изискват брашно тип 550, или 405, най-логичното беше да ги потърся в магазина-където ги няма...има тип 500...с което и работя...обаче първите ми две хляба излязоха от машината с вид на нещо годно за трошене на прозорци, но категорично негодно за консумация, взех да задавам въпроси...та това е причината за любопитството ми към типовете брашна, както и това, че в интернет не намерих годна информация по въпроса... :)
:roll:
Хубава машинка!Зайко, аз мляко и яйце не искам да слагам, защото сестра ми пости.
Ние купуваме бяло, но добавям царевичен грис към хляба (защото нямам брашно, само грис...), също и мляко (вместо вода) и 1 яйце. С маята съм в чуденка, че уж била вредна. Категорично няма да взема д-р Йоткер. В Метро имаше една с червено на опаковката - нея купих, но вече свършва и трябва да търся нова...
Не ми достигна времето да проверя в магазините наоколо какво друго брашно, освен бяло, продават. Нядавам се на типово, но не вярвам особено.
За маята на Йоткер имам съмнения, че е като нещата на Нестле ("добра храна, добър живот", ама пълен с отрови). А квас ми казаха, че мога да купя от Слънце и луна, ама познайте дали успях да отида.Ох, и аз знам, че продуктите на Нестле са пълни с изкустволяци. Само като вземеш бульоните и подправките "Маги" и прочетеш съдържанието .... :?
Кажете за брашната, от къде да намеря нещо по-така, пълнозърнесто, типово и т.н.?
Mishanta,
Ето моята първа снимка. На нея се вижда, че не е разбъркано добре - стои на конци и отдясно има неразбъркана смес.
Точно така е. След първите опити и стриктно спазване на рецептите, започнах на око да правя промени - увеличавам вода, сменям програми и т.н. С маята положението е същото.
Въпрос на време е да свикнете и след това да импровизирате.
Delusion, в рецептата, която правих за 1 кг хляб - брашното е 660 гр. (200 бяло, 460 пълнозърнесто), а водата е 480 мл.
Ще ми кажеш ли рецептата за пълнозърнест хляб без грам бяло брашно.
Не е лош нашия, но за пълнозърнест очаквах да е твърд, а той е много мек :lol: Това е, защото е пресен ли?
Ето снимки на вече изпечения и изстинал хляб. Разрязаната част е 1/4 от хляба.
Цялото, разбира се. Първият ми хляб беше с 1 ч.л., не набухна почти. Вторият - с две. Третият стана супер, с цяло пакетче. Това, обаче, е друга мая.
Е, много ли е, от нея ли е?
Мише, Делюжън, вие каква марка мая ползвате?
От няколко дни ползвам Суха мая за хляб Без Глутен Doves Farm - ако някой си търси мая по-голямо кол-во :)В кои вериги се предлага?
(https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQYGLPDtCrTvHCt0tHSHzstsuI7t7U6oNHI9qI2TOXLjp7piNXyWRFR2Q) (http://www.bioslunceluna.com/shop/hliab-brashna-pasta/suha-maja-za-hljab-bez-gluten-doves-farm-125g.html)
Maria_ivo,
Тук в сайта си имаме рецептурник с рецепти на момичетата от Зачатие.
Има две рецепти за тесто. Ето линкове
на рецептурника - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=24265.0 (http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=24265.0)
на едната рецепта - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=34853.msg907190#msg907190 (http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=34853.msg907190#msg907190)
на другата рецепта - http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=23906.msg350886#msg350886 (http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=23906.msg350886#msg350886)
Поздрави!
Mishanta, мерси много!
Вие ветераните ще помагате.
Ползвам Мулинекс модел OW610131 на програма за пълнозърнест хляб, както съм писала по-долу.
Програмата е 3.10 ч. По мои наблюдения бърка само 25 мин. После повече от 1.30 ч. само втасва. През това време само един път разбърка за мнооогоо кратко. Накрая последния около 1 ч. пече.
Magi, радвам се, че и ти се нави да си купиш. Ще чакаме отзиви и снимки. Със здраве да си я ползвате.
Ето моята първа снимка. На нея се вижда, че не е разбъркано добре - стои на конци и отдясно има неразбъркана смес.
Vilia, задължително ще пробвам рецептата за кекса :wink:
М-и, честита машинка! Имаш ли вече любими рецепти? От книжката на Мулинекса повечкото рецепти, които съм пробвала са супер. Само на една маята по рецепта беше повечко.
Аз влизам, за да питам, има ли начин хлябът от хлебопекарна да не се троши толкова много, а да става като купения? Детето направо го прави на нищо.
Правила съм хляб и с домашно брашно и мая на д-р Йоткер, и пак става хубав и без трошене. Един път използвах една турска мая и хляба го гоних из цялата кухня :) излезе извън машината...За френската мая по-нагоре пишеше че трябва да се слага по по-малко. Иначе хлябът много бухва. Явно и с турската е така. На моята машина ако маята е много и тестото опре отгоре в капака, хлябът остава недопечен някак. Явно се нарушава циркулацията на топлия въздух.
