мисля че не е в резултат на аденома, макар че ендокринолога ме предупреди че е възможно да напълнея. Предполагам че има значение заболяването, но повече метаболизма на всяка една от нас. Все пак стискам палци да се справите с проблемните килограми и скоро всички да имаме хубави и здрави бебчета!  :babbycarrage:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 10, 2006, 17:56:52 pm
maia_st, сега прочитам за твойте лоши преживявания...миличка толкова съжелявам за случилото се :sorry: но от постингите ти разбирам, че ти си силна жена и не се предаваш лесно!!! Ще дойде и нашия ден ще видиш и тогава ще бъдем най-щастливите мами на света!!! :stroller: preggo  :bighug:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Ноември 11, 2006, 15:53:35 pm
Благодаря ти Faith, вярвам наистина че този ден ще дойде все някога и се опитвам да не падам духом, колкото и трудно да е понякога това..вярвам, че скоро и ние ще почувстваме щастието да си имаме хубави и здрави бебоци!  :goodluck:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Ноември 12, 2006, 19:54:40 pm
Момичета утре влизам в ендокринологията:( Стискайте палци и дано всичко е наред, че тия хормони голяма беля правят. Ако намеря компютър ще ви разказвам веднага. Ако ли не като се върна.
:bighug: ви всички!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Ноември 14, 2006, 13:30:05 pm
Момичета утре влизам в ендокринологията:( Стискайте палци и дано всичко е наред, че тия хормони голяма беля правят. Ако намеря компютър ще ви разказвам веднага. Ако ли не като се върна.
:bighug: ви всички!
Muci не се притеснявай, ще ти направят само малко изследвания не е толкова страшно и сама знаеш  :balk_103: Стискам палци всичко да мине безпроблемно и резултатите да са каквито е нужно зада ти отпуснат от касата най-накрая Достинекс-а!
 :crossfingers: :crossfingers:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Ноември 16, 2006, 13:55:23 pm
Здравейте, ето ме отново пред компа:) Поседях си три дни в ендокринологията. Добрата новина е, че след скенер няма следи от остатъчна тъкан от гадния аденом. Въпреки това пролактина ми е висок. А кофти новината е, че нямам шанс за достинекс с тия изследвания. Та лекуващата лекарка каза, ще правим ЯМР и тогава ще видим какви ще ги вършим. Другите изследвания са ми добри. Познайте колко студенти ми опипаха гушката? :comm:
Ама за да ми направят ЯМР пак трябва да ходя там за 2-3 дни. Направо се побърках от скука, аз през живота си не съм спала следобяд. Голямо лежане падна. :sleeping:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Ноември 16, 2006, 16:13:15 pm
Здравейте отново момичета! Загубих се за седмица, но виждам че вие не сте си губили времето и пишете здраво. Направих ново изследване на пролактина - Ура!!! пак съм в норма/преди 2 месеца бях в долната граница като вземах по 1 таблетка Бромокриптин и от тогава вземам по 1/2 табл. Бромокриптин/. В понеделник съм при Доц. д-р Филип Куманов. Преглежда в Клиника по ендокринология - София ул. Дамян Груев №6 /дано да е този, от който всички са доволни/. тогава ще направим и ново изследване на мъжа ми освен консултацията пък да видим какво ще става. Този достинекс само при пролактином ли се изписва или може и просто при повишен пролактин, защото от Бромокриптина се чувствам много зле, но вече година го пия. Няма как. Вземла съм и Парлодел, но и с него положението е същото само дето е по-скъп. Защо обаче на мен никой не ми предлага такава здавна книжка и безплатни лекарства? Интересна държава сме.  Колкото до наднормените килограми при мен няма пролактином, но и аз качвам и то доста сигурно е от лекарствата/правих стимулации с Клостилбегит и доста време вземах Дуфастон и какво ли не още/. Сега постя и се мъча да отслабна, че докато ми е в норма пролактина дано имаме късмет! Не губете надежда и на нашата улица ще изгрее слънце.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Ноември 16, 2006, 16:55:39 pm
Шеди не знам защо не ти предлагат Достинекс? Сигурно го предлагат при пролактином, защото след скенера като не видяха нищо ендокриноложката ми каза, че няма да ми го отпусне касата.????????? Но сега важното е, че пролактина ти е в норми. Успех и дано скоро ни зарадваш с :bfp:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 16, 2006, 19:01:21 pm
Здравейте, ето ме отново пред компа:) Поседях си три дни в ендокринологията. Добрата новина е, че след скенер няма следи от остатъчна тъкан от гадния аденом. Въпреки това пролактина ми е висок. А кофти новината е, че нямам шанс за достинекс с тия изследвания. Та лекуващата лекарка каза, ще правим ЯМР и тогава ще видим какви ще ги вършим. Другите изследвания са ми добри. Познайте колко студенти ми опипаха гушката? :comm:
Ама за да ми направят ЯМР пак трябва да ходя там за 2-3 дни. Направо се побърках от скука, аз през живота си не съм спала следобяд. Голямо лежане падна. :sleeping:
muci  добре дошла отново при нас! :D  Защо искат да правиш ЯМР като са те снимали на скенер?  А за високият пролактин какво казаха от какво е според тях? Аз съм от семейство защо защо :balk_69:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Ноември 16, 2006, 19:24:15 pm
Faith и аз имам много въпроси, но трудно може да получа отговор. Всички в болницата тичат напред-назад. Лекарите са готини, но тичат на лекций, после визитация и пак лекций. Ама така е в Университетските болници. А аз винаги в такива лежа  :D Утре ще ходя за епикризата и тогава ще приклещя док в ъгъла :lol:  Искат ЯМР защото е по-точен(дано няма изненада) и след това ще ми дадат становището за здравната каса. А някой знае ли колко струва Достинекса, че май на купуване отиват нещата? Сега трябва да измисля начин да се измъкна от работа за ЯМР. Имам си отпуска ама си я пазя за лапарото, после за ин-витрото. Много сложно :(
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 16, 2006, 19:36:43 pm
муци, достинекса е 15 лв. таблетката :!: И аз така знам, че ЯМР е по-точен даже направо ти го показвал така са ми казвали... Всичко ще бъде точно не се безпокой то пък неможе все да е зле!!! :balk_602:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Ноември 17, 2006, 07:31:41 am
Абе то и аз все това си повтарям, че не може все да е зле. Надявам се всички да преборим пролактина и скоро да гушкаме нашите слънчица.ylinfant
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: sonnenschein в Ноември 17, 2006, 08:18:57 am
 Аз си купувам Достинекса за около 75 лв. В опаковка са по 8 таблетки. Значи по около 9,40 таблетката. Докато открия обаче аптека, в която е на тази цена мина около една година, в която го купувах по 15 лв хапчето.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Ноември 17, 2006, 10:04:57 am
Аз пък въобще незнаех, че някъде се продава по 1 таблетка. В Пловдивските аптеки (поне в тези които аз съм проверявала около 78-80лв. опаковката - 8табл.) и мисля, че би трябвало да се изписва при висок пролактин без значение на какво се дължи - имам колежка, която така и не направи ЯМР, дори не отиде на ендокринолог, но пак се лекува по същия начин и в момента е бременна :)
Желая същия резултат при всички скоро!!! :balk_50:
А muci за твое успокоение ще кажа че не само в университетските болници е пълно със обучаващи се студенти, аз не бях в такава, но въпреки това с доста от инжекциите и останалите манипулации  след операцията се справяха студенти. Малко е неприятно когато са на тълпи и всички те зяпат или нечия трепереща ръка не може да улучи вената, но все някога трябва да се научт и да добиват опит.. :balk_602:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Ноември 17, 2006, 11:07:38 am
Наистина най-точен е ЯМР. Подобно е на скенера, но е безвредно, защото не е с рентгенови лъчи. В камерата се стои неподвижно 30-40 минути  и през това време се правят около 200 снимки в различните зони  и сечения на мозъка/образно казано правят го като на филийки с дебелина 2,5мм/ и затова може да се каже с голяма точност има ли тумор/колкото и мъничък да е / и къде или не. Здравната каса го заплаща, но на мен ми казаха, че за да има 100% гаранция трябва да се направи изследването и с контраст/него си го плащаш - 180лв./. Платих си го каво да правя, така си плащаш спокойствието. Инжектират ти венозно контраста и отново те вкарват в камерата, но за 15 минутки.Не е страшно и не боли. Само притеснението си остава. Не знам защо не са ти направи направо ЯМР, защо са те облъчвали на скенер? Успех!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Ноември 17, 2006, 11:13:02 am
Може ли някой да ми каже какви са идеалните стойности на една спермограма?  :?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 17, 2006, 11:53:57 am
Може ли някой да ми каже какви са идеалните стойности на една спермограма?  :?
Tи пък чак идеални... :lol: Ако имате спермограма можеш да напишеш стойностите в "Стерилитет при мъжа" момичетата ще ти я коментират! Иначе аз като гледам по наште спермограми....  Обема на еяколата- (2,0-6,0мл.)  левкопцити- (под 10 на поле);  сперматозоидна концентрация-(40-160млн.);  нормокинеза- (>60%); акинеза- (<40%) и морфология на сперматозоидите за нормални форми- (>60%); дегенеративни форми- (<40%)  :goodluck:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: danilabg в Ноември 17, 2006, 14:42:44 pm
Шеди а може ли още в началото да ти инжектират контрастното вещество и цялата ли те вкарват в тази камера или само главата.
 
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Ноември 17, 2006, 15:57:09 pm
Само до раменете. Колкото до контрастното вещество незная, но сигурно ще може.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Ноември 17, 2006, 16:52:02 pm
А мен защо тогава ме пъхнаха цялата само да ме измъчват! :balk_91:
Шеди, ако вече е установен аденом, знаеш ли дали е нужно да се прави пак с контрастно вещество?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 17, 2006, 19:10:25 pm
Мен пък ме пъхнаха до кръста :| Не ми слагаха контрастно вещество и пак видяха микроаденом! :roll:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: nadejdi4ka в Ноември 17, 2006, 20:16:02 pm
И мен ме пъхнаха цялата :ask:
Беше ме страх да погледна. Накрая се престраших и отворих очи :balk_56: Представях си , че съм в космически кораб. :P
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: dimana в Ноември 20, 2006, 16:52:46 pm
Аз имам също висок Пролактин. Ходя във Варна при доц. Кирил Христозов, медицински център "Сириус", ул. "Парчевич" №2. Единствено той си заслужава. Успех!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Ноември 20, 2006, 17:17:41 pm
А може ли някой да разкаже някой какво представлява операцията за махане на аденом. Аз съм чувала че е нещо като пункция, и го правят през носа. Колко време отнема, болезнено ли е въобще какво представлява? Къде в София се извършват такива операции и кои доктори можете да препоръчате?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Ноември 20, 2006, 17:42:12 pm
Аз ще ти разкажа за операцията. Аденома се отстранява през носа. Операцията трае около 3.5 часа. С пълна упойка, като се събудиш няма болка.   Поне аз не изпитавах.Седиш 24 часа в реанимация. Единствения доскомфорт са тампоните в нослето, но се преживяват.След 3-4 дни те изписват. Моята операция е правена в Клиниката по неврохирургия на Александровска болница. Винаги в оперативния екип има професор. Моят беше проф. Романски. Изключителен човек и професионалист. Ако искаш да знаеш още нещо, а аз съм забравила да го напиша не се колебай и питай :D Винаги съм насреща, дано съм ти била полезна.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Ноември 20, 2006, 17:51:04 pm
Благодаря ти, питах те защото ми бяха казали да си направя снимка на хипофизата и сега като имом вече такава не знам къде да отида за да я види специалист. Дали не е най-добре направо там да отида и да потърся някой да я види да не се лутам по други доктори по поликлиники или в клиниките за инвитро и после те да ме пратят пак при тях -това се чудя за да си спестя време и усилия?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Ноември 20, 2006, 17:59:32 pm
Нека първо ендокринолога ти да погледне снимката. И, ако е нужно(дано не е) ще ти каже какво да правиш.
Стискам ти палци всичко да е наред :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Ноември 20, 2006, 18:12:04 pm
Да ти кажа че ми е по-близо и по-лесно да ида до Александровска, само да ми кажеш към кого бих могла да се ориентирам като вид специалист. Ако тръгна да ходя в нашата поликлиника има да ме мотат 2 седмици докато взема направление и намеря ендокринолога-знам го от досегашния си опит и за това те питам, ако можеш да ме ориентираш.  Ако искаш ми прати лично съобщение да не прозвучи като реклама. Благодаря.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Ноември 20, 2006, 18:14:06 pm
Довечера като се прибера ще ти пратя на лични тел. на док  :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Ноември 22, 2006, 09:46:56 am
Здравейте на всички! В понеделник ходих при доц. д-р Филип Куманов и доста се разочаровах. Всичко е за пари. Никой не се интересува какво всъщност ще стане с теб. Прехвърли изследвания и епикризите, които носех без да прочете. Каза ми да спра лекарствата, въпреки че го информирах, че преди два пъти съм ги спирала и веднага ми се повишава пролактина. Аз обаче само ще ги намаля временно на четвъртинка и ще видя какво ще стане. Праща ме при негови доктори познати за изследвания на гърдите, пълни хормонални изследвания и хистеросалпинго графия/въпреки че преди 6 месеца имам лапароскопия/ и всичко това трябва да си го заплатя. Неможело през здравната каса. Реших да си направя изследванията, но с направления и съответно не при тези лекари, ако има проблем тогава ще търся решения. Предложете ми лекар и болница за стимулация на овулацията - нещо изпитано и сигурно. Благодаря!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Ноември 22, 2006, 09:48:21 am
Между другото спермограмата на мъжа ми бе много добре!!!! Има надежда някаква....
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Ноември 22, 2006, 10:56:11 am
Мисля , че и обикновен генеколог би могъл да те стимулира и да следи овулацията, на ако държиш мажеш да отидеш и във всяка една специализирана клиника по репродуктивна медицина или инвитро център. Въпрос на личен избор. Специализираните клиники са по-скъпи но пък нама да се налага да се луташ -  веднага ще се изяснят нещата и ще ти кажат какво да правиш.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 22, 2006, 13:29:59 pm
Здравейте на всички! В понеделник ходих при доц. д-р Филип Куманов и доста се разочаровах. Всичко е за пари. Никой не се интересува какво всъщност ще стане с теб. Прехвърли изследвания и епикризите, които носех без да прочете. Каза ми да спра лекарствата, въпреки че го информирах, че преди два пъти съм ги спирала и веднага ми се повишава пролактина. Аз обаче само ще ги намаля временно на четвъртинка и ще видя какво ще стане. Праща ме при негови доктори познати за изследвания на гърдите, пълни хормонални изследвания и хистеросалпинго графия/въпреки че преди 6 месеца имам лапароскопия/ и всичко това трябва да си го заплатя. Неможело през здравната каса. Реших да си направя изследванията, но с направления и съответно не при тези лекари, ако има проблем тогава ще търся решения. Предложете ми лекар и болница за стимулация на овулацията - нещо изпитано и сигурно. Благодаря!
шеди, наистина никой не го интересува твоето здраве повече от теб самата!!! Всичко което си написала е самата истина, аз ще се въздържа от коментари по отношение на накои доктори, защото ми се качва пролактина...Затова вземи всичко в свой ръце и отиди в клиника по стерилитет. Намери твоя доктор който ще ти помогне да сбъднеш мечтите си, но знай, че пълно съчувствие, заинтересованост и топлина можеш да намериш единствено в твоето семейство и човекът който е до теб винаги и те обича безрезервно!!! Ето няколко адреса: http://www.invitro-bg.com/ http://www.ivf-bg.com/  http://www.ivf.bg/   шеди, ако спермограмата не е правена в клиника по стерилитет е хубаво да я повторите!  :goodluck:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Ноември 23, 2006, 11:38:22 am
Първо благодаря за добрите думи! Рядко можеш да ги чуеш, но вдъхват надежда... Колкото до спермограмата правихме я в клиниката по ендокринология в София в лаборатория по цитогенетика.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Lilu в Ноември 24, 2006, 15:35:59 pm
Здравейте на всички,
Искам и аз да споделя с Вас, преди 4 дни си изследвах пролактина.
Резултатите са ми 2840mlU/l.
Ендокриноложката искаше веднага да ме прати на скенер, но аз и казах, че си правим бебе и може и да съм забременяла, и тя каза ок чакаме да ти дойде цикъла.
Но сега като прочетох, че се стряскате от вашите резултати, аз много се притесних за моите.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 24, 2006, 15:46:48 pm
Lilu, по време на бременност пролактина се увеличава около 10 пъти, ако не греша, но кога точно става, дали още в началото незнам :dontknow: Дано да е станало бебето, стискаме палци :crossfingers: preggo :goodluck: А ние с високият пролактин сме си стрснати винаги така, че споко :balk_69:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Lilu в Ноември 24, 2006, 19:22:20 pm
Faith, как може да се провери това?
И аз стискам плаци и се моля дано е станал бебо
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kotana в Ноември 24, 2006, 22:25:19 pm
Здравейте момичета,

Отдавна не съм се включвала в тази тема, но не защото нямам проблем с пролактина  :?. Просто го поддържам с бромокриптин. Та по този повод искам да попитам тези които пият същото лекарство - аз го пия вече 3 месеца всяка вечер. Но започвам да си мисля, че понеже го пия вечер след като се нахраня и преди лягане, та си мисля че от това дебелея  :(. Ама като ви казвам наистина започнах бавно и сигурно да качвам килограми - досега са около 3 кг :?. И при това не е заради 9 месечна причина /дано скоро обаче чудото да стане  preggo/.
Та вие кога пиете лекарството - сутрин или вечер /преди или след ядене?????


 :youwoman:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Ноември 24, 2006, 23:16:28 pm
Faith, как може да се провери това?
И аз стискам плаци и се моля дано е станал бебо
Lilu, успокой се и изчакай поне да ти закъснее, тогава направи тест! Пожелавам ти чудото да е станало!!! :bfp1:                                      kotanke, аз пия парлодела вечер преди да си легна, и аз дебелея или по точно надебелях а сега си седя на едни и същи кг. който немога да сваля. Явно повечето "пролактинки" дебелеят :scale: :( нещо с метаболизма ще да е, нещо се сбърква!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Ноември 25, 2006, 15:20:51 pm
Lilu, има много жени с пролактином и забременявят но даколкото знам през бременността си пият парлодел по лекарско предписание, така  че направи си тест за бременност и ако си бременна иди при доктор и сподели проблема , за да прецени специалист какво да правиш. Не предприемай на своя глава лечение и не се безпокой.

А за килиграмите аз ги качих и пак ги свалих , но предполагам че не са от пролактина, а от другите хормони , заради стимулациите за инвитро. Защото като ги свалих и спазвам повече плодов режим на хранене и не качвам въпреки че преди месец пролактина ми беше много висок над 2000. Сега минах от парлодел на достинекс и се надявам да се оправи, разбрах че достинекса е  по-силен.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Ноември 27, 2006, 14:01:51 pm
Достинекса със сигурност е силен, не се пие всеки ден за разлика от останалите. Аз започнах с 1 табл. седмично, но още на първите контролни пролактина вече ми беше паднал под долна граница, намалих дозата на 3 седмици по таблетка и 4-та почивка, но на последните изследвания пак беше под долна граница и сега пия по 1 табл. на 2 седмици и се надявам да съм в норма.
Марина, вярвам че ще ти помогне, освен това има по-малко странични ефекти, може да се вземе безплатно от касата, а и аз лично не съм напълняла.  :goodluck:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Ноември 27, 2006, 15:28:03 pm
Тъй като говарим по темата да задам един въпрос. Някой знае ли дали има най-подходящ ден, в който се изследва пролактина или няма никакво значение?
Озадачи ме разговора ми преди 5 дни с ендокриноложката в нашата поликлиника, която ми каза , че въпреки че можело по всяко време да се изслева пролактина но ще има отклонения и че най-подходящия ден е третия от началото на менструцията, както и за другите хормони.Така и не разбрах защо.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: soft в Ноември 28, 2006, 11:30:14 am
Здравейте от 12 години не мога да забременея след като направих най-голямата си грешка през живота преди това .Къде ли не ходих,какви ли изследвания не ми правиха,всички отговори бяха -Няма причина.Преди 2 години откриха,че имам висок пролактин.Изписаха ми бромокриптин,пих го година и половина и всичко беше в норми ,но пак нищо.Друг лекар ми каза ,че пролактинът нямал нищо общо и спрях хапчетата.Днес си направих изследване и отново пролактинът-три пъти над нормата.Нямам повече сили.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: didi_788 в Ноември 28, 2006, 12:36:31 pm
ЗДравейте!Видях темичката и веднага се включвам.При мен миналата година съвсем случайно при изследване на хормоните се установи -пролактин 999.Това беше доста висока стойност и от тогава-м.май 2005г. до днес вкл. съм на терапия Достинекс-по 1/2тб. всяка събота от месеца.Много съм доволна от този препарат-доста е скъп но си заслужава.Имам понижение на пролактина..но гинекол.ми каза да го намалим на 1/"тб. без да го спираме.Понеше опитвахме инсеминации и ми предстои ин-витро..тя каза ;че не трябва да го спирам изобщи;защото много бързо ще се покачи отново!Доколкото съм наясно-той се изследва от 03-до 07-я ден от цикъла;трябва да се полежи преди това поне 30мин. преди вземането на венозна кръв. :(
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Ноември 28, 2006, 12:54:03 pm
И аз така съм чувала , но как да лежиш като в лабораториите няма такива условия и изобщо не им прави впечатление на кои какво и как взимат. Лудницата е голяма, камо ли да те чакат да се полежиш или поседиш на някой стол.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Мели в Ноември 28, 2006, 13:18:18 pm
И аз така съм чувала , но как да лежиш като в лабораториите няма такива условия и изобщо не им прави впечатление на кои какво и как взимат. Лудницата е голяма, камо ли да те чакат да се полежиш или поседиш на някой стол.

Тогава ще си избереш лаборатория, в която има подходящите условия, както и персонал, който разбира колко е важно правилното вземане на кръв за достоверността на резултатите.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Мели в Ноември 28, 2006, 13:24:42 pm
Днес си направих изследване и отново пролактинът-три пъти над нормата.Нямам повече сили.

Високото ниво на пролактин изисква да се уточни състоянието на хипофизата - чрез КТ или ЯМР, може да мине и през касата. Понякога се налагат и други изследвания, напр. на зрителен периметър. След като се уточни дали има пролактином, колко е голям, къде е разположен, се преценява поведението - да се премахне оперативно или да се лекува консервативно (с бромокриптин или каберголин). Можеш да си вземеш лекарствата частично през касата.

Откриването на един проблем не изключва наличието и на други, така че ти предлагам следното - днес последно да нямаш сили, а от утре да се стегнеш и да продължиш напред - тук има много информация, прочети я. Има много добронамерени хора, които ще споделят с тебе през какво са преминали и как са се справили.

