www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Темата е започната от: lidia в Юни 04, 2012, 09:04:56 am

Титла: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: lidia в Юни 04, 2012, 09:04:56 am
Привет.
Пускам темата с пожелание да бъде слънчева и усмихната. Изпълнена с много разходки и настроение.  :)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: parsi в Юни 04, 2012, 09:51:06 am
Привет.
Пускам темата с пожелание да бъде слънчева и усмихната. Изпълнена с много разходки и настроение.  :)
Дано,дано,дано!Здрава седмица и от нас! :)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Раши в Юни 04, 2012, 14:01:40 pm
Здравейте, спорна седмица и от нас!  8)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 04, 2012, 14:47:37 pm
Здрава, слънчева и спокойна седмица!

Мишоците оздравяват, аз на крак карам последна от групата ангина с възпалено ухо + АБ,
но сме на село от събота и е свободаааааа-
зайци, кокошки, пилета, котки и всичкото домазлък са в постоянна заплаха!
Щастливи са тук видимо и за два дни бузите им са вече с румен цвят.
Успях с няколко ответни удара да отбия повечето заплахи
от 1 000 000...шоколади и "гмеч" подаръци, но съм заклеймена като майка недавачка,
и "на Митака зъбите са болни щото не му давам сладко"!
Бяс ще добия и иФаркТ, но нЕма да се дам!Ще издържа една седмица атаки...
Щото следващият път на зъболекар ще го заведе поименно всеки умник!

Хубав и усмихнат ден от нас!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: hope-love в Юни 04, 2012, 14:52:45 pm
Като стана дума за зъби, държа да ви се похваля от моето мочен /на 5 г./, което след много месеци страх и несъгласие да мирува при зъболекар, позволи да му се почисти и постави плобма на един от четирите зъба с кариес. Обещал е да оправят и остаталите. А вчера, когато деликатно му наполмих, че този вторник отново сме на зъболекар, ми отвърна много спокойно, през рамо: "Ама аз вече изобщо не се страхувам". И продължи да се рови в играчките. Дано приключат скоро зъбните ни неволи, че много претеснения ни костваха до сега и никакви резултати до миналата седмица, когато явно намерихме подходящия зъболекар с нужния подход към децата. Дано не се радвам прибързано, че има още три зъба да се оправят. Пожелавм на всчики здра и усмихнати деца! /без кариеси, по възможност :lol:/
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: yana-v в Юни 04, 2012, 15:35:47 pm
Много здрава, слънчева и успешна седмица на всички!

Днес в градината има тържество, та от снощи стягам официални рокли, сандали, болера, диадеми и т.н.
И добре, че тя тези неща никога не ги забравя, че ....  :oops: сутринта в бързината майка и щеше да отърве роклята! :oops:
Искаше и гердан да слага, :oops: едва успях да я убедя, че на този празник не може да има такива накити! :?
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Pesheck в Юни 04, 2012, 16:21:28 pm
Здрава, весела и слънчева (тук се заоблачи, ама ...) седмица ви желая.
Моята започна ужасно - Николета е крива, та се не трае. Но пък обиколихме и трите градини с бърз ход. Ама що ли ги обикаляхме - 27-ма, 44-та и 68-ма резерва. Чудо трябва да стане, че да я приемат.
Още ме е яд, ама здраве да е.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: rozovelka в Юни 04, 2012, 16:30:59 pm
Здрава и слънчева седмица и от нас!
Мише, колко ми е позната тази история! Миналата седмица имахме много работа вкъщи, защото поръчахме нови мебели и пратих малчо със свекъра и свекървата на село за няколко часа - от обед до към 18ч, когато отидохме да си го вземем. И разбирам, че вместо яденето, което аз съм изпратила за обяд е ял кебапчета и пържоли, а за следобедна закуска две вафли и половин пакет солети :x Не мога да ти опиша как се почувствах, при все че винаги повтарям да не се дава това и това и пак ефект нулев. Вечерта ми беше толкова криво, че си го казах на мъжа ми, че ако пак избие строфулус на детето, повече няма да го видят :x Миналата година свекито беше дала нещо и малчо беше с алегрия, а от списъка със забранени храни определено не бях давала нищо, но те само за разходка да го вземат и вече са му набутали някой боклук :x Вече не знам какво да правя с тях, съвети приемам всякакви. И само да уточня, че пред мен всичко отричат, но аз съм установявала поне 2 пъти, че ме лъжат :x
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: цигу в Юни 04, 2012, 17:41:38 pm
Миналата година свекито беше дала нещо и малчо беше с алегрия, а от списъка със забранени храни определено не бях давала нищо, но те само за разходка да го вземат и вече са му набутали някой боклук :x Вече не знам какво да правя с тях, съвети приемам всякакви. И само да уточня, че пред мен всичко отричат, но аз съм установявала поне 2 пъти, че ме лъжат :x

Крива нива. Не оставяй детето само с тях. Да са покрай теб, на твоя територия, или ти (или мъжът ти) с тях при гостуване на тяхна.

Щом и моят свекър започна редовно и с жив интерес се осведомява с какво е захранено 7-месечното ми бебе, преминах границите на недоумението и изненадата. Този човек си няма хал хабер как се гледа дете, но не пропуска да пита даваме ли "брашняна каша" и сокчета. Иначе самият той от години спазва драконовска диета заради диабет и хипертония. Защо българите не можем просто да спрем да даваме акъл и да уважим стремежа на всеки родител да отглежда и изхранва детето си здравословно?! Никой американец не ме съветва с такава охота, просто питат яде ли пюрета и каши, да, браво, и дотам.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Pesheck в Юни 04, 2012, 17:57:05 pm
Най обичам хора, които собствените си деца не са гледали, да ми дават акъли как да гледам моето. Това основно свекъра, свекървата не се обажда. В момента Николета е ужасно крива и ината. Ако нещо не стане на нейната тутакси, веднага и на секундата почва да реве. На пазара си взима от изложените плодове и зеленчуци, ако не я видя де. Не ми харесва никак и не се гордея с това, но последното от което имам нужда е някой да ми каже, че не бива да прави така. Все едно не знам бе мамка му  :x. Вчера като пак ми каза, че не бива да прави нам си какво, му казах, че ще му я пратя за 2 седмици и да ми я върне обучена. Ми тъй де, явно аз съм некадърна да се справя, я дядо ѝ да я научи. То и без това ми е криво, че не са като моите баба и дядо и 1 песничка или приказка не знаят да я научат, ами и акъли ми дават.
Пак вчера изходих канавките по улицата да търся пъпки на мак, че да правим кукли с рокли. Търсих и теснолист живовляк да играем на „гое ъцете“ - “стрелям“ с него. И дядото ме пита що съм ги събирала тия бурени, с глупости съм я занимавала. Викам мен моя дядо ме научи, щом не ти харесва научи я ти на някоя умност. Аман бе.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Lisko в Юни 04, 2012, 21:31:35 pm
Здрава и слънчева седмица и от нас.

Розовелка, Цигу ти е дала най-добрия съвет:) Не оставяй детето само с тях. Може да е тъпо но от опит ти казвам, че друг вариант няма. Верно хората са различни ама в това бабите и дядовците до голяма степен си приличат. Равни нямат:) Все повтарям как свекърва ми живее на 100 метра но ако се случи нещо спешно да свърша търся хиляди други варианти кой да стои при децата за да мога да изляза. Много често напоследък нищо не успявам да свърша защото те отказват да ядат и спят ако не съм аз при тях.

Свекърва ми оня ден по случай Задушница, донесе на децата бухти поръсени с пудра захар, така, че не си личеше какво е отдоло а като ги стиснах (пред нея) по пръстите ми потече олиото в което ги е пържила, мляко с ориз каквото би трябвало да знае (казвала съм и поне 7 пъти), че децата не обичат и слава богу пъпеш, който опитаха предвид странния му вкус за това време на годината. Моите уважения за труда който си е направила но отдавна не ме интересува колко ще я обидя като и кажа директно в очите какво мисля-какъвто и празник да е.
Та скарахме се отново защото според нея децата вече били големи да ги лишавам (милите, гладни стоят с такава майка) от подобни неща, от какво съм ги била пазила толкова. Казах и "от добри баби като теб ги пазя най-много".

Днес записах децата на градина. На есен с някоя научена песен и бодра стъпка ще се учим да сме разделени с мама:) Никол все за училище говори и за децата, но Алекс докато чуе и "Айсън пачи":) Едва ли изобщо прави връзка какво го чака и защо реши, че ще плаче не зная:)
Иначе, Ники знае първата си песен:)

мамо, моа миааааааааааа
нена, бичка
как мамо кажа
коко бичам те
:)))))) Това се пее крещеййки колкото глас има:) особено когато направи беля:)))
Алекс друга песен освен "Варна, морето, сините вълни" не иска да ме чува да пея а Дани сам си измисля песни и по цял ден ходи и си пее "мамоо, баииии, коба тати, ля тукаааа, чичо доку боциии, дани пачиииии, уйки и пъзалки, нанан даниииииииии"
И обикновено щом единият запее другите двама започват техните си песни...:):):) Тези дни ще ги запиша вече:) В момента само и само да стана от компютъра ми се пее на ухото "мамо как кажа, как кажа мамоооо":)))))

Извинете, ама напоследък ни мога да си кажа две думи с някой на живо, ни по телефона. Не дават:) Та остава писането на чичо доку, който ще изпише на мама хапче:)))))))

Пете, съжалявам за Ники. Много неприети деца има и тук. За нашата градина имаше 170 резерви. умът ми не го побира. Все съм знаела, че е страшно положението обаче май не се бях съвсем замисляла.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: rozovelka в Юни 04, 2012, 21:36:34 pm
Мда, ужасно е :x И моята свекърва не е гледала мъжа ми, но редовно ме осведамява, че е бил захранен с фасул и нищо му нямало. Цигу, опитвам се да не ги оставям, но ми е невъзможно на моменти. Затова пък скъсявам времето им заедно, ако не мога да ги наблюдавам. Закусва, излизат за разходка и след час-два ги искам вкъщи, за да не яде навън. През това време казвам, да не дават нищо, те уж се съгласяват, но после разбирам, че е хапнал да речем 2-3 солети. Те казват толкова, ама може и друго да е. Фактът, че казвам да не го гонят с храна по ред причини, особено с неподходяща храна и свекъра в същия момент взема парче луканка и го гони :x Повишх тон, а той ми вика - ама знаеш ли колко ми е приятно да го гледам, че яде 8O
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Counterfeit в Юни 04, 2012, 21:56:10 pm
27-ма, 44-та и 68-ма резерва. Чудо трябва да стане, че да я приемат.

Значи аз хич да не се обаждам - Цветомир е много дълбока резерва и в 4-те градини, които писахме - 158-ма, 162-ра, 227-ва и 262-ра резерва. Направо сме в 10-та глуха не, ами оттатък :lol:

Като гледам списъците, повечето деца са резерви - просто явно няма места във Варна, въпреки усиленото строителство на нови корпуси към някои градини.

Ами да, неприятно е, както казваш, Пеше, ама няма как, това е положението. Аз лично хич не хабих нерви да се ядосвам - казах си - той само да ни е живичък и здравичък, пък всичко останало ще го измислим все някак.

Здрава и слънчева седмица на всички! :D
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: jam в Юни 04, 2012, 21:57:15 pm
Пак вчера изходих канавките по улицата да търся пъпки на мак, че да правим кукли с рокли. Търсих и теснолист живовляк да играем на „гое ъцете“ - “стрелям“ с него. И дядото ме пита що съм ги събирала тия бурени, с глупости съм я занимавала. Викам мен моя дядо ме научи, щом не ти харесва научи я ти на някоя умност. Аман бе.

