www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Темата е започната от: StefiZ в Март 01, 2017, 09:04:31 am

Титла: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Март 01, 2017, 09:04:31 am
Честита Баба Марта на всички малки, големи и още по-големи, бъдете здрави, бели, румени и засмени! :D

Вени, мисля че наистина ще е от полза изчерпателен твой пост по въпроса с дислексията и каквото друго се сетиш, така че пиши когато имаш време и възможност. :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Март 01, 2017, 11:34:44 am
Честита баба Марта!
Ние се готвим за празника на буквите.Вчера имахме индивидуална РС в която си говорихме основно за празника - 20 лв за клубче, меню и аниматор, коронките с букви са от тях. Обяснявах на родители, че този празник, не е онзи за 24.05. а се прави, когато изучат всички букви от буквара. Странно ми беше, че не помнят, та повечето са по-млади от мен.
Иначе ми се обясни, че се справя добре, но яде букви при диктовка. Поне понякога си намира и поправя грешките. Което значи, че знае как е правилно, ама бърза, да я питаш за къде. На теста по математика има 45 точки от 50 възможни, колкото всички добре представили се от техния клас.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Март 01, 2017, 12:37:32 pm
Пеше, аз не помня такъв празник да сме имали, като изучим всички букви.  :?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Март 01, 2017, 13:44:56 pm
такъв празник аз помня като дете в първи клас, такъв празник имаше и моето дете в първи клас - обикновено е в началото на март, когато изучат азбуката.

само че при нас винаги е бил от тип "рецитал" с песнички и стихчета в училище - за да покажат децата какво са научили, а родителите са публика. пазя короната с буквичката. но никакви клубчета, аниматори и пари...
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Март 01, 2017, 14:50:52 pm
Е то и моите спомени са такива, Джаме, ама сега ... Малка им е стаята за сичкото родители. От моя празник помня, че бях буква П (то коя ли друга да е  :lol: ).
Имам и много важно поръчение от малката на този празник да не плача, понеже я излагам пред децата  :lol: Не съм обещавала твърдо такива работи.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Март 01, 2017, 15:32:33 pm
О да, и аз си спомням от моя първи клас, че имахме такъв празник. Подредени всички пред дъската и декламираме... :)
И моите деца имаха, пак от същия тип, рецитали. Но пък много се вълнуваха децата. :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Март 01, 2017, 19:24:54 pm
Значи като най-млада само мен ме гони склерозата.  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: nimika в Март 02, 2017, 14:16:09 pm
O, от този празник имам паметни снимки -точно с тези корони с букви- добре , че го припомнихте. Не знаех , че тази традиция е една от най-запазените :) . Аз  не знам даже дали не е бил съчетан с  8 ми март , защото имам снимка , че подарявам нещо на мама .
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Март 02, 2017, 19:39:46 pm
Ох, а пък ние имаме сърдечни проблеми (май) :lol:. Едно приятелче от градината още учи в съседния клас. И все се търсеха и си играеха в междучасията. Даже лъжеха, че са братовчеди, за да не им викат, че са гаджета. И сега ново 20 - той я избягва. И това е голям проблем, за който ми говори одеве половин час. Хубавото е че говори и споделя, ама ми е много трудно да ѝ обясня защо той се държи така. И то без да се хиля и без да омаловажавам проблема. Защото колкото и да ми е смешно, знам, че за нея си е голям проблем. Даже се сети да пита тати, защото „той е момче и ще знае защо Ради се държи така“. Постигнахме някакво спокойствие все пак, поне за сега.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: gery_k77 в Март 02, 2017, 23:30:56 pm
Вени, когато имаш време пиши за дислексията, не е спешно. Аз изчетох "Дарбата дислексия" на Дейвис и това ми даде отговор на доста въпроси и доста неща си обясних. Например когато иска да види нещо той веднага протяга ръце да го пипне, това е нормално за по малки деца, но за 8 годишно не съвсем. Иначе знам, че все някак ще "изкласи" и, че има много известни личности с дислексия.
По ме притеснява поведението му, тормози по един или друг начин децата, а евентуално и те него. Днес ме причака една майка, да ми се оплаче, че ритал и блъскал дъщеря и, а той я чу, и взе да вика, че и момиченцето го бутало и ритало. Въобще не знам какво да мисля и най-вече не знам дали ме лъже, защото не е като да не го прави...

Иначе да се похваля, резултатите ми са добри или поне не са притеснителни. CIN1- лека дисплазия, само ще ме горят.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Алекс 77 в Март 03, 2017, 08:20:50 am
gery, браво за резултатите :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jasmin_veni в Март 04, 2017, 20:26:12 pm
Привет и честит месец март :)

За дислексията. Това, както и всички проблеми дис (дискалкулия, дисортофония, диспраксия) е състояние, това не е заболяване, а състояние. Има различни форми на дислексия, тук има добра графика:
http://www.dyslexia-reading-well.com/types-of-dyslexia.html

Как се работи с дислексия? Първо е важно да се установи кой тип е. Ако е фонологична, то си представете,че виждате буквите на този пост с бели петна в него или толкова размазано, че мозъкът не може да ги идентифицира. С намеса на логопед и специалист, всичко това е преодолимо. Никой не е казал, че ще започне да се пише без грешка, но обикновено на такива ученици им се позволява да използват компютри с програми, които коригират текста. Това тук де. Доколко е приложимо в Бг, не знам.
Как работим тук?
Специалиста в училище поддържа връзка с логопеда. Заедно се изготвя план за действие, който се състои от няколко модула. Всеки специалист го ползва и добавя средства и активитета за да се постигне целта. Много объркано стана.
Значи: 1 има Основна цел, например Да премине учебната година с успеваемост 60%
После има специфични цели: пр: да може да прочете текст от половин страница, непознат, с максимум 5 грешки; да може да направи устен преразказ на прочетеното; да може да напише 3 изречения с познати за детето думи с максимум 2 грешки.
По специфичните цели се работи и след три месеца се прави оценка дали са постигнати или не. Ако са постигнати се добавят нови, но основната цел остава същата. Това обаче изисква постоянна координация между училище и логопед, между родители и дете.
На майката се дават и упражнения, които да се правят в къщи. Например, написаното една задача е трудно за възприемане от дислексик. Но когато го направиш конкретно е в пъти по-лесно за него. Ако е задачата има сравнение 300 грама и 1 килограм, тези грамажи се предстаят под формата на сирене, кашкавал, нещо, което не се разпада, защото така детето вижда смисълът на думата грамаж (300гр. кашкавал, съпоставено с 1 кг.)
Всякакви активитета, които включват букви на стикери, да пишеш думата залепвайки буквите в последователност са препоръчителни. Ако щеш даже изрязваш текста на пъзел и се реди пъзел, докато се покаже смисълът на текста.
Помощни средства като ергономичен химикал също помагат, аз препоръчвам тип:https://www.amazon.ca/EQLEF-Original-Universal-Ergonomic-Righties/dp/B01MXRHG32/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1488651441&sr=8-10&keywords=pencil+grips

Понякога много помага думите да се изписват с пластелин и пинчета на дъска (абе едно време имахме едни дъски, дето забиваш цветни кабърчета, нещо такова). Защо това помага да се усвои нова дума: защото е визуално, включена е фината моторика и думата после >не изчезва> по време на писане толкова лесно.

Като цяло за стимулация ползвайте много, ама много стикери, карай го да ти прави описание по картинки, които включват сричките, които бърка, успокоявай го, че не е единствен, че с такова състояние живеят много хора. Имаше и хубав филм по тази тематика, но не помня заглавието.
Говори с логопеда и с училището дали могат да приложат планът, който ти описах, ще ти пратя модела.

Имай предвид, че на чужд език ще му бъде по-лесно да се изразява понякога. Когато думата не идва в речта ще е способен да я каже на чужд език. Когато търсиш думата, а тя не идва цялата мускулатура се стяга, сърцето забързва ритъм и зацикляш, буквално. Опитайте упражжнения със сламка. Когато сбърка сричка или дума, даваш сламка, караш да поеме три пъти дълбоко въздух и пак да опита. Самото действие отпуска мускулите.
Купи ми кубче за успокояване да го ползва по време на тестове.https://www.amazon.ca/gp/product/B01NAEWLSO/ref=oh_aui_detailpage_o04_s00?ie=UTF8&psc=1

Дано в училище помогнат. Ами в кратце, предфи да падне батерията, това исках да напиша.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: cofee lungo в Март 04, 2017, 21:48:47 pm
Честита Баба Марта със закъснение на всички!
 Не бях влизала във форума, та се наложи да доизчета старата тема, за да вляза в актуалните събития  :oops:
Първо и тук да благодаря на Блу за помоща отново! Златна си!

Gery, ти ме провокира да пиша... Първо се надявам, че сте направили всички изследвания на Стефан, за да се постави "Дислексия". За тези, които тепърва ще търсят проблем да кажа, че е необходимо да се направи и консултация с офталмолог. Не само острота на зрение, а и астигматизъм и синхон на очите. Понякога се остановява, че очите не могат да следят ред или да прехвърлят от настоящия на следващия ред. Това се подпомага като се изрязва от бял картон прозорче, което да показва само реда или по-малко, което да обхваща само една дума или сричка на първо време. Понякога се налага и консултация с невролог, за да се изчистят други съпътстващи проблеми. Често нещата са комплексни и трябва да се подсигури на детето цялостна терапия, защото само работа с логопед не е достатъчна. Много често децата с дислексия компенсират с много добре развита работна памет, така че подпомагай и зрителната и слуховата памет. Паметта се тренира както и мускулите - с много и ежедневна работа.
Другото, което казва Вени - много работа за обща и финна моторика. Да играе колкото може повече с пластилин, тесто, да пише върху пясък или брашно, да изработва букви и цифри от тесто и после да си ги изяде.
Чрез функционален резонанс се доказва, че финната моторика подпомага речта и обратно, така че не я пренебрегвайте!
Можеш да моделираш знаците от пръчици, мозайки, конци /импрегнирани с парафин/ или тънките кабелчета, които използват електричарите. Това ще подпомага и писането, като следва модела на изписване на елементите на буквите, цифрите и изобщо знаковата система.
Рязане с ножица да се включи.
Ориентиране в мрежа, карта, схема, изработване на нещо по модел /сложните фигури от мозайка или конструктор/ да ти помага в готвенето като следи рецептата, да помага на татко си като следи дали изпълнява задачите в правилния ред. Ако го влече - тъкане на килимче пак по схема. Това може да се замени вместо с конци със елементи от сламки или друго, което да му е забавно. Да оцветява по зададена схема. Разпечатваш картинка за оцветяване и задаваш всеки елемент с какъв цвят да се оцвети, като можеш да поставяш различни знаци - геометрични фигури, цифри, букви, странни сложни знаци които ти си измислила. като от страни задаваш схемата 1 с жълто, 2 с червено и т.н. като схема на гоблен да стане.
Важно е да наблегнете и на пространствените представи - пред, зад, първи, последен, преди, след, между. Нарежи цветни сламки, които да подрежда или нанизва на същите кабелчета в някаква серия /това ще подпомага идеята, че за да напишеш дума трябва да следнаш алгоритъма на буквите, респективно звуковете, които чуваш/, същото може да се прави и на мозайка.
Играйте на игри от модела: "котето е пред патето. Кой е последен? Кой е пръв?" първо с картинки, за да има зрителна основа, после само като му ги казваш, за да стимулираш развитие на пространствена представа в мисловен план. После усложнявай задачата с височини, големини, килограми. А още по-сложна е тристепенна задача от типа: "Иван върви пред Петър, но след Георги. Кой върви пръв? Кой е по средата?"; Подреди Иван, Петър и Георги така, че Иван да е между Георги и Петър и т.н.
Работете с пъзели, лабиринти,  ориентиране в мрежа.
Диктовка в мрежа - на тетрадка с големи квадратчета детето да изписва думата, като следва квадратчетата, за да има отново зрителна основа. Изработването на модел на дума също помага - да оцвети толкова квадратчета от колкото звука се състои думата. Да следва модела на думата, като оцветява в червено гласните звукове и съответно в синьо съгласните. 
Хубаво е вкъщи да има табло с азбуката, за да се подсеща за знака на буквата. Хубаво е таблото да е с изписани печатните и ръкописните букви, съответно главните и малките, може да му е забавно и сам да си изработи таблото.
За съжаление на голяма част от децата са им трудни пространствените представи, защото често часовете по физкултура се пренебрегват. Именно там обаче се работи не само за общата моторика, а и за пространствените представи. Често децата от начален курс срещат сериозни затруднения да позиционират себе си в пространството - отново първи е еди-кой-си, аз съм пети в редицата и съм между еди-кои-си деца... Та със Стефан можете и такива игри да играете.
Ако се сетя още нещо ще пиша, а и не съм сигурна на какъв етап е Стефан, за да съм полезна с конкретни идеи.