Добре дошла на борда!  :)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Ноември 28, 2006, 14:34:18 pm
Азпък друго се чудя, след като си направих рентгенова снимка на хипофизата и ендокринолажката я прегледа ми каза , че вксичко е в норма, на все пак ако искам да ме видят и на ЯМР да ходя пак другия месец при нея. Та не схванах ако всичко е наред , защо да ходя сега и на ЯМР? Има ли смисъл или е за по-голяма сигурност?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Мели в Ноември 28, 2006, 14:35:12 pm
ЯМР дава по-добра диагностика, предполагам затова.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Ноември 28, 2006, 15:13:06 pm
Мерси Мели за това , че ни ориентираш, ще отида поне се надявам да е от здравната каса , иначе ЯМР струва 250 лв.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kotana в Ноември 29, 2006, 19:49:36 pm
Днес си направих изследване и отново пролактинът-три пъти над нормата.Нямам повече сили.

Високото ниво на пролактин изисква да се уточни състоянието на хипофизата - чрез КТ или ЯМР, може да мине и през касата. Понякога се налагат и други изследвания, напр. на зрителен периметър. След като се уточни дали има пролактином, колко е голям, къде е разположен, се преценява поведението - да се премахне оперативно или да се лекува консервативно (с бромокриптин или каберголин). Можеш да си вземеш лекарствата частично през касата.

Откриването на един проблем не изключва наличието и на други, така че ти предлагам следното - днес последно да нямаш сили, а от утре да се стегнеш и да продължиш напред - тук има много информация, прочети я. Има много добронамерени хора, които ще споделят с тебе през какво са преминали и как са се справили.

Добре дошла на борда!  :)

Мели, аз бях с висок пролактин. След прием на бромокриптин - в началото по 1 табл. дневно после по 1/2 /сега също по 1/2 поддържаща доза/ свалих прилактина и сега е в норма. Правих ЯМР - всичко е о.к. Правих изследване на периферията - също е О.К. Според теб от какво може да се е покачил след като няма причини - според изследванията и нужно ли е да го пия вече този пролактин? Ще се вдигне ли ако го спра при положение, че нямам пролактином. Док /ендокриноложка/ каза че трябва да се пие до 7 месец от евентуална бременност - ти какво мислиш по въпроса? Може ли да ми стане нещо от продължителен прием на бромокриптин? За мен е важно да чуя и твоето мнение.
 :youwoman:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: soft в Ноември 29, 2006, 19:51:46 pm
Здравейте отново.Във връзка с писмото на didi,аз винаги съм си правила изследванията на пролактина на 21ден след началото на менструацията.знае ли някой точно в кои дни се прави?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Мели в Ноември 29, 2006, 21:21:52 pm
Котана, независимо, че нямаш пролактином, хипофизата ти произвежда повече пролактин и ако спреш лечението, е възможно пак да се покачи. Може да се намалява още дозата и да се приема не всеки ден.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Ноември 30, 2006, 00:27:58 am
Здравейте отново.Във връзка с писмото на didi,аз винаги съм си правила изследванията на пролактина на 21ден след началото на менструацията.знае ли някой точно в кои дни се прави?
Soft, според моя гинеколог, трябва да се прави м/у 20 и 25 ден след началото на менструацията и първия път го правих на 23 ден. След ЯМР и потвърден пролактином, ендокринолога ми каза че няма значение от деня и от тогава контролните изслезвания си ги правя когато аз си реша без да спазвам условия като ден от цикъла или никакъв секс предишната вечер.
А за поне 20 мин-то лежане преди изследването са единодушни  :)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kotana в Ноември 30, 2006, 21:36:36 pm
Котана, независимо, че нямаш пролактином, хипофизата ти произвежда повече пролактин и ако спреш лечението, е възможно пак да се покачи. Може да се намалява още дозата и да се приема не всеки ден.

Благодаря ти Мели. Ще се консултирам с ендокриноложката ми.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Декември 01, 2006, 12:00:37 pm
Цитат
Soft, според моя гинеколог, трябва да се прави м/у 20 и 25 ден след началото на менструацията и първия път го правих на 23 ден. След ЯМР и потвърден пролактином, ендокринолога ми каза че няма значение от деня и от тогава контролните изслезвания си ги правя когато аз си реша без да спазвам условия като ден от цикъла или никакъв секс предишната вечер.
А за поне 20 мин-то лежане преди изследването са единодушни  :)
Цитат

Аз съвсем се обърках , защо тогава ендокриноложката ми каза , че е най-добре да си пусна пролактина в 3-тия ден от МЦ, а сега според вас излиза че трябва да е м/у 21 и 25 ден ....ами сега?! :ask:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Декември 01, 2006, 20:25:43 pm
Marina, миличка според мен най-добре потърси второ мнение от лекар, незная нищо повече от това което вече писах в предния пост.  :balk_113:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: soft в Декември 01, 2006, 22:09:23 pm
Марина,мила,когато за първи път си правих изследване на хормоните си спомням,че имаше точно определени дни за тях.Тъй като другите ми бяха в норма ,а продължих да изследвам само пролактина,запомних,че трябва да се прави на 21 ден от началото на МЦ.Най-добре е обаче да се консултираш отново със специалист.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Декември 05, 2006, 09:41:23 am
Аз пък изследвам Пролактина от 3 до 5 ден от началото на цикъла. 8O
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Декември 05, 2006, 13:57:09 pm
Като отида до поликлиниката тези дни пак ще питам, но и на мен така ми каза в 3-ти ден да го пусна.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: radosttinka в Декември 10, 2006, 17:05:19 pm
Здравейте! :)
И аз имам този проблем с пролактина не е много висок 547 е но и естрадиола и LH i FSH не са в норми. Тепьрва започвам да ходя по доктори не знам какво да очаквам. Изписаха ми бромокриптин по 1 хапче сутрин и вечер. Не е ли много? Ходих и на ендокринолог не ми назначи никакви изследвания каза да пия бромокриптина 30 и след тдва пак да отида. Не ми каза какво ми има или поне какво може да е но на амбулаторния лист прочетох диагноза ов.дисфункция. Не знам какво е но не звучи добре.Тези дни трябва да повторя изследванията така ми каза гинеколожката и да отида пак на преглед с резултата от посещението при ендокринолога. Не знам какво да очаквам и правя сляпо всичко което ми кажат докторите. Опитвам се да бьда спокойна но се притеснявам това незнание е убийствено. :(
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: radosttinka в Декември 10, 2006, 19:23:51 pm
Забравих да напиша реф. стойности
( 29,47 - 513,04) правих изследванията на 3 ден от МЦ
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Декември 11, 2006, 10:58:30 am
Здравейте момичета! Отдавна не съм писала, но все времето не стига - работа, ангажименти, учене... А СЕГА ЗАКЪСНЕНИЕ - 20 дена!!!! Не знам обаче дали да се радвам или не , защото мисля че е хормонален проблем. Просто нямам никакво усещане.... Днес обаче съм на преглед и ще разбера. Имам надеждица, но ................ Въпреки всичко интересуваме инсеминацията/съпружеска/. Някой спомена, че е правил. Моля, напишете подробности - къде я правихте, какви изследвания предварително, колко струваше и т. н. Благодаря ви!
Стискайте ми палци днес въпреки съмненията ми.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Декември 11, 2006, 11:38:46 am
Късмет Шеди, дано да е станало чудото !!! :lol:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Декември 11, 2006, 19:18:17 pm
Здравейте! :)
И аз имам този проблем с пролактина не е много висок 547 е но и естрадиола и LH i FSH не са в норми. Тепьрва започвам да ходя по доктори не знам какво да очаквам. Изписаха ми бромокриптин по 1 хапче сутрин и вечер. Не е ли много? Ходих и на ендокринолог не ми назначи никакви изследвания каза да пия бромокриптина 30 и след тдва пак да отида. Не ми каза какво ми има или поне какво може да е но на амбулаторния лист прочетох диагноза ов.дисфункция. Не знам какво е но не звучи добре.Тези дни трябва да повторя изследванията така ми каза гинеколожката и да отида пак на преглед с резултата от посещението при ендокринолога. Не знам какво да очаквам и правя сляпо всичко което ми кажат докторите. Опитвам се да бьда спокойна но се притеснявам това незнание е убийствено. :(
Здравей Радостинка! И на мен ми изглежда прекалено ударна тази доза! 8O Защо не се консултираш и с друг ендокринолог! Пролактина ти е малко над горна граница, но може и да не са спазени условията при вземане на кръв затова да е малко над норма. Така, че не се притесняваи! Успех!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: radosttinka в Декември 12, 2006, 16:49:27 pm
Благодаря за отговора Faith! :)Но сега съм още по-объркана 8O, (първо да спомена, че лечението с бромокриптина ми го назначи гинеколожката - по 1 сутрин и вечер 20 дни , а след това по 1/4:ендокриноложката пък каза на база на същите изследвания да пия по 1 сутрин и вечер 30 дни след това 30 дни да пия по едно и после да отида пак за да направим изследвния и да каже как да продължа с лечението) гинеколожката от своя страна пък иска от мен да повторя изследването на пролактина на 20 ден и след това да отида на преглед.Днес направих това изследване и сега резултата е съвсем противоположен 16.6 при реф. стойности29.47-513.04.Дали нещо не ми объркаха диагнозата и пролактина да е бил висок поради стрес или нещо такова(въпреки че се страх да изпълня условията преди изследването) или е нормално да падне толкова ниско.Утре имам час при гинеколога надявам се да ми обясни, Но се питеснявам и ми се иска да разбера нещо предварително.Това дали има нещо общо и с това че пак ми закъснява(мислех си че тия лекарства ще го регулират тоя Ц)?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Декември 13, 2006, 08:44:13 am
Здравейте, хайде да се похваля:) Сдобих се с протокола за Достинекс, и рецептурна книжка си извадих. Но много хубаво не е на хубаво. В няколко аптеки, които обиколих няма Достинекс 8O Днес прадължавам с търсенето. Стискайте палци :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Mimi. в Декември 13, 2006, 09:28:29 am
Честито Ники. :balk_47:
Достинекс има в аптеката на Марешки в улицата от дясно на  супера на Вл.Варненчик.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Декември 13, 2006, 10:29:49 am
Благодаря ти Мими:) Намерих си Достинекс в Санита на Ген. Колев :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Декември 13, 2006, 16:25:46 pm
Благодаря за отговора Faith! :)Но сега съм още по-объркана 8O, (първо да спомена, че лечението с бромокриптина ми го назначи гинеколожката - по 1 сутрин и вечер 20 дни , а след това по 1/4:ендокриноложката пък каза на база на същите изследвания да пия по 1 сутрин и вечер 30 дни след това 30 дни да пия по едно и после да отида пак за да направим изследвния и да каже как да продължа с лечението) гинеколожката от своя страна пък иска от мен да повторя изследването на пролактина на 20 ден и след това да отида на преглед.Днес направих това изследване и сега резултата е съвсем противоположен 16.6 при реф. стойности29.47-513.04.Дали нещо не ми объркаха диагнозата и пролактина да е бил висок поради стрес или нещо такова(въпреки че се страх да изпълня условията преди изследването) или е нормално да падне толкова ниско.Утре имам час при гинеколога надявам се да ми обясни, Но се питеснявам и ми се иска да разбера нещо предварително.Това дали има нещо общо и с това че пак ми закъснява(мислех си че тия лекарства ще го регулират тоя Ц)?
  8OА ти пи ли хапчетата, че е паднал толкоз?  По принцим от това лекарство ще ти се нормализира цикъла. И оволацията ще ти я възстанови, но просто тази доза ми се стори прекалено ударна, поне по половинки да бяха за начало... Аз почнах по половинка няколко дни после минах на цяла, обаче половин сутри и половин вечер и сега съм на половинки вечер и нормален пролактин.  Най-добре доктора ще ти каже. Успех!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Декември 13, 2006, 17:49:15 pm
Здравейте! :)
И аз имам този проблем с пролактина не е много висок 547 е но и естрадиола и LH i FSH не са в норми. Тепьрва започвам да ходя по доктори не знам какво да очаквам. Изписаха ми бромокриптин по 1 хапче сутрин и вечер. Не е ли много? Ходих и на ендокринолог не ми назначи никакви изследвания каза да пия бромокриптина 30 и след тдва пак да отида..........

На мен ми се струва че няма нужда изобщо да пиеш хапчета за понижаване, пролактина ти почти в норми, съвсем малко отгоре, което маже да означава че си бързала като си ходила, може нещо да си била притеснена или напрегнат, може нещо да те е стреснало преди това, може да е дори от убождането на иглата и въобще доста неща. Ако е висок то трабва да е доста повече и то при поне три различни изслидвания на хормона, през известно време поне 10-тина дни помежду им.  И нали знаеш деня преди това изследване не се прави секс, тренировка, усилен физически труд защото пролактина тогава се качва и спада бавно и постепенно. А като отедеш да ти взимат кръв преди да я дадеш поседни и си почини спокойно поне 15-тина минути ако искаш всичко да е направено по правилата.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Декември 13, 2006, 22:41:18 pm
4естито Ники  :wink:
за колко време ти е протокола (предполагам имаш предвид заверен от касата най-накрая)?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Декември 14, 2006, 03:21:15 am
Протокола ми е за 6 месеца. Заверен ми е от касата. Подадох си документите на 23.10 и на 12.12 го получих 8O Изчака ми се чакалото, но устоях на напрежението. Днес изпих първото хапченце :D Ей, момичета не се отказавйте, касата точно това чака. Правят го трудно за да се откажем. Ама ние сме инати нали :lol:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: radosttinka в Декември 14, 2006, 09:09:30 am
Благодаря ви за съветите! :)
Отидох на гинеколок и лекарката каза, че е нормално след като съм пила бромокриптин пролактина да падне толкова. Сега трябва да пия по 1/4 вечер за да дотигне нормални граници и в следващите няколко месеца цикъла ми да се нормализира.Интересното е ,че лекарката се съмнява за бременност, което много ме изненада 8O, защото изобщо не очаквах нещо да е станало този месец. Но тестовете показват само 1 черта :(. Може още да е рано или просто да ми дойде тия дни. Ще почакам още малко и ако продължава да ми закъснява ще направя втори тест все пак са все още 3 дни закъснение. Стискайте палци!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: heart в Декември 14, 2006, 18:05:21 pm
Момичета, изследване за пролактин се прави по всяко време на цикъла, като се спазват опредлени правила - да си починал, да не са докосвани гърдите преди изследването, да не са се консумирали месни храни.
Аз също имах голяма сага с моя пролактин и въпреки всичко при доста високи граници забременях. А ми беше завишен от прием на парлодел 1 месец, т.к. моята лекарка реши, че щом е на горна граница на реф. стойности трябва да приемам парлодел. И след като го спрях пролактина ми се повиши двойно и така всеки месец се повишаваше по-малко. В крайна сметка намерих читава ендокриноложка, която каза, че само ще следим стойностите и през това време забременях със стойност на пролактина около 1300.
Така че ако има съвсем леки отклонения в стойностите - моят съвет е да не бързате с приема на парлодел или бромокриптин преди да си направите поне 3 изследвания, за да проверите как варират стойностите.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Декември 14, 2006, 18:55:27 pm

Аз също имах голяма сага с моя пролактин и въпреки всичко при доста високи граници забременях. А ми беше завишен от прием на парлодел 1 месец, т.к. моята лекарка реши, че щом е на горна граница на реф. стойности трябва да приемам парлодел.
heart, нещо не разбирам! Как така ти е бил повишен в следствие от приема на парлодел??? :ask: та нали парлодела е точно за смъкване на пролактина... Съгласна съм с теб, че при едно леко повишение на база едно изследване не трябва веднага да се бърза с хапчетата, НО трябва да се установи от какво идва повишението. Недопустимо е с аденом на хипофизата ти да седиш и само да си наблюдаваш дали ти растат или не показателите! При повишен пролактин обикновено нямаш овулация, но явно има изключения щом ти си забраменяла със стойност 1300. :D Факт е, че аз със стойност 600 нямах овулация, така, че стигаме пак до това, че всеки си е индивидуален. :balk_80: e хайде останете си със здраве и дано скоро  ни сполети твоята съдба мило сърчице! :babydust: :hug2:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: heart в Декември 14, 2006, 22:36:47 pm
Faith, след спиране на парлодел не по спадаща схема, точно месец след прекратяване на приема му стойностите на хормона се повишават двойно, а може и повече.

А ето и моя случай: направих само едно изследване и стойностите на пролактина бяха 590 при горна граница на реф. стойности 619. И лекарката ми предписа парлодел за 1 месец, после го спрях и след месец пролактина беше двоен. После след месец още повече - не 1300, а а към 1600. След този 1 месец прием на парлодел повече не съм взимала. Просто си го изследвах всеки месец и чаках да ми блокира овулацията. Но така и не дочаках. бях супер притеснена, но това въобще нямаше да се случи, ако не бях пила парлодел.
За аденома си права. Аз ходих на ЯМР - за щастие не ми бе открит аденом.
Мисълта и специално за пролактина е да НЕ се бърза с приема на лекарства. Всички знаем, че това е хормон на стреса и на едно изследване може да е висок, на друго не. Така че са нужни поне 3 изследвания, за да се прецени най-точно.

Успех, момичета!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Декември 15, 2006, 09:43:34 am
Faith, след спиране на парлодел не по спадаща схема, точно месец след прекратяване на приема му стойностите на хормона се повишават двойно, а може и повече.


Aз незнаех, че има друга схема освен  спадащата и постепенно покачващата, :dontknow: нали това е идеята на самата схема постенно да пригодиш организма към съответните лекарства и постепенно да го отвикнеш...При рязкото спиране явно организма се шокира и качва пролактина! Парлодела (бромокриптина) доста трудно се понася от организма,затова е нужна схема на прием. Аз го пия вече година и още чувствам страничните му действия, но пък си задържам пролактина около 300 само с половинка. : :) за съжаление на мен ми беше открит пролактином, така, че аз явно ще си го пия цял живот :roll:  :goodluck:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: heart в Декември 15, 2006, 11:17:53 am
Тя онази лекарка, уж светило в областта на стерилитета направо ми предписа парлодел само за 1 месец. Аз тогава не бях чела нищо за порлактина и си изпих дозата. След това започна сагата с пролактина.
Съжалявам, че ще го пиеш цял живот. Нищо не се знае.
Хубавото е, че с лекарства пролактина лесно се регулира и ако нямате други проблеми, бебо може много скоро да се получи.
Стискам палци!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Декември 15, 2006, 11:37:33 am

Хубавото е, че с лекарства пролактина лесно се регулира и ако нямате други проблеми, бебо може много скоро да се получи.
Стискам палци!
За съжаление имаме проблеми и с армията на мъжа ми, която е доста  малобройна...абе гола вода сме и двамата :!: :| но какво да се прави всеки си носи кръста, няма да се отказваме я...ще се борим до край! Януари живот и здраве ни предстои 3-то икси...силно се надявам да е успешно! :) Мерси за палците и много цунки и гушки на бебчо! :kiss: :bighug:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: heart в Декември 15, 2006, 16:21:34 pm
Благодаря ти! И при нас основният проблем беше при мъжа ми - много лоша спермограма. Но все пак забременях по естествен път, и аз още не мога да си го обясня. И ние бяхме за икси.
Дано дядо Коледа ви донесе едно чудо и да не стигате до икси!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Декември 15, 2006, 17:18:03 pm
Oх незнам какво ще е това чудо...цяло чудо е, че изобщо се намират сперматозоидчета :|много сме зле с бройката, с подвижността и сме неспасяем случай! Както и да е ...при вас чудото е станало наистина! :D Бъдете живи и здрави!  :balk_15:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: danilabg в Декември 15, 2006, 22:50:07 pm
Здравейте. На мен ми откриха висок пролактин преди два месеца - 1330 при реф.граници от 43 до 621. Изписаха ми бромокриптин. Сега в момента пия от него само по 1/2 вечер. Вчера си правих ново изследване и резултата е 627 при реф.гр. от 43 - 621. Ендокриноложката ми каза че  е добре но мен ме притеснява това че все още е над нормата. Каза ми да пия Бромокриптина до настъпваща следваща бременност. Искам и вашето мнение.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: heart в Декември 16, 2006, 12:44:14 pm
Данила,

щом са ти назначили бромокритпин трябва да го пиеш до края на третия месец при настъпила бременност. Поне така процедират повечето лекари.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: didiA в Декември 17, 2006, 00:53:41 am
Здравейте!
Разбрах, че има изисквания, които трябва да се спазват преди изследване на пролактина, но не ми е ясно защо?
Досега изследванията ми са правени без съблюдаване на тези условия и винаги пролактинът е бил в реф.граници.
Този месец, обаче, за пръв път се установи повишен пролактин - 28 ng/ml /при реф. 1.39-24.2/. Преди вземането на кръв ме оставиха да полежа 20-на минути, но нощта преди изследването почти не бях спала. Реших да повторя изследването, но цяла седмица не ми е възможно да направя това, тъй като не ми се събират по 8 часа сън в денонощие. В нашето семейство не се ляга по-рано от 1-2ч. през нощта, а и по принцип в днешно време животът е толкова динамичен, че състоянието на покой и др.екстри не са характерни за организма.
Т.е. въпросът ми е - значи ли, че спазвайки изискванията преди изследването, се получава реална представа за нивата на този хормон в организма на човека в естествените му условия на живот?
Как мислите?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Мели в Декември 17, 2006, 01:04:49 am
Нивата на хормоните са променливи величини, не са константни. Нормите са изработени за някакъв вид условия (примерно на гладно, сутрин, на 3 ден от МЦ и т.н.).
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: didiA в Декември 17, 2006, 01:24:05 am
Мели, благодаря ти за бързия отговор!
Вече ми се изясни защо се поставят изисквания.
Но това значи, че ако си в постоянен стрес, напрегната работа, недоспиване и т.н. нивата на хормона при тези условия на живот може да са в много по-високи стойности от нормалните, или греша?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Мели в Декември 17, 2006, 01:26:53 am
Ами да, да, но не при всички хора изброените от тебе условия водят непременно до повишаване нивото на пролактина. Има и такива, на които не им се отразява по този начин.  :)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Декември 21, 2006, 16:59:08 pm
Мели, благодаря ти за бързия отговор!
Вече ми се изясни защо се поставят изисквания.
Но това значи, че ако си в постоянен стрес, напрегната работа, недоспиване и т.н. нивата на хормона при тези условия на живот може да са в много по-високи стойности от нормалните, или греша?