ууу, Пеше, твя много яко! само внимавай да не налапа мака, че нали знаеш...
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: jasmin_veni в Юни 04, 2012, 22:24:22 pm
Здрава седмица и от нас :) и без пъпки, знайни и незнайни :lol:

Проблемите с храната и бабите са във всяко семейство. Българите сме с ужасна култура по отношение на храненето. Трябва да скъсаме доста нерви, но вярвам, че ще възпитаме децата с в правилно хранене.

както знаете и ние сме аут от градините. Сега се оглеждам и съм се включила в група за създаване на родителски кооператив в нашия квартал или в съседен. Друг вариант освен частна и родителско кооператив нямам.

Ще ви държа в течение с него :)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Ники в Юни 04, 2012, 22:45:19 pm
Успешна седмица и здраве за всички пожелавам :D

Момичета, имам малко странна молба.
Предстои ни заминаване на море. Количката ни е страхотна, но заема много място в багажника.
Ако на някоя от вас е останала лятна количка и не я ползва, дали може да ми я заеме за седмица :oops:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 05, 2012, 07:09:59 am
Ники, с удоволствие бих ти дала нашата но се счупи,
закрепила съм я, защото още драгаляскам Калина из квартала,
но не е за даване, изплати се 1000 пъти страшна работа ми свърши!
Дано някой има вакантна...

Не се ядосвайте момичета просто отбивайте атаките...
или ограничете достъпа, няма друг начин, щом и шикалкавят!
Чудно им на хората как мишоците, щом получат шоколад ми го дават
на мен и аз преценявам кога и в какво количество да си хапнат!
За мен това поведение до съзнание, свекърва ми е с тежък македонски нрав,
но не си е позволила да им даде или купи нещо без да ме пита,
за сметка на това благодарение на тях със свекър ми, хапват извара
от пасли в Пирин планина кози!По мое желание я стерилизират в средни буркани
и аз после им я мажа на филия като крема сирене!
Има и друго, аз козе и овче мляко не обичам, но на децата предлагам
и те си хапват с най-голяма охота, защото е страхотно и полезно!
Уговаряме се кога ще има транспорт към София, квасят ми 10 буркана
и така имам за десетина дни, абе с две думи дадох на македонската жилка
малко средногорска кротост!  8)време за реклама....

Яне, как мина празника?

Лисано, нека пеят, а ти ни пиши, че ми липсваш много!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: midge в Юни 05, 2012, 09:43:59 am
Ники, моята лятна количка е в приятелка в Овча Купел. За кога ти трябва и в коя част на София си? Количката е от най-малките и леките, без легнало положение на облегалката. Само за разходка става, но не за спане навън. Пиши става ли?
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: к(Р)оки в Юни 05, 2012, 09:58:11 am
Ники, аз имам такава давам ти я с удоволствие (http://www.thinkbaby.co.uk/news/images/hauck_uno_6_200x265.jpg) но няма положения на гръбчето, иначе е супер лека. Боби се чувстваше добре в нея. Оранжева е моята.

Лисееее, искам да ги чуя как пеят едновременно. Нацелувай ги моля те,  аз до края на лятото може и да успея да ви видя някак си.

Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Lisko в Юни 05, 2012, 10:05:05 am
:))))))))Коки, може да се разберем и на някой светофар да се видим, ще ни чуеш отдалече:) Обикновено около нас шофьорите на колите гледат концерт докато светне зелено:)

Ники и нашата количка е лятна, минете оттук да я вземете:))))))))
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: aditoo в Юни 05, 2012, 14:14:29 pm
Колко ще е слънчева не е ясно, но поне да е здрава и весела седмица!
Хванали сте любимата тема... То говорене, то скандали - резултат няма. Вчера поредно ново 20 - пуканките за микровълнова, които племенниците ядът с кашони, и те били полезни бе  :lol: Илияна е с дерматит, който се възпалява зверски от сума неща, предупредени са и продължават. Писна ми и заявих на всички, че могат да и дават каквото решат, само да ме уведомят, да дам порцията лекарства (преувеличено, но за момента само това ги ограничава), щото нали не трябва да е лишена и да бабите да са доволни... Ама карай, да са живи и здрави.
Лисицата е права, единствения начин да ги опазим "лишени" е наистина да не остават сами с добронамерените. Грубо е, но друг известен и работещ начин няма (или поне още не го знам). За съжаление нямам начин и се налага да я оставям  :?
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 05, 2012, 16:06:41 pm
Мдааа, и аз трудно успявам да изляза на глава. Карала съм се не веднъж и с майка ми и със свекърва ми по темата "Не давай вредни храни на децата!"
Да призная, свеки по ме слуша от колкото родната ми майчица. :x

Майка все като ще се вижда с Михаела и и купува един бял шоколад, защото знае, че нормалният и е забранен. Питам я: "Добре, защо не и купиш 1 банан или ябълка?"
"Ми, щото на шоколада се радва повече детето!"
Отделно от това, все ми казва, че и мен така са ме хранели и нищо ми няма, добре съм си била. :wink:
Но, колкото и да ги критикуваме, все опираме за нещо до тях. :wink:

А свеки, като ще идва у нас, ме пита по телефона, какво да им вземе. Оня ден пък, като отивам да прибера Малчо от тях, приготвила им по един дабъл кроасан в чантичка. Добре че, децата не видяха какво имаше в чантичката. :wink: Както се досещате, майка им "намаза" кроасаните. :lol:



И една случка от събота, но не е свързана с баби. :wink:
Бях с децата в Карфур и си плащаме на касата, когато касиерката любезно вади отдолу някакво панерче пълно със смучащи бонбонки и с усмивка го подава към децата, да се почерпели. 8O Моята реакция бе: "А, не, не, не, благодаря!" А тая ме гледа втрещено 8O, ама много втрещено, ви казвам.
 - Защо!!! - пита ме касиерката, недоумявайки.
 - Ами, защото още не са обядвали, а и нямат нужда от тези бонбонки! Стана леко неловка ситуация, защото бедната жена продължаваше да стои и да ме гледа с недоумение, докато аз си прибирам покупките. За да "разчупя леко леда", се усмихвам и казвам:
 - Ами така е, много съм лоша. :) Не давам бонбонки. :wink:
 - Ама Вие сте за днес ТРЕТАТА такава лоша майка!! :x
 :lol: :lol: :lol:

стана малко като виц. :wink: Любопитна бе и реакцията на Косьо, който взе от пода едно паднало бонбонче и и го върна на касиерката. А онази му вика: "Лапай го, лапай го!" :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Змимка в Юни 05, 2012, 17:14:52 pm
Оооо, зачекнали сте любимата ми тема за свекървите-'помагачи' и вредните храни... Ами за моята свекърва е нещо напълно нормално и нужно да включва радиатора сега, когато къпе най-малката племенница (на почти месец е), а тукашните ми приятелки тъпчат децата си с царевични пръчки, плодови млека от 'млекарна Гецово" (примерно) и тонове, повтарям тонове шоколадови вафли и бонбони. Това била нужната следобедна закуска на детето. И когато аз кажа, че нашите деца НЯМА да се гледат по този начин се започват едни пледоарии как ние няма да успеем да ги опазим и все някога някоя от тях ще донесе на децата ни шоколадови бонбони Милкинс. Казвам, че лошо няма да носят, защото майката на децата обича Милкинс, но майката на децата е израснала с квасено домашно кисело мляко, екологично чисти продукти и домашно приготвени сладкиши, вместо пълните с боклуци купешки такива....И когато ме попитат - е хубаво де, каква следобедна закуска ще им даваш изобщо тогава??? (защото в 21 век няма друга опция явно освен плодово купешко мляко, кроасан или вафла), отговарям - ами например плод, домашно плодово мляко (от наистина домашно  мляко, у дома купешко не се консумира) и подобни, получавам поглед тип - О, милата, колко глупава и наивна си, ама ще видиш какво е..... :?

Забравих да спомена, че откак сме се събрали с Димитър всеки път, когато средния девер си идва от Италия с голямата племенница (вече на 4), свекърите зареждат един шкаф с шоколади, бонбони, желирани бонбонки, кроасани, козуначета и всякакви боклуци, които може да ви дойдат на акъла....както каза Маги - 'детето им се радвало"....И не подлежат на дресировка по този въпрос...е как да ги оставя те да ми гледат децата и аз да съм спокойна....
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Раши в Юни 05, 2012, 17:22:45 pm
Леле, по повод яденето, имам същите проблеми като вас - с майка, свекърва, баща и т.н.  :lol: :lol:
Но, най-тъпото е, че и по градинките деца на по година-две ядат зрънчо, солети, семки и кроасани. И, естествено, моята Никол я черпят с разни боклуци. Тя вече ги разбра, че са вкусни. Сега като види някъде Зайо байо, такъв рев дръпва ако не и дам. Хората наоколо ме гледат все едно съм с две глави и ме питат ама защо не давам на детето  :lol:

Аз и давам вредни храни, да не си помислите че съм много праведна. :lol: Просто гледам да не е често и да не яде по много от тях. Яде кроасани, но и чупя от хлебната част. Яде и солети, но без солта и то не всеки ден.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Змимка в Юни 05, 2012, 17:30:33 pm
Раши, едно е да го даваш в миниатюрни количества като допълнение след ядене, друго е да заместваш изцяло едно хранене с такива боклуци...Далеч съм от мисълта, че децата ми никога няма да сложат шоколад в устата си. Но искам да им изградим някаква култура на хранене, да се знае, че това се яде САМО като си се нахранил и то ако изобщо ти се яде купешко сладко след като у дома ще ядат домашен крем карамел, мляко с ориз и подобни сладки неща.
Разбира се, в нашия случай е 'на нероден Петко', но дългогодишното чакане на дете ми даде едно предимство - всички около нас имат деца, че и по две и имаме възможност да наблюдаваме отстрани различни начини за хранене и отглеждане на деца и да селектираме правилно и неправилно.

Другото, което адски дразни и мен и Митко е играта на 'доброто и лошото ченге' - детето направи беля, като е било предупреждавано 100 пъти да внимава. Единия се скарва, другия се скарва на първия и следва - няма, тати, ела при тати. Детето знае, че може да прави всичко безнаказано, защото дори мама да се кара тати (или в много случаи баба) винаги защитава.