Ох, Вени с огромна въздишка!!! Нямаш идея мила, че тук нещата са на светлинни години от терапията, за която ти говориш. Ако имаш интере и ти се занимава прочети новата ни "наредба за приобщаващо образование" /в сайта на МОН. Чети я обаче след като си наясно, че вече цяла учебна година още нямаме правилник към нея. Имай предвид и че в България един ресурсен учител работи с минимум 10-12 деца /разпредели ги в 30 часа седмично/; логопедите и психолозите /там където ги има разбира се/ работят с около 30 деца седмично отново за същите 30 часа седмично. Имай предвид и че в училищата масово са назначени педагогически съветници, които НЕ са психолози. А в област Плевен /само за тук мога да говоря със сигурност/ логопеди има в 5 училища и 3 детски градини /още 2 логопеда и 2 психолога в двете помощни училища/, а за община Левски 1 логопед, който обслужва всички училища и детски градини! Така е общо взето навсякъде извън София и Пловдив. Все още няма стандарт за бюджета на децата, които се нуждаят от допърнителна подкрепа, а за децата, които са на обща подкрепа стана ясно, че няма да има допълнително финансиране. За наредбата вече е ясно, че не работи по редица причини и има нужда от корекции, които ще се случат някой ден, но не сега...
Общо взето ти се радвам, като те чета - всеки си знае работата и родителя е наясно какво се очаква да се случи през учебната година. Тук обаче не е така. Документите се пишат на конвейр, диагностиката се извършва по същия начин /често по теста "Наоко"/, защото нали се сещаш, че никой не ни праща на обучения, а и теста Уекслер например струва около 3000лв - непосилни за едно училище... Децата са претрупани с академични знания и никаква практика /това със сиренето и кашкавала просто искам да го видя наживо в България/, от децата се очаква да си стоят мирно и тихо от 7 до 17ч. по чиновете, да учат, пишат, смятат и четат, а те имат наглоста да искат да играят милите! И още ред работи. Нали да сме по-католици от Папата, закрихме си и повечето от помощните и специализираните училища и от следващата година гръмко ще открием Център за подкрепа на личностното развитие! МОЛЯ?!
Айде да не съм черногледа! Ще се оправят и при нас нещата.

ПП: Ей като не пиша-не пиша, ама като почнаааа няма спирка!

ППП: Gery  сега прочетох последния бисер на Стефан, който си публикувала - да смешен е, но още повече затвърждава идеята ми за преставите - явно не са добре "тесен-широк, къс-дълъг", и т.н. Времевите представи как са? Количествените представи?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Март 05, 2017, 01:03:07 am
Снежка, само не разбрах за какво ми благодариш, но за теб винаги и с удоволствие.  :D
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jasmin_veni в Март 05, 2017, 05:29:35 am
Кафенце, тъкмо си мислих, че ти трябва да дадеш съвети, защото си запозната със системата там.
Категорично съм съгласна за връзката между упражненията и речта, всичко, което е свързано с физическо натоварване подкрепя и говорния апарат. Атлетика, плуване, дори футбол. Всичко, което развива дишането и най-вече изтощава :lol:

Кафенце, знаеш, че не е невъзможно и в Бг да се напредне, но трябва да има умни хора в това проклето министерство! Наредбата нямам време да я чета, но ми стигна да прочета съвременните учебници за първи клас, с все читанката това лято. Ники изпадна в дълбока криза и спряхме да го обучаваме по тях.
Всичко, което си описала като търсене на колко срички има, маркиране на кой звук къде се намира в квадратче, всичко, всичко това е част от обучението за първи клас в Квебек. По-олекотена е програмата ми се струва, но е по-забавна за детето. Всяка седмица имат с учителя такива активитета с фината моторика, смятане се взима като се показва визуално с жетони и т.н. Тоест, една голяма част от работата, която ти описваш е залегнала в учебната програма.
Но вярвам, че ако учителката иска, ще интегрира всичко това, не знам за нея нищо, нито за реакцията на училището.

Сега се сетих, че аз лично започнах да интегрирам жестове от езика на глухите при комуникация с децата. Освен думата, показвам и жеста и детето ако има проблем да каже думата, понякога прави жеста с ръце и думата идва. В този ред на мисли, Гери, вярно, че ми е лудичка идеята, ама в езика на знаците, дислексия няма. Може да се окаже една много добра терапия,която ще ти спести доста нерви. Езикът на знаците е много логичен, лесен и прекрасен, много експресивен, а и дава готова професия в ръцете.

Аз май не ви казах, че смених клиентелата. След умствено изоставане и аутизъм, сега работя с деца 0-5 години и техните родители, но децата са в тежка ситуация, неглижирани, прехвърляни от семейство в семейство, понякога родителите са наркомани, понякога са самотни родители в тежка депресия. Та те идват и оставят децата веднъж или три пъти месечно за 48 часа в организацията, в която съм. Децата са масово с проблеми, липса на стимулация, забавен говор, моторика, жертви на тормоз и насилие, изоставени, а дислексия, аутизъм, някои си нямат диагноза, но имам момиченце на 14 месеца, което не може да си седи на крачетата за 30 секунди. Има родители, които СА в живота им и искат да се поправят, има някои, които не искат. Общото е, че постоянно се работи с и дирекция защита на децата и се избягва преместването от семейство в семейство, работи се с родителя да придобие той качества на такъв. Имам един румънец, майката го изгонила от живота си, след което след две години идва, представя му синът му и си бие шута. Така че човекът е станал баща на 2 годишно дете за 2 часа, като детето не е социално, ама хич, хич. Еми човекът иска да си гледа детето, ама е на 60 години и хал хабер си няма, какво да го прави това дете, какво е подсечено дупе, какво ядат децата....А детето на две години е с развитие на 8 месечно.
Сърцето ми остана в тази работа, понякога ми е тежко, защото са между 6 и 9 деца накуп, но Бога ми, прекрасно е да върнеш детството на едно дете.
Вече съм на финалните метри за обучението, живи и здрави май месец трябва да се дипломирам, ако взема, че си напиша финалната теза, която не е много напреднала още...и ще опитам да запиша и висше образование тук, заедно с работа, ще видим как ще се случат нещата, но ще продължавам нагоре.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: cofee lungo в Март 05, 2017, 07:16:14 am
А моята кариера се развива обратно- започнах в дом за деца и продължих в образованието.
При глухите няма дислексия. В България обучението на децата с увреден слух е тясно свързано с четене и писане. Те се ограмотяват още от 3 годишни паралелно със запознаването с наименованията на предметите от околната среда. Все по малко се използва жестомимична реч, защото децата биват кохлеарно имплантирани от ранна детска възраст.
Имам две колежки сурдопедагози на 65 и 30 години. Възрастната цял живот с жестомимика е работила, младата по-скоро логопедична работа има с децата.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jasmin_veni в Март 05, 2017, 08:05:16 am
Жалко че не се ползва, винаги е добре детето да има алтернатива за изразаване. При аутисти ползвате ли езикът на анимираните ръце и Сакад? Тук се ползва много. Основан е на езикът на знаците. А Сакад е обучение и техника на жестомимики, които са много приложими при аутисти.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: gery_k77 в Март 05, 2017, 20:50:49 pm
Вени, Кафенце, много благодаря, ще се възползвам от доста от съветите. Иначе точно по метода на Дейвис, правихме букви от глина. Отделно имаме магнитни букви и редим думи на хладилника. Карам го и да ми казва и коя буква е преди или след някоя буква. Но като цяло му се губи пространствено времевия континиум, затова баткото при който ходим на терапия му разпечата с големи букви понятията, като седмица, месец, час, минута, секунда. Също така, една от задачките които му дават е да свързва числа с цел да следва някаква последователност, защото това при него го няма. Като му разгледах учебните тетрадки, няколко страници напред от там до където са стигнали, той е оцветявал картинки с цифри или букви (явно това му е лесно и интересно). Баткото му даде такъв държач за химикал, подобен на този от линка, но Стефан нещо не беше въодушевен и в крайна сметка не го ползва. Видях химикал за левичари, но и това не влезе в употреба. Иначе "диагнозата" му я сложи професор Матанова, и баткото при който ходим е от нейния център. Също така по нейна препоръка, го водих на невролог и му правиха ЕЕГ, там също невроложката доцент Рашева в ИСУЛ му прави тестове и каза, че оперативната му памет е слаба. Тя също ни даде съвети какви упражнения да прави за подобрение, като например да изрежда думи с определена буква. Да казва дума, буква по буква и после евентуално на обратно буква по буква. Друго от баткото което трябва да прави е "brain gym" ( https://www.google.bg/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=brain+gym&*  (https://www.google.bg/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=brain+gym&*)) това е полезно не само за дислексици, но и за всички деца. Включва физически упражнения, както и примерно да рисуваш едновременно с двете ръце, или да пишeш с "по-слабата" ръка. Лошото е, че е по цял ден в училище и вечер като се прибере, логично е изморен и трудно мога да прокарам да правим каквито и да е упражнения и ни остава само събота и неделя, но бавно и полека все ще се оправи. Иначе взе да рисува доста добре за годините си, във фейса съм ви пускала портрета на Левски... Та явно ще ги правя и двамата дизайнери ;), от двама програмисти явно това ще излезе  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jasmin_veni в Март 14, 2017, 17:38:59 pm
Да измрънкам. Ники е паднал в училище и си е прехапал зверски езика и си е разбил главата....добре, че е -25 градуса, ако беше топло щеше да тече сигурно повече кръв и по-голям оток.
Какво да правя сега с този език, ще сме на сладоледи днес, а утре?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Март 14, 2017, 18:26:13 pm
Вени, не знам какво можеш да направиш, освен да чакаш да зарастне. Хубавото е че раните в устата зарастват бързо.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Март 14, 2017, 19:07:51 pm
Вени, не си си тук, да ти кажа лекарството - тук бих ползвала „Сандрин“, което е тинктура от смрадлика (тетра). Слагат се няколко капки в малко вода и се жабурка. Не знам с билките как стоят нещата при вас, но и настойка от смрадлика (пак за жабуркане) ще помогне. Това са вариантите, за които се сещам.
И моята Ники е паднала днес и си обелила кожата от вътрешната страна на втората фаланга на средния пръст. Притеснява се, че е на дясната ръка и не е ясно как ще държи химикала. Но пък днес ѝ пробихме ушите. Държа се геройски и си избра семпли малки обички.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: м-и в Март 15, 2017, 00:31:37 am
Смрадликата е отровна. Аз на дете не бих дала да жабури. Може с лайка.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Март 15, 2017, 08:51:07 am
Отровно е ако се пие. Но Никитата (и моето и на Вени) са големи вече и могат.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Алекс 77 в Март 15, 2017, 09:16:44 am
Вени, освен да избягваш подправките (люто, кисело, солено), за да не го дразни и да е на течно-кашава храна докато зарастне друго няма какво...
Пеше, браво на малката госпожица :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Март 15, 2017, 13:56:48 pm

Колко често има родителски срещи в училището на децата ви?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Март 15, 2017, 14:53:21 pm
 2 пъти годишно, горе-долу, що?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Март 15, 2017, 14:54:42 pm
Замислих се, че от началото на уч. година не сме имали, и ми стана интересно как е на другите места... :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Март 15, 2017, 15:35:05 pm
при нас има една в началото на учебната година през октомври и една в началото на втория срок, туй то :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Март 15, 2017, 16:28:50 pm
при нас са 3 през годината - октомври, декември и април.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Март 15, 2017, 16:40:37 pm
Ако не броя тази ПРЕДИ началото на учебната година - не сме имали нито една за тази година. Не мога да преценя - това хубаво ли, не е ли... :?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: z22 в Март 16, 2017, 17:45:59 pm
Вени,аз съм много доволна от Траумил - на капки и за мазане.След вадене на зъб ,операция или пречукване на някое от децата ,давам първите 2 часа през 15 мин по 15 капки,после на всеки час до вечерта.
  Георги си размаза много лошо крачето на една люлка(от тези,дето сядат 2 деца от двете страни и едното скочи)- имаше страшен оток и беше лилав направо.С Траумил за пиене и мазана ,за 2 дни нямаше и следа от удар.
  Миналата година ми вадиха зъб - веднага започнах капките и не ме болеше изобщо,зарасна много бързо.А имам толкова лоши спомени от друго вадене на зъб,когато кървеше 3 дни и едва гледах от болки.
  Никола пък го мажех като пробиваха кътниците и го болеше.

   За родителските срещи - една преди учебната година и 2 по време - другата седмица ще е за втори срок.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jasmin_veni в Март 17, 2017, 05:22:08 am
Благодаря, момичета.
Падна във вторник на обяд, след стажа не успях да ходя до аптеката и започна бурята (най-тежката от 81 насам, 8 човека загинали в колите си на магистрала, затрупани от снега, днес стигнаха до телата), която свърши в четвъртък сутринта, с кратко спиране да изкопаме колата :lol: съответно лапето намаза кисело мляко на клечки  (в нещо като големи сламки, замразено), един Ибупрофен и голямо количество сладолед. Като сложим и -18 градуса, вчера на обяд нямаше спомен от болка и раничката беше побеляла.
Но тези капки, Зори, ще ги потърся. ЗА мен, моето коляно още ме боли, вече втора седмица, откакто паднах на него, качвайки стълби. и за мой срам, навън беше ледена пързалка, навън не паднах ходейки, ми на работата се изтърсих, след като казвам на децата всеки ден да не тичат и да внимават. Като картоф челно се изтърсих :lol: капачката я усетих как се наду, благодарение на студеното време спадна за два дни, ама си ходя с бандаж се.

