www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Темата е започната от: Delica в Януари 14, 2013, 10:03:34 am

Титла: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Delica в Януари 14, 2013, 10:03:34 am
Добро утро

Мразовито започва настоящата седмица,но да си пожелаем положителни емоции и здраве!

Честит Имен Ден на всички които носят името Нина !
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Ники в Януари 14, 2013, 10:53:13 am
Успешна седмица и от мен!
Здраве за малки и големи  :D

Честито на празнуващите днес :D
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: midge в Януари 14, 2013, 11:26:00 am
Здрава и по-топла седмица!

Момичета, скърцат ли децата ви със зъби нощем? Да се притеснявам ли, да изследвам ли нещо? Чета, че на емоции се дължало, но само това ли?
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: barbaron0708 в Януари 14, 2013, 12:31:04 pm
Здрава и щастлива седмица на всички!

Ние сме отново на вълна яслени неволи  :wink:

Малко ще помрънкам, но ме извинете  :oops:
Боже, много ми е "влюбено" Златото в мама! Преди Нова година ходи на ясла 5 дни, после 3 седмици в къщи болен. После 8 дни на ясла, след което Коледни и Новогодишни празници и пак 2 седмици в къщи. И сега от миналата седмица ходи, но адаптацията е по-сложна от първоначалната. Реве по цял ден, отказва да яде там тотално - абсолютно нищо не близва по цял ден. Имат вина и сестрите и мама. Какви са им тези отпуски през зимата - не знам, но преди Н.година едната сестра беше в отпуск, сега другата излезе. До обяд е на работа, след обяд сестра нямат - само лелички. Миналата седмица и тази сестра, която уж беше на работа и тя я нямаше, приемаше ги децата старшата сестра на градината, после идваше другата .... И така - една голяма объркация! Предната седмица 2 дни го взимах на обяд /уж да свикне/, после 2 дни го оставях цял ден, после пак един ден го взех наобяд /по тяхна преценка/ и детето съвсем се оэбърка! Днес ми звъняха да ме питат дали ще го взимам на обяд - отказах! Ами нека свикне, че като се наспи там - тогава ще го взема! Да, ама те разбраха, че мога и май злоупотребяват!
И сега ми се къса сърцето, защото ревеше /чуваше се по телефона/. Знам, че направих правилния избор, но........ Кога ще стане 16ч да си го взема!
Май сме уникален случай!
Не ме разбирайте погрешно - много са добри персонала и съм доволна от яслата, но в петък явно е изкарал извън релси едната сестра и даже ми се поскараха, че много му угаждам! Ами какво да направя, бе хора! Чакала съм го толкова години и съм наясно, че повече му угаждам, но.....
Не е оставян и ден другаде - по цял ден сме заедно. За по час-два два пъти съм го оставяла на майка ми - това ни е раздялата за 2 години. Искам да свикне и знам, че ще му е хубаво там, защото е много общителен, но докато стане - не мога да си намеря място в къщи!
Извинете за дългия пост и мрънканиците ми  :oops:, но само тук мога да си излея душата и да не ме нахокат  :wink: Защото всички ми казват - ще свикне, но така ще е първите дни. Да, ама станаха много дни.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: denisa в Януари 14, 2013, 12:41:26 pm
barbaron0708, моят син беше същия, цялата ясла беше до обяд само реве нищо не яде като твоя сладур. Когато отиде първа група в градината нещата коренно се промениха дори не искаше да си тръгва и ми се сърдеше, че рано го взимам. Знам, че е много трудно за теб в момента, но нещата ще се оправят, дано да е скоро при вас. Не показвай пред детето, че се тревожиш, защото така и то става по-нервно. Успех дано се адаптира по-бързо.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: parsi в Януари 14, 2013, 12:43:30 pm
Здрава седмица и от нас!
Ние пак проблеми в групата на Митко.Има едно дете което проявява агресия към всички,докато спят скача по леглата,не се подчинява при никакви случаи на учителките или лелите,прави си каквото си знае.Неколкократно са уведомявали родителите за постъпките му при които доста от децата страдат,дори миналата седмица някакво детенце е изпаднало в нервна криза от "побойника".Майката обвинила учителката,че не харесва нейното дете и затова говори така.По този повод по инициатива на родителите беше проведена родителска среща,на която родителите на детето не дойдоха.Два часа се бистриха варианти какво може да се направи и в крайна сметка директорката каза,че ако родителите не решат да го преместят от групата или градината нямало законово основание по което тя да направи това,защото щели да се обърнат към "Закрила на детето" 8OЕ,нашите деца кой ще ги закриля в крайна сметка?И пак в задънена улица и пак нищо.Някой ако се е сблъсквал с подобна ситуация моля да сподели.
П.П.Съжалявам ако се повтарям,миналата година пак бях споделила подобен проблем,но тогава родителите сами решиха да си преместят детето,а сета тези са се заинатили...
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: barbaron0708 в Януари 14, 2013, 13:10:04 pm
Деница, благодаря, че сподели! Не, че ме успокоява, че и друго дете е било по същия начин, но все пак..... Започнах да се чудя дали той е по-особен, че не свиква.
А иначе, аз по нищо не му показвам, че се притеснявам. Той всъщност от къщи тръгва с желание, но като стигнем в яслата и надува гайдата. Това нормално - разбирам - мъчно му е, но по цял ден почти реве - за малко спира и пак!