Пролактина се повишава при стрес от всякакъв род, при неспане, при секс, при физически занимания или спорт, при пиене на алкохол и въобще много подобни неща, но определено както каза Мели на всеки му се отразяват различно и може да се повлияе или пък да не се повлияе.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Януари 14, 2007, 19:54:14 pm
Момичета, от скоро посещавам този форум и чета всичко, което пишете за този проклет пролактин. И аз сум със същия проблем - висок пролактин и микроаденом на хипофизата. Моля ви ако някоя от вас знае добър ендокринолог В Пловдив, нека ми тевлефон за връзка с него.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Януари 15, 2007, 11:48:15 am
Момичета да ви се похваля!!! Ето че вече трети месец от както минах на Достинекс пролактина ми и в норми и то дори беше започнал да клони към долна граница , намалих дозата и сега е многа добре, а като по чудо втори месец пускам и всички останали хормони и те са се заковали в нормите и не мога да повярвам. Като се сетия как ми се бяха разбъркали всичките хормони през лятото и се бях отчаяла. Явно Достинекса добре ми влияе, за разлика от Парлодела , който така и не успя да ми смъкне пролактина. :lol:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Мели в Януари 15, 2007, 11:51:47 am
Момичета, от скоро посещавам този форум и чета всичко, което пишете за този проклет пролактин. И аз сум със същия проблем - висок пролактин и микроаденом на хипофизата. Моля ви ако някоя от вас знае добър ендокринолог В Пловдив, нека ми тевлефон за връзка с него.
Д-р Орбецова или друг колега от клиниката по ендокринология в МУ, на бул. Васил Априлов 15А, тел. 602 486 и 602 395.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Януари 15, 2007, 16:39:20 pm
Много Ви благодаря за бързия
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Януари 15, 2007, 16:42:41 pm
Много Ви благодаря за бързия отговор, аз лично вече лежах в ВМИ и съм се спряла засега на докрор Минчева. Незнам доколко избора ми е правилен, но в момента посещавам доктор Мечкаров и не съм много удовлетворена от него - все пак за 3 месеца успях тази седмица най-накрая да си взема Достинекса и сега ще мисля какво да правя по-нататък.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: buba_ste в Януари 15, 2007, 18:37:36 pm
Здравейте момичета. Някой знае ли дали високия пролактин може да е причина за ЛУФ синдром?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Януари 15, 2007, 19:33:20 pm
може
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: buba_ste в Януари 15, 2007, 19:59:01 pm
Благодаря Лили. Някой има ли идея къде може да се прочете по-подробно за връзката на пролактина и ЛУФ или пък да даде повече подробности.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: T6 в Януари 16, 2007, 13:36:49 pm
Здравейте отдавна не съм се появявала. Но досега всичко беше горе-долу в ред. Нямам аденом на хипофизата. Доста време пролактина ми беше в норма. Намалих бромокриптина на половин табл. дневно. Стойностите бяха в норма отново. След което намалихме на четвъртинка и докторите ме посъветваха постепенно да го спра/ през ден даго вземем, после през два и т.н./ Няма и месец обаче откакто го спрях и правя изследване - пролактина ми е 692 при горна граница на нормата 512. Сега започвам процедурата по осигуряване на Достинекс. Моля, някой да ми разясни подробностите, защото със сигурност няма да ми обяснят както трябва и ще има да се лутам в бюрокращината. Разбрах, че с направление отивам в болница и след престой от 2-3 дни ми издават някакъв документ. ... и т.н.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Януари 16, 2007, 14:13:09 pm
Зареди се с много търпение  :( След престоя в болницата ти издават експертно мнение, защо се нуждаеш от Достинекс. Останалите документи се оформят от Ендокринолога. Пожелавам ти успех и ти стискам палци  :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Януари 16, 2007, 19:26:15 pm
...След което намалихме на четвъртинка и докторите ме посъветваха постепенно да го спра/ през ден даго вземем, после през два и т.н./
правиш ли опити да забременееш. защо така те посъветваха.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: lilia_n_s в Януари 17, 2007, 11:25:30 am
Здравейте!
И аз да се запиша при Вас.
В началото на месеца си правих хормонални и се изненадах от резултата: ВИСОК ПРОЛАКТИН!
За първи път ми се случва. Правила съм и друг път изследвания.
Гинеколожката ми ми изписа Парлодел по 1/2 всеки ден.
Май направих грешка. Чак в петък съм на преглед при ендокринолог и ще видим той какво ще каже.
Ще искам ЯМР и се надявам да успея да си уредя Достинекс, з-о от този бромокриптин кръвното ми пада до 50/80.
Интересното е, че аз нямам проблеми с цикъла, нито съм наддала на килограми, дори напоследък съм 2-3 кг. под нормалното ми тегло.

Много съм притеснена, з-о исках пролетта да направя замразения трансфер, а с този пролактин не може, а и мисълта, че ще го пия цял живот ме депресира още повече (не стига, че ще си пия цял живот хапчетата за щитовидната ами сега и тези).

И едно въпросче: Може ли лекарствата за щитовидната жлеза да са повлияли и затова да се е увеличил Пролактина? (аз съм с хипофункция и пия Еутирокс по 100 гами на ден)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Януари 17, 2007, 11:55:20 am
бромокриптина не е за цял живот. при бременност постепенно се намалява и накрая се спира :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: lilia_n_s в Януари 17, 2007, 12:06:06 pm
Благодаря Лили!
Успокоих се малко!
Ще видим сега какво ще излезе на ЯМР.
Все още не съм казала на майка ми за тази възможност, за да не я плаша. Надявам се, че поне с хипофизата ми нещата ще са добре.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Януари 17, 2007, 12:32:23 pm
колко ти е повишението.
преди ок 2 год и аз бях поставена пред избор да правя или не ямр. затърсих лекар да ми даде направление. не намерих. междувременно прочетох всичко изписано по въпроса и накрая се отказах от ямр
1. дори да намериш направление за процедурата (малко вероятно) при всички случаи си плащаш контрастното вещество
2. и да имаш, и да нямаш аденом лечението все е едно - бромокриптин. операциите отдавна са отречени като опция.
е тогава като независимо от резултата лечението е едно и също защо да се подлагам на излишно облъчване и да хвърлям излишни пари на вятъра. с направление 250 лв, без направление от 500 нагоре според зависи от болницата където ще правиш ямр.
помисли го пак. и се консултирай и с поне 2-ма лекари абсолютно необходимо ли е да го правиш.
успех в свалянето на пролактина и в процедурата по замръзените на пролет
и аз съм на парлодел от ок 2 год. пада ми кръвното естествено, но се свиква...особено като знам цената на достинекса...по-добре кръвното да ми пада отколкото джобните да ми спадат със страшна сила :lol:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: lilia_n_s в Януари 17, 2007, 12:41:19 pm
Решила съм да направя всички възможни изследвания и да съм наясно със ситуацията. Искам да знам какво точно лекувам.
Преди инвитрото преди 1 година не направих имунологични и генетични (никой не ми каза, че трябва), а след като падна бебето си ги самоназначих и се оказа, че имам имунологичен проблем. Освен това се оказа, че имам и проблеми със щитовидната жлеза.
Затова съм решила да направя всичко, за да съм наясно.
Аз тепърва отивам на ендокринолог и смятам да посетя поне двама специалисти. След това ще докладвам какво са ми казали.

Лили много си мила!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Януари 17, 2007, 12:49:58 pm
абе така е. подкрепям принципно че трябва да се провери всичко. но някои неща наистина няма сми. и аз така като тебе се тръшках - ямр та ямр. на всяка цена. тодорова ме убеди че след като така и така се влияя от парлодела, дори и да има аденом пак с парлодел ще се третира а няма да се реже, с малко повишение съм и въобще ямр наистина е излишно най-накрая кротнах. ама всеки си решава сам естествено. щом си твърдо решена направи го. особено ако това ще ти донесе спокойствието от което имаш нужда. желая ти успех този път. спомням си предишното ти ин витро много добре. гадно ми беше за резултата :(. трябва а успееш този път. мда. пиши след консултацията с ендокринолозите какво са те посъветвали и всичко.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Януари 17, 2007, 22:10:34 pm
lilia_n_s аз съм на същото мнение, че трябва да се направят всички изследвания за да няма изненади после и по повод това - не е толкова трудно да си уредиш ЯМР и достинекс през касата /или поне преди половин година не беше/ и не се плаща нищо и за двете. За щитовидната жлеза съм на L-thyroxin 100 и dostinex за пролактина, като свикнеш веднъж с идеята че се налага да ги пиеш до безкрай просто става навик и не го мислиш. И не смятам че L-thyroxin-а влияе за увеличаването на пролактина, по-скоро проблемите със щитоидната жлеза въздействат в/у него, по тази причина при мен по-късно се разбра че освен аденома има и друг проблем.
И все пак не забравяй че този хормон е стресов и причините за високите стойности могат да са всякакви. Не е здравословно да мислиш, че имаш проблем със всичко за което има и най-малка вероятност, опитай се да мислиш позитивно - на каквото и да се дължи този висок пролактин има доказани лекарства, които го регулират! Успех!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: lilia_n_s в Януари 18, 2007, 09:07:33 am
maia_st знам, че трябва да мисля позитивно, но искам да съм наясно с нещата. Надявам се поне ЯМР-то да не покаже нищо.
Пак ще пиша като го направя.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Марито в Януари 18, 2007, 11:23:03 am
Лилия, мисля, че излишно се притесняваш. Аз, бях с Пролактин - 3350 при мах стойност 511. Правих ЯМР - всичко беше ок. Пих и Достинекс и Парлодел, последно минах на Бромокриптин, защото е най-евтино и ето, сега съм бременна! Така че моля те успокой се. :bighug:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Януари 18, 2007, 12:33:05 pm
И при мен се оказа , че всичко е наред с хипофизата и няма аденом, при положение , че бях доста време с пролактин около 2000  и отгоре при макс.граница 500 . КАто менах на Достинекс и всичко се оправи много бързо. Преди това с Парлодела нищо не се получаваше - все висок си седеше въпреки конската доза и всичките му странични ефекти-явно не беше моето лекарство. :lol:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Януари 18, 2007, 16:22:37 pm
Момичета да ви питам нещичко, колко време след като започнеш да пиеш Достинекс, пролактина започва да спада?  Аз го пия вече месец и половина, дали да пусна изследване вече? :ask:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: sonnenschein в Януари 18, 2007, 16:44:26 pm
Ники, при мен се повлиява още на втората седмица като го пия по една таблетка на седмица. Доколкото си спомням ти го пиеш по две, така че според мен можеш вече да направиш изследване.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Януари 18, 2007, 16:56:32 pm
 :thankyousign:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: buba_ste в Януари 18, 2007, 20:41:08 pm
Здравейте. Миналата седмица си пуснах всички хормони е лаборатория Кандиларов. Пролактина ми беше 1153. Ходих на ендокринолог и той каза че трябва да се направи ЯМР, но преди това да изследвам пак 2-3 пъти пролактина и аз слушам и изпълнявам
в понеделник в Бодимед пролактин - 150 ???? не повярвах, помислих че са пропуснали някоя цифра
във вторник в Бодимед пролактин - 348
вчера в Цибалаб пролактин - 330.
Всичките пъти съм спазвала необходимите условия - сън, без месо предишния ден, без кафе и гледах да съм спокойна..
Да не говорим че ТСХ от Кандиларов миналата седмица ми е 4.2, а от Цибалаб вчера 2.9,. ТАТ от Кандиларов 112, а от Цибалаб - 30...може ли толкова много да варират резултатите????на кого да вярвам......
Явно преди да се предприеме лечение трябва по няколко пъти да се изследваш......
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Януари 19, 2007, 10:20:34 am

Явно преди да се предприеме лечение трябва по няколко пъти да се изследваш......

buba_ste, да добре е поне два пъти да пуснеш изследването, все пак и по лабораторийте стават грешки! :| Но е хубаво да се съсредоточиш в една лаборатория ,а не така безразборно да ги пускаш тук там! Първият път пролактина може да си го качила от уплах или нещо друго, понякога човек си мисли, че владее положението и е спокоен, но далеч не е така! Мисля, че с пролактина  ти всичко е ок! Според Кандиларов тсх и тат са ти на горна граница :| неискам да казвам лоши неща за цибалаб, но съм чувала доста негативни мнения за тях! :( Но пак ти казвам хубаво е изследванията да са ти от една и съща лаборатория! :goodluck:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: RainboW в Януари 19, 2007, 10:34:30 am
Момичета да ви питам нещичко, колко време след като започнеш да пиеш Достинекс, пролактина започва да спада?  Аз го пия вече месец и половина, дали да пусна изследване вече? :ask:

При мен достинекса доста бързо повлия маже би след 2-3 седмици Пролактина ми беше спаднал на долна граница и трябваше да нямаля дазата. :lol: Тогава видях , че и всички други хормани ми се бяха нормализирали. Явно, че като е висок Пролактина и доста разбърква и другите хормани.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: krelex в Януари 20, 2007, 11:48:57 am
Здравейте,
за първи път влизам в този форум и ще съм ви благодарна за отговорите.Прочетох доста по темата висок пролактин, но пак не съм съвсем наясно.
Направих си хормонални изследвания и пролактина ми е 726 през фол.фаза.Нормата е до 619.Имам 4ас за д-р Кавърджикова в мед. ц-р Вега.Някой има ли впечетления от нея.Добър специалист ли е?И всъщност въпросът ми е това висок пролактин ли е и трябва ли да си правя МР.Благода ри ви много и късмет на вси4ки   :)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: lilia_n_s в Януари 20, 2007, 14:07:48 pm
Благодаря за подкрепата и за информацията.
Лекарката каза, че при такива нива не се налага ЯМР и успя да ме убеди. Даже ми намали дозата на Парлодела - по 1/2 през ден.
След 1 седмица пак ще го изследвам.
Тя твърди, че половите ми хормони са си наред и, че ще успеем да овладеем ситуацията!
Намали ми и дозата на Еутирокса. Каза, че и той може да е повлиял, ако ми е дошъл в повечко. Затова ми пусна и щитовидни хормони.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Януари 20, 2007, 16:04:53 pm
ако се опита да ти спре изцяло парлодела преди да си забременяла непременно се консултирай с поне още 1 специалист. препоръчвам тодорова естествено :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Януари 21, 2007, 14:21:02 pm
здравейте отново!
lilia_n_s защо се отказваш толкова бързо от ЯМР, нима не искаш да знаеш дали имаш или не аденом?
На мен лично цялата процедура и изледвания (ЯМР, хормони, влизане в болница, вземане на Достинекс) ми излязоха безплатни, т.е. само с направление за ендокринолог от личния лекар. И също така мисля че ако ЯМР-то е толкова опасно (имам предвид облъчването) няма да е най-препоръчваното изследване в нашия случай, нали?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Януари 22, 2007, 14:35:07 pm
Здравейте, днес си пуснах контрола на пролактина. Току що си взех резултата 22.04 mlU/l (реф 90-523)  8O Аз такъв пролактин в живота си не съм виждала. Дали има отношение към резултата, че вчера съм пила Достинекс. Абе казахте ми вие, че дозата ми е конска :D Утре отивам при док, май ще намалим дозата.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Януари 23, 2007, 16:52:39 pm
...lilia_n_s защо се отказваш толкова бързо от ЯМР, нима не искаш да знаеш дали имаш или не аденом?
защото лечението във всички случаи е бромокриптин. ямр е имало смисъл да се прави когато решението е било бромокриптин или операция. сего когато лечението е бромокриптин или бромокриптин къде е смисъла да се подлагаш на това. какъвто и отговор да ти даде изследването решението все е бромокриптин. тука не става въпрос само до пестене на средства макар че и това не е малко.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Януари 23, 2007, 20:06:32 pm
ами според мен не е така понеже моето лечение е с достинекс, а за операция не мисля и да си помислям за момента
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Януари 23, 2007, 21:03:58 pm
достинекса е бромокриптин. доста по-пречистен но все пак бромокриптин. значи отново се връщаме там че решението е бромокриптин или бромокриптин. защо тогава се налага ямр според тебе
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: nadin13 в Януари 27, 2007, 12:31:07 pm
здравейте,
аз имам диагноза за поликистоза на яйчниците, но също така и повишени нива на пролактин, който не позволява да има овулация, което всички знаем до какво води...правих си ЯМР, но за щастие нямам аденом на хипофизата...
така в момента пия вече 6 месеца парлодел, за да намаля нивата на пролактина, но пък и не ми идва без да пия други хапчета..от парлодела не съм качила никакви килца (с което не мога да се похваля като пиех ДИане-35) :x
така пия дуфастон, за да предизвикам мензис, а после 5 дни по време на мензиса и кристилобегит, за да предизвикам овулация...
миналия месец като бях на лекар ми казаха, че имам прекрасна яйцеклетка, която би трябвало да може да се оплоди...след като си изпих дозата с дуфастон трябваше да ми дойде до 4-5дни, но вече минава повече от седмица и няма нищо. естествено си направих тест за бременност, но нищо.. :(
и сега въпросът ми е какво да правя ако не ми дойде, а не съм и бременна..дали на някой му се е случвало подобно нещо..много ще ме успокои...
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Януари 27, 2007, 12:38:26 pm
лекар му е майката. внимавай с клостила - чела си листовката му предполагам
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(ЯМР
Публикувано от: dr-h в Януари 29, 2007, 17:53:35 pm
Някой който има пролактином би ли ми написал дословно текста от ЯМР. Много ще съм Ви благодарна. Може да го изпратите и на e-mail &t.hristova@abv.bg
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Януари 29, 2007, 18:01:23 pm
Момичета аз нямам пролактином, но пролактина ми скача както си иска. Ходих в София в Клиниката по Ендокринология за отпускане на Достинекс, но от там ми казаха, че трябва да имаш нещо за да го получиш. С две думи ми отказаха. При вас как е? Всеки, който пие Достинекс ли има пролактином?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: sonnenschein в Януари 29, 2007, 20:52:31 pm
Дали има отношение към резултата, че вчера съм пила Достинекс.
Има отношение. Достинексът е депо. Пролактинът трябва да се измерва в деня, в който трябва да го пиеш, но естествено преди да е изпит. :)
достинекса е бромокриптин. доста по-пречистен но все пак бромокриптин.
Достинексът е Cabergoline. Парлоделът е Бромокриптин.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(ЯМР
Публикувано от: maia_st в Януари 29, 2007, 23:00:53 pm
Някой който има пролактином би ли ми написал дословно текста от ЯМР.
"Интраселарна, неголяма по обем /4/3мм/ огнищна лезия, органносвързана с аденохипофизата и локализирана медиално-парасагитално вляво и дорзално-непосредствено пред неврохипофизата, с хипоинтенсна характеристика на сигналите в Т1, която води до девиация на инфундибулума напред и контралатерално вдясно. ....Находката отговаря на питуитарен пикоаденом /пролактином/"
Миличка, надявам се да съм била полезна, но защо ти е необходим точен текст?!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: borea в Януари 30, 2007, 12:52:43 pm
Здравейте, момичета, да се включа и аз в темата за пролактина. От около месец съм с уртикария, която според двама независими алерголози най-вероятно е причинена от Parlodel-a, което пък от своя страна ще попречи на предстоящото ми инвитро. Та спрях го аз Парлодела от два дни (по решение на док) и ще чакам да видя дали уртикарията ще изчезне. Само че ме е страх, че ако причината е Парлодела, няма как да понижа пролактина преди инвитрото (Достинекса/ Cabergoline не го препоръчват при целящи забременяване).  Доста се порових из нета и на много места за регулиране на повишен пролактин препоръчват друг допаминов агонист – Quinagolide (търг. наименование Norprolac). Някой да е чувал нещо за него?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: sonnenschein в Януари 30, 2007, 14:09:17 pm
"Допаминови агонисти като пролактин- инхибитори:
Bromocriptin
Cabergolin
Lisurid
Metergolin
Quinagolide
Фармакология на NORPROLAC® Quinagolide :
Ендокринни функции:
Пролактиномите се редуцират в 10- 75%
Дозира се от 5 до 10 пъти по- ниско от Бромокриптина
Влияе върху допаминовите рецептори
Quinagolide действа като Bromocriptin в понижаването на патологично повишения пролактин и в отстраняването на клиничните симптоми при микроаденоми.
Пациенти и лекари определят Quinagolide  като по- добър от Bromocriptin по отношение на страничните действия и с последващото от това прекъсване на терапията.
93% от пациентите, които не реагират на Bromocriptin показват понижение на пролактина при лечение с Quinagolide.
90% от жените, приемащи Quinagolide са родили дете. По време на бременността не е установен растеж на пролактинома, тъй като пациентките са били лекувани и по време на бременността.
Quinagolide не повишава компликациите при бременност."
инфото е от www.kup.at/kup/bildsatz/43.ppt

Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: borea в Януари 30, 2007, 14:23:48 pm
много благодаря, sonnenschein. Ще взема да питам док дали не мога да заместя Parlodel/ Bromocriptin с Quinagolide. Това, че 90% от жените приемали Quinagolide са родили, ми подейства много обнадеждаващо :)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maco в Февруари 05, 2007, 00:33:53 am
Здравейте, мили момичета. От много време се каня да се включа във форума.Толкова се радвам , че ви има  и мога да споделя проблема си с вас.И аз имам проблем с гадния пролактин :(Преди  6 месеца си направих хормонални изследвания, всички останали хормони бяха в норма, само пролактина се оказа леко над горната граница 583,1 mIU\ml при норма за лабораторията - 72-511 mIU\ml. Естествено се притесних и отидох при гинеколога си, а той ми каза , че не е голямо завишението на хормона, но при положение , че правим опити за забременяване , е най- добре да се презастраховаме и да почна да пия Бромокриптин по 1/4 табл. сутрин и вечер. Е , аз го послушах и започнах да го пия. Първоначално бях очарована от действието му , защото цикълът ми се нормализира, започна да ми идва на 30 дни, а предитова  на 35 -40 дни. Бях много щастлива , защтото винаги съм си мислила , че никога няма да го променя.Вече 6 месеца пия бромокриптин, нямам никакви странични ефекти :) Мислех да направя контрола на пролактина и ако е в норма да го спра, защото лекарят ми каза , че не е хубаво да го продължавам повече от 6 месеца.  Проблемът е , че ми закъснява, а това не се е случвало отдавна :(Мисля, че не е възможно да съм бременна , защото сме бебеправили само веднъж този месец .Просто не знам какво да правя :help1:Страх ме е и да спра бромокриптина , като чета какво става при рязко спиране.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Февруари 05, 2007, 08:54:18 am
maco консултирай се с лекаря си. Той най-добре знае какво да се направи, ние само могем да гадаем.
Успех ти желая :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: naiema в Февруари 05, 2007, 09:09:26 am
Мако,аз пия бромкриптин в същата доза като теб + хапче Витекс.И доколкото знам Бромкриптина се пие до забременяване.Аз го пия вече 1,5 год.Първия док при който ходих ме накара да го спра,за да сме направили почивка.Тогава нивата на пролактина скочиха до 970mIU\ml.Така,че лечението преди това просто се обезсмисли.Но съм направила консултация с много други лекари и те са единодушни,че с лекарствата се продължава до забременяване.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Февруари 05, 2007, 11:23:20 am
бромокриптина не се спира докато не забременееш. дори тогава спирането става постепенно и се контролира от специалист.
направи си тест. веднъж в подходящия момент е повече от достатъчно :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maco в Февруари 05, 2007, 23:50:02 pm
Благодаря за подкрепата , момичета :)Лили, мисля да послушам съвета ти и да си направя един тест.Много се притеснявам от факта, че трябва да пия този бромокриптин дълго време :(Така се надявам да е станало чудо :fridge: :heartbeat:Naema, колко беше твоят пролактин, когато почна терапията и моля те кажи ми как ти се отразява Vitexa?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Февруари 09, 2007, 11:21:59 am
Здравейте момичета, скоро не съм писала. На 19 март съм записана да постъпя в клиниката по ендокринология - нали започнах процедурата по отпускане на Достинекс. И други ли толкова са чакали за примане в отделението? Междувременно докато съм в София бих искала да направя консултация с гинеколог /добър/ за стимулация на овулацията и т. н. Бихте ли ми препоръчали някого... дори и платен преглед да е. Какво мислите за тези клиники и центрове по репродуктивна медицина - в такъв досега не съм ходила, струва ми се че е добро, но всичко ще е платено предполагам... Дори и в норма да ми е пролактина, в норма са и другите хормони с изключение на естрадиола, защо нямам цикъл?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Февруари 09, 2007, 15:57:53 pm
някой да ми помогне, и то с бърз отговор моля ви
преди месец започнах да пия Достинекс по 1 теблетка седмично, имах пролактин около 1000, днес се изследвах в същата лаборатория и пролактина ми е 7.38 (норм 72 - 511)
какво означава това, направо се панирах и незнам какво да правя и мисля
на всичкото отгоре пия и L Тироксин 50 по 1 таблетка дневно и TSH от днес ми е 0.019 (0.27 - 4.2)
докато ида на лекар в понеделник ще се побъркам, а и утре ми е деня за взимане на достинекса, какво да правя
:(
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Февруари 09, 2007, 19:12:21 pm
bob4o_f  защо не се обадиш на док и не го питаш как да постъпиш? аз също пиех достинекса в началото по 1 т. седмично, а сега 1т. на 2 седмици и пролактина продължава да ми е под долна граница /12,16 при норм. 72 - 511/
...чудя се дали не трябва още да намаля дозата. Но TSH е в норма - 0,68 /0.27 - 4.2/ при L Тироксин 50 по 1 таблетка дневно.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Февруари 09, 2007, 20:21:03 pm
ами ние с теб ходим при един и съши лекар и май имаме и едно и също лечение
опасно ли е това ниско ниво на пролактина
а за лекаря ще му звънна в понеделник
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Birdy в Февруари 10, 2007, 09:19:34 am
бромокриптина не се спира докато не забременееш. дори тогава спирането става постепенно и се контролира от специалист.
направи си тест. веднъж в подходящия момент е повече от достатъчно :D