При нас има само една среща. Всичко друго е писмена комуникация.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Раши в Март 20, 2017, 16:31:04 pm
Здравейте, прекрасни :)

Вени, много ви се е насъбрало гледам. Ха дано престанат тези неприятности. Как е Ники сега? Това, което пускаш като материали по всякакви теми, свързани с детското развитие, ми е много интересно.

Пеше, а на теб пък точно "П" ше ти се падне, хе хе :)

Аз тази година влизам в джаза с първокласничка и променена нова система за прием в София (с тук таме безумни нови критерии за прием). До юни хиляди родители ще треперим ще влязат ли децата, не в най-хубавото, а дори в близкото квартално училище. Стискайте палци! :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Март 21, 2017, 18:40:47 pm
интересна статия за това, какво трябва да умее детето на 6, 10 и 15 г.
https://decatani.com/kakvo-tryabva-da-umee-edno-dete-na-6-10-i-15-godini/
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Март 23, 2017, 09:39:53 am

Ако някой сметне, че може да му е полезно - https://www.facebook.com/events/1871401533129955/
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Април 02, 2017, 21:08:33 pm
София вече може да кара колело, така че от днес я броя, че е заслужила да се числи към големите.  8)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Април 03, 2017, 08:59:22 am
Браво на детето, че голямо си е, разбира се. :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: м-и в Май 17, 2017, 23:13:43 pm
Леле, големите много сте се отпуснали! Я по един отчет  :lol:

Моят син има проблем с поведението в ДГ. Редовно бива наказан, но те там наказанията не са тежки и са за щяло и нещяло. Редовно бута или удря другите деца, като спре да играе с нещо, не разрешавал друг да го взема. Освен това бил изнервен и реввал за всяко нещо. То и аз ще ревна ако ме наказват през 5минути... Той пък ми се оплаква, че го обиждат(явно затова той ги удря) и също го удрят, второто естествено ми се струва, все пак всеки се защитава. И се очаква от вкъщи аз да коригирам поведението. А реално проблемите са там и аз с ченгел му вадя думите, за да разбера какъв е проблема.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: alia_alia в Май 18, 2017, 10:14:56 am
И аз много трудно разбирам какво се случва и какви са мотивите за определено поведение.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Май 18, 2017, 21:55:00 pm
Леле, големите много сте се отпуснали! Я по един отчет  :lol:


Отчитам се веднага - вчера и днес е било изходното ниво. И девойката, уж добре инструктирана да не бърза, ей сега се сети, че е написала джоче и щркел (първото трябва да е джудже). Голяма драма, почти до рев я докара и едва я успокоих. Ама как хем да я накарам да приема за важен правописа, хем да не я оставям да го изживява, чак пък толкова. Не върви да кажа „абе к`во ти пука, някакъв си там Инспекторат ...“. Май е по-добре да я оставя да си страда, макар да ми е жал.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Раши в Май 19, 2017, 15:11:43 pm
Пеше, ще му мине на детето. Кажи и, че правописът е важен, но тя е сбъркала от притеснение и това е нещо нормално. Отвлечи и вниманието с нещо друго!.  :bighug:

Аз пък съм се шашнала с кандидатстването за училище. Хем искам да дойде 2ри Юни и да я класират някъде, хем съм се притеснила от това, че ще е първи клас.   :lol: :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Май 19, 2017, 16:05:59 pm
Пеше, нормално е да се притесни детето, защото е съвествно. Няма лошо, нека си го изживее. Със сигурност ще има още много такива драми. :)

Раши, нормално е да се притесняваш за първи клас, дано случи детето на добра госпожа и деца в класа. Реално това е важното до 4 клас, а не самото училище.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: nimika в Май 22, 2017, 16:29:59 pm

Моят син има проблем с поведението в ДГ. Редовно бива наказан, но те там наказанията не са тежки и са за щяло и нещяло. Редовно бута или удря другите деца, като спре да играе с нещо, не разрешавал друг да го взема. Освен това бил изнервен и реввал за всяко нещо. То и аз ще ревна ако ме наказват през 5минути... Той пък ми се оплаква, че го обиждат(явно затова той ги удря) и също го удрят, второто естествено ми се струва, все пак всеки се защитава. И се очаква от вкъщи аз да коригирам поведението. А реално проблемите са там и аз с ченгел му вадя думите, за да разбера какъв е проблема.
м-и   , опитвай по-често да говориш  и с него , и с персонала , за да не ескалират нещата .

 Имаме в групата  ни едно дете от 1ва група  е побойник -все наказван , все удря  , реве  - госпожите се оплакват много от детето , а  то като все наказано   и  сякаш приема тази роля и  става омагьосан кръг . Много има да пиша , защото за групата  ни  тази агресия става вече проблем  -останалите деца  отвръщат   и не ми се мисли  в каква посока вървят нещата .
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: м-и в Май 26, 2017, 22:26:45 pm
Нинка, той си е много щур, но е там от 9м., тия неща са от сега и явно си имат причина. Той не иска и да ходи сега, а в началото много му харесваше, до толкова, че в събота имаше рев, че не го пускам на градината  :lol: Проблемът е на много места, но там основно и аз от дома не мога да го реша, колкото и да говоря. Там не се обяснява добре. Примерно малко преди Великден госпожата извадила яйца боядисани яйца и всички имали, той беше боледувал и като ми каза, че няма яйце, реших, че нещо са правили в тези дни, накрая се наложи да звъня, за да разбира, че са миналогодишни и да му обяснявам аз, какви са яйцата и защо той няма. Отделно той е много чувствителен и лесно се провокира. А за непрестанното наказване съм без думи, ми то ако се затича е наказан и за други такива елементарни неща, а е жизнено дете и няма как цял ден да стои на столче.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 01, 2017, 10:42:23 am
Честит първи юни на прекрасните ни дечица! :D

По случай празника ще помрънкам, защото не се издържа вече :lol: :lol:
Ако видя още едно удостоверение за 1,2,3 или 4 клас пуснато във ФБ с умилителния надпис и сълзи на радост - на мама пълния отличник!, честно ще започна да пия от сутринта  :lol: :P
Ми прощавайте, ама то ако до 4 клас не са отличници к'во прайм. Пък и кво му има да си отличник братче, то стига само да можеш да четеш и да пишеш. Толкова са занижени критериите, че думи нямам. Ама айде да не подхващам и тая тема. :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: magi_st в Юни 01, 2017, 11:21:17 am
Стефке, давай да пием.Мен ме заливат от сега снимки на деца "завършили" детската градина или яслата!Какво толкова се случва невероятно като завършиш тая пуста ясла или градина не знам.А като наближи септември, ще затрия фейса!
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 01, 2017, 11:30:37 am
мани, мани и всяка грамотичка, ще кажеш че другите сме на съседна планета и не знаем как се раздават на кило тия грамоти, само дебна Еленка да забрави, че е получила и ги мятам в коша, че станахме като депо за вторични суровини у нас :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 01, 2017, 12:17:28 pm
Aпа вие що ги отразявате и чак ще се напивате  (май само поводи си търсите :lol: )
Радват си се хората, не на дипломите толкова, а на това, че децата им растат по-скоро 8)
А това че ще има изненадани на матурите след 7-ми клас, то е ясно. Дано не сме сред тях  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Раши в Юни 01, 2017, 12:48:16 pm
Хи хи. Моята дъщеря и тя така помпозно завърши детската градина - с тоги и грамоти. И аз като една лоша майка не качих нито една снимка във фейса :)  :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 01, 2017, 13:33:08 pm
не те е срам :lol:
И аз така, от най-лошите, хем завърши поне начално образование и то с пълен отличен  :lol: :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Юни 01, 2017, 15:05:10 pm
Да, да, това с удостоверенията от детската градина ме шокира вече години наред. Както и бал за завършване на същата.  :lol:
При нас няма такива неща. Да не говорим, че ваканцията почва чак след средата на юли.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: magi_st в Юни 01, 2017, 15:25:55 pm
Аз стискам палци да не тръгне ремонта на Детска кухня скоро, че ако почне край, пускат всички ясли в почивка и какво ще я правя не знам.

Усмивки
, ние поводи за пиене винаги ще си намерим.Ох чакам ДРЗ с нетърпение, ще пия по бира с любими хора!
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Раши в Юни 01, 2017, 23:16:27 pm
не те е срам :lol:
И аз така, от най-лошите, хем завърши поне начално образование и то с пълен отличен  :lol: :lol:
Иииии, ми то си е било редно да се похвалиш значи :)

Блу, ми да, ваканцията си е там юли, август и това е. Никол нищо, че е завършила, ще си ходи на детска, пък макар и в сборни групи. От работата не дават 3 месеца отпуска лятото, защото имало ваканция. ;)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Юни 01, 2017, 23:23:11 pm
Градината добре, ама като почнат у-ще и имат по 3,5 месеца ваканция, не знам какво ще ги правите. При нас е месец и половина, от тях три седмици и градината е във ваканция, та си взимаме отпуска. През другото време работи занималнята към нашето училище. Към нашето, защото на приятелката ми голямото дете е в друго у-ще и занималнята е във ваканция точно след градината, където е сестра му. Човек няма 6 седмици годишен отпуск, дори и в Германия. А и никой работодател няма да му го даде. В България са ми правили проблем за три седмици през лятото.
Записах чадото на занималня. Уж бързо, ама си е едно търчане и обикаляне и висене като във всяка държавна администрация. Другата седмица е 4 дена във ваканция, ще може да ходи, докато майка му е на работа. И през лятото, когато не съм си вкъщи също. Иначе внасяхме бабата, ходеше с баща си в офиса, мислехме и снахата да впрегнем, понеже не й стига кърмачето. Но сега всичко се нареди. Достатъчно бърза беше администрацията и аз достатъчно настоятелна. Доволен остана мъжът ми. Имах си хас. 8)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 01, 2017, 23:41:09 pm
Мда, безумие е това почти 4 м. ваканция. Аз за сега се оправям - частна занималня, едната баба малко, другата баба и така, само да са ми живи и здрави бабите и дядовците! :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Юни 02, 2017, 00:45:09 am
не навсякъде в началната степен всички са отличници. днес раздаваха свидетелствата в нашия клас, децата си говореха, че някои имали даже и тройки, а петици гужата е насолила явно доста.



Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: dani_ j в Юни 02, 2017, 07:10:01 am
Има ли трезви?  :lol:
Аз пък качих снимка със свидетелство, ей на. Даже клипче на пеещи деца на прощално парти качих. Мило ми е, порасна ми бързо детето, така съм го почувствала. И аз имам грамота "Отговорен родител", връчена ми от госпожите, бива да си сложа снимка  :lol:
На мен пък ми идват доста вече всякакви хенд-мейд истории, снимки на манджи и разни от типа "вижте ме и се почудете", но просто ги подминавам.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: magi_st в Юни 02, 2017, 09:01:08 am
Дани, слагай снимка с грамотата :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 02, 2017, 09:24:08 am
Дани, ама не си писала "на мама отличничката, благодаря ти че ме избра за твоя майка"  :lol:
така че не се броиш :lol:

А това с тройките наистина ми е странно. Не казвам, че на всички трябва да се пишат шестици чак, ама пък и тройка да пишеш на детенце в начален курс за края на годината е тъпо, сори :?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Юни 02, 2017, 12:20:18 pm
И аз си снимах „отличничката“, ама не съм ги качила още снимките. Иначе и аз, като Стефи смятам, че начален курс, особено 1-ви клас, всички завършват с отличен. Ми знаят буквите, кво. :lol:

Стеф, викаш като ѝ кача снимка с удостоверението, да не пропусна да се пофукам, че е отличничка и да се размажа от умиление, че е точно мое дете. Ми ще е отличничка я, баш щото е мое дете, пък.  :P

Дани, предвид милите и топли отношения, които имахте с госпожите на Теди, наистина трябва да си снимаш и публикуваш грамотата  :wink:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 02, 2017, 12:40:21 pm
Пеше, моля ти се и да напишеш, че си й благодарна, че те е избрала точно теб за майка :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Юни 02, 2017, 13:41:28 pm
Дани, ама не си писала "на мама отличничката, благодаря ти че ме избра за твоя майка"  :lol:
така че не се броиш :lol:

А това с тройките наистина ми е странно. Не казвам, че на всички трябва да се пишат шестици чак, ама пък и тройка да пишеш на детенце в начален курс за края на годината е тъпо, сори :?

ами аз съм ти разказвала доста за тая учителка, та можеш да си представиш нещата и докъде може да стигне...

а кой е благодарил по този уникален начин? :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 02, 2017, 13:52:15 pm
Да, много ми е тъжно да ти кажа за дечицата, когато попаднат на такива даскалици :(
а нашата също леко ме разочарова, защото за книжките които купихме за подарък на децата беше принтнала един и същи текст, започващ с мило дете. Дори не си е направила труда собственоръчно да им напише по двете думи на книжката и да се подпише. Отбиване на номера.