Между другото оня ден като го взех, толкова ми беше кофти, че седнах и му направих един "портрет" писмено. До сестрите в яслата. Но не посмях да го дам днес. Не знам дали е разумен вариант. И то не за друго, ами както всички знаете - няма достатъчно време за обяснения нито сутрин, нито следобед като го вземам. Защото в същност Злато хич не е лош. Не прави бели според мен, просто доби един навик да вика "Айдееее" като иска да му направя/донеса нещо. Звучи като овчар чак  :lol: И явно го "практикува" и в яслата това, а на сестрите не им е по вкуса едно дребно да ги юрка  :lol:
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: lidia в Януари 14, 2013, 13:14:09 pm
Parsi и ние си имаме един такъв младежин. Дъщеря ми летя пъ стълбите, съседчето лежа в болница седмица от пръчка в ръката му и издрани очи, общо взето всички са вдигнали ръце от мама и маминото синче и директорка и персонал и все живо. В момента има затишие, да видим докога...
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: hope-love в Януари 14, 2013, 13:44:21 pm
В болница - от пръчка? Е, не искам да ви надъхвам, ама в тоя случай май учителките са за "бой", дето блеят и си разговарят една с друга, вместо да гледат какво правят децата. Незнам какъв е случаят, ама аз си представям такава ситуация, може би съдейки по нашите учителки. Добре, че децицата в групапа са по-кротички - е поскарват се, побутват се едно друго за играчки или техни си детски сръдни, ама не е имало инциденти. Да не дава господ! Учителките обаче не виждат и не чуват и половината от това, което става между децата, когато са оставени свободно да играят в стаята или навън на площадка.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: бина в Януари 14, 2013, 14:39:17 pm
Здрава и успешна седмица и от нас,дано е по топличка,че при  нас един студ,едни мъгли...

А за яслите като ви чета,чак не ми се мисли нашите и те не са отделяни от мен и най-вероятно ще е голямо циврене,че и яслата-градината са на 5м от блока,може да си махаме през терасите :lol:.Сега като слушам другите сутрин как плачат сърцето ми се къса,а за нашите не знам.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: midge в Януари 14, 2013, 15:03:16 pm
Уф, ние в яслата 2 години само си се адаптирахме. Голям рев беше, голямо чудо. На финала имаше един ден в който не искаше да си тръгва и лелите събраха всички учителки да видят този феномен. Сега ми е смешно, но тогава не ми беше. В градината работата се промени от ден 1ви.

parsi, в друга група, не нашата, на градината ни има такъв случай. Е, нищо не могат да направят. Майката е пълен гьон и не вдява от нищо. Най-много психолог да го види, но ако родителите не искат да работят съвместно със специалист и детето нищо не може да направите. Дано не съм права, но опита до тук е такъв :(
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: barbaron0708 в Януари 14, 2013, 21:51:15 pm
Аз да докладвам за днес  :wink:
Човека си е изял следобедната закуска  :lol: Огладнял е значи и е разбрал, че като я няма мама - няма как - трябва да яде  :wink: Но пак е ревал цял ден!
Но пък аз все си мисля, че и това ще отмине! Само да е здрав и да ходи редовно! Щом е проял там - имаме напредък  :wink:
Като ви чета, че в градината е друго - започвам да си мисля, че има разлика от земята до небето от ясла до градина  :lol: Но поживьом-увидем!

А за тези деца - бойните, имам случай на моя позната, хем детенцето беше голямо - в някой си клас. Забелязват родителите, че напоследък е странен /по своему/ и го питат- разпитват, той не казва. Но един ден споделил с майката, че едно от децата го тормози. Отиват родителите, разговарят с класната, тя казала - вдигнали сме ръце, родителите не обръщат внимание. При директорката - същата работа. И родителите се принуждават малко да саморазправят с детето - пред класната разбира се! Но не, че са го били или заплашвали, просто са си поговорили с малко по-респектиращ тон. И повече оплакване от детето са нямали. Но все пак - децата бяха някъде към 6-8клас мисля. Та не казвам, че това трябва да става, но пък.... чак да се стигне до бой и болница - ами извинете, но и аз бих се саморазправила! Дано не ме линчувате сега, но.....
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: mishanta в Януари 15, 2013, 05:45:03 am
Барбароне, не са ходили на ясла мишоците и не мога да правя паралел,
но ако е трудна адаптацията, ще е така и дългооо време трябва.
Аз ще запиша с големи цифри в семейната ни история деня в който Калина
ще отиде там с желание без една уговорка и сълзи.
Ей богу, страхотни са й госпожите, че накрая аз ще взема да ходя
вместо нея, но и така не е съгласна. У дома била Каслива/щастлива и това е!
Говорим спокойно за там и само в положителна насока,
но щом чуе думата градина и изпада, то не е истерия, но в състояние на тъга и отрицание
и не мога да разбера до къде се простира нежеланието и от къде започва,
онази симпатична детска манипулация, да се случва само това което тя е пожелала.
За съжаление и двамата са болни първо тя, сега е Митака
и това с нищо не помага, а само удължава този процес!

Събирам, събирам и накрая се излея, извинете ме.
От ден първи на варицелата в началото на ноември до днес
у нас е нескончаем лазарет, срам не срам, викнах южната баба.
Очаквам я до ден два да удари едно рамо,
защото от напрежение онзи ден събрах границите
на кръвното и личната ме свали на земята, като ми каза,
че имам малко нужда от помощ.
Тази седмица бях планувала да насроча нова дата на операцията,
но не мога да стигна до болницата изобщо.