ХМ...аз пък чух от 3ма независими лекари, че докато се пие бромокриптин вероятността за забременяване е много малка (не и невъзможна) и че е много по-вероятно да се забременее след като се спре... :?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Февруари 10, 2007, 13:41:06 pm
bob4o_f  мисля че не е опасно пролактина да е под долна граница/поне така твърди док/, а и факт е че успях да забременея октомври, макар и да се оказа извънматочна. Но ако ти разбереш нещо друго по въпроса, моля те пиши.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Февруари 10, 2007, 15:32:17 pm
ХМ...аз пък чух от 3ма независими лекари, че докато се пие бромокриптин вероятността за забременяване е много малка (не и невъзможна) и че е много по-вероятно да се забременее след като се спре... :?
съжалявам. не мога да се съглася с твойте източници. мойто инфо е от тодорова, конова, стаменов и шигарминова (ендокринолог). излишно е да казвам колко точно доверие имам поне на първите трима и колко пъти са били проверявани мненията им за да стигна до такова доверие.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Мели в Февруари 10, 2007, 21:11:29 pm
бромокриптина не се спира докато не забременееш. дори тогава спирането става постепенно и се контролира от специалист.
направи си тест. веднъж в подходящия момент е повече от достатъчно :D

ХМ...аз пък чух от 3ма независими лекари, че докато се пие бромокриптин вероятността за забременяване е много малка (не и невъзможна) и че е много по-вероятно да се забременее след като се спре... :?

Кои са тези лекари? Звучи ми странно, а и практиката показва точно обратното.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Марито в Февруари 10, 2007, 21:32:59 pm
Пия Бромокриптин от доста време, първо бях на Достинекс, после Парлодел, а сега Бромокриптин - бременна съм в  9 г.с. и са пълни глупости, че не може да се забременее докато го приемаш!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Февруари 11, 2007, 02:38:36 am
Mari_Pz, защо смени достинекса с парлодел?! Миличка,желая ти лека бременност и разбира се здраво и хубаво бебче! :babbycarrage: :balk_5:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Birdy в Февруари 11, 2007, 09:41:31 am
Пия Бромокриптин от доста време, първо бях на Достинекс, после Парлодел, а сега Бромокриптин - бременна съм в  9 г.с. и са пълни глупости, че не може да се забременее докато го приемаш!

Както се вижда писала съм МАЛКА ВЪЗМОЖНОСТ, т.е. има шанс и да стане. Вече не си спомням точно защо (не съм лекар и немога да помня всички термини и обяснения), но мисля, че малката възможност за забременяване се дължи именно на високия пролактин!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Февруари 11, 2007, 11:30:18 am
бърди, помисли малко. като пиеш бромокриптин (парлодел) след определен период на прием пролактина влиза в нормални нива - нали това е целта все пак. след като пролактина влезе в нормални нива ако това е единствения проблем защо да не може да се забременее. от друга страна бромокриптина е хормонален препарат а всички хормонални препарати се пият по определена схема и приема им се контролира от специалист.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Birdy в Февруари 11, 2007, 12:56:47 pm
Да, тази логика е очевидна и дано да е така.Аз самата пия бромокриптин вече около 30 дни...надявам се да забременя скоро и ако бромокриптина наистина не е пречка - още по -добре:) няма да оспорвам положителните твърдения!Може в моя случай лекарите да са казали, че ще стане след като го спра т.е. да съм няк'ъв частен случай  :?
В този дух мога ли да задам един въпрос:
Пия бромокрипитна,значи (имам и ПКЯ), онзи ден бях на лекар - кистите са си там  :x не ми идва лелката (вече съм 42 ден...).Какво ли става?Според доки още не съм реагирала на бромото и каза да го пия поне до 15ти февруари и ако до тогава не ми дойде да мислим какво да правим...
Хехехе, и нещо забавно - докато ме преглежда с коремния първо видя точка!! но на вагиналния не се видя вече  :(...така че за секудна бях бременна... :lol:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: radosttinka в Февруари 24, 2007, 21:07:38 pm
Имам едно въпросче относно повишения Пролактин.
Ясно ми е че той подтиска Овуто, но какво точно става - имам предвид следното:
- не се развиват никакви фоликули;
- развиват се до някаква големина и после
търпят обратно развитие;
- фоликулите стават на фоликулярни кисти;
- или и трите случая са възможни;

Заприлича малко на тестови въпрос :lol:,
но наистина не ми е ясно какво точно се има предвид под подтиска овулацията (освен че няма такава) :?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Февруари 25, 2007, 00:05:47 am
при мене не се пукаха и ставаха на кисти
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Февруари 25, 2007, 11:08:03 am
при мен гинеколого каза, че има блокиране на цикъла една седмица преди менструация, и може да си стои така 2 и повече месеца
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: elena840 в Март 01, 2007, 14:51:41 pm
здравейте.имам ужасен проблем.преди два дни си направих изследване за половите хормони.Оказа се че нивото но пролактина е завишено-от нормални стойности 25.4-466.4,на мен ми беше 873.Доктора ми предписа бромокриптин по 1хапче за 1 месец.Днес ми е втори ден и се чуствам ужасно зле-на мен пък кръвното ми си покачва много,постоянно ми се гади,боли ме глава,...Моля ви дайте ми съвет какво да нарлавя,идва ми да го спра и да става каквото ще.Ще чакам на elena840@abv.bg
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: jazzybaby в Март 01, 2007, 19:03:51 pm
Елена,
пий бромокриптина вечер, точно преди да си легнеш. Така ще "проспиш" неприятните странични ефекти  :lol:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Марито в Март 01, 2007, 19:55:47 pm
Мая, съжалявам, че ти отговарят доста късно,но - пих достинекс, когато стойностите ми бяха мноооооооооого над горна граница. След като го свалих минах на парлодел, а после сама на бромокриптин, защото го пия доста години и ми е по-евтино с бромокриптина. Не че те съветвам да го правиш, но можеш да се консултираш с доктора си.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Март 02, 2007, 20:08:32 pm
Мари, ако  единствената причина за промяната е в цената ще си остана на докстинекс, нали вече е безплатен по каса... малко съм притеснена, че вече няколоко месеца стойностите са ми под долна граница и се чудех дали заради това не е нужно да сменя лекарството.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: le в Март 02, 2007, 20:57:07 pm
Момичета,извинявайте,че се вмъквам в темата,ама какво отношение има ниският пролактин към забременяването?Досега мислех,че само високият пречи... :oops:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Март 02, 2007, 21:53:07 pm
Le, мисля че не пречи, поне така твърди ендокринолога ми, но ме притеснява. Все пак не са ли затова границите, да показват че ако стойностите са под и над значи има някакъв проблем?! И аз не зная...ако има някой компетентен по въпроса нека сподели  :balk_113:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: mimij в Март 03, 2007, 00:23:22 am
Момичета, аз съм на бромокрептин от четири години. Вече така свикнах със странимните ефекти, че не им обръщам внимание. Едно ще ви кажа - повишеното ниво на пролактина и евентуалното наличие на аденом са причина за липса на бременност в копмекс с други фаткори. Ето имам приателка с аденом 4 мм и си забременя напълно нормално с второ. Не казвам че аденома не е причина,но вече не мисля че е основна
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: le в Март 03, 2007, 09:05:48 am
Le, мисля че не пречи, поне така твърди ендокринолога ми, но ме притеснява. Все пак не са ли затова границите, да показват че ако стойностите са под и над значи има някакъв проблем?! И аз не зная...ако има някой компетентен по въпроса нека сподели  :balk_113:
Майче,щом ендокринолог ти го е казал,значи е така!Той е достатъчно компетентен. :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kotana в Март 03, 2007, 14:42:37 pm
Момичета, аз съм на бромокрептин от четири години. Вече така свикнах със странимните ефекти, че не им обръщам внимание.


Привет и от мен:-)


Отдавна не съм се включвала тук, но за съжаление причината не е че съм се избавила от проблема /висок пролактин/. Само съм го намалила, но пак нищо не става с бебчето.
Мими - на теб до кога ти казаха да пиеш бромокриптин? Аз го пия вече близо година и се притеснявам - с тези странични ефекти като дебелеенеееееееее.
При теб така ли е? Водя същия режим на живот и хранене, дори се органичавам /защото вече не се побирам в нищо/ и все си дебелея - особено в коремнат аобласт  :(.
Някой знае ли от какво друго освен от аденом може да се вдига пролактина? При мен след ЯМР се установи, че нямам такъв аденом - което е хубавата новина все пак.

Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Март 03, 2007, 18:41:46 pm
котана, попитай лекаря си дали може да го смениш с парлодел след като се чувстваш зле от бромокриптина. или го пии вечер с храна. съмнявам се че дебелеенето е само от бромокриптина. освен това мисля че ако пролактина ти вече е в норма а все още не можеш да забременееш е време да си направиш още изследвания.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: *Вяра* в Март 19, 2007, 08:53:11 am
Здравейте! Добре че го има този сайт. Искам да споделя с вас притесненията си, но първо малко предистория. Имах цикъл който страшно много се изместваше с по цели 10 дни, дори и повече. С приятеля ми не се пазехме и когато ми закъснееше правих тестове, които винаги бяха отрицателни. Отидох на лекар. Пуснаха ми хормонално изследване. Оказа се че иамам висок пролактин. По-вече не обясниха, подробности за този хормон научих от този сайт. Пих Парлодел много малко време 1мес 1/2. От 1000 стойностите паднаха на 136. Нямах секрети от гърдите и поради това не ме пратиха на скенер.Качих 10-12 кг.- не мога да се понасям, бях започнала да пълнея още преди да разбера какъв е проблема. 2-3 месеца по-късно отново ми закъсня. Не си обърнах особенно внимание поради многото проблеми по това време. Сменях си работата и жилището - и беше пълна лудница.Този път реших да не правя тестове - резултата беше ясен за мен. Страх ме беше да мисля за това - отново пролактина. Мина време- не ми дойде. Взех си тест - положителен!!! За първи път ми се случваше, тест линията беше бледа и аз се съмнявах. Взех си още 2 теста и те същите. Отидох на 1-вия лекар. Пргледа ме (без видеозон) и ми каза че още е рано. Отидох на 2-ри лекар, той ми потвърди бременността - много се зарадвах :D! Отидох и на 3-ти лекар - той нямаше какво по-различно да ми каже.  Разбрах че съм бременна в събота и неделя( с тестовете), в понеделник започнах с лекарите. В четвъртък ми беше 1-вия ден на новото работно място. В сряда вечерта ме болеше слабо корема, като отидох до тоалетната видях слабо кафеникаво зацапване.Не знаех как да постъпя мислех и за новото място, как ще им сервирам че съм бременна. На другия ден корема не спираше да ме наболява, а и зацапването се променяше. Много ме беше страх, но трябваше да изчакам края на роаботното време. От там отидох до лекарката, която беше запозната с пролактина и беше установила бременността. Прати ме в Майчин дом. А там - 1-во чаках 50 мин. да дойде лекар, после отново ме прегледаха и ми изписаха лекарства които нямали в болницата. Приятеля ми търча да ги копува. Приеха ме в 19:00 часа. Имах лекарствата (едното беше инжекция) и отидох да се обадя на сестрите да ми я поставят и да ми кажат какво да правя. Казаха ми да изчакам лекаря на другия ден  :? . На сутринта кървенето беше силно и аз усещах че работите не вървят добре (вече доста време бях в това положение). Чаках доктора в 08:00 сутринта, но той не дойде имал секцио да прави.Дойде в 11:30 и ме прегледа. Разкрещя ми се че вече нямало бременност- късно било, представяте ли си! Последва кюртаж... ужас за мен! Това се случи ноември. Сега трябваше да ми дойде на 08.март, закъснява ми вече с 11 дни. Правих си 3 теста (последнияго правих преди да седна да ви пиша) - отрицателни. Много ме е страх!!! ОТНОВО ПРОЛАКТИНА ЛИ Е? В сряда ще ходя да си пусна изследвания. Не мога да спра да мисля за това. Искаме дете и и зчаквахме да минат 3-4 месеа от аборта. А сега какво - отново проблеми. Благодаря ви че ви има!!! Трябваше да излея всичко това !
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Birdy в Март 19, 2007, 14:54:09 pm
Момичета, може ли да ми кажете защо бромокриптина не можа да се пие по време на бременност?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: *Вяра* в Март 19, 2007, 14:58:28 pm
Момичета, може ли да ми кажете защо бромокриптина не можа да се пие по време на бременност?
Разгледай цялата тема!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Birdy в Март 19, 2007, 15:14:49 pm
Разгледах я.И още повече се обърках... :? спира ли се сега този бромокриптин при бременност или не?И следва ли да се направи веднага изследване на пролактина?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: boti4eli в Март 20, 2007, 13:24:49 pm
Здравейте!Ама това с пролактина било сериозна работа!При мен ситуацията е следната:След 2 год.нарушения в цикъла/ходила съм много пъти на гинеколог - "щяло от само себи си да мине"/и наддаване с 13кг.за тези 2 години,реших да направя хормоналните изследвания.И шок - пролактин - 4187.56mlU/L,т.е.почти сигурен аденом на хипофизата.Тъй като при тези показатели,би трябвало да имам злуз от гърдите/А АЗ НЯМАМ/,докторите повториха изследването-този път пролактинът беше617.72mlU/L.Пак е повишен,но не толкова.Минах през ЯМЗ-всичко е както трябва,за щастие!На мен също при предписаха Бромокриптин-по 1/2таблетка преди лягане.Това смятам,че би помогнало да регулира пролактина.Това,което много ме притеснява е ниското ниво на хормоните на яйчниците:FSH-0.10IU/L,LH-0.02IU/L,естрадиол и тестостерон - 0,ТСХ-1,586mlU/L.Изследването го направих на третия ден след последната менструация.Ултразвуковото изследване на яйчниците и матка показа,че всичко е наред!Бромокриптинът наистина ли води до надебеляване?Ще се радвам,ако споделите с мен мнението си!Как смятате,с тези показания ще имам ли проблем със забременяването,според докторите - не!Благодаря ви!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: dori min4eva в Март 23, 2007, 19:30:59 pm
здравейте,за случай като моя досега не бях чела.След ЯМЗ установиха микроаденом на хипофизата при съвсем нормални стойности напролактина.Понеже ЯМЗ правих без контраст неможе да се разбере за какво става въпрос.Преди 2години имах висок прл. но не много и доста голям хаос с хормоните.Ендокринолога ме посъветва да направя нов ЯМЗ 1песец след предишния.Не знам какво да правя и не е ли опасно?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: obarkana в Март 24, 2007, 15:53:58 pm
Здравейте, мили дами,
от доста дълго време чета постовете ви по проблема с високия пролактин. Научих от вас много неща и искрено ви благодаря, че споделяте своя опит и знания - те са много полезни и помагат на много хора :D.
Моята ситуация е малко объркана или по-скоро аз съм обърканата :?. Преди няколко месеца при изследване се установи, че пролактинът ми е завишен /720 при реф. ст-ти 59-619 mlU/L/. Предписаха ми Парлодел - по 1/2 т. вечер. Пих Парлодела около два месеца, отново повторих изследването - почти същия резултат!!!!!!! Сега ми увеличиха дозата на Парлодела - по 1 т. вечер, но док изказа мнение, че Парлоделът може да не ми действа. Ако е така, какъв е изходът от моята ситуация? Нали активното вещество и в Парлодела, и в Бромокриптина и в Достинекса е едно и също, как ще го сваля този висок пролактин? Някой имал ли е подобен проблем?
Другото, което исках да допълня е, че имам редовен цикъл, без закъснения и т.н., секрет от гърдите нямам и единствената индикация, че нещо не е в ред е липсата на овулация.
Ще съм много благодарна да чуя вашите мнения по моя казус  :D,
благодаря ви предварително!
Поздрави и хиляди стистнати палци за заветните  :bfp:!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Март 26, 2007, 23:33:18 pm
Alyona, непременно потърси второ мнение. нелогично ми е това което са ти казали

obarkana, не мисля че се почва с ниски дози бромокриптин (парлодел). по-скоро схемата се почва с висока доза и постепенно намаляване. предполагам затова не ти действа. отделно че завишението не е голямо...т.е. възможно е да не е направено правилно изследването и изобщо да нямаш завишение. така или иначе на твое място бих чула още едно мнение.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: obarkana в Март 27, 2007, 11:44:27 am
лили[/b, благодаря ти за отзивчивостта  :thankyousign:, :balk_7:,
за дозата на Парлодел-а - реших, че ми изписва малко с надеждата, че завишението ще се нормализира с лека намеса - както и ти смяташ завишението не е много голямо. А за изследването - правено е по всички правила, повечето, от които прочетох в този форум. Последния път даже лежах 15-тина минути преди да ми вземат кръв, така че мисля, че проблемът не е в изследването, а в хормона.
Благодаря ти за съвета да потърся и друго мнение, ще го направя в най-скоро време - ако не за друго, то поне за собствено успокоение :D.
Още веднъж ти благодаря!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Март 27, 2007, 11:56:50 am
объркана, след като изследването е правено по правилата, и поне 2 пъти е дало завишение, значи завишение има. в такъв случай остава второто - назначеното лечение е неправилно. потърси второ мнение, но аз мисля че ще ти променят схемата - висока доза с постепенно намаляване. успех
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: obarkana в Март 27, 2007, 13:41:13 pm
лили, още веднъж ти благодаря,
обезателно ще потърся и второ мнение  :D,
досега се въздържах, защото ме беше страх да не стане пълна каша - един доктор казва едно, друг - друго, и пациента се чуди какво да прави и на кого да вярва 8O. Явно вече не е хубаво да отлагам и ще трябва да предприема нови действия.
Поздрави, голямо благодаря и успех :D.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: borea в Март 28, 2007, 09:58:11 am
Здравей Obarkana, само малко уточнение - активното вещество в Парлодела и Бромокриптина е Бромокриптин, а в Достинекса е друго - Каберголин. Друг е въпроса, че Достинекса категорично не се препоръчва при целящи бременност (вчера получих поредното потвърждение за това от д-р Начев от Института по ендокринология). Каза ми още, че в България други медикаменти, освен гореизброените няма. При мен проблема е, че направих страхотна алергия към Парлодела (бромокриптина), и спрях да го пия. И д-р Стаменов, и д-р Начев ми казаха да не пия Достинекс. Сега пролактинът ми е в реф. граници, но близо до горната, и док каза, че искал малко да го сваля.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: *Вяра* в Март 28, 2007, 19:36:00 pm
Здравейте, момичета! От август насам не съм си правила изследвания за пролактина. Ноември бях и бременна, този месец ми закъсня драстично - 20 дни. Ходих на лекар и исках да си направя изследвания, но лекарката ми разгледа старите резултати и въз основа на тези от август ми каза че прогестерона ми бил нисък и ми изписа Дуфастон, без да ми назначи изследвания. Преди когато се установи че пролактина ми е висок (стигна до стойности 1000), с Парлодела бързо се регулира, никой не ми е казвал нищо за прогестерона. Но все пак от изследвания от преди 7 мес. да ми назначат лечение -  :? ! Пих го 2-3 дни и го спрях. Вчера ми дойде, но се притеснявам за стойностите на пролактина. Посъветвайте ме за добър ендокринолог в София, моля ви!!!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Март 28, 2007, 20:07:17 pm
катя тодорава 952 36 00
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Д. в Април 03, 2007, 00:29:20 am
Здравейте, момичета. Приемате ли нов член в редиците си? Днес (всъщност вчера) от 4 следобед зачетох темите, в които сте писали много подробно за всичко, свързано с пролактина. Ако на излизане от лекарския кабинет бях само притеснена, сега вече треперя от страх. До края на седмицата ще правя изследване на пролактин, но е сигурно ,че ще покаже високи стойности. Имам секрет в гърдите, който преди цикъл е доста обилен. Забелязвам, че месец с месец не си приличат. Моята одисея започна през 2002 год, когато ми откриха полип на матката. Лекувах го медикаментозно до миналата година, когато го отстраниха с абразио тук, в Пловдив. Мислех си, че вече всичко е приключило. Днес отидох на профилактичен преглед при гинеколог и ето на. Оказа се, че сега секретът от гърдите ми ще трябва да боря.Винаги съм имала проблема с гърдите си и съм го споделяла с гинеколожката си (вече я смених, но късно!!!!). Тя казваше "няма проблеми". За пет години не ме прати на нито едно изследване, не потърси консултация с ендокринолог (а аз съм фамилно обремемена с ендокринно болни с диагнози като диабет, тиреотоксикоза). Пиех Оргаметрил, който така и не помогна за лечението на полипа. Може би е важно да отбележа, че имам едно дете, което вече е на 8 години, но така и не успях да забременея втори път. А ТОЛКОВА ИСКАХ! Исках...сега вече не искам. Доста станаха годинките ми. Не искам да забременявам, но искам да се излекувам. Аз нямам право, аз нямам възможност да си позволя лукса да съм болна. Грижа се за болните си родители и за родителите на съпруга си, плюс моето малко семейство. Всички разчитат на мен, а днес едва сдържах притеснението и страха си пред всички тях. Свикнали са да съм силна, усмихната, винаги готова с решение на техните праблеми, а сега аз самата се оказвам с такъв. Давам си  сметка, че всички пишещи тук сте с по-голяма болка от моята, но имах нужда да споделя с някого. Пожелавам на всяка една от вас скоро да усетите ръчичките на своето детенце около врата си. От сърце ви го пожелавам!Нареждам се при вас, с надеждата да сте моята (за сега) единствената опора.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Април 03, 2007, 10:24:14 am
д, след като си от пловдив и искаш да си помогнеш посети д-р даскалов в клиника торакс. той е гинеколог.
другия лекар който бих ти препоръчала като сериозен и отговорен, това е д-р тодорова (ендокринолог). малко по-горе има нейни координати. неудобството за теб при нея е че приема в софия, но пък си заслужава.
успех.

