www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро) => Темата е започната от: cveti_88 в Март 23, 2017, 14:47:45 pm

Титла: Спестяването на информация - опасно?
Публикувано от: cveti_88 в Март 23, 2017, 14:47:45 pm
Здравейте момичета. Най-накрая събрах смелост да Ви попитам нещо, а не само да следя коментарите Ви.

Бременна съм 12г.с. след инвитро и ми предстой Ж.К. Чакаме близнаци. До сега всичко е наред и съм нямала абсолютно никакви проблеми.

Казуса ми е следния: Преди 10години забременях, но направих аборт. Дали сега след като чакам близначи, всичко това би имало значение, като се има предвид, че се случи преди 10г?
Страх ме е да споделя с лекаря от ЖК, тъй като не искам съпруга ми да разбере. Но въпреки всичко ако тези обстоятелства биха имали значение за развитието на бременността, бих ги споделила с лекаря.
Ако някой може да ми даде съвет ще съм много благодарна.

Титла: Re: Спестяването на информация - опасно?
Публикувано от: jam в Март 23, 2017, 14:57:59 pm
Цвети, здравей!

Най-напред, честита бременност! Желая ти успешно да я износиш докрай и да родиш леко!

Според мен, като забременяла с близнаци, особено след инвитро, е добре да не разчиташ само на стандартен гинеколог от женска консултация по здравна каса, а да намериш някой с опит в проследяване на многоплодна бременност. С лекаря е добре да се сподели цялата информация, която е свързана с твоето гинекологично здраве. Информацията, споделена от пациента с лекаря, е поверителна и лекарят няма право да я разпространява.
Титла: Re: Спестяването на информация - опасно?
Публикувано от: cveti_88 в Март 23, 2017, 15:07:12 pm
Благодаря!
ЖК ще ми бъде в инвитро клиниката в София.
Знам че е добре да се споделя информацията и че е поверително, но се опасявам че те тези неща ги отбелязват в досиетата ни (така да ги наречем) и дори и акушерка може да го види. Така че май не си е много поверително  :(
Титла: Re: Спестяването на информация - опасно?
Публикувано от: Мели в Март 23, 2017, 15:49:23 pm
Ние процедираме по следния начин. Окуражаваме пациентите да споделят всичко с нас, защото информацията е важна (в твоя случай - за настоящата бременност). Обикновено провеждаме разговорите "на четири очи". Когато някой пациент сподели информация, която не иска да се знае от роднините му, я отбелязваме в служебния файл (там кодирането на точно тази информация е с цифри и букви и е неразбираема за други хора). И така информацията ни седи пред очите, но никой друг не я вижда. Акушерката също е обучен професионалист и спазва правилата за конфиденциалност, така че не би трябвало да те притеснява, че може да види служебното досие.