www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Опити за забременяване и АРТ в чужбина => Темата е започната от: Burbur в Май 16, 2019, 09:52:57 am

Титла: Ин витро в Турция
Публикувано от: Burbur в Май 16, 2019, 09:52:57 am
Здравейте,

на 37 години съм, с 4 неуспешни инсеменации, 2 неуспешни опита ин витро в Майчин дом - гр. София - един стимулиран и един върнат замразен ембрион на спонтанен цикъл, следва лапароскопия на ендометриоза, тази година отново имах шоколадова киста и след като я отстраниха, още един неуспешен опит ин витро в клиника "Щерев". Хормоните ми са в норма, но АМН е 0,84 при долна граница 1.00. Вчера ми казаха, че с моята възраст, ендометриоза и изчерпан яйчников резерв нямам шанс. Имам естествено раждане от предишен партньор през 2010 г.
Въпреки това, мисля да се консултирам с клиники в Турция и ако те смятат, че имаме шансове, искам да направя процедурата там.
Моля Ви за мнения и препоръки - коя болница, кой лекар - препоръчаха ми Мемориал и Bahçeci.
Благодаря предварително :)
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: sisi345 в Август 01, 2019, 16:23:33 pm
.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: Ра в Август 03, 2019, 18:31:40 pm
Здравей, Burbur!
постът ти е от май и ти вероятно си се ориентирала вече, но може да послужи на други момичета. Имам впечатления от Бахчеджи. Принципно основната разлика между двете клиники е, че в Мемориал нямаш един лекар, който да те следи, а се сменят на ротационен принцип. Това беше и причината да предпочета Бахчеджи, тъй като за мен беше важно да общувам с един човек, който да е наясно с цялата предистория и спецификите на случая, а и аз да съм наясно с неговите силни и слаби страни.
Принципно Бахчеджи не е една клиника, а верига, дори в Истанбул има повече от една. Повечето български пациенти обаче са концентрирани в Бахчеджи- Фулия при двама лекари- д-р Емре Тургут и д-р Гювенч Карлъкая. В азиатската част на Истанбул има друг филиал на Бахчеджи, където пък е доц Сабри Джавкайтар, който също е сравнително популярен сред българските пациенти поради факта, че е правил безплатни консултации в София. В клиниките има българи координатори, с които можеш да влезеш в контакт за записване на час и други организационни въпроси. Можеш да се обърнеш и към някоя от посредническите фирми- Медикъл Караджъ, Турмед и сори, на фирмата на Севда не й знам името. Може да има и някоя друга.
По отношение на организацията в клиниката- общо взето се действа експедитивно ( на фона на някои бг клиники), примерно за записване за час за първичен преглед се чака по данни на мацки, които сега стартираха около 2 седмици... Трябва да имаш предвид обаче, че лекарите и другият персонал е изключително натоварен и ефектът на конвейера, от който на повечето от нас, минали през бг клиниките, ни се повръща, го има съвсем осезаемо и там. Със сигурност лекарите са добри, но перфектни хора и ситуации няма, така че всичко е много, много различно и заради тази натовареност, шансът за грешки напоследък никак не е малък, а индивидуалният подход е под въпрос поради липса на време и сили:(
Когато аз решавах към кой лекар да се обърна, ме интересуваше специализацията им и уклоните:) Затова ще споделя с теб впечатленията си, които разбира се са субективни и въз основа на личен опит и споделено от други девойки:
Др Карлъкая работи с повече двойки от по-високата възрастова група, съответно има опит с ИЯР , ако обаче имаш съмнения за имунологични или генетични фактори освен намаляващия резерв, д-р Емре Тургут вероятно би бил по-добрият избор. Карлъкая е скептичен към тези фактори и не би обърнал внимание, като цяло е доста консервативен. Тургут пък заради специализацията си в областта, не само, че не е скептичен, но и прилага определени терапии като вливания на Интралипид например.

Когато става дума пък за донорска яйцеклетка, се ползва филила в КИпър, тъй като в Турция донорството не е разрешено.

За Мемориал нямам лични впечатления, но други момичета ще ме допълнят. Има и други клиники в Истанбул, които заслужават внимание като Аджъбадем в Саръяр.
Ако имаш конкретни въпроси, питай, че така е много трудно да се обхване цялото инфо, то никак не е малко.