пп и не се плаши излишно от високия пролактин. не казвам че е шега работа, но не е нещо заради което да умираш от страх. през годините четейки по темата установих че той не се вдига просто така щото му е скучно. винаги има някаква причина. откриеш ли причината поради която ти се е повишил пролактина и отстраниш ли я и пролактина ще си дойде на място.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: titkata в Април 03, 2007, 13:44:24 pm
Лили ама докато се намери причината ?!?!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Април 03, 2007, 19:35:48 pm
еми търси се докато се намери. аз не виждам друг вариант. а ти.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: titkata в Април 04, 2007, 14:20:27 pm
исках да кажа, че и намирането не е лесно...  :(
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 04, 2007, 16:34:21 pm
Здравей, Ники! Имам приятелка с твоя проблем, но тя не се подложи на операция и въпреки това с медикаменти контролира ситуацията и си има детенце на 2 годинки.Аз също имам проблем и тя ме насочи към нейната ендокриноложка - д-р Оля Сарджева. Даже аз утре ще правя изследванията на поредица хормони. Ако искаш нейни координати - пиши ми на мейла. Аз вярвам в нея, а и хората които бяха пред нейния кабинет изказаха добри думи за професионализма й.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Stelliana в Април 04, 2007, 16:48:20 pm
Сарджева в кой град е?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 05, 2007, 20:40:55 pm
Здравейте, момичета!
Отскоро и аз редовно изчитам всичко. Днес си взех изследванията за пролактина и направо изпадам в ужас като разбирам изобщо за какво става въпрос. Показателите ми са 1472,88 при горна граница 523. Това означава ли, че имам адином или се дължи на друго нещо. Даже от известно време съвсем я зациклих, то и това беше причината да тръгна по изследнавия, а за дечо - съкровен блян. Моя приятелка е ходила при д-р Сарджева във Варна и казва, че е добра...и аз при нея тръгнах, но като прочетох по-горе мнение за нея и се страхувам, а преди много години съм ходила и при Каварджикова, когато още беше в Окръжна, ама ...там така и не разбрах тогава какъв е проблема. Пих 1,5 г. оргаметрил, докато отново зациклих и минах на противозачатъчни. 2-3 г. без проблем и сега когато искам бебче... :(.Предстои да изследвам и др. хормони, когато зацикля, разбира се. Иначе TSH е в граници 3,75 /0,35-5,00/, поне така си мисля. :?Поне хламидията е отрицателна, което е истинско успокоение. Има ли шанс да няма адином? :oops:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 05, 2007, 21:50:07 pm
Stelliana, д-р Сарджева МЦ "Сириус" е във Варна, по-нагоре прочетох немного добро мнение за нея, така и не разбрах защо. Винаги си има причина. Засега ще пробвам при нея, понеже и моя пролактин е стряскащ, ако нищо не излезе /нали сме си опитни зайчета/ ще пробвам при д-р Каварджикова - МЦ "Вега"
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Април 05, 2007, 23:34:02 pm
Teди, не се стряскай толкова, историята познава и по-висооки стойности на пролактина. Ако си го изследвала само един път хубаво е да повториш, като спазваш определените условия разбира се.  Тогава ще се реши дали да се видиш на ЯМР. И спокойно...и ние с пролактиномите жовот живеем и се борим за бебе! Успех!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: maia_st в Април 06, 2007, 01:19:48 am
Пролактином звучи стряскащо...предпочитам микроаденом...:balk_87:

а още по-добре да си пием хапчетата и забравим за аденоми изобщо...така де фолиевата я пием всеки ден, какво толкова че ще добавим l-thiroxin4e и понякога dostinex, можеше да е много по-зле, така че мен ако питате смело напред и се опитайте да не се впечатлявате чак толкова...е то е ясно че първоначалния стрес е неизбежен, ама след това се свиква и аз поне се опитвам да не се вземам чак толкова насериозно...правим каквото трябва и се надяваме да се случи малкото голямо чудо - все пак скоро е великден!
:balk_40:
Мили дами желая на всички вас и на себе си също по едно такова чудо !
:babyflips:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 06, 2007, 09:45:21 am
Благодаря ти за подкрепата, Faith! Аз май наистина ще повторя, защото като прочетах начина на изследване, съвсем не съм спазвала тези правила. Постоях си на едно столче 5-10 мин., преди това повисях 40 мин. правичка, а и от притеснение, като че ли има за какво, така ме беше свил корема...В никакъв случай не мога да кажа, че съм била спокойна. Много съм благодарна, че Ви има, защото човек в невежеството си е в състояние да откачи, а така Вие ми давате надежда, че ще се справя :wink: А и напоследък наистина преживях страшни неща, като нищо да съм се изумила повече, то и оттогава зациклих. Обаче прочетох, че много момичета са напълнели - мили дами, аз съм 39 кг с напикани гащи и такива усилия полагам а-ха да кача по 1-2 кг. И когато успея все ще случи за нещо да се изумя и хайде за ден целия ми труд отива по дяволите :?. Може пък наистина да е въпрос на метаболизъм или на структура. Знае ли човек...
И от мен, празничен дух като Maia_st - ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И ДА СИ ПОЖЕЛАЕМ ДА ПРЕОДОЛЕЕМ ВСИЧКИТЕ ЛОШОТИИ, КОИТО НИ СЕ СЛУЧВАТ! КЪСМЕТ И УСПЕХ НА ВСИЧКИ!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Април 06, 2007, 15:50:14 pm
Пролактином звучи стряскащо...предпочитам микроаденом...:balk_87:

а още по-добре да си пием хапчетата и забравим за аденоми изобщо...така де фолиевата я пием всеки ден, какво толкова че ще добавим l-thiroxin4e и понякога dostinex,
 :hug2:Както кажеш мая...то освен да се шегуваме с това какво друго ни остава. Както казва Шишо бакшишо " Днес миришем на борче утре сме под някое борче"  :lol: :lol: :lol: Весело посрещане на великденските празници!!!  :balk_35:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: danilabg в Април 07, 2007, 14:50:43 pm
Здравейте, скоро не съм писала. Преди 6 месеца пролактина ми беше 1330 /реф.ст.45-621/Изписаха ми бромокриптин по схема, като в момента пия само по 1/2 само вечер.При контролното изследване след 2 мес. беше 626, а при последното изследване преди 1 седмица е 763 /реф.ст. 45-621/ Лекарката ме прати на ренгенова снимка на която се видя че имам микроаденом. Сега ме пращат в София в Института по ендокринология, който се намира на ул."Дамян Груев" 6 при проф. Захариева или д-р Томова, евентуално и за ЯМР. Моля ако някой познава тези лекари да каже дали са добри. Доколкото знам проф. Захариева е изпълнителен директор на института.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: еlena840 в Април 07, 2007, 18:37:15 pm
Здравейте и от мен.Доста отдавна не съм писала,защото чаках второто изследване на пролактина.Миналия месец беше 879 при най-висока граница 466.Пих бромокриптин един месец,и бях сигурна,че се е нормализирал.Онзи ден отивам за второ изследване,и какво да видя-2048!Направо щях да припадна.На снимката на главата няма нищо.Моят гинеколог веднага ме прати в София при доктор Румен Молошовски-ендокринолог.Сега в четвъртък трябва да ходя на пълни азследвания.Страх ме е от неизвестноста.Моля ви ако някой от вас е минал по този път,или сега минава,кажете ми какво да очаквам.Ще съм благодарна на всички мнения.Някой чувал ли е за този доктор Милошовски.Имате ли мнение за него.Благодаря ви предварително
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 09, 2007, 15:29:15 pm
Здравейте на всички!Опитвам се да бъда оптимист, като всички вас тук :wink:. Ще е лъжа, ако кажа че не ме е страх - напротив ужасявам се при мисълта за най лошото, както може би всички тук :(. Все още не са ми излезли резултатите на DHEA-S и "4 андростендион", каквото и да значат, за да посетя ендокринолажката си. Съжалявам за некопетентността си. Но тъй като пролактинът ми е много висок 1472,88 mlU/l, възможна ли е оволация? Защото едно, че вече 15-ти ден ми закъснява, нищо различно от предния месец, но БТ ми е сравнително висока - 37,20, а днес 37,00. На някой случвало ли му се е такова нещо? Първо искам да се извиня, ако ...бъркам някъде, но то е защото проблема за мен е твърде нов с високия пролактин, а и отскоро съм чест гост във форума :oops: Но съм благодарна, че ви срещнах, защото нямаше да разбера колко всъщност са сериозни нещата...
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Април 10, 2007, 12:48:43 pm
danilabg, не мога да ти кажа нещо за конкретните д-ри, но в института по ендокринология наистина са добри така, че си в сигурни ръце бъди спокойна! :)
Елена, възможно е ако си спряла рязко бромокриптина затова да се е качил отново пролактина...Виж какво ще каже д-ра, направи си изследванията и спокойно няма нищо страшно...всичко се оправя стига да се хване на време. Всички дето пишем сме минали по този път така че прочети и ще научиш много неща. Успех ти желая!
Теди, нормално е да те е страх мила. Спомням си като прочетах  резултата от ЯМР (находката отговаря на...) такъв рев му ударих... Не е толкова лошо колкото изглежда. Гледаш да не мислиш за това, пиеш си хапчетата и така...Не е задължително да имаш аденом при висок пролактин, те аденомите ги раздават на много силните характери :wink: А относно базалната, не си прави труда да я мериш високият пролактин нещо обърква нещата с нея така, че не е показател. Ти все пак си направи един тест де понякога стават чудеса има момичета забременели и с висок пролактин! Успех мила! 
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bird_ в Април 10, 2007, 13:21:41 pm
Благодаря ти, Faith!
Незнам какво щях да правя без теб. Не ме успокоява това, че има много страдащи. Предпочитам да няма. Ще ми се повече усмивки да виждам - това ме зарежда. На 13-ти ще ходя при ендокриноложката си и ще споделя какво ми е казала. Щом казваш да не вземам под внимане БТ, то няма значение да правя и тестове, но пък ... природа да му се невиди. А и надеждата е жива още :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bird_ в Април 10, 2007, 13:24:12 pm
Извинявам се - аз съм Теди :oops: Бях забравила, че съм се регистрирала. Съжалявам, ако съм Ви объркала.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Veselia в Април 10, 2007, 13:56:41 pm
Здравейте, дами!
Тази сутрин разбрах резултатите от изследванията си и видях, че пролактина ми е висок (599 при горна граница 395). Изследването е правено в събота - 1 ден преди очаквана менструация, но такава все още няма. Някой би ли могъл да ми отговори на следните въпроси:
1. Възможно ли е пролактина да се покачи от ежедневната консумация на кисело мляко (от евтините с много сухо мляко и нишесте) Съжалявам, ако въпроса е глупав, но наистина не съм запозната.
2. Възможно ли е да се повиши от бременност в толкова ранен етап (ако има такава)?
Притеснена съм, защото ще минат няколко дена преди да станат другите изследвания, да изчакам закъснението да стане по-голямо и тогава ще посетя моя доктор.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: White в Април 10, 2007, 14:06:33 pm
Няма причина да се повиши от киселото мляко или от бременност. Спази ли изискването за пълна почивка поне 30 мин. преди взимане на кръв за изследването?
Пролактинът много се влияе от всякакви стресови и емоционални ситуации.
Все пак си направи един тест. :wink:
Късмет.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: berry в Април 10, 2007, 14:18:51 pm
Здравейте!Явно проблемът с пролактина при жените се среща доста често.Аз също съм една от тези жени.Нарушеният менструален цикъл ми подсказа,че нещо не е наред.И след гинекологичния преглед /при който за щастие всичко беше наред/,хормоналните изследвания /направени в Клиниката по ендокринология при ВМИ Пловдив/показаха висок пролактин.Не много висок,но все пак завишен.Последва ЯМР-всичко в главата ми е както трябва,т.е. нямам аденом,нямам и течение от гърдите.Пия Бромокриптин по 1/2 таблетка вечер, след 2 месеца ще правя пак хормонални изследвания.Знам,че трябва да се разбере каква е точно причината за високия пролактин.Изключваме аденома,какво друго остава като причина.Някъде прочетох,че антидепресантите влияят на този хормон.Не приемам подобни лекарства,следователно и това изключвам като причина.Къде да я търся тази причина?Моля ви,помогнете ми!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Април 10, 2007, 14:29:48 pm
Знам,че трябва да се разбере каква е точно причината за високия пролактин.Изключваме аденома,какво друго остава като причина.Някъде прочетох,че антидепресантите влияят на този хормон.Не приемам подобни лекарства,следователно и това изключвам като причина.Къде да я търся тази причина?Моля ви,помогнете ми!
СТРЕСЪТ! :| Ако откриеш формулата за спокоен живот, сподели! :wink:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Април 10, 2007, 14:37:43 pm
Щом казваш да не вземам под внимане БТ, то няма значение да правя и тестове, но пък ... природа да му се невиди. А и надеждата е жива още :D
Теди, имам предвид тест за бременност! При такова голямо закъснение я виж пък да не е станало чудото! Дано да е! :balk_602:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bird_ в Април 10, 2007, 15:59:16 pm
Ооо, Faith толкова много бих се радвала, но уви днес вече пуснах кръв :(...няма да е това, мила. Но пък нали работим по въпроса.. :lol: А, иначе наистина ще пусна още един пролактин, защото колкото повече чета тук, толкова повече се убеждавам, че съм я свършила като последния човек :? :oops: Ама ще видим. В събота ще направя изследвания на др. хормони - м/у 3-5 ден и тогава ще направя още един път за пролактина. Ендокриноложката каза, че не е проблем като е пети ден, а и тъкмо няма да бързам да препускам за работа...поне от това няма да се вдига гадния пролактин. Още веднъж благодаря за многото слънца тук :grouphug2: Радвам се, че Ви има!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 13, 2007, 22:09:36 pm
Здравейте, момичета!
Faith, понеже казах, че ще пиша като излязат резултатите...
4 АНДРОСТЕНДИОН 2.541 /0.40-3.40/
DHEA-S 6.96 /2.68-11.035/
ТSH 3.79 /0.35-5.00/
ПРОЛАКТИН 1472.88 /90-523/
Насочиха ме към ЯМР. Изписаха ми достинекс - много е скъп за мен и се чудя каква е разликата м/у него и парлодела? Някой случайно да е по-запознат? А и така като разбирам май доста време ще си ги пия. Има ли вероятност достинекс да се изпише по НЗОК?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 13, 2007, 22:14:07 pm
Толкова съм се изумила вече, че си забравих съвсем обноските. :sorry:Извинявам се, за което и Ви благодаря за подкрепата, която намирам тук :comm:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Ники в Април 13, 2007, 23:37:39 pm
Теди, Достинекс може да се изпише от Здравната каса. За целта, твоя ендокринолог те праща в отделение по Ендокринология за изследвания. Те ти дават Експретно мнение, дали се нуждаеш от лечение с препарата. Ако е да, касата ти го отпуска безплатно. Лежи се три дни в Ендокринологията. Ако те интересува още нещо, питай.
Успех ти желая :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Teди в Април 14, 2007, 18:26:47 pm
Здравей, Ники!
Благодаря за подкрепата - ще опитам всичко възможно, ако не стане ще си пия парлодел.
Току що си видях резултатите на LH и FSH:
LH 18,73 /фол. 1,9-8,0; овул.-11,3-59,0; лут.0,8/
FSH 6,81 /фол. 2,4-9,3; овул.-3,9-13,3; лут. 0,6/
Правени са на 5-ти ден от МЦ.
Faith, направих отново и пролактина 817,24 /90-523/. Пак е висок, ама поне не е 1472,88. За следващите пъти, когато ми се налага благодарение на Вас тук знам как да го изследвам. Тази вечер ще ми е първа с парлодел, а др. седмица ще си уредя ЯМР, т.е вече е уреден, само деня...
Май горните показатели не са много добри,а? Какво мислите? LH-то май хич не е в норми. Какво ли значи това? Др. седмица по някое време ще посетя ендокриноложката си, ама като излезе резултата от ЯМР. До тогава съвсем незнам какво да мисля.   :sorry: за тъжното ми настроение
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Teди в Април 14, 2007, 19:28:07 pm
Пак съм аз - съвсем се отплеснах. :oops: Искам да попитам някой сменял ли е лекарствата. Примерно първо парлодел, а след това достинекс или обратното и как става това. Май много рано питам, но все пак ми е любопитно дали трябва да приключа по схема  приема на едното и след това да започна по схема другото или направо започвам приема на другото лекарство по начина, по който следва да се приема, било то дневен или седмичен прием?
И Ники, благодаря за насоките - ще са ми от полза. Смятам да отнеса въпроса към ендокриноложката ми, защото тя изобщо не спомена, че има такъв вариант. Може би иска първо да види ЯМР. :? :?:кой знае? Успех на всички тук! :balk_103:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Чита в Април 15, 2007, 11:35:09 am
Здравей Теди,

ти защо си решила да сменяш лекарството?Ако не е по лекарска препоръка, бих ти препоръчала да се обърнеш към лекар. Аз имам дългогодишен опит в борбата с пролактина и ходя при доц. Андреева. Тя ми обясни, че дозата от 2 таблети Достинекс седмично се постига с около 4 таблети Парлодел ежедневно. Т.е. ако след Достинекс ресшиш да пиеш Парлодел трябва да взимаш доста по-високи дози. Разбира се, това зависи и от стойностите на пролактина и как реагира при спиране на каквото и да е лечение. Само лекар може да ти даде правилен съвет и междувременно редовно да те следи.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Teди в Април 15, 2007, 18:06:47 pm
Здравей, Чита! Аз не искам да ги сменям, но ще започна с парлодел 2*1/ден, но ми препоръчаха първо достинекс. Ще се оптим да си го извоювам по НЗОК, но дотогава нямам избор - ще си пия парлодел. Интересното е, че за достинекса ми дадоха точна схема, а за парлодел казаха направо да почвам с 2*1. Аз не направих това, защото тук прочетох достатъчно много - започнах първо с 1/2-на вечер. Така докато свикна с 2*1/2 и така смятам да стигна до моята доза. Дано не бъркам някъде. Та затова ми беше въпроса за смяната на лекарството. А дали ще стане - ще видим. :wink: Надявам се.Моята лекарка каза, че достинекс трябва да пия вт. и четв. *1, а от парлодел 2*1/ден. Мисля, че ежедневната употреба на парлодел се равнява на това, което ми казваш. Ти какво мислиш? Аз достатъчно съм объркана. :?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Чита в Април 15, 2007, 19:34:21 pm
здравей отново,
а ти смяташ ли да забременяваш? Това е много важно - ако да, аз категорично съм за Парлодела. Пила съм Достинекс 4 години, в началото всичко беше ОК, пролактинът падна много бързо. Постепенно обаче пролактинът падна почти до нула и междувременно престанах да имам овулация. Заради това след няколко месеца ми поставиха диагноза ЛУФ синдром. Тогава отидох при доц. Андреева и тя установи, че Достинексът много е подтиснал пролактина, обаче хипофизата се е изхитрила и е започнала да отделя високи стойности на АКТХ - друг хормон на хипофизата. Той от своя страна е форсирал надбъбречните жлези и всъщност аз имах доста високи стойности на мъжки хормони, затова и нямах овулация. Съжалявам, че станах обстоятелствена, исках само да ти дам пример, че Парлоделът е по-добрият избор, ако искаш бебе. Ако обаче целта ти не е това, тогава гласувам с две ръце за Достинекс - много бързи резултати, с много малки дози. Ако мога да ти помогна, питай.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Април 16, 2007, 10:16:34 am
Теди, миличка не се плаши толкова! Найстина ако правите опити за бебе и на мен са ми казвали, че достинекса не се пие по време на бременност. Но пък има нещо друго, това е много пречистено лекарство което няма тези ужасни странични реакций на бромокриптина (парлодела е вносен бромокриптин) и много бързо понижава пролактина. Вярно скъп е, но примерно в моя случай, пролактин около 1200 за три седмици по 1 таблетка седмично го понижи под долна граница. Което също не е добре както много точно ти е обяснила Чита. За това е много важно да си го следиш. След това не е никакъв проблем да си минеш на парлодел. Аз избрах този начин, в момента с 1/2 таблетка парлодел на ден си го задържам в граници. Консултирай се със своят доктор за всичките въпроси който те тревожат, той най-добре познава твоето състояние. А ние тук винаги може да те подкрепим и да ти дадем съвет! :D
 Успех мила! :hug2:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 16, 2007, 11:01:15 am
Здравей, Чита! Много ми помогна. Нямам по-съкровенно желание от това да имам дете. Ще съм най-щастливата жена на света. :lol: В такъв случай няма да се натискам за достинекс, а ще си пия парлодел. Аз го почнах, обаче ми е много гадно от него. Предполагам така е в началото. Вече вде вечери съм на по 1/2 и незнам как да започна дневния прием. Направо се ужасявам. Но в името на заветната цел...си струва да съм леко "маносана". Благодаря ти за обстоятелствата, надявам се това с парлодел да не се случи.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 16, 2007, 11:06:01 am
Благодарна съм за подкрепата ти,  Faith! Ще се постарая след всичката тази суматоха да се придържам към укоражителните ви думи. Ще знам повече и след ЯМР-то. И благодарение на Вас - няма да се откажа. :grouphug2: Всичко, което правите за мен значи много. Благодаря Ви с цялото си сърце!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Април 17, 2007, 15:02:06 pm
Момичета, чела съм почти всичко, което се пиша в този форум и доста пъти виждам че пишете, че достинекса е вреден и неможе да се забремене от него. Аз попитах моят гинеколог и той ми каза точно обратното, че няма никакъв проблем и ако искам да забраеменявам да действам, независимо че съм на достинекс, а иначе последната стойност на пролактина е 20 при мин граница 70, но този месец след 4 ходения при гинеколога установихме че има овулация и съм много щастлива.
Искам да попитам на вас кой ви е казъл че достинекса е вреден, защото съм адски объркана
благодаря ви
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Април 17, 2007, 17:18:14 pm
Момичета, чела съм почти всичко, което се пиша в този форум и доста пъти виждам че пишете, че достинекса е вреден и неможе да се забремене от него.
Никой не е писал, такова нещо напротив с достиненекса доста бързо се свалят нивата на пролактина съответно овулацията се възвръща и естествено би могло да се забременее! Пишеме, че не се препоръчва прием по време на бременност понеже не са известни още рисковете от него в/у плода. Докато бромокриптина не минава през плацентата съответно не вреди на бебо. На някой момичета са им казвали, че даже бромокриптина се пие до третият месец и се спира.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bird_ в Април 19, 2007, 19:14:35 pm
Здравейте, момичета!
Вече прегърнах факта, че нещо не е наред и упорито свиквам с парлодела :balk_600: Не съм писала, защото още няма развитие и чак в края на месеца ще съм на ЯМР. Завишените стойности на LH във фоликулната фаза означавали, че яйцеклетките не можели да станат годни за оплождане, поради високия пролактин.  :( Е, това все пак се очакваше.
Днес съм много щастлива и искам да се похваля - станахме вуйчо и вуйна! Има го щастието и то някъде там си ни чака :balk_602: Дай Боже такова щастие на всеки!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Април 20, 2007, 09:08:05 am
Ми честито на вуйната и вуйчото, дано скоро и те да станат мама и татко! :D
Парлодела ще нормализира стойностите на пролактина и всичко ще си дойде на мястото!  :goodluck:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: marjor в Април 20, 2007, 13:37:08 pm
При изследване ми намериха два пъти по-висок пролактин. След 2 седмици ще правя второ. Не ми е ясно в какви единици ли, как да го напиша, се измерват стойностите, защото на моя лист пише 29,17 ng/ml. До колкото разбрах- това е два пъти над референтната стойност на пролактина. Изчетох цялата тема и забелязвам, че вашите пролактини са три- и четирицифрени стойности. От къде се получава това разминаване? И моите 29,17  на колко ли се равняват?
Надявам се, при второто изследване, да се окаже, че нямам нужда от лечение, но ако все пак се стигне до такова- до кога трябва да пия лекарства? И отразяват ли се на начина на живот те?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Stelliana в Април 20, 2007, 14:24:09 pm
Здравей marjor!
просто се използват различни мерни единици. Виж в твоите изследвания какви са референтните ти стойности. Би трябвало да ги пише. Направи си повторно изследване и ако пролактина е пак завишен се консултирай с твоя лекар, той ще ти каже най-добре.
Аз също при първото изследване бях с много висок пролактин, почти двоен, лекарят ми каза след известно време пак да си изследвам в друга лаборатория.
Засега не ми е преписано лечение и не мога да ти кажа как се отразяват лекарствата.
Успех при второто ти изследване :P
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 20, 2007, 16:38:34 pm
Благодаря Faith, за прекрасното пожелание и многобройните насърчения!