И последно, съвсем за да ме вземете за луда, но откачам когато видя майки с малки деца, които постоянно бягат и крещят след децата си - не пипай там, ще се изцапаш (е нали е дете, защо аз сега не се цапам...), не ходи там, не прави това...и вечното търчане след детето с мокри кърпички Нивеа в ръка, за да се бършат ръцете му през 30 секунди...Ми защо изобщо го изкарваш детето - за да стои седнало до теб на пейката цял ден ли....?  :?
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: aditoo в Юни 05, 2012, 17:41:16 pm
Моята лична цел е да си науча детето да избира какво да яде, защо да и давам шоколад като тя се кефи на домати. Дразня се като ми дават акъл какво да и дам, дразня се като ме убеждават, че еди кое си е супер полезно за нея, ми обичам си детето бе хора, не ща да го тровя!
Раши, въпроса е, че като не ги получава ЕЖЕДНЕВНО не свиква да ги яде. Като изгради навик да избира вместо чипс със сирене, домат със сирене и вместо шоколад плод, ще си яде каквото прецени, поне моето дете.
[bИ последно, съвсем за да ме вземете за луда, но откачам когато видя майки с малки деца, които постоянно бягат и крещят след децата си - не пипай там, ще се изцапаш (е нали е дете, защо аз сега не се цапам...), не ходи там, не прави това...и вечното търчане след детето с мокри кърпички Нивеа в ръка, за да се бършат ръцете му през 30 секунди...Ми защо изобщо го изкарваш детето - за да стои седнало до теб на пейката цял ден ли....?  :?[/b]
Подкрепям, ми ако не се цапа сега  кога да стане това!? Аз си отглеждам прасе, прасе ама щастливо :) Дрехите са консуматив, има 1 рокля за мероприятия, останалото е на принципа ако оцелее. Идеята е да е доволна и щастлива поне докато може :)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: sia в Юни 05, 2012, 18:10:41 pm
Обещах да пиша като мине нашия очен преглед във Визус.
Алекс отиде с голямо желание, обаче като започнаха да я питат кое какво е тя млъкна.
В началото решихме, че се притеснява, но като мина през компютъра излезе +8.25 на дясното око и +3 на лявото. Тя изобщо не е виждала с едното око, затова си е мълчала.
Та така - ще разширяваме зеници и другия вторник пак там.
Ще потърся и второ мнение, но се чудя къде не се чака много и има добри специалисти, че да не стои много без очила детето.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: magi_st в Юни 05, 2012, 18:13:39 pm
Мимс, вчера с племеника ми на годинка и три месеца се бяхме заровили дружно в един пясък.Детето с такъв кеф ровеше.Е внимавах да не си пъхне нещо в устата, но не съм го лишила от играта.Сестра ми така процедира, той падне тяму се хили, ако го боли наистина си личи, иначе се лиготи, не носи мокри кърпички в себе си, като се нацапа порядъчно директно го мие.Абе не е типичната майка.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Pesheck в Юни 05, 2012, 19:00:18 pm
Ааааа, без мокри кърпички не излизам. Щото имам прасенце и аз, ама прасенце кокона. И с вода да се полее иска да я бърша и преобличам.  :lol:.
Иначе забранените изкушения - ми дори не чака да я почерпят - отива и си взима направо за мой срам :oops: :oops: :oops:. Всеки път обяснявам защо не се прави така, тя послушно повтаря след мен и .... до следващия път. Надявам се да е период.
Иначе викам някоя сутрин да ѝ сипя от моето кафе, може и цигарка да ѝ дам да си дръпне. Ми тъй де, нали по логиката не само на свекърите, така или иначе все някога ще се научи, няма да я опазя.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 05, 2012, 19:16:14 pm
Сия слънце, това е то майчино сърце - не трае и усеща!
Прегръщам ви!

Аз трябваше все пак да завърша нашата стоматологична одисея,
на връх първи юни го пломбирахме...Имаме още три, два няма да ги пипаме,
но третия е на зъб който най-късно ще се сменя и него ще го правим септември!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: jasmin_veni в Юни 05, 2012, 21:18:01 pm
аз и шоколад съм давала ( не ме пита де, взе си), ама не ми е ежедневие.
Днес пак - едно дете почерпи със солети всички. С мръсните ръчички...взех и хвърлих, като казах "аз такива неща не давам". Свикнах да ме гледат като луда, свикнах със сцените на истерия и биенето по главата. Не давам с мръсни ръце, не давам солети с много сол и толкова!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: marmotche в Юни 05, 2012, 23:14:28 pm
sia, не е добър резултата от прегледа, но е добре, че вече знаете и съвсем скоро ще имате план за действие. За второ мнение бих потърсила д-р Галя Димитрова, д-р Лолова, или д-р Кемилев. Но не знам при кого колко се чака за час.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mini в Юни 05, 2012, 23:54:58 pm
ох, Сия- успех занапред

Мимсе, аз като видна лошотия не давам на децата си да шават много много, особено когато сме сред много хора, най- вече от притеснение да не досаждат на другите
освен всичко друго не ги водя на пясъчници  /които в градски условия са пълни със загасени фасове и напоени обилно от урината на улични животни/ и по принцип избягвам богато населените площадки- изпитвам страхотен ужас от люлки и рядко ги водя на такива места, а от майки и търчащи и боричкащи се деца още повече
предпочитам полянките и самотните разходки  :wink:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 06, 2012, 00:03:15 am
И последно, съвсем за да ме вземете за луда, но откачам когато видя майки с малки деца, които постоянно бягат и крещят след децата си - не пипай там, ще се изцапаш (е нали е дете, защо аз сега не се цапам...), не ходи там, не прави това...и вечното търчане след детето с мокри кърпички Нивеа в ръка, за да се бършат ръцете му през 30 секунди...Ми защо изобщо го изкарваш детето - за да стои седнало до теб на пейката цял ден ли....?  :?

Мимка,
напълно споделям написаното. Аз не крещя НЕ. Не крещя: "Ще паднеш! Не там!" и прочие. Аз ги насърчавам да се катерят, да бягат и да падат. Когато Михаела се изкатери най-горе на някоя катерушка и се провикне "Мамо, гледай!" - казвам "Браво! И внимавай много!"
Ако някой падне, не отивам да го вдигна, а само казвам, да стане сам и да се изтупа. Разбира се, ако е лошо падането и има рев, тогава хуквам.
Обикновено Михаела не пада от катерушки, а както си върви/бяга, се спъва и пада.
Сега хита е, че вече и двамата са с колелета. :lol:

Сия,
стискам палци за Алекс. дано чрез очилата се коригира зрението. :bighug:

Мини,
и ние сме фенове на самотните разходки. :)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: elle22 в Юни 06, 2012, 05:06:10 am
От личен дълъг и горчив опит знам, че бабите НЕ мога да превъзпитам, но децата са в мои ръце.

Споменавала съм и друг път, че свекърва ми е възможно най - лошият пример за здрав човек. Тежи 120 кг, трудно изкачва 5 стъпала. Купува си вафли с кашони, готви предимно "постно", което значи пържени картофи или други подобни деликатеси  :lol:... Излезнаха ми мазоли на устата да й повтарям, че на бебето не се дават царевични пръчки, шоколади, сокчета "Калифорния", желирани бонбони... Тръшках се, ревах от яд, преживявах тежко всяко "нарушение" на собствените ми правила. После си дадох сметка, че няма смисъл. Първо, че нямам никакъв шанс да променя 55 годишна жена, второ, че тя не е длъжна да ми гледа детето. Е, родих се, откакто го осъзнах.
 
Заминахме за Америка, постепенно свикнахме, че няма "помощ". Нямаме кафенца с приятели, нито вечерни заведения. Трудно ни беше да нагласяме и работните си графици, но се справихме и изобщо не съжалявам.
Минаха 3 години и госпожа Баба дойде на гости  :lol:. Тони тъкмо беше навършил 6 години и беше започнал да проявява капризи относно храната. Няма да забравя как тя ми се обади с треперещ глас: "При мен всичко си изяде!" Е, вечерята е била половин кекс, но това са си чисти подробности  :lol:.

Реших да се възползвам от ситуацията и когато го изкарах на поляната да играем, го попитах : "Искаш ли да изглеждаш като баба си? Искаш ли да пъшкаш на всяко стъпало? Искаш ли да имаш развалени зъби като нея?"... Той ме погледна притеснено, а аз му обясних нещата, които помни и до днес.

Обяснявам. Понякога се уморявам да повтарям едни и същи неща, но има ефект в дългосрочен план. Няма нищо по - добро от разговорите и личния пример.

И тъй като стана много сериозно, да вметна нещо  :lol:. Като пристигнахме в Чикаго, преживяхме дълга носталгична криза. Редовно разглеждахме снимки на близките хора, детето ги сочеше и наричаше по име. Един ден, говорейки по скайп, той изреждаше хората от една снимка: "Тук сме Тони, мама, баба еди коя си, дядо,... "... Мълчание, не се сеща и аз подсказвам: "Баба..." А той: "Меца!"

Сия,  :bighug:!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 06, 2012, 07:08:43 am

Мимсе, аз като видна лошотия не давам на децата си да шават много много, особено когато сме сред много хора, най- вече от притеснение да не досаждат на другите
освен всичко друго не ги водя на пясъчници  /които в градски условия са пълни със загасени фасове и напоени обилно от урината на улични животни/ и по принцип избягвам богато населените площадки- изпитвам страхотен ужас от люлки и рядко ги водя на такива места, а от майки и търчащи и боричкащи се деца още повече
предпочитам полянките и самотните разходки  :wink:

Изпитвам голяма вина пред децата, че ги лишавам от такива игри, но и аз не ги водя!
Прочетох Мини и какво облекчение само, не съм единствена!
На катерушки абсурд, само пред един хипермаркет където няма стандартните и са обезопасени,
и то само за да поскачат 10 минути и при нужда да напазаруваме после!
Зет ми и снаха ми ги бяха водили и съответно едва свалили Калина от върха.
Когато съм с двамата сама, а то всеки ден, ако сме на такова място Митака не го виждам изобщо
и това така ме притеснява, че предпочитам да си ги разхождам сама!
Лятото е друго, на Юг ходим в двора на едно училище там има само един изход към улица и майките зорко го следим!...

Невежеството е страшно, вметвам гордия разказ на майка на дете на две годинки,
като отказах да дадат на Калина близалка-

"Аааа не съм кърмила, от 4 дневен е на БОР ЧВОР, на 4 месеца попара с боб..."

Не си хабих думите ама грам, в тази глава и да се опитам да сипя инфо
няма да влезе никогаш!

Хубав и усмихнат ден!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 06, 2012, 08:28:29 am
Ел,
това, което описваш за свекърва си, се отнася почти в пълна сила за моята майка. Тя е над 120кг. Е, не, не яде вафли и други сладки работи, но си е така.

От време на време и оставям някое от децата у тях. Та, преди година и нещо и бях оставила Михаела у тях да пренощува и на другия ден да си я взема. Вечерта майка ми звъни, да ми похвали Михаела (тук ще вметна, че тя е изключително злояда и яде, колкото врабче) колко много е яла. "Яла е сладолед! Яла е кроасан! Яла е и филийка с масло."
 - Е, викам, то по-добре да не беше яла, вместо да и дадеш кроасан и сладолед. :lol:
 - А, важното е да яде! - заключи майка ми.
 - По-важно е какво яде, а не просто дали яде.

...но, както казахме, оправия няма. 
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: sia в Юни 06, 2012, 09:00:21 am
Благодаря ви за подкрепата, Мармотче на теб специално за препоръчаните лекари.
Аз забравих вчера да пиша - дясното око е и мързеливо, та ще има да играем на пирати, предполагам, тя поне е фен. :lol:
Ще разширяваме зениците от събота до вторник и вторник сме на преглед. Какво представлява прегледа и спирахте ли децата през това време от детска градина? Разбрах, че доста ги дразнела светлината.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Змимка в Юни 06, 2012, 09:12:05 am


Мимсе, аз като видна лошотия не давам на децата си да шават много много, особено когато сме сред много хора, най- вече от притеснение да не досаждат на другите
освен всичко друго не ги водя на пясъчници  /които в градски условия са пълни със загасени фасове и напоени обилно от урината на улични животни/ и по принцип избягвам богато населените площадки- изпитвам страхотен ужас от люлки и рядко ги водя на такива места, а от майки и търчащи и боричкащи се деца още повече
предпочитам полянките и самотните разходки  :wink:

Нали бяхме седнали на онова заведение последния път - Стара Загора, Варна и София НЕ могат да се сравняват с Разград по отношение на отглеждане на деца. Нашите детски площадки са нови, заградени, с постоянна охрана - тийнове не влизат, кучета не влизат, обезопасени са (правиха ги по някакъв европроект и постоянно ги обновяват - а и в тях няма пясъчници, има люлки (вкл. и за бебета), пързалки, катерушки, а подът е някаква мека гума, покрита с изкуствена трева). Лошото е, че майките не ходят в тях, затова и не се 'захабяват' - майките предпочитат да се събират на един площад на центъра до едни фонтани, където има само огромен площад, пейки и фонтани. Децата могат само да бягат, бягат, бягат....няма дори къде да се спънат. Но майките предпочитат да си лафят с приятелките си, отколкото детето да има къде да играе.
Пък доколкото познаваш Димитър дали аджеба ще успея изобщо да ги вкарам в градски условия? Поляните са му слабост и на него...особено в съчетание с Никона и всичките му принадлежности. В града ще ги водя само когато той е дневна смяна (веднъж седмично)....

