www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро) => Темата е започната от: montecita в Август 11, 2011, 08:59:02 am

Титла: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: montecita в Август 11, 2011, 08:59:02 am
С ехографски преглед ми беше открит фиброаденом на млчената жлеза с размери 24-16мм, който според лекаря следва да се отстрани оперативно. Каза, че не е спешно, но е добре да се направи при първа възможност от септември нататък (след захлаждане на времето)и препоръчително преди инвитрото, което планираме до края на годината. Все още не съм разговаряла с гинеколога за неговото мнение, но предпочитам да не бързам с операцията. Най-малко искам да се консултирам с поне още 1 лекар, който да потвърди диагнозата. Ако някой е бил в подобна дилема, моля да сподели.
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: bogomilova35 в Август 11, 2011, 10:47:51 am
Здрасти.Аз също имам фиброаденом,който проследявам всяка годин,размерите са ми едни и същи вее 3-4 години.Не съм се оперирала още,защото моя доктор,каза,е инвитро и операция са несъвместими,и е понякога с настъпване на бременност,дори изезват този вид образувания.не се страхувай,ако решиш да се оперираш,не е тежка манипулация,за един ден става,моя позната го е отстранила.Каквото и да решиш,успех :).
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: tsvety_t в Август 11, 2011, 11:48:13 am
Оперирах се от фиброаденом преди 5 години, беше с размери подобни на твоя. Операцията е много лека, трае около 20 минути и след два часа те изписват, ако нямаш оплаквания. Разрезът беше направен около ареола на гърдата, т.е нямам видим белег. Ако можеш го махни преди инвитро процедурата. Каквото и да решиш стискам палци за положителен резултат.
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: misi в Август 11, 2011, 12:07:45 pm
Преди години имах фиброаденом и също като на теб ми бяха казали първо да го махна, пък после да правя ин витро. Тогава обиколих доста доктори в София и събрах по равен брой мнения за и против операцията. Реших, че няма да се оперирам, а ще продължа редовно да следя фиброаденома дали расте, при мен не растеше слава богу. На преглед след 1 година при доктора, който го откри, фиброаденома вече не се виждаше. Така и не разбрах дали е изчезнал или е било нещо, което всъщност не е било фиброаденом, защото мойте гърди са с много мастопатична структура.
Според мен потърси и друго лекарско мнение.
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: ileini в Август 11, 2011, 12:09:02 pm
Моя фиброаденом също беше с такива размери и го отстраниха оперативно преди години, тъй като нарастваше мн бързо. Нищо сложно и страшно  :D След няколко години се появи на другата гърда, но с времето изчезна.
Забременях след инвитро. Преди месец ходих на ехографски преглед на гърдите. Всичко е наред.
Аз също съм чувала, че след раждане с кърменето се разнасяли, но незная доколко това е достоверно.
Каквото и да прецениш успех  :D
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: montecita в Август 11, 2011, 13:38:02 pm
Благодаря ви момичета! Съжалявам, че и вие сте се сблъскали с този проблем, но се радвам че по един или друг начин сте го преборили. Естествено предпочитам да не правя операция, а да проследя дали расте и едва тогава, но задължително ще се консултирам с гинеколога и ще ви пиша какво е неговото мнение.
Лекарят който ме прегледа на ехографа каза, че медикаменти няма да помогнат в случая и не ми изписа нищо. Вие пиехте ли нещо?
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: ileini в Август 15, 2011, 23:43:41 pm
Аз не съм пила нищо. Съжалявам за закъснелия отговор, но все пак е отпускарски сезон  :lol:
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: tsvety_t в Август 16, 2011, 10:38:10 am
Не нищо не съм пила, дори и не съм чувала да се предписва нещо за разнасяне на аденома, според мен се маха само по оперативен път. Успех и не го мисли толкова, не е нищо по страшно от една бенка
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: Ivanela Ivanova в Януари 26, 2015, 21:36:26 pm
Здравейте, откриха ми мастопатия на 2те гърди. След около месец отидох пак на ехографски преглед, защото бях в период след цикъл и исках да ме видят, когато гърдите са спокойни. Откриха ми фиброаденом на лявата гърда, консултирах се с един лекар, който беше категоричен, че трябва операцияя, но тази седмица ще потърся и второ мнение. Моля само някой да ми каже, задължително ли боли фиброаденома???????// Не ме боли въобще, а нали казват, че лошото не боли. Много съм притеснена, че нямам болка......... :( и друго въпреки всичко пия противозачатъчни много е наложащо, лекаря, който ме прегледа каза, че мога да ги пия щом се налага, така ли е?