А по отношение на  въпросчето на marjor - всички лаборатории си имат референтни стойности и няма значение дали тук срещаш двуцифренни или трицифренни, че и повече стойности.Stelliana  е права - погледни си листчето с изследването и там са отбелязани реф.стойности на лабораторията, в която са ти правени изследванията, а за друго ти трябва читав доктор /ендокринолог и гинеколог/. Стискам палци всичко да наред, мила!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Teди в Април 20, 2007, 21:41:27 pm
Здравейте пак! Забравих да питам - някой ходил ли е на физиотерапия и колко време трае самата процедура? Казаха ми, че се правят десет процедури, но така и не разбрах колко е времетраенето на една и може ли да има прекъсване м/у десетте - нали има и почивни дни :?? Сигурно вече това е говорено и не е въпрос за тази тема, и май не съм се поровила читаво тук-там, за което предварително се извинявам. :oops:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Април 21, 2007, 09:06:07 am
Физиотерапия за висок пролактин?  :balk_88: На мен лично не са ми предлагали, не разбирам с какво физиотерапията ще помогне, но може да имам пропоски :ask: Ако някой е чувал за това нещо нека да ни поразясни за какво става въпрос? :balk_113:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Stelliana в Април 21, 2007, 09:38:40 am
Аз лично съм ходила на физиотерапия за възпален яйчник. След нея се чуствах много добре, много съм доволна.
Физиотерапия за висок пролактин не мога да си обясня как би повлияло.
Да не би да ти е назначена физиотерапия за нещо друго. По принцип процедурите действат добре на състоянието на яйчниците и тръбите.
Иначе аз имах 10 процедури, десет дена, съботата и неделя почивка. Имах назначен радар и ултразвук.Двете процедури продължаваха по половин час.
След физиотерапията за първи път през живота си видях положителен тест. Е не се разви бременността нататък, но все пак е имало забременяване.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 21, 2007, 13:32:37 pm
Stelliana, мила на мен плюс високия пролактин ми откриха уплатнена лява тръба и затова ще е физиотерапията. Много ти благодаря за отговора, аз никога не съм ходила и нямам никаква представа колко време продължава едната процедура. Благодарение на теб вече имам някаква. Благодаря!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 21, 2007, 13:40:04 pm
Цитат
След физиотерапията за първи път през живота си видях положителен тест. Е не се разви бременността нататък, но все пак е имало забременяване

Stelliana, след твоите думи се надявам нещата наистина да се поправят и ще се радвам на добър резултат и ти стискам палци при теб да се получи скоро.
А и на теб Faith, дължа извинение за неуточненията във въпроса ми. Съжалявам, може би съм малко разконцентрирана заради многото неща, които ми се случват, което не ме оправдава.
 :oops:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Stelliana в Април 21, 2007, 15:03:08 pm
Теди, как ти се откри уплътнената тръба?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Теди в Април 21, 2007, 16:11:55 pm
Stelliana, моят гинеколог ми направи обикновен ехографски преглед и след читаво опипване и малко предистория /заболяване от хламидия+възпаление на яйчник/ каза,че усеща леко уплътнение на лявата тръба. Мен си ме и заболя като ме понатисна. И понеже е много внимателен каза, че е добре да се направи физиотерапия, защото и двете ми заболявания могат да доведат до сраствания. Предишната ми гинеколожка изобщо не каза, че след като съм се излекувала от хламидии е добре това да се направи. От тогава минаха 2 г., а цели 3 г. се тъпках с антибиотици. Направо съм бясна. Тази вечер ще отида да се уговоря с физиотерапевта, а може и да ми е първа процедура. Гинеколога ми ми каза, че на яйчниците нищо не вижда, което е чудесно. Та това е.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bird_ в Април 25, 2007, 16:26:37 pm
Здравейте, момичета! Да се похваля - днес минах през ЯМР. Няма аденом. Това ме успокои много. Само, че вече имам много други въпросчета. Пия парлодела, но още не съм достигнала дозата , която ми изписа ендокриноложката 2*1. Неволно попаднах на друга ендокриноложка и тя каза, че е абсолютно недопустимо да се пие такава висока доза. Аз на своя глава започнах приема от 1/2 вечер, сега съм на 1/2 сутрин и 1вечер. Новата ендокриноложка каза да не увеличавам дозата, докато не изследвам контролно пролактина. Направо незнам какво да мисля. Моля за Вашето мнение! И ЛХ ми беше много завишено 18,73 при 8,0 - 3:1 с ФСХ. Теорията на първата беше, че е от пролактина. Звучеше ми логично, а сега вече се обърках. :? Благодаря предварително за мнението Ви!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Април 26, 2007, 11:02:18 am
бърд, вече ти отговорих в другата тема. няма нужда едно и също нещо да се пише на повече от едно място - повечето от нас четат всичко.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Maxi в Април 26, 2007, 13:02:02 pm
Здравейте, изчето почти всички теми за пролактина тук и искам да Ви попитам и аз нещо:
От 05/2006 пия бромкриптин защото пролактина ми беше 1015 при норма 395. Миналия месец прекъснах за 10 дни, защото пих едни билки. Те се правеха с червено вино, а бромкриптина не може да се приема с алкохол....Та сега си правих контролно изследване след толкова месеци пиене на хапове и .... 1145 при норма 395. Та колко време се пие бромкриптин, за да се понижи този пролактин? Искам само да поясня, че доста боледува през това време и почти през месец бях на антибиотици, но не знам дали това оказва влияние...Много ще съм благодарна, ако споделите с  случвало ли ви се е такова нещо.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Април 26, 2007, 20:43:06 pm
повече от 2 години съм на парлодел. ти сериозно ли си мислиш че го спирам всеки път като ми се припие чаша бира или вино 8O. ила пък че повече от 2 години не съм помирисвала алкохол...
бромокриптина е хормонален препарат. след като си изчела всичко как така не ти направи впечатление че такъв препарат не може просто така да си го спреш щото ти се е припило вино или щото днес си се събудила в по-особено настроение. обикновено последствята са катастрофални. това е коментирано многократно и просто не виждам как си го пропуснала докато си изчела почти всичко.
съветвам те да направиш консултация с още един специалист, защото лечението ти до сега явно няма ефект. накарах ти се преди малко за рязкото спиране защото наистина не се прави така, но се съмнявам че последната ти стойност е резултат само от 10 дневно прекъсване. просто предписаното ти лечение изглежда е неправилно.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Maxi в Април 27, 2007, 09:07:44 am
Благодаря за отговора :D Знам, че не беше правилно, но леля ми е фармацефт и така ми се скара, че съм пила вино и бромкриптин, че вече съвсем се обърках и го спрях. :oops: Може би наистина лечението не е било правилно, дозата ми беше 2 пъти по 1 табл. Благодаря за отговора все пак. Успех на всички в тази борба и скоро да си имате бебчета :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Април 27, 2007, 10:20:30 am
назначиха ти 2х1 от първия ден до този момент 8O. добре де ти не прочете ли на листовката че това нещо се пие по схема. е ква е тая схема веднага да почнеш с 2х1. баси лекаря. и къде беше леля ти при тая схема 8) :lol:
нищо от горното не е насочено към теб. възмущавам се на лекаря ти. потърси второ мнение непременно
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bird_ в Април 27, 2007, 11:06:55 am
Лили, има защо да си бясна, защото съмо убедена, че докато стигнеш до д-р Тодорова си минала през какви ли не ПСЕВДОЛЕКАРИ. Добре, че и аз сляпо неизпълних рецептата, макар че съм на една ръка от гафа, което ще видим дали е така. И на мен първоначално ми изписаха парлодел 2*1 и изрично попитах за схема, казаха ми че такава няма :(. Ама аз съм си недоверчива и си чета листовките на всичко, което вземам, въпреки че ако забременея дори и да ми кажат да ги спра няма да слушам, защото аборта ми е сигурен. Така, че Лили радвам се, че те срещнах. Но съм разочарована, че много години учене и написани дипломи са напразни :(. И незнам каква е причината за небрежността, но явно не е многото учене, защото такива грешки нямаше да се допускат.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: marjor в Май 15, 2007, 16:13:42 pm
"При изследване ми намериха два пъти по-висок пролактин. След 2 седмици ще правя второ. Не ми е ясно в какви единици ли, как да го напиша, се измерват стойностите, защото на моя лист пише 29,17 ng/ml. До колкото разбрах- това е два пъти над референтната стойност на пролактина. Изчетох цялата тема и забелязвам, че вашите пролактини са три- и четирицифрени стойности. От къде се получава това разминаване? И моите 29,17  на колко ли се равняват?
Надявам се, при второто изследване, да се окаже, че нямам нужда от лечение, но ако все пак се стигне до такова- до кога трябва да пия лекарства? И отразяват ли се на начина на живот те?
"

Здравейте отново. Току-що се връщам от преглед. Направих втори пролактин, който отново показа два пъти завишение. Е, този път е 28 ng/ml , при референтни стойности от 2,5 до 14,6 ng/ml. Гинекологът ми даде направление за ендокринолог, като беше категоричен, че трябва да бъда приета в отделение по ендокринология за допълнителни изследвания. От там би трябвало да ме насочат за ЯМР. Аз съм в Пловдив. Ендокринологът ще го търся тук, макар докторът да каза, че за случаи като моя нямало точно такъв специалист. Не ми се вярва да съм единствената в града с проблем като моя, така че много моля, ако има четящи пловдивчанки- нека ми пишат на пощата. За сега търся ендокринолог, който да работи с касата. На един по-следващ етап ще ми бъдат нужни координатите на доц. Андрей Иванов от Военна академия в София (това е за ЯМР). Благодаря ви за предварително!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: danilabg в Май 21, 2007, 15:07:46 pm
Здравейте! Миналия понеделник бях на ЯМР и ми откриха микроаденом голям 5 мм. След това отидох на консултация в ендокринологията при д-р Начев, и се оказа че дозите които са ми изписали бромокриптин са недостатъчни и схемата по която съм го пила не е правилна. Преди месец пролактина ми беше 760 при реф.ст. до 620.Ще трябва да пия бромокриптина засега 2 пъти по 1/2, и при бременност до 7 месец от бременноста. Вие какви странични ефекти имате от бромокриптина? Аз откакто започнах да го пия освен вечер и през деня се чувствам не особено добре, постоянно ми се спи, вие ми се свят, гади ми се доста от което започвам да кашлям и имам доста слюнка в устата. Как се справяте вие с страничните ефекти и може ли да си кажете мнението за д-р Начев?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Цеци в Май 21, 2007, 16:31:05 pm
Аз нямам никакви странични ефекти от бромокриптина,пия го вече 4-та година.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: danydany в Май 22, 2007, 10:19:55 am
Бромокриптина не е безубиден за бебето и повечето лекари препоръчват спирането му при регистриране на бременост. Намират се  и такива, които твърдят, че трябва да се пие и след забременяване. Прочети листовката и потърси инфо тук във форума. На мен лично няколко лекари ми казаха да го спра при регистриране на бременност.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Марито в Май 22, 2007, 19:34:38 pm
Бромокриптин или Парлодел се пият до края на 3-я месец!!!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Май 22, 2007, 20:42:25 pm
Бромокриптина не е безубиден за бебето и повечето лекари препоръчват спирането му при регистриране на бременост. Намират се  и такива, които твърдят, че трябва да се пие и след забременяване. Прочети листовката и потърси инфо тук във форума. На мен лично няколко лекари ми казаха да го спра при регистриране на бременност.
напротив. опасно е какъвто и да е хормонален препарат да се спира от раз, особено пък ако си бил на по-висока доза.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Maxi в Май 23, 2007, 11:25:52 am
Аз пия бромокриптин вече втора година и го спрях рязко /още ме е яд за което/ проактина скочи до небесата, сега пак го почнах постепенно. Нямам странични ефекти, даже мога да кажа, че се чувствам по-добре.
Това, което ми казаха и в клиниката на Щерев, и няколко други специалиста е, че се пие даже докато родя защото имало опастност от спонтанен аборт. Една приятелка, която вече роди, приложи тази схема и нямаше опастност, но при всеки е различно....
Искам да Ви питам имате ли проблем с килограмите в следствие на високия пролектин и приема на бромкриптин? И ако се опитвате да ги свалите има ли ефект?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: mimi26 в Май 23, 2007, 11:47:43 am
Аз от един месец съм на Парлодел, защото имал по малко странични ефекти от Бромокриптина. Декември месец пролактина ми беше в нормата, обаче след това от мисли дали ще стане бебето и ми се повиши. Качих и 5,6,7 кг.  :? И никакъв резултат при опитите ми да ги сваля. Ям само салати и плодове, обаче... Половин година пия и дуфастон и явно от толкова хормонални лекарства станах като бухтичка. като страничен ефект ме хвана запек, а от там и възпаление на червата. някой друг има ли подобен проблем? Преди 2 год. от висок пролактин кървенето ми продължи 40 дена. После пих Бромокр. 1 месец и след 4-5 месеца забременях, обаче в неподходящия момент... Вече момента е подходящ, обаче сега бебето не става и отново по същия път...
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Maxi в Май 23, 2007, 12:04:02 pm
Съжалявам за бебето mimi26! Дано да стане по-скоро.

А за килограмите аз питах щото качих 14 кг и нищо не помага. Спортувах активно всеки ден, пробвах с диети, ама нищо не стана. Като съм ги заковала тия килограми и това е. Моя приятелка, която има същия проблем с пролактина, го пи докато роди, като го спря пак напълня доста. Сега уж почна да пие отново ама не знам какъв ще е ефекта.
Вече взех да си мисля, че има някаква връзка между този пролактин и килограмите и ще си ходя гладна и дебела  :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Май 23, 2007, 17:39:59 pm
Момичета, аз също съм с висок пролактин, микроаденом 6мм... и тиреоидит.
Проблема с килограмите го има и при мен, но лекаря ми твърди че няма нищо общо с болестта. Миналото лято качих 6 кг за 3 месеца, сега свалих 4 кг, но за много кратко. Ако знаете как можем да се преборим с това, моля споделете
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Май 24, 2007, 20:02:14 pm
Със сигурност не е от болестта. 2005г. ми откриха микроаденом, надебелях с 20 кг. след като почнах лечението. До тогава си бях слаба и с пролактином в главата. Твърдо си е от хормоните според мен. Миналото лято с неистови усилия  свалих 8кг. Но почнах инвитро процедура и си върнах всичко свалено :( Скоро с мъжа ми правихме протеиновата диета. Той свали 5кг. за 5 дни, а аз си останах дебела нищо не действа :? Пак ще се ориентирам към спорта няма начин...диетите не действат! 
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Май 25, 2007, 10:54:13 am
ами аз пък правих френската диета, и макар че не издържах 14 дни свалих 4 кг, но сега ще започвам безвъглехидратната(протеинова) и дано от нея да има някакъв ефект
:)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Май 25, 2007, 11:08:08 am
Момичета, аз също съм с висок пролактин, микроаденом 6мм... и тиреоидит.
Проблема с килограмите го има и при мен, но лекаря ми твърди че няма нищо общо с болестта. Миналото лято качих 6 кг за 3 месеца, сега свалих 4 кг, но за много кратко. Ако знаете как можем да се преборим с това, моля споделете
а с какво има общо според него
гладуването е абсолютно противопоказно за хашимото
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Май 25, 2007, 11:15:27 am
и аз си нямам никаква идея с какво си има общо, много съм непросветена за този тиреоидит, аз повече и постоянно се притеснявам за аденома и затова не обръщам никакво внимание на останалите неща. Мися че правя голяма грешка, но... немога да огрея наявсякъде
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Май 25, 2007, 11:21:58 am
правиш грешка защото аденома според мен ти е по-малкия проблем от хашимотото. не го мисли аденома - ти си пиеш лекарства за него и той рано или късно ще се свие. обърни си внимание на хашимотото - от там са ти килограмите. кой ти е лекаря. потърси второ и трето мнение ако трябва. несериозно е да ти говори че кг ти нямат нищо общо с болестта при положение че навсякъде в нета има инфо според което има. пък и доста случаи го доказват - включително твоя
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bird_ в Май 25, 2007, 16:30:36 pm
Здравейте момичета! Аз също пия парлодел вече втори месец, но килограмите ми не мърдат. Стоя си на 38 кг и каквото и да направя, за да кача е неуспешно. А тези кг. са ми от много годинки. Сега съм на диета за наддаване. И дано има успех, че как ще стане това бебе с тези кг. По-скоро проблема с напълняването ме съмнява да е някъде другаде. До колкото прочетох внимателно всички имате заболяване и на щитовидната жлиза и по-скоро може би е от там. А прочетох, че високия пролактин се дължи на четири фактора - аденом, щитовидна жлеза, кисти на яйчниците и стрес. Зависимостта е и права и обратна, поне с такива впечатления останах, след като изчетах толкова много. Лили знае много - послушайте я. Наистина хашимото е по-големия проблем, защото там нещата ако не се увладеят може изобщо да няма бебче, а ако има - има риск от малоформации :(. А лекарстава за високия пролактин действат, повярвайте. И във листовката на парлодел пише, че няма проблем за приема му по време на бременност, ако това се налага по мед. причини. Не бива да се плашим само като се чете "трябва да се спре". От такова невнимателно четене моя приятелка абортира. Може и да греша някъде, затова има хора в бели пристилки учили толкова години, за да помагат на нас. Дано всички намерите подходящия лекар и успех! :wink:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Май 25, 2007, 16:48:16 pm
Ами на мен ми предстои следващият месец да подменям протокола за Достинекс и искам да попитам някой наясно ли е дали мога да си сменя ендокринолога, т.е. като взема ново направление и отида при нов ендокринолог, той ще ми даде ли нов протокло след необходимите изследвания или трябва да си остана при същия, след като в момента съм диспансерна към него?
Много са ми неясни тези неща, все още съм на 22, не мисля за бебче, но знам че когато това стане трябва да съм готова във всяко едно отношение..., а всичко е толкова неясно.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Lali в Май 25, 2007, 16:55:24 pm
Ако си доволна от ендокринолога си, по-добре остани при него. Не е добре да се сменя.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kit kat в Май 25, 2007, 17:57:44 pm
Със сигурност не е от болестта. 2005г. ми откриха микроаденом, надебелях с 20 кг. след като почнах лечението. До тогава си бях слаба и с пролактином в главата. Твърдо си е от хормоните според мен. Миналото лято с неистови усилия  свалих 8кг. Но почнах инвитро процедура и си върнах всичко свалено :( Скоро с мъжа ми правихме протеиновата диета. Той свали 5кг. за 5 дни, а аз си останах дебела нищо не действа :? Пак ще се ориентирам към спорта няма начин...диетите не действат! 
ох милата,ако наистина си решила да спортуваш ти препоръчвам сутрин на гладно,пиеш едно кафе и действаш.тогава се горят най-много мазнини.не гладувай,просто гледай последното ядене да е около 19ч.успех!!!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Май 25, 2007, 18:21:10 pm
Ако си доволна от ендокринолога си, по-добре остани при него. Не е добре да се сменя.
ами проблема е че наистина не съм хич доволна от моя ендокринолог, не че в Пловдив има някой наистина добър така като чета, но мисля да се ориентирам към докрор Минчева от ВМИ, а иначе в момента съм при доктор Мечкаров...
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: pan-mar в Юни 13, 2007, 15:25:57 pm
Проблемът за покачването на килограмите съм го поставяла и на лекуващата ме лекарка доц. Андреева. Според нея не било от Бромокрептина, но всички , които имат такива проблеми се оплакват от наднормено тегло. Едва ли всички прекаляват с храната. Според мен е вседствие на хормоналния дисбаланс. Проблемът е ,че повечето лекари  се опитват да замажат нещата и действат малко на парче,като не обичатда ти дават много информазция.  и любимата им фраза , когато не могат да диагностицират нещо е "предменстреялен синдром"
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bird_ в Юни 14, 2007, 10:45:36 am
 pan-mar, вярно че всичко е до организъм, но много често лекарите като видят висок пролактин и действат само за пролактина, бе за да търсят причината за покачването му. Моята приятелка е с аденом на хипофизата и повярвай ми сега е на 34 г. и има фигура като на 20 г. нераждала жена, аз съм на парлодел от 4 месеца вече и не мърдам и грам от моите заветни 38 кг. Много се съмнявам да е от това. Понякога причините са комплексни, но не трябвада се пренебрегва и генчето. Абе, трябва да се изследват всички хормони. Един дисбаланс е вселдствие или причина за друг. То малко стана като скачени съдове, ама по-точно определение не мога да дам с моя скромен опит. :wink:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: pan-mar в Юни 14, 2007, 13:11:27 pm
bird, не мисля ,че се касае за особеност на организма, нито за генетична предопределеност .Никога не съм била много слаба, но не съм била и толкова пълна. Що се отнася до твоите "заветни" 38 кг. , не мисля ,че това е здравословно тегло за една жена. Ако не си анорексичка, то със сигурност се касае за хормонален проблем и по всяка вероятност невъзможност за забременяване. Снаха ми свали доста килограми , като дори се радваше, че изглежда като на двадесет  години. "Да , ама не! ", както казваше един човек преди време. След като не обръщаше внимание на проблема , той и обърна внимание- хиперфункция на щитовидната жлеза. Майка ми имаше преди години  същия проблем и на 50г. тежеше под 50кг. Аз обаче имам хипофункция , при която се пълнее.
Моя съвет към теб и към всички останали момичета е да търсят информация. Обиколила съм доста лекари за тези 8г.:гинеколози, ендокринолози-първо в Бургас, където заявиха ,че незнаят какво ми  има; рентгенолози -за щитовидната жлеза и фиброкистозната мастопатия  и в повечето случаи всеки работи на парче. Никой не се заема да изследва откъде ида проблема,най-често лекуват симпомите , а не болестта.
Така ,че четете , питайте, въпреки отегчените физиономии на лекарите. Всеки има право да знае какво става в тялото му. На мен например никой не ми беше казал 2г.,че не трябва да приемам противозачатъчни с бромокрептина. Аз не пия , но какво щеше да стане , ако ги пиех и т.н.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Юни 14, 2007, 15:38:14 pm
На мен например никой не ми беше казал 2г.,че не трябва да приемам противозачатъчни с бромокрептина. Аз не пия , но какво щеше да стане , ако ги пиех и т.н.