Парси, не знам дали си спомняш ние имахме подобен проблем в предишната група
на Митака знам, че това едва ли е решение при вас, но ние го преместихме.
При нас бе щастлива случайност приемането на Калина в другия филиал,
където имаше група/набор на Митака и това изигра голяма роля...
Желанието му да ходи на градина се промени рязко и разликата е огромна,
дано успеете да преодолеете това, защото ако с голямо дете може да се поговори то
с толкова малко, ако родителите отказват съдействие промяна просто няма как да се случи.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: mini в Януари 15, 2013, 07:37:11 am
барбаронче, със Стефания се получи нещо подобно- подозирам една от лелките
първите две седмици детето беше ок в яслата, даже на втория ден я оставиха директно да спии там- толкова бързо се интегрира, но като се завърна едната лелка от отпуска ела да видиш- рев, търкаляне по земята, още настръхвам като си спомня
може дори и боледуванията й да са провокирани от всичко това, вече така си мисля, защото като е спокойна в училище е прекрасно, не ми е боледувала- е, един спазъм лек направи,но нейните съученици по 3-4 вируса изкараха, включая и шарка
та в яслата, едната от сестрите- ама тя не дава нищо да й се каже, по повод че се разревавала, ако й се повиши тон
ами разбира се, аз не съм я пратила да я овикват, пратила съм я уж да учи нещо, а тя се запозна със зрънчо и запържени храни- нищо повече не видя от яслата
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: lidia в Януари 15, 2013, 09:10:39 am
по повод че се разревавала, ако й се повиши тон
ами разбира се, аз не съм я пратила да я овикват, пратила съм я уж да учи нещо,
Ето заради това се виждахме с директорката. 4 години не се научиха, че моето дете се подчинява на равен и разбран тон и диалог между двама, така както правят нормалните хора. С крещане, дърпане за фланелата и бой тая няма да стане, напротив.

Съседчето беше в болница седмица, след като момченцето размахвало пръчка и го дернало на клепача на едното око. Възпали се, от там и другото око. Беше толкова издут и не виждаше и с двете очи. Кошмар.
Госпожите имат вина да. Но си представете следният случай. Прави му госпожата забележка, 1-2-3 път. Младежина ляга по гръб и започва да крещи и да се мята като риба с думите: Аз ще ви опандизя всичките тука, ще ви вкарам в затвора и т.н. Госпожата се е разплакала, имаме си свидетел родител. Честно идва ми да я хвана тая майка и да и плясна два шамара, ама изобщо не се извинявам, че го казвам. Защото това са нейни думи и тя се държи по същия начин. Сега от идва ми, до да отида и да я плесна има разлика. Не си се представям да посегна на човек, да крещя срещу нея, за да ме чуе също. Само мога да се надявам да не се срещам с тях занапред и да се осъзнаят навреме, преди да е станала голяма беля.

За адаптацията, Моника още се адаптира. Не плаче, няма проблем, става и тръгва, ама не и е мерак хич да ходи на градина, напротив. Брой оставащите дни до месец май  :)
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: barbaron0708 в Януари 15, 2013, 10:14:46 am
Нямам още добър поглед върху сестрите в яслата, но не ми се струва да се държат лошо с децата - разумни са. Едната е по-възрастна и ми изглежда по-строга, но респектира децата. Другата е по-младичка и вероятно "по-близо" до децата. До другите лелички нямам много достъп - те са само помощен персонал /доколкото разбирам/. Лошото е, че преди Н.година по-възрастната излезе в отпуск и бяха децата само с младичката. Злато свикна явно с нея, защото като заспивал и държал ръката. Сега след празниците, младичката излезе в отпуск, а остана по-възрастната. Злато я беше позабравил. И заедно с прекъсването покрай празниците, беше забравил и градината. И това много го обърка. Тази седмица май пак е само младичката. Не знам какви са им почивките , други ангажименти ли, какво ли - но тази смяна на персонал хич не ми допада! Объркват се децата.
Като гледам другите деца колко са спокойни и ми се иска и ние да сме така  :wink:
А иначе тръгването от къщи е най-хубавото нещо  :lol:
Само да са здрави!
Ввввв - на-на-на /преведено: На колата - музиката/  :lol: Няма търпение да тръгнем! Все пак - не се тръшка още от къщи, което ме навежда на мисълта, че не му е зле на яслата  :wink: И като го питам - защо плачеш на градинката? Най-тенденциозно ми казва: Мама! Ами ако е и мама там - по-хубаво от градинката няма да има!

Ох, извинете, че ви занимавам с нашите яслени неволи, но като си кажа/напиша/, някак ми олеква!

Мише, бързо оздравяване на Мишоците и дано дечицата ни скоро разберат, че на яслата/градина е по-хубаво, отколкото в къщи  :lol:
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: hope-love в Януари 15, 2013, 10:21:35 am
Съчувствам до някъде на госпожите в днешно време, но тяхна е задачата да си поемат ролята на авторететни фигури, които да респектират и децата и родителите. Ние разумните, възпитаните и нормални родители веднага бихме ги подкрепили и помогнали с каквото можем, но кагато те вдигат ръце и не желаят да направят нищо, за да решат някакъв проблем - това винаги ме вбесява и обижда. Не може да абдикират от функциите си с обяснение, че този ли онзи родител не разбирал от дума - тяхната роля къде е, какво правят, от какво се страхуват? Мисля, че станаха твърде малодушни, без самочувствие и без достатъчен авторитет учителите и това вреди на децата ни, особено в една вече по-голяма възраст в училище. Не могат да наложат стандарти на поведение и на отношения едни с други в училище. Объркват ни децата и често ги карат да се чувстват неразбрани, жертви на несправедливо и безпринципно обяснение. Да си призная, изпитвам страхове за дните, в който детето ми ще стане ученик. Хайде в градината, как да е, там обстановката си по стерилна, дечицата са малки още, не разбират някои неща..., но после
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: barbaron0708 в Януари 15, 2013, 10:39:08 am
Не може да абдикират от функциите си с обяснение, че този ли онзи родител не разбирал от дума - тяхната роля къде е, какво правят, от какво се страхуват? Мисля, че станаха твърде малодушни, без самочувствие и без достатъчен авторитет учителите и това вреди на децата ни, особено в една вече по-голяма възраст в училище.


И тяхната не е лесна! Има много проблемни родители, оттам и децата са такива! Не ги оправдам нацяло, но така или иначе едно време беше друго. При мен например, майка ми беше детска учителка докато бях в детска градина и после ученичка в основното. Ами градината и училището бяха заедно /на село/ и оттам майка ми с "другарките" беше колежка. При което при най-малкото недоволство от мен, веднага се докладваше на майка ми. Оттам - разговор с моя милост - защо така си казала, защо така си направила. Ами така са ме предизвикали - беше моя отговор! Но все пак се съобразявах. Сега в училищата е: "Баща ми такъв и онакъв - аз мога да си правя, каквото си искам"! И госпожите и те са хора и те се страхуват - а хора разни!