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: Ivanela Ivanova в Януари 26, 2015, 21:42:54 pm
Забравих да кажа, че и аз ще стартирам първата си ин витро процедура май месец. На 22 съм. Ще се радвам някой да ми отг.
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: Мецани в Януари 26, 2015, 23:02:14 pm
Здравей  :)
Нямам много познания в тази област, но е добре преди да преминеш към стимулация, да потърсиш още едно лекарско мнение относно фиброаденома и да се отстрани проблема. Ще погледна в статиите в библиотеката на Зачатие дали има нещо, което засяга фиброаденома и ако има - ще го публикувам в темата.

Предполагам, че ще се включат още момичета   :)
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: magi_st в Януари 26, 2015, 23:14:11 pm
Според мен направете изследвания и всички свързано с този фиброаденом.И аз не съм много веща, но знам, че трябва много да се внимава с хормоналните стимулации в такъв случай.Наложително ли е тогава да стартирате ин витрото?Не е ли по-добре първо да видите какъв е проблема, да се изследва всичко свързано с фиброаденома.Говори с доктора в клиниката, обсъдете го това, защото не е шега работа.В коя клиника си ти?
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: Pesheck в Януари 26, 2015, 23:48:40 pm
Като първо и най-лесно, искай да го пунктират този фиброаденом и да ти пуснат туморни маркери. Не боли много, а дава известна яснота по въпроса.
Ще се включат и по-запознати с тези образования, но и аз мисля като Маги, че е добре да изчакаш с процедурата, докато не установите какво точно се случва.
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: Nyxia в Януари 27, 2015, 09:08:34 am
... Моля само някой да ми каже, задължително ли боли фиброаденома???????// Не ме боли въобще, а нали казват, че лошото не боли. Много съм притеснена, че нямам болка......... :( и друго въпреки всичко пия противозачатъчни много е наложащо, лекаря, който ме прегледа каза, че мога да ги пия щом се налага, така ли е?
Здравейте
Аз имах фиброаденом на дясна гърда /макар преди 9 год - нямах още 30/ , открих го случайно, докато взимах душ. Абсолютно никакви болки не съм имала. След ехограф и преглед, доктора каза, че е с размер, който трябва да се махне /8.5 -9 мм овална форма/. Отказа ми пункция, защото прецени, че няма нужда от 2 пъти бодене и рязане. След 2 седмици го отстранихме и изпрати за изследване вече отстранената тъкан. Не беше опасен. Операцията беше с местна упойка за 15 мин. След това се проверявам в домашни условия след всеки цикъл. Веднъж се появи един мини фиброаденом /след 2 г/, но след консултация с доктора, го оставихме на наблюдение. До ден днешен си стои - не се променя размера му, не ме боли, просто го проверявам и на всеки профилактичен преглед доктора също го проверява. Да уточня, че не ми е правена мамография, защото не ми препоръчва лекуващия. Имам 3 стимулации - 2 в България и 1 в Турция - винаги информирам докторите за фиброаденомите.
Титла: Re: Фиброаденом и ин-витро
Публикувано от: Ivanela Ivanova в Януари 27, 2015, 11:02:47 am
Благодаря на всички за отговорите. Аз със сигурност ще го махна първо тогава ще стартирам ин витрото. Наясно съм, че може да стане опасно след стимулацията, та даже и евентуална бременост. Ще го махна със сиг, но първо ще се консултирам и с още един лекар, притеснява ме и тази мастопатия, ужас не знам просто.
Magi_st за коя клиника питаш, в коя ще правя ин витро ли?