www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Темата е започната от: Алекс 77 в Март 01, 2017, 11:27:42 am

Титла: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 01, 2017, 11:27:42 am
Честита Баба Марта на малки и големи! :) Нека сме здрави, весели и засмени! Да ни е честита новата темичка и дано няма вече болни деца и родители, че ми омръзна.. :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 01, 2017, 13:22:37 pm
Баба Марта бързала, мартенички вързала :)
Много здраве и щастие ви пожелавам!

И ние сме в кюпа с хрема, кашлица и пристъп.Тоя път се черпим с Еуриус, съвсем малко Вентолин и Флудитек.
Все пак това е първия пристъп за тази година, направо в сравнение с миналата си е супер положението.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Март 01, 2017, 13:41:05 pm
Ех, че е пролетно  :D
Дано няма болни дечица, а весели и засмени очи и червени бузки :) А болничките в момента - бъъързо да оздравяват :)
Нашето момче е на село при баба и дядо - доволно е , почти по цял ден е навън на двора и по разходки - изровил е градината и е охранил със стари листа едни овце, които пасат около къщата  :D Абе, пасторална идилия. Много ни липсва, но се успокояваме като знаем колко му е добре там  :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: ra4ko75 в Март 01, 2017, 22:35:46 pm
Честита Баба Марта на малки и големи! Да сте здрави, румени, засмени.

И ние сме сред болните само че с конюктивит. От понеделник сме с антибиотични капки. Почти се оправи очето, дано всичко мине и от понеделник пак на градина.

Дано всички са здрави и посрещнем с усмивки пролетта!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 02, 2017, 13:39:31 pm
Честита Баба Марта! Здрави   да са децата ни и ние покрай тях!
Тържеството по случай 8ми март мина. В аванс  :lol:.
Голяма глупост.  Зрителки бяхме с Нора. Още като ме видя нададе вой и отказа всякакво участие. Всички деца плакаха, с изключение на едно момченце, което рецитираше с охромно въодушевление и патос, накрая явно и на него му дойде в повече напрежението и ревна.  Другите ревящи казваха през сълзи и хълцукане по някоя думичка, някои само седяха в средата и рееев. С рев пяха и хоро играха въобщееее ... Нямам думи. Не са за такива мероприятия тези толкова малки дечица. Накрая вече, когато трябваше да напуснем родителите настъпи най-голямата драма. Чудя се да звъня на директорката що за издевателство, какво , какъв е смисъла от този "празник", всички деца в крайна сметка разстроени.  Май няма смисъл - минало вече. И ... кой идиот го измисли в 10.30 сутринта. Едно на ръка, че все пак работещи хора сме, и друго - сега цял ден ми е свито след тоя рев на изпроводяк.
А, ... и ние не се разминахме. Кашлица пак . Миналата година беше годината на сополите, тази - на кашлицата. Върнаха ми я Нора в петък, сутринта беше ОК, по обед "бронхоспазъм", диагноза и сложиха в яслата. Брях, тичаме при педиатърката. Добре че се изкашля на място. Лаеща кашлица, дробчетата чисти, гърло спокойно , ларингиална история. Сиропчета и спрей за нос, антибиотик на рецепта ако нещо зазлее в почивните дни. Не се наложи, защото не вдигна температура.
И конюнктивита преди това бързо мина с Гентазон. Но за всеки случай преди да капна първите капки взехме микрбиология - стафилокок. Антибиограмата показа Тобрекс и сега се чудя да капя ли или да чакам рецидив и тогава.  Бабата и педи ми дуднат да почвам, ама 10 дена се пъна нещо.

П.с. Единственото хубаво на тържеството бяха носиите.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: nimika в Март 02, 2017, 14:23:46 pm
 avallon , наистина за най-малките подобни представления  са натоварване и твърде много притеснение . НО и часа е безумен    -права си ! При сина ми подобни мероприятия в  яслата и 1ва група, се правеха  мисля в 16-16,30 -така , че после направо да си тръгнем с децата .
пп.Според мен си почвай Тобрекс -а -  щом сте правили антибиограма , сега може само да е  подтиснат  с  другите капки -активните съставки са различни , нали ? -и пак да рецидивира- защо да чакаш ?

Да пожелая с новата тема  само здрави и засмени дечица да има !
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: beata в Март 02, 2017, 16:37:30 pm
Дано да ни тръгне пролетно и засмяно темичката! Здрави дечица и доволни родители!

Нашата ясла не практикува тържества с присъствие на родителите. В градината не знам как ще е. Виждам, че е най-добре децата сами да си се забавляват, както могат, а ние ще имаме време да им ръкопляскаме на постиженията.

avallon, момичета, ние доста бяхме зачестили с конюнктивита. Много е заразен и упорит. И аз не бих се маяла с капките. Дори да изчезнат признаците, капките се слагат една седмица. Аз мажех и с мехлема Тобрекс.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 02, 2017, 16:59:31 pm
Честита ни нова темичка  :P

И ние така - със сополи и кашлица и днес си останахме вкъщи.
Маги, и аз му назначих на Дани Ериус и Флудитек без да сме ходили на лекар. Като няма Т и не го водя, че ме е страх да не лепне нещо друго в чакалнята. Та му го давам този Флудитек, защото при предишната кашлица много му помогна. Лошо ли е да се дава често? Само при пристъп ли се дава?

Бонболини, ей такова детство трябва да изживяват всички деца - навън, на воля и на въздух  :P

И Дани при предишното боледуване направи конюнктивит, но така или иначе беше на АБ и не съм му слагала нищо локално. Сега му сълзят от време на време очетата и пак му се образуват малко гурели и се чудя дали се е оправил напълно. Лекарката така и не го видя тогава, че ние бяхме при нея преди обяд, а той го направи буквално за няколко часа. Повлия се обаче от Аугментина и така и не я питах.

Авалон, наистина не са в ред вашите госпожи в градината - хем с родители, хем по никое време...

Дани имаха театър за Баба Марта. Пратиха ни снимки и клипчета по ФБ да гледаме и ние  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 02, 2017, 17:28:53 pm
Усмивки, Флудитека е по-силен сироп.Дава се за продължителна кашлица с хрипове, или както Моника направи пристъпи.Стодала и Проспана са леки например и на нас почти не ни помагат.Кашлицата поотмина на дребната, остана съвсем лек сопол, здрава е и понеделник е на ясла.

Аз си взех и направление за УНГ.Сливиците и са уголемени по принцип, искам да говорим с лекарката можел ли да направим нещо да ги успокоим.Не искам операция още, не и е чак толкова често боледуването, за мен това е много крайна мярка.Просто искам мнение.

При нас ще има тържество между 8-ми март и първа пролет.Моника знае стихчета, песни, танцува.Дали ще плачат не знам.Ще е интересно за мен и за тях.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 02, 2017, 17:44:04 pm
Аха, ясно, мерси много Маги.
Неговата е доста дразнеща. Изобщо не успя да спи на обяд заради нея.
Трябваше да го заведа на лекар да му чуят гърдите, но днес е пълна лудница заради празниците и това допълнително ме отказа.
На него също никакви други сиропи не са му помагали. Давам Гринтус колкото да си мисля, че давам нещо.

А Мони винаги ли е с уголемени сливици или само като боледува? И на Дани това му е слабото място.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 02, 2017, 17:49:06 pm
Значи правилно си тръгнала с Флудитека.И инхалации почвай, то ти си знаеш де :) Те двамата еднакво боледуват.

На Моника сливиците са уголемени постоянно.Няма болна не болна, големи сочни сливици.Пречат и колкото и тъпо да звучи.Те и трите са така.Спи с отворена уста, хърка, трудно преглъща.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Март 02, 2017, 17:49:32 pm
Честита Баба Марта, много здраве на всички да носи.
Ние сме болни, детето, аз и майка. Кошмар, започна едни възпалени венци при нея, спрях я от ясла, след река сополи, след това кашлица и вече 8 дни кошмар. Няма температура,няма зачервено гърло. Само кашлицата, днес вече ми изписаха вентолин 2'5 мл и инхалации с пулмикорт.
Тя никога не е правила пристъпи, в момента спи спокойно, но през деня си кашля. Така, че взех назаем инхалатор и трябва да правя инхалации, но се притеснявам много.
Затвориха яслата, всички деца са се разболяли, но с диагноза и червено гърло и висока температура. Тя няма такива симптоми. Аз също само гадна кашлица и сополи. Аз от днес минагх на антибиотик, за нея само пулмикорт.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 02, 2017, 17:59:40 pm
Ух, ужас направо...

Значи всички сме "цъфнали" мартенски....  :(

Това с инхалатора още не ни се получава. Посъветваха ме да правя докато спи. Но нашият е много шумен и не знам дали ще стане работата.

Свате, а вентолинът защо също не с инхалации?
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Март 02, 2017, 18:09:10 pm
Идея си нямам. Вентолин да пие, инхалации с пулмикорт.
Само където забравих да питам по колко минути се прави инхалацията. Предписано е  2.5 пулмикорт и 2.5 физиологичен разтвор. Да видим как ще се справя.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 02, 2017, 18:17:02 pm
Прави се докато се "изпари" дозата разтвор. Успех и пиши дали успявате и дали действа!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 02, 2017, 19:57:51 pm
Смайл, кой е този " умник" дето те е посъветвал инхалации на заспало дете...Ами ако аспирира течността.. Инхалации само докато е буден... Флудитек се дава както Маги е писала при продължително кашляне и когато е влажна кашлицата т.е. ако отхрачва...При дразнеща недей по зле ще стане...промивай често носа, слагай капки макситрол, тобрадекс, или едновремешния коларгол върши чудеса, а като сироп нещо за суха дразнеща кашлица фитолор примерно..
Всички болни да оздравяват...Нашия хубостник е при мама и за това е здрав  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 02, 2017, 20:23:37 pm
Алексче, мен не са ме съветвали. Това ми го казаха няколко приятели, които правят инхалации на децата си само докато спят. Лекари са им казали така да правят като не може в другото време.
Не мога да кажа точно каква му е кашлицата. Една от тези, дето нито е суха, нито е влажна. Отхрачва, но по-трудно и затова давам Флудитека, за да започне уж да отхрачва по-добре.

Коларгол пробвах веднъж, но след като чаршафите станаха черни  :lol: не повторих. Много съм доволна от Инфлуназал между другото.
АБ капки за нос не съм давала, въпреки че често ни изписват. В аптеката до нас всички аптекари ме гледат лошо като отида с такава рецепта и ми препоръчват да не ги давам. Защото така унищожавали носната флора, че й трябвали 6 месеца да се възстанови. А през това време през носа се промъквали всички вируси и детето е много изложено на нови зарази.
Ух много трудно се взимат решения за лечение на дете, защото информацията навсякъде е много противоречива, в т.ч. от лекар до лекар.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 02, 2017, 22:29:12 pm
Е, аз чък аптекарите не ги слушам, щото не рядко и те на доктори се правят. Ми те тези сополи ... каква по-прекрасна среда за развитие на гадини в тях. Та после така , както са и най- често задни хубавичко да помогнат на гадините да се заселят и в гърлото.
Аз пък от инфлуназала хич не съм доволна. И коларгола нещо тц, може би ако се впръсква със спрей щеше да е по-добре. Изобщо капките за нос не стигат до по-назад. Капна, то диването веднага се надигне и всичко изтича тавън.
Не знам момичета ... аз освен панадол, нурофен и вит С без предписние от педиатъра не давам. Различни са вирусите, с различни поражения и едни и същи препарати не  са еднакво ефикасни . Примерно последната кашлица как да предполагам, че е ларингиална. 
А за капките за очи се кумя още щото няма такава драма едно на ръка. И другото - ми то в яслите бъка стафилокок. И да "изчистя" сега окото, Каква е гаранцията, че пак няма да лепне. Интересно, че още след първото накапване на Гентазон имаше ефект, а точно този антибиотик е дал най-слаба реакция лабораторно. Вярно е и, че съвсем в началото хванахме инфекцията. Питам бабата, понеже е специалиста - тя вдига рамене хах.
Утре отиваме на чист въздух и бас слагам, че остатъчната кашлица ще изчезне без да ползвам и капка лекарство. До гуша вече - отварям прозореца да проветрявам, то кюмюр нахлува вътре. И аз цял месец се съдрах.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 02, 2017, 23:08:56 pm
Смайл, щом смяташ, че трудно отхрачва флудитека е правилният сироп :) последния път не послушах педиатърката и му го взех :) бързо спря с кашлицата....То аман от билки и хомеопатия - проспан и т.н. коларгола цапа за жалост :lol:
Авалон, ми като няма проблем сега въздържай се от капките гаранция няма, че пак няма да лепне стафилокок...офф, докато пораснат голяма мъка с тия болести...После пък хормоните като ги треснат още по-мъчно става да ви кажа... :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Март 03, 2017, 00:09:01 am
Само да не станем в критическата и да си имаме пубертети, че ще има война на хормоните.  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 03, 2017, 08:17:51 am
Блу, аз не съм още в критическата ама като си засечем ПМС и ми идва да я утрепя :lol: то и да не съм в ПМС пак е така :lol: няма такова викане, сърдене, цупене, а бе все нещо...Оммм
Честит празник! :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 03, 2017, 08:26:38 am
Честит трети март на всички  :P  2bg
Ние сигурно ще се разходим до парка Врана. Няма да пътуваме, че и без това имам да работя.
Днес Дани е май по-добре.

Е, аз чък аптекарите не ги слушам, щото не рядко и те на доктори се правят. Ми те тези сополи ... каква по-прекрасна среда за развитие на гадини в тях. Та после така , както са и най- често задни хубавичко да помогнат на гадините да се заселят и в гърлото.
Ако са упорити и не минават, да. Аз говоря, че на нас ни ги изписват едва ли не всеки път като е със сополи. А на него си му минават бързо и не е имал проблем с упорити сополи.
Само веднъж се бяха задържали и пуснах микробиология и излезна чиста, та пак не слагах АБ капки.

Но си права за аптекарките. Вчера едно семейство купуваше инхалатор и някаква млада аптекарка им обясняваше как и отвара от лайка можело да впръскват с него, но тя лично не го препоръчвала  8O  :x

Само да не станем в критическата и да си имаме пубертети, че ще има война на хормоните.  :lol:
:lol: :lol: :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Март 03, 2017, 13:14:31 pm
Алекс, след десетина години имам предвид. Тъкмо моята щерка ще е на 14, а мен кой знае какво ще ме тресе.  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Март 03, 2017, 18:53:25 pm
Даааа, писна ми от кадърни лекари!!
Днес за пореден път звъня на личната лекарка, да обесня как детето вече и температура вдига (за 12 дни от как има сополки и кашлица,  я слушала 7 пъти)  Преглежда я,  и пише направление за болница. Можело да е пневмония.... Вчера я преглежда и беше само за пулмикорт и вентолин. Рентгенова снимка ще покаже,  да ясно. Но в Несебър и околностите грам рентген не работи. Тръгвам за Бургас, зареждам на бензиностанцията и резервора с бензин протича и тече ли тече, не мога да рискувам да шофирам. Всеки приятел нанякъде и се прибрахме вкъщи. Сега е добре, играе, няма температура, лека влажна кашлица,.
А да инхалацията си я правим без проблем, слагам маската, включвам апарата и тя диша дълбоко и гледа филмче
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: cofee lungo в Март 04, 2017, 22:42:48 pm
За инхалациите - винаги съм ги правила буден. Имаше едно плюшено куче и винаги с него сядаше пред инхалатора, карах го да се прозява както спи баба меца, казвах му че като гълта парата сополите ще идат в гората при вълчо, абеее истории 101 но поне имаше ефект! Правете ги като игра, но според мен от инхалации по време на сън няма ефект, защото тогава дишането е повърхностно и няма смисъл. Може и да не съм права де! Не съм лекар все пак.

Маги нали знаеш и аз колко бях против оперирането на сливици. Още повече, че единия от УНГ, при когото ходихме /светилото от Ависмедика/ без преглед каза "Няма да се безпокоиш маме, операцията е рутинна 100 лв. и всичко ще е ок!" Е аз пък не бях толкова ОК и ходих на още 3 УНГ. Единия /Георгиев от 2 ДКЦ/ ми направи много стройна схема за лечение с няколко препарата подред, инхалации и физиотерапия и така Марто искара още една зима. След пневмония, обаче като ми казаха ние това дете го расипахме от антибиотици само заради третата сливица и с топ по врабчета гърмим, сериозно се замислих. Направих отново консултация с Георгиев и той потвърди, че вече не бива да се чака. Марто го оперира доцента във втора клинична, оказа се че страховете ми са били повече, след това още един курс физиотерапия, лятото море и балкан, записах го на плуване и вече 2 години антибиотик не е пил. Писах ти точно кои са лекарите, защото и ти по същата пътека ще минеш! Дано на Мони се размине без операция, защото и сега да ми се налага отново не бих предприела операция без да съм изчерпала всички възможности.

Ха-ха Блу, за критическата - спомням си думите на една приятелка "Старците са в деменция, ние с мъжа ми в критическа, а децата в пубертет. Вкъщи никой никого не може да понася!"
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: jasmin_veni в Март 05, 2017, 05:09:32 am
Вие направо ми кръстосахте очите с толкова капки за нос. Трябва да заредя като се върнем в Бг. Иначе аз и за нас и за децата ползвам само Муконазал два пъти дневно и при зеленикав сопол Назик Кидс+Тобрадекс смесено в помпичката за Назик Кидс и за три дни сополът минава. Но честно казано това е за много тежки случаи. Обикновени сополи с нищо не лекувам, карам да духат и за няколко дни минава. Най-много морска вода, ама съм мързелива и не го правя. Както казах, ако запуши нос Муконазал. Ако е течащо и бистро - нищо не давам.

На баткото откакто му сложиха тръбички в ушите ни пневмония, ни бронхит, ни отит, ни дявол. Даже грип не съм сигурна, дали изкараха тази зима или не.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: cofee lungo в Март 05, 2017, 07:04:09 am
Вени нищо не знаеш ти за сополите значи. До оперирането на трета сливица мартовия сопол мавърши три години. Можеше да е  бистър, слузест, с всички цветове. Медицината кръсти цвят ма сопол "марти"... Но никога носа му не беше сух. Натривки, морска вода, една банка физиологичен разтвор е минала през носа и инхалатора.
Мина!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 05, 2017, 13:07:02 pm
Записче! Бързо оздравяване на всички болни. Ние сме здрави, да видим като почнем ясла какво ще бъде.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 05, 2017, 16:28:28 pm
Кафенце, надявам се да не стигнем до операция.За сега искам просто съвет, тая зима е пила веднъж АБ Моника за гнойната ангина.Аз съм без сливици, знам какво представлява операцията и честно знам всички плюсове и минуси.Надявам се, наистина се надявам да успея да я закрепя.Тя няма постоянен сопол, няма постоянен проблем, просто уголемени сливици.

Ние в това хубаво време се разбихме от разходки обаче.Навсякъде всичко е цъфнало, прекрасно е и Моника се счупи от тичане!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 05, 2017, 21:17:11 pm
Ние в това хубаво време се разбихме от разходки обаче.Навсякъде всичко е цъфнало, прекрасно е и Моника се счупи от тичане!
Дано да спи като къпана, както се казва  :D
Дани баща му го извежда два пъти днес (че аз работя) и вторият път се върна премалял от глад. Даже яде от манджите ми, за разлика от вчера  :lol:

Свате, как е Мария?
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: beata в Март 06, 2017, 13:17:19 pm
Ние, като ветерани в инхалациите :), правим и по време на сън. Понякога няма по-подходящ начин. Не се притеснявайте, че инхалаторът може да събуди детето. Равномерният шум го унася, а когато е заспало дълбоко (например нощем), може само леко да помръдне и пак ще продължи да спи. Дишането по време на сън е повърхностно, но лекарството пак си прониква до белия дроб. И на мен лекарите ми подсказаха за този начин. Иначе как да смогна да му направя предписаните 4, 6, дори до 8 инхалации на денонощие сме стигали!

Отвара от лайка в инхалатор?! Дано да е била само стажантка тази в аптеката.

Напоследък имах успех с изчистването на сополите само със спрей Аквамед и от време на време физиологичен разтвор. Това обаче ми се струва повече късмет, отколкото правило :). Обикновено сополите са просто признак за нещо по-сериозно при нас.

Оздравявайте всички!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 06, 2017, 15:06:58 pm
Моника спа, като къпана, ама майка и се разболя! Това по закона на Мърфи.И иди си вземи сега болничен като цяла седмица си бил в къщи заради дребното.О йеее!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 06, 2017, 15:51:02 pm
Оооо, Маги, това е задължителния елемент от волната програма - знаеш. Няма време мама да боледува.
Пожелавам ти най-бързо да се оправяш.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 09, 2017, 20:04:23 pm
Попаднах на този камион за боклук (дървен) за Bonbolini и другите любители 😊
https://www.vivre.bg/p-828537/играчка_боклукчийска_кола_clean?ch_type=1&ch_id=12272
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Март 09, 2017, 20:26:15 pm
Smiles, благодаря. Тъкмо се оглеждах да му взема нещо интересно. Този камион ми харесва. Тъкмо нещо ново за новата му стая  :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Nedda в Март 10, 2017, 07:57:34 am

Само не разбрах, ако някое дете не отговаря на стандартите им, какво следва - лепване на етикет, санкция за родителите, или...?

https://nova.bg/news/view/2017/03/09/176035/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/ (https://nova.bg/news/view/2017/03/09/176035/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Март 10, 2017, 09:00:17 am
О да, снощи гледах репортажа по новините. Потресаващ беше - на 1 г. и 2 м. трябвало да могат да качват стълби :lol: А психоложката, която интервюираха разправяше, че на 4 г. трябвало да оцветяват без да излизат от контур. Големи смешки :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 10, 2017, 10:20:04 am
Оооо, тия стандарти за голяма простотия. Изобщо не им обръщам внимание. Да се "похваля" и ние се сдобихме с вирусче. Добре, че уж попремина, че доста висока температура вдигахме няколко дни. Много лошо това време. :-(
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 10, 2017, 13:49:30 pm

Само не разбрах, ако някое дете не отговаря на стандартите им, какво следва - лепване на етикет, санкция за родителите, или...?

https://nova.bg/news/view/2017/03/09/176035/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/ (https://nova.bg/news/view/2017/03/09/176035/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/)

Поредната идиотия.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: nimika в Март 10, 2017, 14:52:48 pm
О да, снощи гледах репортажа по новините. Потресаващ беше - на 1 г. и 2 м. трябвало да могат да качват стълби :lol: А психоложката, която интервюираха разправяше, че на 4 г. трябвало да оцветяват без да излизат от контур. Големи смешки :lol:
И аз се изумих  !
И  на това : "Двегодишните пък например трябва да използват гърне без помощ и да не ползват еднократни пелени."  и "   7 на сто от децата до 5 години са с изоставане в ръста..." 
Ок- щом стандарта не позволява -няма да ползват пелени - ще пикаят и акат в гащите  , ама ще спазим стандарта  :lol:   . А ръста как ще го  оправят не знам .

А стандарта дали изисква в  12 клас да могат грамотно да напишат молба за постъпване на работа  или  някакъв вид документ  и , че  сигурно само  7на сто  ще го могат   ...това е  "малък "  проблем  .

Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 10, 2017, 15:23:22 pm
Оооо, nimika, според "творците" на тези стандарти  гърнето има много общо с ръстта... Или поне така аз разбирам материала. Не съм гледала репортажа.  Децата, живеели в бедност, смъртността била висока, ръстта им нисък, анемични били и въпросните стандарти са първата крачка за справяне с упоменатите проблеми. Ей тука на ... се прекръствам - пази Боже.
Маги, как мина тържеството?
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Март 10, 2017, 16:27:30 pm
сигурно има общо гърнето ама в каква посока само не разбрах, че моите и двете не са виждали и ползвали гърне през живота си, пък са доста над нормата за ръст за възрастта си :lol: :lol:
сега да не решите, че са с памперси още, не, просто директно се учиха на тоалетната с адаптор :lol: :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Март 10, 2017, 23:01:53 pm
Момичета, разбрахте ли, че ако детето ви е под нормата с ръста, свържете се със Стефи! Тя ще ви даде съвет как да го докарате до над нормата не само за ръст, но и за номер на обувки.  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: jasmin_veni в Март 11, 2017, 05:45:18 am
Ужас и безумие!
Ние действително ползваме таблици, те са по месеци и действително насочват ако има изоставане на детето. Но това с гърнето е безумно. Обаче за изрязването с ножица тук се обръща много внимание и на 4 години трябва да може да изреже голяма фигура по контур. ако не може се започват упражнения за стимулиране на фината моторика. Но действително голяма част от изоставането в умственото развитие може да се детектират ако госпожите в градините са обучени да следят някои маркери. Което пък не виждам как ще се случи с градините в България.

Ама си признавам, никой не насилва дете за гърне. С това мисля да си направя експеримент и да я чакам тя да си каже като е готова, засега сяда, хили се, слага памперса и толкова.
Между другото един от признаците за готовност за гърне тук е памперса да се запазва сух след обедната дрямка. Засега се е случило веднъж. :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 11, 2017, 19:34:59 pm
Момичета, разбрахте ли, че ако детето ви е под нормата с ръста, свържете се със Стефи! Тя ще ви даде съвет как да го докарате до над нормата не само за ръст, но и за номер на обувки.  :lol:

 :lol: :lol: :lol:
Моето не е мерено от не знам си кога, дори и да изостава, няма кой да разбере  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 11, 2017, 22:59:26 pm
ААА Смайл, Ши почнат да ги мерят те и ще дойде Закрила на детето у вас  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 12, 2017, 09:06:32 am
Смайл, премери го в къщи :) напоследък така правя, при педиатърката не сме го мерили скоро...Току виж вземат да дойдат от Закрила на детето :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 12, 2017, 10:27:36 am
Направо се уплаших  :lol: и премерих ей сега - 101см. и 17кг.. Все още се инати на гърнето, но това само в къщи и с изключение на вечер преди лягне. От градината ми я връщат със сух памперс, който съм сложила сутринта, всичко вършела в гърнето . Ако я сложат обаче, иначе не казва, мълчи като партизанин.
Вени, проблема според мен е, че в случая не се коментира умственото развитие.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 12, 2017, 11:47:34 am
Ооо те и през нас ще минат от Закрила на детето де  :lol: Почти 130см и 20кг., броят се ребра ама моите се брояха до преди да забременея, та го слагам в графа "Генетични особености"  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 12, 2017, 13:37:45 pm
Авалон, пу пу ... Дани го премерих на височина на вратата. Едва, едва стига 90 см...
И онзи ден му поръчвам дрехи размер 2-4 години (този размер хич не ми харесва, че то къде са 2, къде 4 години, но няколко марки така ги правят) и чета че пише, че е за деца между 98 и 104 см.... И си викам бре... къде са тези толкова високи деца. Моето е на 3 и едва стига 90 см.... А то си имало  :lol:

На кантар обаче не иска да стъпва и не го насилвам. Последният път, но то беше преди 10 месеца и повече даже, го мерих на кантара в Еконт. Метнах го без да питам и докато се усети да слезне бях успяла, обаче дори не се сещам колко беше  :lol:  :lol: :lol:

М-и
, и моят племенник е със същите мерки. Евентуално е само малко по-висок. Януари стана на 7. Обаче да видиш каква е фуртуна в тичането. Няма спирка. И е голмайсторът в отбора по футбол. Да дойдат да му търсят сметка, защо е кльощав  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Март 12, 2017, 15:23:22 pm
Малеее, последно преди да изпратя малкия на село, беше 103см, но около 14кг /смъкна около 2кг като се разболя сериозно 2та пъти/. Значи и ние не сме в графата на "нормалните"  :wink:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 12, 2017, 15:59:38 pm
Сега и аз да кажа "малеее"  :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Март 12, 2017, 18:49:20 pm
Ако ще си ги мерим, по-хърбави от моя скакауец са сигурно само новородените. 13,5 кг на 4 години.  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Zlateto ♡ в Март 12, 2017, 19:45:14 pm
Ако ще си ги мерим, по-хърбави от моя скакауец са сигурно само новородените. 13,5 кг на 4 години.  :lol:
Хахаха, не съм за темата, ама ми стана интересно, че си имам конкуренция - на 7 год и 7 мес съм била малко над 16 кг. Дори са ме "скрили" предната година от тогавашните "училищни власти", че да имам още една зима бабите да ме охранят :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 12, 2017, 20:34:34 pm
Е, Алек е 98см. и 13,5 кг. :)
Смайл, то ако таткото ви не е много висок хич не се чуди за Дани...Инак ти доколкото си спомням, не беше много по-ниска от мен  :)
Злати, много умно са постъпили :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 12, 2017, 20:38:39 pm
Ако ще си ги мерим, по-хърбави от моя скакауец са сигурно само новородените. 13,5 кг на 4 години.  :lol:
Блу, това ще да се дължи само на това, че на 1,5 не сте слизали по стълбите, а на 2 не се е използвало гърнето самостоятелно... иначе обяснение няма :wink:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: ra4ko75 в Март 12, 2017, 21:04:38 pm
Ако ще си ги мерим, по-хърбави от моя скакауец са сигурно само новородените. 13,5 кг на 4 години.  :lol:

И нашият батко е хърба - на 5г. е 16кг и 110 см. А иначе и аз си ги меря на касата на спалнята от сантиментална гледна точка. Габи е 13 кг и 92 см.
Но на наши приятели щерката е на 1,5 г. но си тежи и е висока колкото нашата госпожица.

Това за мен е нелепо да се приравняват всички деца към еднакви размери и умения.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 12, 2017, 22:05:11 pm
Смайл, те още му викат Пършинг на моя  :lol: но топките много не го вълнуват, май ще го записваме на лека атлетика, защото Стефка Костадинова има яка конкуренция и горкия ни матрак де  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Март 12, 2017, 23:30:02 pm
Измерих ги днес моите. София е 105 см. Колкото и да я тегля на кантара, все толкова си е не помня от колко време.  :lol: Само дето на педиатърката хич не й се вижда смешно и всеки път ме прави на салата. Да съм готвела повече! Ъхъ! Сигурно готвя повече от статистическата германка, децата ми не ядат полуфабрикати. Но на това малкото човече колкото и да му се готви, като не иска да яде, все тая. Явно и структура, въпреки че с мъжа ми далеч не сме от слабичките (ама много далече). Може би се е метнала на някоя баба или на вуйчо си. Нямам друго обяснение.

Злати, моята дори на ненавършени шест ще започне, защото знае много неща от брат си. Не искам да я държим толкова време в градината и после да трябва и тя да прескача клас като него. Директорът ще си помисли, че сме ненормални.

Рачко, твоят син и моята хубавица са набори, въпреки че той е в началото, а тя - в края на годината.

Онзи ден си говоря с моя приятелка в Испания и я питам какво прави малкото й дете (на една година). Добре било, правело обаче много пакости. Хаха! Пакостите тепърва започват. Преди една седмица в събота закусваме и ми се стори, че нещо косата на щерка ми много къса изведнъж. А тя, моля ви се, решила да се подстриже преди закуска. Има си една ножичка детска, с която си кълца разни хартии, и с нея успяла отпред така добре да се подкъси от двете страни, да си направи и дупка в бретона. Отзад още стояха дългите кичури. Та както си беше с коса почти до кръста, сега е на черта.
Синът ми си беше забравил раницата с мокрите неща от плуването в рейса. И понеже се прекачва, обясни ми с кой рейс се е прибрал и тъй като до нас им е последната спирка, ходих поне 3-4 пъти да говоря с шофьорите и да търся раницата. Накрая ми писна. Мъжът ми я взе няколко дена по-късно от Бюрото за загубени вещи, което е на другия край на града. Та, пакости ли? Хаха! Не искам да си мисля какви ще ги вършат в пубертета, особено госпожицата.

Хубава седмица от мен!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 13, 2017, 09:15:05 am
О пакости!Интересното сега започва!

Празненството мина супер.Децата пяха, танцуваха, Моника си каза и стихчетата и един танц импровизиран имаше.Бяха много доволни всички.Тя се превъзбуди от всичко и накрая с рев си легна в 21 часа, което за нея е постижение.А ние успяхме да се видим като бели хора по на време.Онзи ден е пресаждала с баща си цветя, голяма емоция и е било.

Аз за височина няма да казвам.Висока е!Всички си мислят, че е на 4 години.А килограмите са и 15 мисля от една година и не мърдат.Ама и тя в последно време стачкува от към ядене.В интерес на истината аз мисля, че е много добре сложена, не че е моето просто нито е слаба нито дебела.Тамън си е!Но за в бъдеще какво ще стане идея нямам.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 13, 2017, 09:22:00 am
Е, какви Блу...Това с подстригването​ е бял кахър, бягат от час, ходят по строежи, пушат наргиле, обличат се като проститутки...Ей, такива пакости :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 13, 2017, 09:52:07 am
Оооох, облеклото с цялата тая чалгория, не мога да ги преживея. С две моми освен да се гръмна де, ще видим  :lol:
Моят син и той се подстригава, тоя път само дупка отпред. Машинката позамаза ситуацията  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 13, 2017, 09:56:24 am
Маги, браво на детето!  :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 13, 2017, 10:15:46 am
Е, Алек е 98см. и 13,5 кг. :)
Смайл, то ако таткото ви не е много висок хич не се чуди за Дани...Инак ти доколкото си спомням, не беше много по-ниска от мен  :)
Злати, много умно са постъпили :lol:
Е, баш така е.. И аз, и таткото сме 170 см...

Злати, и аз като теб съм нямала 18 кг в първи клас и не са искали да ме вземат (тогава това е бил някакъв минимален праг), но все пак съм тръгнала на 6 г.

Маги, браво на Мони  :P

Данюшката, засега не е от пакостливите. Ще видим до кога  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: beata в Март 13, 2017, 17:11:20 pm
И аз отдавна не съм ги мерила моите малчовци. Като се хранят и използват спалнята за батут, не смятам да се притеснявам. Все пак ги претеглих ориентировъчно, за да им определят дозите на лекарствата - около 13 кг са. Ще ги премеря и на ръст, защото видимо им окъсяха панталоните тази зима. Момата си върви по-висока засега.

Пакости... Вече не съм сигурна кое да броя за пакост. Нарочно не сменям гарнитурата в хола, защото така и така съм я прежалила, поне да минат "художественият" и "спортният" период. Не са от най-пакостливите. Виж голяма ми е битката да ги науча да спират, когато ги викам. Вече имах настръхващи инциденти в градинката. Добре, че не им давам голяма преднина, а и все още мога да ги догонвам.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Март 13, 2017, 18:09:16 pm
Като сме решили да ги измерим  :P
Моята се оказа 102 см., 13 кг.
Височка е, дрехи за 3—4 взимам, 98—104 размер
Ама и ние сме високи, в моя род, аз, баща ми, брат ми е 198см. Така, че и нея я взимат за околи 4 годишна.
Иначе изпълнява стандартите хахахаха — пишка на тоалетна, не ползва памперса от година (и дневен и нощен). Даже сгъва дрехи (по свой си начин) и ги слага на столче — да не мислите че съм я учила, в яслата ги научиха така. Яде самостоятелно, ама на май ръста е в повече, ами сега....
Не може да мерят децата с един аршин, вярно някакви норми,ама нещо прекалено ми се вижда.
Поне едно добро стана, премерихме си децата ☺
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 13, 2017, 21:19:29 pm
Мислех, че сме минали периода на тръшкането (то си е така де, онова военно положение между 1.5 и 2 г. го няма вече  :lol:), но днес пак имах сцена.
Вземам го от градина и каза, че иска да ходи на тролея. Аз му казах, че ще се прибираме и той моментално седна на земята в знак на протест - както си е морко и валящо... Разбира се беше по анцуг и веднага се подмокри барабар с боксерките отдолу. Поне вече не се търкаля и не плаче, а само седи обиден  :lol:

Поне едно добро стана, премерихме си децата ☺
:lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: ra4ko75 в Март 13, 2017, 22:17:26 pm
Ох, при нас това с тръшкането все още не е отминало и преминава сега в друго състояние. Всяка сутрин водим война с Габи какво да облечем. Момата желае само рокли и поли във форма камбана - трябва да е принцеса. Всичко да ни е в розово и лилаво. Аз както не обичам такива сърдения за дрехи и цветове, точно такова дете ми се падна. :lol:Сутринта я залъгах, като и обещах да пусне машината за кафе и батко и пък наду гайдата, защо не е той. При него е пък вечното съревнование той да е първи. Почти винаги при нас сутрин е катастрофа. Баща им все казва да не им се връзвам и да събирам сили за по-сериозните проблеми, но всичко понякога ми идва в повече. :oops:

blue_sky, Марти е една година по-голям.  :D Твоята мома е на 4г. и 3 м.,както виждам от лентичката ти, а Марти е 5г. и 3м.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Март 13, 2017, 22:40:45 pm
Рачко, вярно, права си.  :D
Моята съм я оставила да се облича както иска. Понякога е цветово като папагал. Просто махам неподходящите за сезона. Рядко правя опити да й обясня, че това не се връзва цветово с чорапите например. Рядко има резултат. Нервите си ги пазя за пубертета.  :lol:
Иначе и при нас има състезания кой е първи.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 14, 2017, 09:31:07 am
Това кой да е първи, мисля, че се учи в градините. Моят редовно е първи и е спечелил, дори където няма как да е така  :lol: но го оставям да си се радва за сега. За обличането никога не е имало проблеми и все си мисля, че аз съм причината за това  :lol: но ще видим с мацките, дали съм права  :lol: иначе предпочитам да се облича сам, отколкото да го облича баща му, защото е тогава вече, цветовата катастрофа ни е в кърпа вързана  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 14, 2017, 09:40:31 am
А това с комбинирането на дрехи в цветово отношение го бях забравила, да не ви отчайвам ама Вера сигурно до 3-ти клас се обличаше както си иска и ми бе дошло до гуша да обяснявам, че това с това не се връзва :lol: сега пък другото неприемливо за мен е да облечеш рокля или пола и да обуеш кецове или маратонки 8O ама така е модерно  :lol: добре, че още не се 'кипри' толкоз та рядко я виждам в този вид :wink: иначе съученичките и освен облечени като проститутки ходят и гримирани на училище 8O което е ненормално за мен в 7 клас...колко грим купувах за рожденни дни тази година... :lol: оммм
Алек, не ми се е тръшкал още за каквото и да е...да видим до кога  :wink: наскоро свекърва ми каза 'ама, той е много разбран и послушен не знам на кого прилича" и аз "е,как не знаеш...на майка си, естествено"  :lol: горката продължава да си се заблуждава, че и той прилича на баща си...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: nimika в Март 14, 2017, 12:52:00 pm
Тя темата за най-малките , а ние даваме за пример  какво правят вече  по- големите  :) , но да ви споделя и аз .
 Дрехите на баткото са ми бял кахър , дето се казва - сам си избира  кога и какво и  от както го оставих  сам да решава, знаете ли , че драмите намаляха.
 Ама не били в тон , ама не си подхождали ...важното е да са за сезона , както казваше една приятелка-  а и да не са - ние сме до самата градина така , че ще помръзне с кецове от плат , след като цопне в локва , ще се преобуе в градината и ще му е за урок . Но това важи  при по-големите дето ще разберат причина -следствие ...
Иначе около 2 г възраст  и  у нас беше  драма  сутрин   за дрехите , голяма драма  -че не иска нещо  или иска мръсните  дрехи - принуждавах се да ги мокря с вода , за да види , че не може да ги облече , защото от предния ден залети със супа - не върви така да отиде на градина  пак  :)

...Рядко правя опити да й обясня, че това не се връзва цветово с чорапите например. Рядко има резултат.
От тези ми обяснения  предполагам  , сега като си приготвя дрехи - иска  боксерки , чорапи , тениска - всичко да му е в тон с панталона   ...


Може ли да ви поплача по същество за  баш бебета   -КОЛИКИ  , оммм  , реве ми се  ...
 
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 14, 2017, 13:13:39 pm
Моника от известно време е така с обличането сутрин.Иска рокли и поли.Но ако може да са само рокли най-добре.Къси поли прави не иска, иска разкроени.Трябва да има чорапогащник задължително, не иска клинчета.Само че мисля, че сега гледа от мен, че аз така ходя на работа и тя нали да копира.

Тръшкането не си е отишло, просто се е видоизменило.Сега се тръшка т.е. крещи, рита, вика, сърди се.И ме наказва хахаха.Наказва ни двамата с баща и, защото не сме слушали.Веселба голяма!

Алекс, много е модерно с кецове и пола.И да ти кажа и аз така ходя понякога, като е по-неформална обстановката.За мен това е една много хубава мода.Има страхотни кецове и поли и не са се качили на 7-9см ток в училище.Аз като помня с какви платформи ходехме и лошо ми става!

Моника е отново болна.Тоя път я водих на УНГ специалист.Ще споделя дали има резултат от лечението като минат поне 10 дни.Но съм обнадеждена!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 14, 2017, 16:37:10 pm
Нинка, Абоколикен и Биобаланс бебе дадоха най-добър резултат, другите пробиотици като вода минаваха и заминаваха.... Гадно е, но минава все някога.

И моите са болни. Всичко х3. 10 дни ужасна кашлица, в началото с лека температура. Баткото откашля, но няма край. Редувам някакви сиропи. Ако има ефект е слаб. И не знам, дали няма да опрем до АБ... Вече и аз мисля да водя на УНГ. Не че педиатъра не разбира или не му се доверявам, но някак искам да се свърши вече... Иначе жизнени и ядящи, само едно мрънкаво, което разнасям по цял ден. И как готвя, пера, чистя не питайте. Сега спят и аз вместо да сгъна прането, почивам.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Март 14, 2017, 17:19:34 pm
И моите девойки много обичат да се преобличат като често правят безумно съчетаване на рокля с панталон и още една блуза отгоре, две рокли една върху друга .... абе ужас е :), за цветовите комбинации не ми се говори изобщо  :).
А иначе са боси, аз по цял ден напомням за чорапите и чехлите, че при нас подът е студен, ама кой ли ме чува.
Преди два-три дни дойде едната им баба и като ги видя как са облечени изобщо не ги пощади, направо им каза "леле колко грозно сте се облекли"  :lol:. Веднага се възползвах и отново минах през всички обяснения, които всеки ден слушат  :lol:. След това прибрах роклите, оставих само блузки и клинчета, като махнах всички розови и лилави, че лошо ми става вече от тези цветове  :lol:.
И така, в последните два дни каквото и да облекат, поне не ме дразни цветово....  но за босите крака оправия няма засега  :).
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 14, 2017, 18:40:39 pm
Здравейте, и ние от вчера сме с кашлица. А от днес с лека Т. Изписаха ни Умкалор. Какви са ви впечатленията от него?
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 14, 2017, 22:05:00 pm
Кати, впечатленията са ми, че му е доста солена цената. Дано има ефект. Въпрос на нацелване. При предната кашлица на Нора  Синекод и Лихенсед дадоха ефект. Сега не. Сиропчето Биокс тими, което струваше 3 лв. 8O се оказа почти вълшебно - веднага откърти.  Но и двата пъти кашлицата беше различна. Първата - упорита, лаеща с температура 37 и малко ден, два. Втората - хм, по-...обикновена, без температура, но пък със задна хрема. И в двата случая давах само сиропите и вит. С.
За облеклото още нямаме проблеми, но не е късно и се готвя психически. Когато бременеех една колежка редовно идваше разплакана на работа, та до психолог стигна милата. Щерка й (таман около нашата възраст сега ) всяка сутрин й спряташе невъобразими сцени с облеклото. Държеше да ходи по пижама на градина. Без пижама от дома не могат да я изведат. Мъжа й тичаше да подгрява колата по- рано. Пътьом, на бензиностанция понякога 8O разрешаваше да я преоблекат.... големи драми и истерии бяха. Психолога не помогна, просто проблема се израстна след някой и друг месец. Сега детенце е една много финна изпъната и подредена визуално 7годишна балерина  :lol:
По същото време една сутрин през прозореца видях как една майка влачи едно около 4 годишно ревящо облечено  безумно, нещо като това което описваш Марси - туника върху рокля, отгоре късо яке,  клин и върху клина3/4 чорапи, обувки  и шапка, а цветово ..... Няма да забравя и на майката изражението. Моля не ги съдете :lol: Смях се онази сутрин на гледката. Кой знае какво ще ми дойде с тоя бяс. Напоследък проблема е, че не се вижда луната, нали е все облачно. Пустата му луна след яслата я няма. Казвах й че се е скрила уплашена, защото редовно излиза с крясъци ако съм прекъснала някаква важна игра. Детето спря да вика. Сега казвам, че луната спи, то пък  се започна викане да я събуди ...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Март 14, 2017, 22:09:20 pm
ама какво й е на пижамата, оставяйте децата да ходят както искат, ще им мине :lol:
ей я моята кифла дето и тя беше "модна икона" сега стриктно си подбира всичко, чак и гащите да са й в тон с дрехите и се фръцка пред огледалото, а ходеше по пижама на градина :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 15, 2017, 09:43:06 am
Стефи, зимата по пижама хич не върви, ако е и ромър, то и да го обуеш не може. И - скандала е на лице.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: beata в Март 15, 2017, 14:43:26 pm
Ние засега проблем с избора на дрехи нямаме (правя го все още аз), само със самото обличане/преобличане. Не винаги сме в настроение да сменяме облеклото, все се мотаме, все има по-важна игра, камионът не е паркиран, искаме вода "по спешност" и т.н. Имаме си обаче друга мода - смяна, включително и на дрехи. Засега са единични случаите, когато Пепи е излизал с ботушите и шапката на Ани. Кво толкова, розовото му отива. Те и в яслата веднъж ми ги доведоха с разменени дрехи след следобедния сън - Пепи с клинче на цветя, Ани със сиво долнище на анцуг. Виц, много се смях. Него често си го бъркат с момиче. Менкат си и други неща. Обясних обаче, че четките за зъби не се сменят.

При нас леките кашлици ги борихме със Стодал. Умкалор сме използвали доста пъти, но не мога да преценя колко ни е помогнал, винаги е имало и други неща с него.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: jasmin_veni в Март 17, 2017, 05:25:12 am
Поне три пъти годишно при нас на училище се ходи по пижама и пантофи, без майтап. учители, деца, занималня :lol: та им начесват крастата. Успешно е :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: nimika в Март 17, 2017, 12:24:28 pm
Нинка, Абоколикен и Биобаланс бебе дадоха най-добър резултат, другите пробиотици като вода минаваха и заминаваха.... Гадно е, но минава все някога.
Тц , не помагат  ... Имам целия арсенал   -май само спонсорирам аптеката и фармацията  :) , но живея с надеждата , че ще минат  , щот  ако не минат   все някога   , няма да оцелея :)

Стефи, зимата по пижама хич не върви, ако е и ромър, то и да го обуеш не може. И - скандала е на лице.
Ще съобразяват модела пижами :)
Поне космонавт отгоре не дава ли да облекат и готово  .