Иначе като си такава лошотия я кажи колко шоколада е изяла Стефания откак се е родила?  :P
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: jasmin_veni в Юни 06, 2012, 09:31:25 am

"Аааа не съм кърмила, от 4 дневен е на БОР ЧВОР, на 4 месеца попара с боб..."

Не си хабих думите ама грам, в тази глава и да се опитам да сипя инфо
няма да влезе никогаш!

Хубав и усмихнат ден![/color]


Хаххааа, аз също, когато една майка гордо ми каза, че не е кърмила, а от 6 ден подквасено домашно кисело мляко, от домашна крава (разбирай некъде из София купено в бутилка :lol:)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Lisko в Юни 06, 2012, 09:55:13 am
Сия, дано всичко мине добре.

Ние с Никол утре отиваме на консулт с анестезиолог и в петък и е ЯМР. Борих се, за направление но ...няма. Варианта беше да ни вкарат в болница и колкото и фиктивно да се водим там трбвало да ни пуснат все пак някакви изследвания (кръв, урина), сутрин за изитацията да сме в болницата. Предпочетох да и спестя това и да си платим. 300 лв е ЯМР и 140 лв е анестезиолога. Това във терапията във Варна (за информация). Снощи цял ден тя ми обяснява как каката ще пише на ръчичката ще капнат водичка и после ще снимат ръчичката докато Ники спи:) И все си повтаря "нама ташно, Ника нама пачи, мама гуши Ника, няма нишо ташно":):):)
 
Не, че ще се случи точно така и пак ще плаче много но да минава и това.:)а ако и резултатите са добри...още по-добре.

Аз да ви кажа, даже и викам по площадките напоследък. На моите деца де:) От изцапани дрехи, ожулени колене и ръце не ме е страх но Никол продължава да блъска и двамата много лошо в къщи и навън а забелязвам, че и към други деца започна да посяга. Доста е опасно това защото и се засилва преди да ги блъсне и все ходя отзаде и като охрана да я следя какво прави.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: yana-v в Юни 06, 2012, 10:15:31 am
Сия, Лис, много стиснати палци и от нас!

Дано всичко мине бързо и лесно, да не се травмират децата!  :(


На мен също ми се иска да водя детенце на тихо и спокойно място, но ...  :(
Вики иска да е във вихъра на купона - още след детската градина и отиваме в парка. Не е възможно всяка вечер да се ходи далече. Понякога кара колело, но и това става опасно, защото има по-големи деца, каращи с бясна скорост, които могат да я "отнесат".
Ако е на площадките хвърчи от люлка на пързалка, от пързалка на катерушка и аз постоянно съм след нея. Не ми е възможно да я оставя и да гледам отстрани. Налага се и да викам  :oops:, просто като е във вихъра даже и не ме чува. :(
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: midge в Юни 06, 2012, 10:22:42 am
Сиа, Лиско, прегръщам ви! Всичко да мине бързо и резултатите да са добри!

Ние играем на улицата пред къщи. Късмет, че не е много натоварена. Основно колела се карат, хилки с тежките топчета (май плажен тенис им викат), топки се ритат... Имаме градинка на 200м от вратата, но е толкова пренаселена, че просто не става за игра.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: sia в Юни 06, 2012, 10:32:41 am
Лиско, стискам палци резултатите от ЯМР да са добри.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: к(Р)оки в Юни 06, 2012, 10:52:21 am
Като ви чета се сещам за подписа на една форумка от БГ мама - преди имах поне три теории как се гледат деца, сега имам три деца и нито една теория  :lol: :lol: :lol: нещо от този сорт беше и според мен важи с пълна сила.
Аз имах големи планове - това ще правя, онова няма да правя, сега четири години по-късно ми става смешно като се сетя. Децата са толкова различни, ето Мишето не ходи по площадки, защото сладката Калина е просто фурия, а аз не ходя, защото Боян не обича такива неща. Просто няма сила, която да го накара да се качи на катерушка, а миналата година, за да се пусне по пързалка трябваше първо да се пускам аз  :lol:

Не ми се налага да забранявам храна, всичко му е позволено в нормални количества.
Бабите пък въобще не са ми драма. Това, че един път седмично е изял една вафла не ме притеснява, но и те се съобразяват - като казвам една вафла, значи наистина е една.
Единствения му порок на Боян е натурален сок праскова. Ако му давам ще изпива всеки ден по един, добре че много обича вода и е съгласен на замяна  :lol: :lol:

ЕДИТ

Лис, дано резултатите са добри
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: lidia в Юни 06, 2012, 11:11:56 am
Обещах да пиша като мине нашия очен преглед във Визус.
Алекс отиде с голямо желание, обаче като започнаха да я питат кое какво е тя млъкна.
В началото решихме, че се притеснява, но като мина през компютъра излезе +8.25 на дясното око и +3 на лявото. Тя изобщо не е виждала с едното око, затова си е мълчала.
Та така - ще разширяваме зеници и другия вторник пак там.
Ще потърся и второ мнение, но се чудя къде не се чака много и има добри специалисти, че да не стои много без очила детето.

Аз много се противих на тази процедура. Последното, което ми обясниха е, че детското око не е като при възрастните. Можело да се получи спазъм и трябвало задължително с разширени зеници да се направи прегледа. Така било сигурно точното установяване на нужния диоптър. Направихме си прегледа, но аз очила не и сложих. Каза, че я боли глава когато чете или разглежда книжки... Ами наблягаме на колелото и ролерите и кънките на лед. На лаптопа пък не се е сещала да сяда от месеци. Просто не му обръща внимание. Разрешеното не е интересно стана ясно  :).
Ходеше с тъмни очила непрекъснато и и беше трудно. Оставих си я в къщи да не се тормози в градината. Поздрави и пожелания за хубави резултати.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 06, 2012, 12:02:16 pm
Лисано, прегръщам ви два броя лисанки и съм с вас!

И аз викам и тичам...все си повтарям няма, няма и все го правя!

Кроки, много от написаното за Боби се отнася и за Митака,
такова сходство, само дето при нас са динозаври/животни при вас коли!
За протокола Митака се спусна спокойно на пързалка след Калина...

В средногорската обител такъв вятър направо ни отнесе....
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: marmotche в Юни 06, 2012, 12:30:38 pm
Лисе, успех, много сладко говори Ника :)


...дясното око е и мързеливо, та ще има да играем на пирати, предполагам, тя поне е фен. :lol:
Ще разширяваме зениците от събота до вторник и вторник сме на преглед. Какво представлява прегледа и спирахте ли децата през това време от детска градина? Разбрах, че доста ги дразнела светлината.

sia, да, ако се разширява в продължение на няколко дни, ги дразни доста. Особено сега, като се оправя времето и става по-слънчево. Ако има начин, спри я от градина или поне помоли да я държат на сянка, като излизат на двора.

При Дани са разширявали така само веднъж, преди да навърши годинка. Сега на профилактичните прегледи при д-р Димитрова просто записваме час около 4:30 най-късно, да има време да капем капки 1-2 пъти през 30-50 мин и да го прегледа преди края на работното време.

На пирати сигурно ще играете, но сега има всякакви весели материали за оклузия - с картинки и т.н. Между другото, за тази цел ние в началото ползвахме плътни лепенки, а след операцията на очите поддържаме положението, като периодично слагаме на очилата пред здравото око бангертерови фолиа с различна плътност, според както ни препоръча офталмолога. Те пропускат светлината, но според степента на плътност, размазват образа пред здравото око, принуждавайки мързеливото да работи. Виж в гугъл за bangerter occlusion foil, може да го коментирате с вашия лекар. Не съм ги виждала тук обаче, първите ми ги даде д-р Димитрова да пробваме, сега всяко лято моля кумовете да ми донесат, като си идват от Германия. 1 опаковка от десетина евро ми стига за година поддържаща терапия.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Lisko в Юни 06, 2012, 12:50:39 pm
Къде другаде да плача ако не тук:(

Хора, не издържам вече простотиите и простащината на свекърва ми. Получих нервна криза преди 40 минути заради нея. Всеки път когато Светльо замине тази жена ме тормози психически и издевателства. Изобщо не я интересува, че децата са в стаята.
Много ми е тежко в момента и болно защото и тримата станаха свидетели на нещо много грозно, слава богу поне, че майка ми дойде сутринта и тя също видя до къде може да стигне простащината и. Все не ми вярваха като им казвах, че не издържам.

Изгоних я. Насила я изгоних от вкъщи и повече няма да я пусна да влезе тук. 70% от решението ми веднъж да си подам молба за развод е заради нея, останалите 30% са си заслуга на мъжа ми. Аз също имам вина и тя е 100% към децата ми, че не ги предпазих от всичко това. Извинете ме но толкова ми е тежко в момента, че...

Този път ще отида и ще подам жалба в районния съд за психически тормоз и да и забранят да ме доближава.
Тя щала да  ми държи сметка отсега нататък къде отивали парите, които синът и изкарвал (затова дойде), защото аз съм била виновна, че все сме били без пари. Била съм крадяла, щяла била да дойде с полиция и да влезела с вратата в нас. Хора, това е жена на 65 години напълно с разума си. Един път не попита как е Никол, какво става с нея. Много ми е тежко, побърках ги тези дечица заради скандалите на тази простачка, наистина.

Извинявайте още веднъж, като се успокоя ще пиша.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: к(Р)оки в Юни 06, 2012, 12:56:54 pm
Пете  :(  :bighug:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Fussii в Юни 06, 2012, 12:57:13 pm
Обещах да пиша като мине нашия очен преглед във Визус.
Алекс отиде с голямо желание, обаче като започнаха да я питат кое какво е тя млъкна.
В началото решихме, че се притеснява, но като мина през компютъра излезе +8.25 на дясното око и +3 на лявото. Тя изобщо не е виждала с едното око, затова си е мълчала.
Та така - ще разширяваме зеници и другия вторник пак там.
Ще потърся и второ мнение, но се чудя къде не се чака много и има добри специалисти, че да не стои много без очила детето.