Едно време за провинение намаляха поведение, изключваха от училище, а сега?!?!?!?! Ако те изключат от едното - ще те приемат в другото училище и толкова. Или пък бащата ще отиде да се разправя с учителите и да им насади страх от това или онова!
И естествено, че всичко рефлектира върху децата ни, но и това с времето ще се оправи - аз съм непоправим оптимист  :wink:
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: hope-love в Януари 15, 2013, 15:19:45 pm
Разбирам трудностите за учители и директори, породени от новите порядки и объркани ценности в днешно време. Но ако те не покажат характер и воля, ако поне не опитат да наложат в своя клас, в своето училище, някакви правила и стандарти, които да важат за всички,ако се огъват пред невъзпитани и агресивни родители, а децата на възпитаните страдат от това - накъде отиваме? Мисля, че трябва да се опитват да се противопоставят на войнстващата простащина, на агресията и пр. Мисля, че всчики ние като родители, трябва да изискваме това от училището като институция. И да помагаме, с каквото можем.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Елфи в Януари 15, 2013, 16:06:46 pm
На учители и директори трябва постоянно да се напомня какво им влиза в длъжностната характеристика, когато се понесат по инерция към спокойствието на безхаберието. Повече родители като мен да им се падат им пожелавам.

Аз не се карам, само дето преследвам упорито целта си до резултат. Карам ги наред - учители и директори, заплашвам с инспекторати и, о, чудо, не сме стигнали до тях. Но те знаят, че ще го направя, щото съм много убедителна. Не ме е страх, че ще подложат на натиск детето ми, заради голямата ми уста, защото няма за какво да се захванат - учи си детето, спазва правилата и т.н.

При последния случай постигнах писмено извинение от училището, агресорите (всички) и наказание за последните. Тази година, пък, ще навършат 18 и трябва повече да се притесняват, щото а са ми барнали гарджето, а съм ги осъдила.

Имала съм два случая, когато се наложи да вземам по-нестандартни мерки и малко ме е срам да ги призная, но действат безотказно. Прибегнах до тях след стандартни - учител, родители. Дръпнах дребното агресорче настрана и му казах две сладки думи със страшен поглед - не доближи повече Диана. Да ме осъдят, ако могат.

пп Много уважавам учителската професия, детето си възпитавам в това, но за съжаление нивото в последните години много, ама много падна.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: hope-love в Януари 15, 2013, 16:37:26 pm
Съгласна с Елфи! Нейният опит като майка на вече завършващо училище дете е много по-голям, но и нас ни очакват същите изпитания. Децата трябва да знаят, че ние сме тяхна страна и ги подкрепяме, но ако накараме учителите да ги защитят и да не се стига до нашата директна намеса, ще стане много по-добре. Иначе и наши близки приятели с момче в 5-ти клас разказваха как два-три пъти са имали разговор с побойници и грубияни /различни деца/, които са тормозили детето. И се похвалиха, че имало ефект. Но защо е нужно да се превръщаме в бодигардове на децата си? Нужно е училищните власти да се понапънат малко и да си застанат на мястото, а не само да мрънкат и да се оплакват. Ако учителят не желае да бъде издигнат авторитетът му в обществото и ако не полага услия за това, няма кой да му помогне. Те сами трябва да бъдат активната страна в този процес. Иначе няма как да стане.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: ivanita в Януари 15, 2013, 20:45:02 pm
Да се включа и аз в темичката, макар че не мога все още да дам мнение по проблема за възпитанието в детските заведения. Но съм съгласна с барбарончето, че нещата доста са се променили отпреди.
Аз друго искам да ви попитам. В четвъртък ще ходя до Пловдив и ми трябват насоки откъде мога да купя на мъника топли апрески или ботушки (22-23 номер) на сносни цени, че тук не стига че няма избор, ами и всичко е от 25 номер нагоре.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Delica в Януари 16, 2013, 08:44:30 am
Иванита,в МОЛ Пловдив,в магазина на дайхман,мернах намаления онзи ден.Специално аз съм доволна от обувките за малки деца в този магазин ,ботушите са ни от там сега,купих ги миналата пролет на намаление по-голям номер,маратонки на марката боби шуз,много удобни и издръжливи.В мола има и магазин на Колев и Колев и там има намаления,но не съм гледала в подробности.Ели от Пловдив има две момченца, тя може да е по полезна, дано се включи.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Ники в Януари 16, 2013, 08:45:29 am
Аз друго искам да ви попитам. В четвъртък ще ходя до Пловдив и ми трябват насоки откъде мога да купя на мъника топли апрески или ботушки (22-23 номер) на сносни цени, че тук не стига че няма избор, ами и всичко е от 25 номер нагоре.
Иванита, аз взех апрески на Колев и Колев за София. Много са хубави и топли. Гледам, че сегга има намаление 30% и цената става съвсем приемлива.
Ето ти линк, има и контакти на магазини за Пловдивд.
http://www.k-k.bg/shoes/product_info.php?f=70&products_id=1243
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: lidia в Януари 16, 2013, 10:48:48 am
Нивото падна да. Вчера се прибра девойката ревяща от градина. Не и се спало и си гледкала легнала тихичко, докато другите се наспят. Влязла една жена от общия персонал и попитала госпожата: Тая що не спи?
Голям рев, казала и обидна дума. Викам маме, това си е до възпитание. То и липсва на твоята леля, сестра или квато и да се води там. Аз не мога да им върна първите седем години. А и много ми омръзна вече.