... Сега спят и аз вместо да сгъна прането, почивам.
Не гледаш ли празно в една точка ? :)


..  но за босите крака оправия няма засега  :).
Имаме приятелче , с което бяхме на почивка а-месец януари , навън сняг  , той в момента , в който  влезехме в хотела  и с събуваше бос и така ходеше из фоайетата  и  ресторанта -хората като го видеха изпадаха в шок.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 17, 2017, 14:35:16 pm
Ооо, и аз спонсорирам аптеките. Опитваме да помогнем все пак. Само пари за хомеопатия не давам  :lol: Случва ми се и в точка да гледам, често се усмихвам широко също  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Март 17, 2017, 20:43:52 pm
Случва ми се и в точка да гледам, често се усмихвам широко също  :lol:
:lol: :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 18, 2017, 10:38:40 am
Здравейте, аз да си помрънкам - при нас Умкалора не подейства. :-( Кашляме като стар пушач и вече смело сме на антибиотик. Не знам защо изобщо педиатърката ни си направи експеримент. Напоследък много си претупва работата. :-(
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 18, 2017, 11:49:38 am
Кати, не е от педиатъра. Някой деца се преборват. Бебетата спряха да кашлят и без Умкалор, но пък баткото след 2 седмици мъки е на АБ. Дали нещо старо недолекувано се е натрупало и аз не знам. Нормално е да опитват и без АБ да лекуват, когато няма показания за такъв.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 18, 2017, 12:21:22 pm
Кати, не е от педиатъра. Някой деца се преборват. Бебетата спряха да кашлят и без Умкалор, но пък баткото след 2 седмици мъки е на АБ. Дали нещо старо недолекувано се е натрупало и аз не знам. Нормално е да опитват и без АБ да лекуват, когато няма показания за такъв.
Да, разбирам го този подход, но всичко е на нашия гръб. Уж беше леко, уж едва ли не със шуслерови соли отначало щяхме да го лекуваме само, тоя Умкалор и Проспанче, и вчера пляяс - висока Т, влажна кашлица и хайде на друг лекар, от там на рентген да видим не е ли пневмония.  8O Да не ви казвам, дъщеря ми как стои мирна за снимка и как без малко щяхме да правим втора. А ние тези неща ги плащаме, изобщо не съм ходила за направление.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 18, 2017, 16:21:40 pm
Кати, АБ не е бонбон, след него винаги се разболяват още по-лесно.За това е хубаво да се наблюдават/Моника редовно е със сопол и кашлица, това не значи, че всеки път е на АБ.Не пила е броени пъти и то с гнойна ангина когато много зазлее положението.Просто е малшанс!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 18, 2017, 18:18:51 pm
Кати, АБ не е бонбон, след него винаги се разболяват още по-лесно.За това е хубаво да се наблюдават/Моника редовно е със сопол и кашлица, това не значи, че всеки път е на АБ.Не пила е броени пъти и то с гнойна ангина когато много зазлее положението.Просто е малшанс!
Да, така е. Аз самата съм за ограничено използване на АБ, само при наложителност. Това е вторият път, откакто дъщеря ми се е родила и е на АБ.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 18, 2017, 21:16:45 pm
Кати, само вчера ли имаше температура? И от днес веднага АБ? Ами не обвинявай наистина педиатъра, в повечето случаи се опитват да минат без АБ и до последно го отлагат да, това е за твоя сметка и за детето все пак, защото вие не спите и се мъчите, но сега ще видиш, че и с АБ кой знае какво чудо няма да се случи...при нас последния път чак след 6 дни температура започнахме с АБ и да знаеш не спря да кашля веднага така, че успокой се, наистина е гадно да гледаш как се мъчи детето и да се чувстваш безсилен...инхалации не  ви ли изписаха? помагат  :)
дано бързо се оправи малката :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 18, 2017, 21:44:36 pm
Ами Кати, ти самата казваш, че си за АБ "само по наложителност".  До момента на влажната кашлица и високата температура АБ не е бил наложителен. Никой предварително не знае как ще се развие болестта. Не се ядосвай, ще се оправят нещата ще попретръпнеш скоро.
Бързо оздравяване! И се пазете в къщи, че е верижна реакцията.
Верно, кашлицата упорита работа понякога и със седмици се влачи, за сопола пък да не говорим. Мойта още прибухва, вече трета седмица, поне носа тази зима остана що годе сух в сравнение с миналата.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 18, 2017, 22:49:27 pm
Авалон, два пъти ми се е случвало кашлицата да не отмине при дете. Минава със следващият Аб. Нещо недолекувано е, каквото и да твърдят лекарите. Ядосвам се, че наливам децата с противоалергични докато ги слушам. То хем да не даваме АБ без основание, хем си знам, че има нещо...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 18, 2017, 23:43:39 pm
Ми, не е имало АБ, за да има следващ. Нямаше мужда от АБ Факт е, че отшумява, но бавно. Повече от седмица наливах сиропите и прекратих. При спокоен сън и няколко изкашляния дневно не сметнах да продължавам. Днес да се е изкашляла един или два пъти.
Да е недолекувано, какво съм лекувала ... в същност сиропите реално какво лекуват - подтискат дразнеща кашлица или подпомагат отхрачване.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 19, 2017, 09:29:40 am
Недолекувано или нелекувано. Първият път не съм давала АБ изобщо, но сигурно два месеца го мъкнах да го слушат. Вторият път беше след АБ. Много дълго боледуване и на тримата, два АБ, но само при едното дете остана. Пак почти два месеца, докато батко донесе нов вирус, след лечението с АБ, кашлица няма.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 19, 2017, 10:35:31 am
Кати, само вчера ли имаше температура? И от днес веднага АБ? Ами не обвинявай наистина педиатъра, в повечето случаи се опитват да минат без АБ и до последно го отлагат да, това е за твоя сметка и за детето все пак, защото вие не спите и се мъчите, но сега ще видиш, че и с АБ кой знае какво чудо няма да се случи...при нас последния път чак след 6 дни температура започнахме с АБ и да знаеш не спря да кашля веднага така, че успокой се, наистина е гадно да гледаш как се мъчи детето и да се чувстваш безсилен...инхалации не  ви ли изписаха? помагат  :)
дано бързо се оправи малката :)
Дадохме АБ на 5-я ден. Според мен педиатърката подходи несериозно към въпроса -"сезонна кашлица", без да ни повика на контролен  и накрая друг лекар, рентгенова снимка и АБ. Не са ни изписвали инхалации, а Вентолин на сироп. При нас има съществено подобрение след ден и половина АБ. Втората вечер не е кашляла изобщо.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 20, 2017, 08:01:16 am
Да развеселя малко темата  :P
По принцип аз слагам Дани да се къпе, но снощи ги оставих да се оправят по мъжки и какво чувам от банята..
Парииии ..... Пари бееее.... Трябва да ми сложиш и шампоан...  :lol:
Отивам да видя какво става - детето се къпе на отворен прозорец и на отворена врата, съвсем на течение т.е. Таткото нали е облечен и сух, какво му дреме...  8O
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 20, 2017, 08:19:22 am
Кати, радвам се, че е по-добре :)
Смайл, мъжка му работа  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 20, 2017, 09:06:05 am
Да развеселя малко темата  :P
По принцип аз слагам Дани да се къпе, но снощи ги оставих да се оправят по мъжки и какво чувам от банята..
Парииии ..... Пари бееее.... Трябва да ми сложиш и шампоан...  :lol:
Отивам да видя какво става - детето се къпе на отворен прозорец и на отворена врата, съвсем на течение т.е. Таткото нали е облечен и сух, какво му дреме...  8O
8O Това нов вид каляване ли е? 8O
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 20, 2017, 17:46:21 pm
 :lol: така къпят татковците
Моят е голям, но още говори като бебе и одеве го питам "Кога ще ме слушаш?" и отговорът е "Ути"  :lol: :lol: :lol:
Честита пролет момичета и Рачо! Дано пролетта идва със здравето за ръка!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 20, 2017, 20:35:44 pm
8O Това нов вид каляване ли е? 8O
Ами, каляване, просто изобщо не е съобразил, че прозорецът и вратата са отворени.  :lol:

М-и, бая се замислих какво е това Ути  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 20, 2017, 21:59:20 pm
То по подразбиране се усеща, винаги е утре и никога не идва  :lol: Малко на "И" се говори тук, уж сравнително чиста от диалекти част на България.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 20, 2017, 22:45:38 pm
Смайли, мъжка му работа. Следващият път подготвяй "терена" предварително  :lol:
Момичета, аз да споделя. Връщат ми днес Нора с думите "имате гниди, много, много малки,  прозрачни - съвсем в началото е, два дни в къщи се обезпаразитявате и като доведете Нора една гнида да намерим, пак ще я върнем". Прибирам се в къщи, със спирка преди това в аптеката. Следва съответно мазане и къпане по домова книга. И пощих, пощих до преди малко - НИЩО не намерих. Верно коса много, но е тъмна. И със ситня гребен ресах доколкото е възможно ... кьораво яйце не намерих. Три часа на почивки .. Сериозно взех да се съмнявам.  Ми те в четвъртък пак може да ми кажат, че са намерили нещо, Оди търси в тая коса голяма. Да кажа и, че всяка неделя след баня впръсвам в основата лосион хедрин като превантивна мярка. Също и след баня слагам арган защото няма разресване иначе, а аргана е етерично масло все пак. Та конспиративно взех да мисля. Госпожата, която ни отпрати днес е от ... мързеливите по мои наблюдения, мързи я да облича децата и когато тя е на смяна ги държи вътре - днес при 21 градуса и слънце пак бяха вътре. И ... не знам утре и вдруги ден пак усилено ще пощя, но вече почти съм сигурна, че отново няма да намеря нищо. Как да процедирам? Те така могат да ми я връщат не знам колко пъти. Медицинските сестри по принцип какви фунции имат?
Да не говорим, че още от утре ще търся по телефона директорката да я питам какви са им изискванията към метеорологичните условия, за да бъдат извеждани децата от яслената група. Леко започвам да се газирам вече.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 20, 2017, 23:07:14 pm
Авалон, сетих се за Боби, която след такъв въпрос към директорката, беше поканена в "Закрила на детето"  :lol: Нямам представа има ли предписания по въпроса. Интересно ми е, какво ще ти отговорят.
Такива госпожи явно има навсякъде. На една приятелка всеки ден след обяда и преди сън и звъняха, че детето е с температура, да иде, да го вземе, а като иде, то няма  :lol: но тя си го прибира и ги облекчава, един вид.
На твое място, ако сестрата не ми покаже гнида, аз няма да си взема детето. Защото изпадаме в ситуация, в която, явно не знам какво да чистя  :wink:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 20, 2017, 23:51:29 pm
тАй ли? В закрила на детето?!  8O за това, че искам детето ми да е навън при двайсе и кусур градуса?  Не отдавна отварях някакъв правилник, или вътрешен ред или там както се нарича, но не ми издържаха нервите да го прочета целия. Освен да се напъна пак. Или да се подготвя и да питам някъде по+централно. Определено и на мен ще ми е интересно.
Е, тази същата ми извъртя веднъж номера с температурата. Още на следващата сутрин й се озъбих, казах й да си проверят термометрите и ако имат проблем с тях, лично ще им купя нови. Тази същата понеже 8момартенското тържество някой умник го беше нагласил от 10,30 сутринта още от предния ден се опита да ме "наведе" на мисъл  с " Вие утре сигурно след тържеството сигурно ще си я вземете защото  е невъзможно...." , тук я прекъснах с "абсурд". Даже и не разбрах кое, какво е невъзможното. Същата ми се обади по спешност, че Нора е с бронхоспазъм, утрепах се да бързам и 40 мин. по-късно бях при педиатърката -детето беше с висока кашлица -ларингиална. И то, сега като ги изредих тези примери още повече си мисля, че и гнидите са толкова гниди, където уж ги е намерила. То ясно, че ще се пощим два дена, въпроса е поне ѝда не ме разиграва още. Много мразя някой да ме прави на идиот и аз доброволно да се правя на идиот. Те -лелите ги преглеждали децата, медицинската сестра не се споменава. Ще се информирам утре тя каква й е работата. В крайна сметка май ще искам който види да ми го покаже и на мен туй дето е видял. Друго не виждам какво бих могла да направя.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Март 21, 2017, 00:07:38 am
 :bonk:
Направо без думи. Помня случката с Боби.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 21, 2017, 00:23:45 am
Е тя директорката в "Закрила на детето" беше казала, че го води голо на градина  :lol: и те случайно са се изпуснали, че директорката се е обадила, защото Боби е супер директна  :lol:
След осмомартенското тържество си ми го пратиха с мен, никой не ме ПИТА ще може ли и искам ли... На всичкото отгоре с цялата си глупост явно, бях с още двама родителя, та се нанизахме 3ма възрастни и 4 деца в колата, съответно нямахме нужните места и само моето си беше в стола... Явно те "официално" са "работили", защото и по кофичка кисело мляко за СЗ ни раздадоха  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 21, 2017, 08:16:59 am
Офф, навсякъде простотии значи...
Авалон, вече ще си знаеш и следващия​ път проверка на място...
Хм, и при нас в яслата не ги извеждат толкоз са мързеливи, ужас не ми се говори чак, защото той втори месец си е в къщи, ама др.седмица мисля да го пусна и ако пак на 3 - я ден е болен ще се гръмна...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 21, 2017, 10:38:16 am
Такааа, звънях тук там. Значи за извеждането навън - да не са прекалено ниски температурите, да не са и прекалено високи, да няма дъжд, вятър и мъгла. Останалото си е чиста проба мързел. Чух и "ами те децата са мънички, не са адаптирани още ..."  8O. Дааам, трябва да се обличат, събличат и преобуват - това е проблем. От РЗИ Пловдив ме попитаха къде се случва това. По-късно ще търся да питам дали по някакъв начин това се следи/ контролира - как / от кой.
Пак от РЗИ - епидемиолозите ме посъветваха да отида при личната, тя да провери детето и ако действително не намери нищо, да ми даде бележка с която да я върна в градината -ясно, така и трябва да бъде. Да и аз се зачудих в първия момент когато още вчера ги питах за бележката госпожа лелята ми каза, че не им е нужна, просто два дни да си я държа Нора в къщи и тогава да им я върна  :wink:  Казах това по телефона на лицето от РЗИ, с което говорих, отговора беше "как така без бележка?" педиатърката ни е след обед днес , ще отидем и ако не намери нищо утре с бележката  в яслата без да чакам двата дни. Да видим ....
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Март 21, 2017, 10:42:58 am
Авалон, това за теб: http://www.maikomila.bg/терорът-на-въшката/  :lol:

Нещо много се изхитриха във вашата градина. Нашите излизат винаги. Наистина не е лесно да се облекат и съблекат толкова деца, ама на три години някои могат да си обуват обувките сами, а на 21 градуса не мисля, че и яке им трябва.
Миналата година, когато моята ходеше на музика сутринта и я карах в градината към 10,50-11 ч. и тогава тъкмо се прибираха отвън, за да се приготвят за обяд. Имаше някои деца (основно момченца), които седнали опаковани, изпотени и чакат някои да ги съблече.  :lol: Но сега учителката не позволява вече. Всичките се справят чудесно сами. Но нали е по-лесно и бързо да го направиш сам. А моята другата година ще е предучилищна и там трябва да са самостоятелни.
Почвам да си мисля, че заради държането затворени боледуват повече от децата, където съм аз.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 21, 2017, 13:04:47 pm
Блу, тази история е достойна за филмов сценарии - от онези сладки немски филмчета.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 22, 2017, 00:08:07 am

Почвам да си мисля, че заради държането затворени боледуват повече от децата, където съм аз.
И аз си мисля, че боледуват от това, че са затворени. На нашите не им позволяват много да тичат вътре, госпожата веднага ги разпределя по столчетата  8O отделно, присъствах в занималня с 3 отворени прозореца и супер жега, ми нормално е да се потят и разболяват.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 22, 2017, 07:46:47 am
Аз вземам от време на време и племенника от градина. Той е последна група и сега все са отвън. Предпоследната група и те, но всички по-малки са си вътре... Определено не им се занимава на госпожите.
Големите могат да се облекат и обуят сами и тях ги пускат, другите като не могат, не...  :(

ПП. По повод на пижамите.... Вчера си го взех по горнище на пижама от градината.
Баща му сутринта му съблякъл едната пижама и му облякал друга (решил, че си е блуза) и така го изпратил  :lol:
Те наистина не се различават много, много, но все пак дори и Дани знае, че това му е пижамата  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Март 22, 2017, 11:03:50 am
Не знам за вас, но и аз не разрешавам да тичат вкъщи или да ритат топка (въпреки че имаме място). Като искат, да слязат в двора. И съседите са хора в крайна сметка. В неделя имахме гости, валеше дъжд, нахлузиха гумени ботуши и слязоха долу (поне момчетата), че преливаха от енергия и хич не горя от желание да ми търчат вкъщи (бяхме 8 възрастни с 10 деца). Или ще счупят нещо, или ще ударят някое от по-малките деца. Най-накрая ги навих и да играят на монопол. Големи спорове се завързаха.  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 22, 2017, 11:39:31 am
Моят се прибира почти по тъмно все още, няма как да тича навън. А цял ден в ДГ се надявам да е изразходил енергия, за предпочитане навън на въздух естествено, но те не ги извеждат, а вътре не им дават да мръднат, дет се вика. И аз не искам да търчи с индиански боен вик и да прави салта, но все от някъде трябва да избие. Слава богу, живеем в къща и съседите не страдат, само аз  :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 22, 2017, 12:13:31 pm

Почвам да си мисля, че заради държането затворени боледуват повече от децата, където съм аз.
Това хич не го мисля , сигурна съм, че е така.

По моя дерт  :lol:, предсрочно им я върнах Нора в яслата. С бележка от педиатърката, естествено и тя нищо не откри. И защо ли директорката баш сега я няма. Когато котката я няма мишките танцуват ..... Що така не вярвам в тези съвпадения. Ще я дочакам аз тази директорка. Като ги мързи лелите да си стоят в къщи. То и мен най-редовно ме мързи, ама си върша от-до работата, налЕ.
И ние сме в къща, позволявам тичане. Бабата живее на долния етаж и й било даже приятно да чува детски крачета да тичат  :). Крещенето ме дразни обаче.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 22, 2017, 13:07:46 pm
Ние даваме да се рита вкъщи. Даже насърчаваме, само и само да има активност  :lol:
Най-удобно е в коридора, защото е дълъг и няма какво да се счупи там.
Има едни топки от Декатлон, които са като от дунапрен и са изцяло безшумни като се топкат.

Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 22, 2017, 13:13:19 pm
О, и ние насърчаваме ритането у дома, че и карането на тротинетка... до скоро никой не живееше под нас, скоро ще се нанасят с една "мома" на 10м. :lol: над нас е един сладур на 1г. и 7м. та олелията за всички ни е ясна и нямаме проблем с това :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: poli_s в Март 22, 2017, 16:33:05 pm
Здравейте! Започвам захранване с месо и не мога да открия информация дали мога да давам пъдпъдъче месо. Педиатърката ни и тя не можа да ми отговори. А това е единственото домашно месце, което имаме.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 22, 2017, 18:27:02 pm
Поли, аз не виждам проблем да е от пъдпъдък месото. Щом си решила да даваш, даваш.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 27, 2017, 10:56:26 am
Момичета как се справяте със смяната на времето.Аз едва вдигнах Моника сутринта, ужасно трудна ще е тая седмица.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 27, 2017, 13:13:05 pm
Тридно се справих Маги. Кисела, кисела и с 2637891 претнции. В колата вече крещях, щото не издържах  :oops: Пусна две "кроколдилски" и се закроти.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 27, 2017, 13:40:58 pm
В колата не знам как е било, баща и я кара, но сутринта ставане, обличане, редовната плитка, едва издържах.И пак имало е и по-тежки дни.Утре ще е веселбата.Ние вчера не я слагахме след обед да спи и снощи легна по-рано, та се беше понаспала, но утре ще е потрес.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 27, 2017, 14:42:12 pm
Здравейте и ние имаме някои проблеми с нагаждането на режима към новото часово време.
Вчера напипах едно лимфно възелче в долната част на врата на дъщеря ми - голямо колкото леща, не е подуто мястото, където е, но не мога да разбера нормално ли е да го напипвам? Тя уж се пооправи след антибиотика, няма Т и не кашля. Педиатърката каза да го следя 2 седмици, ако не се увеличава, ще я погледна на профилактичния преглед, а иначе да идем тогава. Прочетох разни неща в нета и сега съм малко притеснена.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 27, 2017, 15:36:25 pm
Кати, много е вероятно от болестта да е така.Изчакай малко виж дали намалява и ако трябва я води по-рано на лекар.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 27, 2017, 15:54:42 pm
Мерси, Маги
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 27, 2017, 16:05:51 pm
Привет :) аз днес не го заведох на ясла, защото вчера го прибрах от нашите, 1 месец беше там и да не е от първия ден, да се поразтъжим и да се осъзнае къде е... :) На мен ми е голяма мъка смяната, а и той не спи спокойно от както ни видя в петък, буди се, иска при нас, сигурно се тревожи да не го оставим пак :lol: та утре ще е купон и при нас, първо със ставането после с оставянето в яслата...
Кати, най-вероятно е от болестта този възел, често срещано явление е при децата, че и при възрастните​...Но ти го следи и не чети толкоз в нета, че освен левкемия кой знае какво друго ще и откриеш :wink: това е да те развеселя малко :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Март 27, 2017, 16:17:46 pm
Здравейте, момичета. Ние не я усетихме часовата разлика, че е болен и сме си вкъщи.
Всичко започна с кашлица през четвъртък. Вчера сутринта го заведохме на лекар, защото кашлицата стана по на често, но друго уж нямаше. Кръвните изследвания излезнаха чисти като сълза. Обаче следобяда вече вдигна и Т, и гърлото, което беше само леко зачервено, стана много зачервено и така...  :(
Снощи будувахме. В пет часа сутринта искаше да става. Като му дадох Нурофена се отряза и спа до 9 часа по новото.

Иначе той последните сутрини все ставаше сам в 6.30, без значение дали си е легнал в 22 или 23 часа. И аз това си виках - готви се за новото време  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 27, 2017, 16:40:48 pm
Кати, най-вероятно е от болестта този възел, често срещано явление е при децата, че и при възрастните​...Но ти го следи и не чети толкоз в нета, че освен левкемия кой знае какво друго ще и откриеш :wink: това е да те развеселя малко :lol:
Мерси, Алекс!

Смайли, бързо да оздравява Дани!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Март 28, 2017, 09:42:15 am
Момичетата сякаш се настроиха на новото време преди да го сменят. Вечер искат да си лягат по-рано, което ме побърква, че не съм готова. Сутрин се будят, то отдавна децата се будят преди мама де  :lol: Баткото е в къщи от месец. Изоообщо... болни и тримата от като се похвалих, че не са боледували  :lol: и вече ще си трая  :D
Тук никой не пуска изследвания,просто след толкова време боледуване, започнаха и хрипове и им шибнаха антибиотик и на тримата. Без температури, без червени гърла, кво е това чудо, не знам...
Смайл, дано Дани се оправя бързо!
Кати, възможно е от боледуването, те не се прибират така лесно. Аз преди години почти непрестанно бях с подути лимфни възли.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Март 31, 2017, 10:59:37 am
Здравейте от вторник е на ясла и съм в стрес,защото плаче не иска да ходи, не спи и не се храни там...вчера беше спал, днес поне малко плака....ще свикне ясно ми е, но е гадно..
Каката ни днес става на 14г.  :)
Хубав петък ви желая..
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Март 31, 2017, 11:29:22 am
Алекс, желая много здраве и щастие  на дъщеря ти!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Март 31, 2017, 12:03:48 pm
Честит празник, Алекс, бъдете здрави и щастливи!  :)
Честит рожден ден на порасналото ти момиченце, желая й обич, радост и много късмет!
(https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/aa/f4/aa/aaf4aa44a174e1e4d657065fa4d14e20.jpg)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Март 31, 2017, 12:26:55 pm
Честит празник на порасналото дете!Да е много здрава и щастлива!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Март 31, 2017, 18:42:21 pm
Честит празник Алекс! На  теб Алекс като мама и най-вече честит да е на порасналото момиченце. Нека да е много, много здрава и много щастлива! И дано малкия бързо свикне обратно в яслите и да ходи с желание.