Сия, много е висок диоптъра ЗАДЪЛЖИТЕЛНО направете още една консултация при ДРУГ доктор.
Когато определиха диоптъра на Никола плюс 6 и на двете очи, аз така направих, двама лекари - независими един от друг - за да съм сигурна, защото това са си много силни очила.
Ето контактите на нашата лекарка, Нико ходи при нея от едногодишен. В началото ходихме и при Топов, но тъй като диагнозите и от двете места се потвърждаваха дословно спряхме прегледите при Топов. Д-р Лолова е прекрасна, много внимателна и педантична. Аз и имам доверие
http://www.lolov.com/frames/wtime.htm

Успех ти желая от сърце
ПС
Мислех да си го спестя, ама ще си кажа ... не бих се доверила в никакъв случай на Визус. Там отидохме първо, когато на годинка видях, че Нико криви окото. Д-р Чернодринска каза, че на Никола очите са наред  8O, обаче се налага СПЕШНА операция на слъзните канали. Операция не направихме, оказа се напълно ненужно, но пък диоптрите ... както писах по горе.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: parsi в Юни 06, 2012, 12:59:57 pm
Леле,Петя,направо чета и не мога да повярвам,че изобщо е възможно подобно нещо 8O.Опитай да се успокоиш заради децата и наистина вземи някакви сериозни мерки.Малко са ти проблемите ми и с простотии да те товари тази.С право си я изгонила.Смени ключалката ако има ключ и я изкъшкай от живота си щом те тормози така.
Прегръдки и успех с Никол!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: magi_st в Юни 06, 2012, 13:02:04 pm
Лис  :bighug:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Fussii в Юни 06, 2012, 13:05:41 pm
Лисе ... изчакай да се оттегли малко адреналиновото ти цунами  :wink: и си направи една авто психотренировка. Просто спри контактите с таз персона. Тя звъни - ти затваряш.
Има си такива хора - те се хранят когато те разтреперат и извадят от равновесие. Не й позволявай. Дже и на мъжа си не обяснявай. Просто кажи - с майка ти бяхме до тук и откажи да разговаряш по темата въобще. Приеми, че това е затворена страница за теб и не оставяй старата вещица да ти разваля семейството.

 :bighug:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: jasmin_veni в Юни 06, 2012, 13:10:26 pm
Лисе, правилно си постъпила! Изгонила си я - добре, повече не давай да те тормози.

За молбата за развод ме притесни обаче, подала ли си я вече или обмисляш? Ако проблемът е свекито, има ли възможност да емигрирате само петимата, ако ще в София да е, но мъжът ти да остане до теб, да спре да пътува?

Мислила ли си да се върнеш в София? Сигурна съм, че всички ще помогнем да намериш апартамент, работа.

Ако искаш на лични.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: sia в Юни 06, 2012, 13:12:10 pm
Мармотче, наистина много ти благодаря ти за напътствията. Толкова въпроси ми изникват в главата. Ще взема да си ги записвам май, че да не пропусна нещо следващия път. Още свикваме с мисълта, че се оказа толкова голям проблемът и че съм пропуснала този профилактичен преглед когато е трябвало, а и педиатърката ни не и продумала, че трябва да отиде. Д-р Чернодринска като ми показа разпечатката от компютъра видях само 3ката на лявото око и здрава се притесних и мислех че това е големия проблем. Но после в колата видях, че на дясното пише + 8.25, че и със 150 градуса, добре че бях седнала.
Аз имам приятелка с оптика, така че предполагам няма да е проблем като поръчва стъкла да ми поръча и лепенки за оклузия. А предполагам, че могат да се намерят и онлайн.
Алекс засега е възхитена от идеята, че ще е единствената с очила в детската градина, дано и като вземем очилата да е все така.

Фани, много ти благодаря и на теб. Добре, че прочетох, преди да го постна - имаме записан час при д-р Лолова за вторник, веднага след прегледа при д-р Чернодринска. Обясних й съвсем честно, че отиваме за второ мнение без да споделям какви са оплакванията. Само забравих да я питам колко струва прегледа там за да съм подготвена.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Fussii в Юни 06, 2012, 13:18:42 pm
40 кинта е прегледа. Няма какво да се притесняваш, напълно нормално е да искаш второ мнение, това не е шега работа. Ти ще я видиш, това е една много мила и кротка жена.

Понеже Никола много я харесва (тя го черпи с бонбони :wink:) и и има доверие, на един от прегледите му капна капки за секунди без да го предупреди  :lol: Той се зачерви целия и ревна да реве с цяло гърло "Защо го направииииии нахалница такава"  :lol: :lol:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mimi26 в Юни 06, 2012, 13:30:07 pm
Лис, ако имаш нужда от нещо, знаеш - обади се :bighug:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: jam в Юни 06, 2012, 13:31:38 pm
Петина, просто я изключи напълно от живота си. Тя очевидно не е с ума си, невярна ти е анамнезата за статуса й. Брътвежите й го показват ясно. Реално, тя нищо не може да ти направи. Не се занимавай с полиция, ще си загубиш времето. Имаш ключалка на вратата - използвай я.

И най-вече - изчисти я от ума си. Това е най-добрият съвет, който мога да ти дам. Излишни са вълнения на тема "Как може такова нещо".
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: aditoo в Юни 06, 2012, 13:41:09 pm
Тръгнах да пиша сутринта - дойде началник, започнах да пиша преди малко, отново началник  :lol:
Сиа, освен да ви пожелая успех, друго не знам. Аз съм с мързеливо око (и още куп проблеми с очите) Ако мога да бъда полезна съм на линия. На мен ми се ще да заведа Илияна да я видят, но от 100 места ми казват, че е рано.
Лисе, първо стиснати палчета за Никол.
Второ много добре знаеш, че децата са ти най-важни, по тази причина е наложително майка им да е добре! Ако обичаш тегли една майна на мама свекърва и си гледай важните неща в живота!  :grouphug:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: StefiZ в Юни 06, 2012, 13:42:51 pm
Петина, просто я изключи напълно от живота си. Тя очевидно не е с ума си, невярна ти е анамнезата за статуса й. Брътвежите й го показват ясно. Реално, тя нищо не може да ти направи. Не се занимавай с полиция, ще си загубиш времето. Имаш ключалка на вратата - използвай я.

И най-вече - изчисти я от ума си. Това е най-добрият съвет, който мога да ти дам. Излишни са вълнения на тема "Как може такова нещо".

Лис, категорично подкрепям джам. Всичко друго е излишно.
Ако имаш нужда от каквото и да е, знаеш, че съм на среща. Почти знам за какво говориш, миналото лято минахме през подобно нещо с нашето "слънце".....
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: marmotche в Юни 06, 2012, 13:54:15 pm
Лис, пази си нервите, само така може да си предпазиш и децата. Много ми стана мъчно за теб, само това ти липсваше. Успех с Никол, това е важното сега.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Елфи в Юни 06, 2012, 14:02:09 pm
Лисе, много ми е познато. Просто я зачертни и не се хаби повече.

Аз не се разправям, защото изпитвам огромна неприязън от скандали. Просто млъквам, давам червения картон и затварям вратата завинаги. От две години съм така със свекървата. Никакъв контакт. Тя ми звъни, аз ѝ затварям. Не говоря с нея, нито за нея. Мъжът не смее да бръмне що така с майчицата му се отнасям, защото всичко се разигра пред него и я видя  в истинска светлина за пръв път. Преди това тя ми говореше по този начин само насаме и никой не ми вярваше, синът майчин - най-малко.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 06, 2012, 14:22:01 pm
Лисано, иде ми куп неща да напиша и само защото
див бяс ме хваща, че някой посмява на всичкото напрежение
да ти създава с простотия нерви, дали някой се сети да ти помага!
Ще сложа един пегел и ще напсувам...идиотщина!

Няма да повтарям другите, забрави я...не е лесно то е ясно,
но сега друго е важно, ей как подпалих!

Прегръщам те!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Lisko в Юни 06, 2012, 14:48:01 pm
Много ви благодаря.Много.

Малко по-добре съм и ще направя точно това, ще я зачеркна от живота си, този път завинаги. Няма ключ за вкъщи, или поне ние с мъжа ми не сме и давали такъв, който да е за нея. Но няма да се учудя ако си е изкарала, само дето не знае, че скоро сменяхме ключалките.

Вени, миналата година ходих при адвокат, написаха ми молбата за развод и мъжа ми успя някак да ме убеди да не я подавам. Той не е на страната на майка си, не е и на моя. Аз не съм го карала никога да избира между нас двете. Самият той не успява да я търпи когато се прибере ваканция и "се крие" от нея. Има обаче моменти когато под влияние на интригите и и клюките (тя с друго не се занимава) той поддава и ги прехвърля върху мен. Аз вече наистина съм тотално изтощена и изморена покрай децата и всяка такава странична глупост ми идва много в повече. Ако до преди половин година се оправях сама с тримата, вече наистина не се справям и ме връхлитат всички бесове когато тя съвсем умишлено идва за да ме тормози а не да види децата. Този път обаче сгреши тотално. Дани 1 час след нея повтаряше "баба донка доди поцая, мама няма пачиии" (баба му донка щяла да дойде с полицая но мама да не плачела) и идва да ме целува по краката и да ме милва да не съм плачела.
Побърках ги тези деца-вярвайте ми. Все като станеха такива разправии ги пращах в другата стая и и казвах да мълчи да не говори пред децата не му е сега времето, не, че ме чуваше. Този път започна и да крещи каква майка съм била и не помня всички глупости даже.

Джам, права си-нещо съм се объркала за това, че е с ума си. Не е.

Стига с нея, но ви благодаря. Натоварвам вас но ми олеква като споделя и като ми дадете съвети.

Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: jasmin_veni в Юни 06, 2012, 15:20:17 pm
Нищо не мога да те посъветвам Лис, освен с мъжа ти да се махнете, ако искате този брак да просъществува.
Много е трудно син да бъде откъснат от майка си и тя би ви пречила винаги, дори от разстояние. Щом мъжът ти се поддава на клюки и интриги е въпрос на време да се вземе някакво решение.

Струва ми се, че ти вече си взела решение, но дано не е под влияие на емоции и свекито.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Pesheck в Юни 06, 2012, 15:29:45 pm
Лисе, ако не си изприказваш всичко, няма да ти олекне. Ние сме и за това тук - в темата,на лични или на скайп, оплачи се. После като се успокоиш, вътре в себе си приеми, че няма такъв човек, само една досадна конска муха.
Успех с прегледа на Ники и много прегръдки от мен.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: elle22 в Юни 06, 2012, 15:34:56 pm
 Наистина не е добре тая жена, щом си позволява да те напада в този момент. Не й позволявай, опитва се да те провокира. Имате си по- важни дела в момента.  :hug2:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: yana-v в Юни 06, 2012, 15:35:22 pm
Лисано, Лисано,  ....

Такива гадини трябва да стоят далече, много далече от теб и децата !!!


Моята "маргаритка" има червен картон и то от собствения и син вече почти 3 години. По Великден по негово желание им се обади да видят внучката си, но само на площадката! :?

Ми промяна няма!!!
Що така е облечена, ама що не яде това дете, толкова е слабичко 8O. Май скоро пак ще бъде отклонена визитата!  
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 06, 2012, 15:37:01 pm
Лисано, за теб човек убивам, чу ли...
Не ме интересува мъж, свекърва...Крайно или не, като не ти помагат да не те притесняват!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: midge в Юни 06, 2012, 15:41:57 pm
Лис, никой не знае какво ти е и какво е в семейството ти, но със сигурност да се развеждаш, заради свекървата, не е разумно. Не живеете заедно, просто я отсвири и толкова. Взимай решенията на база отношенията ти с мъжа ти, а не с нея.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Tsveti75 в Юни 06, 2012, 15:57:18 pm
О, Пете! Не се занимавай с тази изкукуригала вещица! Няма да я промениш. По-скоро си пази нервите, защото лисковците имат сега и в следващите 20 години нужда от теб! Права е Джам - имаш ключалка! Стискам палци за утре и за добри резултати!

Успешна седмица, момичета!
Ние бяхме на ясла миналата седмица 3 дни до 12ч. На 4-я ден вече сополи при трите с кашлица при Камен. Та сме си вкъщи, де.... Не ми се говореше чак по едно време.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Раши в Юни 06, 2012, 16:27:08 pm
Ние бяхме на ясла миналата седмица 3 дни до 12ч. На 4-я ден вече сополи при трите с кашлица при Камен. Та сме си вкъщи, де.... Не ми се говореше чак по едно време.