 
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: parsi в Януари 16, 2013, 11:34:17 am
Благодаря за включванията!Слава богу момченцето вчера е преместено във 2 група по настояване на родителите :)
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: albenanedelcheva в Януари 16, 2013, 15:03:46 pm
Нивото падна да. Вчера се прибра девойката ревяща от градина. Не и се спало и си гледкала легнала тихичко, докато другите се наспят. Влязла една жена от общия персонал и попитала госпожата: Тая що не спи?
Голям рев, казала и обидна дума. Викам маме, това си е до възпитание. То и липсва на твоята леля, сестра или квато и да се води там. Аз не мога да им върна първите седем години. А и много ми омръзна вече.

 

Лиде какво е това спане бе, на 6 годишно дете. Защо ги тормозят изобщо децата, като не им се спи. Не могат ли да се занимават с нещо друго докато другите спят. Постави въпроса.

В Германия, децата м/у 3 и 6 години са в една група. Няма такова възрастово разделение като в Бг. Обикновено малките, 3 и 4 год. спят, в отделно помещение. Другите се занимават с различни неща в другото помещение.

Дъщеря ми, която никога не е била сънлива, още като отиде в ДГ, т. е на 3 год.  - престана да спи на обяд. Опитаха се 1 седмица да я слагат, но тя пречела на останалите и това беше. Явно не е била само тя, защото пуснаха допитване до родителите, дали децата им ще спят на обяд.
Е, масово не спят :D :D
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: ivanita в Януари 16, 2013, 16:18:25 pm
Благодаря момичета :-) ще гледам да обиколя и двата МОЛ-а, пък дано намеря нещо изгодно.
Ники, апреските са хубави, в интернет магазина  няма  в наличност нашите номера. Дано в мола ги има.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: midge в Януари 16, 2013, 16:30:35 pm
И аз вчера взех същите апрески по препоръка на приятелка :) Нямам впечатления още. В нашата градина ги извеждат през деня (да не повярваш) и по-леките обувки се мокрят. Дано с тези да е ОК.

Елфи е много права. Аз също си казвам, ако нещо ме тревожи. За сега нещата са леки и лесно решими.

От скоро забелязвам тенденция младежа да ме лъже мнооого убедително и се хващам, че не зная как да реагирам. Ситуациите са тъпи, за сега, но приемам съвети какво да правя. Пример: вечер е мъртво граден и най-често се шегувам, че вероятно не е хапвал нищичко в градината цял ден. Снощи разказа с най-сериозен тон, че нищо не е ял, защото не са му дали. Другите са яли, но на него "дори коричка хляб  :wink: " не са му дали и така цял ден. След това го разказал и на баба си. Ясно ми е, че е от нашите подмятания това и трябва да внимавам какво и как се шегувам, но на него как и какво да обяснявам не зная.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Miriam в Януари 16, 2013, 16:30:52 pm
ники и ivanita, да се изкажа и аз за апреските. Вече 3-та зима (на 3г. и половина е синът ни) купуваме само от тази марка апрески от магазините на Колев. Много съм доволна - досега никога не са му били мокри краката. На добра цена са - около 40лв. Честно казано досега никога не съм купувала кожени ботушки - вижда ми се безсмислен лукс. Хем ще пропускат, хем струват около 60-70лв.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: gery_k77 в Януари 16, 2013, 17:38:37 pm
albenanedelcheva, тук децата в детските градини спят на обяд и няма опция да не спи. Миналата година госпожата на Ели ми се кара едва ли не, защо не спяла на обяд, викам тя като бебе не спеше сега искате да спи. Попитах я не може ли да се занимава с нещо като да рисува например докато другите спят, отговори ми че не можело и така Елена спи, до колко спи не знам, ама съм и казала да лежи и да кротува за да не пречи на другите.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: mishanta в Януари 16, 2013, 20:35:41 pm
Же, ти си огън жена, браво!
Възхищавам ти се на смелостта!

Митака също не спи всеки ден в градината, не са се оплакали,
той сам беше споделил с баща си, но си е измислил игра,
брои си някакви квадратчета на леглото и после си ги рисува с пръстче.  :lol:

Но и никога не съм чувала да се отнасят грубо с тях, ни госпожа, ни персонал!
"Тая що не спи? " ме хвърля в луд потрес... :(
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: цигу в Януари 16, 2013, 21:48:46 pm

"Тая що не спи? " ме хвърля в луд потрес... :(

Наистина е грубо. Заради израза и заради игнорирането на детето, сякаш го няма или е глухо, или не разбира нищо.

lidia, права е Моника като умно и чувствително дете да се чувства обидена от това отношение. За мен това е знак на емоционална интелигентност и е добре да се съглсиш, че реакцията й е оправдана и не е било редно да говорят така за нея. Дори да започнеш да обясняваш на детето факта, че на тоя свят има не особено умни и чувствителни хора, които ще се държат грубо независимо как се държи тя.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: albenanedelcheva в Януари 16, 2013, 21:51:49 pm
Момичета, утре рано сутринта, влизаме с Калоян в болница, за операция.
Диагнозата е хипоспадия.
Досега съм приживяла няколко пълни  и спинални упойки, винаги съм била страшно сигурна и спокойна.
Сега обаче ми се е свила душицата, въпреки, че знам, че детето е в добри ръце, в добра клиника.... Това е, майчинско чувство.
Стискайте палци, ако всичко е наред, след 3 дена трябва да ни изпишат
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Ganka в Януари 16, 2013, 21:53:36 pm
Бени, всичко ще е наред, стискаме палци! И ако има нужда - звънни!
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: бина в Януари 16, 2013, 22:40:42 pm
Всичко ще е наред с теб сме  :goodluck:
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: mishanta в Януари 17, 2013, 08:09:41 am
Бени, ще бъда с теб, много кураж и сила за теб,
Калоян е юнак ще се справите!
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: StefiZ в Януари 17, 2013, 09:18:22 am
всичко ще е наред, Бени, чакаме те с добри новини :)
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: hope-love в Януари 17, 2013, 09:34:52 am
И от мен стиснати палци за Калоян и майка му!
По темата за грубото отношение в детската към малките ни дечица:
Как ви звучи от госпожата по народни танци, която идва два пъти в седмицата уж да учи децата ни да танцуват: "Тия двамата не стват за тая работа... и тази не става и тази и тази и този". И ги остранява да стоят и да гледат.
Моето дете онзи ден беше за пръв път на танци, едва сега пожела да се включи, преди не искаше. Харесало му, като гледал как играят другите, отиде с голямо желание. Разбирам, че има да наваксва, защо е нов и другите са напреднали, но не трябва ли да се подходи по внимателно или... да ни беше отказала да го включи, щом чак пък толкова са напреднали другите или някои от нях. Незнам какъм е случаят с другите деца, които също "не ставали"
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: barbaron0708 в Януари 17, 2013, 09:47:39 am
Бени, КАТО ВСИЧКО Е НАРЕД, се казва /пише/  :wink:
Стискаме палци!