Момичета,  да питам водили ли сте малките на цирк. Чудя се да ме би да е рано. В театъра е много интересно, но са само 40 мин. представлениятя. За неделя пак направих резервция. Цирка обаче ... чудя се все още.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 01, 2017, 09:19:48 am
Авалон, в същата дилема съм.Имаше цирк тия дни и не посмях да я заведа.Но следващия път мисля да я пробвам.На тоя тип най-обикновения с няколко животни и един клоун.Ще ходят с баща си така съм решила, че аз змии не понасям, а няма начин да не изкарат един питон за снимка.

Аз съм се замислила за кино.Моника вече почти успява да изгледа цяло филмче в къщи.Пуснахме и Замръзналото кралство преди 2 седмици, като беше кофти времето и сега всичко в къщи е принцеси, пее песните иска принцеси, ще се побъркам.Та се чудя, дали ще иска да седи на кино или е малка?
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Април 01, 2017, 14:51:05 pm
Благодаря ви за пожеланията :)
Авалон имаме напредък пу-пу вчера каза, че било хубаво при децата :lol: да ви кажа Вера май като бе на 5 я водих на кино и цирк..Малки са сякаш да стоят толкоз време на едно място ама пробвайте винаги може да си тръгнете по-рано  :wink::lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: ra4ko75 в Април 01, 2017, 19:39:09 pm
Алекс 77, Честит Рожден ден на патерици на вашето пораснало момиче!

С Габи ходихме миналата година на цирк и успя да изгледа цялото представление, клоуните и бяха по-скучни. А преди две седмици ходихме и на кино двете, изгледа го без проблем. Филмчето беше около час, разказваше се за великденски зайчета. Само на куклен театър не  сме ходили все още с нея, но стои в плановете ни.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Април 01, 2017, 21:58:03 pm
Ние сме ходили на всичко. На цирк още миналото лято и издържа целия даже на полувремето бързаше да влиза обратно. Клоуните наистина и на него не му харесаха. А животни нямаше. Нали вече е забранено уж.

На театър е бил 4 пъти и на кино веднъж. Всичко му понася.  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Април 01, 2017, 23:38:12 pm
Има ли цирк без животни? Забраната май е само за диви животни.
С киното за сега със сигурност ще се въздържим . Рано е.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Април 02, 2017, 12:27:27 pm
Има Авалон. Ние бяхме на цирк Балкански. Нито едно животно нямаше. Основно акробатични номера. Много, много ни хареса на всички.

Аз да ви кажа, че си взех тротинетка за възрастни, за да караме с Дани (основно в двора на училището до нас). Всичко е много хубаво, с изключение на прибирането. Човекът е уморен и мама носи него, двете тротинетки, а днес и бонус топка  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 09, 2017, 10:04:14 am
Здравейте момичета, как я карате вие и децата?
Честит празник на всички лазарки, на всички цветя, на всички празнуващи!Да сте много здрави и щастливи!

Как я карате?При нас след един месец здрави, плащане на пълна такса на яслата за сефте, Моника е пак със сополи и надути сливици!А снощи ни изплаши много, че падна и за няколко секунди спря да поема въздух и почервеня.Как се е хвърлила идея нямам, баща и беше с нея.Но се изплашихме яко всички.

Хубав ден и весели празници!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Април 09, 2017, 11:34:28 am
....
А снощи ни изплаши много, че падна и за няколко секунди спря да поема въздух и почервеня.Как се е хвърлила идея нямам, баща и беше с нея.Но се изплашихме яко всички.

Хубав ден и весели празници!

Ох, много е притеснително. Ани прави така при някои падания. Започва нещо като хлипане, но без звук и наистина спира да поема въздух, първия път много се изплаших. Тупвам я с цяла длан по гърдичките, веднъж или два пъти, и се оправя. Не винаги го прави при падане, но когато е много емоционална и падне по-силно, явна от шока.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 09, 2017, 12:02:50 pm
Да, според мен от страх го прави това.Стряска се и дори не изревава.Той Мерал от това се шашна най-много, че тя замлъкна.Щото иначе е като сирена.  :lol:

Иначе е в етап на реване за всичко постоянно!Иде ми да се гръмна, ви казвам.Искам, не искам всичко е съпроводено с виене и сълзи!Обяснявам, говоря, накрая крещя.Не се гордея със себе си, но на моменти просто не издържам.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Април 09, 2017, 20:58:01 pm
Ох,  значи не съм сама.  Мария е залепена за мен,  рев и сополи за всичко, и аз обеснявам,  говоря и вече като неиздържа започвам да крещя.  После тя плаче и аз, че не съм се сдържала.  Ама ти рев,  за всяко нещо, днес една тревичка растяла накриво от другите.
И да я похваля, от месец вече съвсем сама се обслужва за тоалетна, не дава да й помагам и дори през нощта сама отива до тоалетна,  като оставям в коридора да свети, лапмата за банята сама светва. Обаче, а съм решила да помогна или да тръгна след нея, пак рев и сополи. Всичко сама да прави, но то не става отведнъж, блузата трудно се облича, но не може помощ, о дърпане една блуза скъса.  Това инатът бил голям стимул и нежеланието за сън (както каза Джубрил. :)) Следобеден сън,  това е химера, не мога да изчистя, да сготвя, всичко заедно вършим. Днес й връчих метлата и после парцала за прах, като иска да помага. Ама после в една приятелка нагости ме закова -  било мръсно в тях, да й дадем метла да покаже как се чисти хахахаха
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: rtfrtf в Април 10, 2017, 18:03:26 pm
Вчера водих Иво на театър (1 час и 20 минути без антракт), при това рискувах с театър за по-големи деца, с актьори. С две междинни разходки издържахме всички, сигурно са ме гледали лошо в тъмното съседните зрители, ама не съм обърнала внимание. Като започна да дава признаци, че ще вилнее и аз хоп навън през вратата (предвидливо взех крайни места, пък те се оказаха и до вратата) и като се овъргаля няколко пъти по килима, потича из фоайето, успяхме да останем до края. Ама добре, че имаше повече песни и танци. Жива и здрава да е бабата, която ми даде тази идея за междинните разходки.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: nimika в Април 11, 2017, 10:34:57 am
...  Ама ти рев,  за всяко нещо, днес една тревичка растяла накриво от другите.
Не , не си сама  -баткото ни беше така   -за щяло и не щяло - що сме минали  от ляво , що  цветето се скъсало  без дръжка , що литнало птичето ... Не че снощи не се тръшна , защото откъснал глухарче  и  се  затича да ми даде да го духна , то се разпиля и рев   -а ще става на 6  :). Тая надежда малкия да не е така ,ама  ще си остана с надеждата  предполагам  -   такова усещане за "дежа ву " имам   още от бебе  , че   не искам да мисля  :lol:

rtfrtf , аз съм забелязала че този тип театър - с актьори-  не им е толкова  интересен- кукления по им допада , а и час и 20 мин си е  много време  за малки деца  .
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: jasmin_veni в Април 15, 2017, 06:16:24 am
Здравейте момичета, как я карате вие и децата?
Честит празник на всички лазарки, на всички цветя, на всички празнуващи!Да сте много здрави и щастливи!

Как я карате?При нас след един месец здрави, плащане на пълна такса на яслата за сефте, Моника е пак със сополи и надути сливици!А снощи ни изплаши много, че падна и за няколко секунди спря да поема въздух и почервеня.Как се е хвърлила идея нямам, баща и беше с нея.Но се изплашихме яко всички.

Хубав ден и весели празници!

Същата работа и тук, не знам дали казах, че преди няколко седмици Катето май си глътна езика. Казвам май, защото бях заета да ровя в устата, докато тя ме стегна в захапка и със сигурност одрах езика с нокти, но не успях да бръкна навътре в устата, не го усетих като мускул, така че още не знам какво стана. Тичахме си, спъна се и падна назад на глава, беше с шапка и качулка, аз я държах за ръка, та не падна силно, но пое въздух с падането. И вместо да изреве....тишина и почна да приклепва с очи и да клюма с глава. Веднага бръкнах в устата, захапа ме и накрая почнах да й духам в лицето (не че не беше -10), та по едно време се закашля и ме наплю и си пое въздух. Но от тогава вече три пъти ми прави този номер с клепкането на очите и спирането на дишането. На годишния преглед ще го спомена.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 18, 2017, 09:04:09 am
Вени, да кажеш после какво са ти споделили лекарите.Моника не е повтаряла.За гълтането на език, издърпай главата назад и на долу в легнало положение.Отпуска се мускула и човек поема въздух.Това с бъркането в устата е погрешно и остаряло.

Честит рожден ден на патерици на Дани на Усмивки!Да е много здрав, любознателен и щастлив!

Как изкарахте празниците момичета?Моника си умря от кеф с боядисването на яйца и чупенето им в последствие.Няма такава радост просто!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Април 18, 2017, 13:58:49 pm
Здравейте момичета и Рачо :)
Алек ни сюрпризира в деня преди празниците с бронхоспазъм и за ужас на свеки си останахме в София, но пък си прекарахме чудесно...В събота се разходихме до Видин да покажем баба Вида на каката,а в неделя обядвахме в Димитровград в Сърбия :lol: на Алек много му харесва да пътува, не е мрънкал изобщо хем до Видин са си 3 часа в една​та посока...Не посмях днес да го пусна на ясла, защото лекарката е следобед и сега като се събуди ще минем през нея, не кашля толкоз, но ми гъгне нещо та предпочитам да го види първо... Сутринта бяхме на плуване така и така си е в къщи да използваме момента :wink: и на него му харесва да се бори с яйца :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Април 18, 2017, 20:14:25 pm
Привет и от нас.
Празниците бяхме на балкан. Боядисвахме яйцата, правихме курабийки, месихме и козунак. Веселба голяма. Много тичане навън, даже и хубаво омазване в кал. Нора успя да се спъне и  овъргаля в най-голямата и кална локва.
А, за охлювите имаше " строй се, преброй се и ходом марш"  :lol:
Идилия...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Април 19, 2017, 08:01:46 am
За гълтането на език, издърпай главата назад и на долу в легнало положение.Отпуска се мускула и човек поема въздух.Това с бъркането в устата е погрешно и остаряло.

Честит рожден ден на патерици на Дани на Усмивки!Да е много здрав, любознателен и щастлив!
Много полезна информация. Не го знаех. Майка ни ни е вадила езиците с пръст или лъжица.

Мерси, Маги  :P
Момчето не спира да повтаря, че вече е голямо. Размина се тази година детския рожден ден, че се падна точно на Великден и бяхме само с роднините.
Не поиска изобщо да боядисва яйца, нито да ги чука.
Затова пък вчера имаше торта и в детската градина, и е умрял от кеф, защото на тортата имало и релси  :lol:

Точно преди Великден бяхме в Сандански за една седмица и си изкарахме чудесно. Най-голямата атракция беше влака от парка, разбира се.  :lol:

Алекс, как така сте си останали в София като сте ходили до Видин  :lol:
Браво, че на Алек му понася пътуването. Предполагам че вече е изцяло добре и нищо му няма.

Авалон, много е сладка Нора с тези охлюви. Страхотна игра  :P

Леле, колко са ни големи вече децата и изобщо не сме за тази тема. Май трябва и една средна да има  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Април 19, 2017, 09:58:30 am
Честит Рожден Ден и от мен на Дани със закъснение!  :balk_19: Да е жив и здрав, и много щастлив!  :balk_12:

Ние празниците ги изкарахме при нашите, дъщеря ми хич не слушаше и в общи линии беше голяма какафония. Тя мисли яйцата за топки, хвърля ги и съответно -  те се чупят.

Авалон, Нора е много сладка с тези охлюви. :-)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: ra4ko75 в Април 19, 2017, 14:39:21 pm
47 Smiles, Честит Рожден ден със закъснение на вашият юнак! :ballons:

Ние изкарахме много добре празниците. Децата се забавляваха при боядисване на яйцата и после и при боренето. Събирахме се с приятели и ходихме и на детски Рожден ден. Само дето времето си беше доста студено, то и днес е отвратително и от сутринта вали сняг премесен с дъжд.

Установихме че Марти има алергия към котките, горкия както ги обича , много му беше зле след срещата с косматковците. :(

И ние си имаме охлюви в къщи. След една разходка си донесохме пет, сега ги гледаме в един голям буркан.  :D Но нашият тати си пада по такива животинки и угажда все на децата, и малка колония от мравки си имаме.

Приятен ден на всички и здрави родители и дечица!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Април 19, 2017, 17:10:11 pm
"Гълтането на езика" е всъщност западане на езика, който е мускул. Това западане запушва дихателните пътища. За да има такова отпускане на мускулатурата човек е в безсъзнание. При деца най- често става въпрос за истерия или друг пристъп (свързан с уплаха, падане, паника, продължителен плач и тн.). Не се бърка в устата. При затваряне може да ви отхапе пръста, буквално. Главата се извежда назад и се повдига брадичката, тогава се проверява дали диша. Ще прекача снимка. Ако има съпротивление, не напъвайте врата, така може да нанесете повече вреда.
Основно правило е- ако не знаете как да помогнете или изпробвате, това което знаете и не помага- не губете повече време, а се обадете на линейка или отидете в най- близкото здравно заведение.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: jasmin_veni в Април 20, 2017, 01:31:35 am
Изключително полезно, мерси☺за празниците после ще пиша, спокойно беше, но сега трябва да правя палачинки за сладките зверове😀

П.с.рачко не разбрах по каквп си пада таткото- да ги яде или гледа😁 щото нашия ги обича с масло в тиганЯ
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 20, 2017, 08:36:01 am
И ние мъкнем охлюви.Аз и моя мъж имахме до скоро по джобовете забравени черупки.Голяма са атракция значи тия охлюви.

Павла
, много благодаря за изчерпателния отговор.Точно това имах в предвид и аз.Това четох пред лекарския кабинет като чаках за контролен преглед на детето и после разпитах личната.Тя подкрепи всичко и каза, че пъхането на пръст в устата са много устарели методи.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Април 20, 2017, 15:38:37 pm
Другото, което знам е да се духне в лицето на детето, ако не може да си вземе въздух при плачене,  може също да му се намокри лицето със студена вода. Не се разклаща и друска детето, особено ако е малко. Почти е невъзможно да се задуши само, ако няма нещо погълнато, ако нещо не запушва дихателните пътища.
Сега съм доста заета, но ще се опитам, ако ви интересува, да систематизирам основните неща при спешни състояния при деца.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Април 20, 2017, 20:13:03 pm
Сега съм доста заета, но ще се опитам, ако ви интересува, да систематизирам основните неща при спешни състояния при деца.
Благодаря, Pav-la, ще бъди много полезно! Когато имаш възможност, разбира се.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Април 20, 2017, 21:13:03 pm
Присъединявам се към marsi
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: nimika в Април 21, 2017, 12:30:44 pm
Темата е в затишие гледам - надявам се  всички да са здрави , а родителите заети и за това никой не пише...
Аз на моменти се съмнявам в  здравия си  разсъдък да ви кажа - понеже чета из ФБ непрекъснато едни питания  за забелване на пениса , за захранване на 2 м , за сока  и т.н.  и си викам в час ли съм , не съм ли ...
Добре ,че  ми е  второ дете , а  и педиатъра  като знае , че е второ  хич и   нищо не ме пита, нищо не казва  и показва какво да правя ,аз пък съм позабравила някой неща,    та се отглежда  по инерция и самотек второто  :lol:

Та да ви питам -   стояха ли вашите  по корем  , спяха ли . Баткото помня, че  много обичаше по коремче , но дребния се сърди дори , когато го  сложа за малко и не иска - малък ли е още , по-нататък ли  ?

Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 21, 2017, 13:17:16 pm
Моника, ревеше като заклана като я сложех по корем.Не обичаше до много късен период, някъде до 7-8 месечна.Просто не я кефеше и това е.Даже преди шестия се завъртя само веднъж от гръб по корем и като застана в позиция по корем ревна с адска сила.Аз я слагах все пак от време на време и за да и е по-добре и след консултация и слагах навита на руло кърпа за ръце под гърдичките като ръцете ги прехвърлях пред кърпата.Това е добре за стойката и за изправяне на главата.Тя късно започна и да си държи главата стабилно, но беше много дебело и мързеливо бебе.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Април 21, 2017, 14:56:52 pm
Нашият юнак още от много, много малък обожаваше да спи по корем. Та и сега е така. Имаше теории за задушаване, като спи по корем и т.н., но аз се консултирах с педиатърката и тя каза, че по принцип всичо е възможно, но в нашия случай щом обича да спи по корем и не повръща, върти си главата и т.н. да си го слагам.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Април 21, 2017, 17:37:00 pm
Снощи и днес пописах малко. Не претендирам за изчерпателност :)
Дано никога да не в се налага да използвате или да се сблъсквате с нито едно този състояния.
Направих това за информация. За да се усвоят техниките трябва да се посети курс към БЧК.
Има няколко правила при реакция:
Викайте помощ.
Не правете неща, които не знаете и които биха навредили.
Не се паникьосвайте.
Опитайте се да прецените ситуацията обективно.

Ако мога ще отговоря на допълнителни въпроси.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Април 21, 2017, 17:38:17 pm
Май успях да го трансформирам в doc от docx. :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Април 21, 2017, 18:25:50 pm
Благодаря, много полезно четиво. :P
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: jasmin_veni в Април 21, 2017, 20:05:54 pm
Благодаря много :) Ако модераторите преценят могат да "ковнат" информацията някъде :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Април 21, 2017, 22:15:55 pm
Pav-la, полезна информация, и аз благодаря.
nimika, важно ли е да го оставяш по корем? Нора също много се сърдеше и хич и не съм настоявала. От рано си държеше главата, не това й беше проблема. И тъй, като също беше мноого мързелива и до към седмия месец не се и напъваше да се обръща, я провокирах да го прави, като я слагах по корем ... сърди се не сърди.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: nimika в Април 23, 2017, 12:01:33 pm
...nimika, важно ли е да го оставяш по корем? Нора също много се сърдеше и хич и не съм настоявала. От рано си държеше главата...
Toчно , че се чудех дали е важно . Главата от сега я вири като го сложа по корем .Просто  големия ми син от малък много обичаше и спеше по корем  (и върху мен заради коликите ), но децата са различни .

Pav-la, аз даже ще разпечатам файла  , благодарим . Преди време имах една таблица  за  интервали и начин на даване на антипиретици  , за захранването , но след преинсталации и т.н.  не си ги намирам в компютъра -не че на хартия е гаранция ще ги намеря като ми потрябват .
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Април 23, 2017, 18:01:08 pm
За нищо. За мен е удоволствие, ако мога да бъда полезна :)
Специално за температурата е индивидуално. Има хора, които са много реактивни, аз съм така, за мен 38С  си е ок. Вдигала съм ги цял живот от почти нищо (духне ме вяятър, напече ме слънце и тн). Има и такива, които малко да вдигнат и значи са много болни. Те по принцип са и по- чувствителни на Т. Могат и на 39С да направят гърч. Прости трябва да познавате реакциите на децата си и както казах, да се опитате да бъдете обективни.
Специално за антипиретиците. Трябва да се изчака да се затопли цялото тяло, най вече крайниците. Тогава се смята, че е пикът на Т. Така няма да се наложи да се дават много лекарства за кратко време. (Случвало ви се е да дадете парацетамол, а след 30 мин не да е спаднала Т, а да се е вдигнала, това се обяснява с прибързаното даване на лекарства). Интервалът между приеми трябва да не е по- малък от 3-4ч. Междувременно с физикални мерки- студени влажни обвивания, поставяне на торбички със студена вода по хода на магистралните кръвоносни съдове (шията, под мишниците, ингвиналните гънки) или обливане на тялото с хладка вода (температурата на водата трябва да е с два градуса по-ниска от тази на детето) за около 4-5 минути и тн.
Другото, което е- при деца до 2г базалната Т си е по- висока по принцип. Спокойно по някое време през деня си стига 37,8С без никакво заболяване.
Другото, което знам, но не съм 100% сигурна, че е така, защото не съм чела никъде, но са ми го казвали- над 39С се дава първо ибупрофен, а ако не се повлияе- следващият прием е парацетамол след 4 ч за 0-3г., 3,5ч за 3-6г и 3ч. за 7г. и нагоре до възрастни. Междувременно с физикални.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Април 23, 2017, 21:48:58 pm
Другото, което е- при деца до 2г базалната Т си е по- висока по принцип. Спокойно по някое време през деня си стига 37,8С без никакво заболяване.
Другото, което знам, но не съм 100% сигурна, че е така, защото не съм чела никъде, но са ми го казвали- над 39С се дава първо ибупрофен, а ако не се повлияе- следващият прием е парацетамол след 4 ч за 0-3г., 3,5ч за 3-6г и 3ч. за 7г. и нагоре до възрастни. Междувременно с физикални.
Май не само до 2 години - от две различни ясли миналата и тази година съм прибирала Нора, защото се обаждаха, че вдига температура.  Една такава температура 37,7-8 без последствия и за кратко време. Докато я взема след обаждането и да я закарам в къщи, температура няма. Даже отначало си мислех, че нещо ме разиграват.
За ибупрофена и аз знам така,  също не помня от къде и първо давам него и после парацетамол . Имам спомен от първото или второто разболяване , че първо дадох парацетамол, не се повлия, а от ибупрофена по-късно спадна температурата. Сега ги комбинирам - започвам с ибупрофен и денем с него, а за през нощта панадол.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Април 24, 2017, 00:03:44 am
Спрени са известията от форума или само аз не получавам? Направо не мога, да стигна до тук без известия.
Аз съм със що-годе здрави деца, но всички у дома и ми е натоварено. Започва се с различните закуски и претенции за обяд и само се въртя из тая кухня, накрая изяждам всичко нехаресано и добре качвам, за разлика от децата  :lol:
Нинка и аз смятам, че не е задължително слагането по корем. Никога не съм се и сещала, да го правя целенасочено. Знам, че от 3м го препоръчват, но големият се сърдеше. В началото не съм ги оставяла да спят по корем, но моите и връщаха. Взех антирефлуксни възглавници и такива са спане на страни и изкараха с тях доста време. За всеки сън сменях посоката, но всяка си има любима страна. Също спят и по корем.
Павла и аз благодаря за списъка! Ще си го изтегля, а кога ще чета, не се знае.
Никой не ми е вдигал температура без причина. И понякога, според болестта явно, на 37 са пърцал, друг път беснеят и над 38. Аз винаги съм много зле с 37, но ако устискам да се повиши, се чувствам по-добре с високата температура, това пък си го обяснявам с факта, че аз съм с по-ниска телесна температура по принцип и все пак 2 градуса са си 2 градуса.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Април 24, 2017, 00:28:28 am
То аз вдигам без причина. Всъщност си има причина- претопляне заради много дрехи, измерена Т веднага след игра или тренировка, аз вдигам малко и след нахранване.
Авалон, малко са преиграли в тези ясли. Нали затова в яслите са мед. сестри, за да могат да преценят дали има нещо.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Април 24, 2017, 10:25:45 am
Авалон, малко са преиграли в тези ясли. Нали затова в яслите са мед. сестри, за да могат да преценят дали има нещо.
Да, да, има нещо такова. Подозирам и защо, ама нейсе. По-назад коментирах друг случай с фалшива тревога и съответно наложителни отсъствия.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Април 24, 2017, 11:39:56 am
готово - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=52028.0
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: nimika в Април 24, 2017, 15:39:06 pm
за температурата споделям , че при всеки е различно ...
Големия вдигне ли температура , значи е болен - сериозно и , че ще сме за антибиотик -това показва опита ми .рядко вдига температура , но вдигне , знам ей така няма да мине .
За сметка на това приятелче на негова възраст  като по-малки  , вдигна температура от стрес и сърдене  - майка му бе го оставила при нас и като ревна за мама и вдигна температура , тя го взе и след малко нищо му нямаше ...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 25, 2017, 08:17:53 am
Моника изключително рядко вдига температура.И като има някаква знам, че нещо не е наред.Висока е вдигала броени пъти около 39,5 и тогава направо спирам да меря и я вкарвам в банята да си играе.Това действа най-бързо.