А иначе всеки втори така си благодари на децата, и честно много ми е смешно вече :lol:
утре ще ти ги кажа поименно :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Юни 02, 2017, 14:48:04 pm
Ама това с благодаренето е от новата мода, дето душите на децата сами си избирали при кого да се родят.
Иначе и аз всяка нощ ѝ казвам, че съм благодарна, че я има. Ама не на нея съм благодарна де. Пък и след скандал съм казвала, че да, точно за това съм я родила, за да има на кого да се карам.  :P Проклетичка съм малко, знам си.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Раши в Юни 03, 2017, 16:33:53 pm
Ох, как те разбирам Стефи :)
Като се караме я питам как можа да се роди такава инатлива и вечно да е на въпреки, точно като мен :)  :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: z22 в Юни 04, 2017, 18:19:20 pm
не навсякъде в началната степен всички са отличници. днес раздаваха свидетелствата в нашия клас, децата си говореха, че някои имали даже и тройки, а петици гужата е насолила явно доста.
  Георги е единственото дете само с 6-ци от класа.Бях шокирана,честно. И аз смятах,че до 4-ти клас(включително) всички имат само 6-ци.
  А какво разочарование само беше за 24.05.Госпожата беше писала ,че ще ходят на шествие и аз организирах  дядото(само той не беше на работа ) да го заведе до мястото на срещата с учителите и децата. Е на 23-ти госпожата каза,че няма да има шествие на тяхното училище,защото Георги бил единственото дете,проявило интерес да отиде.И от класа  да беше,щеше да не изненада неприятно,но от цялото училище- направо ме шокира.
 Решила съм да го местя  след 4-ти клас ,че тази година ми дойдоха в повече доста неща и бях на косъм още от есента да е в друго.Но къде да е това ,направо не знам.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 05, 2017, 09:50:58 am
Ох и за нашето училище, въпреки че се води уж добро чух че 5-7 клас не е добра подготовката. Хубавото е че целия клас си остават, само едно момченце ще кандидатства в СМГ, а класа е силен, добри са децата, станаха сплотен колектив, родителите също са готини, та се надявам да имат къс и занапред да учат.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Юни 05, 2017, 11:41:03 am
не знам да има "добро" училище за интервала 5-7 клас, освен МГ. то затова и всички натам напират.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 12, 2017, 12:29:02 pm
Имам леко прозаичен въпрос -молба:
Моля, тези, които бяха купили на децата си онези раници от първи до четвърти клас за около 150 лв., ако вече не им трябват и, ако искат да ги продадат,
Да ми пишат.
Jam? StefiZ?
Дали ще се споразумеем? :wink:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Юни 12, 2017, 13:32:48 pm
Кокиче, аз мислех да я продавам нашата, но мъжът ми смята, че е по-добра от меките и че е хубаво детето да продължи да е с нея, та вероятно ще я ползваме и новата учебна година (което иде да покаже колко добре инвестирани се оказаха тия 150 лв)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 12, 2017, 13:33:05 pm
Нашите и двете раници са розови (казвам го, защото предполагам, че за Косьо ти трябва), но съм ги обещала на две прекрасни близначки, дори едната вече е при тях. :)

Писали сме едновременно с джам. :)
Да, на нашата макар и светло розова също не й личат 4-те години носене. :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: dani_ j в Юни 12, 2017, 14:40:42 pm
Айде сега кажете марката на вашите раници. Аз съм се насочила към Херлиц. Миналото лято видях намалени комплекти в Любляна, но не купих и сега малко съжалявам.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 12, 2017, 14:45:13 pm
Стеф,
За Мишето ми трябва. Тя изкара първи и втори клас с една раница и сега за трети й бях обещала нова. Тя иска да е на Soy Luna. Но пък ако някой ми предложи втора употреба от хубавите, ще й взема.

Косьо си има раница от първи клас, но бих му купила и за него, ако е втора употреба от Вас.
Нови не бих могла да си позволя.

Нашите са обикновени. Никаква марка не са. Моите деца се радват на картинката. На дъщерята е на Frozen, а на сина - на Star Wars.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 12, 2017, 15:37:23 pm
Дани, едната е Лего, тази дето изкара 4 г., без забележки, само още в първи клас Деси й закачи мрежестия джоб за вода на чина и го скъса, но съм го зашила. Та, проблема не беше в раницата, а вмоята хуна :lol:
Другата е херлиц, разказвала съм и аз как година по-рано я влачих от Мюнхен, защото беше наистина на доста ниска цена за марката (40 евро с пълен комплект несисери, раница за спорт и шише за вода), защото беше останала само една в книжарницата.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Юни 12, 2017, 15:57:20 pm
нашата раница е Лего (момчешка серия, нямаше да ти свърши работа, Маги).

за 4 години подменихме една катарамка за закрепване на торбата с гуменки и несесерът се позацапа. всичко друго не е мръднало.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: dani_ j в Юни 12, 2017, 15:59:28 pm
Ха де, 60 евро беше комплекта. Ама нали имам умен мъж... То място за него нямало у нас, аз година по-рано раница съм щяла да купувам  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 12, 2017, 17:00:00 pm
Jam, и все пак, когато решите със съпруга ти, че вече няма да е нужна, пиши ми.  :)
Ще зарадвам Малчо.  :D
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: dani_ j в Юни 12, 2017, 17:38:15 pm
Модел "Миди плюс" на Херлитц подходяща ли е от 1-ви до 4-ти клас? Две мои приятелки са решили да подарят за РД на Теди ваучер за книжарница с идеята да го използваме за раница, а точно в нея от 15-ти юни има 15% отстъпка на всички раници и смятам да се възползваме.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Юни 12, 2017, 21:31:30 pm
Маги, пиши ми на лс до колко пари можеш да отделиш и ще потърся в немските сайтове. Понякога има много хубави и намалени. Мъжът ми ще идва с колата след месец до София, така че може да се спести от доставка. Намерих един Макнийл за 30 евро. Напиши mcneill ergomatic 2 lovely в гугъл, бял с едни сърчица е. Ако ти харесва, кажи!

Дани, и за теб важи същото, ако решиш. Ето ти цял комплект за 65 евро: https://www.schulranzenwelt.de/herlitz-schulranzen-set-4-tlg.-midi-plus-horses.html
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: dani_ j в Юни 12, 2017, 22:48:08 pm
Деси, много благодаря за предложението, но ще я взема от тук. Цената за комплекта е 166лв, с отстъпката става прилична  :D
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Юни 12, 2017, 22:57:59 pm
Добре, Дани. :-)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: albenanedelcheva в Юни 13, 2017, 01:39:38 am
Честит първи юни на прекрасните ни дечица! :D

По случай празника ще помрънкам, защото не се издържа вече :lol: :lol:
Ако видя още едно удостоверение за 1,2,3 или 4 клас пуснато във ФБ с умилителния надпис и сълзи на радост - на мама пълния отличник!, честно ще започна да пия от сутринта  :lol: :P
Ми прощавайте, ама то ако до 4 клас не са отличници к'во прайм. Пък и кво му има да си отличник братче, то стига само да можеш да четеш и да пишеш. Толкова са занижени критериите, че думи нямам. Ама айде да не подхващам и тая тема. :lol:
Стефи, чак сега прочитам. Диколкото знам в Бг не са важни тези сведетелства за завършване на 4 клас, докато тук обаче им зависи така да се каже бъдещето.
И честно да ти кажа, съм изключително горда от дъщеря си, коята е  с възможно най-висок успех и  има право /и се записа/ в гимназия, докато 2/3от класа й/германчета/ отидоха в хаупшуле, т. е. най-долнопробното.
Повярвайте ми, тази  година, до средата на април, беше ад, всяка седмица, по 2 контролни пишеха, за да се класират за средно училище,


явно доста е различна системата в бг и тук.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 13, 2017, 08:34:15 am
Деси, много благодаря за предложението, но ще я взема от тук. Цената за комплекта е 166лв, с отстъпката става прилична  :D
На племенника струваше 45 евро от Германия. С доставката излезна по-малко от 100 лв. Беше от сайта, който Блу е показала, но сега нямат добри намаления.
Иначе по бг сайтовете и магазините 166 лв. е цената на новите разцветки. Ако вземете от старите разцветки ще излезне по-евтино.
С отстъпка 15% ви се получава 141 лв., а ето по-евтини варианти:

1) От БГ
http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/products_id/95414?osCsid=ba18a482c2d6663f2a097f67121bba00 (http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/products_id/95414?osCsid=ba18a482c2d6663f2a097f67121bba00)

http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/products_id/95413 (http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/products_id/95413)

2) От Германия
https://www.amazon.de/gp/product/B01N4Q13FI/ref=s9u_simh_gw_i2?ie=UTF8&pd_rd_i=B01N4Q13FI&pd_rd_r=80EF37KKG2HWDQ11TFA1&pd_rd_w=LSTOG&pd_rd_wg=Mav0z&pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_s=&pf_rd_r=1SBSST2MK3KCTDV91GW2&pf_rd_t=36701&pf_rd_p=7729c5c6-3176-431d-a385-e2a53c9c80f9&pf_rd_i=desktop (https://www.amazon.de/gp/product/B01N4Q13FI/ref=s9u_simh_gw_i2?ie=UTF8&pd_rd_i=B01N4Q13FI&pd_rd_r=80EF37KKG2HWDQ11TFA1&pd_rd_w=LSTOG&pd_rd_wg=Mav0z&pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_s=&pf_rd_r=1SBSST2MK3KCTDV91GW2&pf_rd_t=36701&pf_rd_p=7729c5c6-3176-431d-a385-e2a53c9c80f9&pf_rd_i=desktop)

Доставката до Германия до адрес на Габко е безплатна, а после с Габко до България, до офис на Еконт илиза 8 лв. някъде., а ако се взема от склад на Габко, дори само 4 лв. Т.е. общо ще излезне 105-110 лв. максимум.

Сигурно има и по-добри оферти и други разцветки, само трябва да се порови  :P
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 13, 2017, 08:47:50 am
Упс, не е разликата в разцветките толкова, а в модела.
Линковете, които съм дала не са за Херлиц Миди Плюс, а са за Херлиц  Луп Плюс.
Луп Плюс са по-леки с малко над 200 гр. (890 гр., сравнено с 1100 гр) и са 15 л., а не 16 л, като Миди Плюс.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Раши в Юни 13, 2017, 10:15:31 am
Здравейте, момичета,

Много хубави са тези ранички на Херлиц :)
Аз имам ученичка от тази есен и купих вече раничка от Ибей, през Габко. Дано излезе здрава. Купих сравнително малък размер, защото тя моята Никол е доста дребна. Купих и анцунг за физическото. Посъветвайте ме какви гуменки да взема.
А, канцеларските материали и тетрадките къде излизат най-изгодно? В Джъмбо ли?
С какви обувки е най-удачно ходят на училище есен? Някакви кожени затворени, или масово са с маратонки?

Албена, наистина системата у нас и в Германия е коренно различна. Начините на преподаване на немците кога ли ще ги стигнем. Но и у нас има плюсове на системата, макар и малко да са. :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 13, 2017, 10:32:59 am
Блу, благодаря ти за предложението. Ще се възползвам. :)
Ще ти пиша допълнително.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Юни 13, 2017, 10:38:47 am
и в България има деца, които се готвят от първи клас за прием в математически гимназии след 4-ти клас. за тях подготовката е много важна, ходят по състезания и изпити непрекъснато. за останалите - в някои училища имат практиката да сформират паралелките след 4-ти клас по успеха от матурите и тогава е важно да попаднеш в "добър клас" с по-успешните деца. но това не е навсякъде, а само тук-там.
в България основно напъна е след 7-ми клас, тогава матурите са много важни и за тях се готвят всички още от 5-6 клас.

относно снабдяването на първокласниците, моят съвет е да не се поддавате на психоза. нито толкова много покупки има, нито има огромно финансово натоварване, та да си струва разкарване и обикаляне по магазини в преследване на по-изгодната сделка.

