www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Хормонални проблеми при жената. СПКЯ. => Темата е започната от: tanch в Февруари 14, 2020, 11:47:28 am

Титла: Продължително зацапване около овулация
Публикувано от: tanch в Февруари 14, 2020, 11:47:28 am
Здравейте!
От няколко години около овулация получавам еднократно кафеникаво зацапване. Цикълът ми е на 26 дни, абсолютно редовен, с продължителност 6 дни. На 35 години съм, не съм раждала, нямам аборти. Декември месец ми се случи нещо странно. Около 12-13 ден започва едно зацапване, което продължи до самата менструация, която си дойде нормално, беше с нормална продължителност и сила. Януари беше само леко еднократно зацапване на 12-тия ден. Последната ми менструация беше от 27.01-01.02, пак нормална. На 05.02 леко зацапване и от тогава като се започна - ту червено, ту розово, ту кафяво зацапване, или направо леко течение. Отделно, че гърдите ме болят зверски още от последния ден на менструацията, но това ми се е случвало много пъти да ме болят гърдите почти по цял месец без да спират. Отделно имах болки ниско в корема и таза, коремът ми беше адски подут, това спря на  14-тия ден. Отидох на лекар, гледа ме на коремен и вагинален ехограф, направи и преглед на магарето. Каза, че няма абсолютно нищо - нито кисти, нито ранички, няма възпаление, нито течение, овулацията била започнала, или минала ( не запомних ), каза " Има много мънички фоликулчета, което е нормално ", каквото и да значи това. Микробиология каза като спре кървенето, което го имах и по време на прегледа - ярко червена кръв. Предложи изследвания на щитовидна жлеза и на женски хормони - едните между 20-22 ден от цикъла, другите между 3 и 5 от менструацията. Каза да пия само витамин Ц. С фиброаденом съм на едната гърда и ми е забранено да пия хормонални препарати. Ще направя изследванията, макар да знам, че дори да има отклонения от нормите в резултатите, нищо не можем да направим заради фиброаденома. Откакто бях на преглед течението се засили значително като вече е толкова тъмно кафяво, че е почти черно. Винаги избива в следобедните часове и ежедневна превръзка не спасява положението, трябва си нормална.
Има ли и други момичета, преминали през това? Какво се оказа при вас? Не знам, притеснена съм, макар да няма кисти и други подобни образувания. И това е винаги около 12-13 ден от цикъла, винаги. Очаквам следващата менструация на 21.02 и дори не знам ще ми дойде ли, това в момента какво е също не знам.
Титла: Re: Продължително зацапване около овулация
Публикувано от: teri_90 в Февруари 14, 2020, 12:36:10 pm
Здрасти, tanch,
ето нещата, които може да изследваш в този случай:
1. Оценка на яйчников резерв (АМХ хормон и броене на антрални фоликули), зацапване между цикли е симптом при намаляване на резерва
2. Изследване на хормони на щитовидната жлеза + задължително изследване на пролактин (казваш, че те болят гърдите, а имаш лактация от тях?). Кървенето може да се предизвиква от тези хормони. На мен са ми предизвиквали цикъл на 13 ден даже.
3. изследване за уреаплазма, микоплазма, хламидия с вагинална натривка, микробиология и цитонамазка, за да се оцения няма ли вътрешна инфекция, която прави проблем
4. Изследване Естрадиол, ЛХ, ФСХ хормони в началото на цикъла  и проследяване на овулация с фоликолуметрия, за да се провери дали няма нарушение на фоликулярна фаза от цикъла
5. Изследване на Прогестерон 7 дена след ДОКАЗАНА овулация, за да се види дали няма недостиг на Прогестерон, който предизвиква кървене. Това е най-честия проблем, но в твоя случай по-скоро ми се струва, че не е така, защото започваш да кървиш още преди овулация.

Знам, че ти изредих много неща, но аз имах зацапване 4-5 дена преди цикъл и това са нещата, които ме посъветва лекарят да изследвам. Аз правя инвитро процедури и всяка една от тези точки беше важна за мен. Може за теб да е важно само да знаеш, че нямаш инфекция например, но за мен баланса на цикълът и липсата на инфекции са много важни.
При мен беше просто зацапване. Не беше кървене. Реално проблем не се откри, защото като отидох на лекар вече нещата се бяха нормализирали. Имах 3 месеца със системно преработване и недоспиване, така че мисля, че бях вдигнала някой от хормоните.

Титла: Re: Продължително зацапване около овулация
Публикувано от: tanch в Февруари 14, 2020, 12:44:42 pm
Много ти благодаря  за изчерпателния отговор!
Да, на мен не ми е важен сега яйчников резерв, нито дали настъпва изобщо овулация. Важно ми е да знам да не би да е някаква инфекция, която не може да се установи без изследвания. Започвам да кървя по време на овулация, цикълът ми е на 26-28 дни, винаги кървя около 13-14 ден. Лактация нямам от гърдите, само силна болка и то отстрани, не в ареолите.
Отдавам го и на стрес и малко почивка също, последните 4- месеца са ми супер напрегнати емоционално, отделно почивам по 2 дни в месеца само.