www.zachatie.org

Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Дом и хоби => Темата е започната от: Pav-la в Юли 17, 2017, 17:01:28 pm

Титла: Естествен паркет
Публикувано от: Pav-la в Юли 17, 2017, 17:01:28 pm
Здравейте, не намерих тема за масивния, естествен паркет и затова пускам нова.

Имам няколко въпроса- какво дърво е най- подходящо за спалня, по- добре да е омазнен или лакиран, има ли значение дължината на летвичките?

Също така ако може да ми препоръчате фирма, която работи с български паркет във Варна, която работи бързо и е коректна.

Аз смятам, че трябва да е нещо класическо, защото сега няма да ни стигне времето да направим ремонт на целия апартамент и като решим да довършим ремонта ще можем да намерим от същия паркет. Май съм се спряла на дъб.
Другото, което ме притеснява е, че отнема мнооого време поставянето му, но ако е предварително лакиран става за една седмица, нали?

Ще съм ви много благодарна, ако можете да ми помогнете и да ми отговорите на въпросите.

Благодаря ви много предварително.
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: bonbolini в Юли 18, 2017, 08:02:14 am
Здравей,
В началото на годината закупихме нов апартамент и сложихме естествен паркет - трислоен се води, цветът е натурален дъб. Летвите, които слагат са дълги като на ламинирания паркет, но в самата дълга летва има по-малки /изглежда точно като едновремешния/. При нас стои като лакиран, но не си го представяй много лъскав, а все едно е минато просто за блясък, явно се води омазнен. Изключително съм доволна, защото паркетът е много приятен, изглежда много добре в абсолютно всички стаи, включително и в кухнята, доста добре шумо- и топлоизолира. Не знам дали модератор ще разреши да напиша фирмата, която ползвахме за София /мисля, че имат представители и в други градове/. Заявката я направихме в началото на седмицата, около 1 седмица чакахме доставка, че нямаха от този вид, защото квадратурата се оказа доста голяма и го сложиха за ден и половина.
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: blue_sky в Юли 18, 2017, 11:01:58 am
Напиши я, щом си доволна. Все пак не си нов потребител, който се е регистрирал само с цел реклама.  :wink:
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: Pav-la в Юли 18, 2017, 11:34:24 am
Благодаря за отговора.

Този трислоен е на принципа на ламината, но с естествени материал, нали?

Много четох и повече се обърквам. Аз си го представях- избираме си паркет, който е обработен предварително, идват хората, правят всичко и така. Макс една седмица и сме готови.

Ако можеш, боболини, да ми кажеш фирмата, ще съм ти благодарна.
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: jam в Юли 18, 2017, 11:38:27 am
Здравей, Pav-la!

Класическият паркет е този, който се купува на отделни елементи (казват им паркетини), реди се (с или без залепване за пода), цикли се и после се лакира, омаслява или оставя така, както си е.

Ако тръгнете на вариант такъв паркет, има доста неща, за които да се внимава и гледа:
1. Самият паркет - да е от добра фирма, сух. Най-добри отзиви съм чувала през годините за паркета на фирма Коркос-Сливен. Във Варна е производителят Павидера. Ако можете да си го позволите, дъбовият паркет е класика. Не е нужно да е от най-висок клас - без никакви шарки, напротив, по-красиво е да има малко шарки.
2. Чиста и равна повърхност под паркета. Залепването на паркета премахва разместване и скърцане в бъдещ, но трябва да е абсолютно сух паркетът, за да няма свиване.
3. Добро циклене и полиране. Видяла съм разликата между добро и недобро.
4. Избор на добър лак, ако ще се лакира. Водноразтворимите лакове са по-безвредни, но нямат здравината на онези, старите лакове, които миришат със седмици... Омасляването изисква постоянно обгрижване на паркета и не бих го препоръчала.