А стига бе  8O това пък кой ти го каза? При стимулация се дават  противозачатачни месеца предшестващ инвитрото за подпомагане на яйчниците. При първото ми икси пих противозачатачни пих и парлодел(бромокриптин) и нищо не се случи!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Maxi в Юни 14, 2007, 16:23:05 pm
Аз си мисля, че не трябва да се пият противозачатъчни, защото така или иначе овулация няма /поради високия пролактин/. Може би има връзка и с другите хормони - тестостерон и естроген, а те пак са в пряка връзка с пролактина и става една обърквация...
На мен ми изписаха първо противозачатъчни за един месец /заради някаква киста/, след това кистата изчезна и веднага почнах бромокриптина. Сега /вече на третия цикъл/ го комбинирам с Клостил, ама това е друга тема....
Та все пак при висок пролактин нали няма как да се получи забременяване, може би затова.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: pan-mar в Юни 14, 2007, 16:59:47 pm
Каза ми го доц. Адреева, която е специалист по проблемите на хипофизната жлеза. Противозачатъчните не се комбинират с Бромокрептин , защото неутрализират действието му според нея. Аз не бях за инвитро оплождане, а идеята е да се преборя с аденом на хипофизата. Като лаик ще бясня връзката: При регулиране на пролактина, се възстановява нормалния цикъл и овулацията на яйцеуклетката. Противозачатъчните или поне голяма част от тях не позволяват да настъпи овулация или оплодената яйцеклетка да започне делението си и да се закрепи. Учедваме идеята ,че някой може да ги комбинира. Какво значи нищо не стана , успя ли да се задържи плода? Интересувам се защото искаме да опитаме за второ, а никой не  ти казва какви са рисковете.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Faith в Юни 14, 2007, 17:49:51 pm
И аз се боря pan-mar с пролактином, но също така и със стерилитета. Не се закрепи ембрион нито 1-ят, нито 2-ят, нито 3-ят път. Но не мисля, че е от това...последните два пъти не пих противозачатъчни. По скоро бромокриптина ще неотрализира дейстшието на противозачатъчните, звучи ми по логично.... :?  Незнам ако има някой, който може да каже още нещо по въпроса, ще ми бъде интересно, защото за пръв път чувам. 8)
pam-mar а теб какво точно те притеснява? Аденома пречи при зачеването. Но ако си имаш спонтанна овулация няма проблем. Малко са случайте при който аденома е нараснал при бременността. Порови се в нета има доста материал по темата! Успех! :)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bird_ в Юни 14, 2007, 19:59:35 pm
pan-mar, затова ти казах, че проблема не  е само в хипофизата. Аз засега самоинициативно съм тръгнала да изследвам щитовидната, понеже с хипофизата вс. е наред и няма аденом, освен висок пролактин. Относно щитовидната - физически промени няма, но тсх за мен е показателно, че трябва да проверя др. неща. При изследването с високия пролактин тсх ми беше 3,79. Затова ти казах, че високия пролактин наистина е сигнал за др. проблеми и дали е хипо- или хиперфункция, дали придружено с дисбаланс в теглото или не, то е нормално да се проверят нещата. А моите "заветни кг" са ми такива откакто се помня. Аз и не съм много височка /153/, но пък ми се ще да си имам бебче, както всички тук и този факт ме притеснява много, ама много. Яд ме е само, че при ендокринолозите, които ходих никой не смята, че има проблем с щитовидната. Затова, след като направя хормони + антитела нна щитовидната ще мога дори и при д-р Тодорова да отида. :wink:
А що се отнася за бромокриптин,парлодел или достинекс в комбинация с противозачатъчни ми звучи странно, не че мога да изкажа адекватно мнение, но пък нали бромокриптина, в която и да е ф-ма, има за идея да върне ову /нормализира нивата на лх и фсх, от там и прогестерона/, а противозеачатъчните я подтискат. Дали пък в комбинация не се постига нормализиране на хормоналния дисбаланс+връщане на ову :? или е някаква идея за "лекуване на сляпо" 8O. Дано някой по-наясно се включи за коментар.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: manhattan в Юни 14, 2007, 20:44:22 pm
има връзка противозачатъчни-пролактин, съответно бромокриптин. когато за пръв път се откри завишение на пролактина при мен, лекарят ме попита дали не пия противозачатъчни или кога съм пила за последно. също така дали не съм пила някакви транквиланти.
е когато се касае за последващо ин-витро, вероятно нещата стоят по различен начин.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Юни 14, 2007, 23:08:53 pm
Що се отнася до твоите "заветни" 38 кг. , не мисля ,че това е здравословно тегло за една жена. Ако не си анорексичка, то със сигурност се касае за хормонален проблем и по всяка вероятност невъзможност за забременяване.
леко брутално изказване е това според мен. и обидно също. бърд твърде добре осъзнава сериозността на положението с килограмите си и търси причината както е видно от други нейни постинги. а това че е в тоя форум и сайт мисля също недвусмислено показва че чете и се интересува най-малко от собствения си проблем.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: pan-mar в Юни 15, 2007, 09:01:31 am
Лили , не съм искала да обидя никого. Ако погледнеш, ще видиш ,ч е изразът "заветни 38 кг."е цитат, а не мой. Аз наистина продължавам да вярвам ,че  дори и при този ръст, теглото е нездравословно. Естествено по никакъв начин момичето не е  виновно.Лошото е ,че един хормон и дори една жлеза ,никого не нарушава функцията си изолирано. При мен е освен пролактином, хипофункция на щитовидната и нисък прогестерон. Просто споделям опита си на човек с хормонални проблеми от повече от 8г. и трудния път ,стъпка по стъпка, понякога както се казва :"С ченгел да вадиш думите" от устите на лекарите. Аз например ходих 6 месеца  при гинеколог , тъй като след раждането и преставането да кърмя бях като дойна крава,потичаше ми кърма по дрехите.Тя си правеше с мен експерименти , без дори да ми назначи хормонални изследвания. След това , позната невроложка ме упъти към ендокринолог , изумена от идеята,че ме лекува гинеколог.Тя беше първа ,която сложи диагнозата ми. Затова питайте за всичко , което сте чули или прочели , колкото и невероятно да звучи, в края на  краищата лекарите са и за това . Има така нареченото информирано съгласие при лечение. В повечето случаи обаче ни лекуват, без да ни информират. Ако някой се е почувствал засегнат ,въпреки всичко, моля да бъда извинена :oops:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bob4o_f в Юни 15, 2007, 10:29:40 am
момичета, чета тук отгоре че освен пролактина, лекарите ви изследват и дръги хормони, а моя лекар не го прави и лекуваме само аденома, какъв е тоя нисък прогестерон, от къде идва, как се разбира за него?...
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лили в Юни 15, 2007, 10:35:47 am
Аз наистина продължавам да вярвам ,че  дори и при този ръст, теглото е нездравословно.
естествено че е нездравословно. и тя го знае и търси причината, която със сигурност не е гладуване. точно по тая причина въпроса за анорексията беше много не на място. както и да е, изяснихме се.
колокто до това че трябва да се пита - така е. и аз известно време проверявах мнението на тодорова (мойта ендокриноложка), но вече съм сигурна в преценката й.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: stankova в Юни 16, 2007, 08:01:51 am
Здравейте, момичета!
И аз зная от лекар,че има връзка между противозачатъчни и пролактин. При спране на противозачатъчните пролактина се увеличава, затова не е желателно да се изследва този хормон веднага, а трябва да се изчака поне месец, след спирането на противозачатъчните.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Йоанна в Юни 16, 2007, 23:34:53 pm

здравейте, момичета!

Аз съм на 37 години от София. Учих в Лондон, Великобритания и после работих в топ търговски банки в София на много високо ниво. Стресът в моя живот беше невероятен! Ученето в Лондон беше придружено с много силни чувства към един мой състудент от Западна Германия, но за съжаление за мен това завърши с постъпване в психиатрия. Оттогава се лекувах с невролептици, а през последните 10 години пиех Rispolept. Дълги години лекарите не ми позволяваха бременност, въпреки че 1 година след като се омъжих забременях от съпруга ми и ме накараха да прекъсна бремеността, защото получих отново психична криза, за да се лекувам с току-що нашумелия "Рисполепт" в България. Бях в клиниката в Алеск. болница, София. Психиатърката, която след това ме следеше 10 години прояви небрежност просто щото не бройкам парички и се оказа, че от приема на "Рисполепта" съм качила ПРОЛАКТИНА, в резултат на което 2005 г. при абсолютно желана бременност, тя ми даде съвет по време на първия триместър да пия 4мг. на ден - доста, не беше чудно, че в 10 г.с. се получи спонтанен аборт. Живея с любимия ми съпруг от 1996г. Сега с триста зоря ми смениха лекарството с Abilify и пролактина влезе в граница. В резултат на небрежността на моята психиатърка, която не чете публикациите на Българска Психиатрична Асоциация и не ми следеше пролактина, аз развих микроаденом на хипофизата, който при ЯМР се оказа 3 mm. Ходих на един много известен ендокринолог, който обаче не ми допадна много и той ми предписа Бромокриптин по 1 табл. сутрин.
Междувремнно бебе няма. Сега миналия месец забременях и реших уплашена за бебето и още без ИНТЕРНЕТ вкъщи да спра Парлодела, за да не се увреди ембриото, тъй като при мен има и недостатъчен прогестерон бях на хормонална терапия с Каргил и Утрогестан. Но онази вечер преди два дена се случи непоправимото, болки долу в гърба около гръбнака, като при идване на мензис, когато си настинал, и въпреки, че след два-три часа ми направиха инжекция Но-шпа и Папаверин и Каргил, съсирека излезе. Беше прекрасно дете! Така добре оформено. Сложихме го във физиологичен серум и сега искам да го изследвам, както хистологично, така и генетично, а също искам и имунологичния аспект да бъде разгледан. Знае ли някой от четящите, къде в София може комплексно да се реши този въпрос. Накратко вече имам установена с ЯМР мултипленна склероза, която вероятно е протекла със психиатрични усложнения, вследствие на приложеното лечение развих микроаденом на хипофизата, а през 2002 г. на 33г. при абсолютно здрав живот в резултат на работата ми в Булбанк на трето ниво под УС, така се стресирах, че се наложи да ми извадят жлъчката. Сега не работя и единствената ми мечта е да мога да родя свое детенце и знам, че Бог ще благослови въпреки ужасния ми характер. Ще опитам всичко, ще търся най-добрите лекари, вкъщи имам купища папки с изследвания и епикризи. Мисля, че в основата на лечението на спонтанните аборти вследствие висок пролактин трябва да стои и помощта на психолозите и психотерапията. Чрез молитва и контрол на психичните ни процеси, чрез силната вяра в любовта на този който ни е създал - Творецът - чрез смиреното приемане на неговата воля човешкото създание може да постигне и най-големите си мечти!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: bird_ в Юни 17, 2007, 15:47:46 pm
Благодаря Лили, за прекрасните думи в моя подкрепа!  :balk_81:Др. месец ще правя хормоните и антителата на щитовидната, заедно с контролата на пролактина. Между временно си пия и селена 50 мг. Няма да се предам :wink:!
pan-mar, не си ме обидила, просто не разбра за какво говоря.
Болката и страха на всички ни тук е много и ако наистина някой е разочарован, обиден, нетърпелив и знам ли още какъв - няма лошо, стига тези емоции да не ги насочваме персонално един към друг. Истински щастлива ме правят добрите новини тук, няма по-голям букет от надежда от това. Успех на всички!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: rally_pat в Юни 18, 2007, 07:47:06 am
Цитат
Междувремнно бебе няма. Сега миналия месец забременях и реших уплашена за бебето и още без ИНТЕРНЕТ вкъщи да спра Парлодела, за да не се увреди ембриото, тъй като при мен има и недостатъчен прогестерон бях на хормонална терапия с Каргил и Утрогестан
Йоанна, не са ли ти казвали, че лекарства не се спират и почват както ти си решила?

Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: pan-mar в Юни 18, 2007, 16:36:47 pm
Йоанна, не се отчайвай!Всеки ден край нас се случват чудеса. Самата аз имам дете, което съм родила без да подозирам наличието на микроаденома. За лекарите , това е някакво изключение, тъй като моя е пролактиносекретиращ, със самоволно изтичане. Сега обаче, имам и др. проблеми и се страхувам дали ще успея да забременея и да износя плода. Мисля,че много е важна психологическата настройка.  Най-важното е обаче, че както разбирам, имаш до себе си обичащ и подкрепяш човек, а това не може да го замени нито лекар, нито лекарство.Стискам палци!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Gali4ka в Октомври 12, 2008, 12:25:06 pm
Zdravejte, ot skoro mi otkriha visok prolactin. Ne mnogo visok no ot 5 mes sam na 1/2 bromo kriptin. Mnogo iskam da imam vtoro dete. Ne sam pravila opiti no kato 4eta v neta mnogo sam upla6ena. Doktora mi kaza da go piq do proletta ama az sam mnogo ot4aqna. Ne znam kavo da pravq. Kakvo 6te me posavetvate.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Esk в Октомври 12, 2008, 12:48:29 pm
При мен съвсем наскоро се установи, че имам висок пролактин - 812.10 при реф. стойности 127 - 637, не много висок, но все пак...Консултирах се с лекар-ендокринолог, според който едно изолирано изследване не означава задължително, че съм с висок пролактин, възможно е да е било инцидентно...затова ще трябва да повторя изследването, ако отново пролактина е завишен, ще правим ЯМР, едва тогава ще започвам лекарствена терапия, което не ме радва особено, защото при моята вечна борба с килограмите е възможно отново да кача ( сигурно звучи глупаво и егоистично, но...за мен е важно ). В интерес на истината, килограмите драстично ми се повишиха за 2 години, светкавично и неусетно, възможно е да се дължи на пролактина, възможно е да се дължи и на лакомията ми :lol: 8) Миналата година имах мисед ( кухо яйце ), и едва на скоро заради други перипетии ми позволиха да подновим опитите, реших профилактично да пусна хормони, а то какво излезе....Сега ще опитам да засека овулация с тестове, интересното е, че цикъла ми е съвсем редовен ( след като свалих излишните кила ), освен главоболието...нямам други оплаквания....

Съжалявам за хаотичния пост, но исках да споделя с вас.  :flower:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Октомври 12, 2008, 15:11:33 pm
Esk, повтори изследването, но при спазени всички изисквания при изследване на пролактин - сутрин на гладно, преди 11ч., след 20 - 30 минутна почивка, без горещи душове, без докосване на гърдите, без секс предишна вечер, без консумация на картофи и имесо вечерта преди изследването. За друго в момента не се сещам. Ако някой иска да допълни... Ако и тогава има повишени стойности сигурно ще ти предпишат Бромокриптин или Парлодел, възможно е и Достинекс.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: ВиЛиЛи в Октомври 12, 2008, 15:14:13 pm
Само да кажа,че аз например също си имам абсолютно редовен цикъл,но също така пролактина ми на последното изследване беше 1300 при горна реф. граница 590,а след това на ЯМР ми откриха и аденом 3-4 мм.Искам да кажа,че цикъла не е показателен,а нямам абсолютно никакви прояви,като напълняване,галакторея или каквото и да е друго,освен незабременяването разбира се.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Esk в Октомври 12, 2008, 21:38:24 pm
Теди, спазих 90% от условията, но разбира се, нямаше как да лежа..оставиха ме да поседя...може би следващия път ще ги помоля да ме сложат някъде да полежа преди да ми вземат кръв  :?

Вили, както вече казах, при мен също няма драстични симптоми, освен напълняването и главоболието....цикъла ми се регулира с отслабването...

Изследването ще го повторя следващата седмица, искрено се надявам да не се потвърди предишния резултат, нали за пролактина няма значение на кой ден от цикъла ще е? Интересно ми е Естрадиола дали е мръднал, защото другото наистина съвсем леко отклонение е нисък естрадиол, но това било заради смъкването на килограмите....сигурно има някаква закономерснот, не знам :balk_134:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: InactiveByRequest в Октомври 13, 2008, 06:58:16 am
Мога ли да изследвам Пролактин по време на прием на Бромокриптин? Дозата ми е 1/2т. вечер.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: ВиЛиЛи в Октомври 13, 2008, 17:06:47 pm
Да,можеш да си го изследваш.То и няма как да бъде иначе,защото в повечето случаи Бромокриптиа се пие дълго време,а се налагат контроли.Докторът ти като види резултатите,ако не помни ,му обърни внимание на дозата която приемаш.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: InactiveByRequest в Октомври 13, 2008, 17:45:26 pm
Да,можеш да си го изследваш.То и няма как да бъде иначе,защото в повечето случаи Бромокриптиа се пие дълго време,а се налагат контроли.Докторът ти като види резултатите,ако не помни ,му обърни внимание на дозата която приемаш.
Много ти благодаря, ВиЛиЛи!Така и мисля да направя. А за колко време излизат резултатите , че съм забравила ?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: ВиЛиЛи в Октомври 13, 2008, 19:16:11 pm
Ами нали знаеш,зависи от лабораторията,но по принцип на същия ден.Той не е от хормоните,за които се чака по седмица,за щастие.Хич не обичам такива изследвания,дето им чакаш резултата сума ти време и се чудиш какво ли ще покажат. :wink: :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Октомври 14, 2008, 18:15:05 pm
Цитат
нали за пролактина няма значение на кой ден от цикъла ще е?
Не, няма значение деня. Късмет при следващото изследване. Дано се окаже временно повишаване.


Цитат
Мога ли да изследвам Пролактин по време на прием на Бромокриптин? Дозата ми е 1/2т. вечер.
Можеш. Дори е необходимо в месеца веднъж да изследваш пролактина докато се нагласи оптималната доза. При мен понякога 1/2 т. идва множко, друг път 1/4 идва малко. Хубаво е да поддържаш стойности в средата на реф. граници.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: zvetilena в Октомври 17, 2008, 09:23:35 am
здравейте,ще се опитам накратко да ви разкажа моята история.преди 6 години се опитвах да забременея,но уви 1 година нищо не ставаше,правихме си какви ли не иследвания уш всичко беше наред и в крайна сметка забременях,всичко беше страхотно,но след като родих дойдоха проблемите.2-ве години ми ставаше много лошо през няколко дни припадах,ходих на какви ли не лекари стигнах и до психиатър,но ставах по зле и по зле,докато случаино ме испратиха пак на ендокринолог,и попаднах на добър специалист,веднага ми пуснаха пролактин,след като и разказах за преживяното.пролактина ми беше 2200,и веднага ме испратиха на ЯМР и се показа аденома,започнах да пия достинекс и за 1 месец всички лоши неща отминаха,след известно време след наблюдение спрях лекарствата и сега сам добре,и с нетърпение чакам второто си момиченце да се появи около нпва година.желая късмет на всички и само не се шашкайте,всичко ще бъде наред
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: ВиЛиЛи в Ноември 14, 2008, 09:47:42 am
Момичета,
само за статистиката да отбележа какво се случва с моя пролактин.Беше 1300,когато започнах да пия Бромокриптин.Достигнах по схема,но по на бързичко дозата 3х1.И сега месец и десет дни след започването на бромокриптина,пролактина ми е спаднал.Дори и под долната граница.Предполагам,че с намаляване на дозата ще регулираме нивото на хормона,така че да е в референтни граници,а не под и над тях.
Просто исках да ви кажа,че за малко повече от месец,го смъкнахме с 1300 единици.А и още миналия месец имах потвърдена от лекар овулация.