И един въпрос от мен- ако някой от четящите може да се включи- някой правил ли е микробиология в Бахчеджи? Отзиви и цена?

Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: teri_90 в Август 03, 2019, 20:36:04 pm
Здравей, Ра. Постът ти беше изключително полезен за мен. Благодаря за изчерпателното разяснение. Ориентирам се към Бахчеджи, но не бях и помисляла, че лекарите може да имат някаква по-тясна специализация.  Определено ще се информирам.
Относно микробиологиите. Основната причина, поради която бих отишла там, е че прескачат микробиология. Аз имам проблем с безсимптомна ешерихия коли. Писала съм из темите за турските клиники и съм говорила с жени, които правиха там опити (конкретно Бахчеджи) и никоя не е пускала там микробиология, нито са им искали резултати. Те сами за свое успокоение си ги пускали в България преди процедури и трансфери.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: violla в Август 03, 2019, 21:08:12 pm
Аз имам опит от Мемориал-син 2011 от първи опит, 2016 - фиаско в Бахчеджи загинали 12 от 14 до трети ден, отрицателен, 2018 Аджъбадем Маслак зет октомври -биохимична, и януари 2019 пак там  - бременност.  Доволна съм от професионализма в Аджъбадем,  в Мемориал беше спокойно и организирано. За Бахчеджи - "На прехвалени ягоди с голяма кошница не ходи". С много тежък мъжки факто сме, аз с ИР.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: Ра в Август 03, 2019, 21:39:33 pm
Teri_90, радвам се, че ти е бил полезен постът. Относно МБ - когато е необходимо ( ако имаш оплаквания) пускат изследване . Но при мен все се получава така, че когато ми трябва, не мога да направя МБ, защото съм започнала някакво лечение на своя глава или защото съм в цикъл :(  Но исках да знам принципно ако някой е правил, доколко достоверен е резултатът, че в БГ вече въобще не се занимавам с МБ- няма никакъв смисъл. За ешерихията бих опитала с биорезонанс- като диагностика и терапия.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: teri_90 в Август 03, 2019, 22:02:51 pm
Аз ходя на диагностика с биорезонанс. Дори не я хваща. Хваща я като псевдомона и хомепат след това ми назначава лечение и за Е.коли, и за Псевдомона. Веднъж подейтства вече. Завърна се и се надявам отново да успеем да я овладеем. Ако си от Пловдив, можеш да разчиташ на микробиологиите на Торакс.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: Ра в Август 03, 2019, 22:20:14 pm
Ами и при биорезонанса е като при другите терапии и диагностики - има по-чувствителни и по-малко чувствителни уреди, както и уреди с много различни функционалности. За тълкуващия резултата да не говорим . Затова и комбинирам- в зависимост от това, което ми е необходимо в конкретния случай избирам къде да отида . Някои са силни в патогени, други в цялостна диагностика, трети в определяне на хранителни съвместимости или непоносимости, някои уреди дават възможност да се видят патогени в конкретен орган или тъкан, други само за тялото като цяло .  Иначе когато си сигурна в патогена винаги можеш да намериш и средство- както казваш хомеопатия или друго. В хомеопатичната на Чаталджа в София приготвят наистина богат асортимент от лекарства, вкл. За конкретни патогени. Което може да не е в духа на класическата хомеопатия, но понякога е огромна помощ. Иначе не, не съм от Пловдив :wink:
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: Ра в Август 04, 2019, 08:09:41 am
Някой да е ползвал Gynomax вагинални глобули след цикъл до пункция? Докторът, който го предписа твърди, че не оказва влияние на процедурата, но не съм съвсем сигурна как се отразява на процеса на развитие на фоликулите и качеството на яйцеклетките...
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: stoeka71 в Август 05, 2019, 16:45:00 pm
От Мемориал мога да кажа впечатление, там от първи опит се роди моето момиченце, след 4 неуспешни инвитро опита в България.
Не са искали микробиология, само рубеола беше задължително. С тежък мъжки фактор и висока възрастова група като проблеми. Лично на мен ми харесваше това, че в началото стартирах с един лекар, после с друг които направи и трансфера. След всеки преглед се събираха всички лекари и всеки докладваше на др Кахраман, обсъждат и ти пращат смс с какви дози и лекарства да продължиш до следващия преглед. Така, според мен ако наблюдаващият лекар е изпуснал нещо или не е отчел правилно резултати, на тези събирания се изговаря и се дава най адекватно решение.
Мен това ми хареса в Мемориал. Без излишни изследвания, без излишни големи дози лекарства.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: Ра в Август 05, 2019, 17:51:49 pm
Стоека, това е било преди 5 г, така ли? Доколкото знам има доста промени там- най-малкото и Карлъкая и Тургут тогава все още са били тв Мемориал , сега са в Бахчеджи.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: violla в Август 07, 2019, 16:10:07 pm