гуменки - винаги съм купувала от Хиполенд или Матстар.
обувки - за мен кожената обувка е винаги за предпочитане пред изкуствените материи на маратонките, особено за деца.
канцеларски материали и тетрадки - в Джъмбо има всичко, но в кварталните книжарници, особено тези до училищата, също има всичко, цените почти не се различават (това по моя опит). и останалите големи вериги пускат всичко преди 15-ти септември.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: dani_ j в Юни 13, 2017, 11:36:22 am
Раши, аз смятам да купя тетрадки и консумативи след първата родителска среща, когато ми кажат какво точно трябва. Има много книжарници с добри цени, във веригите също пускат. За обувките - моята мома ходи с кецове и ранната есен сигурно пак така ще я изкара. В края на зимата купих едни челси боти на разпродажба, които да носи като захладнее. Не случи на майка туй моето дете, да му купи едни "детски токчета"  :lol:.
Децата в първи клас преобличат ли се, когато имат физкултура или си тръгват с екип сутринта?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Алекс 77 в Юни 13, 2017, 15:00:46 pm
Дани, преобличат се...поне при нас бе така, то си е и логично като се изпотят да се преоблекат :)
Наистина, изчакайте да ви кажат какво ще им искат и тогава пазарувайте...въпреки, че аз мразя да пазарувам в лудницата около 15.09. но тя пък е голяма и едни искат голям формат тетрадки, други не....офф, голяма мъка е този 7 клас да ви кажа...толкова съм щастлива, че всички уроци свършиха  и може да отдъхнем цялото семейство, защото никъде не мръднахме цяла учебна година заради пусти уроци...ад :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Раши в Юни 13, 2017, 23:22:54 pm
Мерси, Джаме, Дани и Алекс. Надявам се в края на Юни да има родителска среща и там да разкажат какво ще трябва.
Аз си разпитвам от сега, защото имам намерение да пазарувам през Юли. С оглед на това, че през Септември се очертава да съм вече с новородено ще ми е по-спокойно ако съм напазарувала за каката. :D Таткото много се включва в пазаруването. Но не искам да товаря него с всичко. А и то си е кеф да избираш за детето разни нещица :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: alia_alia в Юни 20, 2017, 11:42:52 am
Сменям темата- каране на ролери. :)
Дъщеря ми вече се справя с карането, но забелязвам, че при каране краката й са някак навътре, т.е. кара по вътрешната част на колелата. Ролерите й са от LIDL, от тези които са за няколко размера, максимално ги стягам. Дали е от ролерите или от позата? Какво да коригирам?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 20, 2017, 12:19:19 pm
Не е от ролерите, така е при повечето деца в началото. По този начин си мислят че са по стабилни. Като се понаучи ще оправи стойката, не го мисли :)
Предполагам кара и доста разкрачена, от там идва и кривенето на вътре. Ако вие не можете да карате, за да й обясните, по-добре й намери клипчета и й покажи. Правилната стойка е крак пред крак, т.е. избутваш с единия и плъзкаш другия и след това обратно. :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: alia_alia в Юни 20, 2017, 15:43:00 pm
Аз не съм карала ролери и тя ми обеща да ме научи, като стане достатъчно добра. :wink:
Питам, за да не си навреди с нещо на глезените.
Тя от няколко дни се пуска по-спокойно и може би, не е схванала още стойката. Досега я беше страх.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 29, 2017, 09:19:34 am
Ей пораснаха децата и ние живот си живеем, не се сещаме да пишем тук :lol: :lol: :P
Я кажете, какво правят децата през ваканцията?
Моите са на село при баба и дядо, карат колелета цял ден, майка ми само им намила да не е баш по главния път, но кой ли я чува. Всеки ден са в басейни, редуват се цялата банда и обикалят по къщите, че е скучно сам в басейн :lol:
А ветеринарката оня ден я ухапало кучето на комшиите, то ваксинирано животинчето и според баща ми бяс нямало как да хване (не че и без бяс не е бясна тя де :lol:), но поне успях да го убедя да я заведе тетанус да й бият. Че то с доктори как да излезеш на глава, те всичко знаят - нямало нужда от тетанус...
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Юни 29, 2017, 12:47:53 pm
И моите са при баба и дядо. Не искат да стоят в града, предпочитат на вилата на село. Организират си състезания с Блеки (кучето), измислят и преговарят имената на всичките 18 зайчета, поливат градината и си правят салати с набраните домати и краставици...
А по телефона Тео казва "Мамо, ние НЕ сме добре!!! Защото сме СУПЕР!" :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 29, 2017, 13:35:29 pm
Да, а моите даже не се сещат да ми се обадят. Аз като им звънна да ги чуя, редовно ме пързалят, че видиш ли дядо им много искал да си говори с мен и "айде, давам те на дядо"  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Юни 29, 2017, 17:27:05 pm
А по телефона Тео казва "Мамо, ние НЕ сме добре!!! Защото сме СУПЕР!" :)

ох, и тоз философ като брат си... :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Юни 29, 2017, 17:36:17 pm
А по телефона Тео казва "Мамо, ние НЕ сме добре!!! Защото сме СУПЕР!" :)

ох, и тоз философ като брат си... :)

Неда все философи ги ражда.  :lol:

Стеф, те нямат ли ваксина за тетанус, слагана като са били бебета? И от 18 г. възраст май е на 10 г. 
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Юни 29, 2017, 21:30:21 pm
Деси, те я слагат на 10 години ваксината за тетанус, но тя май не предпазва толкова време и ако 3 години след поредната реимунизация се убодеш на някаква тел, пак ще ти я сложат.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 30, 2017, 09:38:50 am
Дес, последната реимунизация е на 6 г., след това пак на 12 г., а Деси е на 10,8 г. Та, минали са едни почти 5 г. от тогава. А според баща ми, 6 м. й е имунитета на тази ваксина.
Но при нея никога не е излишна, няколко дни преди кучето си е надрала яко кълките, къде и как не знам. Всяка година сменя по някой нокът, тази още не е, та предстои и това :lol: Последния нокът го изкърти на една метална врата. Да би мирно седяло, не би чудо видяло, е нейната работа :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 30, 2017, 11:15:49 am
Има разлика между ваксината за тетанус, която е някакъв вид имунизация и инжекцията, която се поставя след инцидент.
Самата инжекция наистина е с валидност 6 месеца (и трябва да се помни кога е поставена, за да не се бие втора такава в този период) и се поставя дори и при имунизирани пациенти, освен ако имунизацията не е поставена преди по-малко от 12 месеца от инцидента.

Моят мъж се убоде преди време на наркоманска спринцовка докато разчиствахме боклуци, забележете.... до оградата на основното училище до вкъщи  8O и ходи да му бият съответно.

Ето от нета:
"Профилактиката на тетануса при имунизирани и реимунизирани се извършва само с ТА – 0,5 ml еднократно, незави­симо от възрастта и без да се спазват медицински противопоказания. Тетаничен анатоксин не се инжектира само ако от последната реимунизация против тетанус са изминали по-мал­ко от 12 месеца.

На неимунизирани против тетанус лица над 14 години, ос­вен 0,5 ml ТА, се инжектира и 1 доза противотетаничен серум. Двойна доза серум се инжектира на неимунизирани, които имат тежки разкъсно-контузни рани, проникващи нараняване в телесни кухини, при открито счуп­ване, след криминални аборти, обширни изгаряния, при нали­чие на чужди тела, при възрастни пациенти над 60 години и когато е на­лице масивно замърсяване на раните с тор или почва. "

Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Раши в Юни 30, 2017, 14:29:21 pm
Еха, на село си е най-добре!  :lol:
Моята принцеса ще я пращам малко на море сега (ще ми бъде бая мъчно за нея). Пък после може и на село малко да иде - само да има кой да я гледа там. :)

Стефи, не ти е скучно на теб у дома май, хич! :)


Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Юни 30, 2017, 15:05:37 pm
Мерси много, смайлс!

Моите шушумиги си имат поставена за тетанус още като бебета и то на няколко пъти. Проверих специално заради сватята. ;-)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юни 30, 2017, 15:26:21 pm
Дес, те всички имат бе, не само твоите, и аборигенчетата в бг имат :lol:
по спомени мисля, че бяха на 1м., на 2м., на 6м., на 18 м. и на 6 г., след това на 12 г., това е по имунизационния календар.
Виж инфото на смайлито :wink:

ето един календар, долу горе съм уцелила бройката, ама не и месеците  :lol:
http://www.riokoz-vt.com/imkalendar.htm
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Юли 01, 2017, 01:17:36 am
Ами, таака, де. Ще дам домашно на сватята да научи наизуст имунизационния календар.  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юли 01, 2017, 11:12:02 am
Ми да, няма много работа, по цял ден се мота :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Georgia83 в Юли 01, 2017, 20:38:30 pm
Здравейте майчета! Вълнува ме един въпрос, търсих отговор в форума, но така и не открих. Нашето дете е заченато инвитро и скоро мислим да го заведем в клиниката да го представим на екипа. Не знам като го заведем как да се представим, в смисъл трябва ли да носим някакви подаръци, почерпка или пари за почерпка. Мисля да занеса една поздравителна картичка, но за другите неща не знам кое ще е най-подходящо. Моят мъж казва, че една картичка и бонбони са напълно достатъчни, но аз мисля, че е малко. Моля, ако някой иска да сподели опит или мнение. Благодаря предварително!
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Юли 01, 2017, 20:45:56 pm
Привет, Georgia!
Според мен е въпрос на усещане. Както го чувстваш, така. А и на финанси разбира се. Ако нямаш възможности, не е необходимо да се пресилваш.
Много често докторите се трогват просто от снимка на бебето с мило послание на нея.

Аз поръчах направо на техния адрес една бонбониера, един голям букет цветя за докторката и много балони с хелий, и картичка към тях.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Georgia83 в Юли 01, 2017, 22:05:58 pm
Благодаря за отговора Smiles :D
Усещането все ми се променя и много се притеснявам. Има едни кошници, където се поръчват, но в това топло време не ми се рискува. Освен това си мисля, че всеки има различни предпочитания за храна и питиета. Ако е подарък, те са много хора в екипа и не ми е удобно да подаря само на лекаря. Как ти  се струва картичка, в плика на картичката пари и евентуално бонбони, ако не е много топло. Ако може някой да ме посъветва каква сума за почерпка да сложа
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Юли 02, 2017, 00:53:04 am
Поръчай някаква голяма кошница за всички! Аз не бих слагала пари.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Юли 02, 2017, 07:56:55 am
Пари и на мен не ми се вижда ОК.
Аз такава кошница съм правила сама и съм слагала неразваляеми неща - бутилка уиски, ядки, сушени плодове, бонбони. Дори излиза по-евтино, а хем е с по-качествени продукти.
Кошница бях купила от Джъмбо и целофан.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Юли 02, 2017, 09:58:48 am
Аз бих купила хубаво цвете със саксия, не букет, кошница с ядки, алкохол, бонбони, както смайли е писала и в нея пликче със снимката на детето с послание/пожелание към екипа. Пари в никакъв случай не бих сложила.
Ако не искаш кошница с храна и напитки, може някаква хубава картина да купиш.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Юли 02, 2017, 10:17:46 am
Клиниките събират и се радват на снимки на бебета и мили писма.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Zlateto ♡ в Юли 02, 2017, 10:37:32 am
Ние направихме подарък-почерпка на акушерките и екипа в родилното отделение още при изписването на бебето. Включваше сладка погача и домашен мед, на които всички много се зарадваха. При първото посещение при лекаря след раждането, бяхме подготвили скромен личен подарък - гравюра  върху дърво на снимка на Док с бебето, а на гърба беше написано послание в рими, което сама измислих в знак на признателност и благодарност. Много радост и усмивка донесе подаръкът, но сякаш срещата отново с бебето беше по-вълнуващата част :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Georgia83 в Юли 02, 2017, 11:36:11 am
Много благодаря, момичета! Ще разгледам по магазините и ще измисля някаква почерпка. Мисълта ми за парите беше да могат да си купят това, което на тях им допада, защото нали всеки си има различен вкус :) Бебето не е родено скоро, вече е почти на три години, но тъй като живеем в далечен град не сме имали път до клиниката. Естествено, те едва ли и ще ни помнят, но мислим да отскочим скоро, не само за да представим детето, но и да видим дали нашите "сладоледчета" са добре
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Август 10, 2017, 23:36:57 pm
Момичета, някоя от вас да знае кога ще е межсусрочната ваканция другата зима?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Август 11, 2017, 11:25:16 am
Момичета, някоя от вас да знае кога ще е межсусрочната ваканция другата зима?

08.02.2018 г. – 11.02.2018 г. вкл. - междусрочна за I - ХI клас;

според тук: https://offnews.bg/obshtestvo/koga-shte-sa-izpitite-i-vakantciite-na-uchenitcite-prez-2017-2018-g-661496.html

това, обаче, май е само още в проектна фаза. МОН не е публикувал окончателно графика.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Август 12, 2017, 00:18:32 am
Благодаря! Значи съвпада що-годе с нашата, която е от 5 до 12 февруари. Искам да ги запиша децата на ски на Витоша. Затова питам, че да предположа дали ще има много желаещи.
И моля не се смейте, ама в Немско отпуската се планира една година предварително (дори съм закъсняла за ските).  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Август 13, 2017, 09:11:08 am
A Дес, хич не се смеем, то и тук така стана вече. Нас към октомври ни карат да си планираме отпуските за следващата година. Но пък с ученици на мен ми е лесно, още от сега съм ги планирала :lol:
Не знам дали ще успееш обаче от сега да ги запишеш, по скоро октомвр-ноември записват.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Август 15, 2017, 00:50:43 am
Мерси за съвета, Стеф! Ще изчакам малко тогава. :-)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Септември 15, 2017, 11:38:15 am
Честит първи учебен ден! На добър час на всички ученици, пожелавам им да бъдат любознателни, старателни, целеустремени и да ходят с желание на училище! :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: dani_ j в Септември 15, 2017, 17:29:48 pm
Честит първи учебен ден на порасналите дечица на Зачатие! Бъдете здрави, вървете смело по пътя на Знанието!