И наше Злато, освен, че не яде в яслата, сега се оказва и, че не спи  :wink: До миналата седмица е дремвал за по половин час, а сега тази седмица - 2-3 дни за по 10 мин., а вчера въобще не е спал! И снощи заспа в.... 18ч  8O Та до тази сутрин до 7ч  :lol: Но хич не му се отразява добре това Неспане. Много е крив и раздразнителен. Като си е в къщи, спи по 3-4 часа на обяд, но от по-късно - към 13-14ч заспива. А в яслата ги слагат в 12,30ч да спят! Казаха днес, че не искал да ляга - искал при лелите  :wink: и им пеел песнички  :wink: Та ми го похвалиха, че много хубаво пеел  :oops: Той думи много не знае, но на мелодия ги докарва! Хихихии! Днес дадох "портрета", който бях написала за Злато на сестрата. Нека го прочетат и да добият представа що за "чудо" имаме  :lol: Утре ще чуя отзивите!

Хоупче, а откъде знаеш точно какво е казала тази "госпожа"? Детето ли сподели? Ако наистина го е казала така, аз бих си "поговорила" с нея за това дали "ТЯ става" да работи с деца въобще! Естествено, че има деца, на които няма да им се отдава да танцуват, но щом имат желание - тя е човека, който ще ги научи!
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: hope-love в Януари 17, 2013, 10:34:43 am
Ами, детето каза, ама приемам за вярно, щото той много добре запомня възпроизвежда чужди реплики и обяснява ситуации /почти на 6 години е и проверяван многократно в разговори с госпожите за нещата, които разказва от детската градина/. А и първия път го каза много спонтанно - аз питах съседското дете дали играе танци, то горкото каза: "да, а не, не", а нашият развълнуван се включи да каже, че той Васко не ставал за тази работа, госпожата така казала, но казала, че и той /наш Гошко/ не ставал, и Мими не ставала и незнам още кой. Може би нямаше да акцентирам толкова, ако не беше предисторията, че преди да ми се каже това нещо вчера, онзи ден детето си беше измислило, че госпожата го похвалила, че си вдигал много високо краката като танцувал. Вчера отрече това да се случвало и многократното потвърди, че би отстранен заедно с други деца, защото "не ставал". На въпроса си, защо си е измислил за похвалата, каза не знаел защо и помоли повече да не говорим по тази тема. Това като че ли повече ме смути - той смята, че е заслужавал похвала и ме лъже, че я е получил, а всъщност е било точно обратното. Този проблем със самооценката вече е различен, за това разбира се не виня госпожата, но тези особености на моето дете задълбочават още повече нещата с нейното неделикатно, меко казано поведение. Смутена съм, ще изчакам още няколко занимания и ще мисля какво да правя.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: barbaron0708 в Януари 17, 2013, 11:07:13 am
Да, по-добре изчакай да минат няколко занимания и, ако можеш провери достоверността на чутото, преди да пристъпиш към разговор с госпожата! Много е неприятно, ако наистина е така!
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Елфи в Януари 17, 2013, 12:05:30 pm
hope-love, няма ли опция да присъстваш на заниманията?
Питам, защото и моята дъщеря дълги години игра народни танци - буквално от детската градина я взеха. Школата в Несебър е много сериозна, към училището е и можеш да танцуваш с тях, дори след завършване на средното си образование. Много бях доволна от тях! Та там имаше опция да присъстваме на заниманията и аз съм го правила. Казвам ти го, защото аз не бих се доверила 100% на думите на едно дете (от опит). Дори и най-възпитаните и добри деца послъгват или преувеличават.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: gery_k77 в Януари 17, 2013, 12:19:51 pm
hope-love, аз пък друго не мога да разбера, вие плащате ли за тия танци и ако "да", тогава, как така детето "става" или "не става", само ще седи и ще гледа, нали плащате да танцува? В нашата детска градина което дете иска танцува, независимо дали му се отдава или не. Всяка година в края на учебната година има концерт и всички танцуват тогава виждам, че на много от децата не им се отдава, но никой не ги спира и не е редно да ги спира. Моите двамата ги гледам, на Ели по не и се отдават народните танци от на Стефан, но тя има желание и танцува.

albenanedelcheva, стиснати палци и от мен! Всичко ще е наред! Знам, че е по трудно когато оперират любим човек, отколкото да оперират теб самата...
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: jam в Януари 17, 2013, 14:34:58 pm
радвайте се, майчета!

http://19min.bg/news/8/41968.html

„Аз съм склонен в следващия бюджет да се повишат парите за майчинство, но да се съкрати срокът, за да могат майките да се връщат по-бързо на работа. За това пък обаче трябва да има вече построените детски градини. И понеже ги строим много хубаво, майките, като отидат и видят децата в какви условия са в новите детски градини, и тези, които не са искали да ги записват, искат. Защото те са с плувни басейни, с физкултурни салони, със зали за отдих, хубави кухни. Просто в момента се грижим прекрасно за тях. И затова напливът е толкова голям“, каза още премиерът.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: jasmin_veni в Януари 17, 2013, 14:42:11 pm
радвайте се, майчета!

http://19min.bg/news/8/41968.html

„Аз съм склонен в следващия бюджет да се повишат парите за майчинство, но да се съкрати срокът, за да могат майките да се връщат по-бързо на работа. За това пък обаче трябва да има вече построените детски градини. И понеже ги строим много хубаво, майките, като отидат и видят децата в какви условия са в новите детски градини, и тези, които не са искали да ги записват, искат. Защото те са с плувни басейни, с физкултурни салони, със зали за отдих, хубави кухни. Просто в момента се грижим прекрасно за тях. И затова напливът е толкова голям“, каза още премиерът.