И едно въпросче да ви задам.Знам,че пролактина влияе на хормоните на щитовидната,но на кои по точно и как?!?Аз съм си пуснала и ЛХ,ФСХ,ТАТ и МАТ-в норма са,но са по-различни от миналия път и не знам точно колко е добре да бъдат.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: berry в Ноември 14, 2008, 14:33:05 pm
Здравейте, момичета! И моята одисея е свързана с пролактина. Реших, че нещо не е наред след като започна да ми идва на 35-40 ден в продължение на няколко месеца. Последваха хормонални изследвания от Ендокринологична клиника на ВМИ и хоп - пролактин 4184,56 /при норма до 581/. Веднага ЯМР - без данни за пролактином. Второто изследване на пролактин /на следващия ден/ - 617,72.Така, или съм била много физ.активна и притеснена при първото изследване, или е станала лабораторна грешка. Пиех си Бромокриптин 1/2 табл.вечер и смъкнах пролактина в норма. Спрях бромокриптина, не го пия от година вече. В началото на октомври разбрах, че съм бременна, стана от първия път. И така, тук вече е моята грешка, за която изпитвам ужасна вина. Реших, че щом съм забременяла толкова лесно, то ВЕРОЯТНО хормоните са ми наред. Трябваше да посетя ендокринолога си, още повече, че си спомням, че той ми каза, че Бромокриптина мога да го пия и по време на бременност, т.е. има нужда от него. Най-малкото, което трябваше да направя е изследване на пролактина. Но пък и гинеколога, който ме наблюдаваше /беше запознат с моята здравна картина/ не ми препоръча никакви изследвания. Предписа ми веднага Утрогестан /това е за прогестерона/ 2 табл.на ден. Явно не е било достатъчно, защото направих спонтанен аборт в 8 г.с. при положение, че ембрионът се развиваше нормално за времето си, имаше и пулс, и леки движения. Най-вероятно не се е прикрепил добре в матката вследствие на високия пролактин. Сега, след като дъждът се изваля, ще си сложа качулката и ще изследвам всичко - и хормонален статус, и имунологични изследвания, всичко... И без това трябва да чакам 6 месеца за пълно възстановяване. Въпросът ми е: трябва да пия противозачатъчни Ясмин в продължение на 3 месеца, дали те няма да повлияят на хормоналната картина и съответно да има лъжливи резултати.Ще ходя скоро на ендокринолог, така че като разбера нещо ще ви пиша.
ВиЛиЛи, винаги когато съм изследвала пролактина съм пускала следните хормони на щитовидната жлеза: ТСХ и FT4. Отклонения при тях съм нямала, т.е. не знам дали в следствие на пролактина се повишават, или понижават.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Циклама в Ноември 14, 2008, 19:20:43 pm
Berry, не си внушавай, че пролактинът е виновен за спонтанния аборт. Пролактинът е нормално да се повиши сам по време на бременност, той по-скоро пречи на забременяването. Мисля, че е необходимо да се пие по време на бременност, когато има пролактинома. Аз също имах висок пролактином преди много години, пих бромокриптин около 2 месеца и след това пролактинът трайно спадна и не съм имала проблем с него повече.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: berry в Ноември 14, 2008, 21:35:31 pm
Може би си права, Циклама, че си внушавам. Това, което ме кара да си мисля, че съм имала високи пролактинови нива преди да забременея е факта, че цикълът ми отново се удължи на 40-дневен /докато бях на Бромокриптин беше средно 30-дн./. И все пак това, че съм забременяла сочи, че съм имала овулация /пък била тя и на 28-30-ия ден/,т.е. пролактинът е бил кажи-речи послушен. Права си, че е нормално бременните да са с по-високи нива, но отново има граници за съответния месец. Не може да съм например във втори месец, а стойностите ми да са за седми. Високият пролактин е опасен до 3-4 месец, защото колкото пролактинът е +, толкова прогестеронът е -. След образуването на плацентата пролактинът вече не е толкова страшен. Май така стоят нещата. Ако бъркам нека някой да ме поправи, толкова статии прочетох, че може и да съм оплескала инфото  :)
    Благодаря ти, че ме приканваш да не се обвинявам. Права си, и да го правя, и да не го правя не мога да върна времето назад и да променя събитията... Успех на всички!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лилия13 в Ноември 20, 2008, 01:46:30 am
Здравйте,а какво ще кажете за хомеопатия,някой пробвал ли е да свали пролактина с хомеопатични лекарства?моя приятелка има висок пролактин пие бромкриптин,но много и става лошо от него,виене на свият,повдигане,ужас,пие го вече месец и половина и не спада?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: ВиЛиЛи в Ноември 20, 2008, 08:58:27 am
Лулу,до колкото знам,когато се пият хомеопатични лекарства,препоръчват спиране на основните медикаменти,в случая бромокриптина.Аз лично не бих рискувала да го спра и да го заменя с хомеопатичен медикамент,който няма доказано действие.
И друго,на приятелката ти правен ли  е ЯМР?
Мисля,че трябва да каже на лекаря,който и е изписал бромокриптина,че не се чувства добре и той ще прецени и най-вероятно ще го замени с нещо друго.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: svetlina78 в Ноември 20, 2008, 16:16:24 pm
Здравейте момичета, аз съм нова и искам да се включа в темата. Имам висок пролактин. Имам един въпрос, дали ако пия само парлодел ще имам спонтанен, редовен цикъл и дали не трябва да пия и друго лекарство за предизвикване на цикъла. При вас как е?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: ВиЛиЛи в Ноември 20, 2008, 17:29:15 pm
Светлина,
аз пия Бромокриптин,но и той, и Парлодела са медикаменти подтискащи свръхпроизводството на пролактина.Тоест чрез тях той трябва да ти се нормализира,ако организма ти отговаря добре на съответното лекарство.С нормализирането на пролактина се възстановява нормалния ритъм на цикъла.Тоест би трябвало да имаш спонтанна овулация.Ако няма други хормонални проблеми,разбира се.
Аз  например още първия месец след като започнах да пия бромокриптина установих овулация с гинекологичен преглед,а и базалната температура го показа.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: лилия13 в Ноември 21, 2008, 00:51:25 am
ВиЛиЛи правеха и ЯМР и откриха аденом на хипофизата 4мм.а ендокринолога каза че достинекс не можела да пие,защото искала бебе,а това лекарство било противопоказно и вредно,и аз лично мисля че с хомеопатия трудно ще стане,но знае ли се...но тя се чуства ужасно от този бромкриптин,а ходи и на работа и ужас,абе тъпа работа :( а то май друго лекарство няма,поне аз незнам тези двете съм чувала и съм чела за тях повече.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Марина75 в Ноември 21, 2008, 06:06:09 am
llullu ,повтарям се в тази тема,но ще ти кажа как е при мен,аз от април съм на Достинекс и от 7 год .правим опити за бебе,пролактина ми си е вече в норма,но продължавам Достинекса,имам и аденом на хипофизата2-3мм.Сега съм след втора инсеминация и чакам резултат,като ендокриноложката ми каза да й се обадя при бременност и вероятно ще спра достинекса или ще го намали на минимум в началото,за да се спре постепенно.Инъче няма никакви странични ефекти,а и на листовката не пише да пречи на забременяването,а да се спре веднага след положителен тест,дори пише също когато се приема това лекарство всеки мес.задължително да се правят тестове,прочети листовката.Надявам се,че съм ти била полезна.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: ВиЛиЛи в Ноември 21, 2008, 07:13:06 am
Ами да ви кажа,аз също знам,че Достинекса е противопоказен при бременност.Не знам защо и как би навредил,но самия факт,че при положителен тест ще трябва да се спре го доказва.Докато бромокриптина се пие и по време на бременност.
Другото което не ми е ясно,Марина е ,като спреш Достинекса нали пролактина ще скочи пак,а това трябва да се избягва,както при опитите ,така и при бременност?!?
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Марина75 в Ноември 21, 2008, 07:26:40 am
Вили,не си спомням точно кой тук във сайта ми каза,че като е забременяла са й намалили Достинекса на половин таблетка седмично през бременноста,не си спомням дали през цялата или до някое време,но го е пила.Та мисълта ми е ,че за самото забременяване не пречи,вече при бременност и док.ми каза да й се обадя веднага,пък и аз всеки път като ходя й напомням че целта на занятието е бебе и тя също ме увери че не вреди на самото забременяване,а и е без никакви странични ефекти.
П.П.въпреки всичко аз пак ще питам,че ме хваща шубето като прочета нещо такова.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: berry в Ноември 21, 2008, 10:51:47 am
Ей, момичета, я горе главата!!! Ще се справим с тоя висок пролактин, просто трябва да приемем факта, че го имаме и съответно да го атакуваме.Нещата са обратими, само не трябва да си затваряме очите, защото бездействието ще оплеска още повече ситуацията. И ПО-МАЛКО СТРЕС И ПРИТЕСНЕНИЯ!!! Вярвайте в мечтата си за здраво бебче и ще стане... Пожелавам на всички послушен пролактин, установена овулация и две прекрасни розови чертички! И много усмивки!  :)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: svetlina78 в Ноември 21, 2008, 11:56:44 am
БЛАГОДАРЯ, ВИЛИЛИ ЗА БЪРЗИЯ ОТГОВОР. ЩЕ ПИЯ ДОСТИНЕКС ЗАЩОТО РАЗБРАХ, ЧЕ НЯМА ВНОС НА ПАРЛОДЕЛ, ПЪК И МОЯ ЛЕКАР НАСТОЯВА ДА СЕ ЛЕКУВАМ С ДОСТИНЕКС.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Циклама в Ноември 21, 2008, 11:58:21 am
Може би си права, Циклама, че си внушавам. Това, което ме кара да си мисля, че съм имала високи пролактинови нива преди да забременея е факта, че цикълът ми отново се удължи на 40-дневен /докато бях на Бромокриптин беше средно 30-дн./. И все пак това, че съм забременяла сочи, че съм имала овулация /пък била тя и на 28-30-ия ден/,т.е. пролактинът е бил кажи-речи послушен. Права си, че е нормално бременните да са с по-високи нива, но отново има граници за съответния месец. Не може да съм например във втори месец, а стойностите ми да са за седми. Високият пролактин е опасен до 3-4 месец, защото колкото пролактинът е +, толкова прогестеронът е -. След образуването на плацентата пролактинът вече не е толкова страшен. Май така стоят нещата. Ако бъркам нека някой да ме поправи, толкова статии прочетох, че може и да съм оплескала инфото  :)
    Благодаря ти, че ме приканваш да не се обвинявам. Права си, и да го правя, и да не го правя не мога да върна времето назад и да променя събитията... Успех на всички!

Моят цикъл след резекцията на яйчниците беше 42 дни /преди това въобще нямах/. Тогавашните ми изследвания не показаха висок пролактин. Фоликулите ми не се пукаха, но това нямаше нищо общо с пролактина, а с други хормони. Няколко години след това, когато цикълът ми се съкрати на 32 дни - точно тогава ми установиха висок пролактин, така че твоята теория не е вярна.  :D

Освен това се замисли, че цикълът в който си забременяла си имала овулация. Да не си мислиш, че след забременяването точно тогава ти е скочил пролактина с неестествени темпове. Няма логика. Приемала си и утрогестан, което никак не е малко. Твоят спонтанен аборт едва ли се различава от този на жени, които не са имали никога проблеми. Така че самообвиненията ти са наистина безпочвени. Аз преживях мисед и го приех, че просто се случва, както на много други жени.

Тъжно е, но наистина понякога не можем да направим абсолютно нищо и не можем да се борим срещу природата. Така че напред - само с позитивни мисли!

Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Ноември 21, 2008, 18:34:47 pm
Цитат
Ами да ви кажа,аз също знам,че Достинекса е противопоказен при бременност.Не знам защо и как би навредил,но самия факт,че при положителен тест ще трябва да се спре го доказва.Докато бромокриптина се пие и по време на бременност.

Аз също съм с повишени нива на пролактина и преди година и половина бях за консултация в клиниката по ендокринология в София, за да сменим Бромокриптина с Достинекс. След седмица изследвания и консултации все пак стигнаха до извода, че щом ще правя ин витро не е добре да започвам Достинекс, защото при евентуална бременност ще трябва да се замени с Бромокриптин, а при мен смяната на лекарствата и дозите води до резки промени в нивата на пролактина, което изобщо няма да се отрази добре на бременността. Това е и заключението в епикиризата. При първия ми опит ин витро имах бременност и Стаменов ми беше назначил Бромокриптина да го вземам поне до 20 седмица/до която не стигнах, но това беше по други причини/.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: berry в Ноември 27, 2008, 15:01:48 pm
Цитат
Да не си мислиш, че след забременяването точно тогава ти е скочил пролактина с неестествени темпове. Няма логика.
Eй, Циклама, права беше за пролактина!!! Напълно в граници ми е, и то 20 дни след аборта, когато е нормално да е леко завишен. Поуспокоих се малко. Дано да си остане така в граници, да имам нормален цикъл и съответно овулация! И нека скоро всички се похвалим с две чертички! :)
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kris82 в Ноември 27, 2008, 16:18:36 pm
Здравеите.ВиЛиЛи много ти благодаря за отговора ти.това което немога да разбера,е защо мн.моми4ета казват 4е достинекса вреди ако се забременее а други твардят 4е е безобиден ?аз тепарва ще трябва да правя ямр,за да  се види какво е положението,но доктора които е ендокринолог ми каза 4етрябвада запо4на ле4ението по барзо.както  казах на мен пролактина ми беше първо 1900.1 а след няколко дни го направих отново и беше 1230.менструалниа мии цикъл е нередовен,имам 4есто главоболие и  проблем ,4е бебо не идва.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: kris82 в Ноември 27, 2008, 16:24:38 pm
забравих да споделя 4е преди 10 години бях оперирана от киста на яи4ника,и  след това ми стана нередовен м.цикал,а и от тогава имам окосмяване на гърдите.,не е нищо фрапиращо,но си мисля 4е цялото това нещо е свързано със вси4ко това.след това години наред имах кисти и на 2 та яи4ника всеки месец но се пукаха по време на менст.ми цикъл/.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Milena 1982 в Ноември 29, 2008, 19:10:59 pm
Здравейте момичета! Аз също имам повишен пролактин. Нивото му при първите изследвания в началото на месеца бяха 814, при граница 500 за жените. След една седмица пак направих изследването и показа пролактин 716. Ходих на очен лекар, мери ми налягането-нормално е. Главата не ме боли. Цикълът ми е редовен, не е болезнен и е към 4 дни.сега трябва да отида на ендокринолог и на ЯМР. Кажете ми повече за този ЯМР. Ако има ходили, разбира се. Другите хормони са ми в норма. Хемоглобина ми е на долната граница, но все пак не е много нисък.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: теди. в Ноември 30, 2008, 12:47:47 pm
За ЯМР - няма нищо страшно. Ако ти го назначи ендокринолог, работещ със здравната каса, ще е безплатно изследването. Аз заплатих преди 3 години само контрастното вещество - 180лв в Ст. Загора. Казаха ми, че с използването на контрастното вещество ми дават по-голяма сигурност в резултатите - т.е. че наистина няма тумор.Веднага ми разчетоха резултатите и всичко свърши за 2 часа.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: dezi в Ноември 30, 2008, 14:53:22 pm
А на мен при с-ти от 715,3 за граница при жените от 395, ми казаха,че няма нужда от ЯМР,защото завишението не е в пъти по-голямо от нормата.Изписаха ми Достинекс и за 2 месеца пролактина ми слезе на долната граница и спрях лечението.От тогава два пъти го изследвам през 2 месеца и е в нормите, по средата на реф. с-ти вече седми месец.А мен ме болеше много глава и гърдите ми бяха постоянно големи,твърди и болезнени.Така,че намери си добър ендокринолог преди да направиш ЯМР.Стойностите ти не са чак толкова високи.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Цеци в Ноември 30, 2008, 16:06:00 pm
Не винаги при леко завишени стойности на Пролактина няма нужда от ЯМР.Моят Пролактин беше 814 при горна граница около 600,но въпреки всичко на ЯМР се откри,че имам аденом 5мм.След повече от година лечение с Бромокриптин и Достинекс аденомат ми е намалял с 1мм.
Според мен няма нищо страшно в ЯМР.Само съжалявам,че загубих малко време,докато си го назнача,защото лекарят,на който бях попаднала,не беше достатъчно компетентен да ми го назначи той.Трябваше аз да чета по форумите,за да се усъмня,че нещо не е наред и да си изискам това изследване.
Милена,правилно си се насочила към ендокринолог.Направи си консултацията и реши какво да предприемеш.Успех!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Milena 1982 в Ноември 30, 2008, 16:49:06 pm
Благодаря Ви момичета за съветите! Във вторник ще отида на ендокринолог, за да ми назначи ЯМР. Наистина никога не съм предполагала, че ще имам такива проблеми със забременяването.До момента на изследването не бях дори мислила за пролактина.  :( Ще Ви пиша пак като отида на лекар. Целувки!
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: plamitoto в Декември 03, 2008, 16:03:41 pm
Здравейте, момичета!  :) Днес ми излезнаха резултатите на пролактина - 510 при реф.макс 370???Преди това не съм лежала или нещо подобно, а направо ми взеха кръв... :oops: Според вас има ли нужда да се притеснявам  :oops:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: ВиЛиЛи в Декември 03, 2008, 18:37:25 pm
Пламитото,не ти е хубаво нивото на Пролактина,но е факт,че когато изследването не е направено по правилата тези стойности не са много достоверни.Пролактина е стресов хормон.Някой някъде беше писал,че и от едно тряскане на вратата може да ти се повиши,доколко е така не знам.Но определено ще трябва да го повториш и си потърси или друга лаборатория, или ако идеш пак в тази кажи,че държиш да полежиш 20-ина минути преди да ти вземат кръв.Изобщо всички изисквания можеш да прочетеш по-назад в темата.
Милена1982,относно ЯМР-то.В него няма нищо страшно.Знам,че се прави по 2 начина с контрастно вещество и без такова.На мен не са ми слагали контрастно вещество,затова мога да ти кажа само за втория вид.Просто лягаш на нещо като легло,слагат ти едни подобни на ограничители около главата(не те притискат),за да не мърдаш и да заемеш правилна позиция.На този резонанс,на който бях аз ме вкара цялата в него.Казаха ми,за да не проваля изследването да не мърдам изобщо,затворих си очите,за да не мигам.При мен продължи не повече от 10 минути.Чуваш бръмченето на уреда,странно е,но те разсейва до някъде.Аз,за да ми мине времето се молех през цялото време.И това е!!!След около час и половина е готов резултата и знаеш с какво трябва да се бориш,или ти олеква.
И при двата резултата продължаваш напред!!!!
Успех,момичета!Извинете за дългия пост,но аз също много се чудих какво точно представлява ЯМР,а никъде никой не беше обяснил подробно какво да очаквам.Дано да съм ви била полезна.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Марина75 в Декември 03, 2008, 19:40:56 pm
Да кажа и аз за ЯМР,тъй като при ВиЛиЛи е било без контрастно вещество,да кажа как е с контрастно,при мен беше със.Всичко е както го е описала ВиЛиЛи,само дето горе долу след 10мин.те изкарват навън без да мърдаш разбира се,слагат ти контрастното вещество венозно,връщат те обратно и още 5 мин.си вътре и ти бръмчи и това е.Нищо за притеснение,само дето не трябва да имаш нищо метално по себе си,дори и сутиена свалих,че и бях с блузка с разни джунджурии по нея,че и полата ми имаше,ама аз не знаех и се наложи да остана по бикини.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Цеци в Декември 03, 2008, 23:41:00 pm
И аз съм правила ЯМР с контраст.Миналата година изследването продължи 18 минути-9 минути без контраст и 9 минути с него.Контраста не го чувстваш по никакъв начин,е,като изключим вкарването на абокадчето,но не е болка за умиране,просто убождане.
Тази година изследването ми беше по-кратко,защото бяха сменили апарата.Може би беше 10-15 минути.Отново с контраст.И пак като първия път,на половината от времето те вадят от "тунела",за да ти вкарат контраста.На мен само краката/от колената на долу/ми стърчаха навън.Както ме беше успокоило едно момиче от този форум миналата година,когато и аз се чудех страшно ли е,та тя беше написала-"това е най-приятнто ми изследване".И за мен се отнася същото.Важно е резултата да е добър.И все пак,ако има проблем,научаваш за него и можеш много по-успешно да го решиш,отколкото ако прилагаш някакво хаотично лечение за завишен Пролактин/аз бях така прдеи да ме диагностицират/ и да не постигаш желания резултат.
Между другото,ако някоя от вас е с аденом и се чуди дали има право на ЯМР веднъж годишно по Каса-да,има.Аз правих миналата година юни месец и тази година октомври.Тази година почаках малко повече за разрешението,но нямах бърза работа.Плащам си само контраста,който струва 100 лева.Самият ЯМР дори нямам представа каква му е цената.
И аз май доста пописах,дано поне съм била полезна :wink:.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: ВиЛиЛи в Декември 04, 2008, 07:13:17 am
Дааа,относно цената.Моя ЯМР като беше без контрастно и бях и с направление,не съм дала и един лев.Отнася се за Пловдив,ако някой го интересува ще ви кажа къде бях. :D
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Марина75 в Декември 04, 2008, 08:03:57 am
И аз бях по ЗК,но ме обръснаха 100лв.за контраста.Не знам от какво зависи дали ще сложат или не,но ме предупредиха,че АКО се наложи да сложат ще трябва да си го платя ,и то СЕ наложи,нямам представа от какво зависи,но снесах 100лв.
Аз и в началото на год.правих скенер на малък таз и за него също така ме предупредиха и пак се наложи ,но беше 70лв.,но това е друга тема.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Цеци в Декември 04, 2008, 12:52:01 pm
Аз и двата пъти правих ЯМР в Окръжна болница в Пловдив.Желанието за поставяне на контраст беше лично мое,иначе и аз нямаше да платя нищо.Бях предупредена,че контраста не се поема от Касата.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: plamitoto в Декември 04, 2008, 13:29:23 pm
А ако пролактинът ми е 510 при реф.480, но имам овулация, има ли причина да се притеснявам ?  :oops:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Марина75 в Декември 04, 2008, 13:36:02 pm
А ако пролактинът ми е 510 при реф.480, но имам овулация, има ли причина да се притеснявам ?  :oops:
Определено има причина за притеснение,дори да ти е под нормата ,но на горна граница пак не е добре,най-добре обаче ще ти отговори ендокринолог и моя съвет е по-скоро да потърсиш лекарски съвет.Пък може и просто да не си спазила изискванията за даване на кръв и за това да ти е такъв резултата,щом имаш ову.........не знам.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: plamitoto в Декември 04, 2008, 16:39:59 pm
Определено не съм спазвала изисквания,защото никой не ми каза за такива. :balk_149:Всичко,което не трябва да не се прави предния ден-го бях направила,не съм лежала 20мин., а на всичкото отгоре и тичах до клиниката,защото бях паркирала неправилно   :balk_113: На 12-ти съм на фоликулометрия и ще видим какво ще ми каже доки  :oops:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Цеци в Декември 04, 2008, 21:10:22 pm
Плами,бих те посъветвала да повториш изследването,особено щом си тичала.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Марина75 в Декември 05, 2008, 06:03:03 am
Пламито,както Цеци ти е казала направи ново изсл.и не се шашкай,щом си тичала и въобще не си си починала преди да те боцнат,от това ще да е според мен.Другия път поне поседни пред кабинета и постой така 15-20 мин.,аз така правя не лежа.Успех дано всичко да е наред.
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: plamitoto в Декември 05, 2008, 09:50:42 am
Благодаря Ви момичета  :balk_81:
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: Milena 1982 в Декември 07, 2008, 18:12:32 pm
Здравейте момичета! Още не съм ходила на ендокринолог. Още проучвам къде ще ходя. И за съжаление вчера ми дойде. Просто ужас.
ВиЛиЛи кажи къде си ходила в Пловдив?
Стана ми ясно, от написаното от Вас, че ЯМР не е страшен и няма да боли. Вече дупченето и всички изследвания ме съсипаха. Иначе ходих на очен лекар, по предписание на моя гинеколог, заради пролактина. Следи ми налягането и ме гледа на компютъра и каза, че всичко е наред. сега трябва да си намеря добър ендокринолог.
Тази година явно не е моята! По-бързо да минава, че другата да ни зарадва всичките! :wink: 
Титла: Re: Отново висок Пролактин:(
Публикувано от: ВиЛиЛи в Декември 08, 2008, 10:31:29 am
Аз ходя при д-р Мечкаров и съм доволна от него.Ползвам си направленията,пуска ми каквито хормони може по ЗК,също и ЯМР.Пусни му името в търсачката на форума и може да откриеш и други отзиви за него!