На майките желая здрави нерви и търпение  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: rumyanau в Септември 15, 2017, 22:24:26 pm
На добър час, ученици! Нека учебната година е успешна и весела :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Септември 16, 2017, 21:47:43 pm
Честито на всички ученици и нови и „гърмени зайци“! Нека лесно и безпроблемно се справят в училише!
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Септември 17, 2017, 00:16:11 am
Честита нова учебна година на децата на "Зачатие"! Да им върви като по вода!
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Дидомира в Септември 19, 2017, 10:40:49 am
Здравейте !
Може ли да ми препоръча някой добър детски алерголог в София.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Септември 23, 2017, 19:10:55 pm
Момичета, я споделете вашите ученици как са, имам предвид ходят ли с желание, забравили ли са през лятото материала... За по-малките ученици питам, с голямата нямам грижи, ама с малкия мързел голям зор. :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Септември 25, 2017, 09:30:59 am
Уффф, не питай. Желанието го има, но системата им е бъгясана (нищо ново) Днес ѝ е теста за входно ниво по БЕЛ, за домашна имаха 2 примерни теста, които започват с въпрос за ударени и неударени срички. Погледнах в учебника - ми те тази седмица ще го учат това. Добре, че не я увиках за това, че не е внимавала в час и не знае нищо за ударенията - ми не знае я, не са го учили. Не съм я подготвяла допълнително за теста - нали това му е идеята - да разберем (аз и учителката) какво помни от 1 клас.
Иначе понеже беше топло вчера, ходихме на панаира на занаятите, купихме захарно петле, че даже не е виждала на живо такова. Моделира с глина ... забавлява се.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Септември 25, 2017, 10:46:09 am
така е Пеше, системата е скапана, факт. Но моето от ден първи, т.е. от 18.09 имаше домашна вече, което е съвсем нормално, защото госпожата иска да си направят преговора именно за входните нива, и келешчето толкова мрънкаше, че как можело да имат толкова много домашна още от първия ден. Едно, че на занималнята не я е написала, второ, че вкъщи пак се тръшка като й казах да сяда и да пише, а да не се мотае... голям зор, много я мързи, милата :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Септември 25, 2017, 10:59:32 am
Момичета, много хубава статия за правилното хранене на децата, прочетете я ако имате време. За мен е добра, защото 90% от написаното съвпада и с моя начин на отглеждане и хранене на децата.
https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6461065
 :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: jam в Септември 25, 2017, 14:25:32 pm
в притурка към горната статия, линкове към таблиците на СЗО за индекс на телесната маса (BMI) за момичета и момчета от 5 до 19 г. и линк към начин за изчисление на BMI:

http://www.who.int/growthref/bmifa_girls_5_19years_per.pdf?ua=1
http://www.who.int/growthref/bmifa_boys_5_19years_per.pdf?ua=1
https://www.bmi3d.com/formula.html
Титла: Re: Нашите пораснали деца през пролетта на 2017 г.
Публикувано от: jam в Септември 25, 2017, 14:27:11 pm
Здравейте !
Може ли да ми препоръча някой добър детски алерголог в София.

всички спрягат Мустаков най-вече.
но това е стара информация, може да има и нови звезди, не съм наясно.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Септември 26, 2017, 08:26:01 am
Стеф, нашата учителка „по занималня“ успява все още да ги накара да си направят домашните в училище. Та в къщи пишем само през уикенда. Но много „яде“ букви при диктовка, бе .... в неделя писа, виках и вчера учителката се оплака пак от същото. Е кажете ми какво да я правя вече. Уж и проверка си правела и пак същото.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Септември 26, 2017, 09:25:22 am
Аз, като една безотговорна майка, да кажа...
Нямам никаква идея какво правят в училище, спомня ли си материала от мин. година или е забравил... Там си пишат домашните, раницата я прибираме в петък следобед, и то само предметите по които има домашни. Госпожата ни "по занималня" е същата, която им е основна. Самата тя е много против да им се дават домашни за вкъщи, постоянно говори, че това, което правят в училище им е достатъчно и да не ги натоварваме допълнително вечер.
Твърди, че му е интересно в училище :)
Важното е, че ходи с желание. Тео ни домъкна някакъв вирус от градината и този уикенд всички се натръшкахме вкъщи. Вчера останаха и двамата у дома с баща си, и снощи цяла вечер се пазареше днес да го пуснем на училище. Е, пуснахме го  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: jam в Септември 26, 2017, 10:23:41 am
Аз, като една безотговорна майка, да кажа...
Нямам никаква идея какво правят в училище, спомня ли си материала от мин. година или е забравил... Там си пишат домашните, раницата я прибираме в петък следобед, и то само предметите по които има домашни. Госпожата ни "по занималня" е същата, която им е основна.

имаш това поведение, защото си установила от опит, че детето се справя с учението, пише си домашните, не пропуска знания и госпожата си върши работата качествено.
ако не беше така, щях да те видя как щеше да ми се фукаш тука с небрежност... :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Септември 26, 2017, 10:24:10 am
Ех Нед, ако имах трето щях да го запиша във вашето училище :lol:
Иначе и моето говедце ходи с желание, много си обича госпожата, ама ако можеше само да ходи... :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: gery_k77 в Септември 26, 2017, 12:30:35 pm
Ох, говорете ми, аз вече искам ваканция, за децата не знам. И двамата разнасят тежки чанти всеки ден и двамата имат много домашни. А като сложим на Стефан дислексията и тежкия характер и се виждам в чудо с него. Почва да се тръшка, че е много, че никога няма да го напише, като почне пък се разсейва много и пишем по "100 часа" домашни. Него го гледа бавачката и не ходи на занималня, аз го гледам един ден в седмицата и събота и неделя каквото пишем.
Сега съм поръчала код за ucha.se, да видим дали ще има ефект ако гледа уроците на таблета или компютъра, иначе просто милия няма никакъв шанс да се оправи.
Букви "яде" на поразия, най-вече гласните (пример "лъвът" -> "лвт"), освен това пише бавно и като види, че не може да насмогне директно отказва да пише. Че ходих да се обяснявам на госпожата да го оставя и колкото толкова, а в къщи ще довършваме. Разчитам да почнат да ги изпитват поне по разказвателните устно, че той помни като му го прочетеш, но сам да си го прочете или напише не му се получава...
Та такива са ми неволите и за капак имам да обличам още някой учебник и помагало - а на тях как се нервя не е истина. Може ли с един пиксел да не влиза в "точното" облекло и да трябва да го облечеш в по-голямо.... :x и това всяка година се случва...
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: dani_ j в Септември 26, 2017, 15:39:27 pm
Моята прясна първокласничка вече е разбрала, че домашните не са най-приятната работа. В училище било забавно, все още ходи с желание  :lol:. Следобед пъшка, сумти, мрънка, почесва се навсякъде, където не я сърби.... Една седмица стискам зъби, карам кротко и уж спокойно, ама днес се наложи да викна.... Напише два елемента красиво и после стой та гледай, реда да е запълнен само. Наранявала съм и чувствата, като не съм харесвала написаното и съм триела  :lol:. 
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Септември 26, 2017, 21:52:27 pm
хахаха Дани, колко листа съм изпокъсала и колко чувства съм наранила :lol: :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Септември 27, 2017, 00:36:47 am
Дани, има и друг номер - като каже мама 5 реда с тая буква напиши и то пише детето бе. Даже по 5 букви успява да смести на 1 ред :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: dani_ j в Септември 27, 2017, 06:38:20 am
Ще свикне, няма избор. Къде по-сложни неща я чакат.... Аз пък ще трябва да се науча да решавам задачи без условие, че на моменти много ми се опъват  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Септември 27, 2017, 08:57:48 am
Е що ти да ги решаваш? Занималня нямат ли? Между другото, като решиш няколко, си припомняш всичко  :lol:
Днес на Ники ѝ е входното ниво по математика - но тя е убедена, че там е много добра и не се притеснява. :lol: То и какво му е трудното на 20+30, ще видим с таблицата как ще е.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: dani_ j в Септември 27, 2017, 09:20:43 am
Занималня в училището има, но Теодора не я посещава. Решихме да не я записваме там, тъй като отзивите не бяха добри и сега чувам от родители и госпожа, че има проблеми. Децата от нейния клас, които посещават занималня са малко и са разпределени в два други класа. Ще изкараме зимата у дома, за после ще мислим.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Септември 28, 2017, 14:00:06 pm
Значи ние сме извадили късмет с госпожата „по занималня“ - всичко се правят при нея и диктовки пишат, и четат .... Пък и е в същата стая, та не местят нищо. Добри ни са госпожиците и децата ги обичат и слушат.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: jam в Октомври 06, 2017, 15:33:07 pm
добре е да се знае:
http://www.24zdrave.bg/article/6483642
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Октомври 17, 2017, 08:52:59 am
Моля, споделете по-различни идеи за празнуване на рожден ден за по-големи деца.
Детските клубове вече са банални (ходили сме около 18 пъти на лазерни битки  :lol:), освен това излизат колкото половин сватба...
Върти ми се в главата нещо, ако може и вие да помогнете с някоя идея ;)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: bebeshok0326 в Октомври 17, 2017, 09:16:32 am
За София -Коколандия(въжения парк в Борисовата градина)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Октомври 17, 2017, 09:20:23 am
За София -Коколандия(въжения парк в Борисовата градина)

Проблемът е, че сме много зависими от времето - в края на октомври почти никога не става за навън...
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Октомври 17, 2017, 10:15:01 am
айде ще ти издам моето откритие от преди 2 г., че и на мен ми писна да плащам луди пари за глупости :lol:

зала за катерене Гравити, в залите на Бонсис се намира.
Плащаш си на дете и за треньор, храна и пиячка си носиш каквото искаш ти. Няма кетъринги и тем подобни глупости. Децата се забавляват много, организират им състезания по стените. Родителите не стоят вътре. Отпред на кортовете има едно кафе, държи го наш познат, много е кооперативен, можеш да си занесеш и за родителите почерпка, а пиячката си я купуваш, цените са много ниски. :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Октомври 17, 2017, 10:28:13 am
Много благодаря за идеята :), ще видим как ще се възприеме от бъдещия рожденик, че не е много голям любител на екстремните спортове  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Октомври 17, 2017, 11:21:36 am
А нещо в "Музейко" или на летището, в пожарната (не знам дали имат такива програми)?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Октомври 17, 2017, 12:03:59 pm
летището и пожарната нямат със сигурност, в музейко има, ама е все едно го купуваш :lol: :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: jam в Октомври 17, 2017, 14:52:15 pm
В научно-техническия музей също правят рождени дни.

Катеренето хубаво, ама ако има деца, които не са фенове или не могат да се справят физически, рискуваме сълзи и разочарование. Аз не бих подлагала децата на състезателни елементи по време на празнуване на рожден ден, освен ако не ги познавам добре и не съм сигурна, че ще го приемат нормално.

Канили са ни на рожден ден, представляващ групово ходене на кино с последващо ядене на торта. Моят син това не го разбира за празнуване, но има деца, които си го харесват.

Изобщо, Неда, води се по детето вече - то какво би искало.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: magi_st в Октомври 17, 2017, 15:02:06 pm
В Плевен е модерно ходенето на боулинг и съответно черпенето там на децата.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Октомври 17, 2017, 15:23:56 pm
о да, разбира се, аз просто го дадах като пример, но щом детето не се кефи на такива занимания, ще измислите друго. Отделно не е задължително да се катери състезателната стена, всеки се катери или търчи из залата, както му душа сака. :wink: Но децата са вече големи, канят си съученици, които аз не познавам и няма как да знам дали им харесва, все пак водеща е рожденичката и тя решава къде. За нея също ходенето на кино с кола и пуканки не е празнуване.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Октомври 30, 2017, 12:16:27 pm
Да ви споделя как отпразнувахме рождения ден на Константин, може на някой да му е полезно и да "открадне" идеята  :wink:
Решиха с едно момиче от класа му заедно да празнуват.
Организирахме им екскурзия с влак. Пътувахме до Банкя, там отидохме в един хотел, където поплуваха в топъл минерален басейн.
После хапнаха, поиграха в парка... и обратно на влака.
А на връщане и машиниста реши да направи подарък на рожденика, като му даде да кара влака :)
Прекарахме един незабравим ден, изпълнен с много емоции.
(Прикачвам поканите, които сами направихме)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Октомври 30, 2017, 12:19:12 pm
Браво, Неда, звучи страхотно, а съм сигурна, че децата са се забавлявали много. :D
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: jam в Октомври 30, 2017, 16:31:12 pm
много оригинално! колко деца дойдоха?
а кой е хотелът с топлия басейн?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Октомври 31, 2017, 09:02:40 am
Бяха 15 деца (+4 като Тео, малки, братчета и сестричета на големите).
Хотелът е "Дружба", от веригата "ПРО" ЕАД (профилактика, рехабилитация и отдих).
https://www.google.bg/search?q=%D0%BF%D1%80%D0%BE+%D0%B5%D0%B0%D0%B4+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%8F&npsic=0&rflfq=1&rlha=0&rllag=42711029,23145150,354&tbm=lcl&ved=0ahUKEwjJvKT0wI3XAhUMWhoKHX1NA98QtgMIJw&tbs=lrf:!2m1!1e2!2m1!1e3!3sIAE,lf:1,lf_ui:2&rldoc=1#rlfi=hd:;si:2833637864588455377;mv:!1m3!1d18720.239695352928!2d23.131793947778306!3d42.70969581209648!3m2!1i1116!2i613!4f13.1 (https://www.google.bg/search?q=%D0%BF%D1%80%D0%BE+%D0%B5%D0%B0%D0%B4+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%8F&npsic=0&rflfq=1&rlha=0&rllag=42711029,23145150,354&tbm=lcl&ved=0ahUKEwjJvKT0wI3XAhUMWhoKHX1NA98QtgMIJw&tbs=lrf:!2m1!1e2!2m1!1e3!3sIAE,lf:1,lf_ui:2&rldoc=1#rlfi=hd:;si:2833637864588455377;mv:!1m3!1d18720.239695352928!2d23.131793947778306!3d42.70969581209648!3m2!1i1116!2i613!4f13.1)