Милите дечица! Бързо да се оправяте! Лисе, стискам палци да не я видиш вече тая нахалница! С теб сме!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 06, 2012, 16:36:54 pm
Лисе,
и аз съм с теб! :) Горе главата!
успех на Никол на ЯМР.

Цвети,
да оздравявате бързо.

По принцип тук избягвам да се оплаквам за болести, ама този път ще се отчета. И Михаела, и аз сме много зле. Тя кашля жестоко, аз пък съм сополива и без глас. За сега само Дребния държи фронта здрав. Той май по-добър имунитет има. Днеска Михаела я взе свекърва ми, та сега ще има да я лекува със сладки работи. :lol:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: hope-love в Юни 06, 2012, 16:44:54 pm
Лис, плахо ще си позволя да дам само един съвет - на съпруга си не обяснявай на дълго и на широко кой какво казал, какво рекъл и не давай квалификации на майка му и поведението й, а само му съобщи спокойно, ясно и категорично, че сте се скарали лошо, докато го е нямало и не желаеш повече контакти с нея. От опит знам, че така на мъжети им звучи по убедително и по можеш да ги спечелиш на своя страна, от колкото да вземеш да анализираш поведението на близките им. Почнеш ли - дразнят се, все намират с какво да ти възразят и накрая да те изкарат виновна. Ще се справиш лесно, ще видиш.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Раши в Юни 06, 2012, 22:54:46 pm
Лис, плахо ще си позволя да дам само един съвет - на съпруга си не обяснявай на дълго и на широко кой какво казал, какво рекъл и не давай квалификации на майка му и поведението й, а само му съобщи спокойно, ясно и категорично, че сте се скарали лошо, докато го е нямало и не желаеш повече контакти с нея. От опит знам, че така на мъжети им звучи по убедително и по можеш да ги спечелиш на своя страна, от колкото да вземеш да анализираш поведението на близките им. Почнеш ли - дразнят се, все намират с какво да ти възразят и накрая да те изкарат виновна. Ще се справиш лесно, ще видиш.

Ех, този съвет е много труден за изпълнение. Но, несъмнено е адски разумен! И аз съм установила, че като навляза в детайли става по-зле. :)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Lisko в Юни 06, 2012, 23:17:06 pm
Лис, плахо ще си позволя да дам само един съвет - на съпруга си не обяснявай на дълго и на широко кой какво казал, какво рекъл и не давай квалификации на майка му и поведението й, а само му съобщи спокойно, ясно и категорично, че сте се скарали лошо, докато го е нямало и не желаеш повече контакти с нея. От опит знам, че така на мъжети им звучи по убедително и по можеш да ги спечелиш на своя страна, от колкото да вземеш да анализираш поведението на близките им. Почнеш ли - дразнят се, все намират с какво да ти възразят и накрая да те изкарат виновна. Ще се справиш лесно, ще видиш.

Ех, този съвет е много труден за изпълнение. Но, несъмнено е адски разумен! И аз съм установила, че като навляза в детайли става по-зле. :)

Аз и без да искам следвам написаното по-горе, понеже ако седна да му се оплаквам и да му пиша всичко...трябва да пиша мейла 3 дни. Днес единствено го попитах нещо за което бях сигурна, че майка му ме излъга (за пари разбира се-тя за друго не може да мисли). Потвърди се, че е излъгала и аз му казах, че повече не искам да чувам и виждам този човек, като причината не е лъжата, и му казах, че съм я изгонила от  нас и повече няма да дойде тук докато и когато аз съм в апартамента.
Самият той  не веднъж ме е питал "и защо не я изгониш като се държи така с теб"? Това през ваканциите кокато сме си говорили и съм му разказвала. Никога не съм си позволявала да я обиждам пред него, дори ми беше странно как може да ми предлага да изгоня майка му. а той самият "я е гонил" защото тя наистина не е за изтрайване. И тази ваканция отново я канеше да си ходи 30 минути след като беше дошла. на мен ми е ставало неудобно и дори жал, че се държи така с майка си. Да ме пита човек защо:)

Мъжът ми е коренно различен когато не е около нея. След всяко обаждане на майка му, са му необходими 30 минути за да не гледа "страшно" и да не се дразни на всичко около него. Да не говорим, че и вдига на 7 позвънявания веднъж.

Още ми е тегаво заради самия скандал-наистина беше много грозно и то не само от нейна страна. Аз също се държах просташки с нея днес(и не съжалявам де), но ми олекна, че "си намерих" повод да я разкарам от живота си.

Лека нощ момичета и благодаря още веднъж.

Следващите новини ще са добри:)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: barbaron0708 в Юни 06, 2012, 23:30:06 pm

Следващите новини ще са добри:)

Ей в това е истината!

Успех с Ники!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: blue_sky в Юни 07, 2012, 00:18:30 am
Лис, много ми е мъчно, че минаваш през всичко това.
Момичетата са ти дали разумни съвети.
И най-важното - сигурна съм, че резултатите от ЯМР ще са добри.

Прегръщам ви и четиримата.

адито, не мисля, че е рано за очен преглед за дъщеря ти. Синът ми ходи на нейната възраст профилактично. Сега исках пак да го заведа, но ми дават час за след два месеца, а тогава ще сме се пренесли. Ще търся на новото място.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Ganka в Юни 07, 2012, 01:05:52 am
Лисе, стискам палци на Ники за прегледа, ще чакам новини, аз тръгвам утре към Търново, а след това на път.
За свеки - аз съм казвала и у нас имаше грозен скандал, за мой късмет пред мъжа ми и след това прекратих отношения с нея. С тях само така се действа. Имаш ключ, ползвай го, не я пускай, не контактувай с нея. Прегръщам ви четиримата и ще чакам добри новини!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Bobbie в Юни 07, 2012, 06:30:49 am
Тя щала да  ми държи сметка отсега нататък къде отивали парите, които синът и изкарвал (затова дойде), защото аз съм била виновна, че все сме били без пари. Била съм крадяла, щяла била да дойде с полиция и да влезела с вратата в нас. 
Лисо, тази не е с всичкия си очевидно. Нито може да ти държи сметка, нито да влиза у вас, а пък и бих искала да я видя като (ако)отиде в полицията, защото там със сигурност ще и се изсмеят на малоумните твърдения, че крадеш от мъжа си. Парите му са и твои и реално все едно да крадеш от себе си.
Помня, че беше писала, че и преди те е тормозела, но сте имали разговор и беше доволна, че сте се оправили. Като гледам май не е било за дълго. Заключвай вратата, както са те посъветвали и въобще я отрежи от всякакви комуникации, все едно е умряла ( каквато и ще е за теб).
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 07, 2012, 06:53:15 am
Лисано, по-добре звучиш  :hug2:

Момичета, дайте съвет как да се справя с девойка която си гризе ноктите!?
Тя няма такива реално, защото са подрязани и после изгризани!
Лак- как изглежда, много ли е горчив?
Мазах със спирт, даже и с ракия, да дезинфектира и малко да загорчи, пак си продължава!
Обяснявам, махам ръка рязко и демонстративно, пак цък!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: parsi в Юни 07, 2012, 08:04:02 am
Мише,само не се отказвай.Аз съм от тия дето си гризат ноктите и майка ми не е успяла да се пребори.Нямам идея кое е ефикасно-пробвай всичко и успех!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: ara в Юни 07, 2012, 08:26:53 am
Мише,и аз от групата на деца, които са си гризали ноктите и то като по-голяма.
Установила съм ,че е удобно да си гризеш ноктите,точно, когато са отрязани.Дълги нокти не са удобни. При мен свърши работа лак за нокти - не горчи, но има риск да гълта парчета от него при гризането.Ако успееш да ги оставиш малко по-дълги може и да спре.
Другото, което ми идва в главата е - имало някакво лекарство - горчиво за мазане на пръситте за да се отучи детето да си смуче палец.Може и с него да опитате.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Змимка в Юни 07, 2012, 08:46:12 am

Момичета, дайте съвет как да се справя с девойка която си гризе ноктите!?
Тя няма такива реално, защото са подрязани и после изгризани!


Ще прозвучи ли отчайващо ако ти кажа, че аз продължавам? Правя го супер несъзнателно и вече съм се отказала да правя опити да спра..Мазали са ме с люта чушка, от тогава ям люто .... :oops: :oops: :oops:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: lidia в Юни 07, 2012, 08:50:27 am
Лисе, като си помисля как чудото наречено свекърва направи майчинството, раждането на детето ми и първите две години най-големия ад, направо сърцето ми се свива. Не знам какви са отношенията с мъжа ти, но ако причината за развода е майка му, само искам да си зададеш въпроса. Длъжни ли сме да носим последствията от грешките на родителите си и виновни ли сме за тяхното държание? С две думи, двама сте, обичате се, мама с шут дето има нужда и така. А това за жалбата в полицията, идеален вариант за теб според мен. Подай за тормоз. Ако трябва и няколко пъти. Кацне ли отново на вратата, хайде пак полиция и ще се отучи. Ако имаш познати да и уредиш една солидна глобичка...
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: *sunny* в Юни 07, 2012, 09:03:01 am
Момичета,искам да  помоля за съвет майките от Варна, има ли някоя от вас лични впечатление от д-р Живков /детския ортопед/, и според вас на кого да се доверя - на д-р Живков, или на д-р Райков?   
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: midge в Юни 07, 2012, 09:03:34 am
И аз имам нужда от съвет. Днес младежа ми обясни, че леля Роси (от яслата) казала, че цитанина с големия чувал взима непослушните деца. Няколко пъти вече се обясняваме за баба Яга, баба Меца и др. подобни. Обяснявам, че са само в приказките, той се успокоява и с лелите не съм говорила, но "циганина" вече ми дойде в повече. Въпросната леля е втора смяна и довечера ми предстои разговор с нея, та приемам съвети. Ще и кажа, че последното, което искам е да възпитавам расист, но се чудя да задълбавам ли  :? На детето обясних, че цвета на косата, очите, кожата не прави хората добри или лоши, страшни или приятели, та там ще се справя, но с лелите не зная как да процедирам.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: yana-v в Юни 07, 2012, 09:14:21 am
Момичета,искам да  помоля за съвет майките от Варна, има ли някоя от вас лични впечатление от д-р Живков /детския ортопед/, и според вас на кого да се доверя - на д-р Живков, или на д-р Райков?   
Аз съм водила моята дъщеря и племеницата при д-р Райков. За д-р Живков не съм чувала отзиви!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Миленка в Юни 07, 2012, 10:16:36 am
Пети, както каза мъжа ми изкарала съм късмет да съм без свекърва, че и аз седем години само му харча парите :lol: 8)
Игнор до края и ще си добре!

Креми, братовчедка ми води малката при Живков,той и прави операция като бебе, от Сливен пътуват за прегледи през няколко месеца.По-лично впечатление нямам.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: tzvetenze в Юни 07, 2012, 12:50:20 pm
Лисе, много съжалявам да чуя, че освен другите тревоги и това ти е на главата.
И аз помня, че беше писала преди време, че свекърва ти драстично се е променила към по - добро, но явно наистина не е било за дълго.
Стискаме палци за добри резултати за Никол, това е най-важното.