Измислихте ли къде ще почивате лятото?
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Април 25, 2017, 09:14:50 am
Още януари платихме за края на юни - Саут Бийч на Нестинарка. Много похвалиха анимацията от миналата година, дано е същата фирма. Щото и аз съм чиляк и искам за два часа на ден да се изпъна някъде и никой за нищо да не ме търси и занимава. Юли и август на балкан детенце и бабите ще са мобилизирани, мъжо спорадично (как дойде), а аз ще бъхтам  в жегите, само уикендите ще се спасявам при тях. Септември ще повторим морето, още обаче не сме решили къде. Планове,  да видим...
Рапорт даден  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Април 25, 2017, 14:13:09 pm
Колкото и странно да звучи на софиянци, ние ще ходим за малко до RIU Правец.  :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 26, 2017, 08:49:11 am
Ние, обмисляме море и планина.Планината ще е съботно неделна, на няколко пъти.Морето ще е за по-дълго, но за сега нищо не сме измислили.Моя мъж ми обяснява как има време.Ще го видим това време де ще иде накрая!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Април 26, 2017, 08:58:38 am
Маги, Мони вече е голяма, помислете си за една Гърция. Ще разделите пътя в софия една вечер на гости на сестра ти и след това беж на морето :) Нито ще ви излезе по-скъпо, нито е толкова далече, а съм сигурна, че няма да искате да си тръгнете. :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Април 26, 2017, 09:24:14 am
И аз съм за Гърция,но не съм измислила къде точно... Искам тишина, а не бг лудницата и навалицата...Представям си го в някаква къща или дори бунгало в къмпинг с пясъчен плаж :) ако някой има идея да я сподели :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 26, 2017, 09:26:43 am
Ох знаете ли от кога врънкам мое мъж за Гърция.Значи не харесвал Гърците и не ще.Ма чакай бе човек, аз няма да се влюбвам в тях, отивам на почивка.Не та не!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Април 26, 2017, 10:31:35 am
Ние, като фенове на Гърция, сме ходили на мнооооого места. Миналата година дойде ред и да вземе малкия /тогава на 1г и 8м/ и отидохме до Керамоти. Беше ни препоръчано специално като място с деца. Е, останахме възхитени: огромни плажове - 3 с шезлонги и чадъри, още повече плажове - без чадъри, много ситен пясък, плитка и топла вода, най-вече ЧИСТА, забавления за децата - влакчета, въртележки и т.н., невероятно вкусна и прясна храна, пътят е около 3 часа от София /т.е. за нас е по-близо, отколкото до нашето море/. За хора с деца, особено малки, препоръчвам с две ръце, даже тази година пак ще ходим там и в същия хотел. хотелите не са кой знае какво, но ние претендираме само да има климатик, топла вода и да измитат пясъка от стаите /това и получихме :)/. Ако ви стане скучно, от там тръгват фериботите за о.Тасос и може да се направи разходка до там. Тази година сме го планували и това. А, и почти всички говорят български  8O :lol: Иначе за Гърция и местата, които съм посетила, роман мога да напиша :) Алексч, по Халкидики е пълно с такива къщи и с къмпинги - които са хем в гора, хем почти на пясъка, с ток, вода, тоалетни, абе - грамотна работа.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Април 26, 2017, 11:25:31 am
Алекс, там всичко е къщички, бунгала, къмпинги и т.н. на пясъчния плаж :lol:
ол инклузивите им не струват много и не бих ги препоръчала на хора, които търсят описаното от теб.
От 10 г. поне едното ни море е гръцко и то точно в къщичка на плажа. Два пъти съм ходила там на ол инклузив, не е моето.
Маги, сигурна съм, че ако успееш поне веднъж да го замъкнеш там, след това няма да иска другаде да ходи :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 26, 2017, 11:28:54 am
Начи Стеф, борбата е безмилостна  :lol: Понеже три години ходим на море с нашите и сестра ми, му обяснявам дай да отидем в Гърция, сами, без никой.Не та не.Ама скоро ще узрее, щото му писна от акълии :) Нали знаете с роднини все някой ти дава наклон на шапката.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Април 26, 2017, 12:14:15 pm
Точно за Керамоти си мислим за септември. Непретенциозно място, чудно за малки деца.
За това, че е по-евтина Гърция от България не съм съгласна. За хора, които си пълнят багажниците с консерви и зарзават - може, но не сме от тях.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Април 26, 2017, 12:26:35 pm
На нас не ни излизапо-евтино, но не и по-скъпо, а не пълним багажника с консерви, не сме и на all inclusive, защото не сме фенове на този тип хранене. По-евтино ни беше спането в Гърция от офертите в България /когато търсихме/, храната в ресторант там си е както в ресторант в България на морето, с тази разлика, че рибата, октоподите и морските деликатеси са пресни, магазините са с почти идентични цени. Но говоря за Керамоти. На други места /като остров Скиатос/ - там е по-скъпо, отколкото в България. Това са нашите впечатления  :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Април 26, 2017, 12:28:24 pm
не съм казала по-евтино, а че няма да е по-скъпо, има разлика :wink:
и при нас разликата е основно в спането, защото там 4 човека спим за 40-60 евро, а тук трудно за такава цена, защото децата ми са големи и се такусват тук.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Април 26, 2017, 12:50:20 pm
Бонболини, аз пък останах с впечатление, че на островите точно включително и Скиатос е  по-евтино отколкото на континентална Гърция след миналата година за храна говоря не за спане, спахме си на яхтата :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Април 26, 2017, 13:34:44 pm
Хахах, нещо не съм разбрала  :oops: Иначе храната, купена от магазини, е като в България, За Скиатос, спането ни беше по-скъпо (от другите пъти, когато сме били в Гърция), а и смятам дългия път до Волос, после и таксите за ферибота (ние бяхме с колата) и т.н.
Абе човек може да си намери всичко и на поносими цени, само да се разтърси.
Но, както Стеф е писала, спането със сигурност досега ни е излизало по-евтино в Гърция, отколкото в България.
Лек ден, момичета.
PS. Не, че да развалям хубавото настроение тук, но вече две приятелки се оплакаха от вируса, който удря в крачетата на децата им. Страшно било  8O
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 26, 2017, 13:39:59 pm
Какъв е този нов вирус?Аз не съм чувала за него.То нов, стар, всичко се върти.Почнете ли ясла става мазало.Но с всяка година положението се подобрява.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Април 26, 2017, 13:45:40 pm
Маги, днес сутринта прочетох във Facebook за този уж "нов" вирус, но си помислих, че е пак преувеличено и т.н. Но си говорих с две приятелки и едната каза, че момиченцето й от два дни се оплаква от болка в краката /тя е на около 4г/. Ходили на лекар - нищо не й открили, кръвни изследвания - нрмални, предписали нещо /не запомних какво/ и след 3 дни се оправила, в смисъл, че си отшумяло  8O. Другата ми разправи същото, но нейното дете е по-малко и каза, че не искало да върви въобще и било плакало повече от преди. Едното ходи на ясла, другото - не  :?
В този линк прочетох първо:
 https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Opasen-i-nepoznat-nov-virus-povalya-decata-paralizira-gi-vnezapno-719459  (https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Opasen-i-nepoznat-nov-virus-povalya-decata-paralizira-gi-vnezapno-719459).
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Април 26, 2017, 15:48:46 pm
не съм казала по-евтино, а че няма да е по-скъпо, има разлика :wink:
и при нас разликата е основно в спането, защото там 4 човека спим за 40-60 евро, а тук трудно за такава цена, защото децата ми са големи и се такусват тук.
Добре де, все тая, и равна да е
все за икономическата изгода и  пак не съм съгласна. Не да се заяждам, просто лично мнение.  Особено с малки деца, които тук са безплатно или на  30-50℅ за малко по големките. Пък и с големи, изключвайки инклузива, сметките по техните ресторанти не се равняват с нашите ... ама си струва кефа на прясната средиземноморска риба де  :lol:
 
Сутринта Нора ми показваше коляното, че я боли и я мазах с мехлем,  ама то ожулено и синьо, дано е това. Не знам вече с тези вируси кое е лъжа и кое истина. От това, което прочетох , няколкото "статии", не до там надеждни източници за мен се базират основно на изказването на една майка от еди каква си група .. дословно. А баш лекарите нищо конкретно не прочетох от тях.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: jasmin_veni в Април 26, 2017, 17:52:47 pm
След последния вирус на морето дето ни скъси живота, ходихме в Гърция, където е доста по-чисто.
Маги, обърни го на ентеровируси и заплахи, че той ще чисти повръщано и каквото излезе от задния изход :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Април 27, 2017, 09:06:26 am
авалон, и аз не се заяждам, опазил ме господ :lol: :lol:
да оставим икономическата изгода, това да ти кажа ми е един от последните кахъри точно за морската ни почивка. Споделих го, защото така тръгна темата. За мен там е важно, че водата е топла, плитка, няма вълни, няма хора на плажа, защото ние ходим само в малки къщохотелчета и обикновено сме 3-4 семейства на плажчето пред къщата. Децата ми са абсолютни жаби, влизат в 9 сутринта и към 7 вечерта ако успея да ги изкарам е добре :) И дори докато бяха на 2-3-4 г. не ми се е налагало да им седя до задниците, а спокойно им хвърлях по едно око от сенчестото шезлонгче. Другото са именно ентеровирусите от които наистина много се плаша, защото едно обезводняване при малката можеше да е фатално за бъбреците й да кажем, въпреки че никога не са хващали, а сме почивали с тях 3-4 пъти и на нашето море. Но нямам познати които в последните години да не са си дошли страдайки от почивката още 2-3 дни. :?
Просто това е моят начин за пълноценна почивка, а и на останалата част от семейство най-вече, защото на мен не ми най-любимо, мога и без него. Никога не е излишно още едно мнение. Иначе ако отидеш на ол инклузив в гърция разлика с нашата албена няма много да усетиш, предполагам. Затова казвам, че разликата е в другия вид летуване там.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 27, 2017, 09:18:37 am
Една от причините да ходим на Градина е именно спокойствието.Ние там ходим на море тук в България.Спим в Черноморец, което си е малко село, но ходим на плаж на Градина.Мен не ме бърка, че сме с колата.Но там при караваните е тишина и спокойствие.Плажа е чист, водата поне там е прозрачна и чиста.Да духа, ако хванете сезона с ветровете е доста ветровито, но тогава мърдаме към Каваци.На Златна рибка, то е до Градина плажа е плитък, на самата Градина е по-дълбок.Аз и на север обичам да ходя.Но за сега и за там срещам отпор.Да ви кажа преди много се пенех къде и как ще ходим и много държах да стане на моето.Сега просто гледам да отидем на почивка и да ми е спокойно.Искам да избягам поне за 5 дни от проблемите ни и това е начина.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Април 27, 2017, 09:40:21 am
Стефи, въобще не коментирам къде е по-хубаво  :D
Преди не ми е било дерт къде ще отидем. Важното беше да има море, по възможност скали и добра компания. Сега скалите ми се налага  да ги забравя за дълго, компанията също се промени. 
Маги, плажа на Черноморец, по точно бившия къмпинг Черноморец ми беше от любимите, но не е много подходящ за малки деца, а и го застроиха,.., въобще почти всичко опропастиха.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: beata в Април 27, 2017, 13:14:30 pm
Като сте подхванали темата за почивката, да кажа и аз две думи :). Досега предпочитах all inclusive, защото хич не ми се занимаваше да мисля къде, как и какво да ядем с две малки деца. Другото важно за морето беше и все още е плажът и водата да са чисти, да е плитко и по възможност наблизо. Най-хубаво ни се получи на Златна рибка - идеален плаж.
За Гърция все още водещо е колко се пътува. Предпочитам да сме с кола, къмпингите не са ми вариант, така че е добре да има къде да се хапне. А при предишното ни пътуване се оказа важно и да има аптека (слава Богу лекар не ни дотрябва).

Досега на нашето море не сме закачили ентеровируси. А толкова пясък изядоха... Не са и ваксинирани. Затова пък сега по Великден си имахме подобни проблеми. Бяхме на планина. Но май не беше вирус, само Ани пострада и бързо се оправи.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Април 27, 2017, 20:14:16 pm
Ох знаете ли от кога врънкам мое мъж за Гърция.Значи не харесвал Гърците и не ще.Ма чакай бе човек, аз няма да се влюбвам в тях, отивам на почивка.Не та не!
Да не са си плюли в устата с моя  :lol:
Няма такова убеждаване за Гърция и не ще и не ще... Шефовете му са гърци. Много пъти е бил в командировка там и не иска и не иска  :lol:

Плаша го с ентеровирусите на нашето море и като че ли малко се замисли за тази година, но още нямаме финално решение.
Ние си изкарахме много хубаво на нашето море миналия септември на Аркутино. Страхотен плаж и хотелът не е лош. И аз, и мъжът ми не харесваме по принцип море и плажове. Винаги сме ходили на почивки, на които се обикаля, а не се стои на едно място. С появата на Дани обаче ни се налага да ходим и на море  :lol:

Какъв е този вирус с краката? Моето дете нали все го болят... Така и не се установи причината. Но сега е по-добре отколкото зимата.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Април 27, 2017, 20:46:40 pm
Айде, честито.  Нашият е пак болен-темрература и хрипове. Утре ще прецени докторът дали да му изпише поредния антибиотик 😣😣😣😣😣😣 Изкара толкова малко на яслата, явно по-рано ще го давам на нашите, а така ми е хубаво с него... Ще ми е много мъчно, но поне да е здрав... 😣😣😣
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Април 27, 2017, 22:14:45 pm
Маги, Смайлс, работила съм с гърци 5 години в България. Много са готини (поне част от тях) за компания, за пийване и хапване. За шефове - зависи от шефа, но като цяло заплатите са ниски. Нооо когато отидохме на почивка в Гърция - ами, много са внимателни и с памук ти вадят душата, чак с кеф си даваш парите. Харесва ми, ще ходим пак, но не знам кога.
Тази година съм запазила една къща в Синеморец. Една позната на майка ми я дава под наем. Че пък моят мъж е алергичен към големи хотели с много хора. Всеки мъж с номера си.  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Април 28, 2017, 00:18:31 am
Блу и моя е като твоя :lol: напоследък му казвам, че заприличва на "сърдито старче" :lol:
Бонболини и на мен да ми е честито...В понеделник го пуснах от днес си е в къщи за сега без бронхоспазъм със задна хрема и се "дави" от секрети...Оммм, сили нямам вече да го гледам как се мъчи и да не спя и аз, а най-лошото е, че след това седене в къщи като го пусна на ясла се скъсва от рев и не яде по цял ден там и вода дори не пие... бойкот от всякъде...Не знам как ще се оправим и как ще свикне с яслата...Ей, много трудни за гледане тия момчета...Офф, оплаках ви се...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: jasmin_veni в Април 28, 2017, 03:34:05 am
Ние пък обратно. Преди предпочитахме семейни къщи и тихи, малки хотели, сега предпочитаме ол инкузив :lol: Искам яденето да ми е осигурено, до четирибуквието, да има лекар в комплекса, аниматори и детски клуб. В Гърция това ми хареса, след вечеря му правиш една разходна по плажа, омокряш се хубаво и отиваш на програма, а децата подскачат на детска дискотека :lol:

Обаче с този ми начин за малко да остана без пръсти в Куба. Пак същата програма, моят мъж ме предупреди, че вечер излизат раците, ама големите, аз не та не. И така на една нощна разходка ми се стори, че чувам щипки, ахам да скоча и бааам големият пръст в някакъв камък. чааак на следващата сутрин ги видях тия раци, някои бяха с размерите на купички за супа. Много са забавни как се ежат за бой и щракат с щипки, им да не си им на пътя.
Иначе дори в Куба цялата галимация с отиването на плаж ми е убийствена, уж само по кърпа за нас и накрая пак натоварени като магарета.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Април 28, 2017, 09:01:08 am
И моя мъж не обича големи и шумни места.Това да има много хора на плажа все едно го водя на заколение.Блу, я дай на ЛС малко информация за тая къща в Синеморец, че ме заинтересува.
Аз искам да ми е осигурено някакво ядене, заради Мерал.Моника е лесна, колкото и да е странно, но той може да прилича на глист, но е като Стефка яде много и не му се лепи!И като огладнее става зъл и с него не се приказва.Та трябва да има закуска, обед и вечеря.Моника е лесна, сутрин ще и взема нещо, на обяд една супа и стига, после плод и вечеря.Тя не е от най-ящните към момента.

За болестите щях да пиша и забравих.

Миналата година при пускането на Моника на ясла бяхме точно като вас.Много често задна хрема да не кажа всяка седмица.Седеше точно по три дни на ясла и започваше, хрема, кашлица и пристъпи.Инхалации правех нон стоп с физиологичен, взех Назита унгвентум гел за носа, обръща напред хремата и минава по-бързо, ако се зачерви гърлото правех компрес с извара, знам че звучи налудничево, ама тоя компрес много ни е помагал.Постоянно дърпане на сопола и мноого разходки навън.Това беше нещото което ни помогна много.Тази година сме имали само 2 пристъпа, сравнение с миналата направо не мога да повярвам.Първата година на ясла/градина просто е най-тежката преживях го и сега като Блу мога да нареждам, ще ми не и това.Но детето трябва да си го преболедува това изглежда.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Април 29, 2017, 00:46:42 am
Моят мъж си е типичното едно дете, вглъбено в себе си и своя свят. И до днес така.
Маги, ще ти пиша за къщата. Но няма подсигурена никаква храна. Просто е голяма и хубава, обзаведена, но толкова. Ще ядем по заведенията.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Април 30, 2017, 21:16:24 pm
И като огладнее става зъл и с него не се приказва.Та трябва да има закуска, обед и вечеря.
Абе Маги, ти сигурна ли си, че не пишеш за моя мъж  :lol:

Дани от февруари до сега се скъса да боледува. Тъкмо си мислех, че е вече по-добре.... НО...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Май 01, 2017, 09:10:46 am
При нас положението много се влоши за 2 дни и пускаме кръвни изследвания и т.н. Оказа се бактериална инфекция и е на 2 антибиотика от вчера-Клацид и Панцеф. Милият само скимтеше, гушкяше се, искаше само да спи, тази температура го омаломощи тотално. Днес , Слава на Бога, е много по-добре, играе, яде. Въпреки всичко, решихме да не го пускаме на ясла, мама ще идва да го гледа тази седмица , а в събота ги караме на село.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 05, 2017, 09:05:37 am
Бонболини, как сте?

Момичета, изпокрихте се! Моника расте и дивее.Дойде веднъж с мен на танци, аз ходя на народни танци, и направо едва я удържах да ме изчака.Голямо тичане из залата беше и подскачане.Кара баланса много добре и и взехме такова с помощни.Аз не бях много За, ама айде.Кара го вечер, още и е трудно да направи връзката крака, въртене на педали, ама ще свикне надявам се.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Май 05, 2017, 09:37:54 am
Здравейте :)
Бонболини, как е малкия?
Аз тази седмица оставих Алек при свеки на село, защото покашля още и нямаше да го пускам на ясла и да поседи на въздух....утре ще ходим и ние натам да си го приберем.
Маги, браво на Моника :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 05, 2017, 11:03:06 am
Привет от нас  :D
Тук сме и даже няма да пътуваме почивните дни. Дано между дъждеца, дето го дават, да има и малко слънчице за външни занимания.

Ние, да ви кажа, за пореден път ще сменяме градината (т.е. за втори). То беше планирано, защото сегашната няма двор и не ги извеждат навън, а и вече му е бебешка (децата там са основно от 1 до 3 г., сборна група са). Мислех обаче да стискаме зъби до септември (ако го приемат на държавна, класирането е съвсем скоро). Няма да можем обаче. Започна да ходи с голямо нежелание. Сутрин мъжът ми го убеждава по час, час и половина докато излезнат за градина. Не иска и не иска. Преди ходеше с желание. Не знам какво е станало. Питаме го, но нищо не казва. Първо беше, защото любимата му леличка се разболя дългосрочно и вече я няма. После уж свикна пак и сега отново не иска. Та сега съм набелязала една, но и там чак от началото на юли ще може да започне. Дано поне си струва чакането.

И аз обмислям една седмица през юни да го пусна при свекърите САМ... За пръв път ще му е да се отделя от мен и баща си едновременно. Дано го приеме нормално.

Бонболини, дано е добре вече малчо!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Май 05, 2017, 11:55:11 am
Здравейте,
Много благодаря, че ни мислите  :D Ние сме много, много добре вече. Мама като дойде в неделя да го гледа тази седмица направо се уплаши, после ревна като видя какъв е вял, отпуснат и т.н. После аз ревах /но при мен беше по-скоро от яд на яслата, на вирусите и бактериите и т.н./ Утре ще ги караме на село, засега ще си поседи около месец, но аз ще си пусна седмица отпуск, за да си го видя... Отсега ми липсва  :(
Смайли, ние сме на държавна градина, обаче не ги изкарват. Когато ходя да го прибирам, виждам, че по-големите са навън на прекрасния двор. Питах защо не извеждат останалите деца от групата на малкия /в 17,30 са останали около 5-6 деца  8O/ и отговорът беше, че как ще се грижат за "толкова" малки деца навън  8O. Дано се класирате или си намерите най-подходящата ясла и Дани да се чувства добре в нея.
Маги, и ние купихме такова колело, кара го със зор, струва ми се малък още за него, ама се бута на него  :D Браво, че ви е танцувално момичето  :D
Алексче, на село е най-добре  :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 05, 2017, 12:04:34 pm
Усмивки, Моника също вече не иска на ясла.Ти говориш точно за ясла групите са от 1-3 години и са заедно.Но при нас нямаме начин, всички градини започват от септември с новите деца.Записах я в желаната градина миналата седмица и септември с песен сме там.Няма как.

Бонболини, радвам се че е добре малкия.Голям е зор с тия болести.За балансиращото Моника го подкара по-интензивно миналото лято покрай големите.Сега е много добра и пак гледайки тях иска и другото колело да кара.Ще се научи, сигурна съм.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 05, 2017, 13:46:19 pm
Bonbolini, на село ще му се отрази много хубаво. По-хубав въздух и игра на двора по цял ден  :P

Да, чувала съм, че и държавните ясли не ги изкарват навън... Нямам думи. И всички тези неща, които гърмят по медиите напоследък :x Аз затова не съм и сигурна вече, че искам да го записвам на държавна. Сега кандидатстваме за трети път (първите две години не беше приет) и за пръв път има по-голям шанс. Преди наистина много държах да е в държавна, въпреки че имаме възможност и за частна. Исках да не е сред деца на "заможни" родители, защото си ги представям едни разглезени и материално ориентирани  :lol: Освен това повечето частни имат по-лоша база откъм двор например. Но сега, ако тази, която сме харесали, се окаже сполучлива, няма да си играя да го местя в държавна. Ще си остане там, стига все така да имаме възможност да плащаме.

Браво на вас за колелетата  :P
Дани нали все ви разправям, че не е много деен физически, но напоследък има огромен напредък (буквално от 2-3 седмици се промени) - тича, катери се, кара си по много по-дълго тротинетката, и чат пат балансиращото колело. Не мога да го позная. Тези 3 години много преломни се оказаха за него.

А колелото с помощни не е ли стъпка назад спрямо балансиращото колело. Не трябва ли от балансиращо направо на колело с педали без помощни да минат? Не че съм много наясно.

Маги, дано градината от септември й хареса много повече на Мони!