Запазихме басейна за 1 час, платихме по 4 лв. за дете.
Самият басейн не е голям, чудесен е да оставиш децата да играят ;)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: gery_k77 в Ноември 01, 2017, 20:34:15 pm
На моите деца рождените дни ги празнуваме в къщи откакто са тръгнали на училище. Събират се около 10 деца и обикновено минават в игри както едно време ние си празнувахме рождените дни.
  Тази година на Ели за рождения ден, реших да им направя "work shop" за украсяване на кексчета с фондан. Децата месиха, точиха и изрязваха фигурки с които си украсиха по едно, две кексчета, после им ги опаковах и всяко си го отнесе у тях. После една от майките ми се обади да ми каже, че момченцето и е решило да стане сладкар :).
 Хубавото на празнуването в къщи или поне за децата хубавото е, че рождения ден не продължава 1 - 2 часа, а поне 5 - 6 и имат възможност да се наиграят без някой организирано да ги забавлява.
 Знам, че не всеки има място да покани толкова деца у тях, но ако имате възможност това си е най-бюджетния рожден ден.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Ноември 15, 2017, 11:31:45 am
Момичета, как учите децата да реагират на агресията в училище?
Константин ми разказва, че 6-то класник го закачал по време на тренировка. Отивал до него и го удрял над бъбреците. Попитах го дали е казал на треньора, а той ми отговори "аз да не съм клюкарка, оправих се сам". Първо му казал да престане.
- На следващия път му се усмихнах и му казах "добре, ще потърпя само още малко".
След това "това ти беше за последно". И когато замахнал още веднъж да го удари, хванал му здраво ръката и му я извил, докато онзи не започнал да "охка".
И повече не го доближил. "А когато отиде към Станислав (приятелче от неговия клас), само се приближих и го погледнах лошо и той веднага се махна"...

Учителката им в училище постоянно ги учи да не се "топят" взаимно. Аз обаче не съм сигурна дали казването на възрастен в подобни случаи не е най-доброто решение...
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: jam в Ноември 15, 2017, 14:11:16 pm
Учителката им в училище постоянно ги учи да не се "топят" взаимно.

ако има как, такива учители бих ги била с дебела дървена тояга, докато посинеят. това е толкова вредно и неправилно, че просто няма накъде повече. ето, че и ти дори не можеш да осмислиш напълно, че това е вредно...

ако ги учим от малки: а) да търпят б) да не търсят помощ от регулиращия орган (било то учител като са малки, ръководител, местна власт, държавна власт) в) да се саморазправят -
ние целенасочено рушим устоите на обществото и насаждаме поведение тип "джунгла" у децата, които са бъдещите членове на това общество.
между другото, резултатите от това "възпитание" се виждат отдавна навсякъде - нали се чудите откъде тая агресия -е, от там е!

да, човек трябва да може и сам да се защити, ако няма друг избор и друг начин. но аз не бих адмирирала постъпката на Коко, защото той е трябвало да обърне внимание на учителя за простъпката на другото дете. а сега какво имаме - ок, агресорът няма да закача Коко и неговите приятели, но нима ще спре да удря останалите, които са по-слаби или беззащитни? ти как мислиш..... а ако Коко не беше значително по-едър за възрастта си, а беше едно дребничко, слабичко и притеснителничко дете, как ли щяха да се развият нещата?

много ясно трябва да се възпита у децата да правят разлика между "клюкарене" и съобщаване на по-висшата инстанция за сериозни нарушения на реда и правилата!!! защото очевидно децата не правят тая важна разлика. и не я правят, защото така ги учат от детската градина още!

много съм набрала по темата, защото моето дете не веднъж и не два пъти се е връщало посинено и очевидно тормозено, но мълчи като партизанин в полицията и очевидно има психологически блокаж да "изкаже" виновника за състоянието си. дългогодишните ми усилия не са довели до преодоляване на тая травма, насадена още от детската градина. а не всички са способни физически и психически да се справят с агресора.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Nedda в Ноември 15, 2017, 14:55:32 pm
jam, много ти благодаря за написаното мнение.
Точно така е, не се чувствам уверена в "правилността" на реакцията му, затова и писах...

много ясно трябва да се възпита у децата да правят разлика между "клюкарене" и съобщаване на по-висшата инстанция за сериозни нарушения на реда и правилата!!! защото очевидно децата не правят тая важна разлика. и не я правят, защото така ги учат от детската градина още!

Ей за това се опитах да си поговорим снощи, надявам се да успея да му влея нещо в главата...
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Ноември 16, 2017, 09:10:56 am
Напълно съм съгласна с написаното от jam.
Аз също винаги съм обяснявала да не се саморазправят. Ако някой ги дразни просто да кажат, че не им е приятно и да се оттеглят, ако ситуацията стане напечена да кажат на госпожата.
За щастие не сме имали до сега ситуации в които да се стига до физическо насилие, може би защото са момичета, знам ли.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: nimika в Ноември 28, 2017, 11:06:35 am

много ясно трябва да се възпита у децата да правят разлика между "клюкарене" и съобщаване на по-висшата инстанция за сериозни нарушения на реда и правилата!!! защото очевидно децата не правят тая важна разлика. и не я правят, защото така ги учат от детската градина още!
Нолна тема ми е  и много ме треовжи бъдещето  в тази насока .
И  това , което пише jam  след това ме притеснява  - сега е в детската градина  и споделя с мен  . Но след няколко години в училище  , няма да имам поглед  какво се случва ...

За щастие не сме имали до сега ситуации в които да се стига до физическо насилие, може би защото са момичета, знам ли.
До характер е предполагам ,но момчетата една идея повече избиват на агресия.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Ноември 30, 2017, 15:11:23 pm
Момичета, имате ли непотребни книги и игри, които да дарите за болни деца за времето на лечението им?

https://timeheroes.org/bg/kremena-ivanova/dari-knigi-nastolni-igri-materiali-risuvane-onkologichna-bolnitsa
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Алекс 77 в Ноември 30, 2017, 16:38:51 pm
Блу, в нашата болница деца не лекуваме, нямаме детско отделение..става въпрос за възрастни хора и съответно книги и настолни игри за възрастни :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Ноември 30, 2017, 23:33:05 pm
Благодаря за уточнението, Алекс! Не знам защо така съм разбрала.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Декември 01, 2017, 07:46:35 am
ама не четете бе, госпожо :lol: :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Декември 01, 2017, 12:21:06 pm
Почнахте ли с купуването на подаръци? На мен освен обичайните РД, ИД и Коледа този уикенд сме на 2 РД. Та ходих днес и подаръци да купувам. Пък и от танците щели да имат някакво участие и ни искат в 20,30. Да се съберем, па кога ще почнем .... Разбирам ги - да участват някъде, да се чуе името на клуба, ама да си избират изявите. То и за мен като бях на 20 това 20,30 ми беше време за излизане, ама сега нито аз, нито Николета сме на толкова.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Декември 01, 2017, 12:26:29 pm
оф, голям зор ми е с коледните подаръци. Едно че на моите не знам какво, а и те нищо не искат, отделно за племеници и приятелски хлапета трябва да мисля.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: mishanta в Декември 01, 2017, 12:59:24 pm
xmas-smiley-010 Предколедно привет  tree2a

Мишоците вече открито заявиха, че  santa2  има помощници в наше лице
и с това момента на изненадата леко избледня! Рождените дни им бяха скоро,
Митака и имен ден , та книжки и подаръци получиха! Аз съм практичен човек и смятам
да им вземем по едни куфар на колелца размер за тях, като пътуват да си имат лични! 
 
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Декември 01, 2017, 13:09:44 pm
Мише, това е много добра идея и аз си го мислих, но пусто няма къде да ги прибера :?
Деси си е поръчала само книги, разбира се. След като изчете поредицата за Пърси Джаксън, сега е на тема Хари Потър и е до 3-та книга, но й ги дадоха приятелки, обаче тя си ги искала да ги има. Много си държи на книгите. Та, на нея книга, отделно ще раздам и  родата да купуват книги, но не върви само една книжка, та не знам :?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: mishanta в Декември 01, 2017, 15:37:24 pm
Стеф, прибирането е грижа, другите два съхранявам един в друг,
опаковани на тавана и тези ще са така!
И Митака е на Хари Потър 4тата и на него 1 и 2 две му ги дадоха, после купихме
3-4, 5 та ще му я подарят! Отделно една голяма енциклопедия история на световния футбол
му купихме за именния ден, беше я харесал още лятото! В учебно време обаче, почти нямат време
за четене, но е въпрос на желание, девойката щом вземе книга рязко и се доспива  :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Декември 01, 2017, 15:54:20 pm
а да, и при нас е така, още на второто изречение й се приспива, ама много... :lol:
Един дръбдьо го бори вече 2-ра година, едвам до 6-та книга е.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Алекс 77 в Декември 01, 2017, 16:16:16 pm
Стеф, аз като фен на Хари Потър за миналата Коледа получих от Вера последната книга 8 :lol: вместо аз като майка да подаря книга на детето то на мен :wink: на мен ми липсват 5 и 4 книга, но в Читанка ги има всички и може просто електронна книга да и купиш като подарък и да си чете не само Хари :wink:...и аз още не знам какво ще купувам...Вера определено има нужда от нов лаптоп всяка седмица презентации прави в училище та и трябва...а Алек хич не  съм го измислила и племенниците също...
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Декември 01, 2017, 19:35:52 pm
Момичета, на голямата племенница абонамент за тенис ще й е подаръкът.
Като идея ви го давам. Може и за друг спорт да е.

Стефи, днес видях момичета отново  :P И не само днес де.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Декември 01, 2017, 21:26:00 pm
От по-лесно за тригодишното няма. Плеймобил или Лего.   :lol:
Мъжът ми като им закупува на моите по сто подаръка. Викам, няма нужда. Може едно-две неща, но по-големи, за да ги запомнят. Те са презадоволени просто. Мога да отворя магазин и да продавам книги, плеймобил и лего.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Декември 02, 2017, 12:12:58 pm
Алекс, тя искаше електронна книга, но се отказа, обича да чете на хартия, чете и на телефона, но предполчита хартия, та ще го мисля де :)

Смайли, къде се моткат моите девойки по пътищата, че се засичате, уж на училище съм ги пратила :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Декември 02, 2017, 13:42:33 pm
Така де, около училището  :P

Стефи, тя да не сравнява електронната книга с телефон или таблет... няма ниищоооо общо. Ама нищо.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Декември 04, 2017, 07:47:11 am
Знам ли я какво сравнява. На морето септември една жена от компанията имаше и тя я пробва, та виждала е какво е.  :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: mishanta в Декември 04, 2017, 12:22:34 pm
Митака категорично отказва ел.книга, иска да си чете на хартия.
Аз го подкрепям и му купувам или разменяме!

Като стана дума за книги, имам бегъл спомен,
че тук сме обсъждали книга за физическото и емоционалното израстване
на този ранен тийн етап в който са децата ни в момента!
Дори нещо ми се върти в главата да беше разделена на ТОЙ и ТЯ!?
Друг спомня ли си или аз съм в грешка?  :oops:

Открих тази .... За Момиче (https://hermesbooks.com/kniga-za-vsjako-momiche.html) и За Момче (https://hermesbooks.com/kniga-za-vsjako-momche.html)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: z22 в Декември 09, 2017, 14:28:40 pm
 И аз съм много затруднена с подаръците.За Никола е лесно -още е малък и си обича играчки,та поръчах всичко пожелано.Георги вече ми е много труден,а вярва още и в Дядо Коледа(което допълнително ме затруднява).Той самият не знае ,какво иска.На родителската среща ни раздадоха писмата на децата - написал кученце Йорки и книгите за Хари Потър 5-8 (първите четири получи февруари за РД и ги прочете).Книгите поръчах от Orange в помента са намалени с 20 % и излизат много изгодно,освен това подаряват към всяка поръчка по нещо,та намаза и коледна книжка.Ама с кученцето ще удари на камък май,хич не ми се хваща на хорото с домашните любимци отново.Искаше и сноуборд,но в нашето семейство само той е по тези спортове и кара ски на ски училище и ако някой от компанията ни го вземе с него ,та не знам дали има смисъл да купуваме.
 Децата получават подаръци под елхата и при бабите ,та съвсем ми е трудно.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: alia_alia в Декември 14, 2017, 11:40:04 am
Предколеден привет! :)
Аз бях много бърза с подаръците тази година -настолни, семейни и образователни игри за всички.Е и поръчката към Дядо Коледа-конструктор като на градината(че не можела да се вреди) и енциклопедия за домашни любимци.