Мише, въпросното горчиво мазило, което съм ползвала за отучване смученето на палеца, се ползва и за този вреден навик - ноктите. Пробвай, дано има ефект! Не си спомням името му, но сме го коментирали много тук, а и мисля е единствен вариант на пазара - някакво немско производство беше, около 10тина лв.
Аз нокти не гриза, но гриза кожата около тях - еми отвратителен навик, толкова вкоренен в ежедневието ми, че нямам шанс май да го изоставя :? Преди година за първи път си направих маникюр и установих, че е голямо неудобство да практикувам гризане на кожички с оформени и лакирани нокти :lol: Явно вариант е да ходя с лакирани нокти, лошото е, че хич ме няма в тези неща - разбиращи се от само себе си при повечето жени, но на мен не ми се отдават никак.
И аз споделям, че с подрязани нокти гризането е много по-удобно, отколкото при по-дълги! Ама на малко дете няма как да му ги оставиш дълги, но може би все пак е по-добре да не ги режеш прекалено навътре.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: parsi в Юни 07, 2012, 13:05:21 pm


Мише, въпросното горчиво мазило, което съм ползвала за отучване смученето на палеца, се ползва и за този вреден навик - ноктите. Пробвай, дано има ефект! Не си спомням името му, но сме го коментирали много тук, а и мисля е единствен вариант на пазара - някакво немско производство беше, около 10тина лв.
Аз нокти не гриза, но гриза кожата около тях - еми отвратителен навик, толкова вкоренен в ежедневието ми, че нямам шанс май да го изоставя :? Преди година за първи път си направих маникюр и установих, че е голямо неудобство да практикувам гризане на кожички с оформени и лакирани нокти :lol: Явно вариант е да ходя с лакирани нокти, лошото е, че хич ме няма в тези неща - разбиращи се от само себе си при повечето жени, но на мен не ми се отдават никак.

Е все едно мен си ме описала :)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: tzvetenze в Юни 07, 2012, 13:39:30 pm
Парси, аз си мислех вариант да поддържам маникюр в рамките на няколко месеца, за да видя дали ще има някакъв ефект върху вредния навик. Обаче много се притеснявам за евентуално заразяване по кръвен път - изобщо не съм убедена, че се спазва стриктна хигиена и необходимата стерилизация. И не говоря за разните щандчета по моловете, а дори и за големите салони - не съм убедена, че поддържат нужната апаратура за стерилизация. Не е ли да ми разопаковат стерилизираните и запечатани инструменти като в стоматологичния кабинет - как да съм сигурна :?
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: parsi в Юни 07, 2012, 13:53:08 pm
Така е.А при мен лошото е че пък не мога да държа дълго време маникюр,защото ноктите ми се чупят :?.и пак старата песен на нов глас.Единствено не си гризях кожичките като бях бременна,щото ми се гадеше :D.Освен да съм си бременна нон стоп...
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 07, 2012, 15:28:03 pm
Направо ме обезкуражихте...но ще опитам с този лак като се върнем в София!
Калина е хитруша и се прави, че не ме чува като и обяснявам!
Аз също си мислех, че подрязвам ноктите по-ниско и това може би,
още повече я предизвиква да ги гризка, а и нали е мишок влече си я!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: tzvetenze в Юни 07, 2012, 15:32:48 pm
Мише, хич не исках да те обезкуража, а да те убедя да упорстваш в търсенето на варианти за справенето с проблема. Защото това наистина са неприятни навици и на "дърти" години да се справяш с тях е много трудно.
Не е лесно, знам, нали и мойто гардже смучеше палец...
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: yana-v в Юни 07, 2012, 15:35:30 pm
Мише, Мише, и аз си отглеждам у нас такъв гризач! :oops:
Ще ти пратя още един у вас! :) Също толкова хитър и див, но и имащ отговор на всички въпроси! :?
Разранила си е пръстите да дърпа кожичките, от скоро и нокти за рязане не намирам! 8O :(
Обяснявам, карам се, заплашвам /казах, че ще и залепя всички пръсти с левкопласт и така ще ходи на градина да я питат всички защо е с лепенки!/ :oops: Опитах и с това, че лятото и ноктите и няма да лакирам, щото е фен на лака, за разлика от майка си! :oops:
Нищо за сега не е имало ефект!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 07, 2012, 15:54:49 pm
Цвете, знам мила, ще търся начини разбира се, дано има резултат!

Яне, прати ми я, две руси фурии според мен ще са добър тандем  :P :P
За протокола кротушка вчера добави над стария белег на челото нова синя лента!
За пореден път се убедих как Арниката стопи чуден хематом!

- за разведряване...бисер от Митака
Тези дни намерили с баба му архивни снимки
- моя бал, годежа, сватба...
Гледа диви се и ми каза...

-Мамо, мамо в какво сте се превърнали тук!?
-Процеса е обратен, пиленце, викам аз...
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mimi26 в Юни 07, 2012, 16:01:56 pm
Мише, а психоатака няма ли да върши работа? Потърси в нета снимки на изкривени нокти примерно - нещо, което не е красива гледка и и кажи, че ако продължава, ще и станат такива ноктите.
При нас този подход действа и за други работи. Последно темата за цигарите нищихме  :? Сега вървяха на всяка цигара след баба си да и повтарят, че който пуши му стават жълти пръстите, а който пуши много - червени  :lol: (решили са, че този цвят е след жълтия  :lol: ), ще го болят дробчетата, ще кашля, няма да може да диша и няма да е силен и с големи мускули  :lol: Тържествено са заявили, че те няма да пушат, защото трябва да станат силни.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: dani_ j в Юни 07, 2012, 16:25:44 pm
Като стана въпрос за пушене, от вчера се чудя да кажа ли на моя съседка, че синът и пуши. В 8-ми клас е и го виждам за втори път, а сега беше и в двора на училището, до оградата. Семейството им има 5 деца и тя и мъжът и се чудят по колко работи да работят, за да оцеляват, а този образ цигари купува. Как да постъпя, посъветвайте ме.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Bobbie в Юни 07, 2012, 18:47:03 pm
Като стана въпрос за пушене, от вчера се чудя да кажа ли на моя съседка, че синът и пуши. В 8-ми клас е и го виждам за втори път, а сега беше и в двора на училището, до оградата. Семейството им има 5 деца и тя и мъжът и се чудят по колко работи да работят, за да оцеляват, а този образ цигари купува. Как да постъпя, посъветвайте ме.
Разбира се, че трбява да и кажеш. Не ти е набор, че да се чувстваш доносничка, а е дете спрямо твоята възраст.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: синьо кокиче в Юни 07, 2012, 23:51:49 pm
В петък, събота и неделя ще бъда във Варна с Михаела. :)
Ако някой иска да се видим, да се обади. :)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: gery_k77 в Юни 08, 2012, 12:27:29 pm
Сия, съжалявам да чуя, че Алекс има проблем с очите. Аз малко късно се включвам, но Стефан не го спирах от ясла като му разширявахме зениците, а и честно казано не виждах разлика в поведението му докато беше с капките. Той е с 9 на едното око и 7 на другото далекогледство и сигурно и с капки и без капки все толкова е виждал. За лепенките не е нужно чак онлайн да поръчваш, аз поръчвам на аптеката под нас (срещу спортното училище на Славия), на NEXT мисля бяха 20 лепенки в кутийка за 8 лева. Е не са цветни, но при условие, че дълго време трябва да се слагат са по на сметка от тия с картинките, където една е за 1.20 лв.

Лиско, съжалявам да чуя за проблемите ти със свеки... Надявам се резултатите от ЯМР-то да са добри, най-важното е Никола да е здрава, не че нашите нерви са железни...

Не ми се разказва за моята свекърва - гледа ги 9 дена и да не ви казвам какво заварих. И двамата искат някой да ги облича, да им помага, лигнята е пълна, а моите нерви не издържат вече. Стефунчо да не ми е скучно се обзаведе с херп ангина и 3 дена си го водих в офиса, после рева, че не иска на детска - ей такива филми.
При майка ми нищо ново за съжаление.  :( Продължава да вдига температура и да е в интензивното. Последно казаха, че има гъбички в кръвта и от тях е температурата, но за тези гъбички няма лекарство което да ги мори, само такова което да спира размножаването, а те за месец умирали сами и сега чакаме... Знам, че там правят най-доброто за нея, но на моменти се чудя дали е достатъчно, а от интензивното няма как да я преместя...
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Раши в Юни 08, 2012, 13:40:25 pm
Гери, мила, не ти е лесно на теб! Дано скоро се пребори майка ти с тези гъбички и с болестта изобщо! Стискам палци много силно.

Лисе, стискам палци и на вас за ЯМР-то.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 08, 2012, 15:15:50 pm
Гери   :bighug: за теб и мама!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Lisko в Юни 08, 2012, 18:18:53 pm
Гери, дано по-скоро се оправи майка ти.

Аз се предавам момичета, поне временно спирам да тормозя Никол с ходене по лекари в БГ. Ще чакам да ни повикат в Германия и тогава ще мисля какво и как, след като чуя тяхното мнение.

Нямаше ЯМР днес.

Още като отидохме главната лекарка ме разпита много подробно защо искаме ЯМР, кой ни е насочил, с каква цел го искат. Разказах всичко, гледа жената снимки, излседвания, епикризи и ме погледна и ми каза "според мен това, което искате да причините на детето и особено щом си го и плащате е напълно излишно. Това излседване няма да ви даде никаква яснота за диагнозата на Никол, нито ще ви помогне да си изясните нещо повече от това, което в момента знаете, а именно пак нищо няма да знаете:)". Обясни ми, че на резонанса ще се види дали е тъкан или течност, а то и с просто око се вижда, че е тъкан. И понеже ще се гледа само китката няма как да кажат дали тези възли ги има и на друго место по тялото и дали се разпространяват.
Помоли ме да помисля над думите и и влезе вътре за да преценят как да наместят леглото за да сложат Ники. Оказа се, че ще трябва да е по корем в което тя видя допълнителен проблем но помоли да изчакаме анестезиолога от когото зависеше крайното решение.
Дойде доктора и като чу ме погледна и ми каза "Ще е пълен абсурд за 20 минути резонанс на китка да интубирам дете на 2 години и да му сложа упойка като за мозъчна операция."
Налагало се точно заради това, че ще трябва да лежи по корем. Аз като чух ми прилоша:(
Малко преди това се опитахме да сложим Ники на леглото за да видим дали може да не е по корем но заради "приставката" в която трябва да влезе ръчичката и това нямаше как да се случи. Имало специален маншон за ръце при който не се налага лежане по корем, чиито протокол обаче бил настроен да гледат ръце на големи хора и с него нямало как да излседват Никол.
Докторката ми каза, че никога досега не са правили резонанс на толкова малко дете (на крайници). Имало такава възможност в София (сега забравих в коя болница ми каза)-точно с такъв маншон работели. Та, поговорихме още малко (разпитах за 5 скенера, който се използвал главно за ракови образувания и заради радиооблъчването лекарката ми каза изобщо да не мисля за него а и от рентгеновата снимка се виждало, че костите на детето са абсолютно прави, нормални и чисти-каквото и да означава последното) и си тръгнахме с Никол.

Вече ми е абсолютна каша в главата-честно ви казвам:) Хем се радвам, че ми спестиха упоено дете и не малко средства но и се чудя да вярвам ли 100% на чутото. На какво да вярвам!

Затова и ще чакам от Мюнхен или Берлин-където ни извикат първо и ще се надявам там да разбулим тайната.

Вече сме на село и само идват да оставят по някоя кофичка с ягоди или череши и пак с баба на разходки и из градината:))))))))
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 08, 2012, 19:14:40 pm
Лисе, няма по-вкусни от тези ягоди в кофичките,
макар и почти зелени!Ти можеш да четеш между редовете, разбра ме!
Ще чакаме Германия ...с теб, до теб...с вас!Прегръшам те с душа и сърце!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: tzvetenze в Юни 08, 2012, 19:34:05 pm
Лисе, всички се надяваме всичко да се развие по най-благоприятния за Никол начин, знаеш го - но пак да кажа! Дано в Германия наистина вече се получи повече яснота и д аняма лоши новини. Опитай се известно време да не мислиш, ако е възможно... Насладете се на лятото в бабината градина!