ПП. Ако имате да купувате детски подаръци, да знаете че днес има луд петък в Хиполенд (-25%). В обедната почивка отметнах 3 подаръка за 3-ма малки празнуващи този месец  :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 05, 2017, 13:53:36 pm
Реално и аз така мислех за колелото с помощни, обаче на децата дето са карали баланс колело им е трудно(поне на Моника) да направи връзката въртя педали-колелото се движи.И сега я уча да върти бързи и силно педалите и да не спира по средата, да не сваля крака да спира с тях като при баланса, защото може да и пострада крачето така от педала.Та не знам напред/назад на къде е тая стъпка.

В нашата ясла ги извеждат.последната седмица я взимам от двора.Извеждат цялата група, няма значение от възраст.Аз съм доволна от яслата тук и второ да имам пак там ще я запиша.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 05, 2017, 14:06:27 pm
Да, да, тя е малка за само с педали колело или поне така си мисля. В нашия квартал гледам, че най-малките деца, които карат колело без помощни са на почти 4 години вече.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Май 05, 2017, 22:49:14 pm
Маги, малка е още Моника. София преди няма и месец започна да кара колело. Преди това само това без педали и тротинетка. Помощни не сме слагали изобщо.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 06, 2017, 15:56:16 pm
Блу, знам аз че е малка, ама моя мъж има мераци някакви.Та съм го оставила той да се занимава.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Май 06, 2017, 20:47:12 pm
Той по-амбициозен и от немските бащи.  :lol: Какъв е зорът? Ако не е сега, ще е другото лято.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 06, 2017, 21:46:55 pm
При нас е обратно. Аз съм "бръжката". Все ми се иска да стават бързо нещата. Вече може да завива с тротинетката (много трудно му беше да разбере, че става с накланяне на кормилото, а не със завъртане). Днес учихме спирачката  :lol:

Да са здравички само  :P

Ей не съм ви се похвалила, че миналите почивни дни го оставихме за пръв път на детски кът в МОЛ-а и пазарувахме без форсиране.
Утре пак така ще направим, че имаме още да пазаруваме. Лошото е само, че като го оставим в 10 ч. и няма нито едно дете, а в 11 като го вземаме вече беше пълно... Много мразя навалици :(
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 09, 2017, 09:01:06 am
Усмивки, дано сте успели да напазарувате пак така.Аз Моника я водя изключително рядко на подобни места- детски центрове.Все ми се разболява след 3 дни, като часовник е.За сега все още пазаруваме с нея, макар че онзи ден ми идеше да я изкарам от магазина и не знам какво да направя.Такова представление спретна, че ми стана лошо.И не ми пука за това, че се хвърля по земята или вика в магазина, ами как нарочно минава покрай стъклените шишета и аха да ги събори всичките.Та така, и аз да се оплача.

Я кажете как е детския кът на Икеа?Гледат ли ги?Колко време може да седят?Че ще ходим до Икеа идната събота и трябва да я оставим там, с нея в магазина ще е АД!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 09, 2017, 11:40:19 am
Маги, не сме го оставяли в ИКЕА, но от приятели знам, че е ОК (нямало вътре много играчки, което е странно, че не са си сложили от техните играчки). Май основно рисуват.
Гледат ги. Едва ли има ограничение за времето.

Ние успяхме дори на два мола да отидем, оставяйки Дани в детските кътове, но успяхме да купим най-накрая каквото търсехме, че то голямо издирване падна на едно яке с хиляди изисквания към него от страна на мъжа ми  :lol: (който по принцип мрази да пазарува, но много държи да му е функционално и нещата се подновяват на около 10 години веднъж  :lol:).

Дани и с баланс колелото напредна тези дни. Вече сме оборудвани и с каска  8)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Nedda в Май 09, 2017, 12:26:36 pm
Маги, в Икеа съм  оставяла Константин 1-2 пъти, преди доста време, но е бил по-големичък от Моника. Заварвах го да гледа телевизия...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 09, 2017, 14:57:15 pm
Значи да и измисля друго занимание.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: nimika в Май 10, 2017, 12:08:01 pm
А колелото с помощни не е ли стъпка назад спрямо балансиращото колело. Не трябва ли от балансиращо направо на колело с педали без помощни да минат? Не че съм много наясно.
Категорично  да . По -добре изчакайте детето да се научи да върти педалите   и да се мята направо от балансьора на колело без помощни . Калоян пазеше баланс перфектно , но някак си не знаеше как да върти педалите -буташе назад и контрата   . Изчакахме  да си кара балансьора  до  -в един момент завъртя педалите и направо си тръгна без помощни  . Колелото беше по -малко и с максимално свалена седалка - първите пъти  правеше  това , което Маги описва-  комбинирано- включваше и краката  по земята   , постепенно свикна и баща му повдигна седалката и кормилото .
Та не им слагайте помощни - изчакайте  , иначе ще трябва да ги подпирате и тичате с  тях залепени за колелото .
При нас на дневен ред идват ролери и скейтборд . ЗА ролерите още  не знам какъв модел да вземаме  .
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 12, 2017, 14:25:05 pm
Пак замря темата  8)

Момичета, дайде идея как да събудя желание у Дани да се съблича/облича, събува/обува ....
Грам не иска дори да опита.
От юли тръгва на нова градина и искам да е малко по-самостотелен в тези отношения.
Все ми казва: "Не, ти, ти, аз съм малък". И ако настоявам дори само да опита да си дръпне гащите надолу, ми вика: "Не мога бе".
Или просто трябва да чакам да му дойде ищаха ....
Генералният проблем съм ви го казвала, че дори и на мен не ми дава да го обличам и е едно убеждаване. Макар че има напредък тази седмица. Скъсихме времето за убеждаване...  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 12, 2017, 14:30:36 pm
Да, и аз гледам никак не пишете.

Усмивки
, всичко е до дете.Моника е на опаки, не дава аз да я обличам събличам, може да ме помоли да и помогна, но само ако се заклещи.Това дойде от яслата, там ги адмирират да се справят сами. При нас разковничето е, да и кажа, че и помагам, а не дай да те съблека.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 12, 2017, 15:00:34 pm
Май повечето деца са като Мони. Искат сами. Нашият е готованчо  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Май 12, 2017, 15:26:51 pm
Смайли, и нашият върви готованчо. Предпочита да го обличаме/събличаме ние. Въпреки, че не обича като цяло този процес, но докато се размрънка, и  ние сме го облекли/съблекли.
Иначе малчо е много добре при баба и дядо на село - здрав, със страхотен апетит, с часове навън и с разрешение да копае навсякъде, да носи камъчета, пръчки и други подобни момчешки радости. Дори са го повозили на пожарната - ревал после като трябвало да го свалят от нея  :lol:
Поздрави и здраве  :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 12, 2017, 15:59:10 pm
Страхотно, Бонболини.
По повод на пожарната да ви препоръчам ето тази поредица енциклопедии за най-малките на издателство Фют.
На Дани са му любими тези двете:
Автомобили, камиони
 (http://www.booktrading.bg/%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F,%20%D0%B7%D0%B0,%20%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5,%20%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8,%20%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8,%20%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F,%20%D0%B7%D0%B0,%20%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5,%20%D1%84%D1%8E%D1%82,%203800083819318)Безопасното движение (https://www.book.store.bg/p166781/enciklopedia-za-naj-malkite-bezopasnoto-dvizhenie-peter-nilender.html)
Но има много други, на най-различни теми: "Защо се разболяваме", "Цветовете", "Днес, утре, сега, веднага" и т.н.
Имат вдигащи се капачета и са му много интересни. Боклуджийският камион например се отваря и се вижда вътре боклука (точно на тази картинка, не, но се вдига друго капаче).
(https://www.book.store.bg/prdfile/fls/184946/315251/enciklopedia-za-naj-malkite-avtomobili-kamioni-oshte-snimki-na-tazi-kniga.jpg)
Стилът е малко скучен и преводът е малко странен на места, но въпреки това Дани обича да му ги чета.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 12, 2017, 16:07:54 pm
О да, страхотни са тия книжки.ние имаме май 6.като най-впечатлена е от книгата за самолетите.Май я знае на изуст.Аз не чета едно към едни, интерпретирам, защото има думи, който те надали ще разберат.Но истината е, че поредицата е много хубава.

Бонболини
, браво на детето, ще върти баба и дядо на малкия си пръст.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 12, 2017, 16:15:42 pm
Даже не толкова, че няма да разберат думите, ами по начина, по който са преведени, не се използват в българския език или поне аз не съм ги чувала  :D Кой казва на камиона за боклук "боклувоз" например  8O Правилна дума сама по себе си, но неизползваема....
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 12, 2017, 16:24:51 pm
Аз в книжката за времето се затрудних как да и обясня, защо вали дъжд.Водните пари се издигат и сгъстяват?!Сериозно?Тя е на 3 не е в училище и не знае агрегатните състояния на водата.Но обясних де!Най-интересни са капачетата и какво има отдолу.Книжката за разболяването ни беше полезна в началото като се разболяваше и трябваше да пие сиропи.Плаша я с биене на инжекция за сега  :oops: като не слуша.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Май 12, 2017, 18:27:40 pm
Я виж ти, задължително ще му взема. Той много обича книжки , особено с камиони, трактори и "боклувози"  :D Много добра идея ! Благодаря, момичета
 
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Май 13, 2017, 17:19:26 pm
Маги, не плаши детето с инжекции, че не дай Боже ви се наложи да ви се правят...а и да ви кажа като пораснат слагането на ваксини става изпитание, защото са големи, разбират и ги е страх от болката от убождането...
Смайл, Алек се събува само сам не проявява интерес сам да се облича, а и аз не го карам инак съвсем спокойно може да си вдигне гащите и панталона ама с блузата​ му е трудно...
Бонболини браво на малчо :)
Не ми стига времето напоследък и за това не пиша, бях сама тая седмица с двете деца, отделно пиша курсови работи по всичките 5 предмета на които ще имам и изпити юни, изтеглят ни единия изпит по другата седмица и е веселба просто....Алек за сега е здрав, но продължава да отказва да се храни в яслата...водя го закусил, на обяд яде само хляб, следобед нищо...и изяжда света като го взема...не знам какво е това чудо...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Май 15, 2017, 11:57:57 am
Получавате ли известия от темата? На мен отдавна ми липсват и влизането ми се усложнява  :(

Смайли, мисля, че има "Влакове" от тази поредица  :P
ПП Всъщност не е от тази. Намерих я сега. https://www.book.store.bg/p28083/opoznaj-sveta-vlakove.html

Не смея да се похваля. Почти са здрави от месец. Почти, защото двете по ред ми направиха неприятни алергични реакции. Сега не слагам една камара неща в храната и съвсем не знам какво да готвя. Иначе имам две прохождащи човечета и е доста забавно  :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: beata в Май 15, 2017, 16:49:33 pm
Смайли, според мен желанието за обличане ще му дойде самО на Дани. Най-вече чрез гледане от другите деца, от по-големите батковци или по някаква неочаквана причина. И аз се опитвах да стимулирам Пепи да бъде по-самостоятелен, но той продължава да се разсейва и да разчита все още доста на мен. Докато Ани е на принципа "аз сама" и дори ми се сърди, ако й помагам. В яслата ги насърчават да се обличат и обуват сами, но явно някои прихващат по-бавно :).

Пепи ми направи друг номер. Започна да се напишква. Съвсем съзнателно, струва ми се. Не в леглото, а през деня. Просто нито казва, нито сам отива да пишка, когато сме у дома. Един път дори се напишкал и в яслата. Мислех, че вече сме минали по този път. Така и не разбрах защо започна. Дали защото му се скарахме за нещо, дали нещо го стресна, дали напук... Говорихме, повтаряхме, обяснявахме и сега мисля, че вече се разбрахме. Имаше и по-емоционални реакции от двете страни в началото, защото съм сигурна, че разбира какво прави. Изглежда с напишкването изразява някакъв свой протест, а се опитва и да се докаже по странен начин. Карам му се или обяснявам с по-строг тон, а той след първоначалната нацупена физионимия започва да ми се подхилва. Напоследък е започнал да се представя като Хитър Петър  :lol:. Нищо чудно  :).

Тези книжки на издателство Фют и на нас са ни любими. Покрай тях доста неща научиха. Малко пострадаха капачетата от много бързане да надникнат отдолу, но вече са по-внимателни. Книжката със самолетите все ми убягва, но камиона за боклук го имаме. Тази със строителните машини им я подарих в болницата и така успявах доста време да ги държа мирни. При нас заплашването с инжекции си дойде от само себе си, просто и двамата знаят как е  :(. Но го използвам само като обяснявам защо е добре да сме здрави  :).

Алекс, явно малкият още свиква с яслата. Имам едно познато момиченце на нашата възраст, което кара по цял ден на една филия хляб в яслата, отказва да яде друго. Дано момчето ти да свикне по-бързо. Моите шушки пък твърдят, че всичко си изяждат там, а моите манджи нещо не ги ядат, все на сухоежбини налитат. Не мисля, че е от манджите ми (нескромтно казано :)).

Дано да са здрави всички дечица! И ние дълго се закрепихме без сериозни проблеми и се надявам все така да е. М-и, голяма веселба ще да е около теб с прохождощите моми  :D. Предполагам баткото помага малко. За храненето май ще трябва да поровиш в интернет за рецепти. Може да се посъветваш и с подходящ специалист.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 16, 2017, 08:47:53 am
Алекс, много деца отказват да ядат в яслата.Мен директорката ме предупреди още като я записвах, но Моника като е гладна не може да живее та бях сигурна, че няма да има такъв проблем.При нея беше друг вид стачката от яслата.

За инжекцията я заплашвам само като трябва да се облече или обуе или да пие дадено лекарство.Защото пораства и просто почва да прави маймунджолъци, а аз имам праг на търпимост на лиготиите и. Иначе с личната са приятелки, казва и д-р Цветкова и ходи при нея с удоволствие.

Ние бяхме малко по София и я оставихме да се гледа с леля и братовчедите.Било е интересно и за двете страни.Опитала се е да си покаже всички чалъми ама не и се е получило.

М-и при вас е веселба. Известията са спрени отдавна, още като оправяхме форума.Имаше много голяма хакерска атака и се наложи да ги спрем.Не знам дали ще могат пак да се пуснат.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Май 16, 2017, 15:16:33 pm
Здравейте, ние 6-ти ден сме на ясла на половин ден. Имаши рев 4-я и 5-я ден, но днес сме о.к. Ядем горе долу там. Дояждаме вкъщи. Но не искаме да пием вода в яслата и това ме притеснява. :-(
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Май 16, 2017, 23:57:44 pm
Маги, бяха ми се появили и мислих, че ще останат.
Кати, как им предлагате вода там? Нещо различно ли е?
Моите са големи жаби, смучат вода и я пускат да изтича по тях. Днес ми събориха тубата и за минута наводниха бокса  :lol: Динамично е при нас, но баткото като е на градина направо съм в почивка  :lol: има вероятност за голяма лятна ваканция и май ще звъня, да се карам с тях  :lol:
С храненето се справям, но консултация със алерголог смятам да направя за повече информация и успокоение за себе си.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Май 17, 2017, 22:08:37 pm
Кати, моля те говори в единствено число за дъщеря си, защото хората се объркват ч, че сеава дума за близнаци 😉 Надявам се, че не се отъждествяваш с нея, че да говориш в множествено число.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Май 17, 2017, 22:47:52 pm
Хахаха почудих се и реших, че съм забравила, то и аватара подвеждащ  :lol:

Благодарности за известията! Който и да се е погрижил за мен е добър човек. Ще го черпя една студена бира  :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 18, 2017, 08:24:46 am
Кати, всяко дете стачкува по някакъв начин като започне на ясла.В началото след като вземех Моника от ясла носех шише с вода и мъфин или кекс за хапване.Беше като озверяла.Това продължи около месец и край, като с магическа пръчка.

Имам въпрос.Вашите деца пият ли вечер мляко от шише?Моника беше спряла да пие(кисело мляко с бисквита и вода и давах аз), но от известно време се тръшка реве и и дадох пак.От тук започна да се напикава нощем и въобще голям регрес.Не мога да преценя нещо преживява ли, какъв и е проблема.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Май 18, 2017, 09:26:26 am
Моята пък периодично си влиза в някакви стачки, нищо , че не е в началото и не е имала проблеми с адаптации. И всеки път си мисля, че е изчерпала репертоара, ама не.
Маги, все още давам вечер, много малко. Нора без шишето не заспива. Но от месец  само го прегръща без да пие. Точно снощи се кандърдисвахме и пак не успях. Вече ще й давам само боядисана от АМ топла вода. Сутрин още преди да си е отворила очите  и "млякУ"  и пак давам едно 50тина мл. от които я изпие половината, я не.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Май 18, 2017, 13:12:14 pm
Вече сме по-добре с пиенето на вода. Аз я изпращам с шишето й. Така искат от яслата. Малко мрънка сутрин, но не е чак такава драма.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: beata в Май 18, 2017, 15:31:18 pm
И в нашата ясла в началото си носехме шишетата - надписани, но в един момент директорката прекрати тази практика. Моите вече са големи и могат да пият от чаша, но имам сериозно подозрение, че никак не пият вода там. Не се сещат да си поискат, а едва ли някой ще ги пита. Затова вечер изпиват повече вода, а като цяло ми се струва, че изпиват малко за деня.

Маги, нямам конкретен опит с пиенето на мляко преди лягане, но киселото мляко има диуретичен ефект :). Аз затова избягвам да им давам кисело мляко късно вечер, въпреки че много обичат.

Знам, че не е за тази тема, ама ми направи добро впечатление новината за неограничения брой опити ин витро. Дано не се изкриви по някакъв начин хубавата идея.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 18, 2017, 15:52:37 pm
Ние никога не сме носили шишета.Не е позволено тук.Само биберони се внасят.Моника се научи да пие там от чаша и си иска.В началото не, но сега вече ходи и иска вода.

За ин витрото не е неограничен, а са 4 броя до колкото чета.Ама то трябва да си поне факир, за да разбереш какво има в предвид премиера.И сега излезе и го изплю това, а реално нищо не е направено.Трябва нормативни промени да се правят най-малкото.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: beata в Май 18, 2017, 16:01:53 pm
Хехехе, това им е номерът на политиците - да представят пожеланията за факти. От репортажа по ТВ вчера останах с впечатлението, че правителството предвижда опитите да са неограничен брой, но зависи от конкретния репродуктивен проблем и е по преценка на лекаря. Разбира се, всичко е още "ще" и предстои да променят правилника за работа на Фонда, а и не само него. Дано да не си останат само с добрите пред-следизборни намерения.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Май 20, 2017, 09:30:25 am
Ние също можем да пием от чашка, но от яслята казаха шише и аз нося шише.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 20, 2017, 10:18:41 am
Здравейте  :P

Ние си направихме големи планове за днес - първо театър, после зоологическа градина, но уви, събуди се в 6.15 ч с повръщане. Засега не е повторил и дори хапна малко и пи сок от бъз, та дано само с това се приключи.

В яслата Дани първо ходеше с негово шише със сламка, но после го научиха с чашка и вече не носихме шише.

Маги, Дани отдавна не пие мляко. На 2 г. му го спряхме заради зъбите и оттогава не е пил. Той не пие също нито прясно мляко, нито айрян. Кара на билкови чайчета с мед и му купуваме от соковете на Хармоника, които се разреждат с вода (черен бъз, бял бъз, рози). Навън пие и от обикновените сокове. За съжаление пие съвсем малко вода. Основно вечер като си легне. Когато му се припишка вечер се буди и си казва.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 20, 2017, 13:41:00 pm
Ох Усмивки, колко се мъча да я науча да пие чай, не е истина.Аз зимата пия, вижда ме и пак върти глава.Иначе и сок от бял бъз имаме домашен и от малини, не го иска и това е.Ако ще е нещо за пиене е мляко(всякакво), вода или купешки сок.Е накрая остава на вода :) при баба на сок, а сега лятото и много айрян пие.

Ние днес успяхме да излезем да поиграе.Личи си, че пораства обаче.Заиграва се с другите деца, изсмислят си игри, търсят се.Не е онова безцелно тичане и викане от преди 1 година.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 20, 2017, 14:00:00 pm
И аз искам да го науча на айрян, но не го харесва, въпреки че яде кисело мляко.

Ние днес успяхме да излезем да поиграе.Личи си, че пораства обаче.Заиграва се с другите деца, изсмислят си игри, търсят се.Не е онова безцелно тичане и викане от преди 1 година.
Дааа, и при нас така  :P
Заформиха се 4-5 деца компания и само се търсят. Карат заедно колелета в двора на училището до нашия блок основно.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 20, 2017, 14:35:03 pm
Карат, кой каквото има, гонят се, играят с едни животни пластмасови. Абе промяната е голяма.Миналата година само си дърпаха играчките и ревяха, трябваше ни по половин час всеки ден, за да ги усмирим.Сега чак се търсят и се сърдят като си тръгваме.Има еволюция  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Май 20, 2017, 20:10:37 pm
Има еволюция  :lol:
Хаха, даа, а най-хубавото е, че мама може да поседне на пейката, не да търчи като изоглавена след "свободния електрон". Нещо, което на мен лично до скоро ми изглеждаше като химера.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Май 21, 2017, 01:56:42 am
Маги, какъв ти е зорът да пие Моника чай? И моите не пият, освен ако не пием ние през зимата (пия чай, ако ми е много студено или съм болна. Иначе не.). Затова пък млякото го пият като вода, което също не смятам за толкова добре. Като са жадни, да пият водя, не да се наливат с мляко! Купувам био мляко, но все пак.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 21, 2017, 08:48:52 am
Защото зимата, дори като е болна отказва. Не за нещо друго, а той помага. Отделно имаме и домашен липов чай и от лайка. Иначе и аз не давам много мляко, вода се пие при мен.

Авалон, и ние сме хора вече :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 21, 2017, 09:02:53 am
Даааа, дори Дани ми вика: "Ти стой тук", за да не ходя след него като тръгне нанякъде с другите деца  :lol:

Днес времето е лошо и сме планирали фризьор, театър (че нали вчера не успяхме) и Икеа. Искам да му взема онзи статив за рисуване. Много съм го харесала отдавна.
За 1 юни взехме един малък батут и сега стои в багажника на колата, за да не го намери  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Май 21, 2017, 23:35:10 pm
Маги, и моите не пият чай. Предлагам им - болни, здрави, като не искат, не мога да го накарам насила. Добре, че вече не боледуват (големият беше болен тази седмица и оздравя точно за един ден). Е, ако сложа малко мед, може и да се излъжат, но не е сигурно.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Май 22, 2017, 13:15:22 pm
Даааа, дори Дани ми вика: "Ти стой тук", за да не ходя след него като тръгне нанякъде с другите деца  :lol:

Днес времето е лошо и сме планирали фризьор, театър (че нали вчера не успяхме) и Икеа. Искам да му взема онзи статив за рисуване. Много съм го харесала отдавна.
За 1 юни взехме един малък батут и сега стои в багажника на колата, за да не го намери  :lol:

Здравей Смайли, откъде го взехте този батут? Колко струва? И аз се чудя, дали да взема нещо такова на дъщеря ми.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: nimika в Май 22, 2017, 16:25:45 pm
.Аз не чета едно към едни, интерпретирам, защото има думи, който те надали ще разберат.
Aз редовно  така правех  , и сега така правя - според текста  , така че да му е по -ясно и разбираемо .
Проблема е , когато друг започне да чете  -дядо му веднъж чете нещо и Калоян го поправя , че не било така  -ама то така си пише , дядото вярно чете и  изпадна  в недоумение .