Може ли да върна темата към споделянето на децата за това, което се случва в градината/училище...как стимулирате това, детето да споделя в къщи това , което се случва?
Моята щерка изобщо не ни казва какво става с нея в наше отсъствие и това ме притеснява. Всички майки знаят какво се случва в градината, аз не знам нито какво учат, нито как се забавляват- всичко което знам е по снимките във фейса, или от други майки...
А сега все още не крие съзнателно, според мен....
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: jam в Декември 14, 2017, 11:53:51 am
Може ли да върна темата към споделянето на децата за това, което се случва в градината/училище...как стимулирате това, детето да споделя в къщи това , което се случва?
Моята щерка изобщо не ни казва какво става с нея в наше отсъствие и това ме притеснява. Всички майки знаят какво се случва в градината, аз не знам нито какво учат, нито как се забавляват- всичко което знам е по снимките във фейса, или от други майки...
А сега все още не крие съзнателно, според мен....

alia, имам чувството, че някои деца просто са си така. обикновено момиченцата всичко докладват, но ти си изтеглила явно късата клечка.
аз съм така от години и съм се обърнала на комбинация от ЦРУ и ФБР, за да научавам поне отчасти какво се случва и какво има да се прави в училище.
уж помагало ако родителите дават пример, като вечер споделят какво е станало през деня - като ритуал, примерно, по време на вечерята. при нас не помогна, но ти опитай.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: alia_alia в Декември 14, 2017, 12:21:53 pm
Всъщност, Jam, точно към теб ми беше въпроса. :D
Лошото със поделянето на деня в нашето семейство е, че работим в една фирма и не говорим за работа в къщи, а то какво друго през седмицата-все стигам до там.
Пробвам, когато е възможно след градина да ходим пеша и да си говорим, но тя все е забравила какво е правила или яла, денят й е минал "добре", играла си е с "децата", какво е правила -"рисувала". Разбирам, че я били наказали от разговор с друго дете, че са им вземали няколко пъти секрети в градината в съвсем друга връзка и т.н.
Аз пробвам, понякога, да споделям нещо, което се е случило с мен в сходна ситуация или възраст, но това е ако имам подозрения конкретни.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Pesheck в Декември 14, 2017, 12:25:16 pm
Аз съвсем безсрамно разпитвам. Просто си имаме ритуал по приспиване и докато се гушим разпитвам. Но тя първо си е бъбривка и второ разсеяна. Добре че нейната класна ни направи група във фейса и там пише важните неща. Ето днес съм на РС, за която прочетох в групата и като споменах, ми се каза „ааа да, има родителска и бележка някъде имам, ама не знам къде е“. :lol: Поддържам контакт с няколко майки и така дружно сглобяваме кой какво е казал и направил.
Я кажете как се организират РС при вас, че на нашата първо ѝ смениха часа от 18 на 17:30 и второ казали, че децата са си наша грижа. Демек, няма кой да ги наглежда в друга стая. Е как точно хем да ида на срещата, хем да си гледам детето. Кой изобщо работи до 16:30 - 17 часа, че да успее. То всъщност и двамата родители трябва да са на линия - единия на срещата, другия с детето.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: alia_alia в Декември 21, 2017, 11:50:52 am
Дайте съвет.
Дъщеря ми миналата година ходи на балет. Разболя се и се наложи да отсъства 2 репетиции. В този период пропусна да научи един танц и т.к. предстоеше да го танцуват на сцена бяха нервни и на репетиция някакво дете й казало, че ги бави. В резултат на това, тя започна да ходи с нежелание и да плаче преди репетиции, ставаше все по-зле и се отказа да ходи.
Тази година започна с огромен ентусиазъм да ходи на състезателни танци, но по време на репетиция влязло момче от следващата група( по-големи на възраст) и се пошегувало дебелашки, че яде деца, моята се впрегнала (голяма фантазия, голямо нещо) и започна да не иска да ходи и там. А има напредък-за два месеца доста неща научи и не ми се иска да се отказва. Освен това, ако за всяка реплика на някого си променя нещата в живота, къде ще му излезе края. Как бихте реагирали?
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: jam в Декември 21, 2017, 16:15:04 pm
alia,

чакаме да го израсте... друго не помага.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Мели в Декември 21, 2017, 16:34:07 pm
Аля, да си дебелокож е полезно, но за някои деца е трудно.
И за някои пораснали деца също.
Ще й мине. :)

Пожелавам на всички деца на Зачатие да са живи и здрави!  :bighug:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: dani_ j в Декември 22, 2017, 06:43:53 am
Аля, както каза Джам - чакаме да мине. И както каза Мели - понякога не минава. Аз имам същата чувствителна госпожица, която една дума или реплика може да накара да е тъжна и умислена дълго време. Случвало се е след месеци да си припомни случка и отново да се тревожи. Аз говоря. Опитвам да я науча да не задълбава толкова, да приеме, че хората са различни и се случва да нагрубяват. Друг е въпросът, че не ми се получава съвсем. Ама то "рунтаво куче гладко не ражда"  :wink:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: alia_alia в Декември 22, 2017, 14:28:31 pm
Благодаря ви за успокоението.:) :bighug:
Много говорихме от случката досега и май има някакъв ефект.Ще видим след Нова година.

Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: jasmin_veni в Декември 27, 2017, 00:14:26 am
Аз с това чакане да мине и да стане по-корае, уж споделяше с нас,уж всичко и накрая се оказа жертва на тормоз, предимно вербален. Та се вкарахме в едни филми с жалби и директори не ми се и разправя. Съжалявам че по-рано не му набихме канчето какво става ако не споделя та накрая все едно шамари ни биха на нас. Започнах да му чета и статии какво става с деца, които не търсят помощ навременни не споделят. За съжаление много рязко го въведох в тази тематика, но при нас самоубийствата на деца зачестиха и не ми се чака да отрастне за да осъзнае. Сега вече, след месеци работа да споделя, започва да си казва всичко и по-малко му пука, по-спокойно приема нещата в училище.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: jam в Декември 29, 2017, 11:17:48 am
Аз с това чакане да мине и да стане по-корае, уж споделяше с нас,уж всичко и накрая се оказа жертва на тормоз, предимно вербален. Та се вкарахме в едни филми с жалби и директори не ми се и разправя. Съжалявам че по-рано не му набихме канчето какво става ако не споделя та накрая все едно шамари ни биха на нас. Започнах да му чета и статии какво става с деца, които не търсят помощ навременни не споделят. За съжаление много рязко го въведох в тази тематика, но при нас самоубийствата на деца зачестиха и не ми се чака да отрастне за да осъзнае. Сега вече, след месеци работа да споделя, започва да си казва всичко и по-малко му пука, по-спокойно приема нещата в училище.

Вени, имам чувството, че не разбираш добре за какво говорим.
много се радвам, че при вас е сработило и сте преодолели нещата, но имай предвид, че това далеч не се случва при всички деца и ние точно това обсъждаме - деца, които въпреки многократните (и многогодишни) разговори, продължават да не споделят, да свръхреагират емоционално и прочее проблеми. това са черти от характера, а не просто липса на знания, получени от мама и татко и това не се преодолява толкова лесно.

"защо не ни каза, че Х те е одрал? защото ще се намесиш, те ще го накажат и после ще стане по-лошо за мен...."
а иди споделяй...
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Декември 30, 2017, 19:16:39 pm
Привет, момичета!
Влизам тук две въпросчета за племенника, който ще стане на 8 г скоро.

Първо, може ли да ми препоръчате детски кардиолог и детски пулмолог. Той играе футбол и треньорите са забелязали, че се задъхва и искат да го види лекар.

Второ, нямам никакъв опит с велосипедите, а съм му обещала колело за РД. Иска да е изненада. Не иска да ходи с мен по магазини.
Висок е 123 см, а гледам че размерите са за ръст от 116 до 130 и след това над 130 см (това на Драг). Дали ще може да кара такова за над 130 см поне от лятото?
И какъв модел да взема? Гледам, че сега карат някакви с широки гуми ..
Парите не са от значение.

Благодаря 😊
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: alia_alia в Януари 03, 2018, 15:21:32 pm
Привет!
И аз съм на темата с велосипедите.
Дъщеря ми е висока около 121см.
Мислим да й вземем 20"-ово колело. До лятото трябва да стане за нея.
Идеята е при най-ниското положение на седалката крачета да стъпват на земята.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: jam в Януари 08, 2018, 14:13:27 pm
Привет, момичета!
Влизам тук две въпросчета за племенника, който ще стане на 8 г скоро.

Първо, може ли да ми препоръчате детски кардиолог и детски пулмолог. Той играе футбол и треньорите са забелязали, че се задъхва и искат да го види лекар.

д-р Велковски в Сити Клиник на Околовръстно шосе - детски кардиолог
д-р Рада Маркова - 1 ДКК - детски пулмолог
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Януари 09, 2018, 20:48:01 pm
Благодаря, Jam  :P

ПП. Да ви споделя за раницата Herlitz. На моя племенник не му е удобна (тежка е и обемна) и не му се събират всички учебници, заедно с хапването, та само след няколко месеца му я смениха с обикновена.....  :?

Ето такава беше:
(http://www.multikraski.ru/Images/Products/Shkolnyj_ranec_Herlitz_Midi_Plus_Dino_Jungle_11438/mid/11438116_1.jpg)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Януари 10, 2018, 07:51:48 am
Точно този модел на Херлиц никак не е обемен и тежък. У нас се носи вече 3-та година и не е имало проблем със събирането на учебници. Храната я слагам в джобчето отпред, но тя не носи обяд, а плод в кутийка, сандвич.
Принципно обяда се носи в отделна термочанта, нормално е да не се събира всичко в раницата :)
В кой клас е племеника ти? Да не би пък да е много слабичък и затова да му тежи. Въпреки че каката носеше лего също от първи до четвърти клас, което беше доста по-обемно от херлица, а тя не се слави със завидни килограми :lol:
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Януари 10, 2018, 21:05:06 pm
Първи е. Най-основният проблем е, че е малка доколкото разбрах.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: StefiZ в Януари 11, 2018, 07:57:21 am
Ясно, не знам, нашата събира учебниците за 3 клас все още. Дори имат дни с по 6 часа, т.е. носи 6 предмета - учебник, тетрадка, помагало .... :)
Важното е да му е удобно на детето.
Продайте я тази, доста хора ще рпявят интерес, предполагам :)
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Януари 14, 2018, 00:47:17 am
Момичета, дайте ми идея за подарък за бебе! Моята приятелка е бременна с трето дете, всичките са момчета. Вече се изчерпах откъм идеи.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: Алекс 77 в Януари 14, 2018, 10:00:19 am
Блу, може от тези книги дневник да и вземеш те са до 5 г. което ми напомня, че скоро не съм писала в този на Алек :lol:
Иначе обичайните дрехи, музикални играчки, завивки, чувалчета или пък албум и рамка за снимки...
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: blue_sky в Януари 14, 2018, 22:22:51 pm
Е, баш обичайните не стават, защото тя си има всичко от големите. За второто й подарих много красив сенник за количката. Иначе и за двете съм й подарявала подвързия от плат за медицинския картон. И за третото ще има, но ще го изчакам да се роди, за да му избродират името и рождената дата на нея. И за друго не се сещам.
Дневникът звучи интересно. За голямото дете го попълни мъжът ми, като дисциплиниран баща. Обаче отвеяната майка още не е свършила тази работа за номер две. И кой знае дали някога ще я стигне до нея.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: м-и в Януари 15, 2018, 20:38:01 pm
Може и да си няма всичко. Аз примерно шезлонги не съм купувала, а е полезна вещ :) Иначе сребърна лъжичка, комплект шишета биха били от полза, някакъв джобарник за кошарата, не се сещам за другото им име.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: stoeka71 в Януари 16, 2018, 19:57:25 pm
Момичета, коя марка е по добра   KinderKraft или Graco за стол за кола в група 15—36.
На Бритакс само Adventure без изофикс намирам, а е с черна тапицерия и лятото ще е много топло, моята кола е без климатик.
Титла: Re: Нашите пораснали деца през 2017 г.
Публикувано от: 47 Smiles в Януари 17, 2018, 09:00:04 am
Блу, аз бих се зарадвала на нещо такова:
https://www.tickles.shop/bebe/ (https://www.tickles.shop/bebe/)
Активната гимнастика им е много хубава, но и скъпа де.
За книгите дневник си признавам, че изобщо не ги попълних... А специално си бях поискала и свекърите ми бяха подарили една и кумата друга ...

И аз съм на темата с велосипедите.
Дъщеря ми е висока около 121см.
Мислим да й вземем 20"-ово колело. До лятото трябва да стане за нея.
Идеята е при най-ниското положение на седалката крачета да стъпват на земята.

20'' ще й е добре и в момента.
Аз в крайна сметка взех 24'' за племенника (май е висок 123-124 см). Но моделът е с по-ниска рамка и седалка и ми казаха, че ОК и за по-ниски деца.
http://velozone.eu/bg/velosipedi/drag-hardy-junior-24-boy.html (http://velozone.eu/bg/velosipedi/drag-hardy-junior-24-boy.html)