Сия, надявам се и при вас скоро да се уточнят нещата и да направите план за действие - Алекс ще е една малка пиратка :wink:

Гери, дано и вие скоро получите добри новини.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: gery_k77 в Юни 08, 2012, 23:35:15 pm
Лиско,  :bighug: Дано в Германия всичко се изясни и всичко да се разреши по най-добрия начин за детето!  :crossfingers:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: barbaron0708 в Юни 09, 2012, 00:01:24 am
Лис, поне са били благосклонни докторите, та не са ви подложили на стреса, който щяхте да изживеете с Ники!

Вярвам, че е за добро отлагането!

Малко извън това, но преди години, един доцент ми беше предложил пластика на тръбите. И аз - послушна колкото си искаш - ще тръгвам за София. Ами 3 пъти все уж  тръгвах и все нещо се случваше, така че да не мога да направя манипулацията. Ами накрая реших, че вероятно не трябва да минавам през това!
И така е било всъщност - пластиката е отживелица!

Надявам се и при вас да е подобен случая и да не е трябвало да минете през това!

Дано се обадят скоро от чужбина и да внесат яснота, та да спиш спокойно вече!

Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: jasmin_veni в Юни 09, 2012, 00:09:37 am
Лис, за добро е отлагането и добре, че са спестили на детето упойката. Аз пък евала им правя на тези лекари, показват, че не всичко опира до пари, а са загрижени за майката и детето. Това, че костите са чисти, според мен значи, че няма анормални клетки и изменения/наслагвания.

Гери, дано се пребори майка ти. Много тис е събра :?
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: blue_sky в Юни 09, 2012, 00:19:07 am
Лис, мисля, че правилно решение си взела.
Ако е Берлин, от края на юли си имате стая.  :bighug:

Гери, стискам палци майка ти скоро да се подобри.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Bobbie в Юни 09, 2012, 05:37:29 am
Лиско, как е иначе ръчичката на Ники - има ли подобряване или влошаване как движи пръстчетата? Аз малко не разбрах- ако знаят точната диагноза по различен начин ли ще го лекуват от колкото ако не я знаят? Питам, защото ако е примерно физиотерапия, която е еднаква, какъв е смисълът да се влачите по лекари и да се стресира детенце, а в крайна сметка същото да направят. Извинявам се ако нещо не съм разбрала.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: aditoo в Юни 09, 2012, 07:42:20 am
Лисе, Гери, няма да повтарям останалите  :bighug:
С вас сме!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Lisko в Юни 09, 2012, 09:30:25 am
:)Благодаря на всички ви отново:)

Деси, верно ли ще сте там от юли? Намерихте ли градина за Кай или тепърва всичко ще подреждате и нареждате? А твоята работа? Извини ме за любопитството:)

Боби, там е работата, че нямаме диагноза и никой в БГ не може да ни каже какво и е на Ники. "Проблема" са тези възли по лявата ръка (отгоре на пръстите и на китката) и на едното пръстче на дясната. Дерматолози, ревматолози, ортопеди, хистолози, генетици, педиатри, може би пропускам някой от специалистите, които я преглеждаха и изследваха, не успяха да кажат какво и е и каква е причината да ги има. Убедена съм, че пропускаме нещо обаче идея нямам какво. Направихме всичко, което до момента ни казаха, изследвахме (правиха генетичен анализ на цялото семейство) заради съмненията за ювенилна фиброматоза, но категорично се отхвърли наличието на фиброматоза с генетичния анализ.
Физиотерапия до момента никой не ни е препоръчвал да правим, дори ортопеда, който и прави операцията изрази съмнения, че може да направим по-голяма беля преди да сме разбрали какви точно са тези удебелявания.
Другият проблем е с дясната и ръка или само с безименния пръст, който вече е много удебелен (все едно са 2 пръстчета) и стои прав като колче. Тя изобщо не може да го свива а това и пречи и когато държи молив, химикал. Не, че е проблем да пише и с лявата ръка но то няма да е само писането а и е доста изкривен към кутрето заради това удебеляване.
Преди седмица забелязах, че и още едно от пръстчетата на лявата ръка е запонало да щрака (така започна проблема с безименния на дясната), което ме навежда на мисълта, че тези удебелявания започват да правят проблем със сухожилията и. Защото да има един щракащ пръст ок, да се повтори проблема и с друг пръст (палеца на лявата ръка), да речем лош късмет, но когато и трети пръст (безименния на лявата ръка) започва да щрака и да се свива по-трудно, вече не е само до лошия късмет:)

Като цяло, не виждам да са порастнали възлите или да са станали по-дебели пръстите. Тя си хваща, свива ги, не я боли като натискам възлите, има чувствителност на всички пръсти, все я боцкам с нещо:), дори и на този, който изобщо не свива.

Стискайте ми палци-отивам да представям "Бъди в час" пред няколко училища в Шумен, пред представители на РИО, РЗИ и БЛС. Дано не се притесня нещо, че ума ми е другаде:))))))
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: sia в Юни 09, 2012, 10:10:28 am
Гери,благодаря ти и на теб за включването. Реших да я оставя вкъщи, все пак, следващата седмица, така и така съм си в къщи, а след прегледа може да отиде и на гости на баба, че там има пълен двор с черешки, ягодки и други дребни забавления. Пък и паркът Гео Милев е наблизо и Алекс много обича да ходи там.
Почнахме днес с капането на капките - мислех, че не съм се справила, но виждам, че има ефект.
Стискам палци скоро да почне да се подобрява майка ти! :bighug:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: blue_sky в Юни 10, 2012, 00:24:03 am
Лис, вярно. Мъжът ми само ме натиска да си взема болнични и да се пренеса при него по-рано, ама моят доктор не дава току-така болнични, та ще бачкам още месец и половина (не че ми е неприятно, де).
За другото - на скайп.  :D

Приятна неделя на всички!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Bobbie в Юни 10, 2012, 06:39:38 am
Лиско, мерси за дългото обяснение. Да ме извиняват немските генетици, но с тяхното изледване могат да отхвърлят някой тип фиброматоза, за съществуването на чийто ген знаят. Имаш ли името на това, което са изледвали генетиците?
Вие вече възелчетата знете, че са там. Генетично изледване не може да каже от какво за направени. До колкото помня  май биопсия правихте, какво каза тя?
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: gery_k77 в Юни 10, 2012, 09:14:17 am
Благодаря на всички за подкрепата! За съжаление мисля, че я губя. Снощи ми казаха, че е пред интубиране, дишането и е лошо, била септична, а високата температура перманентна. Не била транспортабална, както се изрази докторката. Не знам къде сбъркахме, явно пропуснахме момента с местенето, а в началото всичко вървеше толкова добре. Пак се моля за чудо, но сякаш няма да се случи... :(
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mini в Юни 10, 2012, 10:12:57 am
Гери, предгръдки ...
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: mishanta в Юни 10, 2012, 11:01:30 am
Гери, прегръщам те...
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Lisko в Юни 10, 2012, 14:04:50 pm
Гери, нищо не ми идва на ум да кажа:( Прегръщам те.

Лиско, мерси за дългото обяснение. Да ме извиняват немските генетици, но с тяхното изледване могат да отхвърлят някой тип фиброматоза, за съществуването на чийто ген знаят. Имаш ли името на това, което са изледвали генетиците?
Вие вече възелчетата знете, че са там. Генетично изледване не може да каже от какво за направени. До колкото помня  май биопсия правихте, какво каза тя?

Боби, сега като те чета, разбирам, че "съм си измислила" половината:) Генетичното излседване го правихме тук в БГ, в София. Имаше съмнения за Ювенилна Фиброматоза и изследването отхвърли тази диагноза, но незнам защо аз реших, че означава, че се отхвърля изобщо диагноза Фиброматоза. А сега помня, че миналата година точно това ми обясниха в София-имало много видове Фиброматоза и за да се разбере каква е, трябва биобсия.
Да биопсия на възлите взеха минлата година при ортопедичната операция. Изпратих я във ВМА в София. От нея се оказа, че няма доказателства за фиброматоза или поне не такава каквато се срещала при децата според проф. Обрешкова (тя прави изследването и била най-добрия хистлог в БГ според думите на лекарите, които ме свързаха с нея). Професорката каза, че най-хубавото било, че нямало нищо злокачествено, но беше доста затруднена да изследва парченцата (възлите) защото били много малки и дори се усъмни в правилното им изрязване.
Боби, тази хистология и липсата на доказателства за фиброматоза означава ли, че няма фиброматоза. Кое от двете изследвания (генетично или хистлогично) дава по-добра представа за наличието или не на фиброматоза. Или както аз разбирам при генетичното не може да се търси всякаква фиброматоза в гените а само точно определн вид. така ли е?
Такава ми е каша в главата:)
Ще ти пусна на ЛС резултата от генетичното изследване.
(да ама не става на лични:)-прилагам го тук, то и без това няма нищо тайно в него)
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Ники в Юни 10, 2012, 14:17:21 pm
Гери, прегръдка и от мен...

Лис, дано скоро излезете от омагьосания кръг и всичко да е наред с Ники :bighug:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: blue_sky в Юни 10, 2012, 16:02:48 pm
Гери, не знам какво да ти кажа. Бъди силна!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: tzvetenze в Юни 10, 2012, 22:29:10 pm
Гери, много съжалявам да чуя това :( Дано има шанс за обрат не нещата.
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Раши в Юни 10, 2012, 23:07:44 pm
Гери, мила  :( Стискам палци за добър обрат!
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: jasmin_veni в Юни 10, 2012, 23:34:00 pm
Гери, мила, бъди силна :( Силно гуш от мен :bighug:
Титла: Re: 4.06-10.06.2012г- Слънчева и усмихната !
Публикувано от: Bobbie в Юни 11, 2012, 05:58:22 am
Ще ти пусна на ЛС резултата от генетичното изследване.
(да ама не става на лични:)-прилагам го тук, то и без това няма нищо тайно в него)

Лиско, ще се опитам да ти обянся накратко. Знае се, че мутации в еди кой си ген причиняват ювенилна фоброматоза. Вас са ви изследвали за тези мутации и няма такива. Това не означава, че няма фиброматоза,а че няма такава приченена от тези мутации.  Това е и което са написали на изледването, понеже липса на фиброматоза могат да отхвърлят само с биопсия. Генетиката казва какво има в гените, не какво има реално. Ще ти дам пример. Аз може да имам ген за рак на гърдите, но да нямам рак на гърдата. А може да го нямам този ген, пък да го имам рака. Ако ми направят биопсия на бучка в гърдата и кажат че имам ( или нямам ) рак, би било напълно безсмислено да ходят да гледат дали имам или нямам подобен ген, освен ако това няма някакси да промени лечението. Обпределено няма да промени диагнозата. Разбираш ли какво искам да ти кажа?
Точно за въпроса ти - какво има реално може да се каже само като се погледне и види. Хистологията би трбявало да я потвърди или отхвърли, ама при вас не разибрам защо не е така. Звучи ми като на некадърно свършена работа ( не от хистоложката, а от взимащият биопсията или от приготвящият я за гледане) и направо побеснявам.
   Аз не съм хистолог и познанията ми по  хистология свършват с нормалните тъкани, от болестни състояния нишо не разбирам. Обаче имам много близка хистоложка, която от колегите и знам че била много добра. Работеше в раковата и като изчезна от България преди години колегите и се чудеха какво ще правят без нея.Сега по ирония на събата работи на горният етаж над нас. Ще я попитам нея като отида на работа, ако разибра от това да каже какво мисли.