От моя личен опит, споделените мнения на другите и прочетеното стигнах до извода,
че модела и марката хлебопекарна няма голямо значение, всички работят на един и същи принцип,
а използваните програми са не повече от 3. Аз ползвам само 2, основна за хляб и тази за месене.
Относно брашната, аз ползвам различни като тип и като вид. Предпочитам София Мел за бяло,
но купувам всякакви. Само смес не съм, просто така се е случило, нищо конкретно. Ползвам само суха мая.
Рецепти за хляб в темата назад има много, аз ползвам две като в първата правя експерименти
и заменям една част от бялото с друго/ пълнозърнесто, типово или царевично.
Втората е с кисело мляко и яйце, изделието което се получава сме нарекли семейно Хляб Питка.
Универсална рецепта за хляб -
/пшеничен, ръжен, пълнозърнест, царевичен/
вода 245мл
олио 1с.л.
сол 1 ч.л.
захар 1 ч.л.
брашно 455 г./ 2 и 1/2 мерителна чаша от комплекта
/ тук за да стане хляба царевичен, типов, пълнозърнест
заменям една чаша бяло брашно с някое от горните/
мая 1ч.л.
това за 750 гр
*************************************************
Хляб с кисело мляко и яйце на linko5
200мл кис.мляко+ 100мл вода
1 яйце - разбито
2-3 с.л олио
1 ч.л сол
4 ч.л захар
550 гр. брашно
1,5 ч.л мая
Програма за 700 или 900 грама хляб.
/пробвала съм и двете опции, няма разлика/
*********************************************
Тесто за питки
Последователността при продуктите е
важна когато се меси в машина за хляб:
* 3 яйца/ 2 + белтък
* 1 жълтък се оставя за намазване
* 250 мл. прясно мляко
/може смес прясно с кисело, може също и само с кисело/
* 125 мл. олио
* 1 ч.л. захар
* 2 ч.л. сол
* 760 гр. брашно/ пресято/
* 10.5 гр. суха мая / 1 и 1/2 пакетче мая д.р Йоткер/
*********************************************
Тесто за пици и мекици
300 мл вода
4 супени лъжици олио или зехтин
1 и 1/2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка захар
600 грама брашно или 3 мерителни чашки
1 чаена лъжичка суха мая
Важно и изпитано от мен е тестото да отлежи в хладилник,
удвоява обема, става много пухкаво и лесно за работа.
Обикновено го пускам предната вечер, прибирам в хладилника
и на сутринта правя мекици и пирожки или за обяд пица!
Приятно творене!
каквато и да е машинката кофичката й се сбъгва при предовна употреба за около 2-3 г. Хубавото е че могат да се подменят само те.А, ей това е много вярно.
Марси, ти пък месене на пица :lol: козунака е къде по-голямо приключение и си става, пиците все едно хляб. Козунаци, тутманици, рогчета, ама те нали са все теста.
..........
....И аз я търсих, но не намирам вече :(
Нещо не мога да намеря линк ... хм... да не би да я няма вече тази фирма....
Е то като прилича на тухла и няма да му ръснете малко захар отгоре, козунак ли е :lol:
Е, то за кво освен за печене и месене да я ползвате :lol: аз опитах и мармалад ама няма да повторя :lol: :lol: :lol:
Pepssi,Направих го и много хубав стана, даже стои и долу-горе като на конци, ноооо.........захарчицата ми дойде малко. Може би ако сложа повече ще стане перфектен. Колко трябва да сложа обаче незнам, нещо да не разваля пропорциите?
Ето по тази рецепта правя аз и много я харесвам. Като е още топло мирише страхотно на кроасани с масло (защото просто има много масло в рецептата).
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50871.msg1086291#msg1086291 (http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50871.msg1086291#msg1086291)
Питките не само изглеждат страхотно, а са и мноооого вкусни! :DНе дразни, докато чакаме рецептата :lol:
Не се сдържах и без да се меся много, но понеже ми замириса :wink:....
Тези питки (и не само те) могат да се разнообразяват с плънка от леко пръжнат бекон или сланинка, по-миризливи кашкавал, сирене, сушени домати, маслини - всичките в различни комбинации според вкуса или по отделно. Подправения зехтин от сушените домати също го ползвам.
Тестена фантазия.
===
Пете, не ми се смей, кажи с какво мериш 60 грама, нещо познато,
чашка за кафе или друго. Тук нямам везна и затова питам така лаишки :oops:[/color]
Не се сдържах и без да се меся много, но понеже ми замириса :wink:....
...
Тестена фантазия.
Тия милинки-добринки на кого са кръстени :lol: :lol: :lol:
Аз имам суха мая от Добри - много е готина. Потекоха ми лигите, Мишанто!
Тъкмо свалих 3-4 кила и ме подвеждаш! Ще се меси!