Стоека, и аз имам много добри впечатления оттам, спокойно и организирано, и първия ми опит беше успешен. Бяхме се запътили там, но Хафизе беше координиратор и не успях да ме вместят в отпуската. Затова отидохме в Аджъбадем.  Хаосът в Бахчеджи и последващия го конвейер не ми подействаха добре. Въпреки че съм сигурна,  че и там щях да успея, но са много претоварени.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: stoeka71 в Август 07, 2019, 18:53:27 pm
Тези двамата лекари и тогава не бяха там :)
Д р Каврут, които ми направи трансфера се премести. Но моя близка прави скоро опит там за втори бебе, успешно. Първото пак е там правено и поне на мен не е споделяла за много големи промени.
Просто споменах защо ги избрах аз, за да не бъда с един лекар и на конвейр :)
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: mary cherry в Октомври 17, 2019, 10:10:27 am
Здравейте, пресни впечатления от Бахчеджи- час за първи преглед получих още за следващата седмица. Приеха ме навреме, прегледаха ме, показах си документите и казаха, че можем да започнем стимулация. След това, в периода на стимулация, за всеки преглед ме викаха към 10 часа и след това чакане- когато имат възможност да те вмъкнат между другите прегледи. Има няколко кабинета и разпределят пациентите по тях, докторът ги обикаля и преглежда набързо. Следва кратка среща, казват има фоликули, продължаваме, имаш ли въпроси и така, до следващия преглед.
Координаторките летят от кабинет на кабинет, страшно са натоварени. Не съм очаквала кой знае какво като отношение, просто в България загубих почти година в дебнене на ЕЦ.
Не стигнахме до трансфер- извадиха 9, 6 се оплодиха и стигнаха до 3 ден, 3 бластоцита на 5 ден и на 6- нищо. Докторът настояваше за ПИД заради възрастта.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: Hris_80 в Октомври 17, 2019, 21:46:45 pm
mary cherry,  :grouphug:
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: Hris_80 в Ноември 06, 2019, 11:38:44 am
mary cherry, как си? Не пишеш...
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: mary cherry в Декември 20, 2019, 19:41:02 pm
Хрис, сега ти виждам въпроса. Сменихме клиниката. След като не ми предоставиха информация за ембрионите.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: MDani в Април 30, 2020, 17:19:34 pm
Здравейте, аз на 30г. Искаме дете от 2 години и имам един спонтанен аборт. Насочила съм се към Бахчеджи, но не съм сигурна кой да е лакря. Искам да чуя мнение и на други момичета.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: sasha123 в Май 02, 2020, 15:05:02 pm
Здравейте! Ние също се насочихме към Бахчеджи. Знам, че има много специалисти там, но др.Карликая и др.Емре Тургут работят най-много с български пацинти.Аз си избрах др.Карликая. Една моя приятелка беше при него, сега си има близначета и няма думи да изкаже благодарностите си. За др.Емре също съм чувала много положителни отзиви. Сега чакаме с нетърпение да се нормализират нещата покрай коронавируса и да започнем процедури.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: sasha123 в Май 02, 2020, 15:29:41 pm
Здравейте! Ние също се насочихме към Бахчеджи. Знам, че има много специалисти там, но др.Карликая и др.Емре Тургут работят най-много с български пацинти.Аз си избрах др.Карликая. Една моя приятелка беше при него, сега си има близначета и няма думи да изкаже благодарностите си. За др.Емре също съм чувала много положителни отзиви. Сега чакаме с нетърпение да се нормализират нещата покрай коронавируса и да започнем процедури.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: MDani в Май 08, 2020, 15:42:31 pm
Мисля, че няма активни момичета в групата :(
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: MDani в Май 08, 2020, 16:04:57 pm
А някой дали знае кога ще се отворят границите и кога ще се започнат леченията в Турция ?
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: sasha123 в Май 08, 2020, 16:29:39 pm
Здравейте! Доколкото знам, в Турция от другата седмица ще започнат да разхлабват частично положението. Може би тогава ще се реши и въпроса с границите.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: tanya8008 в Май 08, 2020, 16:43:13 pm
Здравейте, една моя приятелка успя да забременее в Бачеджи инвитро клиника и е много впечетлена от клиниката координаторите от доктора, и ние се насочихме също в тази клиника.Имахме записан час но тъй като се затвориха границите не успяхме да отидем и направихме онлайн консултация с д-р Емре.Сега с нетърпение чакаме да се отворят границите за да почнеме лечение.  :)
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: Hris_80 в Май 08, 2020, 17:28:25 pm
 Ние правим опити в Бахчеджи :-)
"...Започваме лечението на IVF в нашите центрове от 4 май!.."  https://bahceci.com/tedavilerimize-yeniden-basliyoruz/
Клиниката е отворена за турски пациенти. След отваряне на границата ще се разбере повече за нас.
 