Маги, какъв ти е зорът да пие Моника чай? И моите не пият, освен ако не пием ние през зимата (пия чай, ако ми е много студено или съм болна. Иначе не.). Затова пък млякото го пият като вода, което също не смятам за толкова добре. Като са жадни, да пият водя, не да се наливат с мляко! Купувам био мляко, но все пак.
Ние у дома много обичаме чай -  и  Калоян и  той пие , така че  те следват нас  -  донякъде  разбира се . Защо ли бойкотира месото  , не знам  -  задъвква му се и това е ...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 23, 2017, 08:14:07 am
Кати, ето такъв взехме. Исках да е малък, защото първо ще се ползва в апартамента, а като му омръзне ще го носим вече при бабите на къщите.
http://mousetoys.eu/product/4231/galt-batut.html (http://mousetoys.eu/product/4231/galt-batut.html)
Той сега е на вълна скачане, та се надявам да му хареса.

Аз да ви помрънкам малко. Моят мъж замина за командировка в Гърция (о.Крит) и трябваше ние да отидем при него от този петък до следващата сряда (даже имаме билети за самолет).... ОБАЧЕ... Пропуснахме важната подробност, че ще ми трябва декларация от него, за да изведа Дани сама извън страната, а ние не сме си направили.
И сега... Гърция... тц за нас ....  :balk_133:

Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 23, 2017, 08:25:18 am
Ох, Усмивки неприятно.Няма нищо ще отидете на почивка там, но наистина е неприятно.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Май 23, 2017, 09:09:29 am
Кати, ето такъв взехме. Исках да е малък, защото първо ще се ползва в апартамента, а като му омръзне ще го носим вече при бабите на къщите.
http://mousetoys.eu/product/4231/galt-batut.html (http://mousetoys.eu/product/4231/galt-batut.html)
Той сега е на вълна скачане, та се надявам да му хареса.

Аз да ви помрънкам малко. Моят мъж замина за командировка в Гърция (о.Крит) и трябваше ние да отидем при него от този петък до следващата сряда (даже имаме билети за самолет).... ОБАЧЕ... Пропуснахме важната подробност, че ще ми трябва декларация от него, за да изведа Дани сама извън страната, а ние не сме си направили.
И сега... Гърция... тц за нас ....  :balk_133:
Мерси за информацията Смайли. Ей, много гадно така с декларацията. А ти не можеш ли да идеш поне, а някоя баба да гледа малкия?
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 23, 2017, 09:32:12 am
А ти не можеш ли да идеш поне, а някоя баба да гледа малкия?
Ами аз заради него основно исках да отидем. Аз не обичам да ходя на море.
Ще измисля къде да го заведа тук, че и без това съм си пуснала отпуск вече.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Май 23, 2017, 23:05:37 pm
И аз да мрънкам малко. Дойдохме днес в Катунище, всичко е ОК,  но реших до Жеравна да отидем и като пекна едно слънце.. Мария беше със шапка, но вдигна температура, не е вяла, игра после, яде Таратор. Но сега е с лека температура. Възможно ли е да е прегряла?  Дадох й нурофен,  сега се чудя утре да се прибираме ли,  как ще е тя. От слънчев удар как се лекува?
Ех,  от месеци я чакам тази почивка и.....
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Май 24, 2017, 00:49:33 am
Нимика, София яде само кайма и производни. Месо на парчета не иска. Според мен я мързи да дъвче.

Стоека, изчакай малко! Не си съсипвай почивката! Като се приберете и какво? Заради малко температура по лекари ли ще я помъкнеш? С моите понякога не стигаме. А веднъж в Люксембург не помня вече на кой ден го заведох сина ми на лекар и докторката ме направи на салата защо й водя детето, то било вирус и ще му мине. Трябвало да изчакам.
Само веднъж ми се е разболявало дете на почивка. Всеки път влача лекарства и термометри и веднъж наистина ми потрябваха. От четири дена София беше два с температура и после й мина. Не сме стигали до лекар.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Май 24, 2017, 12:47:23 pm
Колко му е Т на детето? Ако не повръща, не е вяла и няма вид на болна, то тогава просто си я хидрирайте добре- таратор, супа, вода, а не сокове и неща с подсладители, дръжте я повечко на сянка един ден и всичко ще е наред.
Иначе в онова, което писах имаше и за топлинен удар, но там става дума за тежки случаи.
Дано всичко до е наред до утре. Ако чак толкова се притесняваш, заведи я на някой да я види местен, може да има и някакъв вирус там.
Нурофен при топлинен удар не е първи избор. Чела съм, че Парацетамолът е. Не мога да гарантирам, че е точно така, с такъв спомен съм.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Май 24, 2017, 13:59:40 pm
А лекари няма, аптека няма  :P
Не знам какво е, подържа температура но си играе, яде таратор и пие много вода. Не е вяла, като гледам и гърлото не е зачервено, но не успях добре да погледна. Подържа 37.5 до 38.5 Спада, качва се, не кашля. Ами ще преценя, ако така продължават нещата утре сутрин си тръгваме.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 26, 2017, 15:59:34 pm
Stoeka, какво стана с Мария и с почивката?

Дани е влезнал в период, в който не иска да яде (дори любимите си пица и паста). Направо се чудя какво да му предлагам. Няколко вечери ляга без да ял дори и една хапка. Сутрин е малко по-добре положението. Майки ми казва, че и аз съм била така и сега ми го връща.

На стари години му никнат кътници - 1 от 4 засега. Дали може да е свързано?
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Май 26, 2017, 21:45:10 pm
Смайлс, според мен е от зъбите.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Май 26, 2017, 22:23:59 pm
И според мен са зъби. И дано да са те причината.
Нора в момента яде само "филийка". От почти всеядно изведнъж мина на хляб. И се виждам в чудо. Черен, бял, пълнозърнест, многозърнест, с квас, без квас... само ХЛЯБ  да е.  Допуска сирене и кашкавал отгоре или мед и масло. И айрян. Нищо друго. А в яслите ядяла манджите, вярвам им защото иначе щеше да слабее. Следобедните закуски тотално им ги отказва  без да погледне, нито да опита закускаъа и само на нея й дават филийка с масло, сакън. Да, и баница яде.
Не знам, дано бързо мине този период, надявам се. Леко се отчайвам защото  всякак се опитвам да предложа -не, не и не. Дори да опита не иска.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 27, 2017, 10:35:04 am
Смайлс, зъби са.

Авалон, и Моника е така от време на време. Сега е бойкотирала всички супи. Ореди искаше само макарони.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Май 27, 2017, 13:31:27 pm
Мина през макароните, тъкмо снощи се правеше, че ще повръща само като ги видя.
На една колежка щерката, която е на 5 заявила, че има алергия от всички супи  8)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Май 28, 2017, 00:47:22 am
Авалон, не се притеснявай! Нора не е твърде слаба, че да изчезне, ако отслабне с някой друг грам. Предполагам, че ще мине (предполагам, защото си имам едно всеядно откакто се е родило и едно злоядо също оттогава).
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Май 28, 2017, 09:39:57 am
Прибрахме се след втората нощувка, по пътя вдигна температура вече 39.5 Минахме през лекар в Бургас, не е зачервено гърлото, сокополи нищо.  Предполижиха проблем с аклиматизация.
Така,  вече два дни спи по близо 14 часа на ден,  а температурата ли -  прибира се вкъщи,  дадох и хексалгин защото беше както казах 39.5, легна каза моето си легло, спа 4 часа и от тогава грам температура няма, нищо... Събуди се, все едно нищо не е било. А сега де,  досега не беше спала на хотел,  пътуваме, но сме отсядали в приятели. На планина също не беше ходила.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Май 28, 2017, 10:55:41 am
Стоека, сънят е най-доброто лекарство. Дано вече да се е оправила Мария.
При нас -една кашкица вече трети ден, ама то и едно времее.
Блу, хич не е слаба Нора. Ама аз от как се е родила я ограничавам, щото като й харесва нещо дъно няма, а преди много храни й харесваха. И сега, нали - не може да изяде четири филии с мед и масло.
Вчера пробвахме новите бански. Тази година съм решила такива, да видим колко пазят.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 28, 2017, 14:40:56 pm
Stoeka, наистина странно, но важното, че вече нищо й няма.

Дани миналата събота повърна веднъж, но му мина за един ден.
Днес сутринта пак каза, че ще повръща. Веднага му дадох Вомитусхил и не повърна, но и не яде нищо. Иначе е игрив, а сега спи. При майка ми на къщата сме заедно с племенника. Страхотно си играят. По цял ден с колелета и тротинетки. Вече е много добър и с двете. Както се притеснявах, че не иска да спортува, сега издържа по 3-4 часа да кара. Даже вече ще минава на по-голямо колело (пак балансиращо).

Авалон, а тези цели бански как се съчетават с мокренето? Винаги съм се чудела. Ние като бяхме миналата година на море - намокря бързо банските (само гащи), махам ги, слагам следващите, пак ги мокри, махам и накрая остава само гол.

Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Май 28, 2017, 15:41:06 pm
Свате, препоръчай балансиращо колело. Все още не съм купила колело.Мислех с две гуми и помощни малки. Но ме разубедиха. Та, май балансиращо ще е. До колко години може да се ползва? Аз все си мислех, че става за по малки деца.
И аз се чудя с тази температура, как изведнъж я нямаше като се прибрахме.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Май 28, 2017, 16:58:18 pm
То и на мен това ми е чуденката. Още си мисля не спарва ли. Казват, че моментално се отцеждали. За всеки случай взех два такива цели (като на снимката) и два от по две части., за да сменям ако дълго стоят мокри. С 50ти фактор защита, имат печати от вътрешната страна и материята им е някак по-различна. Много сме скарани с мазанет, едвам успея тук там и след 10тина минути във водата пак се зачервява, а е жаба Нора.
Взех още един цял бански, но ще взема и бикини за всеки случай.
Брей, чак не мога да повярвам, пече вече повече от час. Ще излизаме значи.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: poli_s в Май 28, 2017, 17:40:19 pm
Здравейте! Събирам мнения за Уокър. Днес гледах няколко, но не можах нищо да реша. Първо бях решила да взема комбиниран, който после става на кола за бутане, но гумите са пластмаса и не е за вън. А и нещо много бедно откъм забавления по него. Да се хвърлям ли директно на Fisher price или има и други хубави?
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Май 28, 2017, 22:05:53 pm
Поли, за уокър не съм компетентна, защото моите не са имали.

Стоека, смайлс, растат ви децата и ще боледуват по-рядко и по-кратко. Нормално е. :-) Моят големият боледува вече по няма и 24 часа. За всеки случай го оставям още един ден у дома. Но е факт, че растат и стават по-устойчиви.

Аз съм за балансиращото колело. Дъщеря ми го караше до преди два месеца, когато започна да кара нормално колело (директно без помощни).

Авалон, тъкмо това казвам, че няма да изчезне Нора, ако пропусне някое ядене.  :lol: Синът ми също е ящен, но за момента не го ограничавам, освен ако вечер преди лягане не се разяде. За спане не му трябва енергия, само ще му пречи голямото количество храна.
Ех, че голяма хубавица си имаш!  :balk_100:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Май 29, 2017, 06:15:15 am
Стоека, радвам се, че малката е добре. Някой скорострелен вирус може да е пипнала. Не вярвам от смяна на място, ако не е била нервна, плачлива, да не може да спи, да вдигне 39С.
Или вирус, или някъде пишат, че от алергени също се вдига Т.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 29, 2017, 08:18:27 am
За мен Уокъра не е точно за прохождащи, а за проходили деца.ние имахме дървен и не ставаше за предназначението си.Да играеше си с игрите от пред, но беше много бърз като се отпусне на него, той тръгваше напред и детето губеше равновесие.Идеално проходи държейки се за мебелите, уокъра го използва сега като количка да разнася някакви неща.

Стоека, нещо моментно е било.Важното е че е здрава.Ние имаме балансиращо то Комсед.То е за по-високи хлапета, става доста голямо.Моника е много добра на него.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Май 29, 2017, 10:30:36 am
Благодаря Блу. Зачатско дете е просто..
Нашия укър е камион, въобще не го уважи. По късно го подкара, още обикаля с него, учудвам се как е "жив" още.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: poli_s в Май 29, 2017, 10:32:32 am
Благодаря ви, момичета. Нещо се разколебах. Искаше ми се да му  е подарък за 1 юни, но май ще мисля нещо друго.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Нелка в Май 29, 2017, 15:13:32 pm
Здравейте. И аз миналата година много се чудех за уокър. В крайна сметка взех кола, чиято облегалка е по-висока и дефакто е 2 в 1. Към него момент Анди се движеше неуверено по мебели или хваната за ръчички. Беше ѝ страшно интересно да я бута (макар да се движи доста леко). Та с тази кола точно след един ден се пусна и проходи сама.
Не казвам, че са вълшебни тези коли или уокъри, само че при нас даде голяма сигурност на детето.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: poli_s в Май 29, 2017, 15:19:33 pm
Благодаря ти, Нелка! В крайна сметка ще взема точно каквото исках, благодарение на rumyanau. Дано и при нас ефекта да е като при вас.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Май 29, 2017, 17:38:21 pm
Здравейте :) аз съм в сесия с първи взет изпит от преди три часа  :) а Алек е на село при баба, ще ходя вдругиден да го видя..
Авалон, аз взех на Алек тениска с дълъг ръкав слънцезащитна, вършат чудесна работа да знаеш, каката нали ни е сърфистка та е изпробвано, пазят от слънцето, бързо се отглеждат и съхнат и не държат​ студено, банският ви е на същия принцип....тя Вера само на крака и ръце има тен, защото с къс ръкав си ги взема и все я бъзикам, че все едно на полето е била,а не на море :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 29, 2017, 19:00:13 pm
Алекс, браво за изпита  :wink:

Уокър ползвахме на ИКЕА, но винаги пише, че са за 1+ година. Наистина с тях се засилват. Може да се пълнят с тежки предмети, за да не се обръщат и да са по-бавни.

Свате, с балансиращото колело имаме голяма история. Важното е да е леко в началото (според мен). Затова сменихме неговото тежко Puky 2+ с някакво измислено пластмасово. Това, което го виждаш по ФБ. А сега, когато стана вече добър, може някакво по-хубаво, което е за 3+ години. Метално, по-тежко, да има ръчна спирачка (че много се засилват), да става за до 5 г поне (например Puky, Kettler и др. Подобни).

Моят племенник е на 7 и вече кара голямо колело, но не се събира в моята кола и сега като сме при баба им, си кара пак старото балансиращо (kettler), което после глася за Дани.

ПП. Ще минаваме на лятна тема скоро 😊
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Май 29, 2017, 21:53:48 pm
Алекс, благодаря за мнението. Ще остава мисията крака и ръце да успявам да намажа - дано. И честито взет изпит. От днес в Лидл има аква обувки, детски очила също - още в колата бяха разопаковани и се накипри, а аз се чудех дали ще търпи такива работи на лицето си. Баща й се размаза  :lol:, ... щото са бъбреци  8)
С тези - балансиращите колелета хич не съм на ясно. Може би вече е късно да мисля за такова и направо за колело с педали ще мисля, но по-натам, малка е още.. Нора въобще не проявява интерес на площадките, още повече, че са чужди, което по принцип е страшна притегателна сила за каквато и да е нечия вещ.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Май 29, 2017, 22:03:54 pm
Докато моите не разбираха, изобщо не се набутвах за подаръци за 1 юни. Още повече, при нас почти не се празнува, но синковецът е хитрец и се сеща ("Знаеш ли какъв ден е утре?" Казвам, че не знам. "Ами, 1 юни. Трябва да ни подарите нещо."). Вече се чудя какво да им подарявам на тези деца. Всичко си имат, най-редовно свалям в мазето и пълня кашони за следващия потребител.
Откакто открихме библиотеката преди няколко години, съм много доволна, защото там има не само книги, но и аудио книги, дискове, филмчета, списания и прочие. Слушат се иначе няколко пъти (прочитат се веднъж) и събират после прах вкъщи. Нормално. То и аз сигурно 90 % от книгите ги чета по веднъж, рядко по два или повече пъти.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Май 29, 2017, 22:09:08 pm
Докато моите не разбираха, изобщо не се набутвах за подаръци за 1 юни.
Блу и аз така за сега.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Май 29, 2017, 22:59:00 pm
абе моите са доста големи, ама пак не им купувам нищо за 1 юни :lol:
зла вещица съм аз, ама то какво да им купя вече, както казва блу всичо си имат, само раздавам. Виж книги купувам, ако си поискат книга, може. Хубавото е че изобщо не са се сетили още за празника :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Май 29, 2017, 23:04:23 pm
Ами, не е като някога. Един подарък за рд и един за нова година. За първи юни не помня дали нещо са ми подарявали. На днешните деца все нещо им се купува, подарява и прочие. Пък, че единият имал рд и другият намазва (подаряват им мои приятелки, няма да тръгна аз да купувам и на този, който няма повод).
Синът ми получава малко джобни, но като цяло е леко стиснат и не ги харчи. Преди няколко седмици в двора на българското училище имаше разпродажба на дрехи и играчки втора ръка. И той си хареса някаква кола на плеймобил, купих му я, но се разбрахме да ми даде парите от джобните си. Някои хора се смеят, че му даваме малко, но в училището нямат бюфет и реално няма къде да ги изхарчи. Но в случая е по-скоро с цел да развие умение да борави с пари, а не да спести за Мерцедес.
Иначе големи подаръци има за рд и Коледа, но книги и образователни игри се купуват по всяко време на годината. Така че, не виждам причина да им се купува нещо (голямо) за 1 юни (ако все още не разбираха, щях да се направя на ударена. Щерката още не знае датите, ама големият хитрец си има календар и е мнооого хитър). Така, де. Знам, че на човек му е мерак с първото дете. Но е факт, че дори и в България децата са затрупани от всевъзможни (понякога дори безсмислени) играчки и книжки.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Май 30, 2017, 09:21:46 am
Блу, не дори, а предимно в България децата са затрупани :wink:
Аз все още се изумявам как масово хора, които едва свързват двата края не спират да угаждат на златното яйце и задоволяват всяка прищявка, дори не знам как успяват :?
Според мен е добре да се дават джобни на децата (май не съм в подходящата тема, ама започнах вече :lol:), разбира се в училищна възраст именно, за да се учат на финансова култура. Добрата такава е 50% гаранция за успех в живота. Моите деца също си спестяват парички от джобните и от подаръците за РД от бабите и дядовците, които са също пари. Ето вчера видяха в брошурата на Лидл палатка за плаж. Имат малка такава от бебешка възраст и вече не ги побира, та си харесаха голямата и си разделиха паричките двете от спестяванията си, за да я купят. Към момента съм доволна, че не отглеждам тръшкащи се за всевъзможни буклуци консуматорчета :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Май 30, 2017, 10:51:22 am
И аз не купувам много подаръци.И без това в къщи е като детска градина.Най ме е яд на свекърва ми и девер ми, що боклуци и взимат.Аз за това като ме питат им казвам пари, така ги събирам и като ми трябва нещо голямо за нея ги използвам.Иначе книги купувам, даже сама си иска едни малки енциклопедии сега.А като ми се тръшка, знае че ефекта е обратния.Няма нищо да и взема.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: beata в Май 30, 2017, 12:31:15 pm
Подаръците за 1 юни си ги представям като отпразнуване на деня заедно. Да ги заведа на ново място за игра, на театър/цирк/кино/лунапарк (ако има възможност), че даже и на сладкарница - ей така, за по-различно. Може да изглежда старомодно, но така си го представям. Те сега още не са наясно кой ден какъв е. Вече не помнят дядо Коледа какво им е подарил. Свързват рождения ден само с торта. Дори не ме врънкат да купувам играчки. Само малко съжалявам, че на Пепи не му купих от количките, които се бутат с крачета. И досега очите му са в такива на другите деца, а у дома постоянно възсяда малко по-големите камиончета и ги кара така. Това го казвам в полза на тези колички, ако се чуди някоя мама дали да купува. Ние ги пропуснахме заради неудобството да ги мъкна на разходка - нямам свободна ръка  :lol:. Затова и тротинетките отлежават, макар все пак да ги ползваме, но сме далеч от уменията на децата, които всеки ден са с тях. Ще се научат. Надявам се скоро да мога да им се доверявам поне дотолкова, че да не ги държа постоянно за ръка, а да ги пускам да бутат тротинетка по тротоара, а само улицата да пресичаме хванати.

Авалон, покрай теб се размислих за тези акваобувки :). По нашето Черноморие май не са толкова необходими, но си имат предимства. Поне няма да се набодат на някоя мида. Говорейки за море, нашата педиатърка ме посъветва вече да ги мажа с по-нисък слънцезащитен фактор - 30, а не 50, както правех. То това просто съкращава времето, през което е желателно да ги мажа :). Все пак трябва да поемат и витамин Д. Ама сме си белчовци.

Алекс, браво за изпита! Така да изкараш цялата сесия!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 30, 2017, 21:15:08 pm
Момичета, аз много обичам пък да пазарувам за Дани, но знам че не е възпитателно и гледам да се ограничавам. Последно съм се зарибила по тези животни, които приличат на истинските и му купувам по едно от време на време. Има вече към 5-6.


Няма риск да се зарием с играчки, защото каквото влиза на входа, това излиза и на изхода. Последно занесах играчки в детската градина (такива, които са му подарявали и не си играе с тях - основно пластмасови и плюшени). По-Бебешките давам на едно роднинско дете и са много доволни.

А ние утре ще празнуваме 1 юни  :lol: защото не сме на работа. Мъжът ми се връща от командировка сутринта, а аз съм в отпуск до утре. Ще го водим да лудува.
На 1-ви, освен че съм на работа, имам и работен ангажимент вечерта и няма да успея да го заведа никъде. Освен това мразя навалиците, а тогава ще е лудница навсякъде.

Ние бяхме 3-4 дни при майка ми на къщата и беше голяма забава за децата (Дани и племенника). По цял ден с колелата. Вече има ожулени колена и длани, но се сеща за тях само като не кара 😊
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Май 30, 2017, 21:54:31 pm
Смайли, какви са тези животни.

 Беата, взех ги тези обувки, защото с таткото не сме много по пясъците и ще отидем и на каменист плаж веднъж със сигурност, септември  сме планували гръцко море и още за всеки случай около басейните често е доста хлъзгаво, а Нора не върви от т.А до т. Б - тя бяга. Та за това. И не последно, понеже най- близкото ни място за разходка ни е градската градина, а там има едни сухи фонтани и е хлъзгаво та хлъзгаво. От как са ги пуснали вече повече от месец се товарим на колата за разходка, че студено още, а просто нямам никакъв шанс да не се навре вътре. Та за това ми беше важно въпросните обувки да ги взема.
 Не пазарувам много , сега някакъв хит са спиинър играчките. Май не съм чула някой да не е купил. Колежка хукна днес да, взима и тя на сина си, нищо, че няма и 4. Какъв антистрес , просто не ми е ясно...
Изобщо нямам намерение да се замислям дори.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Май 30, 2017, 22:02:37 pm
Ето тези, Авалон. Има ги навсякъде буквално.

http://m.emag.bg/figurki/brand/schleich/c
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Май 30, 2017, 23:10:12 pm
Аха, знам ги,аз много буквално, та се зачудих.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Май 31, 2017, 10:26:18 am
да, тези животинки са много добри, моите децата също имат доста от тях купуване през годините за разни поводи, и макар и вече големи още им се радват :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Юни 01, 2017, 08:24:35 am
Честит празник на всички малки и големи деца!Нека нашите малчугани растат щастливи и винаги запазят детското в себе си!Весел празник!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 01, 2017, 08:32:13 am
Честит 1-ви юни на всички така дълго чакани дечица  :heartbeat:
Нека да растат спокойни, обичани, уверени и щастливи!

Ние, както ви писах, празнувахме вчера. Батутът нямаше желания ефект, но се надявам да започне да го ползва по-редовно, да хаби енергия и когато е вкъщи и да заспива с лекота  :lol:
Водих ги на детски кът в Монтесито през деня, а вечерта стандартното - колелета, колелета.