 :jump12:
Страашен виц, Джаме, оправи ми деня!
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: hope-love в Януари 17, 2013, 15:53:52 pm
hope-love, аз пък друго не мога да разбера, вие плащате ли за тия танци и ако "да", тогава, как така детето "става" или "не става", само ще седи и ще гледа, нали плащате да танцува?

 Разбира се, че плащаме. Но в крайна сметка  е пожелание, така че ще изчакам детето да натрупа още впечатления и заедно с него ще решим дали да продължава или да се откаже. Може би трябваше да попитам предварително самата хореографка дали е проблем да се включи допълнително по-късно в групапа, но аз споделих за желанието му с учителката на групата и тя каза, че няма проблем, записва го и да започва да танцува. Ще видим какво ще стане от тук нататък, но от снощи ми едно такова чоглаво.
Ох, и златни да ги направят новите детски градини, ако работещите в тях не проявават нужното внимание и разбиране към децата ни, язък им за строителството и за условията, които уж щяли да създават в тях. Моето дете ходеше в частна детска ясла в дома на една прекрасна леля Мими, който не се отличаваш с лукс и имаше едно малко дворче само, ама децата бяха щастливи и ние родителите спокойни по цял ден за тях. Добре ги гледаше тази жена децата, с любов и загриженост, и да си призная дори аз научих от нея доста полезни неща за отглеждането на дете на онази възраст. Без да ми ги е натрапвала, просто деликатно споменаваше какво правели или не правели и т. н.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: mishanta в Януари 18, 2013, 08:02:18 am
hope-love, ние си имаме едно ритмично мишле
и още едно което нямаше никакво желание да танцува в градината!
Категорично отказваше Митака танците, и ние записахме само Калина
но кака Петя го взела веднъж с другите деца и сега ходи с огромно желание! Та е до подход.
У дома пеят песните на който танцуват в детската и видимо се забавляват.
Още когато ни представяха заниманията извън задължителните ни споменаха,
че момичето което преподава танци има молба да се изрази писмено желанието или не
на родителите, детето им да участва в годишния концерт,
който се провежда в края на учебната година в голяма зала в центъра на София!
Всичко това, защото родител вдигнал скандал миналата година,
че не бил уведомен, че ще трябва да отдели два часа да заведе детето си да се изяви.
Пиша всичко това, защото самата преподавателка работи отделно с децата
който ще имат солови изпълнения и аз нямам нищо против това,
защото го прави извън часовете и не страдам от факта, че Калина и Митко не са солисти.
Самите те не се чувстват ощетени от този факт, значи момичето дето им преподава
"става" за тази работа.

Момичета след като спря да вдига Т Митака и видимо е по-добре,
склерата на едното око от вчера е силно зачервена, определено го дразни,
дали не е старт на конюнктивит?
Днес сме на лекар разбира се, но да попитам и вас!


Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: StefiZ в Януари 18, 2013, 09:12:10 am
мише, по всяка вероятност е от вируса, последваща реакция, може да не е баш конюктивит, но според мен задължително ще му изпишат някакви капки.

петъчно четиво :)
http://lira.bg/?p=38989
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: parsi в Януари 18, 2013, 10:06:35 am
Мише,ние преди 2 седмици изкарахме някакъв бърз вирус от кйто го удари в очите.Изписаха му Тобрадекс и на втория ден всичко отшумя :).
Ние се стягаме за лекар,да потвърди предполагаема варицела,но съм 99% сигурна че е това.От вчера са избили ситни пъпки по гръбче,коремче и зад ушите,имаше и лека темп.Аз лично съм доволна,да вземе да я изкара и дас е приключи,че и без това в градината е някакъв бум-нямаше начин :).
Хубав ден на всички!
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Елфи в Януари 18, 2013, 10:49:39 am


петъчно четиво :)
http://lira.bg/?p=38989
Аз ще ти кажа само един, на майката-изедник. 2 часа задължително четене на худ. литература всеки ден, достъп до интернет - само след това (и то ограничен). В момента е най-редовният посетител на библиотеката (доброволно).

Допълвам си поста, че трябваше да изляза за малко: Методът едва ли се харесва на всеки, но за мен книгата доусъвършенства езиковата култура - дава богат речник, добър правопис (не казвам перфектен) и т.н. Затова и вложих доста усилия да я наложа тая ми ти любов, въпреки че в други аспекти от възпитанието съм доста либерална.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: jam в Януари 18, 2013, 10:52:02 am
hope-love, аз пък друго не мога да разбера, вие плащате ли за тия танци и ако "да", тогава, как така детето "става" или "не става", само ще седи и ще гледа, нали плащате да танцува? В нашата детска градина което дете иска танцува, независимо дали му се отдава или не. Всяка година в края на учебната година има концерт и всички танцуват тогава виждам, че на много от децата не им се отдава, но никой не ги спира и не е редно да ги спира.