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: MDani в Май 11, 2020, 14:56:07 pm
Надявам се в най-скоро време наистина вече да се нормализират нещата, нямам търпение да започна лечение. 
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: tanya8008 в Май 12, 2020, 13:18:11 pm
И ние с мъжа ми чакаме с нетърпение да се отворят границите за да можем да пътуваме и най скоро време да почнем стимулация!  :wink:
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: Hris_80 в Май 12, 2020, 14:44:15 pm
Те границите ще ги отворят най-вероятно, но какво ще се прави с 14 дневната карантина?
Нещо чува ли се по тоя въпрос?
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: MDani в Май 13, 2020, 16:29:48 pm
Не знам, не съм чувала и аз. Но мисля, че няма да е никак лесно нито за тях нито за нас ако има задължителна такава. По тази логика трябва да затворят всичко спрямо туризъм, което не е много възможно според мен.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: sasha123 в Май 15, 2020, 13:07:46 pm
Не знам доколко е вярно, но някои момичета казват, че от другата седмица пацинти с по-сериозни заболявания щели да могат да пътуват за Турция, като на границата щели да им правят тест за корона вирус срещу заплащане.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: tanya8008 в Май 18, 2020, 10:23:33 am
Здравейте, дано да е така преминавайки границата да ни направят тест и да можеме да си пътуваме за да не губиме време че с това чакане е много тъпо :? :?
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: magi_st в Май 18, 2020, 12:08:20 pm
Тъй като ме интересува за сега много темата, доколкото знам карантина си има като влезеш в БГ.В Турция как е не знам.Дори и да отворят границата хотелите кога ще заработят също е важно.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: MDani в Май 18, 2020, 12:57:06 pm
От 1ви юни в Турция мисля ще се нормализират доста неща, а то всъщност няма и дата още кога ще можем да пътуваме тия за ин витро лечение. Прочетох в една страница, че може би на 20.06 ще отворят границите за ин витро пациенти.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: tanya8008 в Май 20, 2020, 13:44:14 pm
Здравейте но след преминаването на граници ако не ни задържат в 14 дневна карантина е добре но ако на задаржат как ще действаме незнам.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: sasha123 в Май 21, 2020, 16:42:30 pm
Здравейте! От познати знам, че в Турция наближава религиозен празник, който май е накрая на месеца.Именно затова са били все още строги мерките. Очаква се след това да се нормализират нещата,частично да се премахват ограниченията. Мисля, че юни месец ще има някакво развитие.
Титла: Re: Ин витро в Турция
Публикувано от: MDani в Юни 02, 2020, 10:02:19 am
Здравейте, момичета има ли новини относно пътуване и лечение в Турция ?