Много се разочаровам напоследък от по-големите деца (на 5-7 г.). Много обиждат по-малките, само защото са малки. Добре, че Дани не разбира още че му се подиграват. Само като му кажат, че е бебе, казва: Аз не съм бебе, аз съм Дани.

да, тези животинки са много добри, моите децата също имат доста от тях купуване през годините за разни поводи, и макар и вече големи още им се радват :)
И племенникът, който е на 7, много си играе с тях (повече от Дани засега).
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Юни 01, 2017, 20:00:40 pm
Здрави да са децата ни. И много щастливи?
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Юни 01, 2017, 22:53:28 pm
Честит празник на всички деца! Да са ни живи и здрави, безгрижни и щастливи!
Смайл, и мен ме дразнят много такива деца...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 02, 2017, 12:09:32 pm
Смайл, и мен ме дразнят много такива деца...
Дори не знам каква е правилната реакция от моя страна. Трябва ли да се намесвам или не?
Нарочно стоях настрани, за да го оставям да е самостоятелен. После разбрах от племенника, че са казвали на Дани "гъз" и "пръдльо" (сори за думите) без абсолютно никаква причина.
Само чух като му казваха, че е бебе и не може да играе с тях.

Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Юни 02, 2017, 12:24:44 pm
Смайли, не можеш да первъзпиташ чуждите деца.
И да се намесиш едва ли ще спреш това. Съвсем наближава времето, в което трябва добре да обясняваме на собсвените си деца, че това тепърва предстои, животът е такъв, ежедневието е такова. А децата са жестоки.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Юни 02, 2017, 14:55:53 pm
Здравейте,
Аз от една седмица съм при нашите и не мога да се нарадвам на малкия, толкова е пораснал  :D Утре обаче се връщам в София, а той ще остане поне още 2 седмици, че ми предстои пътуване до Лондон другата седмица. От сега ми е криво, но....
Иначе го мъчим го с гърнето, успява да свърши голямата работа в повечето случаи, малката - почти не, но е голяяяям зор  8O  8O  8O Стои понякога 30-40 минути и се стиска  8O Защо е такъв бойкот? Иначе е живот прекрасен за него тук - здравичък, по цял ден навън, свобода, чист въздух, интересни места, трактори, пожарни, каруци. Даже го качихме на един трактор, повозиха го и после едва го успокоихме - рееееев - иска само там да стои  :lol:
Пожелавам на всички здраве и много усмивки  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 02, 2017, 15:25:55 pm
Авалон, така е... Не очаквах толкова скоро да се сблъска с тези деца точно.

Bonbolini, оставяйте го по без памперс, за да се намокря и да усети по-добре необходимостта от това да се изпишка в гърнето. Сега вече е топло.
Аз така пробвах една събота и неделя. Не се получи и пак сложих памперса.
След още 1-2 седмици пак пробвах и стана от раз. Без да ми каже нищо, отиде и сам седна на гърнето. Изпишка се и стана все едно нищо не е било.

Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Юни 03, 2017, 00:56:01 am
Честит празник на патерици! Да са здрави всички дечица!
И аз предпочитам забавленията пред подаръците за този ден, то и за повечето, че да не пълня къщата  :lol: Моят син знае, че е празник, но не е искал подарък. Ходихме да ядем сладолед, после захарен памук (много възпитателно, извинете  :lol: ), търча до 10часа, за да видим зарята и мисля, че наситихме с достатъчно емоции.
Смайл, аз в другата тема се оплаквах за обидите от другите деца, много емоционално ги приема моят. Опитвам да разговаряме разумно и той да разбере, че като му кажат "пикльо" примерно, той няма причина да се обижда. Няма как да превъзпитам чуждите деца, като го прибирам и слушам една баба как "нарежда" внуците си. И ми вика, той дядо им псувал  :lol: Обяснявам, че така не е прилично да се говори.

По колко часа откарвате на плажа, че правите такъв запас от бански? Аз до сега не съм купувала слънцезащитни. Последно открих един спрей на Нивеа, изглежда като дезодорант и го опръсквам с него. То няма шанс да изтърпи, да го мажа.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Юни 03, 2017, 09:00:44 am
По колко часа откарвате на плажа, че правите такъв запас от бански? Аз до сега не съм купувала слънцезащитни. Последно открих един спрей на Нивеа, изглежда като дезодорант и го опръсквам с него. То няма шанс да изтърпи, да го мажа.
Хах, за мене става въпрос.
М-и, взех толкова, защото юли и август домочадието се изнася на вилата,  по цял ден на двора, в надуваемия басейн има голямо жабясване, да е по-лесно на бабите уж, да преобличат, а как се изгаря на балкана, не е истина просто,  в същото време кога подухне ветрец е един тънък...
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 03, 2017, 10:25:30 am
Здравейте, ние днес сме на рожден ден на полуоткрито/полузакрито в една вила на едно село.
Дано се забавляват децата и не ни вали много  :lol:

Ще опитам да прикача на Дани любимата играчка.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Юни 03, 2017, 22:30:14 pm
По колко часа откарвате на плажа, че правите такъв запас от бански? Аз до сега не съм купувала слънцезащитни. Последно открих един спрей на Нивеа, изглежда като дезодорант и го опръсквам с него. То няма шанс да изтърпи, да го мажа.
Хах, за мене става въпрос.
М-и, взех толкова, защото юли и август домочадието се изнася на вилата,  по цял ден на двора, в надуваемия басейн има голямо жабясване, да е по-лесно на бабите уж, да преобличат, а как се изгаря на балкана, не е истина просто,  в същото време кога подухне ветрец е един тънък...
Той и при нас не спира тоя тънкия ветрец. Иначе сега нали са трима, а аз сама и май басейна ще пропуснем това лято, да го вадим. Има вероятност и на морето да ходим сами и от сега не ми се ходи, а много обичам. Сега ме караш поне по една тениска, да взема да им потърся.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Юни 04, 2017, 13:28:28 pm
М-и, аз за собствено улеснение и повече сигурност. Ултравиолетовите лъчи не са каквито бяха преди 30 години. Поразиите от тах след години могат да се проявят. И тена по принцип отдавна не ми е цел - напротив. В Декатлон има.

 Смайли, то това и за големи хора играчка, особено докато се сглоби, пък и после. Нашия татко преди 2-3 месеца се прибра с една подобна писта. Мерак, неизживяно детство. Издържах я три дни. Следващото вадене сигурно ще кога липсвам . То не стига те двамата с Нора, ми и котката отгоре й, и половината хол. Да се чудя от къде да заобикалям  да чистя около тая писта.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 04, 2017, 15:48:18 pm
Авалон, ние ги редим и разваляме всеки ден тези релси и всеки път правим различна композиция. Най-много по два дни се задържа една й съща.
На нас ни е интересно да ги редим, а на Дани да играе с тях. Помага и при прибирането.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Юни 04, 2017, 16:03:18 pm
Ама разбира се. Нали това казвам - че е и за големи хора играчка. Това, че мен не ме кефи по една или друга причина не означава нищо
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Юни 11, 2017, 14:02:32 pm
Здравейте, на скоро много ми похвалиха продуктите на една френска марка Педиакид. След 3 изпити опаковки Биозин кидс и лека настинка тези дни, се чудя какво друго да купя. Някой от вас ползвал ли е нещо тяхно - имат различни сиропи - за имунитет, за проблеми с гърлото, витамини?  Прилагам линк към сирома за имунитет:http://apteka.framar.bg/30056966/%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B4-%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%BE-%D1%84%D0%BE%D1%80-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BF-125-%D0%BC%D0%BB
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Юни 11, 2017, 21:56:30 pm
Кати, аз не се интересувам от подобни и не мога да ти бъда полезна. Отдавна спрях да спонсорирам аптеките доброволно в тази насока. Не мисля, че течност в шишенце ще създаде имунитет.
Единствено прополис давам, поне знам, че е 100% натурален и от природата, и .... май за собствено успокоение, че правя нещо.
Лято е, събирайте въздух и слънце, пресни плодове и зеленчуци - тъпкани са с витамини ..... по- добро от това няма. Кога е просто настинка със и без добавки бързо минава. Кога влезе някой гаден вирус трябва да си извърти цикъла и чак тогава минава, та пак все тая с добавките.
Ти си знаеш де. Дано някой сподели с доказан ефект.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Юни 11, 2017, 23:41:30 pm
Кати, всяка новоизлюпена майка търси нещо, с което да подсили имунитета на детето си. Няма вълшебен сироп или хапче. Като почнат градина или ясла, поне първата година се скъсват да боледуват, защото имунната система се сблъсква с вируси и трябва да си изгради имунитет. Рецептата иначе е проста - разходки на чист въздух (включително и през зимата) здравословна и прясна храна, движение. Това е, но естествено по-горното няма как да се прескочи. На мен ми беше трудно, докато го осъзная и приема, но честно казано, при второто дете някак на всичките болести не съм им обръщала чак такова внимание и ми се струва, че минаха по-леко (а вероятно е било същото, просто съм била психически подготвена). На моите също нищо не съм им давала и нямам намерение. Много рядко им се случва да боледуват изобщо, а тази зима всички останахме здрави (да чукна на дърво). При започването на яслата на първото дете изкарах 90 % от болестите заедно с него.  :( Нормално било, каза личният ми лекар.
Извинявай за лекцията! Просто искам да ти кажа, че няма смисъл да си хвърляш парите на вятъра.

Хубава седмица и здрави деца!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Юни 12, 2017, 08:39:03 am
Благодаря за мненията! Моят мъж мисли по същия начин като вас  :D. За сега нищо няма да вземам. Ще видим на есен, дали пак ще взема нещо.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 12, 2017, 09:37:45 am
И аз да се изкажа за добавките. По-скоро ги даваме наистина за наше успокоение. Но аз пак бих давала, особено при смяна на времето. Някак си се чувствам добре, че поне се опитвам да правя нещо. Сега имаме пресен домашен сок от бял бъз и всеки ден пие от него. За мен и това си е вид добавка. На него слабо място му е гърлото, а сокът от бял бъз много помага за гърло. Преди това пиеше от черен бъз от тези на Хармоника.
Много съм съгласна с излизането навън. Дани два пъти тази година имаше кашлица без нищо друго. Единият път го гледа свекърва ми и стояха само затворени вкъщи, съответно беше болен цяла седмица. Вторият път дойде да го гледа баща ми. Бяха само навън и му мина за 2-3 дни.
Също гледам да не го пазя много, много - да не го преобличам, ако е малко изпотен, да го оставям по-тънко облечен и т.н. Онзи ден го оставих да цопа в локвите вечерта след дъжда (не с гумени ботуши). Бяха му мокри целите крака с маратонките, но след половин час го преобух, та нищо му нямаше.
Също имаме голяма борба с одеалото вечер и все спи гол.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Юни 12, 2017, 12:07:15 pm
Борбата за одеяло у нас отдавна приключи. Слагам го в леглото, за да го има и до там. Момичетата ги завивам леко, ако ги изритат, не повтарям.
Не давам пари за добавки. Постоянно са вън, предлагам чиста, разнообразна и сравнително качествена храна и боледуват много. От септември до април имат поне по 6 антибиотика и не, не са дадени от ден едно, а сме изчаквали, като водя през ден-два. Всичко е от усложнения след вируси, предполагам някой ден ще е изграден някакъв имунитет, но явно с преболедуване се получава.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Юни 13, 2017, 08:30:42 am
Ние давахме тази зима Марскианци, за мое успокоение.С тях или без тях тя разреди болестите, защото порасна.
Водихме я с нас на ДРЗ в Бургас.Да я похваля издържа дългия път и в двете посоки стоически.Чак не ми се вярва.В Бургас се потроши да тича и дивее.Направо беше запленена от морето.
Сега обяснява, че иска с какичките на ресторант(имаше и други Зачатски дечица), и искала на Кутел ;) Искала си ваната от Кутела и така.Весело беше!Лошото е че хвана нещо и сега е със задна хрема, зачервено гърло и сме в къщи, но така успяхме да се наспим вчера, че майка и вече е одъртяла и тия лягания след 12 и ставане в 7 ми действат зле.  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Юни 13, 2017, 08:55:24 am
Какво ли не дадох тази зима...марсианци, биозин, имуномикс и т.н. и нищо боледуваше си човека и това е...все ще някога ще си изгради имунитет...сега като е на село по цял ден навън нищо му няма пу-пу баба му беше с температура и червено гърло, нашичкия два дни хрема и до там :wink: сега съм и дала бойна задача на бабата да ми направи сироп от черен бъз и това ще му давам наесен е, и естествено бронховаксом, че без него съвсем лошо става...на сестра му така една година и го спестих и беше страшно боледуване...дано да е като кака си на 5г. рязко спря да боледува :)
Маги, бързо да оздравява Моника :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 13, 2017, 09:00:51 am
М-и, много страшно при вас наистина  :( 6 пъти си е направо всеки месец тежко боледуване  :(

Маги, бързо да минава тази задна хрема при Мони.
И Дани е така с хотелите. Само повтаря искам на хотел  :lol:

Алекс, и аз го чакам тоя момент, да спре рязко да боледува. Свекърва ми казва, че мъжът ми е спрял на 3. Дани засега се е метнал на него и стоя със затаен дъх  :lol:
Но вчера като го вземах, вземаха и едно момиченце, което беше вдигнало Т, та да видим.

Ние го прехвърлихме от петък вечерта да спи вече в неговата стая (най-накрая). Малкото легло го дадохме и сега спи на единично нормално легло. Сложила съм преграда да не пада. Засега обаче и аз спя с него в стаята, на другото легло, че е малко сомнанбул. Изправя се рязко докато спи, започва да говори нещо и после със засилка пак ляга и ме е страх, че ще си удари главата на ръба, та го намествам като е отишъл много накрая.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: beata в Юни 13, 2017, 11:46:11 am
И аз съм със смесени чувства към добавките. Да не кажа, че въобще не им вярвам  :). Все пак съм давала някакви сиропи по препоръка на педиатърката, както и витамини. Полза има, особено при боледуване, когато имунитетът е спаднал. И аз тази година мисля да се запася със сок от черен бъз. Не само за децата, а и за мен  :D.

Факт е обаче, че с израстването боледуването много намаля. Пепи си е особен случай с неговата астма, но въпреки това сега не търчим след всяка хрема в болницата. За мен лежането в болница се превърна в критерий за здравословното състояние :(. От февруари не са отсъствали от ясла. Сополи или болно гърло минават за 2-3 дена. Колкото до каляването и здравословното хранене - правя каквото мога. Разходки, не много дрехи, предлагане на плодове и зеленчуци, игри навън. Практически живеем в индустриална среда :).

Маги, забелязвам, че пътуването и смяната на климата доста предразполагат към леки неразположения. Хубавото е, че минават бързо. Дано и при вас да е така.

М-и, при вас баткото ли носи вирусите? Може би така момичетата по-бързо ще си изградят имунитет.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Юни 13, 2017, 23:57:06 pm
Смайл, те нали са родени в 8ми месец, без да са ми поставяни КС и уж нямаше проблем с дишането и само бяха малки, но може би оказва влияние. Знам ли...
Но като цяло смятам, че вирусите бяха доста и страшни тая зима. Дори аз веднъж боледувах, а не съм от векове  :lol:
Баткото носи вирусите да. Той за първа година е на градина и съответно носи всичко. Ще изградят имунитет по-рано, дали е добре толкова да боледуват в ранна възраст, дари не ми се мисли, защото нищо не мога да променя. Изобщо не ги изкарват навън боже мой. Откачам! Днес чак в 16часа и то един вид родителите да си ги вземат от двора.
Ние днес отпразнувахме 6-ти рожден ден. Много мило ми стана, че като му честитих и ми каза "Вече съм голям и ще имам нови книжки"  :D като цяло никак не го вълнуват, но защо за книги, а не за подаръци му дойде на ум, не знам  :D
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: beata в Юни 14, 2017, 14:34:55 pm
Мислех, че неизвеждането навън е предимно в яслите, защото децата са малки и не могат сами да се обличат и обуват. Не че това е оправдание, ама поне е разбириемо. Но големи деца да не бъдат извеждани... Те къде ще си изразходват енергията? Пък и да подишат малко въздух, различен от стайния! Засега това ми е единствената жалба от детската градина, която ще посещават наесен - няма двор. Дано поне да компенсират с добро отношение към децата, интересни занимания и някакви други активности. Пък ние ще се погрижим да бъдат повечко навън.

Честит ти рожденик, М-и! Може пък да е любознателен :). Всъщност всички деца са такива по един или друг начин. Нека да е здрав и щастлив!
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 14, 2017, 15:15:21 pm
Охо, честит рожден ден на големия батко на патерици!
Да е здравичък и смел по пътя си напред! Много щастие му желая, м-и.

Засега това ми е единствената жалба от детската градина, която ще посещават наесен - няма двор.
И Дани изкара година и половина в такава ясла. Това е една от причините да я сменим от следващия месец.
Просто виждам как излизането навън му се отразява добре. Вчера вечерта вдигна към 19 ч. температура - към 37.8. Но излезнаха все пак с баща му да изхаби малко енергия. Бяха два часа навън и се върна почти без Т. Докато си легне вече я нямаше.
Днес сме си вкъщи. Гърлото му е малко червено и сливиците малко подути. Но поне засега още няма Т. Дано бързо да му се размине.
Преди обяд отидохме да му вземем храната (тя нали му е поръчана така или иначе, и когато са болни, ни дават да им я вземем за вкъщи) и само чух децата как се чуват от вътре: "Искам навън, искам навън".
Напоследък ги изкарват по малко преди обяд на площадката на блока, в който е градината. Даже поискаха да му занеса шапка и крем за слънце. Но като го попитам излизали ли са и горе долу се оказва, че на 3 дни веднъж ги изкарват.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Юни 14, 2017, 15:40:57 pm
Честит празник на порасналото момче на М-и, да е много здрав и все така любознателен.

В нашата ясла много ги извеждат.Последно преди ДРЗ почти всеки ден в който не вали я взимах от на вън, отделно и сутрин излизаха.Моника вече я водят от големите, сама се обува и не им е гайле, дори и поверяват някое бебе да обслужва, защото ги слушала.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 14, 2017, 15:54:06 pm
Моника вече я водят от големите, сама се обува и не им е гайле, дори и поверяват някое бебе да обслужва, защото ги слушала.
Маги, давай да ги запознаваме с Дани и да й го връчвам да го понаучи малко  :lol:
Той има малък напредък, ама малък  :lol: Само кроксовете си може да обува сам.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Юни 14, 2017, 16:13:34 pm
Добре сте ми дошли на гости, ще го научи.Ама да знаеш, че може и да се сбият по някое време.Хич и не е търпелива и лесно ги пошляпва :)
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Юни 14, 2017, 22:35:26 pm
м-и, честит празник, да ти е много здрав и много щастлив порасналия мъж.
Ееее, ама това да не ги извеждат децата при такова време си е направо престъпление и за жалба. Аз нали се бях затръшкала още от март, че ги извеждат в яслата, даже и наред бях подкарала телефони да разпитвам какви са наредбите и изискванията, правилници четох, в ЗИ звънях, Директорката така и не можах да я хвана, тя жената от отпуска, в болнични, от едната в другата база, мед. сестра била само градинските групи та .... времето вече очеОЗвадно е прекрасно и сега няма въобще от какво да се оплаквам. Сутрин оставяме децата на двора, вечер пак от двора ги прибираме. Прибират ги само за сън. Навън са през целия ден, ядат даже навън. Втори ден ги заварвам и боси всичките да шляпат. Удобството е, че яслата е на партер и имат врата  директно и към двора. Днес лелята каза, че съвсем скоро ще вадят и басейните - оцъклих се от изненада. Три надуваеми с малко вода и да шляпат там колкото искат .
Смайли, Нора съвсем до скоро много се инати с обуването (както и с всичко останало де), обаче лелята й каьала, че няма да излиза докато не се обуе сама. Потръшкала се, повикала си и накрая се обула. Интреса клати феса както се казва. Ми така де, голяма е вече. Да видиш сега как се обува и събува, като войник е кога има зор . От няколко дена "търгувам" и миенето на ръцете всеки ден на влизане в къщи, при това супер успешно. До толкова, се вживява, че и зъбите настоява да мие (нищо че е 6 след обед). А преди беше страшно - тръшкане въргаляне по пода, крещене, ще кажеш, че с тъпото на ножа я коля. И това САМО като спомена за миене на ръце. Та измисли му стимул на Дани. А ако има желание и се опитва, но просто още не се справя дай му малко време, ще се научи няма начин.
Маги, и мойта налита. Скоро обаче не можа да си прецени опонента и я ступа един 6 годишен батко. Не беше брутално и в известен смисъл съм доволна, защото това определено й беше за урок на Нора.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: м-и в Юни 15, 2017, 00:13:33 am
Благодаря ви момичета!
Днес е имало и сутрешно извеждане или са се застояли сутринта на двора, не разбрах точно. Не ги оставят много да тичат, 5мин и айде искат ли на пясъка  :lol:
Извеждането е ясно, че е по желание и не всички го правят. Но предпочитам да са вън, отколкото вътре да има 6 отворени прозореца, защото било топло или за въздух...
За ступването май е всеобща болка. Моят синковец ударил дете на батута, но явно детенцето е било в грешка, защото после не искало да си ходи и играли заедно  :lol: Правя забележки, говоря, но след дъжд качулка няма много ефект.
Много обича да се прави на бебе и да го обличам и обувам, но всичко с лепка си го обува сам. За дрехите се шегувам, питам там кой го обува и ми ръмжи  :lol:
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 15, 2017, 08:12:25 am
Авалон, за пръв път чувам за толкова често излизане навън в градина. Наистина похвално. Вашата държавна ли беше или частна?

И Дани е като Нора за миенето, че и за къпането.
Проблемът е точно, че няма желание и стимул. Спазаряването и при нас работи, но не всеки път намирам за какво да го спазаря  :lol: А и ми омръзна вече. Искам да знае, че това е задължение, а не е пожелание и да не го дискутираме изобщо. Но явно още ще почакам.
За зъбките му пускам песчничка и с тях нямаме проблем.
https://www.youtube.com/watch?v=KIWXcJ2wbyw (https://www.youtube.com/watch?v=KIWXcJ2wbyw)

Дани е от кротките иначе. Последно на един детски рожден го удариха с една количка по главата. Изобщо не отвърна дори. И ме помоли да съм кажела на детето, че не е хубаво да се удря :lol:
Не посяга и към чуждите играчки. Обаче ако някой посегне към неговите изпада в нервна криза  :lol:

Май вече сме за лятна тема  :P
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Юни 15, 2017, 11:51:48 am
Смайли, държавна е яслата. В частаната малко ги извеждаха. За кратко и съблюдаваха за идеалните условия. Майките бяха с хиляди претенции, едва ли не детето на под 20 градуса да не се извежда навън, щото можело да се простуди, после пък над 30 било твърде горещо.
Всичко опира до госпожите. Днес пак на двора - бяха  извадили столчета, маси, играчки, чадърите, закуската на вън. Замотах се на близо и минавайки пак от там видях как лелята прегръщаше децата. Който наистина си обича работата и децата ... така е.
П.С. дааа, време е за лятна тема , отиваме на море в събота.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: kati_vm в Юни 15, 2017, 14:38:25 pm
Здравейте, някой да ми препоръча детски алерголог за Варна? Точим една бистра хрема от месец, имаме и заден секрет, 12 дни сме с Бактробан без резултат, имаме и кашлица, няма Т. Ходихме на УНГ и на педиатър. Утре пак сме на УНГ. В общи линии омагьосан кръг и се чудя вече, дали да не идем на алерголог.
Титла: Re: Пролетна тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 15, 2017, 16:53:29 pm
Кати, сигурно сте пуснали изследвания на секрета? Какво показаха?

Заповядайте в НОВАТА ТЕМА! (http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=52082.0)