точно така! идеята на тия занимания в градината не е да отбираме бъдещи шампиони, а да развиваме децата многостранно.

hope-love, на твое място, аз веднага бих посетила ДИРЕКТОРКАТА и бих подала писмено оплакване и искане за намеса. фирмите, които водят допълнителни занимания в градината, се избират всяка година с конкурс, така че госпожата с народните танци ще трябва да си свие сърмите, ако иска и догодина да прибира кинти от родителите. нещо се е объркала много. не оставяй така нещата! дори и да решиш, че не искаш детето ти да ходи на танци при тази жена - пак подай оплакване!
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Ganka в Януари 18, 2013, 12:29:23 pm
Стефи, опитала съм поне 7 от тия правила - ни едно не работи при моя син :? И съм отчаяна, най-малкото защото аз имам поне 20 книги на нощното шкафче, освен това чета нон стоп пред него и въпреки това ми заяви, че четенето на компютър било къде къде по-лесно и интересно :( Вече не знам какво да пробвам...
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: hope-love в Януари 18, 2013, 14:01:30 pm
Благодаря ви за мненията по нашия проблем с народните танци. Вчера по някаква причина не е имало занимание по танци, така че все още няма никакво развитие. И на мене не ми се иска да оставям нещата така и продължавам да мисля как да подходя. Но най-напред трябва да се понатрупат впечатления от още няколко занимания, все пак...
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: StefiZ в Януари 18, 2013, 14:13:08 pm
Гане, на мен това също ми е цел. Както казах, не съм супер амбициозен родител, но четенето на художествена литература е изключително важно и на това държа да ги науча. Как и аз още не знам. Статията не е "върха на сладоледа", разбира се, но защото ми е интересна темата и затова я пуснах тук :)
Деси за сега обича да чете, дори сама се справя доста добре напоследък, а преди това само ни преследваше с книгите, та не се оплаквам, но се надявам и за в бъдеше да поддържаме интереса :)
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: lidia в Януари 18, 2013, 14:50:14 pm
радвайте се, майчета!

http://19min.bg/news/8/41968.html

„Аз съм склонен в следващия бюджет да се повишат парите за майчинство, но да се съкрати срокът, за да могат майките да се връщат по-бързо на работа. За това пък обаче трябва да има вече построените детски градини. И понеже ги строим много хубаво, майките, като отидат и видят децата в какви условия са в новите детски градини, и тези, които не са искали да ги записват, искат. Защото те са с плувни басейни, с физкултурни салони, със зали за отдих, хубави кухни. Просто в момента се грижим прекрасно за тях. И затова напливът е толкова голям“, каза още премиерът.

 Съгласна съм периода да е по-кратък и да се осигурят нови ясли и градини за децата. Бих предложила и други неща, но съм сигурна, че ще ме линчуват някъде  :lol:

Бени, стискам палци всичко да е наред.  :)

Номера с народните танци ми напомня за нашето плуване. В крайна сметка повтаряха на детето ми, че не му е приятно и само е взело решението да не посещава плуването, докато и тя не стигна до този извод и не ми го обяви официално.

Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Ganka в Януари 19, 2013, 02:02:25 am
Не знам, Стефи, аз също нямам амбиция, но искам да го привлека по някакъв начин. Днес сам си поиска книга, седна да си я разглежда, да видим колко ще трае интереса :D
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: blueeyes в Януари 20, 2013, 12:41:38 pm
Нивото падна да. Вчера се прибра девойката ревяща от градина. Не и се спало и си гледкала легнала тихичко, докато другите се наспят. Влязла една жена от общия персонал и попитала госпожата: Тая що не спи?
Голям рев, казала и обидна дума. Викам маме, това си е до възпитание. То и липсва на твоята леля, сестра или квато и да се води там. Аз не мога да им върна първите седем години. А и много ми омръзна вече.

 

За съжаление обръщението "тая" е дълбоко вкоренено в речника на персонала в яслите и градините.Все ми се иска да вярвам, че поне педагозите не го ползват. Веднъж приятелка отишла да си вземе детето от ясла и чула лелята да казва на сестрата "тая се е напикала", "тая не е", и т.н. и т.н. Те така говорят за децата по между си. Отвратително е. Всъщност и по-големи деца са се обръщали към мен с въпрос - Тая как се казва , като "тая" е дъщеря ми. Ами като го слушат непрекъснато, самите деца го възприемат за нормално.
Титла: Re: Седмична тема 14-20 Януари 2013
Публикувано от: Sunny_day в Януари 20, 2013, 13:14:01 pm
радвайте се, майчета!

http://19min.bg/news/8/41968.html

„Аз съм склонен в следващия бюджет да се повишат парите за майчинство, но да се съкрати срокът, за да могат майките да се връщат по-бързо на работа. За това пък обаче трябва да има вече построените детски градини. И понеже ги строим много хубаво, майките, като отидат и видят децата в какви условия са в новите детски градини, и тези, които не са искали да ги записват, искат. Защото те са с плувни басейни, с физкултурни салони, със зали за отдих, хубави кухни. Просто в момента се грижим прекрасно за тях. И затова напливът е толкова голям“, каза още премиерът.

Ми, не знам на какво да се радвам... Това ми изглежда като поредният номер да се се спестят пари от бюджета... Ще плащат 1 година майчинство по 350 лв. примерно, а не две по 250 лв., което пак не е равносилно на 2-те години. Изказването за детските градини просто ме учудва - в София може и да се оправят, но какво става с останалите градове и особено с тези в малките населени места из страната... Много ми прилича отново на някакъв политически трик за намаляне на парите от хазната предназначени за майките и майчинството...  osi_15 А, за обслужването в яслите просто не ми се говори - това всеки го е видял или ще види. Така че, никой не може да ми наложи мнението си, че за децата било по-добре да ходят на ясла, а не да ги гледа майката вкъщи. По-скоро ще се зарадвам да чуя, че се е развила програмата за Начална заетост, в която може да участват майките след изтичането на майчинството им и в тази насока - тази, която може да гледат децата на други майки, ходещи на работа. Да сте чули нещо за тази програма - дали още съществува или миналата година я спряха?