Ако решите да е по-лесно - сега се предлагат готови естествени паркети на големи парчета - от няколко слоя, лакирани предварително, редят се като ламинираните изкуствени паркети. Само че са от дърво. Те са обикновено вносни и доста по-скъпи. Там не мога да препоръчам марки, но с търсене ще ги намериш. Обикновено магазините, които продават такива паркети, осигуряват и монтажа.
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: jam в Юли 18, 2017, 11:41:56 am
Само да допълня, че лакове има най-различни като степен на блясък - от съвсем матови до силно гланцови.
Готовите трислойни паркети за редене чрез клик-клак са лакирани, независимо, че може да изглеждат матови на вид.
Омасленият паркет си е чисто дърво, пропито със специално масло, което трябва да се нанася периодично отново и отново върху паркета.

Едно време не са лакирали дървените подове, а така са ги поддържали. Това е сериозна работа, пари и време.
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: bonbolini в Юли 18, 2017, 14:18:08 pm
Нашият паркет е поръчан от Паркетен Стил. Трислоен, като го монтираха изключително бързо /за ден и половина/. Докараха го 1 седмица преди монтажа, за да "свикне" с въдуха на апартамента, после измериха самата влажност в деня на монтажа и тогава го наредиха. Трислоният паркет позволява и да се цикли, а при нас това беше също от съществено значение. Моите притесненя бяха, че ще има размествания и пукнатини между отделните дъски, но до момента такива няма. Много си го харесвам, защото още мирише на дърво, лесно се чисти, полу-водоустойчив е /поне в кухнята като капва вода по пода от някъде още не са се надули дъските/, изолира повече /за радост на съседите по нас/.   Сега като прочетох от Jam подробностите, явно е лакиран, но по-леко, защото не лъщи, но на допир е гладък, въпреки че се усещат ръбчетата от дървото на дъската  8O  8O  8O (Pav-la още повече те обърках май  :?). Цветът ни се води естествен дъб /светъл/, но има шарки и стои много добре

Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: м-и в Юли 18, 2017, 15:19:14 pm
С времето и употребата на един гаден ламинат, взех и аз да се замислям за паркет. В момента чета, че предимно се омасляват, явно не е модерно лакирането, но пък аз мия с вода и не съм сигурна до колко ще е устойчив с масло. Иначе има нови и добри масла и можеш сам да си го поддържаш, не е нужно да е скъпо.
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: jam в Юли 18, 2017, 15:31:19 pm
м-и, самите масла са доста скъпи.

аз лично съм мазала необработен паркет на две стаи с паркетин (препарат за чистене), търкала съм го с четка, после съм го мазала с паркетол (масло за паркет).
това беше преди 20 години и още си го спомням... не искам да повтарям това упражнение. :)

модерно е, да. скандинавски дизайн, био-мио и прочее. но е добре да се прочетат повечко мнения, преди да се вземе решение.
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: Pav-la в Юли 18, 2017, 18:43:18 pm
jam, във Варна вече нямат офис, а не мога да поръчам без да видя.

Аз си искам класически, дъбов, лакиран паркет. Четох, че има и български паркет, който е лакиран предварително. Ставал само за стари сгради, което мен ме урежда чудесно.
м-и, ако не е лакиран, а и въобще, не е хубаво да се мие като ламинат или плочки. В нас имаме паркет/дюшеме от както се помня, но го мием само с едни специални парцали за паркет и със специален препарат. Четох, че маслата, които са по- скъпи, изискват повече поддръжка и колкото и да се хидрофобни не спирали водата и влагата така добре като лак.
За апартамента е зорът, там има плочки и доколкото разбрах от няколкото фирми, с които говорих, трябва ние да ги махнем, да направим замазка, която да не е шпакловка, а саморазливаща/самонивелираща се, да се изчака една седмица, да отиде майстор и да оцени какво сме направили и тогава евентуално, може да ми кажат кога ще могат да монтират паркета.
Много ми е сложно от 3500км да правя ремонт  :D За сега успях само да остъкля терасата "по телефона".
Всички мнения са ми добре дошли, а координати на фирми :)

Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: bonbolini в Юли 19, 2017, 08:25:57 am
Pav-la, нашият апартамент преди паркета беше целия в теракот, но от фирмата казаха, че може направо върху него да се редят пакетините, ние решихме да добавим и най-тънката подложка и в последствие няма неравности, но явно си зависи от самия под...
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: Pav-la в Юли 19, 2017, 21:45:17 pm
Подът е за смяна, плочките са разместени. Иначе взехме решение да е масив, готов лакиран. Малко по- скъпо е, но май е по- доброто решение. Лошото при нас е, че в този апартамент са слагани всички видове отопление- подово,локално парно на ток, парно на дърва, тип камина, с водна риза.
Няма да е толкова лесно, колкото го мислихме- трябва да махнем плочките, да направим замазка, да махнем подовото, което не се полза от 20 години, да изолираме тръбите на парното и чак тогава да слагаме паркет. Ангажирали сме брата на мъжа м, дано му издържат нервите с нас, че сме и претенциозни :D

Иначе се спряхме на фирма Паркетен свят, работят с NS паркет, българска фирма. Някой инфо за тях?

Като вземем окончателно решение и нашият казус има развитие ще пиша, за да има инфо за други нещастни хора в ремонт :lol:
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: м-и в Юли 20, 2017, 23:39:27 pm
Ох, то на мен ми е ясно, че на това миене, което се налага за сега и гранитогрес няма да издържи и затова си трая ламината колкото и да ми вади очите, но след година-две имам надежди да се променят нещата.
Павла, подовото може би не е задължително да се махне. Зависи колко надолу е сложено и как, а той може просто да е развит кабела и да не е вкопаван. ММ пусна кабел за всеки случай в замазката. Ние се топлим на парно, тръбите ни са още по-дълбоко, но за всеки случай, някой ако реши да се топли на подово, да не разбивал  :lol: а саморазливната замазка е супер, само трябва да е сравнително равен пода, аз сама разлях една преди доста години, щях да редя и ламината  :lol: баща ми щеше да откачи и явно това преля чашата, защото се хвана и ми помогна с ремонта  :lol: :lol: :lol:
Нямам никаква представа за фирмата дали е ок.
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: 47 Smiles в Октомври 05, 2017, 20:44:32 pm
От 2 неща съм най-много доволна и ги препоръчвам с две ръце на база на опита ми с моя апартамент, който правихме преди 5-6 години. Това са кухнята и паркета  :lol:

Паркетът ни е дъбов, от Украйна, 2 см. дебелина, с големи дъски (като ламинат или дюшеме). Монтиран е с лепене, циклене, байцване и лакиране. Первазите също са страхотни - високи 10 см., прави, не под ъгъл като едновремешните. Вече 5 години го ползваме и не е мръднал. Нито го пазим, нито го третираме със специални препарати. Мием го с вода. Разливаме непрекъснато, то няма как и кога сме видяли, кога не.

Виж первазите на ламината ги псу**м непрекъснато. Само им се откачат ъглите и т.н.  :lol:

Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: jam в Октомври 05, 2017, 21:56:52 pm
с какъв лак го лакирахте? това е много важно за здравината и трайността...
Титла: Re: Естествен паркет
Публикувано от: 47 Smiles в Октомври 06, 2017, 06:55:25 am
Не помня за съжаление. Мястото, от което купихме паркета вече го няма. Не знам дали е преместено или са фалирали.
Майсторът по посставянето беше друго лице.
Оферира ни няколко варианта на лак и избрахме най-добрия уж.
Той изглеждаше много в час. Даде ни много добри съвети - за цвета (относно това на кой ще личи и на кой не мръсното), за прехода към плочките в бокса (сложи пълнеж от корк, а не лайсна и стана много по-красиво).
Не знам дали му пазя координатите.